SAP ma

Sziasztok,

Kezdő SAP bázis adminisztrátorként érdekelne, hogy ki hogy látja ma ezt a piacot, hol és miben gondolkodik, milyen technológiák érdeklik. Nincs konkrét célom a topickal, az általános forrásokat ismerem, igazából a hazai és közeli külföldi lehetőségekre vagyok kiváncsi, hátha előtérbe kerül olyan, amire mégcsak nem is gondoltam. Ha ilyenben dolgozol és szabad megosztanod, nagyon szívesen venném, ha leírnád mit csinálsz és milyen elképzelésid vannak, legyen az bázis, SAP for Industries, management, Hana is akár, hol mivel lehet elhelyezkedni a környéken és mibe érdemes fektetni (időt, energiát pénzt).

Hozzászólások

Amennyire látom így 10+ év után a szakmában:

Az itthoni piac erősen telítődött, a zöldmezős bevezetések ritkák mint fehér holló. Ami megmaradt a piacon azok support/upgrade jellegű munkák, valamint az IS megoldások toldozgatása. Nem gondolom hogy a BigMemory megoldások Magyarországon túlzottan elterjednének, így a legfrissebb hype hullámból valószínűleg kimaradunk.
Hogy valami pozitív dolgot is mondjak: egyre több az érdeklődés az ESB rendszerek iránt (WebMethods, XI/PI) és a cégek hajlamosak is áldozni rájuk.

Ahogy nézem, second level szintű basis support álláslehetőséggel tele a magyar piac, még azt is lehet mondani, hogy hiányszakma. De ha modulról, vagy bevezetésről és/vagy projectmunkáról van szó, szinte alig valami. Valószínűleg a jelenlegi outsourcing világ hozománya ez.

Én csak bázis, csak Linux, csak ABAP AS, MaxDB és Oracle, 12 éve.

Itthoni ügyfélfelhozatal katasztrófa, nemigen lehet belőle megélni. Talán egy-két nagyobb céghez el lehet menni alkalmazottnak.
De itthonról is lehet dolgozni külföldi ügyfeleknek. Persze a fenti kategóriában vannak magyar ügyfeleim is, de pusztán azokból nem lehetne megélni.

A tapasztalat az, hogy a szakemberkínálat se valami fényes itthon, alig találni valakit, aki beszél nyelveket (SAP és Európa viszonylatában értelemszerűen a német a preferált), és látott már közelről SAP-t.

Az a baj, hogy sokan esnek az indiai IT-s betegségbe: elvégeznek néhány bázistanfolyamot, végigkattintgatnak pár installt és monitoring checklistát, és már kész is a bázistanácsadó klón. De ha nincs egy nagyon jó IT-s háttere oprendszerből, hálózatokból, adatbázisból, webes technológiákból (mostanság a JAVA AS-nél ez se hátrány), ne adj' Isten programozásból és üzleti informatikából (folyamatok), akkor örök életre középszerű marad, mert igazi problémákat soha nem fog tudni megoldani, csak tologatja majd a ticketeket a különböző csoportok között, amíg a főnökei meg nem unják.

Tehát: ha jó bázisos akarsz lenni (magamnak is mondom), akkor gyúrj ezekre is; ha sok pénzt akarsz keresni, akkor a nyelvekre is.
Manapság már gyakorolni is könnyebben lehet: Amazonon (vagy bárhol máshol) tolsz egy-két rendszert, a legtöbb üzemeltetési feladatot lehet rajta gyakorolni.

a belépő ide pár év tapasztalatszerzés egy outsourcing cégnél. Ilyen helyekre elég könnyű bekerülni, csak megfelelően kell hozzáállni.

Nyilván nem ebből fog az ember meggazdagodni, inkább úgy kell felfogni, mint egy fizetett tréning.
Ha az ember becsülettel dolgozik, rengeteg gyakorlati tudásra szert lehet tenni.

Utána már némi önbizalommal meg lehet próbálni egy külföldi céghez elhelyezkedni, praktikusan annál, akinek a magyar cég szolgáltatott (munkaszerződést alaposan át kell olvasni, hogy ne legyen kizárva). A pár év "gyakorlat" mellé a közvetlen főnöktől is lehet vinni egy remek ajánlólevelet.

Pár év külföldi munka után pedig lehet projektmunkákra "elkéredzkedni" haza, majd kegyetlen jól és precízen megcsinálni.
Aztán óvatosan egyre többször.

Végül pedig közölni, hogy végleg hazaköltözöl (ha ez a cél), de mivel annyira jól működtek a távmunkák, tárgyaljunk...

Ha az ember a tudás mellett a kapcsolatokat is jól építi, akkor működőképes a dolog. Itt elsősorban nem a kollégákkal való sörözés az, ami előreviszi a dolgokat, hanem a "feljebbvalók" felé többet adni, mint amit elvárnak.

up, hátha még van valaki, aki hozzáfűzne