Raspberry PI kell-e nekem?

 ( scottscott | 2012. augusztus 18., szombat - 11:32 )

Pár napja fúrja az oldalamat, hogy kell-e nekem Raspberry Pi. Abszolút nem játékra, fejlesztésre vagy munkára szeretném használni, hanem otthoni felhasználásra, a "szórakoztató központ" részeként.

Jelenleg van egy TV, és mellé egy butuska Eminent lejátszó, ami LAN-rol és USB tud szépen lejátszani dolgokat, és egy 1TB-os usb HDD tárolásra. Eddig nincs is gond, viszont a beépített BitTorrent klienshez már egy kis köhös a rendszer, nem tud 1-2 megabyte sebességgel letölteni a külső HDD-re. Ráadásul ha közbe még nézünk is valamit, akkor végképp belassul.
Ezért ha valami frisset akarunk nézni állandóan vagy le kell tölteni a laptopra és onnan megosztani, vagy usb-en másolgatni. Mindkét megoldás unom, de nagyon.

Ezért arra gondoltam, hogy az vinyó, és a lejátszó közé rakok egy Raspberry Pi-t, ami csak annyit csinál, hogy ő töltögeti le a HDD-re az anyagot (mivel nem fogyaszt sokat mehet akár éjjel is), és a lejátszóval pedig LAN-on keresztül samba megosztás segítségével tudom fogyasztani a tartalmat.

Tudom, hogy a PI akár lejátszásra is jó, de én a kanapéról nem akarok szenvedni, arra tökéletes a jelenlegi player és távirányítója.

Valaki használ valami hasonlóra PI-t? Bírja a samba + bitorrent dolgot? Vagy esetleg valakinek valami alternatív megoldási javaslata? Hajlandó vagyok eladni a playert, és az pi helyett valami újat venni, ami kb 20-25 ezerből megoldja azt, amit a felvázolt új setup.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

-samba
+nfs

Minek szivni ket alapvetoen Linux alapu cucc kozott a Sambaval?
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

A medialejatszo sajnos csak sambat ismer. Ha lesz RPi akkor o fogja latni es kezelni usb-n a vinyot, a player viszont akkor csak samban tud ranezni.

____________________
http://szoftvervasarlas.co.hu - elérhető árú, legális szoftverek itthon

Mivel az Raspberry Pi-nél egy USB kontrolleren van az ethernet port és az USB portok, így ez lesz a szűk keresztmetszet. Van egy erős sejtésem, miszerint legtöbb médialejátszóban vannak hasonló disznóságok. Például az enyémben /dev/mmcblk0..-ként jelenik meg az USB merevlemez.
Ha elég sok torrent (10-15) fut egyszerre, akkor azt nem fogja bírni a Pi. Ha közben filmet is nézel, akkor már kevesebb torrentnél is probléma lehet. Azonban ha bírja a terhelést, akkor teljesen felesleges a jelfolyamot még a médialejátszón is átzavarni. Eladhatod a médialejátszót, és az árából vehetsz egy távirányítót a Raspberry Pi-hez. A maradékot meg a családra költöd.

NFS-hez: a Raspberry Pi kernele alapból nem támogatja az nfs szerver funkciót. Hogy miért nem, az nem világos előttem. Tehát vagy fordítasz saját kernelt, vagy user space nfs szervert használsz (ami lassabb lesz). Vagy marad a samba.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Én annó egy tp-link 1043nd routeren futtattam torrentet, és az lényegesen lassabb szóval azt bírnia kell. Viszont arról többnyire ftp-n másoltam le a letöltött dolgokat.