Backup gép építés

 ( doncarlos | 2012. február 15., szerda - 16:49 )

Sziasztok!

Ötleteket szeretnék kérni. Egy backup gépet kéne összehozni az irodában található holmikból. A feladat annyi lenne, hogy amikor a szerver végez a backup-pal akkor azt átmásolja erre a gépre, rsync vagy bármi máson keresztül majd leállítja (a szerver is kapcsolja be).

A rendelkezésre álló eszközök:

  • 80 gb samsung ata vinyó 4db
  • 80 gb samsung sata vinyó 2db
  • alaplapok, ddr1 foglalattal, s478 (4 ram slot), s775 (2 ram slot), változó sebességű processzorokkal (mindegyik 2 GHz fölött)
  • ddr1 memóriák változó méretben 256, 512, és 1 db 1 gb-os
  • egy gigabites hálókártya (valami realtek chipes)

Ebből kéne kihozni úgy egy gépet, hogy a tárhely valamint a másolás sebessége "maximális" (amennyi ebből kihozható) legyen.

Első körben freeNAS-on gondolkoztam, de pl. nem tudom hogy sima szoftveres RAID vagy RAID Z vagy a szoftveres RAID-hez kevés a proci/ram. Ki hogyan építkezne ezekből? A freeNAS-ra azért gondoltam mert egyszerű a beállítás és sok szolgáltatása van (később jó lehet valamire alapon).

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mindenképp az s775 irányba menj, de ZFS-hez 1-2GB memória édeskevés. Ha simán softraid-et csinálsz linux-al akkor egy RAID5 remek lehet és CIFS vagy rsync mehet. A hálókártya jó lehet, de nem eröltetném a realteket.

Szerintem az NFS gyorsabb, jobb választás linux-linux között. Természetesen megfelelő security-vel.
Ill +1 a realtek elhagyására

"...majd leállítja (a szerver is kapcsolja be)..."

A leaállítja részt értem, de egy teljesen lekapcsolt gépet, h tudsz elindítani software-esen távolról ?:)

OS: Én HA csak NAS-ra ill később egyéb apróságokra kell és egyszerű user használná/telepíteni, akkor openfiler (úgy látom nálatok ez a helyzet áll fent).

HW: Ha lehet tegyetek még bele RAM-ot. Ill s775-ös irányba mozdulj ahogy fentebb is írják

" h tudsz elindítani software-esen távolról ?:)"
A kulcsszó: Wake-On-LAN (WOL)

Ooooppps igen. Utánanéztem és tényleg. Úgy emlékeztem, h csak alvó állapotbók inítja a gépet, de tudja a teljesen kikapcsolt gépet is.

Egy ki update :)

Összepakoltam a gépet, az egyik 775-ös alaplap került bele egy 2.5 celeron-nal, meg 1.5 gb ddr1 memóriával. A 6 vinyó is benne van. Megnéztem az openfilert de nekem a freeNAS 7-es jobban bejön. A következő kérdés hogy szoftraid esetén a 4 ata és a 2 sata összefűzhető-e egy raid5 (vagy 6 vagy 10) tömbbe?

Tudom a realtek kártya nem a legjobb de egy win7-es gépbe amibe egy 2 magos amd proci meg 2 ddr2 volt 500 mbit-et vitt. Ha 200-at visz akkor is 2x gyorsabb mint az alaplapi 100-as (lehetne többet is).

hoppá--törölve

hoppá--törölve

Harcolj ki egy normális merevlemezt, ezeket meg dobd ki, nem éri meg.
Ha leírod hogy egy ilyen ősi gép mennyi áramot eszik egy év alatt azonnal megszavaznak vagy egy új atom vagy stb alapú vasat.

Alternatívaként vedd elő egy alap nas használatat erre a célra pl, WD my book 3Tb 55e körül már van, keveset fogyaszt, garanciális és tűz esetén is mozgatható.

Sajnos az új vas vásárlása ki van zárva. Az áramfogyasztás jelenleg nem lényeges. Ezek vannak ebből kell építkezni. Nem kell egy hű de szuper ilyen olyan cucc, csak azt szeretném megtudni a nálam tapasztaltabbaktól, hogy adott hardverekből milyen kombinációval lehet a legtöbbet kihozni. pl. veyron007 javaslata az NFS-sel.

Akkor mindegy.
A backup amit készítesz milyen jellegű? Sok kis file vagy kevés nagy? Mivel készíted? Mekkora az összméret?

A freenast ajánlom én is, stabil, minden benne van ami kellhet, e-mail report, smart monitoring, stb, egyedül a sok különböző lemez összefűzését nem próbáltam még ki rajta.

Átvitelre mindegy mit használsz, én szeretem az ftp-t vagy az rsync-et nagyjából mindegy, a cél szerint kell kiválasztani. mivel itt helyi lesz (?) a mentés, az átvitel titkosítása sem lényeges, egyszerűbb a helyzet.

A backupot duplicity-vel készíti a szerver (Zentyal). Jelenleg kb. 41 gb a mentés, ez kb. 1600 fájl. A mentés úgy van beállítva, hogy minden hétfő hajnalban készül egy teljes mentés utána naponta inkrementális mentés. Ez rákerül a szerveren egy RAID1 tömbre (bakcup drive) és erről szeretném átmásolni automatikusan az adatokat a most összeálló gépre. Ezt olyan 2-3 hétre visszamenőleg szeretném tárolni.

A másolás helyi gigabites hálózaton történik.

A duplicity a zentyalban szépen tud egyből távolra menteni, ftp-t javaslom. Nem tudom pontosan de vagy végleg megtart mindent vagy az utolsó X megtartott teljes mentés közül a legrégebbiig, hirtelen nem tudom.

Ha már itt tartunk, az elkészített teljes mentések megnyithatóak-e más rendszeren? Amit átvisz azok már csak szeletek, csak kérdezem, hátha tudod.

Igen tud távolra menteni egyből, de én szeretnék előbb egy helyit, majd egy távolt csinálni. Ezért gondoltam hogy végez a helyivel utána WOL-lal felkelti a backup gépet, áttolja rá az új cuccost majd leállítja.

Sajnos nem tudom kipróbálni hogy más rendszerre vissza lehet-e állítani a mentést, a duplicity-t nem ismerem sajnos.

A leállítás kérdéses a felkeltés szintén, szerintem egy ideig ezt hagyd ki a listáról amíg minden nem megy rendesen.

Nézd meg, hogy az az alaplap tud-e időzített ébresztést, a freenas tud időzített leállítást. A többi szkripekkel oldható meg, a WOL-al még nem próbálkoztam.

Pont ez a két dolog működik :) a wol szépen megy akár az integrált akár a pci-os kártyával a leállítás meg mehet valamilyen scriptből. De előbb az adatátvitelt akarom megoldani.