Windows 7 nem indul GRUB menüből

Fórumok

Sziasztok!

A felállás a következő:
Egy 250 GB-os SATA merevlemezen Debian Testing van, ez a fő rendszerem úgymond, és egy 80 GB-os IDE winyón egy Windows 7.

Ha a BIOS-ban átállítom a merevlemezek sorrendjét (vagyis a Windows-os HDD-t teszem meg elsődlegesnek), akkor szépen bootol a Win, és a Linuxra is ugyanez igaz, ha azaz elsődleges.

A GRUB amúgy megtalálja a Windows-t (igaz, Vista-ként azonosítja), de rá bökve az entert, invalid argument-et dob, majd visszadob a GRUB menübe...

Fogalmam sincs, miért csinálja ezt, pedig jó lenne rá megoldást találni, mert a Win7 stúdió feladatot töltene be...

Előre is köszönök mindent,
Üdv,
gkaroly

Hozzászólások

grub man-ban map és chainloader kulcsszavak keresése. pontos megoldást nem tudok hirtelen, tegnap olvastam épp egy SLES doksiban, de valószínűleg itt is van N+1 téma rá.

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Ha nagyon nem megy, akkor próbáld fordítva: bootold a windóz bootloaderével a linuxot. EasyBCD a te barátod :)

Én is jártam már hasonló cipőben, alaplapi inteles RAID mirror van a lemezeken, és a GRUB nem tudja chainload-olni a win7-et, úgyhogy akkor a win7 bootolja a grubot. Ha a hegy nem megy Mohamedhez...

Nálam ez így oldódott meg:
grub a debian saját lemezének loaderében
easybcd-vel a win7 pedig ugyancsak a saját lemez loaderében
mindkettő látja a másikat, tehát lehet "ugrálni" :), tehát default-ban grub indul debiannal, de ott is választható a W7, ha pedig 'jajj mégsem' akkor a W7 indítójánál is választható a debian.. bár csak annyit látott belőle elsőre, hogy 'unkown os'..
Ha otthon leszek küldhetek konkrét beállításokat..

"Invalid argument
This error is returned if an argument specified to a command is invalid. "
Valamelyik parancs el vagyon írva a grub.conf-ban.

Köszi, azóta megoldódott a dolog. A hiba ott volt, hogy a grub.cfg-ben mindkét winyó hd0-ként szerepelt (Ez volt automatikusan, nem piszkáltam), miután a 80-as HDD bejegyzését átírtam hd1-re, máris elindult a Win 7.

Valamiért azonban érdekesen azonosította be a lemezeket a GRUB: a SATA winyó a sata0-n van, az IDE pedig Primary Masteren. A BIOS ezt le is kezeli jól: azt teszi elsődleges boot lemeznek, amelyiket beállítom. Azonban a GRUB így mindkettőt elsődleges lemeznek észleli és tökmindegy, a BIOS-ban mit állítottam be... Szerintem erre van patch valahol, mert az Ubuntus időkben ez a hiba nem állt fenn. (Fontos: utolsó mondatomat NEM flame-nek szánom!)

Köszönöm mindenkinek a segítséget.
Üdv,
gkaroly
--
-- Kezet nyújtok Ganyi Károlynak!