erveghuvely krimpelesi formak?

 ( Skuzzy | 2011. december 3., szombat - 1:01 )

Azt kerdeznem, hogy mitol fugg, milyen formara krimpelik az erveghuvelyeket (trapez, negyszog, hatszog..)? Koszi

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Leginkább a szerszámtól. :)

Igen, legtöbbször a szerszámtól függ. Amikkel én dolgoztam, az ilyen kör alakú érvéghüvelyeket négyszöggé formálta.

Jojo, azt felfogtam magamtol is, hogy a szerszamtol fug..:-), Akkor a kerdes ugy szol, van jelentosege, hogy melyik format nyomo szerszamot mihez hasznaljuk? Vagy csak attol fugg, hogy milyen szerszamot hajlando megfizetni az ember? Ha jol latom, rendes ugrasok vannak a szerszam arakban, ahogy valtozik a forma a minel szabalyosabb fele.

Ha jol latom, rendes ugrasok vannak a szerszam arakban, ahogy valtozik a forma a minel szabalyosabb fele.

Nincs ilyen összefüggés
A szerszám ára általában a szerszám hasznos élettartamával, a használat kényelmességével, és a kialakított kötés minőségével van összefüggésben, a formától teljesen függetlenül.

Az arat azonos gyarto, azonos minosegu, kulonbozo fogoira ertettem.Es ott a gyakorlatban van kulonbseg, es logikus is, hogy a trapezhoz egy viszonylag egyszeru pofapart egymasnak nyomo, vagy a hatszoglethetuhoz hat pofat fokozatmentesen egyszerre mozgato fogo legyartasa es ara kozott van kulonbseg.

Meg van olyan is ami C profilra présel... :)
Semmi lényeg nincs, a gyártó erre esküszik. :)
Bár ha rajtam múlna én a kör/hatszög alakra szavaznék úgy 16-os felületig. Pár esetben a téglalap alakú préssel gond van ha ugyanolyan keresztmetszetre tervezett kör alakú nyílásba kell elhelyezni a vezetéket. És akkor jöhet a taknyolástechnika mikoris a fogóval meg kell nyomorítani a kész érvéghüvelyt.

Bár gondoljuk tovább... Ha DIN 35mm-es sínre való sorolható sorkapcsot használsz, vagy biztosítékba kötnél be vezetéket (1-25 négyzetmilliméter) akkor a szögletes megoldások a nyerők. Ha inkább egyszerű lakáselosztókhaoz adott perforált Nulla vagy föld sínre dolgozol, esetleg HKLA sorkapcsod van, vagy villanyórád a maximumhoz közeli méretű vezetékekkel akkor a hatszög a jobb.

De amúgy nagyon nem érdekel... Én meg tudom nyomni olyanra a vezetékeket amilyenre nekem kell... :)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Elso korben otthoni 'barkacsolashoz' keresek valami krimpelot, de van egy kis szerszam fetisem, nem szeretem a gagyikat, ezert is lennek kivancsi, hogy erdemes-e valami szabalyosabbat nyomora beruhazni, vagy egy egyszerubb trapezos is eleg kismegszakito es hasonlohoz.

"...van egy kis szerszam fetisem, nem szeretem a gagyikat...

Egy tanult kollégám szerint:
"Annyira nem vagyok gazdag, hogy sz...r szerszámot vásároljak"

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

igen, ez is benne van:-)

+1.

http://villanyker.hu/erveghuvelyezo/4123-erveghuvely-pres-pz6-roto.html

ez univerzális és minőségi, ha ugyanezt nem orange hanem red line-osból veszed jóval olcsóbb is.

Nem a szerszámtól függ a dolog, hanem attól, hogy milyen hüvelyt használsz. Az egyszerűbb C nyomók is tökéletesen alkalmasak munkára, csak arra kell figyelni, hogy az adott kábelvégre szorosan illeszkedjen a hüvely. Lusta, gyorsan hányjuk össze szakik nem szeretnek ilyennel tökölni, mert épp, hogy passzoló érvéghüvelyt, nem lehet háttal állva, 3 méterről, csukott szemmel rádobni a drót végére.
A trapézos fogók a túlméretes hüvelynek "batmanfüleket" hajtogat, amit aztán szar beletolni a sorkapocsba. Ugyancsak a trapézosok nehezebben mennek bele a ugyan akkora a keresztmetszetü sorkapocsba, mert a sorkapocs sokszor négyzetes keresztmetszettel rendelkezik.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Félreértések elkerülése végett egy kis kiegészítés az eddigiekhez, és kis logikai okfejtés.
Miért kell/érdemes/ajánlott az érvéghüvelyt használni?
- Azért, mert a sokeres kábelek egyedi szálai, a csavar által kifejtett nyomóerő hatására időben lassan szét terülnek. Mivel szét terül, ezért egyre kisebb lesz a felület amin megfelelően érintkezik. Előbb utóbb ez a kötés elkezd melegedni, majd égni, mert az áramsűrűség megnövekszik az egyre csökkenő felület miatt. Ezért érdemes időnként bármely csavar kötést újra húzni, mert akkor a szétterülés miatti felület veszteséget visszanyered.
Milyen alakja legyen tehát a kábelnek a préselés után?
- Olyan amivel a legnagyobb felületen tud érintkezni/felfeküdni a másik felületen, anélkül, hogy jelentős mértékben szétterülne a rá ható szorító/nyomó erő hatására. Tehát érdemes minél pontosabban lekövetni a befogadó hely alakját és méreteit. (Ha négyzetes akkor azt, ha kör akkor azt. Hatszög alakút én még személy szerint nem láttam. A 6szög leginkább a koaxiális kábeleknél alkalmazott csatlakozó rögzítési forma.)
A lényeg az, hogy a csavar nyomása ne torzítsa el a préselési formát annyira, hogy a torzulás miatt a kábel kilazuljon, mert akkor kicsúszik , vagy megint csak a felület csökkenése és az ezzel járó áramsűrűség növekedés miatt megint csak kiég.

Igen, ez logikus.

Hatszogletu erveghuvely krimpelo pl:
Weidmuller: pz 6 hex
Knipex: 97 53 14

(mondjuk ezek ara azert mar erosen elgondolkodtato..:-), meg ebay-en is )