Épületek összekötése rézkábellel

Sziasztok!

Néhány épületet szeretnék összekötni ethernettel úgy, hogy több VLAN mehessen át köztük, elegendő sávszélesség álljon rendelkezésre IP telefonálásra és internetezésre, de ne kelljen bonyolult forgalomszabályozással/routinggal vacakolnom, tehát maga a közeg vigyen át több VLAN-t nagy sávszélességgel. A rádiós átvitel az előbbiek miatt nem szimpatikus (győzzetek meg az ellenkezőjéről, ha akartok). Az épületek közötti távolság csak néhányszor tíz méter, ugyanazon a telken vannak, nincs köztük sok beton. Minden épületben csak 2-3 embert kell ellátni IP hálózattal. Összeköthetnénk őket akár optikával is, de mivel rendkívül alacsony a költségvetés, rézkábeles ethernet-összeköttetésre gondoltunk.

Pontosan milyen feltételekkel lehet ezt megoldani úgy, hogy az épületek közötti földpotenicál-különbség, különösen villámlás esetén és hasonló dolgok ne okozzanak problémát?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Hozzászólások

Ne tudod megoldani a potenciálkülönbséget ha az egyik épületet villámcsapás éri.
Használj optikát.

lehet rézre mindenféle túlfeszúltséglevezetőt meg egyebeket rakni. Olcsón vacakot, drágán jobbat.

Az a baj, hogy a közelben (5km) lecsapó, vagy fölötte a felhőben áthúzó villámok ebben a 10 méteres rézdrótban elég rendes feszültséget indukálnak. Általában ez nem éri el az érintésvédelmi 48 (?) volt határt, de akkora bőven lehet, ami kellemetlen a switchnek.

Mondjuk, ha:
- mind a két ház áramellátása rendben van, beleértve a földszondákat, a védőföld ellenállása megfelelően alacsony
- rendes villámhárító-rendszer van mind a két házban kiépítve
- a két ház közös EPH-n van (közösített földszonda-rendszeren)
- a réz kommunikációs kábelt a föld alatt vezeted át az EPH vezeték mellett

Akkor várhatóan nem lesz a közeli villámoknál gond, csak a nagyon közeliekkel (300 m belül).

Sokkal egyszerűbb/olcsóbb kihúzni egy optikát, mint akárcsak rendesen végiggondolni a rezet. Amúgy a dolog nem olyan válvonásos, okozhat tüzet is.

Nagyjából... persze minden második lakótelepen látni az egyik magasház tetejéről átvezetett koax antennakábelt, simán elműködnek azok, csak néha kell az összeolvadt dobozt újraépítenie a rádióamatőrnek.

Átnézve a hozzászólásokat: topik zárható.

Javaslat új topikcímre: Épületek összekötése optikai kábellel.

Amíg rezet használtam (+túlfesz védelem)évente elhamvadt egy switch, vagy egy pc. A másik, hogy ipari környezetben villámlás nélkül is lehet zavar. (X kw villanymotor, ívhegesztés stb)
---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.

Itt hirdet a hup-on valaki 5 rugó körül Cisco SX-es SFP-ket, de mondjuk Linksys vagy TP-Link szintű cuccot veszel gyári újonnan 8-10 rugónál nem többért. A TP-Linknek van 9-portos gigás full menedzselhető switche, amin van SFP slot is, 25 rugó körül (SG3109). Az optikai kábel ára bagó, az egyedüli költségtényező a két végére a csatlakozókat korrektül rávarázsolni, meg kimérni, hogy jó lett-e.
Szerintem az egész kóceráj (a fizikai fektetésen, az ásáson, meg a KPE védőcsövön kívül = igen, ebbe akarod behúzni, hogy az arrajáró vakond ne találja meg a kábelt) 100-150 rugó között ki kéne jöjjön. Szerintem.

egy darab n-es wifi valami rendes eszköz, mondjuk e4200-as linksys/cisco.
--
Gábriel Ákos

Igazából két épületet kellene elláni. Mindekettő rendkívül közel (20-30m) van ahhoz a harmadik épülethez, ahonnan az ellátást biztosítanánk. Mivel összesen 5-6 ember használná itt a netet és a telefont, a költségvetés szinte nulla. Megpróbáltuk beltéri de nem gagyi wifivel megoldani, de a rossz rálátás miatt nem megy (illetve 1 db IP mellék azért mos is működik). Ezen felül ugye mondtam, hogy kölönböző VLAN-król és nem elhagyagolható QoS-igényekről van szó. Ha ezt rendesen meg akarnánk oldani wifivel (kültéri antenna, forgalomszabályzó eszközök, stb.), akkor attól tartok, drágább (de lassabb) lenne, mint a vezetékes összeköttetés.

A rézkábellel meg azért olcsójánoskodok, mer a rendkívül alacsony költségvetés miatt még az optikai kábel meghegesztése meg a megfelelő médiakonverterek/SFP modulok is túl drágák lehetnek.

Wifi-n alapvetően nincs quality of service. Nem a protokollt nem támogatják az eszközök (ill. fingom nincs, hogy akad-e ilyen, aki bevállalja legalább papíron), hanem maga a rádiós átvitel nem teszi lehetővé, hogy garantált sávszélességet adjál bárkinek, hiszen a full sávszélesség bármikor lemehet (és rendszeresen le is megy) nullára, abból meg csak nullát lehet osztani... QoS-nek pedig nincs semmi értelme, ha bármikor elfogyhat az összes sávszélesség.

Mi próbáltunk üres környéken (wifi szempontjából a puszta közepén) rálátással, szabadtéren, 5-10 méterről 802.11g-s wifi-vel audiojelet átvinni (2 x 44kHz x 16bit), jelszint 70/70, mégis akkora jitterek voltak, hogy az átvivő program (jack audio) 5-10 másodperc után feladta a küzdelmet. Néztük tcpdumppal, esélytelen a dolog...

Olcsóbb, de jó megoldás is van. Veszel egy médiakonvertert és egy switch-et amin van optika. Végig rezet húzol ki, ezt a kettőt összekötöd egy ~ fél méteres optikai kábellel. Arra ügyelj, hogy a médiakonverternek földfüggetlen tápja legyen (nem tudok olyanról ami nem ilyen lenne).
Így nem lesz földhurok, elválasztás is megvan, stb.
Amúgy akárki akármit is mond, 20-30 m az olyan kis távolság, hogy ha azzal gond lesz, akkor nem az lesz a legnagyobb gond. 20-30 m kábelnél épületen belül több van elég gyakran. A csavarás miatt induktívan nem szed fel sok zajt, így villámra sem annyira érzékeny, de a földhurokra lehet, ezért mindenképp jó, ha az az egy konverter ott van.
Viszont valóban, a vezetéket be kell húzni valamibe.

hol akarod huzni a madzagot?

eppen lenne ethernet extenderem ami nehany 1.5km ig jo...

Éppen most cserélünk két épület között egy valaki által kihúzott sima Cat5 tyúkbelet. Jelenség: megmagyarázhatatlan, random problémák, naponta többször. Van néhány Fluke Networks cuccunk, abból a sok millióba kerülőt ráküldtük, gyalázatos képet mutatott. Szóval éppen húzzuk át optikára. Remélem a héten kész lesz.

--
trey @ gépház

Par eves halozatepitesi (fizikai is!) tapasztalattal a hatam mogott mondom, h. trey nagy igazsagot beszel.

Epuletek kozott NE huzz rezes kabelt, a radioadastol kezdve minden sz*rt osszeszed, aztan pislogsz, h. a beallitott QoS vajh' miert nem teljesul. Lattam mar konkretan elszenesedett pc-t, ami egy kb. 100 m-re, a gyar kemenyere szerelt villamharitoba belecsapott villam altal indukalt es a koax halozaton terjedo aramtol sult meg. Raadasul a nulla vedelemmel ellatott (ertsd: meg a muanyag csovet is lesporoltak) kabelek par ev alatt konkretan a rez vezetoig vedlenek, egyszeruen eltunik roluk a szigeteles.

A regi koax kabel csak-csak (ugy ertem yellow ethernet - tudja meg valaki az mi volt? :) ), az eleg massziv ehhez, csak az meg 10Mbps, es eleg spec csatik kellenek ra (vampircsatlakozos), olyat nem nagyon kapsz mar.

Szerintem az lehet a problémád, hogy a két végpont távolsága "elektromosan" túl messze van, és túl sok a csillapítás a kötéseknél. Ha neked csak 30m a fizikai távolság, akkor húzz ki a 2 ház között egy légkábelt, az egyik vágén tápláld bele 230-at és rakd rá az adaptert, míg a másikon csak dugd rá a végpontot. Nem elegáns de ha nem nagy a távolság egy hosszabbítóval azonnal tesztelheted is a sebességet. Ennél fapadosabb megoldást nem tudok elképzelni.

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

Ez a harmadik emeleti lakásom két konnektora között mért átvitel. A két konnektor között kábelhossz nem több 20 méternél. A G-s wifi a dupláját tudja... (Egyfázisú elektromos hálózatom van.) Előfordulhat, hogy a König ultragagyi kategória, mert a Develo ehhez képest sokszorosába kerül. Lehet, hogy az működik is???

Köszi, összefoglalom:

http://computerworld.hu/teszt-devolo-dlan-duo-starter-kit.html

Itt a 14Mbps változatot tesztelték, ~4.4Mbps.

http://www.technet.hu/hir/20100119/devolo_dlan_internet_a_konnektorbol/

Itt egyáltalán nincs sebességteszt.

http://www.aqua.hu/mi-az-ordog-az-a-devolo-618.html/hirek/?search_co=de…

Itt sincs.

http://www.hwsw.hu/hirek/42638/devolo-audio-extender-starter-kit-dlan-8…

Itt két egymás melletti konnektor esetén ~20Mbps, 5~6m kábelhossz esetén <10Mbps-t mértek a 85-ös eszközzel.

Ezek alapján látszik, hogy durván kisebb átviteli sebesség érhető el, mint az eszközök névleges sebessége, pedig ezek lakáson belüli tesztek. Nagyobb távolságok esetén nyilván még gyatrábban teljesítenek.

Villámvédelmet lehet tervezni, de korrekt villámvédelem mellett drágább lesz a rezezés a végén, mint az optikás - általam fentebb említett - verzió. Ergó vagy leássák a kábelt, és reménykednek, hogy nem csap a közelbe (vagy ha igen, cserélik a drót két végén az eszközöket), vagy légkábelként használják, ebben az esetben tuti lesz a pár évente esedékes kábelcsere (ezek nem kültéri kábelek, nem bírják a kiképzést), plusz villámproblémák esetén szintén eszközcsere.

nem, vajoros, leven rez -rol beszelunk.
nem utazunk virelessben, mer az nem jo az :)

20e. korul van bruttoban egy par optika-utp konverter, ha ennyire szukos a koltsegvetes, ilyesmin is elgondolkodnek akar.

30 méterre optika minek?
Nyugodtan huzál rézkábelt természetesen kültérit drótkötélle kifeszitve.
Nap mint nap dolgozok optikával és az nem csak abból áll, hogy ráhegesztesz egy konektort a végére, hanem kell hozzá patchpanel,kazetta,csatlakozó,pigtail,médiakonverter vagy SFP (berendezéssel).
Mint említetted alacsony a költségvetésed ezért biztos, hogy olcsóbb a rézkábel.