Szakmai gyakorlat – milyen az?

 ( timar | 2011. november 23., szerda - 20:22 )

A Novell sajtóközleménye kapcsán (LibreOffice fejlesztésen dolgozhatnak a diákok) felvetődött bennem a kérdés, hogy máshol milyenek a szakmai gyakorlatok? Mit kell csinálni, mik a követelmények? Érdekelnének a tapasztalatok mindkét oldalról, a munkaadó és a diák oldaláról is.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

elozo munkahelyemen a szakmai gyakorlat a kovetkezo volt:
- rabszolgakepzes
Ez mindent elmond a minosegerol;)

A legtöbb helyen így van, de ha nem nagy multihoz mész, akkor van egy kis remény, hogy nem így lesz. Ha sikerül kifognod egy normális főnököt, aki képes meglátni benned a lehetőségeket, akkor nem csak droid munkákat fogsz kapni. Ha hajlandóak időt és energiát beléd fektetni, hogy megtanítsanak minél több mindenre, és fokozatosan egyre nagyobb és komolyabb projekten dolgozhatsz, akkor sokszorosan vissza kapják ezt a befektetést. (én így látom) Csak az a baj, hogy legtöbb helyen nem így van... Inkább azon vannak, hogy minél rövidebb idő alatt hasznot húzzon belőled, leültetnek napi 8 órában tesztelni, cserélheted a tonert, újratöltheted a papíradagolókat meg ehhez hasonlók. Pedig a friss tapasztalatlan informatikust még saját szájízük szerint formálhatnák, ami ha párosul egy kis tehetséggel meg lelkesedéssel, akkor csodák is születhetnek...

Egy pályakezdő (a továbbiakban minion ;) ) feladata általában a "Cseréld ki a tonert a harmadikon a marikánál" feladattal szokott kezdődni, ez általában 4-8 hónap, a következő lépcső általában - ha nem brand gépeket használ a cég - a PC összeszerelés és telepítés szokott következni, illetve hw leltár. Ez után egyszerűbb hibaelhárítás és a mászkálósabb melók.

Ezzel együtt természetesen a gyakornok/junior/tanuló feladata minden olyan meló, amely sok mászkálással, motorikus ismételgetéssel jár tehát unalmas egy seniornak.

----
올드보이
http://molnaristvan.eu/

Nem mindig. Nalunk par honapja jelent meg egy emberke, aki utolso evi tanulmanyait Nemetorszagban vegezte, par honap szakmai gyakorlat es a diplomamunka megirasa utan hazatelepitettek Romaniaba. A fizetese akkora mint az enyem, lakast autot, rezsit fizet neki a ceg. Egyeduli dolga: minden nap jelenti a nemeteknek mi tortenik a cegnel. Eleinte megprobaltam segiteni neki, ezt-azt megmutatni, azonban rajottem, hogy ot ez kornatsem erdekli annyira (tegnapelott beallitott egy teglalap alaku alkatresz rajzzal a kezeben, hogy mondjam mar meg neki mennyi a terulete), mint a napi beszamolo a tuloldalra.
Tehat lehet jo melot is kapni kezdokent, csak akarni kell (segget nyalni).

--
FeZo

Akkor ezek szerint 4-8 hónapba telik, mire egy átlagos pályakezdő megtanulja, hogy hogyan kell kicserélni egy tonert? Most már értem, hogy miért kérnek a munkáltatók legalább 2-3 éves tapasztalatot. ;)

Hozzátenném, hogy itt az egyetemi kötelező 6 hetes szakmai gyakorlatra gondolok, nem pont arra, hogy valaki elmegy tapasztalatot szerezni egy céghez, és a kávéfőzés az első feladata.

Nekem Oracle benchmark volt a feladatom különböző platformokon.

Ha hozzánk jelentkezik valaki gyakorlatra, általában olyan feladatot kap amiből sokat tud tanulni. Mivel van hogy tényleg 0 a gyakorlata, elég sok időt vesz igénybe a személyre szabott tematika kidolgozása, ezért csak a kellően motiváltakkal és megfelelő angol tudással rendelkezőkkel foglalkozunk. Eddig egyikkel se volt különösebb gond.

A Doclernél csináltunk tavasszal gyakornoki programot. Ez úgy nézett ki, hogy 40 fő tesztek alapján kiválogatásra került, majd kb egy hónapig napi 6 órában tanítottuk őket a webfejlesztés elméleti és gyakorlati témáiban. Ezután bekerültek az éles projektre, szintén 6 órában. Közben voltak tesztek, így a végére azt hiszem, a társaság fele maradt meg, aki kapott 8 órás állást. (A gyakornoki időre is kaptak rendes fihetést.)Ugyan nem szakmai gyakorlat, de hátha érdekes.

Nekem éveken át volt minden nyáron 4-6 hét kötelező gyakorlatom.
Ezt főleg istállók és ólak trágyázásával és állatok etetésével töltöttem.
Néha kazlat raktam, kisebb javítási munkákban és állategészségügyi beavatkozásokban segítettem, de előfordult, hogy burgonyát, paradicsomot takarítottam be, vagy melegházi munkával ütöttem el az időt.

Ja, agrármérnök vagyok.
Nem is értem miért ülök számítógép előtt.

mert mindenki informatikusnak születik, csak van aki továbbtanul.
Na te azt nem hasznosítottad. :)

A dögkutat kihagytad :D

A dögkonténert :-D
Csak azért mert nem akartam elriasztani az embereket a szakmától.

Technikumban volt 3 hét gyakorlat. Ebből 2 hetet (80 óra) egy kis mérleg IC fejlesztő cégnél töltöttem. A "feladatom" abból állt, hogy 7-re mentem, leültem egy gép elé és eltöltöttem a 8 órát... Hozzám se szóltak, a legnagyobb szakmai feladatom az volt, hogy bekapcsoljam a gépet. Jah és kaptam érte 6300 Ft-ot. Persze nem naponta, hanem a 2 hétre... A harmadik héten az iskola új szárnyának a kábelezésében segítettünk, 2 napig csak patch kábelt szereltünk. 3an nyomtunk le 1200 végpontot.
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

En a Gyumolcstarhelynel voltam, es en csinaltam egy projekt monoton es uncsi reszet, de bevontak mindenbe. Ott tanultam meg LAMPat szerelni, es azota is LAMPagyarban dolgozok.

Nálunk egy feltétel volt, hogy tudjon és akarjon tanulni. És az is fontos volt, hogy friss szemmel és tudással álljon azokhoz a dolgokhoz, amiket én már szemellenzővel nézek.

Plusz igen, rá lehet bízni olyan dolgokat, amikkel én nem akarok foglalkozni. Konkrét példa: írjon scriptet/oldja meg, hogy a win munkaállomásokon korábban felvett userek jelszava ne járjon le. Neki lehetőség, nekem könnyebbség, hogy eggyel kevesebb tennivalóm van.

Nekem még nem volt ilyenem, de elmentem "diákmunkázni", és tulajdonképpen jól kifogtam, hallottam hogy mások szarabb munkát is kaptak, szar munka alatt a tesztírást kell érteni. Én önállóan lefejlesztettem egy toolt, teljesen jó volt, és tulajdonképpen egész büszke vagyok rá mind a mai napig, első ipari cuccom és ahogy néztem azóta egyrészt még mindig használják, másrészt volt hozzá sürgős feature request amihez kellettem én mint legjobban hozzáértő, és pillanatok alatt bele tudtam tenni évekkel azután, hogy elkészült, tehát viszonylag minőségi lett a kód. Szóval nem mindenhol szopás :)
----
Hülye pelikán