mobilnet tartalom szűrés

Üdv mindenkinek,

Nem nagyon találtam részletes technikai információt a manapság elérhető mobil internet hozzáférések szűrésével kapcsolatban. Konkrétan a Telenor oldalán ez olvasható


Kiemelt forgalomtípus (Internet Flexi és Internet Flexi Plus esetén): képi és szöveges tartalmak böngészése, e-mailezés.
Böngészés: olyan internetes böngésző alkalmazást futtatni képes platformokon megvalósított tevékenység, amely a webszervereken tárolt szöveg- és képformátumokban elérhető információkhoz valós idejű hozzáférést, megjelenítést, valamint nyilvánossá tételt biztosít az internetes hálózat segítségével.
E-mailezés: elektronikus üzenetek küldésére és fogadására alkalmas, tárolási és továbbküldési (tehát nem azonnali) elven működő szolgáltatás az interneten keresztül. Forrás: World Wide Web Consortium (www.w3.org) és Engineering Task Force (www.ietf.org).

A kérdésem az lenne (hátha van itt olyan aki tudja), hogy miként történik a forgalom típusának meghatározása? Célport alapján? Protokol alapján? A konkrét adattartalom vizsgálatával?