.hu reg. szab. változás

a lényeg:
"..
A 2011. június 1-től hatályos új Szabályzat szövege megtalálható a
https://hureg.nic.hu/index.jsp lapról elérhető linken.

A módosítás lényege:

A domain az igény benyújtását követő műszaki és adminisztrátori ellenőrzést követően
"Feltételes használatba adásra" kerül, azaz az igénylő műszakilag használni kezdheti
(de még nem lesz "Bejegyzett"). Ezzel egyidejűleg a domain megjelenik a nyilvános
kihirdetési listán. Amennyiben a domain delegálási szándékával szemben 8 napon belül
senki nem lép fel, akkor jogilag is "Delegált" státuszba kerül.

Előzetes várólista megszüntetése reform bővebben:

Megszűnik az igények kéthetes előzetes várakoztatása, ezt a fázist a DRR átugorja. A
műszaki ellenőrzésen átjutott igény azonnal az adminisztrátor elé kerül.
.."

Hozzászólások

ilyen ütem mellett 2021-re el is jutunk az online regisztráció lehetőségéig....

Van a Mc0onald$ nevű étteremlánc, meg van a sarki étkezde, meg a menza, meg a michelin csillagos étterem, mindegyik helyen kiakadnál ha a másikat kapnád, persze neked egyszerűbb kiakadni azon hogy egy nyílt gTLD-hez képest nem úgy működik.
Pl. a .hu domainnél nehezen veszítheted el. Persze sokkal sokkal érdekesebb érv hogy éjjel 1 órakor felkelve eszembe jutott 1 domainnév leregisztrálom nosza. Megjegyzem: semmi akadálya nincs hogy jogilag megfelelően elektronikus aláírással nyújtsd be az igényed. Köszönd a mindenkori kormányunknak, hogy nincs mindenkinek elektronikus aláírása, és nem tudja használni mert felér egy veseátültetéssel.

A .hu reggel meg hajlamosak rongyá szopatni az embert.
Egyszer egy művész ügyfelemet két hétig szivatták, hogy a saját művésznevét be tudja regelni.
Mindenféle nyilatkozatokat követeltek tőle meg okmányokat. A vicces az, hogy nem széles körben, hanem csak "szakmai" körökben ismert a neve, így rohadtul elcsodálkoztunk hogy első körben visszadobták a kérelmét, mondván hogy ez egy művész neve, bizonyítsa be, hogy ő az.
Nagyon úgy tűnt, hogy ISZT közeli valakik keresztbe akart neki tenni, mert egy két hetes kiba*** bürokratikus szivatást rendeztek.

És senki ne mondja, hogy ez az ő érdekét szolgálta, mert kb. a harmadik "becsületszó, hogy én vagyok én" tipusú dokumentumra regelték a domaint. Ezt meg bárki prezentálni tudta volna.

"a .hu domainnél nehezen veszítheted el"

Baromira nem nagy művészet ellopni egy .hu domaint. Csak egy egyszerű közokirat hamisítást igényel...

Ez butaság. Az admin a munkáját végzi. Maximum szorgalmas, de ez az összeesküvés elmélet problémás. Igen, van olyan mikor macerás volt a regisztráció, főleg a személynevek és a brand-ek tekintetében érdekes ez. A másik oldalát nem vagy hajlandó figyelembe venni, hogy mekkora galiba van ha kikerül olyanhoz a domain aki nem jogosult rá. A jogvesztés a megítélt fél felé a joglehetőség hiánya a tényleges jogosult felé. A paranoia innen jön és nem a "szivatás" a lényeg.
Nem tudom mit értesz közokiratnak, ha személyazonossággal él vissza valaki azt nem vizsgálhatja semmilyen szervezet az bűncselekmény. A felelősség a társadalomé és a bűnözőé...

"Nem tudom mit értesz közokiratnak, "

Egy regisztrált céges domainnévre beadható a cég nevében lemondó nyilatkozat, csak egy cégkivonat és egy aláírási címpéldány szükséges, illetve két tanú aláírása.
Mindegyik dokumentum publikus adatok alapján előállítható pár perc alatt.

A közokirat hamisítás azért egy elég kemény kategóriába esik...

Azt bónuszként jegyzem meg, hogy az online elérhető cégadatbázissal összevetik a beadott anyagokat, tehát csak magánszemélynél lehetséges ilyen.

Nekem egyébként a napokban az jutott eszembe, hogy mi a van a gyakori nevekkel? Mert akikből sok van, azok ugyanúgy jogosultak (nyilván a regisztráció érkezési sorrendben megy, tehát akinek előbb eszébe jut) és mi van ha nem a tulajdonos akarja átreggelni a domaint? Hogy ellenőrzik? Mert elég rövid időn belől is változhat a tulajdonos személyi ig. száma és címe is...

Kicsit off, de csak én nem értem, hogy miért nincs verseny a digitális aláírás piacon? Nem követem napi rendszerességgel, de amikor néztem az árakat, akkor gyakorlatilag minden szolgáltató ugyanabban az árkategóriában volt, esetleg az árképzésük különbözik.

És igen, én sem értem, hogy miért nincs mindenkinek saját digitális aláírása, amit adott esetben ügyfélkapun / okmányirodán keresztül lehetne intézni.

Üdv,
Gergely

az igénylőlapot továbbra is eredetiben vagy telefaxon (!!) kell beküldeni a regisztrátornak.

Vannak itt nálam jóval expertebbek: tőlünk 'balra' hogyan, mennyiért, és hány év különbséggel csinálják?

Nem értelek. Mi köze a TLD-nek a IT biztonsághoz? Nem nagy ügy kitölteni a HU-REG részére egy igénylő lapot kamu adatokkal, meg mellékelni hozzá egy nyilatkozatot szintén kamu tanukkal, és berggeltetni egy domaint. Tették ezt a Varezz Pistikék is száz számra.

Az hogy bürokratikus a HU-REG, még senkinek nem ad semmiféle biztonságot. Erre akartál célozni, nem?

Ha valamivel nem értesz egyet akkor fejtsd ki, mert nagyon nem értem hogy mi is a bánatod!?

---
Song of the 2nd Moon http://youtu.be/MSoAzONw-a4

kicsivel jobb, de még mindig fail...

Nem véletlenül ha tehetem csak .com -ot regisztrálok, de sokszor a .hu mellé is.
--
A linuxot nem tudod "csak" használni. A linuxot kiérdemlik.

Örvendetes, de még ez is a vicc kategória... Ezt máshol miért tudják azonnal? Mi miért ragaszkodunk még mindig ehhez az erőltetett "mindent megvizsgálunk, papírra vetünk" dologhoz?
Áh, ezt sose fogom felfogni :)

"Miért nem azonosíthatja magát a magánszemély mondjuk az Ügyfélkapu segítségével?"
Ahoz hogy az ügyfélkaput egy nonprofit kft összekapcsolja saját rendszerével, több kell mint némi "kódolás". Pl. politikai elhatározás, jogszabályi háttér stb. Az ügyfélkapuhoz kapcsolódó szolgáltatások közigazgatási rendszerek, míg az ISZT egy önszerveződött nonprofit társadalmi szerveződés.

"Érdekes APEH árveréseken simán licitálhatsz vele.."
Az (APEH) NAV IT rendszere kormányzat üzemeltetésében van, az ISZT adatbázisa meg magánkézben az ISZT Nonprofit kft üzemeltetésében.

---
Song of the 2nd Moon http://youtu.be/MSoAzONw-a4

Mégis hogyan? Maximum akkor, ha az ügyfélkapu felől tudna indítani regisztrációs eljárást, mert az nem látom jó ötletnek, hogy minden regisztrátor hozzáférhessen a személyi adatok tárházához.

Viszont innen már jogosan adná magát az igény, hogy a műkörmöshöz is lehessen má' ügyfélkapun bejelentkezni, vagy jönne a vita, hogy melyik miniszternek van regisztrátor cége.

Elvileg persze lehetne valami saját kulccsal aláírt doksit, pl. pdf-et kalapálni, ám a papírlapos megoldásnál is alapvető problémák vannak (anyja neve), és akkor vajon mi fog történni ha valami kicsit szokatlanabb dolgot kell csinálni a géppel mint a pornó nézés.

A single sign-on megoldásoknak pont az az értelme, hogy van egy megbízható harmadik fél aki a szolgáltatás számára azonosítja az ügyfelet. Ez esetben ez a harmadik fél lenne az ügyfélkapu, tehát maga az állam.

Senki nem azt mondta, hogy férjen hozzá közvetlenül egy nem állami szervezet az ügyfélkapun tárolt információkhoz, hanem azonosítás után, még az ügyfélkapu rendszere feldob egy megerősítést, hogy milyen adatokhoz szeretne XYZ Kft. hozzáférést, milyen célból. Az ügyfél vagy engedélyezi, vagy nem. Ha nem, akkor XYZ Kft. nyilván nem tudja folytatni a regisztrációt.

Ugyanez történik most a papír alapú megoldásnál, ugyanúgy az állam a megbízható harmadik fél, csak éppen általa kiállított, elvileg nehezen hamisítható dokumentum(másolatokban) bízik meg a szolgáltató.

És igen, miért ne nyújthatna az ügyfélkapu single-sign on szolgáltatást bárki számára. Elvileg az infrastruktúrát felépítették hozzá, esetleg használni is lehetne...

Üdv,
Gergely

Valamelyik nap regisztráltam először .hu -s domaint és meglepődtem, hogy nem úgy működik, mintha a godaddy.com-nál ha .info -t regisztrálok. Godaddy-nél kiválasztom a domaint kifizetem és 2 perc múlva használhatom, de ennél a .hu-nál mit szórakoznak azt baromira nem tudom :D

Lám, ezt várom már vagy bő tíz éve. Azóta, hogy bárki regisztrálhat .hu alá zónát. Előtte nem volt ilyen kánaán, feltételei voltak, "csak úgy" nem lehetett. És nem is volt sok regisztrátor csak egy, a sztaki szintjén a kanyar után az első irodában(??? a második a Springer volt?) üldögélt egy jófej hölgy - a nevét sajnos már nem tudom - és vele kellett egyeztetni a dolgokról. Esetleg email-ben.

Aztán változtak a dolgok, és mindenki szabadon regisztrálhatott domain-eket (liberalizált regisztráció). A kéthetes várakozólista arra szolgált, hogy legalább az elvi lehetősége meglegyen a "Pörgekalap Kalapkészítő bt."-nek, hogy a porgekalap.hu domain regisztrálása esetén óvást jelentsen be. Legalábbis asszem ez volt a szándék.

Most azért gyorsult a dolog, mert ha valaki elolvassa a leírtakat, akkor a zóna az ellenőrzés után _azonnal_ használhatóvá válik. A mostani 8 nap gondolom hasonló, védelmi célokat szolgál.

Nem értem azokat, akik az automatizmus hiányára panaszkodnak, gondolom senki sem képzeli hogy a regisztrátorok vi-al szerkesztgetik a zónákat. Mindez épp azokért van, akik regisztrálnak egy-egy zónát. Pl. aki anno a google.hu-t regelte, valószínűleg örül, hogy mindenféle papírral bizonyítva van, hogy az az övé.

És annak köszönhetően, hogy bárki regelhet zónákat, regelnek is. Volt szerencsém hallani egy-egy alkalommal a mellettem ülő ember szövegét, amikor a kitöltött igénylőlapot vittem. Gyakorlatilag még a saját nevét se tudta pontosan. Ezért kell mindent ellenőrizni, mert az ügyfelek egy (jó) része sík ostoba. Pont.

"A kéthetes várakozólista arra szolgált, hogy legalább az elvi lehetősége meglegyen a "Pörgekalap Kalapkészítő bt."-nek, hogy a porgekalap.hu domain regisztrálása esetén óvást jelentsen be"

Most komolyan, a "Porgekalap Kalapkeszitő bt" szerinted lesi a várólistát, hogy nehogymá más regisztrálja a porgekalap.hu-domaint?
Magyarázza már meg nekem valaki, hogy mi a gyakorlati haszna egy ilyen várólistának?
Ki a franc nézte azt egyáltalán, és milyen célból? (Ok, én néztem gyakran, de csak azért, hogy ellenőrizzem, hogy elindult -e a domainek regje.)

Az automatizálás hiányán a legtöbben a papír alapú szarakodást értik. Többek közt én is utálom ezt, mert igen, online megy az adatbevitel, de ettől függetlenül szükség van papír reglapra (ill. cégkivonatra és aláírási címpéldányra. - rotfl, viva 2011.)
Nem tudom a papírozás pontos okát, de gyanítom köze lehetett valami szerződéses jogviszonyhoz, amihez anno papír alap kellet. (az idő ezt szvsz. már eléggé túlhaladta.)

Ugye sokáig nem regisztrálhatott bárki domain-t. Így nagyon sok embernek/cégnek nem volt rá lehetősége, hogy regisztráljon ha akart. Ha kicsit elbambultak volna, akkor a várólista nélkül akár perceken múlott volna, hogy kié a domain. Mint ahogy a .com esetén most van. Anno nem volt ám ennyire mindennapos a "zinternet", leginkább a betárcsázós netet értették alatta, illetve az egyetemi hálózatot, ami néhány helyen még 128 kbit-es volt (upgrade után, heh). Azon lehet vitatkozni, hogy kellett-e várni 10 évet erre a lépésre, szerintem egy is elég lett volna, de figyelembe véve az emberi tényezőt, lehet h nem hülyeség a tíz év.

Az meg nem releváns kérdés, hogy a Pörgekalap bt nézi-e. A lehetősége adott - gondolom nem viccből találták ezt így ki, muszáj (volt) lehetőséget adni -, így ha akarja nézheti, és óvhat.

A cégkivonat és aláírási címpéldány pedig céges regisztráció esetén tökéletesen érthető, hisz a domain a cég tulajdona lesz, és nem esetleg a rendszergazdáé.

És akkor még nem beszéltünk pl. egy város domainregjéről, ami egy újabb szintje a procedúrának, de szintén érthető.

Naja, de azért egy domain regisztrálás mégsem egy földhivatali szintű bejegyzés.
A Pörgekalap bt. meg úgy járt ha megvették előtte a domainját.
Azért jól néznénk ki ha megvennék egy házat és 2 hétig várnom kéne, hogy használhassam, mert hátha kisteleki bt óvást int be, mert ő a szomszéd és talán meggondolja még a vásárlást ?!
Szóval, ja, ez Magyarország.

Kutyaólhoz nem is kell földhivatali bejegyzés. Viszont a domain adott esetben igen értékes is lehet mivel egy cég arculatát, megítélését alapvetően befolyásolja.

Persze számos cégnek úgyis mindegy, ők csinálnak weblapot az 5mp alá.

Megfordítva a dolgot: beregeled a porgekalap.hu-t és három héttel később jön a Pörgekalap bt. hogy ez pedig az övék és azonnal add át és fizess kártérítést meg mindent. Egyetlen szavuk nem lehet, volt rá két hetük hogy óvást emeljenek, nem tették meg, IJ.

"Egyetlen szavuk nem lehet, volt rá két hetük hogy óvást emeljenek"

basszus, csak én gondolom azt, hogy ez röhejes? Ennek kb. annyi haszna van, mintha az ISZT ablakából belesusognák a szélbe minden páratlan órában a regisztrálásra beadott domain neveket.
Elvileg bárki meghalgathatná...
valójában jelenleg a várólista csak egy ostoba bürokratikus látszatintézkedés, hogy a felelősséget áthárítsa az ügyfélre. (Volt rá kétheted vaze.... Olvasod naponta a várólistánkat? Nem? Akkor ne reklamálj.)

Amúgy kié a feleősség? A regisztrátoré? Vagy kié? A felelősség mindig az ügyfélé.

Gondolom te se olvasol át minden Magyar Közlönyt, pedig még az is lehet, hogy találnál benne olyat, ami érdekel. És ha egy törvénymódosítás miatt buksz valamit, akkor kié a felelősség?

És a hír arról szól, hogy már _nincs_ várólista, a domain _azonnal_ használható. Tíz évig volt, mindig bele is kalkuláltuk, hogy a domain úgyis csak két hét után élesedik, ezért aztán mindig jó időben regisztrálni kellett, általában a hozzá hasonlókkal együtt.

És ugye védjegyezett neveknél vagy településneveknél (meg még ki tudja minél) nem volt ez a kéthetes várakozás. A "startupok" meg rettentő boldogok lettek volna, hogy ha az indulásukat csak ez a kéthetes várakozás hátráltatta volna. Ha meg mégis, akkor regeltek egy .com-os zónát és nyomhatták azt a névjegykártyára.

Én amúgy - mivel az én szervereim már ismerték a zónát - lazán tudta a még be nem jegyzett domain-en matatni, szóval még ez se hátráltatott sose. Szóval annyira nem volt ez ördögtől való átok... eheh.

"Az meg nem releváns kérdés, hogy a Pörgekalap bt nézi-e A lehetősége adott "

Ha egy cégnek nincs saját domain neve, kb két hetente kéne lesnie a várólistát, hogy elhappolja -e valaki a domain nevét. Szinte 100%-hogy ezzel a problémával csak akkor fog találkozni a "Pörgekalap Bt", ha regelni akar, de már foglalt. Ennek a várólistának a liberalizáció első 1-2 hónapjában lehetett bármi értelme. Az utóbbi 10 évbe kb. semmi. A domain tulajdonosok 99%-a akkor találkozik a várólistával, amikor megkérdezi, hogy mi a francért csak 2 hét múlva lesz domain neve...
Egyszer majd próbáld elmagyarázni egy ügyfélnek, hogy ha leste volna a 2 hetes várólistát, akkor nem regisztrálta volna be más az ő cégnevét. rotfl. :)

"A cégkivonat és aláírási címpéldány pedig céges regisztráció esetén tökéletesen érthető, hisz a domain a cég tulajdona lesz, és nem esetleg a rendszergazdáé."

A rendszergazda magánszemélyként továbbra is simán tudja regelni a cég domain nevét. Az említett két dokumentumra szerintem semmi szükség.
Gondolom a két dok. megkövetelése csak szerződéses formaságok miatt kell, történelmi okokból. (Cég nevében szerződni csak aláíró tud. A cégkivonatban szerepel az aláírásra jogosult neve, a címpéldány pedig írásminta.)

"Anno nem volt ám ennyire mindennapos a "zinternet", leginkább a betárcsázós netet értették alatta"
Vagy még a betárcsázós netet sem. Egyébként meg egyik első munkahelyem egy zinternet szógátató volt, még a domain reg liberalizálás előtt....

"Egyszer majd próbáld elmagyarázni egy ügyfélnek, hogy ha leste volna a 2 hetes várólistát, akkor nem regisztrálta volna be más az ő cégnevét."

Hasonló a probléma mint a cégnév kiválasztása. Ott - ha jól tudom - esélye sincs arra, hogy egy névválasztást megvétózzon. Itt legalább - ismétlem, elvileg - lehetősége van rá.

"A rendszergazda magánszemélyként továbbra is simán tudja regelni a cég domain nevét. Az említett két dokumentumra szerintem semmi szükség."

Aztán kirúgják a cégtől és viszi a nevén lévő domaint. Vagy kellően sok pénzért eladja a konkurenciának. Viszont ha cégesen van regelve, akkor csak a cégben megfelelő jogkörrel rendelkező ember viheti vagy veheti vissza, adhatja tovább, miegyéb.

Aki le akarja nyúlni a cégét, az simán megoldja így is. Cégadatok publikusak, cégkivonat kinyomtatható, aláírási címpéldány bármilyen szövegszerkesztővel készíthető.
Ezekkel felszerelkezve a domain lemondó és átruházó nyilatkozatot sztem. a legtöbb regisztrátor benyeli.
Igaz, innentól kezdve ez közokirat hamisítás, ami max 8 év letöltendő....

Pörekalap Bt. bevágja cronba napi egyszer ezt (szerver sem kell hozzá, elég egy desktop bubuntu, tehát ez sem akadály):


#!/bin/bash

kulcs="etterem
doboz
porekalap"

wget http://www.domain.hu/domain/varolista/abc.html?&printable=1
sleep 1
links -dump ./abc.html > abc.txt
sleep 1

for i in $kulcs ; do
grep $i ./abc.txt | grep -v "://" | awk '{print $2}'>> domainlista.txt
done

sleep 1

mail -s "domainlista" porekalap@mail.yeh < ./domainlista.txt

sleep 1

rm ./abc.html
rm ./domainlista.txt
rm ./abc.txt

Transzferben nem változik valami? Dotrollnál múltkor nem engedték, hogy az elbirálás alatt előre beállitsam a rekordokat, hogy mire átmegy a domain már egyből működjön...
Meg kellett várnom mire átmegy a domain (a nagy büdös semmibe mutat minden rekord) emailt kaptam, hogy átjött és csak utána csinálhattam meg újra a rekordokat. Nem tudom dotrollspecikus-e, de egy elképesztő állatság...