Allatok altal latott kepek szamitogepes feldolgozasa

Udv mindenki!

Anno volt itt egy hir/bejegyzes/blog/hozzaszolas, amiben volt egy kulfoldi kutatas, mely azt tartalmazta, hogy az allatok altal latott kepeket kepesek voltak feldolgozni barmilyen belso beavatkozas nelkul. Az allat fejere helyeztek egy erzekelo halot, es ha jol emlekszem, akkor eloszor inicializaltak a rendszert altalanos geometriai formakkal, utana pedig mar rendesen fel tudta dolgozni a kepet...
Ha valaki emlekszik erre, vagy megvan neki a link, azt megkoszonnem!

Hozzászólások

Ilyen is volt mar. A latoideget megkerulve kozvetlenul az agynak ahhoz a reszehez vittek elektrodan jelet (nehanyszor nehany pixel grayscale), ahol a latasfeldolgozas tortenik, es igy a szemet es a latoideget megkerulve latott az illeto. Egyreszt a felbontassal volt baj, masreszt az elektrodaktol a neuronok arrebbhuzodtak idovel, szoval nem volt tartos. Azota lehet, hogy javult a dolog, mar nagyon regen olvastam errol.

--
Auto correct can go straight to He'll.

„...Ezzel a technológiával nem csak a vizuális információkhoz férhetünk hozzá, így a jövőben akár érzéseket és egyéb összetett lelkiállapotokat is reprodukálhatunk a kívülállók számára"

Nem semmi.. Pár évtized és szerintem kihallgatószobák meg rendőrség sem kell, a katonaság látni fogja az összes ember gondolatát is.. Na jó, ez talán "apró" túlzás, de tényleg ijesztő az, amerre haladnak a kutatással. :)

Kérdés, hogy egy összetett lelkiállapotot hogyan lehet leképezni egy eszköz által megjeleníthető módon… Például ha arra az érzésre gondolok, ahogy a vaníliafagyi olvad a nyelvemen, azt elég nehéz lehet reprodukálni. Vagy pl. belépek egy terembe, az egyik emberen meglepődök, a másiktól megijedek, a harmadikat tisztelem, a negyedikbe szerelmes vagyok, az ötödik az anyám… Le lehet vajon írni ezeket az érzéseket kellően primitíven, miközben nem vész el túl sok információ?

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Legjobb esetben is arra tudok csak gondolni egyelőre, hogy megjelenik a képernyőn, milyen vegyületeket érzékelek mekkora intenzitással – és ugyanígy lebontva a tapintást is mondjuk. Hosszú távon persze elképzelhető, hogy az érzékelő személy agyát direktbe stimuláljuk a másik által érzett ingerekkel.
… bele se merek gondolni a pornóipar jövőjébe :D

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Amúgy ameddig most látok a jövőbe, elképzelhető, hogy a kihallgatószobákba eljut ez a technológia, de a távérzékelést elég nehézkesnek tartom. Ettől függetlenül nyilván soha nem mondjuk azt, hogy soha… ☺

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd