Fedora 40 csak Wayland

Olvastam ezt a cikket, hogy a Fedora 40 kiadása teljes mértékben megszabadul az Xorgtól, mivel a KDE (Plasma 6) is kizárólag Wayland támogatással fog kijönni. 

A Fedora 39-ben lehet még grafikus meghajtót választani, ezért próba alá vetettem a Waylandot. Fotósként használom a Fedorát és eddig, -Fedora 16-óta-  nekem megfelelő tökéletes a rendszer.

Átváltottam Waylandra és a színprofil betöltéstől kezdve a fotós programokig,  Displaycal, Gimp,  Rapid Photo Downloader, Aftershot, csakhogy a lényegesebbeket soroljam, nem állnak a helyzet magaslatán. A színprofilt nem tudja betölteni, így színhelyességről nem is beszélek. Egyes programok Aftershot, Rapid Photo Downloader nem jeleníti meg a képet illetve találomra csak valami minta látszik.

Létezhet, hogy Wayland döbbenetes fejlődésen megy keresztül a Fedora 40 kiadásáig? :)

Aki Waylandot használ tapasztalt hasonló jelenségeket?                

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 02. 22., cs – 18:20

Ez így nem igaz: a KDE nem dobja az X.org-ot, de az új fejlesztések már csak arra koncentrálnak. Ez a Fedora karbantartók agyszüleménye, hogy ki akarják dobni az X.org-ot, és csak a Waylandet szállítani.

Mi ez az oldal egyébként? Mert magyarnak annyira magyar, mint a Google Translate-tel lefordított Phoronix legfeljebb, bántja a szemem már az első bekezdés is. 

Pfff, és tényleg, megelőzi a Phoronixot is, ha a "fedora 40 kde" keresést indítom el. Viszont még előtte hozza a Fedora Project Wiki oldalát, itt részletesebben leírják, hogy inkább az van a Wayland kizárólagos támogatása mellett, hogy kevés az erőforrásuk, nem bírnák egyszerre az X.org-ot és a Waylandet is.

Én mindenesetre ki fogok várni a frissítéssel pár hónapot, legalább a Plasma 6.1-et.

A fedora akarja dobni a xorgot, mivel deprecated a rhel-ban. A kde 6 teljes xorg támogatással fog megjelenni. Azt hogy a fedoraban csak a sessiont veszik ki, és kézzel kell behegeszteni, vagy a csomagok fordításánál és elhagyják az x11-et, azt nem tudom, de legfeljebb distrot kell váltanod.

Színprofilokat a wayland amúgy kezel, lehet hogy az aktuális kde nincs a helyzet magaslatán, a wayland alatti betöltésükkel. colormgr-el be tudok tölteni színprofilokat.
A programok amik nem működnek megfelelően, valószínüleg xwayland alatt futnak, ott szükség lehet workaroundot keresni, már ha van.

Összességében amúgy nincs a waylandal semmi baj, egy igen egyszerű protokoll az x11-hez képest, inkább az azt támogató de-kel van probléma, ahogy megpróbálják átkalapálni a millió x11 függőséggel rendelkező kódjukat. Mondjuk szerintem ezzel most már igen kevés probléma van, 5 évvel ezelőtt volt ez inkább aktuális.
 

Valóban, a Fedorának nincs is választása, az RHEL-ben szünteti meg a Red Hat a támogatását a X.org-nak, így ez automatikusan kihat a Fedorára, mivel ők az upstream.

Én se értek egyet vele, pedig nekem sincs bajom a waylanddel, használtam Gnome és SwayWM alatt is. Minden működött, igaz én nem használtam fotós programokat, meg nem töltöttem be színprofilokat. Ennek ellenére X11 párti vagyok inkább, még egyszer összefoglalom ebben a topikban is, hogy miért:
1) több alkalmazás X-es, mint waylandes, illetve van egy jó pár legacy alkalmazás, amit soha nem fognak waylandre átírni, és bár Waylanden ott van az XWayland, de az épp ugyanolyan X.org implemenetáció, amire továbbra is szükség van, meg fejleszteni kell
2) X-re többféle DE/WM létezik, mint Waylandre, nagyobb a választék, könnyebb rá WM-et írni
3) az X közös nevező, fontos átjárási pont sok unixos, unixlike rendszer között, míg a Wayland lényegében Linux only, esetleg FreeBSD-n van egy nagyon pici esélye velekinek, hogy életre kelti,
4) többféle videókártyát, GPU-t támogat a X, mint a Wayland, még egész régi, exotikus architektúrákat, kártyákat is, mint a Matrox és Voodoo és társai, ezt a Wayland nem tudja magáról elmondani. Emiatt az X egy hasznos fallback opció sok embernek.
5) régi, gyenge, retró gépekre jó, mert tudod az X servert egy erősebb gépen futtatni, és így terhet veszel le kliensről

Ennek ellenére szerintem Fedorán mindig is használható lesz az X.org, legfeljebb nem lesz az alaptelepítés része, vagy esetleg a hivatalos tárolóban sem lesz bent, de akkor meg berakja valaki a fusion-be.

Mondom, én nem vagyok ellene a Waylandnek, mert bizonyos előnyei megvannak annak is. Így nincs bajom azzal sem, hogy sok DE-nél meg disztrónál a default a Wayland session, az oké, csak a X.org-ot ne vegyék ki, ne nyírják ki.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ismételten csak: https://www.youtube.com/watch?v=2sRS1dwCotw

Egy eleve rosszul fordított, magyartalanul megfogalmazott cikket értelmeztek itt félre többen, sejtettem, hogy előbb-utóbb te is megjelensz szakérteni. Nem a Fedora dobja az X.org támogatást, és nem is a KDE, hanem csak a Fedora KDE spinje, mivel az azt karbantartó csapatnak nincs elég erőforrása rá. A Wayland munkamenet egyébként is alapértelmezett a Fedora 34 óta. Nem állítom, hogy a Wayland hibátlan és tökéletesen működik vele (a Lokalize például nem, ezért én is X.org munkamenetet indítok jelenleg), de a KDE azért elég nagy erőket fektet a KWin fejlesztésébe és a hibák javításába, a korábbi karbantartó, Martin Graesslin blogja nagyon jó olvasnivaló volt évekig.

A 4-5. pont nem is értem, hogy jön ide, eleve ezek a hardverek már utolsó mohikánok, ha még működnek, másrészt ki akarna azon például Plasma 6-ot használni? A retrohoz majd retro rendszert vesz elő, akinek ez az igénye.

Lehet akkor a sajtó idézi rosszul, de én több helyen is azt olvastam, hogy de igen, az egész RHEL és Fedora dobja az X.org-ot, nem csak a KDE, nem csak a Gnome-os kiadás, hanem mindegyik. Pedig én nem magyar cikkekből tájékozódok, ezt is elmondom, így nem esek félrefordítás áldozatául.

Azzal is tisztában vagyok, hogy a Wayland munkamenet régóta default, nem csak Fedorán, Ubuntun is már több éve. Azt is világosan leírtam, hogy nekem nincs bajom a Waylanddel, ezért is felesleges a gyerekes meme-videóidat betenni, mert nem cáfolja, amit írtam. Ha valami pontosabb infód van, tegyél be róla akkor egy normális, hiteles forrást. Mármint látom, hogy egy fedoraproject.org-os Wiki cikket betettél, ami a KDE6-nál valóban leírja, hogy dobják, de azt nem írja sehol, hogy tuti csak a KDE6-os kiadás érintett, a többi nem. Ennek ellenére nem zárom ki teljesen, hogy igazad lehet, és tényleg csak a KDE6-os kiadás dobja, mert pl. egy reddites szál is ezt írja, de 1) én nem tekintem hiteles forrásnak a redditet, egy szemét, szutyok oldal alacsony színvonallal, 2) ha igaz is, akkor légyszi az Red Hat-nak küldd a humorvideóidat, hogy ilyen félreérthető a kommunikációjuk.

Igen, az említett hardverek utolsó mohikánok, de néhányan hajtanak ilyet retrós hobbiból, leginkább érzelmi alapon, nosztalgiaként. Most érted, ezt a felhasználásukat az X kiszolgálja, miért kéne elvenni tőlük. Teljesen jó meg előnyös még az X egy csomó felhasználási típushoz, az fentebb említett érveim alapján meg kéne hagyni. Az oké, hogy nem a default session, de teljesen elvenni nem kéne.

Mondom, nagyon örülnék, ha tényleg neked lenne igazad, és csak a KDE6-os kiadásból dobnák. Pedig nem is használok se RHEL-t, se Fedorát, de tudom, hogy mekkora befolyásuk van a linuxos világban, mindenki követi őket. Nem akarom, hogy dobják, mert akkor megy utánuk az Ubuntu, azok után meg végképp mindenki, elég elqrt tendencia lenne, ha mindenhonnan száműznék.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

az, hogy a RHEL-ben deprecated az egy dolog. a Red Hat életét teszi könnyebbé, mert nem kell +1 szart támogatni. Ez nem jelenti, hogy Fedorában is deprecated.

Lásd btrfs. RHEL nem támogatja, Fedoranál pedig ez a default.

amugy: https://fedoraproject.org/wiki/Releases/40/ChangeSet

Nem, nem write only, ti nem értitek, amiket írok, így még egyszer: az egész RHEL ökoszisztéma dobni fogja a X.org-ot egy ponton. Nem most még, lehet nem a következő kiadásra veszik ki, egyelőre még csak deprecated státuszban, de arra gyúrnak, hogy végképp kiveszik, értsd se tárolóból, se sehonnan nem lehet majd felrakni, esetleg forráskódból forgatva talán. Ezt kapta fel több hírmédium, és kötötte össze tévesen azzal a hírrel, ami a Fedora 40 KDE6 spinjéről szólt.

A Fedora pedig ennek része, az is dobni fogja. Ők az RHEL upstream-je. Lehet nem most a 40-es kiadásban dobják, lehet az csak tényleg a KDE-kiadás lesz egyelőre a 40-esből, ami dobja, de a jövőben tervezik, hogy lépcsőzetesen kivezetik. Az összes kiadásból. Nem tudni, hogy ez most 42, 44-esre, vagy mikorra lesz, de a Red Hat dédelgeti a terveket, hogy milyen jó lesz ez a teljesen X mentes új világrend. Én végig erről írok, ti meg hajtogatjátok writre only módban, hogy 40, KDE6, 40, KDE6, 40, KDE6.

Lehet az én hibám is, mert most a Fedora 40-ről szól a topik, így ti azt hittétek, hogy arról írok, és nem voltam elég világos, hogy a hosszútávú jövőről, ami jóval túlmegy a 40-es kiadáson is. Azt is leírtam, hogy ez miért aggasztó, annak ellenére, hogy nem használok se RHEL-t, se Fedorát. Nyilván annyira azért nem aggódok, mert Arch-on mindig is fel lehet majd tenni, ha esetleg a hivatalos tárolókból ki is szednék, amit kétlek, mert az Arch eleve azon alapul, hogy kisebb WM-ek is menjenek rajta, akkor AUR-ból fel lehet tenni forráskódból pörgetve, meg ha máshogy nem megy majd több év távlatából, addigra átállok Gentoo-ra, ahol mindig is lefordítható lesz X. Sőt, már évek óta a FreeBSD-re történő esetleges átállást is készítem elő, mert én ezt már több éve látom, hogy erre tart a Linux, kezdik a Red Hat-hoz hasonló nagy cégek teljesen a kezükbe venni, windowsosítani, egységesíteni, bloatosítani.

Ez az X főleg a WM-eseknek fontos, a nagy mainstream DE-k meg fogják oldani a Wayland-támogatást, a Gnome, KDE, LXQt már rég megoldotta, az Xfce-nél átállóban vannak, a Cosmic nemsokára kijön, így lényegében már csak pár maradék mainstream DE-nek kell ezt megoldani, Cinnamon, Mate, Budgie, Deepin, Pantheon az, aminek meg kell oldania. Vannak még ezen felül is DE-k, de azoknak nem nagy a felhasználói tábora, és vagy csak Openboxra épülnek (pl. LXDE, Lumina), vagy máris legacy státuszúak (Trinity mellett szintén az LXDE, Lumina, stb.).

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

De, write-only vagy. A topik a Fedora 40 KDE spinről szól, te kezdtél el idekeverni minden mást is, és nem mindenki más jön szembe az autópályán. Igen, a linkelt dokumentum azt írja, hogy a RHEL dobni fogja az X.org-ot, de mint máshol is írták, ettől még a Fedora megtarthatja, lásd alapértelmezett fájlrendszer. És nem, nem az internet értelmezte félre, ott van a Fedora 40 Changes, oldalon, hogy egyelőre csak a KDE spin, és ez így két hónappal a kiadás előtt azért már nem nagyon fog változni. 

Még mindig nem vagyok. Te felejtettél el linkelni arról hivatalos forrást, hogy csak a KDE6 kiadásból veszik ki a 40-esnél. Ami egyébként valószínű, de nem így volt lekommunikálva, hogy csak annál. Ennek kapcsán egyébként csak továbbmentem a gondolatmenettel, hogy ez egy veszélyes tendencia, hogy próbálják ennyire gyorsan és erőszakosan kinyírni az X-et. Nem érdekel hányas kiadás lesz, tőlem lehet a 48-as is, nem kéne kinyírják.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az a baj, hogy még mindig te vagy write only. Igen, tetted be ezt a linket már, de ez azt írja, hogy a KDE6-os spinből ki lesz szedve. Ebből viszont nem következik logikaialag, hogy esetleg más spinekből, vagy a fő kiadásból nem lesz. Mondom, nem kötözködök, és talán nem is a te hibád, ezt a Red Hótnak kéne lekommunikálnia normálisan, nem ilyen-olyan levegőbe lógó, így-úgy félreérthető megjegyzéseket beböffenteni, aztán X. eldugott technikai dokumentációban helyesbítést tenni, hogy a KDE6-ból ki lesz szedve. Ha csak abból lesz kiszedve, akkor azt kéne világosan leírniuk, meg hogy esetleg a többiből mikorra tervezik.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Továbbra is el van dugva, mert ez még mindig nem mondja ki egyértelműen. Igen, csak a KDE6 kiadásnál említi, és valószínű, hogy csak azt érinti, de ezt KÖVETKEZTETÉS. Ha már összefosnak több oldalnyi changelogot, meg sajtóközleményt, akkor abban legyen EGYÉRTELMŰEN leírva, hogy egyelőre a 40-es kiadásban csak a KDE6 spin lesz érintett, és esetleg illene megemlíteniük, hogy a többi spinnél, fő kiadásnál terveznek-e ilyet, ha igen, akkor hányas kiadásra várható az előzetes tervek szerint. Ez így lenne korrekt, nem találgatni, hogy akkor most mire vonatkozik, mire nem. Egy ekkora multinak van erre elég munkaerő-kapacitása, hogy ledokumentálja ezeket rendesen, mert látod, félreértések vannak vele. Igen, tudom, a Red Hat meg te helikopterek vagytok, míg mindenki más hülye, csak ez ott kezd gyanús lenni, hogy túl sokan vannak, akik félreértették.

Ha még valami 1-2 személyes magánprojekt lenne, ahol a fejlesztők állandóan rohannak, nincs idejük semmire, és csak szűkszavú, 1-2 mondatos bejelentésekre futná nekik, arra azt mondom, hogy nincs rá idejük, meg nem profik, hanem hobbisták.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Sokáig én is használtam, de aztán letiltottam mindegyik gépemen. Egy átlagos netelérés mellett sokkal lassabb tőle a frissítés, nem éri meg (és azóta ez csak még inkább igaz). Új csomag telepítésénél nem használ sajnos, frissíteni meg nem mobilnetről, buszozás közben szokás. Valószínűleg mások is így voltak fele és nagyon lecsökkent az aktív használók száma, miközben jelentős erőforrás fenntartani hozzá az infrastruktúrát, csomagkezelőt.

Csak annyit tudok a témához segítő szándékkal adni, hogy:
- Mostanában (az elmúlt 2 hónapban) sorra "distrohoppoltam" és Plasma5 volt a telepített környezet,
- a személyes kíváncsiság csak arra fókuszált, hogy mostanában mit ad a KDE (egy jó ideig Xfce4-en voltam),
- Tudatában vagyok a Xorg & Wayland mizériának, de igazából nem befolyásolja a mindennapjaimat.
Amit láttam, tapasztaltam:
-Fedora vonal default Wayland-en jelentkezik be, választható még a Xorg,
-Ubi_Deb vonalon a KDE-Neon állítólag a legfrissebb Plasma-t szállító disztro (default Xorg-al indul, opció a Wayland,
-Arch vonalon meg kioptimizálatlanul megjönnek mindenből a legfrissebb verziók (itt kell eleget reszelni).

Szóval, mint ahogy feljebb mondták. Lehet disztrót kell váltanod.

/summon locsemege

(waypipe-ot mar kiprobaltad legalabb VM-be ssh-zva?)

VM-nel a virtualbox/vmware/etc. biztositja a "GPU" drivert. Azokban fut egy waylendes distro. Inditasz belole kettot. Mondjuk valami KDE6-osokat.

Leellenorzod, hogy wayland-e a futo session mindketto vm-ben.

Atssh-zol egyik VM-bol a masikba. Hogy ne az legyen, hogy "nem is latjak egymast a halon".

Ha ez megy, waypipe-ot felparameterezed es inditasz egy KCalcot vagy egy KMail-t vagy akar egy dolphint a target geprol tesztnek waypipe-pal.

Ennyikeh.

Pont ezt tudnad kiprobalni: ha megy az ssh, aztan megy a waypipe waylandes KCalc-kal, akkor megnezed mennek-e az xwaylandes appok (kene, de ha kiprobaltad, akkor biztos lehetsz benne).

Allits fel egy tesztkornyezetet es lepesenkent nezd meg mi megy es mi nem. Nem tehetsz mast. Mert senki mas nem akar 3 ev mulva waypipe-pal hasznalni Xorgra forditott email klienst rajtad kivul.

Fedora 40-hez van xorg, azt viszont nem tudom, hogy a KDE támogatja-e.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Fedora 40 legutóbbi fejlesztői változatát letöltöttem KDE6 spinnel. valóban kivették belőle az Xorg-ot :(

próbáltam telepíteni az Xorg-ot rengeteg függőség hiányzik még vagy nem is lesz hozzá soha. :(

Elég eltökéltnek tűnnek az ügyben.

No jó, de akkor nem a xorg hiányzik, hanem a KDE-ből a xorg támogatás. Szerintem Xfce-nek még mindig van, sőt, lehet, hogy csak xorg támogatása van. Csak annyi a feladat, hogy nem KDE-t használsz, hanem például Xfce-t xorg-gal.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A környezetbarát már legalább 10-15 éves jelző. Szóval ma minimum a fenntartható vagy megújuló* a jó szó, vagy a fair trade.

* Mikor ezt a szót hallom, mindig az a sztori jut eszembe, mikor egy céges bulin kezdtünk elázni, de azért a pincér járt körbe mindig. Egyszer csak a haver ránéz a poharára és felkiált. "jé, újratöltődött"

Simán létezik, persze. Gyorsan fejlődik, sok dolgot javítanak benne. Nekem tetszik hogy ennyire force-olják a dolgot, muszáj haladni a korral. Sok év kihagyás után tértem vissza Linuxra, nyilván azt se tudtam mi az, így maradt az XOrg. Meglepett hogy pl. touchpad gesture-ök abszolút nem mennek, Waylanden viszont igen, majdnem olyan jól mint Mac-en (viszont jobban mint Windowson).

A topic címére: Fedora 40-et használok Xorg-gal. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Amúgy érdekes, mert a F40 fejlesztés (kde)/hibajavítása jobban halad mint a KDEneon. Pl a menű a panelhez közeli elemeinek tallózásakor eléggé vibrál a KDEneonban, míg a Fedoránál ez hibátlan, és a KDE verzió azonos.

Az Xwayland (ahogy értettem) azoknak az alkalmazásoknak a megjelenítését segíti amelyek x11 függők. Esetemben az Aftershot raw feldolgozó a nehéz eset mert a képek megjelenítésekor Xwaylanddal együtt is katasztrófa a látvány. A vicces az, hogy F40+Kde alatt ez is jobban áll. Több ideig látható a kép, de itt is az egér mozdításra beindúl a nyílzápor és kifakul a kép.

Remélem ez feltűnik másoknak is vagy netán a Corel-nek, hogy frissíteni kéne a szoftvert.... a pénzemééé 😀

En nem tudom, de pl az arch-on levo KDE 6 is stabolabb mint a Neon.

En inkabb azt hiszem, hogy a Neon-os sracok a tobbi csomagot nem reszelik hozza a rendszerhez, csak tenyleg fogjak a forrasokat, csinalnak beloluk deb-eket aztan feltoljak a neon repojukba. Aztan majd lesz amilyen lesz. Igy torthenhetett, hogy ami a neon unstable-ben jol mukodott, az a stable-ben szar volt, mert a package maintener-ek elbasztak. Szoval inkabb a package mainteneren mulanak a dolgok, mint magan a KDE plasma6-n (es annak forrasan)

Honnan lehet tudni, hogy egy distro áttér a Waylandra?

Főverzió frissítéskor rékérdez, vagy csak azt veszed észre, eltűnt az /etc ből az X11 könyvtár?

Izgalmas kérdés, gondolom attól függ, hogyan van megvalósítva. Mivel Fedora 40-et használok Xorg-gal, így arról biztosíthatlak, ha upgrade-elsz, s eddik nem waylandot használtál, akkor egyelőre marad a gépeden a Xorg. Már Fedora esetében.

Amúgy meg gondolom, a csomagok spec file-jaitól függ, pre- és postinstall scriptektől, függőségektől.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Köszi a választ, deb alapú disztrót használok.

Szerkesztve: 2024. 03. 25., h – 20:22

F39-en most kipróbáltam, milyen a startplasma-wayland a startplasma-x11 helyett, egyelőre nem kaptam tőle szívrohamot, érzésre még gyorsabb is, mint az X11-es volt. X-only programok is futnak az Xwayland miatt, úgyhogy talán nem (ez) lesz a világ vége.

Szerk.: elhamarkodtam, hogy ez jó, taskbaron össze-vissza jelennek meg a futó programok, kiválasztani se lehet némelyiket, teljesen random működik, akár X-es, akár Waylandos programok futnak.

Még nem komoly munkára sem használható :)   Ez így használhatatlan. Tettem próbát Rawtherapee programmal hiába töltöm be a szabványos icc-t messze nem lehet olyan színű képeket generálni mint az AfterShot programmal.   

.deb alapú drisztókat egyenlőre kerülőm.

De köszönöm a tippet. 

Kérdés, kell-e a KDE6. Mert semmire sem mész azzal, ha kiderül, hogy nem a Fedora veszi ki a Xorg támogatást a KDE-ből, hanem a KDE project. Akkor az új KDE minden disztribúcióban wayland-only lesz. Az ilyen bugokra egyébként a bugreport és a megoldás a válasz, nem a másik disztribúció.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez is megfogalmazódott bennem XFCE illetve GNOME. Számomra nagyon optimális a KDE. Sikerült jobbklikkes menüket létrehozni,  illetve meglévőket optimalizálni elrejteni a felesleges oldalsáv panel elemeit.... stb szóval egy remek munkagépet állítottam össze KDE-vel az évek során. Ehhez tökéletes alap volt, hogy a Fedora minimális hekkelésel  automatikusan csatol, beilleszt, külső eszközöket, amiket használok.  Én nem vagyok informatikus, de egy átlag felhasználónál többet tudok. Nem érzem magam képesnek (már a gyenge angolom miatt sem), hogy műszaki tartalommal töltsek meg egy hiteles bugreportot. Csak reménykedem, hogy lesz a földön egy olyan KDE szaki, akinek szintén ilyen szarul működik a AfterShot raw feldolgozó programja... és megírja a hibajelentést :)

Google fordító sokat segít. Nem kell novellát írni bugreport gyanán, legtöbb esetben egy-két mondatban el lehet mesélni, mi a helyzet.

Azt persze megértem, hogy nehezen válnál meg a már megszokott, belakott KDE-től, én is nagyon visítanék, ha valaki szétrongálná az általam megszokott Xfce4 + Compiz + Emerald triót.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Arról nem tehetek, hogy nem tudsz figyelmesen olvasni. Feltételes módban írtam. Az erre érkezett reakció ezt még figyelembe vette, de te már úgy írsz róla, mintha tényként írtam volna. Picivel több tiszteletet várok el, amely kimerül az értő olvasásban is többek között.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha nem irtad volna le ugyanazt a hulyeseget mar joparszor nem lenne semmi baj, de leirtad. A "ha"-val meg kitorolheted a seggedet, mert sehol sem irtak a KDE projektben, hogy valaha is kivennek. Meg csak felteteles modban sem. Sot a KDE-hez meg systemd sem kell mint a gnome-hoz. Hogy mukodjon systemd nelkuli rendszereken is. 

A KDE majd akkor veszi ki az Xorg tamogatast, ha sehol a vilagon mas majd mar nem tamogatja.

Felteteles modban is megfogalmazhatm neked: "HA nem irnal mindenfele hulyesegeket, de azt irsz, talan nem szoltunk volna" :D

edes jo istenem gyere le az egbol es nezd meg milyen faszsagokat mondnak egyesek!!!

* a KDE nem dobja az X11-et (persze minden masodik kommentedbe odarakod, hatha igazad lesz, vagy vegre elhiszi valaki)

* a fenti szarakodasrol a video lofaszt sem er ha nem tudjuk milyen grafikus kartyaja van az illetonek, mivel az nvidia meg mindig baszik rendesen mukodni a wayland alatt, rengeteg hibaja van a renderinggel (nem, nem a wayland hibaja, olvass nyugodtan utana)

* a fenti szarakodasrol a video lofaszt sem er ha a program nem tamogatja nativan a waylandot es xwaylandon keresztul megy (lasd az electron --ozone-platform=wayland flaget peldaul)

* ha valamit sokszor leirsz attol meg nem lesz igaz :D

a KDE nem dobja az X11-et

Tudom. És?

az nvidia meg mindig baszik rendesen mukodni a wayland alatt, rengeteg hibaja van a renderinggel (nem, nem a wayland hibaja, olvass nyugodtan utana)

Szerecsenmosdatás, mint amikor Lennart Poettering mutogatott az ALSA fejlesztőire, mondvaán, nem pulseaudio bug, ha nem működik, mert az ALSA nem implementált egyes függvényeket. Tényleg? Akkor el kell fedni a hibát, nem szabad hívni azt a függvényt. Zenét ugyanis nem lehet úgy hallgatni, hogy azt mondjuk, a dokumentáció szerint ennek működnie kell. Tehát ha például az OpenGL, vagy bármi más hiányos az nVidiában, az attól még a wayland hibája, ha használ olyasmit, ami specifikálva van, de implementálva nincs, vagy van, csak nem jól.

Én is írok mikrokontrollerekre programot, és nem mondhatom a főnökömnek, hogy bocs, ennek működnie kellene a doksi szerint, csak hát van hardware bug a mikrokontrollerben, ezért nem működik. Már a hardware tervezésekor errata-t olvasok, megnézem, van-e olyan hardware bug a processzorban, amire valamiféle workaround kell. Vagy az egész modult nem használhatom, vagy választok másik processzort a feladatra, vagy valahogy megkerülöm a problémát.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha hardware-t tervezel, akkor van ebben mozgástered, ismereted. Felhasználóként nem biztos, hogy ki tudod nyomozni, hogy az adott gépben minden hibátlanul fog-e működni azzal az operációs rendszerrel, amellyel használni szeretnéd. Persze én is szoktam tájékozódni, eddig jellemzően sikerült olyan gépeket vennem vagy összeraknom, amelyek teljesen jól mennek Linuxszal. Egyetlen környezetemben nem megy két dolog, de ezt nem is várom tőle. USB-C-n keresztül a HDMI, illetve az ujjlenyomat-olvasó. Egyikre sincs szükségem. A gép integrált HDMI-je megy.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szovak azt mondod, hogy ha odabaszok neked egy 400MB-os zartforrasu drivert, akkor te majd megirod jol ra a progidat hogy kezelje a nem dokumentalt featuroket. Ertem en hogy igazi kemenypocsi faszagyerek(nek kepzeled magad) vagy, de hidd el a wayland programozok kozul sem mindenki egy kutyauto fasz, megha Te szeretned is elhitetni ezt. :D

Nem ezt mondtam. A mikrokontrollerek kapcsolási rajzát sem adják oda, az is zárt forrású. Azt írtam, elolvasom az errata-kat, végiggondolom, ezek közül melyek érinthetnek engem, együtt tudok-e ezekkel a hibákkal élni, vagy kell-e másik MCU után néznem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

De, ezt mondtad. Aztan hoztal egy tok irrelevans peldat aminek semmi koze az "implementalj vakon valamit egy zart kodu szarkupachoz az ezer masik mellett is" dologhoz es azt mondtad "mind puhapocsu fasz, aki nem olyan kemeny mint en, hogy a programja lefut mindhol is hiba nelkul, mert az en progim lefut EGYETLEN fajta mikrokontrolleren is"

Clap-clap-clap :D

Ja, azzal.

Taskbar mit csinál pontosan? Mert van neki beállítása, hogy hogyan legyenek rendezve (meg csoportosítva) rajta a dolgok, és ha jól rémlik, a default valami "faszság" volt. Nekem manualra van állítva úgy kb az történik, amit várok (mondjuk nincs vele kapcs különösebb elvárásom, szóval lehet, hogy csinál olyat, ami az "össze vissza" kategóriába esik másnál :) ), és lehet huzigatni, ha nem jó.

Mivel munkára használod ezt a szoftvert úgy gondolom, hogy korábban megvásároltad és regisztráltál náluk felhasználói fiókot.

Leírod, hogy milyen szoftverkörnyezetet használsz: (Fedora/Wayland/KDE)

Csatolod az általad feltöltött youtube videó linkjét.

https://www.aftershotpro.com/en/support/

Create Support Ticket

Ezt mindenképpen a Corel-nek kell rendbe tennie.

Gyanítom, hogy a LINUX verziót nem nagyon frissítik és elhanyagolták az utóbbi években. 

Egyébként nincs ennek a szoftvernek ingyenes natív LINUX alternatívája? 

Ha már KDE akkor ez pl.: https://www.digikam.org/

Egyszer írtunk Corel-nek, az rpm csomag miatt, mert olyan helyre hivatkozik telepítéskor, ami nem létezik,  illetve maga a csomag nem létezik amire hivatkozik.  Aztán irtunk nekik, hogy van egy blog ahol ezt a problémát  megoldották, majd több mint egy év elteltével elküldték nekem a blog linkjét. Persze addigra már rég megoldottam. Nem gondolom, hogy érdemben tovább jutnánk ebben az ügyben. Szerencsére a licenc jó Windows verzióra is ha minden kötél szakad.

Sem a Darktable, sem az RT és a Digikam sem hozza azt amit az After tud pl. színben beépített icc-vel

Talán a Darktable lehet valami megoldás, de olyan szinten szétaprózták a beállításokat, hogy egységes 30-40 képet készíteni még nem tudok vele. Ez persze lehet a program ismeret hiánya.

És akkor ott van még a DisplayCAL amelyiket Fedora 30-tól örököltem és még most is műxik.  Most az X11 elhagyásával végleg kimúlt.

Tudom az After kivételével csupa free szoftver és panasznak semmi helye...  azért mégis, ez most egyszerre sok megoldandó probléma.

Nem vagyok profi fotós ehhez te sokkal jobban értesz, de ezt találtam:

All digiKam components support 16 bits color depth pictures (RAW, TIFF, PNG, JPEG2000)
All digiKam components has a full Color Management support using ICC color profiles.

https://www.digikam.org/about/features/

https://www.digikam.org/img/content/about/features_setup_colormanagemen…

Próbáltad ezeket az opciókat?

Közben megjött a hír, hogy a F41-esnél már Gnome kiadásból is kiszedik, igaz ott nem lesz végleg kigyomlált, csak alaptelepítésben nem lesz telepítve a Gnome X11 session, de lesz hozzá a tárolóban csomag, amit fel lehet telepíteni, és utána működni fog. Mondtam én, hogy érdektelen, hogy a 40-esnél most csak a KDE kiadásból szedik ki, előbb-utóbb a többiből is ki fogják.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

És szépen sorba mindenhol :(

A mai állapotában ez elég karambolos még... értem én, hogy a mondás szerint amikor változtatunk akkor eleinte rosszabb lehet és csak később lesz jobb. :)

Az idő megszépíti de XFree86ról X11-re mintha sikeresebb lett volna a váltás bár akkoriban még nagyon láma voltam a témában. :)

Szerkesztve: 2024. 03. 27., sze – 19:24

Egy dolgot vettem észre ebből a wayland-x11/xorg kérdésből: Az X.org alatt érdekesen megakad néha a vice (c64 emulátor), pl egy scroll esetén ami 50hz-el tud menni. :) A wayland nem csinálja.

Video lejátszás Gnome Celluloid mpv GTK+ frontend:

X11/Xorg alatt lejátszás közben folyamatos vsync problémák, töredezett megjelenítés ablakban és teljes képernyőn egyaránt. 

Wayland alatt tökéletes, nincs semmilyen probléma.

(Intel integrált GPU-n, dedikált AMD GPU-n egyaránt, Fedora 39 Workstation)

Ezt az X11 is tudja, vagy a X.org.conf-ba kell a videódriver résznél a TearFree opció, vagy rakj fel egy kompozitort, ami tartalmaz Vsync funkciót, pl. picom, vagy használj G/FreeSync-es kijelzőt. Mondom, egyébként nekem nem lenne bajom a Waylanddel sem, mert tényleg nem olyan rossz az, működik, használtam én is jó sokáig, még azzal sem lenne baj, ha a default session az Wayland session lenne a nagy DE-knek, de az X-et azért ne vegyék attól el, akinek valami máshoz fontos, vagy mert standalone window manager-t használ, vagy NV hardver szórakozása vagy valami más speciális igény (pl. akadálymentesítés miatt) kell neki X fallback-nek. Mert ez így most jelenleg erőszakos elavultatás, nem pedig szerves fejlődés része, amelyiknél egy újabb technológia végül tényleg tudásban, minőségben legyőzi a régit, fair versenyben.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Alaposan megnyomkodtam VM-ben a nemrég kijött F40 Beta KDE spinjét, egész jól működik, de a session restore hiánya nekem nagyon fáj. Elvileg a Plasma 6.1-ben lesz előrelépés. Lehet hosszú időre F39-en ragadok emiatt.

Az en system76 gazellem mar vagy 10 eves. Jatszasibol most kikapcsoltam az nvidia karit es csak az intelen (UHD Graphics 630) is megy a kde 6 plasma archon es ubuntun is. Amugy egy "osregi" GeForce GTX 1650 Mobile / Max-Q
-val sincs semmi gond. Mondjuk az intel eseten van valami fura tearing, de csakis a vscode-ban, hogy a kod elso par sora lockolodik a kepernyon, mintha excel tabla elso par sorat lockolnam. De mas minden mukodik. 

De ennyi. Itt vakami mas lesz az issue nem a hardware szerintem, valamelyik driver vagy maga a wyland valamelyik csomagja vagy nem tudom, mert a KDE forraskodjabol keszitett binaris gondolom ugyanaz. :D

Plasma: 6.0.2

framework: 6.0.0

qt: 6.6.2

kernel: 6.6.22

Persze, hogy működnie kell. Az a gép hiába régi, még ma is teljesen jó, Intel 2. gen, igaz az integrált GPU-jának már csak legacy támogatása van az Intel driverben, de van, annak pantentül kéne működjön bármilyen Wayland kompozitorral. Én is használtam egy ilyen 2. genes gépet sokáig, Arch-on, Wayland alatt (Gnome, Sway) teljesen jól működött, semmi glitch. Igaz wayland-es KDE-t nem próbáltam rajta, meg sose voltam Fedorán.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2024. 04. 25., cs – 15:45

Nem tudom milyen döntési folyamat eredménye, de Fedora 40-en

dnf install plasma-workspace-x11 kwin-x11

és választható a Plasma X session. Csak annyi változott, hogy alapinstallnál ezek a csomagok már nem kerülnek fel.

UPDATE: itt a teljes sztori: https://lwn.net/Articles/961899/ - tehát a poszt megjelenésekor már tudni lehetett hogy lesz Plasma X11 session F40-ben.

Hát... én most popcornnal a kezemben átfutottam az lwnből a fesco ticketet meg a levlista threadet, ahol erősen a bal sarokban hajbi, a jobb sarokban poettering jellegű "how do you say professionally hogy neked bizony a kurva anyádat" stílusban megírt sárdobálás megy, én a helyedben nem lennék nyugodt, hogy ez így marad hosszan :)

Na, majd jól jelenteni foglak titeket a Red Hat-nél, hogy még mindig x11-gyel vitézkedtek, elfelejtettek bizonyos csomagokat kivenni. Muszáj lesz erre jobban rámenniük, hogy be legyen tiltva. Nincs más választásuk.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2024. 04. 25., cs – 15:54

Nem tudom, hogy ez Fedora 40/gnome/wayland miatt van, vagy az Nvidia videókártya driver problémája, de wine alatt elkezdett a winbox (mikrotik kliens) furcsán megjelenni:

  • néha nyitva marad a már bezárt ablak a winbox-on belül (ami nincs nyitva, nem lehet ráklikkelni, de ottmarad a képernyőn)
  • időnként ugrál egy-egy ablak teteje, vagy megjelenik-eltűnik

de csak wine alatt, és lehet, hogy más is, de csak a winbox-ot próbáltam.

Igazából csak ezt az egy hibát tapasztalom, és csak wine alatt, viszonylag új kártyával.

Mondjuk a játékokból CS-GO-t (azt hiszem), a Doom-ot, és a Minecraft-ot próbáltam ki. A Minecraft-ot shaderekkel. Ezek tök jól működtek linux alatt, nagyon jó volt a grafika, és nem láttam problémát.

Csodálkozom amúgy, hogy nem a linux az elsődleges platform a játékoknak, gondolom ez az xbox, és a történelem miatt van. De nagyon jó lenne idáig eljutni.

Szerk: Bocs, még egy hibát: A wine (c64 emulátor) képe szét van csúszva, amíg nem méretezem át az ablakot egy kicsit.

Fotósként mennyire tartod használható rendszernek munkára a dekstop Linuxot? 

Ezen belül a Gimp mennyire alternatíva a PhotoShoppal szemben? Lehet, mindent tud a Gimp is amit a Photoshop, de ha egy feladatot 2n idő alatt lehet Gimp alatt elvégezni még Photoshopon n idő alatt, akkor az üzletileg nem előnyös. 
AI Inpaint és Stable Diffusion Gimppel mennyire versenyképes a Photoshop AI megoldásaival szemben? 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Nem hasonlítom össze a Photoshop programmal a Gimpet. Abból indulok ki, hogy amit szeretnék elérni azt Gimppel megcsinálom. 

Gwenview, Rapid Photo Downloader, Gimp,  Aftershot, RT,  DisplayCAL lefedi az igényemet. Modellek ügyfelek részére teljes mértékben elég.

Van még egy speciális program,  PT Portrait, ha nagyon kell bizonyos portrékhoz. Ez Windowson fut. Sajnos wine nem bír vele.