( geza42 | 2021. 03. 24., sze – 16:21 )

Ettől még a C fordító végezhet valamilyen szintű analízist, ami kiszűri az ilyen hibák egy részét.
 

Igen. De ettől még a C-s megoldás rosszabb, mint a Rustos. A Rust garantál, a C-s verziónál meg bizhatsz valamiben, ami egyébként egyértelműen nem tudja kiszűrni az ilyen hibák nagy részét. Erre mondtam azt egyik korábbi hozzászólásomban, hogy egyáltalán nem értem, miért nem megy ez át neked (többször nem fogom leírni), és hogy erről nincs értelme vitázni, mert egyértelműen jobb a Rustos megközelítés.

Egy olyan kódot, amiben 20 év alatt zéró biztonsági hibát találtak?

Igen, mert ettől még lehet benne. Nem azt mondom, hogy mindig van értelme, és hogy egyértelműen meg kell tenni, de nem látok semmi kivetnivalót abban, ha valahol ezt megteszik. Ha be tudja teljesíteni azt (nagyon) hosszú távon, hogy ne legyenek buffer overrunos és egyéb ilyen jellegű hibák (vagy jelentősen csökkenjen le a számuk), akkor megéri. Én inkább pont azt mondom, hogy full gáz, hogy biztonságra szánt dolgok egy jelentős része 2021-ben még mindig C-ben van írva. Szóval abszolúte egy jó lépés hosszútávon, hogy a C-t lecseréljük valami másra.

Miért érné meg? Az csak spekuláció, hogy biztonságosabb lesz, gyorsabb nem lesz, maximum lassabb se, hordozhatóbb meg pláne nem lesz...

Viszont egy eléggé logikus spekuláció, hogy biztonságosabb a Rust, elég erős érvek vannak e mellett, amik már elhangzottak korábban, nem ismételném meg.