( mash | 2012. 08. 25., szo – 12:27 )

"a windows mobile-os telefonom, mint az iphone első változatát lehetett"

De nem is az iPhone 2G hozta a nagy változást, hanem a 3G a központosított App Store-ral és kiegészítő szolgáltatásokkal.

"tény, smooth animálások, és default-ban telepített programok nem voltak olyanok windows-on"

Akkor miről is beszélünk? ;)

"de meglepődnél az iphone bejelentése előtt hónapokkal miket toltak ki egyes xda-developers-es srácok"

Biztos vagy benne, hogy meglepődnék?! Az iPhone 3G előtt egy XDA II-est használtam évekig, főzött ROM-mal. Mellesleg fejlesztőként ezekre a telefonokra csináltunk játékokat. :)
Előtte meg az összes létező Symbianos és Palm alapú eszköz átment a kezemen, köztük egy-két egészen egzotikus. Pl. egy Tapwave Zodiac mai napig itt figyel a fiókomban, működőképes állapotban:
http://blog.casualgamestore.com/2012/04/21/our-old-handheld-and-mobile-…

"én arról beszélek, hogy az apple nem újrafeltalálta a telefont, ahogy állítja, hanem vette a cutting-edge kutatásokat, amik már készen voltak, alkalmazta a saját design principles elgondolását, és kiadott egy telefont, amit kevésbé töketlen gyártók x idő alatt amúgyis elértek volna."

Szerintem senki nem állította, hogy újra feltalálta az Apple a smartphone-t, csak ők hozták a hardvert, a szoftvert és a szolgáltatásokat tökéletes összhangba, amit a többi gyártók közül alig-alig tudtak a mai napig utánuk csinálni. Nézd meg a gyártókra lebontott piaci részesedéseket. A Samsungon kívül a többiek csak nevetséges részesedést tudtak összehozni az elmúlt 5 évben. Bár igazad lehet, ha az "x idő" nálad mondjuk húsz évet jelent. :)

"előzött, mert csak így kerülhetett be egy piacra, ahol ő nem volt jelen...tudta jól minden piaci szereplő, hogy ez a jövő, csak ráértek fejleszteni, mert vette még ezt is a nép."

Annyira ráértek fejleszteni, hogy a Nokia a csőd felé robog, a RIM már a szélén tántorog, a Motorolát a szabadalmai miatt felvásárolta a Google és megmentette a csődtől, de kivágta az alkalmazottak egy jelentős részét. Csak úgy dübörögnek a régi nagy gyártók, meg hetente adják ki a ráérős fejlesztéseik eredményeit (WP7, Bada, Qt Mobile, Maemo/MeeGo/Tizen/Jolla/stb.) ! Ezzel szemben az Apple, akinek annyit csinált csak, hogy előzött, olyan negyedéveket produkál, ami a fenti három céget együtt kihúzná a sz@rból. De tudjuk, hogy ezt bárki utána tudná csinálni, csak nem akarja... Irónia off! ;)