Az olasz parlament Linux-ra vált

Címkék

Az interneten több forrásból is olvasható, hogy a francia parlament Linux-ra váltása után az olasz képviselőház (Camera dei Deputati) is bizalmat szavazott a Pingvinnek. Az olasz "Repubblica" egyik cikkében számolt be arról a minap, hogy elfogadásra került Pietro Folena és Franco Grillini képviselők azon javaslata, miszerint az parlament összes gépét állítsák át Windows-ról Linux-ra.

A migráció egyes hírek szerint 3 500 publikus gépet - munkaállomásokat és szervereket (kb. 200) - érinthet. Ezen kívül kérésre bármely párttag/képviselő gépét átállítják Linux-ra. A váltás oka egyrészt gazdasági. A migrációval a tervek szerint évente 3 millió eurót spórolnak. Emellett a váltás egy lépés a technológiai szabadság és függetlenség felé (szabadulás a prop. szoftvertől, nyílt forrásra váltás). Továbbá számos technológiai ok is felmerült - egyebek mellett a parlament [gépeinek] biztonsága.

A migráció 2007 szeptemberében kezdődik és várhatóan két évet vesz igénybe. Mivel az olasz parlamentnek már van szerződése a Novell-lel, a választott operációs rendszer SUSE Linux lett.

Források:
La Camera dei deputati passa a Linux!
Italian parliament bets house on SuSE Linux
Linux reaches the Italian Parliament

Hozzászólások

Ha így folytatódik tovább, akkor ez egy "szokványos" hírnek mondható. Mindemellett a minap egy hírlevélben azt olvastam, hogy az USA kormánya azt szeretné ha ugyanaz a windows verzió lenne a kormányzati gépeken.
Lehet, hogy valamit félreértettem? Vagy, miért jó az nekik? Hiszen az olaszok is már a nyílt forrsára "szavaztak". Netán S.B. vagy B.G. is indult a választásokon?

Azért azt ne felejtsük el, hogy USA-ban a Windows-ok hazai termékek, vásárlásuk valamilyen szinten jót tesz a gazdaságnak.
Meg ugye az amerikaellenesség, vagy a 'függetlenségi törekvések' se segíti arrafele a Linux terjedését, mint közel/távol-keleten, európában.

"vásárlásuk valamilyen szinten jót tesz a gazdaságnak."

Nem értek a gazdasághoz, de ez állami vásárlás esetén nekem valahogy sántít. Ugyanis mi is lesz azzal a pénzzel, amit fizetnek az MS-nek?
- Egy részét befizetik adóként - ha Linuxot használ az állam, az egész megmarad.
- Másik részét idővel megkapják az MS részvényesei, alkalmazottai, és levásárolják, nagyrészt az amerikai piacon. Ehelyett maga az állam is "levásárolhatja", azaz olyan dolgokat finanszírozhat belőle, amiből mindenkinek jut, továbbá magasabb fizetést adhat a közalkalmazottaknak, akik azt szintén levásárolják. (Nem tudom, ott mi a helyzet, de valószínűleg kevesebbet keresnek, mint az MS programozói.)
- Befektetik. Az MS-nek azonban általában van ilyesmire amúgy is elég pénze, a (tudtommal jelentős hiánnyal működő) államnak valószínűleg nagyobb szüksége lenne rá.

Azért nekem úgy tűnik, a licencköltség jellemzően alacsonyabb. Egyébként, mint Csigaa írta, ezek is amerikai cégek.

Kicsit off: Ha egy ingyenesen is letölthető disztribúciót telepítünk több gépre, és támogatást veszünk hozzá, nem elég csak egyszer megvenni? Ha valamelyikkel probléma van, mondhatjuk azt, hogy ahhoz vettük a támogatást?

Nem is lennél Replaced, ha nem feledkeztél volna meg a Mandriva-ról.

A franciák ugyanis Mandriva-ra és Ubuntura szeretnek váltani. Egyik se az a kimondott amerikai multi.

Replaced kartársnak, aki olyannyira aggódik amiatt, hogy a google monopólium lesz, mindjárt aggályai támadnak, ha az operáció rendszerek piacán megjelennek a verseny csírái.

---
Mondjon le!