Shelly vezérlés

Komplett tetőcsere van nálam folyamatban családi házon, ami során behúztam a tetőterekbe és onnan a stablonba/dobozolt ereszaljba UTP és MBCu kábelt. Ezeket világításra (4 különböző helyen), AP-nak (bent/kint), kamerának, kerti netnek, stb. szeretném használni. A világítás részével kellene tanács, mert a házon a szigetelés és a nemesvakolat csak pár éves és semmiképpen nem akarok belemarni kapcsolóknak vagy elcsúfítani külső kábelcsatornával.

Már amúgy is érett, hogy kipróbáljam a Shelly-t és haver adott tesztelni 2 darab 2PM Plus okosrelét. Ezeket bekötöttem és most úgy néz ki, hogy a tetőtéri lakáseloszóban fut össze minden és gyönyörűen működik az app-ból, szépen tudom kapcsolgatni a spotokat meg a lámpákat a teraszon. Viszont azt nem tudom, hogy csináljam meg véglegesre (ha ez egyáltalán jó irány és nincs jobb esetleg), mert nem tartom életszerűnek, hogy állandóan a telefonról kapcsolgassam a lámpákat. Néha nagyon jó, ha mondjuk hazafele jövök, meg később kipróbálnám a sensor + action kombót is, de egyelőre valami sima kapcsoló kellene.

Van valakinek tapasztalata a következőkkel?

  1. Shelly button: ha jól látom ez egy fizikai gomb, van wifis meg sima bluetooth és elvileg egy gomb 4 action-t tud, amit nem nagyon értek hogy, mert csak 1 gombot látok rajta. Mivel elég drága (főleg a wifis) ezért jó lenne tudni, hogy egy ilyen cucc tényleg tudna-e vezérleni 4 különböző fényforrást vagy legalább kettőt és akkor az első és hátsó ajtó mellé odatennék egy ilyet fizikai kapcsolónak. Ez tudja egyáltalán vezérelni a 2PM-et?
  2. Shelly Wall Display: na ez komolynak néz ki, de 60K forint. Viszont ha jól használható akkor beruháznék rá, de fontos lenne hogy ne kelljen három percig egy appban mászkálni, ha az ember fel akarja kapcsolni a garázs melletti lámpát, hanem van neki egy állandó gomb mondjuk. Használ valaki ilyet?
  3. Valami régi tabletet felraknék a falra, ahova a Shelly-t is tenném és állandóan be lenne lépve rajta a Shelly app. Ennél az opciónál nem kéne venni semmit, de nem tudom mennyire lenne használható.

Előre is köszi a javaslatokat!

Hozzászólások

Shelly button:

Turn on/off the bedroom light with one click, close the blinds with two clicks, turn the fan on/off with three clicks or just use a long push to turn off all lights.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Pontosan hogyan van a kabelezes? mert a shellyre tudsz kotni sima kapcsolot is.

Köszi. Ahogy írtam is a tetőtéri lakáselsoztóban van minden. Ha kábelt húznék a kapcsolóhoz akkor nem kellene a Shelly sem, de hova tegyem a kábelt? Horonymarás, cső, stb. nem hiányzik. Ahova meg tudnék kábelt, az meg messze a célterülettől, ezért kell az okosrelé. A kérdés igazából ennek a vezérlése volt kábel nélkül és eddig b10up kolléga javaslata a nyerő.

Nem. Konkrét példa: a tetőcsere során a ház két oldalán a stablonba beraktam 4-4 spot lámpát. Ezek nem voltak meg a régi tetőnél, tehát értelemszerűen nincs nekik kint a falon kapcsoló sem. A lámpákhoz megy a delej a tetőtéri lakáselosztóból és ha normál kapcsolót akarnál, akkor le kellene engedni egy plusz kábelt valahova a kapcsolónak. Ez lehetne kint vagy bent tökmindegy a lényeg hogy közel a célterülethez, de akárhova engedem le rombolni kell hozzá, vagy gusztustalan csatornába kellene tenni. Az ereszaljtól lefele nem akarok vésni. A lámpákhoz menő új kábelekkel ez nem volt probléma mert a tető miatt ott amúgy is romboltak. Ha meg a tetőtérbe tenném a kapcsolót, akkor a kerti lámpa felkapcsolásához fel kellene menni az emeletre, bemennei a tetőtéri szobába és megnyomni a gombot, ami kicsit suboptimális szerintem :)

Az okosrelé most annyit csinál, hogy elveszi/odaadja az áramot az egyetlen kábelen ami a spotokba megy. Ezt eddig appról vezéreltem. A fentebb linkelt okoskapcsoló összeáll a relével és plusz kábelezés nélkül tudod kapcsolgatni a lámpát bluetooth-on vagy wifin kiváltva azt a 4 x ~2 méter kábelt a kapcsolókhoz.

Long story short, felújításnál nem a fogyasztót megtáplálni nehéz, hanem kapcsolót tenni neki.

Így érted?

Szerkesztve: 2024. 08. 11., v – 17:20

https://www.shelly.com/en/products/shop/blu-wall-switch/legrand-stand-alone-adapter

Ha tudsz várni még egy kicsit, pre-orderes a Blu wall switch-ük. Akkor elég csak a kapcsoló helyét befúrnod, gombelemről tényleg évekig működik.A pogácsa pedig BT-vel látja.
A wifis gombjukat nem ajánlom erre, mert a BT-s instant kapcsol, a wifisnél pedig akkor ébred fel, wifit keres, kapcsolódik, IP-t kér mikor lenyomod a gombot, és eltelik akár 2-5mp is, mire a gombnyomástól lesz fényed. 

+: Elemes gombból is van BT-s, inkább azt javaslom, gombnyomásra azonnal kapcsol. 

hacsak nem egy tanyán élsz, akkor a BT-s eszközök nem olyan jók, mert általában semmi különösebb security nincs egy pairing mögött; így pl. én a szomszéd összes lidlös szarját látom a tuyában, cserébe ők is a 12 db bt-s hőmérőmet, és akkor még a harmadik szomszéd 20 db apple ibeaconjét, meg az oralb fogkeféjét x3 valami miatt... :D

~ubuntu, raspbian, os x~

1. hasznalok ilyet, 1 nyomas, 2 nyomas, 3 nyomas, hosszu nyomas, mindre mas actiont tudsz inditani. egy action lehet on, off vagy toggle is. 4db okosegot vezerlek vele, de lehet 2db 2PM okosrelet is. kell hozza BLU-WIFI atjaro, ami lehet valamelyik okosrele csak erjen odaig a BLU jel.

2. van ilyen, es csak 40e. olyan mint a 3.-asod, egy androidos eszkoz amin a shelly wall display program indul el. ki lehet ra tenni tobb gombot, ahol megerinted a kijelzot, azt fogja csinalni. kell neki N es L es WIFI. sajat kimenetet is tudja kapcsolni, es a 2db 2PM okosrelet is. 1 szobat lehet benne beallitani, de ha az egesz haz 1 szoba, akkor mindent tud vezerelni. a shelly accountodbol tolti le, hogy mi van a szobaban.

neked aztan fura humorod van...

Egyébként pont fejlesztek egy kis helyi konténerben futó go appot, ami egy webszervert indít. A shelly app design-jára hajaz és az shelly eszközöket a helyi hálón át (tehát felhő nélkül) kapcsolgatja. Tud szkript ki be kapcsolást is, meg még egy két finomságot. Egy raspberry pi- fog futni + helyi hálóra bejelentkezett mobilokról lesz elérhető. Ha már használat érett és lesz rá érdeklődés megosztom.

Sajnos elég sokáig elhúzódott, de végülis kikerült.

Szóvel ez egy webes irányítópult egyelőre Shelly eszközökhöz.

Nem használ felhőt, az eszközöket LAN -on kérdezi le. (Így a cloud akár le is tiltható)

Eredetileg a zsaluzia speciális funkcióihoz íródott, aztán belekerült más is...

https://github.com/hyper-prog/glowdash

Szerkesztve: 2024. 08. 11., v – 18:34

dupla