Ajánljatok 10 Gbps switch-et otthonra

Megyeszékhely, Digi internettel. Lakáson belül CAT6A kábelek vannak. Számítógépek 1 Gbs, 2.5 Gbs és 10 Gbps csatolókat tartalmaznak. Backup internetként van még egy WiFi6 eszköz, SIM kártyával.

Ebbe a környezetbe keresek legalább nyolcportos 10 Gbps swichet. Minden port 10 GbE legyen, RJ45 csatlakozóval. Mit ajánlotok? Következő típusokat néztem, de egyikkel sincs tapasztalatom:

TP-Link TL-SX1008 (8 port)

NETGEAR XS508M (8 port)

MikroTik CSS326-24G-2S+RM 10Gbe SFP + Cloud Smart Switch (24 port)

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 10. 15., k – 19:02

switch + ipsec ?? Mire egy switchben ipsec ?

ui.: ahogy lattam ebbol a mikrotik er valamit, mert az managelheto, a tobbi kb unmanaged kategoria ...

Fedora 40, Thinkpad x280

Attól, hogy traktorral is lehet menni a boltba még nem praktikus :D

Felenk is van Arista igaz csak L3 switcheit hasznaljuk BGP/OSPF stb re de ettol meg nem lesz router. A 7280-as mar jobb router funkciokkal rendelkezik. Viszont BRAS funkciokat nem tud ellálni ...

Fedora 40, Thinkpad x280

Igazából egy switch router képességei kb. lefedik a use case-ek 95%-át, vagy többet, és nagyságrendekkel olcsóbbak. A szolgáltatók backbone-ja, a DC-kben lévő néhány router meg a szolgáltatói CPE-k meg egy másik témakör, de aki azzal foglalkozik, az úgyis tudja, hogy mi és miért kell neki. 

Úgy tűnik, hogy rosszul fogalmaztam. Egy switchnek a routing képességeit értettem ezalatt, de konkrétan régen egy C6500 általában jó volt routernek, nagyon nagy cégeknél is, ha csak Ethernetet kellett route-olni, hasonlóan egy mai normális hardveres tűzfalhoz, vagy site-on belül egy Catalyst 9300-hoz vagy nagyobbaknál C9500 pl. Tudom, hogy QoS-ben nagy különbségek vannak, és routing táblák kezelésében is, de nem mindenkinek kell az egész BGP táblát kezelnie több példányban, erre legtöbbször ott van a szolgáltató, tőle pedig legtöbbször lehet kérni Ethernet szolgáltatás-átadási pontot (nem is nagyon kell, mert ez az alap). 

A BRAS-funkció meg egyértelműen szolgáltatói feature, nagyon kevés olyan ember találkozik vele, aki nem szolgálattónál dolgozik, egy átlagos enterprise network ember nem is hall róla soha.  

Ha van elég portod, akár elég lehet. Vagy ha csoportosan bővíted 1-1 switchel. Pl. Router egy dedikált portjára raksz egy switchet, ami csak a kamerákat fogja össze. Akkor a routerben kezeld le a bejövő forgalmat külön VLAN-ban. Igen, így elég lehet oda buta switch is.

jah, annyit is ér :D

[2024/10/14 01:26:53] mtk_soc_eth 1e100000.ethernet dsa: Link is Down
[2024/10/14 01:26:53] mtk_soc_eth 1e100000.ethernet dsa: configuring for fixed/rgmii link mode
[2024/10/14 01:26:53] mtk_soc_eth 1e100000.ethernet dsa: Link is Up - 1Gbps/Full - flow control rx/tx
[2024/10/14 02:17:18] mtk_soc_eth 1e100000.ethernet dsa: transmit timed out
[2024/10/14 02:17:18] mtk_soc_eth 1e100000.ethernet dsa: Link is Down

És hasonlóakkal van tele a fórum :D

Kis pénz kis foci ...

Fedora 40, Thinkpad x280

A HA nem kajabál, hogy nincs kapcsolat az IoT cuccokkal, kamerakép is van. De direkt Iperf-et nyomatva sincs gond. Persze, lehet, hogy a Wifi pont annyira fogja vissza, amit még simán bír.

Ha ennyire sz@r, te minek használod?

Linket dobnál?

Tessék:

https://www.google.com/search?q=mtk_soc_eth+1e100000.ethernet+dsa%3A+tr…

 

Mivel ER-X routerről van szó hw-nattal 20e ért. Cserébe kicsit bugos. Nyáron még ilyenkor újra is indul, gondolom a meleg, mert miota lehült az idő nem csinálja.

Tervben van, hogy edgerouter 4-re cserélem ami ugyan 70-80e  viszont van benne SFP is, így dobhatom ki a gpon modemem  ...

Fedora 40, Thinkpad x280

Az edgerouter széria kb már több éve end-of-life, azaz minden tagja. Értelmes szoftverapdétet már vagy 3 éve nem kapnak, a v2.0.9-est hotfixelgeti a gyártó már 2 éve, de a known issue szekció bajai már a v2.0 óta (kb 3 éve) változatlanul megmaradtak, és már ígéret sincs rá h. azokat valaha is javítsák. A community fórumban a korábbi hotfix release-eknél ott vannak a sommás kommentek évekre visszamenőleg. Mai fejjel én egy lyukas forintot nem adnék ubiquity-nek ilyen cuccáért.

Nekem is csak point-to-point kapcsolat miatt a garázzsal. Routernek egy CAP AX-et használok :D, az erős SoC és a RouterOS miatt, wifire meg két Cudy WR3000-et, aminek darabja 15 volt Alzáról :D

Ja és még van egy 8 portos menedzselhető HP switchem, csak a 3 VLAN-t át kell lőni valahogy a garázsba.

 

-Doktor Úr! Elmehetek?

-Nem! Elmebeteg! :D

Nálam nem a linket dobálta a WDR3600. Az általam probált néhány OpenWRT verzió bekapcsolt VLAN mellett olyat csinált, hogy a gigabites link ugyan megvolt (túloldal annak látta), de 150-200 Mbit/s-nél nagyobb össztempót nem tudott hozni helyi hálón a portok között.

Még mielőtt arra tippelne az ember, hogy a kliensekkel volt gond: kipróbáltam akkoriban egy kölcsön Mikrotikkel, ott nem volt ilyen belassulás VLAN használata esetén.

Csak ugye kérdés, hogy ha vásárlás után azonnal OpenWRT-t teszek rá és van mondjuk 1-2 év garancia, akkor megtagadhatja-e a gyártó a garanciális ügyintézést? Vagy majd csak garancia lejárat után tegyek rá OpenWRT-t? Vagy eleve keressek olyat, ami barkácsolt OpenWRT-vel jön?

Nem akarok ilyesmivel küzdeni. A Mikrotik szoftvere nekem megfelel, de ha nagyon akarnék, akkor kaphatna OpenWRT-t is.

Szerintem ne a kérdező igényeit kérdőjelezzétek meg, hanem a kérdésére adjatok választ. Én nem tudok neki segíteni, de kíváncsian olvasom h. van-e konzumer 10Gbit-es SOHO eszköz értelmes áron értelmes korlátozásokkal. Vagy csak mindenki megint addig okoskodik, amíg ki nem derül h. nem is létezik 2024 október közepén még mindig ilyen eszköz.

Én már rég ráálltam arra, hogy _ne_ a vevő által kitalált dolgot szállítsam, valósítsam meg, hanem kiszedjem belőle, mit szeretne igazából elérni, és ahhoz ajánljak eszközt, megoldást.

Ugyanis a nem hozzáértő a szűkös ismeretéből választ, a szakember meg a sokkal bővebből. Itt feltételezem a kérdező nem hozzáértő, azért kérdez. Így benne van a pakliban, hogy nem a jó megoldás felé halad a 8x 10 GbE RJ45 igénnyel...

Hagyjuk meg a lehetőségét annak h. arra kapjon választ amit kérdezett. Aki annyira képben van, meg rájön utána h. rosszul tette fel a kérdést.

Én pl. naívan megkérdezem tőled, úgy magában a 8 portos RJ45 10gbit szviccs-el mi a gond, miért lenne ez egy tévút? Ha pl. nincs optikám, csak meglevő cat6 kábelezésem, és pl. ennél a példánál a NAS-ban a diszkek sebessége nem korlátozó tényező.

Kérdezőt nem ledumálni akarom én se , csak magamról is tudom, hogy van egy kezdeti lelkesedés. 
de nem árt tudni, hogy otthoni általános esetben mire lehet számítani.
A SATA III HD 7200 ford./perc sebessége 250 MB/sec, szekvenciális olvasáskor, igen optimális esetben.  Persze nvme ssd-ról nvme ssd-s mentésnél   már más a helyzet, 
vagy soklemezes NAS esetében. Illetve a 2.5 Gb az már most sem árt, ha van rá az otthoni  költségből keret, akkor 10 GbE , tudjon 2.5-et is, mostanánam ez terjed, gondolom mert nem nem kell újra kábelezni.

Azért mondanám tévútnak a 8x 10 GbE rezet, mert bazi drága ahhoz képest, ha csak 1-2 db 10 GbE eszközt dugnál bele, és mellé 6 db 1 GbE dolgot. Ha mindenképp kell a 10 GbE rézen 1-2 eszköznek, akkor innkább egy 4-5 portos ilyen switch és mellé egy bármilyen, szükséges számú 1 GbE portokkal szerelt.

Pl. Mikrotik CRS304 (4x10 GbE RJ45 + 1x 1GbE RJ45 management) 200 USD, a CRS312 (12x 10 GbE, ebből 8x RJ45 és 4x RJ45/SFP+ kombó port, plusz 1x 1GbE management) pedig 700 USD...
Ubiquiti-nek a 4 portos 10 GbE RJ45 300 USD. Más gyártmányokat nem használunk, nem tudok példa árakat.
A CRS304 mellé még egy CRS326-24G-t vesz 200 USD-ért, és félpénzen van 24x 1 GbE, 4x 10 GbE RJ45 és 2x 10 GbE SFP+ portja.

Meg ha valaki komolyan igényel 10 GbE-t, nem csak jó-ha-van, akkor előre utána néz. Ha ez így lett volna, akkor optikában/DAC kábelben gondolkodik, nem rezes 10 GbE-ben. Bővítőkártyában is jóval olcsóbb az SFP+ csatolós, switch-ben is, és az optikai kábel (akár a szerelt) nem drágább, mint a Cat6A kábelezés+szerelvények.

Egy ügyfelünknek kellett 10 GbE direkt csatlakozás a NAS-hoz, mert fotókat szerkeszt rajta közvetlenül (8 lemezes RAID10). A már meglévő NAS-ban beépített rezes 10 GbE volt (alaplapi). Elsőre rendeltünk egy Asus 10 GbE rezes kártyát, az volt a legolcsóbb újonnan, és hát vagy nem működött, vagy nagyon nem 10 GbE sebességen. Valami fantázia csippel volt szerelve. Megnéztünk más ilyesmi, desktop-ba ajánlott kártyákat, és minden olyan csip volt, drágábban. Majd 50 ezer Ft volt, és nem működött rendesen. Inkább vettünk neki egy használt dual portos 10 GbE RJ45 Intel, szerverbe való kártyát 20 ezerért, és azzal hozta az 1 GB/s sebességet... Szóval a 10 GbE rézen eléggé előre tervezős-átgondolós, tapasztalatom szerint, pláne lakossági célra.

A laptopomban kicsi a háttértár, a nasomban nagy. A nasról szoktam dolgozni otthon, de ha utazom, akkor a fontosabb cuccokat gyorsan áttépem lokálba a laptopra és indulhatok. Persze, a gigabit is jó, de a laposhoz van 2.5gbe csatlakozó, a nasba meg 10 gigabites. Egyébként nekem is cat6 kábel van az egész lakásban csillagpontosan behúzva(telefon kábelt akart a kivitelező, kb 20.000 forintot ráfizetve cat6 lett.)

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

Nálam ezek az elszeparált VLAN-ok vannak:

LAN (laptopok, wifi is ezt szórja)
IoT (klíma, kazán, páramentesítő, Shelly hőmérő és Shelly Plug S, net van)
Kamerák (nekik net nincs)
NAS (ide csak LAN-ről lehet belátni, net nincs)

A NAS-on kívül minden wifi-n is külön SSID -vel utazik, így külön VLAN-ban végződik.

Lehetne még tovább tolni, pl. guest wifi. IoT-ből is megkülönböztetni bizbasz eszközt és "stratégiai" eszközt, mint pl. kazán és ezeket ketté választani.
Sajnos a legtöbb IoT csak appon keresztül kezelhető, így kell nekik a net. A shelly itt kivétel. Minden eszköz belsejében saját webszerver van, mely LAN-ról is elérhető.

Bocsánat, az elejét nem is figyeltem, hogy CSS. Én a CRS-re gondoltam.

A CSS-t configolni szerintem rémálom. Se nem mikrotikes logika, se nem cisco-s. Nekem nagyon nem állt rá az agyam, nem is szeretem.
Szóval magamnál  CRS326-24G-2S+RM van tervben. Az SFP alkalmas lehet egy távoli további router túlfeszmentes rákötésére, pl. emelet -> pince vagy pince -> kert. Ahol a kertben egy kisebb SPF-t fogadó mikrotik öszefogja a kamerákat, pl. HEX S vagy RB2011iLS-IN. Optikán nem parázok, hogy behoz valamit a házba 40 méterről.

Azt azert tegyuk hozza, hogy a Telekomnak van 2Gbps-es optikaja megfizetheto aron. De az is lehet hogy vki munkabol kifolyolag sokat mozgat VM image-eket gepek kozott, akkor bizony jol tud jonni, ha a switch tud 1Gbps-nel tobbet is. Regen a HDD-k sebessege korlatozott tobbnyire, de ez mar nem problema SSD hasznalataval.

8 db 10 GbE port kell, vagy csak uplink legyen rajta 10 GbE és a többi port 1 vagy 2.5 GbE? Nem mindegy, árban sem.

A 10 GbE portok SFP+ vagy RJ45 vagy vegyesen?

Mikrotik CRS309 - 8xSFP+ / 1xGE
Mikrotik CRS312-4C+8XG-RM - 8x10GE (RJ45) + 4 combo (SFP+/RJ45)

mondjuk az utóbbi majdnem duplája az elsőnek.

az mondjuk szívás, hogy 10G rezes modul baromira zabálja az áramot - amit jól el is fűt - ezért (extra hűtés nélkül) nem kéne egymás mellé tenni őket...

https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/S-RJ10+general+guidance

A DAC nyilván nem megoldás, ha desktop géped (a rezes 10G kártyával) a másik szobában van...

Fene tudja, lehet h a CRS312 áráért jobb deal lehet pl egy nagyobb brand (DELL, Cisco Etc) 24 portos 10GE switche?

Mikrotik CRS309 - 8xSFP : az SFP portba venned kell 8 x 20 000 ért ethernet (sfp->RJ45) modult. 

Az első kettő amit kinéztél az ugyan unmanaged , de jók lesznek. Ráadásul 5 sebességesek, 
a 2.5 Gigabitet talán tudod használni, otthon a 10 Gb -et semmire nem fogod tudni kihasználni,
otthoni környezetben nincs ami normál körülmények között túllépi a gigabitet. Mondjuk nagy filmeket másolsz 
többlemezes NAS-ra folyamatosan. A random lemezolvasások mind bőven gigabit alatt maradnak.

Arra figyelni kell, hogy egy SFP+ switch-et nem lehet telerakni RJ45 modulokkal, mert elmelegszenek. Mikrotik-nél is van fent ajánlás, melyik switch-be mennyi ilyen modul mehet milyen sormintában. Általában a portszám 1/3-a lehet RJ45 "átalakító".

Innentől a CRS312 marad, ami tudja a 8x 10GbE portot RJ45-ön.

Én javasolnám ennek az elvetését, mert elképesztően drága az RJ45-ös 10 GbE még Mikrotik-nél is, és semmire nem fog kelleni otthon a 10 GbE. Vagy max 1-2 port erejéig. De ha van pénz lóvéra, akkor persze nem szóltam.

Szerkesztve: 2024. 10. 15., k – 20:53

Mielőtt beruháznál 10 Gbps switchbe: azt azért jó lenne tudni, hogy réz vagy CCA van a falban?

Szerkesztve: 2024. 10. 16., sze – 09:07

Jelenleg sok értelme nincs, viszont sok pénzbe kerül. - Kísérletképpen megcsináltam.., egy Win10-es munkaállomás 10-es hálója, 10GB-s Switch port és egy 10GB-es hálókártyával rendelkező RAID között. - (Csak a UTP CAT 7-8 az, amivel összeköthető!)

A korábbi GB-s, max. 80mb/sec helyett, lett 160 mb/sec, az átlag nagy méretű fájlok másolását illetően. - Kis méretű fájloknál már nem számottevő az eredmény.

Viszont a switch 10-es portját külön külső ventivel kell hűtenem azóta is, mert kézzel megfoghatatlan a 10-es csatlakozás környéke, még az UTP dugó is áthevül. Mondjuk, tavasz óta bírja, napi 10 óra effektív használatot tekintve, és meglepetésemre nyáron sem halt ki a 35 fokban. (Ja.., klíma minek is egy szerversarokban.)

+ A hálózati kártyák 40 ezertől indulnak  :)

Így van, ilyen hálózati sebességnél már előkerül, hogy maga a diszk alrendszer mit tut a 10 GbE túloldalán, és a cél tároló az innenső (munkaállomás) oldalán.

Ahhoz, hogy mondjuk nagy fájl másolásával el lehessen használni a 10 GbE-t szerver->kliens irányban, kliens oldalon minimum egy közepesen erős NVMe SSD kell, meg nem-Realtek szintű NIC, szerver oldalon meg HDD-k esetén egy legalább 6 lemezes RAID10, vagy hasonló RAID6 kell. Ja, és persze erre képes szerver hardver, megfelelő NIC és CPU mellett (Atom procis Synology NAS-ba hiába kerül 10 GbE interfész, jó ha a fele meglesz CPU limittel...).
És ez még csak szekvenciális olvasásnál fogja a 10 GbE-t (1 GB/s) megközelíteni, írásnál nem. Random műveletnél meg, pláne random írásnál... Talán 10 erős klienssel ki lehet hajtani egy full NVMe, erős szervert, aminek 10 GbE csatlakozása van.

Igen, nincs olyan hogy elég nagy Ram, elég gyors CPU stb, lemez , aminél nem lehet jobb. Sok olyan hely van , ahol már a 10 Gb is kevés, de nem otthon.  Ok ad 2 Gb-et telekom interneten, de a garantált nem ennyi. Illetve a webszerverek nem adnak neked 2Gb letöltést. Persze ha 40 tagú a család jól jöhet, ha mindenki egyszerre torrentezik. Telephelyek között, vm-ek mozgatása, ahogy feljebb irták ok. 

Igen, de valamiért eddig nekünk sohasem működött jól olyan környezetben, ahol terhelést is kapott. Pedig mostanra 30 évnyi merítésből mondok véleményt. Desktop gépbe jó, de kiszolgáló oldalra (nem szerver hardvert, hanem funkciót értek ez alatt)... De még desktop-on is van, hogy nem hozza a névleges sávszélességét, iperf-el sem, nem csakigazi munka közben.

Én, ha biztosra kell menni sebesség, terhelhetőség terén, csak Broadcom vagy Intel csippes NIC-et választok az "olcsó" kategóriában.

A Netgear XS508M-t hol venned es mennyiert?

Nalam is cat6a alapu az uj halozat.

Nezegettem >1G switcheket, de ahogy most kinez, nem eri meg. Egyszeruen tul draga meg hozza minden. Alig par alaplapi integralt halokartya tud egyaltalan 2.5G-s netet, legtobbje mai napig 1G-vel jon. Wifihez meg tokmindegy.

Most meg siman 5-20x annyiba kerul egy 2.5-5-10G -s switch, mint egy 1G-s, es igazabol nem nagyon lehet kihasznalni.

Erdemes varni meg par evet, es aztan upgrade.

Pöpecül leírtad az igényeid, pl jól feltüntetted mennyi portra van szükséged.