35 éve jelent meg a NeXTSTEP 1.0

Mach kernel, BSD userland. Fejlesztője a Steve Jobs által alapított NeXT Computer volt. Utolső végleges verziója, a 3.3-as 1995-ben jelent meg.

[ NeXTSTEP ]

Hozzászólások

Érdekes darabja a múltnak. Emlékszem, hogy egyszer nekiveselkedtem Objective-C-t tanulni, és abban még voltak NextStep-es hivatkozások itt-ott. Sok dolgot átvettek az új Mac-ekbe ebből, Jobs visszahozta a techinkát az Apple-be amikor visszament. (Javítsatok, ha tévedek!)

Igen, így volt. Ha jól tudom, a classic MacOS-nek több hiányossága volt multitasking és memóriakezelés tekintetében, ezért mikor Jobs visszakerült a céghez és hozta a NeXTStep-et, elkezdődött a MacOS X fejlesztése a NeXTStep felhasználásával. Érdekes egyveleg volt eleinte, publikum elé került egy kisérleti operációs rendszer ami már felületében hordozott MacOS Classic jegyeket, de alapvetően NeXTStep volt, ez a Rhapsody.

 

Na, de ami miatt kommentelni akartam: Melyik OSX verzió és milyen NeXTStep hivatkozások voltak, hogy kell ezt elképzelni? :O

Elég kezdetleges a GUI, de szerintem átláthatóbb, mint a mostaniak.
Saccra a KDE 3-4 körül volt a csúcs, azóta minden henyatlik.

Hogy rácsodálkozott az ember akkoriban egy ablakos operációs rendszerre, ami nem Windows volt.

Szerkesztve: 2024. 09. 20., p – 11:30

Középen lent az a kapcsoló nagyon tetszik, de az ikonok grafikái is nagyon szépek és van árnyék :-). A domborodó és kifejező ikonok, rendesen rákívántam valami hasonló kinézetre. Már csak a jobb alsó ikon rejt némi titkot számomra, kuka? Vagy online fekete lyuk? :-)