E-papír az micsoda? Mire jó?

Sziasztok,

Eddig lehet, hogy teljes félreértésben voltam az e-papírral kapcsolatban. Azt gondoltam, hogy arra való, hogy például egy .pdf-et elektronikusan alá tudok írni úgy, hogy az nem módosítható, és a tanúsítvány érvénytelenné válik, ha módosítják. De kiderült, hogy nem így van... Akkor tulajdonképpen mi ez? A szürke mező tetszés szerint szerkeszthető és a .pdf menthető. Tehát mitől lesz ez hiteles, és mi ez a bélyeg rajta?

 

pl: https://drive.google.com/file/d/1m4MR3UWlkHQHhOgw1_wVG9E9oI8-u76e/view?…

Hozzászólások

Nem az elektronikus aláírásra gondolsz?

Hiteles attól lesz , hogy van mellékletként hozzácseszve egy másik PDF amiben benne vannak az azonosított ügyfél adatai.

Érvényes meg azért marad mert a struktúrája nem változik, attól, hogy egy form fieldet átírsz, ezért szokták jobb helyeken flattenelni aláírás előtt.  (Nem, az AVDH nem jobb hely ;))

Ez arra jó, hogy lehet vele küldeni leveleket, kérelmeket beadványokat mindenféle állami szervnek, hivatalnak.

Az elküldött mellékletek AVDH aláírására is lehetőség van.

Napi szinten használom. Kb olyan, mint az e-mail, csak annál egy picivel hivatalosabb. Lehetne jobb is, de a feladatát ellátja így is.

[Falu.Me]==>[-][][X]

Elvileg alá van írva, tehát tudod, hogy as-is az MVM a forrása ennek a PDF-nek, nem scam vagy phishing. Aztán kitöltöd és felülhitelesíted a saját aláírásoddal az egészet, ami alapján lehet tudni, hogy eredetileg az MVM adta, te kitöltötted és aláírtad a módosításaidat.

Szerkesztve: 2024. 09. 20., p – 14:21

Arra jó, hogy hitelesen írj szerveknek, tehát kiadnak infókat válaszban. Egy sima emailre pl nem fognak jobb esetben. Tehát egy felület ahova ügyfélkapuval léphetsz be.

Bár megjegyzem, pont most intéztünk valamit az egyik hivatallal aki panaszkodott, hogy nem kapta meg a csatolmányt, pedig egyértelműen csatoltam, még hitelesítettem is.

Aztán persze a csatolmányt mint fényképezett aláírt doksit, elfogadta emailben. Persze akkor már volt előzménye a dolognak.

Tény, ha valami doksit küldesz aláírva, akkor az "hitelesebb" mint egy sima noname email.