Ügyfélkapu 2FA (Ügyfélkapu+) és a jelszavak

Fórumok

Én szerettem volna ma bekapcsolni a 2FA-t az Ügyfélkapuhoz. Úgy gondoltam, hogy 2024. januárjára már elég stabil ahhoz, hogy használni is lehessen. Picit tévedtem.

A https://ugyfelkapu.gov.hu/felhasznalo/adminisztracio/totp/eszkozparosit… oldalon ugyanis a jelszóbeviteli mező legfeljebb 30 karaktert enged bevinni. Komolyan, 2024-ben ott tartunk, hogy korlátozzák a jelszó hosszát? Nooormáááális, Margit.... Utoljára IBM termékben találkoztam súlyos jelszólimitációval (15 karakter).
Abban bíztam, hogy 2024-re ezt a téveszmét kinövik a fejlesztők. Tévedtem.

Persze rögtön írtam is a https://ugyfelkapu.gov.hu/kapcsolat űrlapon keresztül. Kíváncsi leszek, hogy mikorra javítják ki ezt a hibát.

Hozzászólások

hat azert 30 karakter nem akkora korlat szerintem... minek ennel hosszabb pw? gondolom megneztek hogy a hash entropiaja mennyi, annal hosszabb jelszonak ugysincs ertelme.

De. Nekem 30 karakter nem elég. Főképp ismerve az IT rendszerek védelmét, jelszószivárgásra hajlamosságát. Bizalmatlan vagyok.
Normál weboldalaknál megelégszem a 24 karakterrel. Fontosabb rendszereknél 32 karakter, nagyon kritikus rendszernél (nálam az Ügyfélkapu is ide tartozik) 48 karakteres jelszavakat használok. Tudom, év vagyok a hülye.

de miert?

ha ellopjak, tokmind1 hogy 8 vagy 80 hosszu, akkor is el lesz lopva.

ha meg hasht kell torni, akkor a technika mai allasa alapjan 12 karakter hossz folott mar nem eri meg bruteforcolni, mert evekig tart, es a rainbow tabla se jatszik mar ilyen hossznal mert sok petabyte meretu lenne.

Egyrészt a hit. Minél hosszabb, annál nehezebben törik fel. Akkor is, ha ellopják. Nyilván ha a kedves rendszer titkosítatlanul tárolja a jelszavakat, akkor mindegy a hossz.

Továbbá van ez a jelszócsere mánia, ami már nem divat, sőt, ellenjavallt - lásd: NIST ajánlás. Egy megfelelően hosszú jelszó / jelmondat esetén emiatt se kell aggódnom.

ha meg hasht kell torni, akkor a technika mai allasa alapjan 12 karakter hossz folott mar nem eri meg bruteforcolni, mert evekig tart, es a rainbow tabla se jatszik mar ilyen hossznal mert sok petabyte meretu lenne.

Ha célzott a támadás - pl: magyarorszag.hu ellen -, akkor megérheti bevetni az erőforrásokat.

az, hogy most a 30 karakter jónak tűnik, nem biztos, hogy most megszerzett információ nem lesz aktuális post-quantum korszakban. lásd: harvest now, decrypr later

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Szerkesztve: 2024. 01. 03., sze – 13:39

Én sem érzem ezt erős korlátnak, ahol nem limitálják kevesebbre, 24 karakteres jelszavakat használok, de többre sosem volt igényem, ettől éppen nem lesz rosszabb a szolgáltatás (tök jól működik 2FA-val is).

 Komolyan, 2024-ben ott tartunk, hogy korlátozzák a jelszó hosszát?

Sőt:

  • belépéskor el kell döntened, hogy 2FA-s, vagy 2FA nélküli belépést választasz (szar UX)
  • hiába van beállítva a 2FA, egy csomó szolgáltatás még a KAÜs oldalra visz, ahol 2FA nélkül van csak belépés

Ezt úgy kell érteni, ha bekapcsolod a 2FA-t akkor mondjuk a NAV-os mobilappba soha a büdös életben nem fogsz tudni belépni, mert a sima ügyfélkapuval próbál azonosítani és a 2FA-t miatt simán hibát dob belépéskor. 

Vagy ott van a https://gate.gov.hu -n (régi MOHU auth gondolom még van egy két szolgáltatás ami ezt használja) amin máig simán jelszóval be tudsz lépni akkor is ha be van kapcsolva a 2FA mert miért ne. 

Jól ki van ez találva.

Ha be van kapcsolva a 2FA-d, de oda kattintasz ezen a felületen, hogy Ügyfélkapu, akkor nem enged be: kapsz egy generic hibaüzenetet, hogy elírtad a jelszavadat, vagy van-e 2FA-d Ha be van kapcsolva a 2FA-d, akkor a fenti felületen az Ügyfélkapu+-t kell választanod. Securityben nem sérül, de aki ezt a UI-t kitalálta... 

(de vannak/voltak olyan állami oldalak, amik a beállított 2FA ellenére beengedtek, ami nem az új, képen látható ügyfélkaput használta, hanem még ennek valami régi verzióján keresztül léptetett be... lassan ezek kikopnak talán)

Tényleg több mint harminc karaktert szeretnél ügyfélkapus jelszónak? :) A KAÜ süti cuminál bosszantó lehet ha hosszú. 

Eddig is itt voltam, ez az egy nickem van. :)

Amúgy érdekes, hogy a jelszóváltoztatásnál 150 karakter a password length limit, a 2FA hozzáadásánál meg csak 30 karakter, valaki megint minőségi munkát végzett. Én a helyében megpróbálnám a 2FA-nál fentebbrakni a password input maxlength-jét 150-re, mert valószínűleg az a helyes érték. Bár ha 150 karakterbe se fér bele akkor ez sem megoldás és lehet kibertámadásnak értékelik. :)

Engem pont ez triggerelt. Hogy lehet olyan béna rendszert alkotni, ahol egyik felületen X hosszú, másik felületen belépve csak X/5 hosszú jelszót tudok beírni? Ez így nem következetes, megtévesztő.
A vicc, hogy még értelmes hibaüzenetet se adott az oldal. Nekem kellett sakkozgatni, hogy miért nem jó a jelszavam - amivel 1 perccel korábban léptem be.

Szerkesztve: 2024. 01. 03., sze – 15:06

Nekem lejárt a jelszavam decemberben, jött róla mail('Ügyfélkapujának bejelentkezési jelszava 2023.12.17 napon lejár'). Mégis be tudok lépni??? Nem is jelezte, hogy változtassam meg simán beengedett. Kíváncsian várom mikor veszti el érvényességét. 

update:
A tarhely.gov.hu -ra simán be tudtam lépni, de a https://ugyfelkapu.gov.hu/ -ra belépve egyből kérte a jelszó megváltoztatását. Természetesen utána tárhely-hez is az új jelszó kellett.
Azt vártam volna, hogy dec 17 után oda sem tudok belépni a régi jelszóval.

OK, de akkor is furcsa, hogy a tarhely.gov.hu -ra simán beengedett ügyfélkapus azonosítást használva. Még ma is néztem és semmi sem utalt arra, h bármi probléma lenne, nem kérte a jelszó megváltoztatását. Ha nincs ez a topic akkor meg sem keresem az emailt és nem keresem fel az ugyfelkapu.gov.hu -t ahol belépés után egyből kérte a jelszó megváltoztatását.
Ezek szerint 60 napig használhattam volna a tarhely.gov.hu -t majd rohantam volna az okmányirodába mert már nem engedi a jelszó megváltoztatását ? Ez elég furcsa. Treynek biztos nem így működik. :)