Elvárásom az álláshirdetésben egyéb juttatásként reklámozott munkaeszközzel szemben ...

Címkék

Rendszeresen olvasható álláshirdetésekben, hogy egyéb juttatásként munkaeszközt - mobiltelefon, laptop - biztosítanak. Ez számomra azt jelenti, hogy ...

Választások

Hozzászólások

(x) egyeb

barmilyen, meg ujszeru allapotban levo eszkoz

Nálam is ilyesmi, inkább talán az, hogy bármilyen jól használható eszköz. Szóval ne kelljen szívni vele, halk legyen a venti, rendben legyen a billentyűzet stb. Jó érzés egy új laptopot használni, de manapság felfogom, ha fenntarthatóság meg ilyenek. Amúgy a fájdalom inkább szoftveres oldalon szokott lenni, nem a hardverrel.

Munkaeszkoz, mint juttatas?

Mondjuk, ha hasznalhatom a ceges repulot, es meg tankolnom sem kell. Nem ragaszkodom ahhoz, hogy uj legyen.

Működjön :) A céges laptop nálunk kizárólag céges használat volt, ha lassú, akkor a vele végzett munka is akadozni fog, ha már nagyon lassú, akkor jelzem/jeleztem a problémát a vezetőnek, ha meg tudta oldani, jó, ha nem, akkor maradt úgy. Céges telefont utoljára több, mint tizenöt éve használtam, valami Nokia cucc volt, de az első hívásfogadás után úgy döntöttem, hogy az nekem nem kell. Halál idétlen dolognak tartottam, hogy ha a középen lévő nagy gombbal fogadtam a hívást, azt automatikusan kihangosította. Úgyhogy vettem egy Ericsson T610-est, a Nokia meg ment a fiókba. Azóta mindig csak a cég SIM kártyáját használtam, a telefont nem.

Alapvetoen nem erdekel az ilyesmi, van sajatom, cegesre nem tartok igenyt.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Valóban nem szokott lenni, ugyanakkor semmilyen informatikai rendszert nem építünk arra, hogy megbízható a kliens.

Ha ez be lenne tartva, akkor teljesen mindegy lenne. És mielőtt ebbe jobban belebonyolódnánk: nem, a konkurencia meg az ipari kémkedés ellen is édeskevés ez a megoldás. Aki komolyan tolja az ipari kémkedést, az nem a gépet lopja el, hanem a kémei a konkurencia munkavállalói.

"Nalunk" meg (ez eddigi karrierem soran a cegek nagyobbik fele) megvolt a BYOD policy, hogy milyen eszkozt, milyen feltetelekkel hasznalhattal munkara. Emlekeim szerint 2 helyen volt eddig teljesen tiltva a sajat eszkoz, ebbol az egyik kormanyzati szerv, a masik pedig 10+ evvel ezelott volt, es pont akkoriban lett a BYOD engedelyezve, amikor mar a vegefele jartam a cegnel.

Ugy ertettem, hogy nincs igenyem arra, hogy a "juttataskent adott" ceges gepet magancelra hasznaljam, mert van sajatom.

Persze a BYOD is letezik, kisebb cegeknel meg volt, hogy orultek is, mert nem kellett venniuk, nekem meg kenyelmesebb volt.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ha használt gép, akkor nem bővülés, hanem valaki elment. Nem jó jel.

Bár asztali gépnél engem sem érdekelt sose, azért egy laptopnál nem szeretném másvalaki szőrzetét/kávézaccát/testnedveit tapogatni.

Legjobb az a hely, ahol nem adnak semmit, csak pénzt eleget, hogy vegyél ami tetszik.

Szerkesztve: 2024. 09. 11., sze – 19:26

(x) Egyéb

Nem tekintem.juttatásnak a munkaeszközt, így nincs is semmilyen elvárásom ezzel kapcsolatban. Semennyire nem befolyásolja az ajánlat "értékét".

soha nem olvastam még ilyet álláshirdetésben

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Nem érzem ezeket juttatásnak. A céges autó az juttatás, a laptop nekem nem az. Vagy lehet telepíteni rá mindent _is_? Akkor talán, de akkor is lényegtelen apróság és úgyis tartanék sajátot is.

Lehet így venni, csak akkor nem juttatás. Ha lehet rendesen használni is, akkor juttatás. Sok helyen az, ha belegondolsz értelmetlen hogy ne legyen az. A laptop esetén más, mert a privát használat biztonsági kockázat lehet meg ilyesmi. Meg fordítva a cég mindent látni akar a gépen jogosan, de te nem akarod, hogy lássák a privát dolgaidat. De a kocsinál ilyen nincs, és ésszerű, hogy az embernek ne legyen külön céges és saját kocsija, mert az pazarlás.

Nyilvan a jogszabaly nem tiltja, ezert kell az arányszám, meg a jelentes ez nyilvanvalo. Ez mellett, hogy az adott ceg "fu alatt" hogyan szankcionalja, az egy masik dolog.

 

Ceges telot is ugyanugy figyelik, hogy mennyi az annyi (hany perc volt, aki brutal tullepi es nem indokolja a munkaja annak megy az ejnye-bejnye),

 

Konretan volt olyan lecseszes nalunk, h ceges auto olyannak, aki abban a varosban el, ahol a ceg van, aztan beugrott par ezer kilometer egy honap alatt. Kerdeztek h ezt hogyan? Aztan kiderult h a csaladdal azzal a kocsival ugrottak le Horvatba.

Nyilvan ez az, amit itt mondtak tobben, beren feluli juttatas vs mukaeszkoz.  Nalunk nincs olyan h "ajandek" beren feluli ceges auto/telo. Temaba vissza, ez mondjuk IT cuccnal szamomra teljesen ertelmezhetetlen.  notebookot pl hol adnak juttataskent? Nem talalkoztam meg olyan ceggel.

Telefon ugyanez. A "hivatalos" megfogalmazas a "méltányos használat"

Na, a telefon korlatozasa viszont szamomra a teljesen ertelmezhetetlen kategoria. Ha kell a melohoz telefon, akkor adjanak korlatlan csomagot, ha meg nem kell, akkor nem kerem a ceges SIM kartyat, es problem solved.

15 eve nekem is kellett olyat csinalni, hogy havonta jott a riport, es ikszelgessem be a maganhivasokat, ha meg 3500 forinton tulment, azt levontak a kovetkezo fizubol. Hogyne! Akkor inkabb nem kell.

Szerintem meg azért felesleges, mert:

1., A 25 éve változatlan privát számomról nem mondok le és nem viszem be cégbe, tehát a céges SIM-en nincs privát hívás

2., Manapság a telefont a legkevésbé sem használom telefonálásra, csak a mobilnet a lényeg

Más kérdés a készülék maga, mivel az viszont egy személyes eszköz, tele privát adatokkal, csak épp benne van a céges SIM is. ...meg épp a cég fizette, de ha úgy alakul, a végén megtartom.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Nálunk volt idő, amikor volt egy keretösszeg, az alatt nem szórakoztak ilyesmivel, ha a havi számla azt meghaladta (főleg, ha volt rajta egy nagyobb összegű beszélgetés), akkor meg kellett mondani, hogy saját vagy céges használat volt. Pár alkalom volt, hogy túlléptem, de azok mind amiatt voltak, mert nekem kellett felhívni valakit Belgiumban, szóval egyértelmű munkával kapcsolatos téma volt.

Jó pár éve volt ilyen megoldás, szívatás, de nem a cég szívózott, hanem az Apeh, mert adót akart kivetni a céges eszközök (így a telefonok) magánhasználatára. Persze ha a dolgozó kifizeti a magánhasználatot, akkor nyilván nem adóköteles az ügy. Végül nem tudom, mi lett a dolog végkimenetele, talán az Apeh elállt ettől, vagy valami átalánnyal meg lehetett úszni.

elég az hozzá, hogy legyen évente egy casco esemény. saját kocsin karcos a lökhárító nem nagyon érdekel, de a cégest 500eFt cserélték (igaz ez kgfb volt az ütköző félnek, de a lényeg hogy ilyenkor a legvastagabban fogó ceruza kerül elő). ha nem jelented le, akkor meg elvehetik a kocsit.

nincs aláírásom

karcos a lökhárító ... de a cégest 500eFt cserélték

 

Itt a probléma. A mai autók alkatrész árai pont ugyanúgy viselkednek, mint a tintasugaras nyomtatóba a patron.

 

Csak ezt az autó vásárlók leszarják. Az egész világ erre megy egyébként. Ha betartasz mindent papirforma szerint, akkor eleldegelsz (akár jól is). De bármi varatlan esemény ér, lenullázod magad.

A többi birka meg kárörvend, hogy miért nem olvastál apró betűt, miért ezt a kocsitipust választottad (értsd: te vagy a balfasz amiért nem jártál utána). Csak azt nem veszi észre a sok tapsikolo birka, hogy az egész vilag összes gyártója erre megy.

Az angolban van is szó rá: subscription based capitalism.

Aminek a lényege, hogy a vásárlás után ilyen-olyan ürüggyel pénzt húzzanak le rólad, ha lehet havidíj formában, ha nem akkor ritkábban de nagyobb összeggel.

És meg is érkeztünk a lökhárító takaró műanyaghoz.

 

Persze mindenre van magyarázat (tudod, ami miatt a többi birka rád tudja akasztani, hogy te voltál a balfasz).

A toyota műanyag embléma azert 360eFt, mert mögötte van a radar, es at kell latnia az embléman, ami fém hatású. Es baromira bonyolult nanoreszecskek kellenek hozzá. Hát ezért.

(egyébként basszák meg, mert lehetett volna azt mondjuk a hűtőrács mögé tenni, külön egységként).

A mai lökhárítók ba pedig annyi szenzort pakolnak, hogy egy-egy lokos nem all meg millió alatt. Ugy, hogy a kocsit nem is érte kár, csak a lökhárító műanyag takaró eleme behasadt.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igen, ez vilagos, de ezt a ceg eldonti, majd a verdiktet kommunikalja feled a ceges policy-ben. Nekem end userkent nem az adozassal kell foglalkoznom (tudod, penzugyekkel nem foglalkozunk :)) hanem a szabalyzat betartasaval. Ha a szabalyzat engedi az ilyen hasznalatot, akkor oke, ha nem, akkor nem.

Ahol tétel az, hogy adjanak egy új felsőkategóriás laptopot és telefont ott inkább nem szeretnék dolgozni. Az egész nincs félhavi fizu. Juttatásként hivatkozni a munkaeszközre pedig külön vicc.

Alapból ebből vedd le az áfát. Egy sima egyszerű i5-ös vagy hasonló amd gép cégnek olyan 400k forint körül van, egy sima iphone vagy S24 szolgáltatói kedvezménnyel (mivel nyilván van valami díjcsomag is) kb. 250k (ilyen prot, meg ultrát nem szokás adni). Az máris nem túl nagy összeg.

Nem azt írtam, hogy ilyet szeretnék, hanem hogy sokan ezzel letudják az új gép kérdését. Az alapfelszereltségű kifutó modelleket utánad dobják. Itthon ma is kapható Lenovo ThinkPad T14 Gen 2-3 AMD 8GB felületszerelt RAM-mal. A Core 11th -> Core Ultra 1st gen között sincs lényeges teljesítmény különbség, ha a szoftver nincs felkészülve a hibrid LP processzormagok használatára.

macbook pro+15 pro max az kb bruttó 1,3 M, azaz nettó guriga körül van egy cégnek. ha ezt, mint munkáltatói költséget számoljuk, az nettóbban 500 k. ez tényleg inkább fél havi bér, vagy még kevesebb

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

És szerinted a mai Latitude-oknak ugyanolyan az anyaghasználata, mint egy Precisionnak?

Felsőkategória nem csak az anyaghasználattól lesz. Hanem a szervizelhetőségtől és felépítéstől (pl: hűtés), terhelhetőségtől, bővíthetőségtől (pl: 128 GB ECC memória). Egy Latitude sajnos nem üti meg a felsőkategóriát ezek tekintetében.

Mi a retek nehéz egy WS gépen? Nehogy már +400-500 grammon menjen a nyavalygás.

Bőven, sőt pl. HP-ból a zBook feltűnően gagyibb mint az elitebook.

Ezek nem érdekelnek semmilyen szempontból, szervizelje a cég nem az enyém. 128GB ram minek egy laptopba? Akad szerver ennél sokkal több rammal amin kényelmesen fejlesztek. Az a 400-500g a valóságban meg kb. kétszeres. A sima 14" körüli laptopok ilyen 1300g környékén vannak, a 15" WS ennek a kétszerese kb. 2600g. A tápról nem is beszélve, a mai GAN 65W-os táp akkora mint egy régebbi telefon töltő.

Volt már néhány gépen, ha lehetne akkor macbook airt vagy X szériás thinkpadet kérnék. Ami most van az 14" elitebook. Elmegy, de a hp szoftver egy kalap szar.

Sajnos van aki úgy számol, hogy a trógereket úgy is fizetni kell, de az eszköz viszont pénz. Itthon elég elterjedt mentalitás a profitmaximalizálás helyett a kiadásminimalizálás :)

Ennek a másik vonzata amikor kapsz egy feladatot, de gyorsan oldd meg, most azonnal kell, aztán soha többet. Na abból lesz akkor még 3-4 minimum újra.

További juttatások még: asztal, szék, az épületben van víz.

az épületben van víz.

Ennek a juttatás része még érthető is. Ha nem csak arvizkor van viz a dunai panoramas irodaházban, akkor az már felfogható juttatásként.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A munkaeszköz biztosítása alap, az nem "egyéb juttatás"! Ettől függetlenül az elvárás: Minimum újszerű, de olyan típus és felszereltség, amilyet én kiválasztok.

Egyéb juttatás esetleg cégautó lehet - az is csak akkor, ha alapvetően nem utazós a pozíció.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Ez a ceges laptop juttatas nekem mindig ugy hangzik, mintha a komuvesnek azt mondanad, hogy beren kivuli juttatas: talicska, betonkevero.

(Web-böngészésen kívül - azt meg általában amúgy sem sok szabályzat tiltja)

Nem értem a kitételt. Használja akkor használja. Szerinted mennyi intéz céges gépen utalást, számlákat, webshop rendeléseket stb.?

Ki használ? Tessék!

https://hup.hu/comment/3112597#comment-3112597

trey @ gépház

Erre mondom, hogy ez nem tétel és a cégek nagy többségénél nem is figyelt és nem is tiltott.

De "céges laptop magáncélú használata" szvsz. ott kezdődik, hogy azon tárolsz családi fotókat, privát dokumentumokat, (illegal) filmeket, zenéket, talán még programokat is töltesz le és használsz, a gyerek is azon játszik néha, stb. - Na, ezt józan ember tiltás nélkül sem!

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

a cégek nagy többségénél nem is figyelt és nem is tiltott.

Hááát.... Elég sok helyen figyelt - nagyobb cégeknél. Nem véletlenül bontják sok helyen az SSL/TLS-t is.

De "céges laptop magáncélú használata" szvsz. ott kezdődik....

Sajnos találkoztam több ilyen kollégával is. Pedig elvileg józan, hozzáértő kollégákról van szó. Volt, amikor a kolléga gyereke kárt okozott a gépben. Akkor volt erős pislogás és picsogás.

Elég sok helyen figyelt - nagyobb cégeknél.

Én is láttam már sokmindent, de az a tapasztalatom, hogy legfeljebb az irodai hálózatot figyelik ennyire szigorúan. Olyat csak 1-2 nagy multinál láttam eddig, hogy a laptopok teljes adatforgalmát minden esetben (irodán kívül is) szigorúan a céges VPN-be tereljék és ellenőrizzék. De van ilyen is, ez kétségtelen.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Ki az az IT-s alkalmazott, aki céges gépet magáncélra használ?

Jelen. Nem fogok 2 laptopot hurcolni magammal.

"Fair use" maganhasznalat ferjen mar bele. Email, webbongeszes, netbank, jegyvasarlas, asztalfoglalasok, mittudomen. Eddig nem volt olyan munkahelyem, ahol ezek tiltva lettek volna. Nyilvan a torrent, porno, stb. az tabu a legtobb helyen.

Vegig, csak #define webbongeszes, az atlag user a fel eletet a webbongeszoben eli.

Amugy van Spotify kliens a gepen. Privat Google Drive-rol be van szinkronizalva par dolog, ami napi szinten kellhet. Vannak sandbox gepek Hyper-V-ben, tanulasi celra. Van videovago szoftver (legalis!) a hobbimhoz kapcsolodo esemenyek megvagasara. Vannak BYOL-modon licencelt szoftverek rajta, amiket a munkamhoz hasznalok.

Torrentezni tovabbra sem torrentezek rajta, de a privat gepemen sem. Ezert mondtam, hogy ha olyanra van igenyed, amit a ceges policy nem enged, akkor igen, vegyel sajat laptopot.

Pontosan mirol beszelunk? Ceges gep otthon, vagy ceges gep munkahelyen? Pl ha en hazaviszem a notit es jatszani akarok rajta, masnap jon a jelzes az ISM osztalyrol, h "szabalytalan" hasznalat detektalva, leszek szives eltavolitani a Steamet :) (mezei usernek eleve admin joga sincs, szal telepiteni sem tud)

Ceges gep otthon, vagy ceges gep munkahelyen?

Is-is, a ketto kozott meg a hatizsakomban. :)

Pl ha en hazaviszem a notit es jatszani akarok rajta, masnap jon a jelzes az ISM osztalyrol, h "szabalytalan" hasznalat detektalva, leszek szives eltavolitani a Steamet :)

Nalunk elvileg nem jon, de sosem probaltam, nem jatszom PC-n.

(mezei usernek eleve admin joga sincs, szal telepiteni sem tud)

Nalunk van, meg az OS-t is en telepitettem fel ra.

az atlag user a fel eletet a webbongeszoben eli.

Tehát definiáltad. Ennyi. Ami egy böngészőn belül megoldható, az szerintem belefér (akár még torrent- vagy pornósite is, de a torrentfile-t már futtasd máshol!), de a többi, amit felsorolsz, szerintem már nem (monduk, ha bármi módon licenszelt és a céges policy megengedi, hát áldásom rá). Én mellőzöm a privát adatok tárolását a céges gép háttértárán.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

windowsos gépeken 40e group policy szabály, linuxoson 10e, mac 5e. windows: állandóan megy a ventilátor, mindig szarakodik valamin. ha 92%-ra állítom a max cpu usage-ot nekem nem tűnik fel, hogy lassabb a gép, viszont nem zúg annyit. macre váltottam amint lehetett.

nincs aláírásom

Be kell lépegetni ügyfélkapu-ra, KAU-ba, NAV-ba pl. eSzja-ba, bankodba valami igazolásért. Munkaidőben, irodában. Megtehetnéd telefonról is, csak úgy 5x (vagy inkább legyen 10x) annyi meló nyomtatóig eljuttatni az adott valamit. Melyik eszközt használnád: a céges gépet v. a privát mobilodat?

Látom, neked sem sikerült a zárójelen belül olvasni :)

(mellesleg pont az irodában, a háttérhálózat miatt inkább telefonról intézem ezeket. házon kívül mehet a céges laptop, ha épp az van kéznél)

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Manapság az ember valamilyen böngészőn keresztül éli a privát dolgait is. Tehát leginkább abba tud belelesni a céges IT-s, ha hozzáfér a munkahelyi dolgaidhoz. Vagy a doksikba, amiket pl. gmail-ben kapsz meg és ahhoz h. tudj vele kezdeni valamit, lemented a céges gépre, beleszerkesztesz és továbbítod kinyomtatod stb. Ha meg a céges gépte fájlként odakerült, gyakorlatilag az IT hozzá is férhet.

Játékot pl. amúgy sem tudsz telepíteni windows 10 óta elég jól működik az applocker és tsai korlátozásai. Az antivirust meg egyéb céges spyware szarokat sem tudod kilőnni. Marad a pornó, na azt tényleg semmi értelme céges gépről lesni.

Tőzsdézős realtime grafikonokat akartál nézni az irodában a céges gépen?

Várjál kicsit! Valamit nem értek.

Most akkor munkaeszköz, vagy juttatás? Az, hogy adnak egy laptopot, amin elvégezhetem a munkámat, az nem juttatás. Ha adnak valamit, ami nem szükséges a munkámhoz, de használhatom munka vagy magán célra is, az lehet akár juttatás is, ha nekem ez tetszik.

Pl. az utolsó munkahelyem adott egy laptopot, egy Wacom táblát, meg otthoni munkavégzéshez asztalt, széket, monitort, lámpát, webcam-et, meg még pár apróságot.

Ezek közül a Wacom tablet az egyetlen, amit esetleg juttatásként tudnék elképzelni, minden más max. munkaeszköz. De mivel engem a tábla egyébként hidegen hagy, és videohívás közben a kollaborációs eszközben rajzolgatáson kívül semmire sem használtam eddig, számomra ez se juttatás. De el tudok képzelni olyan embert, aki számára az lenne.

A cégtől kapott laptopokat jellemzően úgy adták ide az elmúlt 15 évben, hogy kizárólag céges használatra, és nem egyszer monitorozták pl. azt, hogy mit telepítek rá, és szóltak, hogy ez vagy az nincs az engedélyezett listán. Egy ilyen laptop semmennyire nem juttatás. Főleg azok, amiket azért ad, pl. egy ügyfél, mert azzal érem csak el az ő rendszerüket, hálózatukat, és így a saját laptopom mellett egy másodikat is lehet cipelni. Ezek azok, amiket aztán gyakran az irodában hagytam elzárva estére. (Ezeknél a cégeknél akkor nem volt otthonról dolgozás).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

meg otthoni munkavégzéshez asztalt, széket, monitort, lámpát, webcam-et, meg még pár apróságot.

ha kilepsz/kidobnak, akkor ezeket megtarthatod vagy vissza kell vinni az irodaba? ha megtarthatod akkor juttatas, mert a vegen a tied lesz.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!