hup.hu dark mode

14 év közös munka után a régi monitorom feladta a harcot, az új monitor pedig annyival fényesebb, hogy az alap téma már bántotta a szememet éjszaka.

Semmi sallang, taknyolás hegy, de kb. 20 percet töltöttem vele, akit érdekel erre tessék (userstyles.world link pedig erre). Bővítménynek a "Stylus" -t használtam, firefox és chrome alatt is látszólag jól működik

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 09. 07., szo – 20:41

Pont ezek miatt használom a Dark Reader kiterjesztést. Automatikusan kitalálja az oldalak világos témája alapján, hogy kb. milyen sötét téma lenne odaillő (konfigurálható a logikája), tudja érzékelni, ha eleve sötét téma van egy oldalon, site-onként kapcsolgatható, és úgy általában szanaszét konfigurálható. Remekül átveszi a rendszer (Windowsom van) aktuális állapotát, így csak akkor szól bele a megjelenítésbe, amikor amúgy is kell. (Windows automatikus világos-sötét váltogatásra meg remekül működik az Auto Dark Mode nevű kis progi, naplemente-napfelkelte ideje alapján vagy attól függően, hogy akksiról megy-e a gép.)  

Így néz ki amúgy vele a hup.

jo lenne berakni a drupalba, hogy ne kelljen bovitmenyekkel szarakodni... @trey @nevergone :)

Ha az oldal tulajdonosa / üzemeltetője rábólint és megvannak a szükséges hozzáférések, akkor beszélhetünk róla. Már ha valóban jól működik desktopon és mobilon (nem teszteltem még) és pár perc összerakni azt, hogy userként választható legyen.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Azért ez kicsit bonyibb ennél, mert lehet olyan, aki

  • mindig világosat akar
  • mindig sötétet akar
  • automatikus váltást szeretne

Szóval ez egy felhasználói beállítással kezdődik.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

elviekben igen, vagy már maga az include is lehet feltételes:

<link rel="stylesheet" href="dark.css" media="only screen and (prefers-color-scheme: dark)">

Persze ez olyan böngészőkön megy, ami támogatja a media query-ket (modernek közül mind), a régebbiekre pedig ez nem lesz egy jó megoldás. Ha tippelnem kellene, az előbbi sor a régebbieken helyből betöltődik, így csak hajbit kell megkérdezni, mit preferál :D

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

az új monitor pedig annyival fényesebb, hogy az alap téma már bántotta a szememet éjszaka

Gondolom a fényerőt lejjebb venni, egy lámpát felkapcsolni, esetleg kék fény csökkentést beállítani nehezebb lett volna.

Persze ettől még lehet preferálni a dark mode-ot az esztétikuma miatt is, de ha csak a fényerő a probléma, akkor ez egy szoftveres workaround egy hardver problémára.

Szerkesztve: 2024. 09. 08., v – 16:39

Szokásos kérdések... (ha nem akarsz, nem muszáj válaszolni)

  • Miért nem javíttattad meg a régi montiort?
  • Miért nem egy ugyanolyat vagy egy nem sokkal utána következőt vettél használtan, ha már ilyen sokáig bírta?
  • Miért olyan monitort vettél, ami túl fényes?
  • Miért nem veszed le a fényerejét éjszakára, manuálisan?
  • Miért JS/CSS bloat szutykokkal kell egy ilyen problémát megoldani?
    Nagyon jól mutatja már ez önmagában az informatika mélységes állapotát 2024-ben.

Én nem szeretnék azért egy dark mode HUP-ot bámulni, mert a monitormultik sem tudnak már érdemben fejlődni, ezért a monitorok orrba-szájba nyújtogatása-hajlítgatása mellett, kontrasztarányt és fényerőt növelnek, hogy így méregessenek faszt a Media Marktban kiállított darabjaik demózhatóságával.

Ha mégis a fényerőszabályozás mellett döntenél, de kényelmetlen manuálisan állítgatni, akkor DDC-vel is meg tudod oldani, azaz szoftveresen tudod vezérelni: ddccontrol a barátod (Windows-os tool-ok itt)

Ha a kék fény zavar, azt az alábbi xcalib (van Windows-ra is) beállítással tudod semlegesíteni.

xcalib -red 1 0 100 -green 1 0 97 -blue 1 0 60 -alter

Ezek százalékos értékek, amikkel nyugodtan játszadozhatsz. Ha pl. nagyon vöröses, akkor a green-t told feljebb 1-2%-kal, de egy legalább min. 100 legyen közülük, különben rontod a kontrasztarányt.

Nappal meg az alábbi.

xcalib -clear

RedShift-et és egyéb hasonló szutykokat kerüld el messze. Valamelyik baromállat kitalálta (talán a F.lux babzsákfejlesztő UX-ökre), és velük együtt elterjedt egy baromi rossz koncepció. Ezek nem a kék fényt szabályozzák vissza, hanem valamilyen elbaszott módon, szarul-húgyul implementált algoritmussal eltolják a színhőmérsékletet (és vele együtt a teljes színteret) 2800K felé, aminek az eredménye a fehér területek vöröses-rózsaszínes hányadék színben való tündöklése lesz. Ha még lejjebb veszed, akkor pedig már vörös. Mindeközben a vörös és a zöld együtt sárgát kell adjon, mint ahogy a halogénlámpa is sárgás meleg színben világítja meg a falat, tehát ha a kéket elveszed, akkor nem vörösben vagy rózsaszínben kéne tündökölnie a fehérnek, hanem sárgásnak kéne lennie.

Amúgy meg köszönd meg a multiknak, hogy egyre hidegebb tónusú háttérvilágításokkal nyomulnak, nyilván ezt is a szemfényvesztés, hiszen, ami kékebb = modernebb™, ezt az éjszaka a szobát bevilágító, semmirekellő kék power LED-ek erőltetése óta tudjuk.

Az én napi szinten használt Windows XP-s HP Compaq 6715b-mben warm white háttérvilágítású CCFL kijelző van és semmi szükség nincsen még xcalib-ra sem. Nappali fény mellett egy kicsit sárgásabbnak látszik a fénye. Sokszor kérdezik a kollégák, hogy miért ilyen színű, meg mit használok hozzá. Mondom mindig, hogy ez alapból ilyen, aztán megadom nekik a fenti xcalib sort, amivel LED-háttérvilágítású csiligány megjelenítőn is elérhető a hatás.

"Miért nem javíttattad meg a régi montiort?"

Kettő egyforma ilyen monitorom volt és mindenképpen megjavítom, csak nem találtam méretben megfelelő CCFL csövet. Kínából lenne, de ennél kevésbé törékeny dolgokat is rendszeresen darabokban kaptam meg, így a vége pedig ezek tudatában modernizálás lesz (led -re cserélve). A led már úton, nekem viszont az egy monitor kevés munkához, így a javítás végén párom második monitorának lesz befogva.

"Miért nem egy ugyanolyat vagy egy nem sokkal utána következőt vettél használtan, ha már ilyen sokáig bírta?"

Pontosan ilyet sajnos nem találtam és az előbbi oknál fogva nem volt lehetőségem várni, hogy legalább hasonló felkerüljön a piacra

"Miért nem veszed le a fényerejét éjszakára, manuálisan?"

Korábban kifejtettem: nullán van a fényerő éjszaka, de mivel olyankor mindent dark mode-ban használok, a hup gyakorlatilag egy flashbang

"Miért JS/CSS bloat szutykokkal kell egy ilyen problémát megoldani?"

Kizárólag CSS, a bloat szutyokra nem akarok reagálni, de ha bármilyen kőpattintásos megoldással elérhető a dark theme, hogy illeszkedjen minden másba, örömmel várom a javaslatot. Véleményem szerint az is mélységes állapot, hogy 2024 -ben azért nem kellene védenem a szememet, mert régen minden jobb volt, a fehér szemvakító téma is.

"Én nem szeretnék azért egy dark mode HUP-ot bámulni, mert a monitormultik sem tudnak már érdemben fejlődni,"

A fényerő nem érdekel, a kontrasztarány főleg dark theme esetében jobban kíméli a szemet, így a saját egészségem fontosabb, mint az, hogy elavult technikát használjak napi szinten megélhetési eszközként. A haladásnak megvan a helye, nekem pl itt.

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

figyi. tavaly dobtam ki a tobb, mint 20 eves sony trinitron crt monitorom. mind a 2-t, mert volt egy tartalek is. gyonyoru kepe volt pedig, csak mar nagyon sipolt. persze meg is javithattam volna, es meg 100 evig hasznalhattam volna, de inkabb vettem egy 4k-s ivelt moncsit, es nem bantam meg! amugy a dark mode a crt-n sem artott volna, csak az xp idejen meg nem talaltak fel :) 

emlexem a 2000-es evekben meg a szamitogep hazak es periferiak (cdrom, billentyuzetek, nyomtatok stb) mind feherek voltak, aztan par ev alatt vegbement a forradalom es elfeketedett minden fizikai eszkoz. aztan meg par ev eltelt es mindez a virtualis-webes terben is megismetlodott. neha haladni kell a korral.

A tükröződésmentes, magas kontraszttal és élénk színekkel megáldott monitort nehezen tudom visszafejlődésként értékelni, főleg, hogy a tönkrement ikertesója mellett van közvetlenül, szóval látványos a különbség

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Engem azután igazán nem vádolhat senki, hogy kidobom a hardvereket, - (nagyrészt 2010 előtt-körül legyártott cuccokkal van tele a környezetem.) - De azt meg kell jegyeznem, a monitorcsere ellen nem kéne "hitet tenni"!

Ha valami sokat fejlődött a számítógépes világban, - az elmúlt tíz évben, - az a monitorok világa. A frekvencia növelése nyugodtabb képet eredményez, a felbontás növelése szintén kíméli a szemet. A fogyasztás nagyságrenddel csökkent a képcsöves monitorokhoz képest. A tartós sztatikus "porágyú a képedbe" hatás, a röntgensugárzás szintén nem volt túl kedvező az emberi szervezetnek. (Tudom.., 2005-ig volt itt mindenféle "szuper" katódsugárcsöves monitor, estére úgy nézett ki tőlük az ember szeme, mint a piros szemű, "bakzó nyúlé"!)

A Windows 10-től a Windows is megtanulta a magasabb felbontások kezelését. Tehát itt lejárt a "szerelemből" vagy más ideológiai okokból megtartott szemrontó, régi technika ideje. Cserélni egyszerű racionalitás!!!

A kontraszt és a fényerő pedig minden monitoron menüből szabályozható, (ha csak el nem romlott az elektronika ezen része. Akkor viszont szerviz, és-vagy cseregarancia.)

A kérdéseddel igazából alá is támasztottad, amit írtam.

tenyleges ujitasok

Hajlítgatás, fényerőemelgetés, Hz-faszméregetés. Ami nem nevezhető valódi fejlődésnek, csak változtatgatásnak.

lehet ketto/harom regebbi, 60Hz-es monitoron is dolgozni, de minek?

Lehet 2-3 újabb 120Hz-es monitoron is dolgozni, de minek? Hogy max. 16 ms helyett max. 8 ms jelenjen meg a kód a képernyőn, ahogy begépeled? Úgy, hogy a szarul-húgyul implementált compositor is rátesz még úgy 20 ms lagot, tehát a büdös életben nem lesz kihasználva. Kivéve, ha gamer vagy, de az meg rétegigény. Statikus tartalom (képek, szövegek) megjelenítésének tekintetében az én 60 Hz-es CCFL-es TFT-m Windows XP-vel reszponzívabb, mint a te szemfényvesztő, újravásárolt szutykod, mivel XP-n szerencsére nincs compositor.

ulj mar le egy 60Hz-es meg egy 144Hz+ ele legyszi.

Megvolt. Tudom, mi a különbség. Gamingnél van értelme, más felhasználásnál nincs.

nem fos leenugzot hasznalok, nem tesz ra semmi fele compositor semmi 20ms lagot, csak a meseben.

Windows és MacOS is tesz, csak ott kikapcsolni se tudod. :)

20 éves autóm van és egy 60-as években épült házban lakom, a monitoromat is megjavítom, de így sem vagyok elég jó (bár lehet sokat rontott a megítélésemen az, hogy elvileg marketing okokból vásároltam monitort). Vissza a barlangba!

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Meg kéne értened, hogy a 7 egy szám, még akkor is, ha évszámbuzi fejlődésmániás smartbirka vagy. Az input latency pedig 2024-ben is input latency.

Meg kéne értened, hogy a compositor egy vagy több tucat ms latencyket rak a user input-ra, ami azt jelenti, hogy kódolásra és más, szöveges bevitelt alkalmazó használati esetekre nézve a büdös életben nem lesz kihasználva a 120+ Hz. Körül-belül egy 30-40 FPS-es monitor előtt ül az, aki compositoros asztali környezetbe gépel.

Olvasgass: https://hup.hu/node/153053

Az Intel 2010 óta kiadott legalább 8 generációnyi laptop chipsetet, ahol 200 Hz volt a PWM frekvencia a kijelző háttérvilágításának. Amivel, ahogy veszed le a fényerőt, úgy folyatja ki a szemed az egyre jobban vibráló alacsonyfrekvenciás PWM. Driver nemdokumentált API-ját hívogatva lehet felküldeni 1000-2000 Hz-ig mindegyiket, amikor is már a legalacsonyabb fényerőszint sem fárasztja a szemet. Aki erről nem tudott, az simán újravásárolta a gépét, vagy vett külön monitort hozzá, csak ezért. Mi a nagy büdös méteres kékeres lompos bozontos faszból állt volna alapon magasfrekvenciára állítva kiadni ezeket a gépeket? Mikor a frekvencia driverből állítható volt. Semmiből.

ha az index irja biztos ugy van :D rotfl.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyes-ketely

Nem az Index írta, hanem az Index is írt róla.

Tessék: https://www.nature.com/articles/s41598-017-08080-0

en meg tudom neked mondani egy 5 CHF-es, egy 40 CHF-es borrol a kulonbseget, mar sok embert atteritettem a pugliai primitivok vilagaba.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/anekdotikus-bizonyitas

Maradjunk abban, hogy én neked ezt elhiszem, de ettől még a jelenség létezik és tudományosan igazolt.

Latency vs. bandwidth. Ebben az esetben a bandwidth a lényeg, mert kétszer annyi diszkrét frame-et jelenít meg, ezáltal folytonosabbak a mozgó képrészletek. Az pedig lehet bármi, lehet a kurzor, lehet egy scrollozott oldal, lehet egy mozgatott ablak.

Mielőtt azzal jössz, hogy a kurzor pozíció nem változik ilyen gyorsan, csak jelezném, hogy a default polling rate 125 Hz, de ennél magasabb is lehet.

Folytonosságot az is ugyanúgy eredményez, ha a kristályok lassabban fordulnak be. Egyes 60 Hz-es IPS monitoroknál lehet állítani is ezt a tényezőt és vannak lényeges különbségek a két szélső érték között (5-16 msec). Egyik szélén ugye 5 ms alatt befordul a pixel, 11 ms-ig marad statikus. Másik szélén annyi idő alatt fordul be, amennyi idő múlva jön a következő képkocka. Ergo, analóg módon "interpolálja" a két képkockát egymással.

Ettől függetlenül, ha az egérgörgőből nem jön 120 scroll event másodpercenként, az nem fog 120 FPS-sel scrollozni. Márpedig nem jön. Úgy 20-30 jön a nagyfelbontású scrollingnál is (touchpadek, finomgörgős egerek), a sima klasszikus görgőzésnél meg egy-egy impulzus. Ezt szokták "megáldani" szarabbnál húgyabb smoothing algoritmusokkal, amik egymással versenyeznek, melyik tudja természetellenesebbé tenni a scrollozás mozgását.

Arról nem is beszélve, hogy amíg a kép mozog, a szem nem fogja fel a tartalmat, ergo ezek a smooth lófaszok csak arra jók, mint az animációk, hogy kizökkentsenek, cserébe jól demózható legyen.

az elmúlt tíz évben

Szerintem elmúlt 20 évet akartál írni. 4K monitor már volt 2014-ben.

Az elmúlt 10 év pont arról szólt, hogy elkezdték hajlítgatni, nyújtogatni, szemkiégető szintre fényesítgetni a monitorokat, mert már nincs hova fejlődni és a szemfényvesztés részét valamivel le kell tudni, az újravásároltatásból származó extraprofit érdekében.

LCD-n, TFT-n, IPS-en a frekvenciának az ég világon semmi köze nincs a nyugodtabb képhez. Annak van, hogy a kristályok milyen gyorsan fordulnak be (response time). Meg a szarul-húgyul implementált, szemkifolyató PWM-mel szabályozott háttérvilágításnak, ami kezdettől fogva tudott nyugodt lenni, csak az Intel baszott így kiadni a drivereit.

A kontraszt és a fényerő pedig minden monitoron menüből szabályozható

Ahogy egy 10 éves monitoron is.

a /user/{id}/edit oldalon kicsit csúnyán néznek ki egyes beviteli mezők, de mondjuk ezt sincs napi használatban

illetve az oldal tetején a menüsor elemei fölött ha fölé kerül az egér, akkor van egy kis hézag, ami talán az elemek alatt is jól nézne ki

[Falu.Me]==>[-][][X]

Köszi! Most elviekben végigmentem az összes oldalon, olyan helyeken is amerre soha nem jártam még :) A kis hézagot eddig nem szúrtam ki, szóval kipróbáltam hogy alul is van, de bántotta a szemem, így inkább kivettem felülről is :) Illetve pár helyen ahol észrevettem, lecseréltem a checkbox -okat is

A frissített verziót kiraktam a helyére

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Ez tök jó, gratula! :) Köszi szépen!

Nyehh, a napi szinten 8-10 órában használt céges gépen le vannak tiltva a Chrome addonok központilag :( 

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

A beépített változat:

edge://flags/#enable-force-dark
chrome://flags/#enable-force-dark

Ízlés szerint ki mit választ a listából:

 

  • Enabled
  • Enabled with simple HSL-based inversion
  • Enabled with simple CIELAB-based inversion
  • Enabled with simple RGB-based inversion
  • Enabled with selective image inversion <- én ezt használom
  • Enabled with selective inversion of non-image elements
  • Enabled with selective inversion of everything
  • Enabled with selective image inversion based on transparency and number of colors
  • Disabled