A PWM-pokol

 ( hajbazer | 2017. április 15., szombat - 12:43 )

Nagyjából egyidős a LED háttérvilágítású monitorok és kijelzők megjelenésével az, hogy a gyártók PWM-mel szabályozzák a háttérvilágítás fényerejét. Ezzel még nem is lenne baj, ha a PWM frekvenciája nem lenne a fehér LED-ek utánvilágításához képest alacsony. Mivel az utóbbi tényezőt nagyon kevesen vették figyelembe, a végeredmény több millió eszköz, mely szemeket kifolyatva vibrál, a maximálisnál alacsonyabb fényerőn, egyre inkább (csökkenő kitöltési tényező). A felhasználónak pedig bizonyos esetekben csak két választása van az ilyen eszközöknél, főleg esti órákban és/vagy szegényesen megvilágított környezetben: vagy a vibrálásmentes teljes fényerővel égeti ki a szemét, vagy a PWM-mel folyatja ki.

A TFTCentral külön adatbázist tart fenn a flicker-free megjelenítőknek, melyek vagy nem PWM-et használnak, vagy kondenzátorral kiegészítettet, vagy olyan magas frekvencián, hogy a LED minimális utánvilágítása elegendő ahhoz, hogy ne vibráljon.

Az Intel nagy beszállítója a grafikus vezérlőknek mind üzleti, mind konzumer laptopokba. Jó kérdés, miért volt képtelen megoldani, hogy az eszközei magasabb PWM frekvencián vezéreljék a háttérvilágítást, mikor erre a driver-ben is lehetőséget ad (ezt egy, nem az Intel által fejlesztett tool ki is használja).

Jó kérdés, hogy a driver-ben miért 100-200 Hz az alapérték, ami a LED utánvilágítására való tekintettel még bőven szemmel is érzékelhető és zavaró (elég elhúzni előtte az ujjad).

Jó kérdés, miért engedték ezt a szabványügyi nagyokosok, meg a fogyasztóvédelmisek. Pláne, hogy ezek által a CRT-k elleni legfontosabb érv dől meg: a folyamatos vibrálás, ami fárasztja a szemet.

Jó kérdés még az, hogy ha a gyártóéknál bárkinek feltűnt ez, hogy képzelte egy termékmenedzser ilyen panelek forgalomba hozatalát olyan, újonnan itthon többszázezres/félmilliós laptopokban, mint a Dell Latitude E5420 vagy az E5430, vagy akár a ThinkPad T420, melyekre alapból olyan Intel grafikus driver települ, melyben a PWM default alacsony értékű.

Ugyanez a probélma tévkészülékeknél is fennál, annyi különbséggel, hogy ott esélye nincs bárkinek felraknirá egy programot, ami beállítja.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Idézet:
... vagy kondenzátorral kiegészítettet ...

Muwahhahaha

Nem találtam meg azt a blogbejegyzést, ami egy alacsony PWM-es laptop képernyő ellenállással+kondenzátorral való (sikeres) moddolásáról szólt, de ehhez jó szórakozást és legalább olyan jó, további muhaházást: https://provideyourown.com/2011/analogwrite-convert-pwm-to-voltage/

Ha akár egy hangyafasznyi fogalmad lenne arról, hogy a háttérvilágítások hogyan működnek nem linkeltél volna egy LPF leírást.

Azért ez elég nagyképű kijelentés volt részedről műszaki érvek nélkül. Mondd, mire gondolsz. Arra, hogy a fényerő nem lineáris függvénye a LED áramának? A kitöltési tényezőnek sem lineáris függvénye a szubjektív fényerő, bár azt el tudom hinni, hogy másként nonlineáris, ha a nulla és maximális fényerőt kapcsolgatom adott kitöltési tényezővel, vagy az adott kitöltéshez tartozó áram középértékkel hajtom a LED-et.

Még azt tudom elképzelni problémaként - bár nem beszéltél róla -, hogy egy rakás sorba kötött LED nyitófeszültsége elég nagy, így - meg amúgy is - nyilván az áramot kell szabályozni, nem pedig feszültséget. Viszont az (analóg) áramgenerátor értelemszerűen disszipálni fog.

Célszerűen marad tehát a nagyobb frekvenciájú PWM. Ezzel meg sokszor az a baj, hogy ha teljesen digitális, akkor elég gyorsan kell hajtani a számlálókat, bár néhány kHz-et egy olcsó mikrokontroller is simán megcsinál 8 bit felbontás mellett, ami meg bőven elég. Tulajdonképpen sok is. Kisebb felbontás esetén növelhető a PWM frekvenciája.

Az eredeti felvetést jogosnak tartom.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha egy hangyafasznyi szakmai kommunikációra való hajlam lenne benned, akkor nem böfögnél ide, hanem leírnád és elmagyaráznád és válaszolnál a kérdéseimre.

Nézz meg egy tetszőleges notebook kapcsolási rajzot és vágj le egy panelt egy notebook LCD-ről és fejtsd vissza hogy ott milyen táp van.
A PWM digitálisan megy fel a LED meghajtó kapcsolóüzemű tápnak, azt szűrőzheted nyugodtan, nem lesz jobb.

Nyilván akkor a LED-ek előtt, a táp után kell az aluláteresztő szűrő.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

:D

Az ugye megvan, hogy a fehér ledek színe megváltozik a nyitóirányú feszültség függvényében? Illetve, hogy a ledeknél az áram és ezáltal a fényerő a nyitófeszültség függvénye.
Vagyis ha nem PWM-eznek, hanem 'kiegészítik' azzal a bizonyos kondenzátorral, akkor leszabályozásnál bizony igen csúnyán elmásznak a színek. Nem lehetetlen persze különféle trükkökkel kompenzálni, de egyáltalán nem triviális és általában csak elég korlátozott tartományban lehet.

A másik, hogy a PWM-villogás láthatósága eléggé függ kitöltési tényezőtől. 50%-ot 200Hz-en nem veszed észre. 10%-ot viszont jó eséllyel igen. Megintcsak pont a leghalványabb szélsőérték a legproblémásabb.

És ha már itt tartunk a T420 esetén messze nem a PWM-et tekinteném a képernyő legnagyobb problémájának, hanem a botrányrossz TN paneleket, ráadásul gyárilag egyáltalán nem is volt IPS opció. De ne feledjük itt most egy 6 éves típust fikázunk, az utóbbi pár évben kezdték komolyabban venni a notebookgyártók (illetve a vevők...) a képernyő minőségét.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Nos, nem állítottam, hogy PWM-mel ne lehetne a szemnek kényelmes eredményt elérni, azonban az az idealizmus, hogy az 50%-ot 200 Hz-en úgyse veszem észre, egyszerűen nem igaz. Több Dell E5420-ast állítottam be IntelPWMConrol-lal és 50%-on még 600 Hz-nél is láthatóan vibrál. A láthatóan vibrál az azt jelenti, hogy ha elhúzok előtte egy kulcsot, vagy az ujjamat, akkor feltűnően látom a trailing-et utána. Úgy 800-1000 Hz körül van az, hogy a legkisebb fokozaton (10%) sem lehet látni a trailing-et és éjszaka se fájdul meg tőle az ember szeme, ha ilyen fényerőn használja. Az, hogy nem látod szabad szemmel a vibrálást a kulcs elhúzása nélkül (kb. 25-50 Hz fölött), nem azt jelenti, hogy nem fárasztja szarrá a szemed.

Az pedig, hogy csak most kezdik komolyan venni, elég nagy baj. Bár a legtöbb notebook (pláne, hogy intel chipset-es), képes emelni a PWM frekvenciát, nem zavaró magasságba, ki sem szabadott volna engedni így a piacra a paneleket, hogy alapbeállításon szemkifolyató üzemmódban szabályozzák a fényerőt és egyáltalán nem értem, hogy jöhetett ki így több generációnyi LED háttérvilágítású monitor, amikor már az első generációnál is feltűnt rengeteg embernek.

Ennyire arrogánsan spórolnának hardvergyártóék a PWM frekvencián?
Vagy tényleg ennyire nemtörődömök?
Mire volt jó ezt ignorálni?

Szeretném megérteni.

Szeretném megérteni.
Menj el dolgozni a versenyszférába és megérted. Határidő-Költség-Minőség. A háromból legfeljebb kettőt választhatsz, mindhármat egyszerre sosem.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Nos, maradtam már bent munkahelyen azért estére, hogy egy ügyfél elégedett legyen. Hazamehettem volna, mert senki nem várta volna el tőlem, hogy ott maradjak és segítsek. A túlórát se fizette meg senki. Ez valahogy amolyan emberi dolog. Ha valaki teljesen alárendeli magát a versenyszféra farkastörvényeinek, az valószínűleg inkább farkasként fog viselkedni és gondolkodni, nem emberként, így nem fogja megérteni, miért lenne fontos kivételeket képezni, vagy határidőt kitolni (amit ember hoz létre).

Áruld el nekem, hogy mi a picsa pluszmunkát jelentett volna az Intelnek belebaszni a driver-eibe egy magasabb PWM frekvenciát? Jó, tartották a határidőt. Cserébe milliók látása romlik. Gratulálok!

"Áruld el nekem, hogy mi a picsa pluszmunkát jelentett volna az Intelnek belebaszni a driver-eibe egy magasabb PWM frekvenciát?"

Lehet, hogy nem tudta a nagyobb frekvencia esetén lineárisan csökkenteni a fényerőt alacsonyabb fényerőn. De ezen kívül még ezernyi oka lehet, ebből egy a pluszmunka.

"Cserébe milliók látása romlik. Gratulálok!"

Erre van evidencia, hogy a 100Hz PWM látásproblémákat okoz?

Majdnem mindenki a látással jön. A szem csak az interface, a gond azzal van, hogy a villódzást az agynak kell feldolgoznia, stresszt okoz, mivel mozgás, s ez koncentrációs problémákhoz, szélső esetben betegségekhez vezethet. Nem a szem a probléma, hanem az agyra gyakorolt negatív hatás.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szeme látszólag több embernek van, mint agya... legalábbis néha eléggé úgy tűnik. (sry)

Oszt erről valami URL? Vagy valami?

https://hup.hu/comment/reply/153053/2090986


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tény, hogy elszúrtam. Ezt akartam:

https://hup.hu/node/153053#comment-2090986


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bocs, nem állok neki tudományos publikációt keresgélni. Az, hogy számos egyéb fórumon megjelent a téma és mindenkit, aki találkozott az alacsony frekvenciás PWM-mel zavar, úgy gondolom, hogy önmagában elég bizonyíték és elég nagy probléma.

Itt van egy kis magyarázat: http://www.tftcentral.co.uk/articles/pulse_width_modulation.htm#side_effects

Nézd, az például engem zavar, hogy a monitoromon a balfaszságaidat olvasom és ez elég nagy probléma, de ettől még nem fog romlani a látásom.

Egészségedre.

EZ A KIBASZOTT PROBLÉMA EZZEL A ROTHADÓ VILÁGGAL, HOGY HA VALAKINEK NINCS 5 DIPLOMÁJA ÉS PÉNZE FINANSZÍROZNI EGY KUTATÁST ARRÓL, HOGY EMBEREK SZEME FOLYIK KI A PWM-TŐL, AKKOR IGNORÁLJÁK, MEG BALFASZSÁGNAK MINŐSÍTIK, HIÁBA TÖBB SZÁZEZER (HA NEM MILLIÓ) EMBERT ZAVAR. UNDORÍTÓ.

HŰ DE FELBASZTAD MOST AZ AGYAMAT.

Mindjárt szétverem a P3-at.

Latod, ezert jo a C64. Offline, nincs rajta hup, nem figyelik meg tavolrol az oroszok/CIA/zsido vilagosszeeskuvok/gyiklenyek, es nem idegesititek egymast.

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

Az a balfaszság, hogy a hozzászólásaidban van 5 százalék igazságmag, ami köré rajzolsz 25 százaléknyi extrapolált kontúrt, majd a maradék 70 százalékot kiszínezed mindenféle fantazmagóriával, amikor meg az ember rákérdez, hogy mégis mi annak a sok fantazmagóriának az alapja, akkor úgy veszed, mintha az 5 százalékos igazságmagot támadnák. És ez egy idő után roppant zavaró.

Elolvastad a TFTCentrál cikkét?

Van a PWM a PFM meg ezeknek a variációja, meg a spanyol módszer. Ugyanaz, mint a sima, csak azt mondják a végén, hogy Ollé.
Most itt hiába akarod megváltani a világot, amikor már sok DAC is 1 bites és a kapcsolóüzem dívik a tápegységeknél is a fogyasztás és a méret végett.
Valamint írták itt is, hogy hiába akarod analóg módon szabályozni a fényerőt, ha a LED nem úgy viselkedik, ahogy szeretnéd.

Ha neked zavarja a szemed az egyik laptop kijelzője, vegyél másikat és ne ökörködj.

Vegyél újat, dobd ki a régit.

Én átütöm egy PWMControl-lal a PWM-et, no problem.

DE MI VAN AZOKKAL AKIKNEK ÚGY FOLYATJA KI A SZEMÜKET, HOGY ÉSZRE SE VESZIK ÉS AZT SE TUDJÁK MITŐL VAN

Rákeresnek a problémára, megtalálják a megoldást, megoldják a problémát. Pont.

Nem sírják tele a fórumokat mindenféle mondvacsinált problémák azonnali megoldását követelve.

Amúgy most tényleg?
Mármint _ezen_ problémázol, miközben mindannyian láttunk már 60hz-en menő crt monitort többet is mint kellene? Nah.. azt dobd ki, _és vegyél újat!_ Mert értem én, hogy, csak nem.

Ne kiabálj! Egyesek mások zavarba ejtésére próbálják azt alkalmazni, hogy mindenhez forrásmegjelölést kérnek. Ez amúgy csak annyiban ostobaság, hogy lehet az embernek saját gondolata, nem mindenki összeollózza a hozzászólásait a netről. Amikor én írtam a diplomamunkámat, még nem is volt Magyarországon internet, vagy, ha volt esetleg itt-ott, akkor sem volt az elterjedt, a lakosság számára elérhető. Könyvtár volt, de én nem a plagizálást választottam, hanem saját gondolatok alapján terveztem.

Maradjunk annyiban, hogy lehet forrás, amire emlékszik az ember, meg olyan is, amelyről olvasott, de fene tudja, már hol, s annyit nem ér egy hozzászólás, hogy feltúrja az ember a netet, továbbá lehet saját tapasztalat valami, s ennek én vagyok a forrása. Vagy a te esetedben épp te. Szóval ne idegeskedj, szokd meg, hogy egyeseknek nincs önálló gondolatuk, nekik marad a forrásmegjelölés, mint fétis.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bocsánatot kívánok, de egzakt látásromlásról volt szó. Sőt, milliók látásromlásáról. Ez nem megtapasztaláson alapuló vélemény vagy önálló gondolat, hanem egy minden alapot nélkülöző kijelentés, amely csak arra szolgál, hogy kellően drámai színezetet és aláfestést adjon annak, hogy mások mekkora balfaszok.

Leírtam, szerintem ebben a folyamatban a szem periféria, itt az agy az, amelyet ez rosszul érint. Nem véletlen az, hogy EEG vizsgálatot is végeznek villanócső felhasználásával, s olyankor nem a szemet vizsgálják természetesen. Az, hogy kinek mi, s mennyire dráma, majd eldönti saját maga. Igazán jó szokott lenni, amikor valakinek más próbálja megmondani, hogy az illetőnek mennyire fáj valami. Nem lehet, hogy az érintett ezt jobban tudja?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Nem lehet, hogy az érintett ezt jobban tudja?"

Az érintett egészen pontosan ezt írta: "Cserébe milliók látása romlik."

Én továbbra is csak azt az apróságot szeretném látni, hogy ennek a négy szavas kijelentésnek mi a tényeken nyugvó alapja, különben ott tartunk, hogy "Igazán jó szokott lenni, amikor valakinek más próbálja megmondani, hogy az illetőnek mennyire fáj valami."

Ebben a tekintetben van bármi közlendőd vagy csak kényszert éreztél arra, hogy elhúzd a témát abba a sárdagonyába, ahol jobban érzed magad?

Ebben igazad van. Az a kijelentés valóban megalapozatlannak tűnik, s szerintem nem a látást rontja, hanem az agyat fárasztja. Bár gondolom, attól is lehet homályosan látni, mint ahogyan nagyon álmosan, fáradtan már én sem fókuszálok tökéletesen.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Do it. Just do it!
Az a kibaszott probléma a világgal, hogy százezer és millió ember ellenére, akit zavar, nincs egyetlen egy sem, akinek lenne hozzá öt diplomája, vagy pénze finanszírozni egy kutatást arról... hanem a tanulatlan kisember akarja megmondani, hogy akkor merre forogjon a föld.
Ha. Ennyi embert zavar. És egyedül te vagy akit eléggé, akkor az baj. Szegény p3.

Nem tekintem komolynak ezt az érvelési hiba gyűjteményt. Mindenki maga dönti el, mivel érvel. Ha nagyon kötöd az ebet a karóhoz, legfeljebb azt mondom, hogy nem érvelek, csak mondok épp valamit, véleményt fogalmazok meg. Oszt jónapot. ;)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

No igen. Balfaszék csak mondani szoktak valamit.

"A vélemény olyan mint a segglyuk, mindenkinek van, de a ki feltűnően mutogatja a sajátját, az buzi."
Amúgy, semmi bajom nincs azzal, akinek véleménye van, és ezt akarja közölni. Csak ne hazudja azt, hogy az érv bármire is.
Az meg, hogy személyesen mi a véleményed egy dolog komolyságáról... lásd odafent :)
(Itt azért megjegyzem, a topicnyitó kezdte az erre a gyűjteményre való hivatkozást, mint érv. Csak emiatt a dolog miatt használom vele szemben, mint "érv".)

"Nem tekintem komolynak ezt az érvelési hiba gyűjteményt."
Melyik része az, ami szerinted hibás?

Semmi kedvem végigbogarászni. Szerintem a tekintélyre hivatkozás, mint érvelési hiba nem állja meg a helyét. Valóban nem attól lesz valami valamilyen, mert nagy nevű valaki azt mondta, ám nagy nevű valaki vélhetően attól az, aki, mert nagyon ért az adott szakterülethez, tehát lehet, érdemes figyelni arra, amit mond. De, ha jól emlékszem, a példák, analógiák hozása is tiltott, ugyanakkor nagyon jól érzékeltethető példákon, hasonlatokon keresztül az adott problémakör.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"ám nagy nevű valaki vélhetően attól az, aki, mert nagyon ért az adott szakterülethez"
Mit gondolsz azokról a professzorokról, akik a homeopátiát hirdetik?

Érdekes a kérdés, nem jártam körül a témát, így nem tudok bármit gondolni róluk. Minden korban van hivatalos tudományosnak nevezett állásfoglalás, de az nem feltétlen azonos az igazsággal.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mit gondolsz azokról a Nobel-békedíjasokról, akik háborúzgatnak, vagy egy háborút legitimnek tartanak?

Ennél a topiknál nagyrészt igazat adok neked. Ha már PWM-mel hoznak ki terméket, akkor úgy lenne tisztességes, hogy feltüntetik a PWM használatát, meg a vonatkozó technikai adatokat, meg egy figyelmeztetést, hogy a szemre ártalmas lehet, ne a vásárlónak kelljen mindenféle flickerfree adatbázisokban, meg gyártói zugspecifikációs pdf-ekben (valami ezer éves FTP-ről vagy Google-cache-ből kikotorva) kinyomoznia az adatokat. Így akinek ez fontos, kényes rá, nem akar ilyet, nézne magának drágábban villódzásmentes megoldást.

+1

Persze az is célszerű lenne, ha ki se hoznak olyan kijelzőt, ahol alacsony a PWM alapfrekvenciája.

És a választás szabadsága? Ne légy idealista.
Akinek kell a olcsóbb és nem érdekli a pwm, az hagy vegye azt. Akinek meg nem kell, az tudjon választani.

Üzleti notebookokba van beleerőltetve idealistáék szemkifolyató PWM-je. Ami a legdrágább notebook kategória.

https://hup.hu/node/153053?comments_per_page=9999#comment-2090717
Nem, nem jó, de pont úgy nem jó a te erőltetésed sem. Legyen szabad, tudatos választás.

https://hup.hu/node/153053?comments_per_page=9999#comment-2090717
Nem, nem jó, de pont úgy nem jó a te erőltetésed sem. Legyen szabad, tudatos választás.

+1

Ilyen adatbazis merre van? Szeretnem megnezni, hogy mit mondanak a gepeimrol, mert sem az iMacemen sem az ezereves MacBook Promon (az a tipus, ahol frissen jelent meg a LED backlight es felarax extrakent volt csak kerheto) nem zavart a fenyero allitasbol eredo villogas.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

T420S/430S-hez létezik mod, amivel beépíthetőek jobb panelek. Én is egy T430s-t használok, fullHD IPS képernyővel.

Igen tudom, viszont mindegyikhez valami nem gyári opció kell, pl eDP-LVDS átalakítót kell valahova befaragni, nem belevaló panelt beszerelni, ehhez oldalsó rögzítéseket moddolni stb. A lényeg, hogy akkoriban ez a része igencsak el volt hanyagolva a Thinkpad termékvonalnak. A PWM ehhez képest sokadrangú kérdés.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Köszönöm, hogy szóltál, hogy be kell állítanom 120hz-re a monitoromat, mindig elfelejtem :)

Képzeld, én ma azt álmodtam, hogy kipróbálhattam egy 300 Hz-en működő 1600x1200 CRT monitort és nagyon-nagyon tetszett. Jobban, mint a TFT-k. :P

Sajnálom, de 4k alatt nem érdekel, tudod. :3

Ez van.

Na jó, viccen kívül megnéznek egy igényes 4k crt-t, ez tény.

A cím alapján azt hittem, hogy az Ion-előd PWM-ről van szó. A topiknyitó személye alapján kezdtem sejteni, hogy nem nyertem. És valóban.
Na, majd legközelebb biztos jobb lesz.

Jelentem, én egyszer fejlesztettem egy PWM-mel szabályozott LED-del világított kütyüt, és direkt figyeltem rá, hogy nagy legyen az alapfrekvencia. Szépen végigmértem, hogy mit tud a hardver, és a lehető legmagasabbra állítottam. Több napig szöszöltem vele, egy csomó mindent eköré kellett optimalizálni a szoftverben. Pedig a megrendelőnek mindegy volt, és nem is fizetett ezért többet.

Ezenkívül szelektíven gyűjtöm a szemetet.

Viszont XP-t nagyon régóta nem használok.

Jó ember-e vagyok? :-)

Igen. :)

Köszönöm.

Faith in humanity restored.

Ez lenne a normális.
Hogy (rendszeresen hardvert is tervező) apámat idézzem: „Ha nem így csinálom, legközelebb mást keresnek meg.”

Egyébként én úgy vettem észre, hogy ezt a problémát nagyon sokan egyáltalán nem is értik. Például egy ideje vannak LED hátsólámpás autók. Na, azok mögött ha megyek, egy idő után rettenetesen fárasztóak. És ha gyorsan oldalra nézek, akkor látszik, hogy pontszerű fényforrásokra esik szét csík helyett. Pedig a közlekedés nem játék, nem tudom hogy lehetett ilyet egyáltalán engedélyezni. Biciklilámpánál még értem, hogy gagyi. De ezek neves európai gyártók autói. Gondolom ti is láttatok már ilyet.

Bringa hatso lampanal nem csak ez lehet az oka. Ha a "szemmel eszreveheto" tartomanyban villog, az feltunobb, ami a bringas szamara fontos. Olyan 5Hz korulit lattam egyik nap, ami kicsit atmenet a PWM-mel szabalyozott folyamatos hatso vilagitas, meg a villogo kozott.

--
A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess? - Wargames

Ebben az esetben teljesen jogos, viszont itt pont az az elvárás, hogy egy, a folyamatosan világító lámpánál feltűnőbb jelzést produkáljon.

A monitornál az (lenne) az elvárás, hogy egy folyamatosan, kimaradás nélküli világítást adjunk (hátulról) egy kijelzőfelületnek úgy, hogy arról kényelmesen lehessen olvasni, azon képet, videót nézni - mivel ezek az elsődleges céljai egy monitornak. Nem a villogással/vibrálással való feltűnés.

Én meg sajnos mostanában az ellenkezőjét látom. Ha így csinálom, legközelebb mást keresnek meg, mert ő olcsóbban dolgozik. Akkor foglalkozhatunk a részletekkel, ha a customer már veri az asztalt, addig meg "don't overengineer it". (Esetemben nem hardver hanem szoftver, de a lényegen nem változtat). Nekem sem tetszik.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Kidobsz a piacra egy olyan okosbicskát, ami egy hiányzó kódrészlet miatt könnyebben megsebesíti a tulajdonosát. Te pedig eladtad neki így, mert ha belekerült volna a kódrészlet, drágább lett volna és ügyfél legközelebb mást keresett volna meg, aki olcsóbban dolgozik. Elég csak akkor megírni a kódrészletet, amikor valakit már megbökött a saját bicskája.

Végül is... Magyar rendőr is mondta már telefonba, hogy csak akkor jönnek ki, ha vér folyik.

Ha pedig nem tetszik, miért nem teszel ellene? Lényegében a saját szakmád hagyod elsilányodni, ha feladod az értékeid csak azért, mert az ügyfél nem azokat veszi észre először.

Sokszor találkoztam én már olyannal is, hogy direkt szólsz az ügyfélnek, hogy ezt bizony nem így, nem ennyi idő alatt kellene, mert gagyi vagy veszélyes lesz. Az esetek döntő többségében megválaszolják hogy nem baj, jó lesz az olcsóbb is. Ha meg végfelhasználói piacra gyártassz, akkor simán az olcsóbbat veszi le a polcról majdnem az összes vevő.

Nagyon nehéz ám olyan szegmenst találni ahol megfizetik, vagy legalábbis előnyben részesítik a minőségi terméket.

Az, ha egy üzleti ügyfél megelégszik a silányabbal, az az ő baja, ő választotta.

Az Intel esetében hány munkaórába és hány dollárba került volna, ha a PWM frekvenciát 200 Hz helyett 1000 Hz-re állítják default értéken? Mikor még a driver-ben is megvan a támogatás az átállításra. Így annyi történt, hogy lehet, hogy valaki azért adja el a laptopját, mert fogalma sincs, miért fárasztja a szemét és hogy segíthet rajta. Valakinek azért lesznek álmatlan éjszakái, mert kifolyatja a szemét az esti laptopozás. Itt arról van szó, hogy egy alapdolgot képtelenek voltak normálisan megcsinálni. Spóroltak néhány mérnöki munkaórát (amíg a driver-be bekerül a magas default érték). Cserébe 99%-nak (aki nem tudja hogy kell átállítani) kifolyik a szeme.

Tök komolyan, küldj patchet az open source driverhez, és akkor vagy elfogadják, vagy legalább kiderül hogy miért az a default ami.

Úgy gondolom, hogy aki Linux alatt használ ilyet, az be fogja tudni állítani. Lévén, hogy Linuxon egy paranncsal átüthető a PWM frekvencia.

Úgy gondolom, hogy az igazi és undorító kibaszás az, hogy a Windows-os zárt forráskódú driver-t csinálták meg így, amit aztán gyártóék (Dell, Lenovo, HP stb.) adoptáltak és amellett, hogy természetesen ők sem húzták utána a PWM frekvenciát, nem is biztos, hogy bármelyikük valaha is frissíteni fogja, még akkor sem, ha az intel.

"Ha így csinálom, legközelebb mást keresnek meg, mert ő olcsóbban dolgozik"
Járt már így. Két évvel később ismét előtte volt a feladat, igaz „segítségképpen” kapott egy pár eszközt, amelyeket mások csináltak, és mindegyiknek más problémája volt. :)

"Esetemben nem hardver hanem szoftver"
Ég és Föld. Hardvert nem lehet kiadni béta állapotban, aztán patchelgetni. Vagy lehet, de az olyan is lesz. :D

"Ég és Föld. Hardvert nem lehet kiadni béta állapotban, aztán patchelgetni."
Tény, de azért a szoftver is csak addig egyszerű, amíg backward compatibility-t nem kell vállalnod. Akkor törheted a fejedet, hogy patcheled meg, hogy a hibás megoldás ki is javuljon és meg is maradjon.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Egész szakmák foglalkoznak azzal hogy hardvert patchelgetnek. Rendezvényeken az AV, IT, de még a falak is sokszor improvizatív módon állnak össze. Vannak bányatechnikus ismerőseim is, abban a szakmában is az éles tesztüzemben hisznek, főleg tőlünk is keletebbre.

Otton flicker free, munkahelyen meg nem. Annyira nem zavar. Ami viszont igen, az az, hogy a standard analóg vga port / kábel fos minősége/állapota miatt villódzik a kép. (hp pcoip thin client nem tud 2 hdmi-t)