[POL] Mi a véleményed arról, hogy orosz gáz? #2

Fórumok

Kicsit sokáig kotorja elő az adatbázisból...

Ennek a folytatása.

Hozzászólások

Az véres gáz! 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Szerkesztve: 2024. 07. 01., h – 22:42

Az orosz gázról pont ugyanaz a véleményem, mint bármilyen amerikai monopólium termékéről (legyenek azok mondjuk az Intel és AMD processzorok), amikor az amerikaiak 1999-ben Szerbiát (volt Jugoszláviát) bombázták ENSZ-felhatalmazás nélkül, civil létesítményeket is célba véve, beleértve azt a Vajdaságot is, ahol magyarok élnek. Sajnos ezek ellen a bojkott önkéntes alapon nem hatásos, nem működik, mert nincs az a tudatos társadalom jelenleg a világban, ami erre képes. A szankciók mind kijátszhatók, így azok sem hatásosak. Nem beszélve arról, hogy Oroszország ha gazdaságilag még nem is, földrajzi adottságait tekintve képes a teljes önellátásra. Érdemes körülnézni a kivonult cégek háza táján is. Azok mentek el, akiknek nem volt kiemelten nyereséges piacuk, illetve a kivonulásukat a nyugati médiában hangoztathatták és ezzel extraprofitot realizálhattak a nyugati piacaikon.

Az orosz gáz semmivel sem rosszabb, mint az extrém környezetszennyező módon idejuttatott amerikai LNG, ami valószínűleg extrém környezetszennyező módon kitermelt palagázból (is) van. Ahhoz az olajhoz, amivel idepöfögtetik pedig nem tapad kevesebb vér, max. nem az orosz-ukrán fronton lett kiontva és nem tegnap vagy tegnapelőtt. Egyik nagyhatalomtól függeni semmivel sem jobb, mint a másiktól. Azért, mert az Amerika által leuralt nyugatnak van Hollywoodja és cukormázasabb az identitáspolitikája, Amerika érdekeit tekintve semmivel sem igazságosabb, mint Kína vagy Oroszország. Erre Edward Snowden-ek, Bradley Manning-ek, Julian Assange-ok meghurcolásakor (vagy az arra tett kísérlet közben) néha fény is derül, legalább is az amerikai filmeken nevelkedett nyugatbuzi vágyálombirkák is elgondolkodnak rajta.

Ha az orosz gáz olcsóbb, mint bármelyik másik, akkor azt kell megvenni. Mindeközben az orosz gázt arra kell (kellene) felhasználni, hogy minél kevésbé függjünk az orosz gáztól. Valódi megújulóenergiás átállásra, hálózatkorszerűsítésre, geotermikus erőművekre, hőközpontokra, naperőművekre, szélerőművekre, energiatároló kapacitás növelésére. Ösztönözni kellene az embereket az önellátásra, főleg az energiaspecifikus önellátására. Termelje meg, amit tud, és csak akkor vételezzen a közösből, ha nagyon muszáj. Ne vegyen kétévente új okostelefont, napelemre gyűjtsön. Ne vegyen ötévente új számítógépet, napelemre gyűjtsön. Nem baj, ha a 10 éves gép 2x annyit fogyaszt az idealisták flops/Watt illuzionális mérőszáma szerint, ha az elektromos energiát környezetbarát módon termeli. Ennek jelenleg az ellenkezője történik, ami nagyon szomorú, bár az orosz gázhoz holmi kevés köze van.

Ki lehetne irni ujra azt a szavazast. Kivancsi lennek, hogy azok lettek szankciopartiak, akik nem azok voltak, vagy forditva. Erdekes lenne osszevetni. :)

MP a Fidesz embere, nekem szent meggyozodesem. Ezzel semmi bajom nincs is, csak rohogok a sok szerencsetlenen, akik azt hiszik, hogy a csavonak nem az volt a feladata, hogy kiusse a DK/Momentum/Etc kombot, hanem hogy megmencse a zóbántú az országot..
Az is valoszinuleg feladat volt, hogy beuljon az EPP -be, a KDNP valamiert most szallt ki belole. Trójai falo in effect.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Az orosz gázról az a véleményem, hogy a művelt Nyugat a putyini agresszió miatti jogos felháborodásában jól tökönszúrta magát.

Ezzel nincs semmi baj, szerencsére (és persze a polgáraik kárára) folytatják. 14 szankciós csomag, ket szetbarmolt gazvezetek, egy rakas olyan penz, amit az ukranok helyett valojaban az USA kapott, elherdalt fegyver es loszerkeszletek...zsenik a donteshozok, hiaba. Remelem, az EU folytatja ezt a politikat, "ameddig csak szukseges".

Most olvasom, minden filler jo helyen landolt.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

En ugy tudom, mindkettot elpukkantottak. De ha nem, akkor meg kellene surgetni, hogy megtortenhessen. Egy biztos, hogy a nyomozohatosagok mindent megtettek, hogy kezrekeritsek a felelosoket. Valoszinuleg az oroszok voltak, de az biztos, hogy sem az ukranoknak, sem az USA -nak nem fuzodott ehhez erdekes, raadasul keptelenek lennenek masokkal kibaßni.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

[..]

- Látta maga azt a harcsát?

- Nem láttam.

- Na látja, akkor mit kritizál?! A békaembereket nem hagyom!

[..]

--

In November last year, The Washington Post reported that Roman Chervinsky, a former intelligence official who served in the Ukrainian military's special forces, managed the six-person team, but did not plan the attack. He denied involvement.

https://www.reuters.com/world/europe/qa-what-is-known-about-nord-stream…

Ürgebőrbe varrva!

Nekem úgy tűnik a másik még ép, mert meg se nyitották, csak megépítették.

FYI: 4 külön fizikai csőről beszélünk. Mind a négy fel volt töltve, csak az engedélyre vártak, hogy megkezdjék rajtuk a szállítást.

[..]Both pipelines each comprise two pipes, NS1 A and B as well as NS2 A and B, for a total of 4 physical pipes.[..]

...

Konkrétan a szabotázson túl a sötétzöldeket érdekelnie kéne(ha bármi közük lenne a természethez), hogy ez volt az évtized egyik legnagyobb ökológiai katasztrófája.

Ajánlott olvasmány:

https://phys.org/news/2023-03-hidden-environmental-danger-nordstream-pi…

The explosions took place near the Danish Island of Bornholm in the Baltic Sea. It has previously been estimated that more than 115,000 tons of natural gas escaped the damaged pipeline in just six days, with a greenhouse gas contribution of approximately 15 million tons of CO2—or the amount of carbon that can be absorbed by roughly 580 million trees in a year.

---

[..]Gazprom said about 800 million cubic metres of gas, equivalent to about three months of Danish gas supplies, had escaped. It took several days for the gas to stop leaking.[..]

forrás: https://www.reuters.com/world/europe/qa-what-is-known-about-nord-stream…

[..]Although none of the four Nord Stream pipelines were in operation, they still contained pressurized natural gas, of which vast quantities were released into the Baltic Sea. [..]

forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Nord_Stream

[..]leaks were discovered in three of the four gas lines[..]

forrás: https://www.bbc.com/news/world-europe-68401870

"Szivárgás"-ok:

https://ichef.bbci.co.uk/news/1024/cpsprodpb/AEB4/production/_127242744…

forrás: https://www.bbc.com/news/world-europe-63297085

Nem tudjuk, hogy ott a Scholtz valóban önszántából tett-e hűségesküt vagy azért, mert megfenyegették és nem volt más választása. Még az is elképzelhető, hogy ami ott elhangzott, abban ő csak a fenyegető kiállást tartotta fontosnak, hiszen az oroszok ekkor még szintén csak fenyegetőztek, de nem indultak meg katonai erőkkel. És ugye a Putyin 2007 óta folyamatosan mondogatta, hogy ha a művelt Nyugat nem áll meg Ukrajnában, akkor az oroszok nem fogják ezt tűrni. Akkor még minden csak 'kinek nagyobb a cerkája' szinten mozgott, erős volt a hit, hogy egyik fél sem nyomja meg a gombot. Tkp. a művelt Nyugat ma is erősen hisz abban, hogy az oroszok úgysem merik megnyomni a gombot, azért gyilkoltatják halomba velük a nyomorult ukránokat.

Z-re gondolsz peacemaker-ként ugye?

  1. Z fő választási ígérete az volt, hogy békésen rendezi az ukrajnában levő (akkor még elsősorban bel)háborút.
  2. Z szervezett újabb sokadik kolduló körutat amit legutóbb "béke konferencia"-nak csúfolt
  3. Z már hajlandó volt területeket feladni a békéért cserébe, csak aztán "valami történt"

Ha már valami akkor inkább a peacemaker mint a pacemaker-re utaltság.

jól tökönszúrta magát

Miért a múltidő? A trend folytatódik, a nemzetközi helyzet "egyre fokozódik". Még csak a szúrásnál tartanak, de jön majd a vertikális, majd a horizontális vágás is:

https://mai-ko.com/wp-content/uploads/2018/10/Screen-Shot-2021-03-13-at…

Következik USA utasításra a kereskedelmi háború kínával. stb.stb. 

Indokolt a pesszimizmus, de nehéz jósolni, nem tudjuk, hogy mi történik holnap. Amit Európa eddig csinált, azt mindenesetre az ajrópai közvélemény többnyire támogatja, mert a folyamatos tökönszúrkálás meg van támogatva fizetett független médiával.

Hadd gonodoljak arra, hogy ezeket mégiscsak el lehet zavarni a kurvanyjukba egyszer.

Szerintem nem az európai közvélemény, hanem az európai sajtó támogatta. A sajtó harsogja a nyugati propagandát a nép felé, de vissza, a politikusok felé is. A nép valódi hangja nem hallatszik, az alternatív valóság van, az, amit a liberális sajtó megjelenít.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Fel kell oszlatni a G7-eket, IMF-et, Pentagont, Mosad-ot stb. szervezeteket! Van itt annyi Oroszország szakértő, gazdaság tudós, védelmi stratéga, hogy nem kell ezeket a balfékeket kérdezni! El kell olvasni a HUP flame-et, mert ott ülnek a legjobb szabadkőművesek a monitorok előtt.

Na üssétek!!!
:D :D :D

Amelyeket az elején felsoroltál, azok meglehetősen autonóm szervezetek, amelyek a demokratikus elveken felülemelkednek. Persze ennek nincs nagy jelentősége tudva, hogy a demokrácia csak egy hívószó, cukormáz, valós alapja nincs.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én utálom a gázt, ha orosz, ha nem.

A piaci árnál drágábban vett orosz gáz? A NER hívei szerint ennél jobb üzletet sohasem csináltunk. Bár a NER ellenzői szerint sem.

Ezt mar annyiszor olvastam, de van errol valami hiteles info? Mert eddig en arrol sem lattam soha semmit hogy mennyiert szerezzuk be. Most megneztem egy valoszinusitheto hirforrast, amit olvashatsz, de a HVG -bol a G valahova eltunt, vagy elvesztette Gazdasag jelleget.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ez 2022 -es adat. Nem latom a mai arfolyamunkat (mondjuk itt is csak a valoszinuleg, etc. olvasható). Van infod arról, hogy most mennyiert szerezzuk be a gazt? Lehet, hogy 2024 -et irunk, de nincs kizarva, hogy 2022 van. Erdekelne mindez azert, mert kb. hetpecsetes titokkent kezelik a beszerzesi arakat ebben a szektorban, es meg a linkelt cikkben linkelt PDF sem alkalmaz konkretumokat.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Örülnék, ha ezt nem valaki olyan írta volna, aki frusztrációból származó felböffentéseit nem próbálja másokkal feleltetni a moslékosvályúból, amit anno Fideszbirkaként fosott tele. :)

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

A pillanatnyi szerződéses ár, valamint maga a szerződés soha nem volt publikus. Feltehető, hogy az üzleti megállapodás része, hogy  nem hozható nyilvánosságra. Annyi publikus belőle, hogy valamilyen csúszó árról van szó, tehát a piaci ármozgásokat valamekkora késéssel követi az aktuális szerződéses ár. Ha a piaci árak felfele mennek, olyankor a Népszava nem teszi közzé, amit egyébként sem tud, mert olyankor az a szerződéses ár, amiről fingja sincs, alacsonyabb a piacinál. Amint aztán "begyűrűzik" a piaci ár növekedése, akkor hirtelen megszólal, mert a szerződéses ár - amit nem ismer - hirtelen a legmagasabb lesz, ha mondjuk a piacon éppen alacsonyabb az ár a kitudjahány hónappal ezelőttinél. Az mindenesetre nem nagyon hihető, hogy egy előre leszerződött mennyiségre hosszabb távon magasabb árat kellene fizetnünk, mint amekkora a piaci ár. Ehhez ugyanis arra lenne szükség, hogy a piaci ár tartósan csökkenjen. Ami biztosnak tűnik, hogy a piaci ár ma kb. a duplája a 2021 előttinek és hatszorosa a 2021. évi minimumnak. De volt már 10-szerese is a mostaninak (2022 augusztusában). Szerintem sokkal nagyobb bajban lennénk egy amerikai gázfüggőséggel, mint amekkorában most az orosszal vagyunk.

Legyen annyi. Mindenesetre maga az árképzési algoritmus nem publikus, csak következtetni lehet rá.

Ami szerintem biztos, az

1. hogy ha két hónapos késéssel követjük a piaci mozgásokat, akkor simán előfordulhat, hogy van olyan pillanat, amikor drágábban vesszük a gázt, mint amennyi az aktuális piaci ár

2. ez csak a Népszava bátor olvasóinak okoz kellemes zsibbadást, egyébként nem jelent semmit

3. egy hosszú távú szerződés esetén 2 hónapot meghaladó időszakot tekintve alacsonyabb lesz a ráfordítás, mintha napi piaci áron vásárolnánk.

Engem jobban zavar Ukrajna kommunikációja.

Mi pontosan ez az Aug 22. Forras?

Amugy tippem szerint Zelensky Nov kozepere fog kapitulalni. Amint kiderul, hogy se a house of representatives-ban, se a szenatusban nincs Democrat tobbseg, ami megszavazna a tovabbi segelycsomagokat. Trump csak hab a tortan, de nelkule se lehet anelkul tovabb segelyezni az ukranokat a gyakorlatban. Kiveve ha a kongresszus mindket hazaban Demokrata gyozelem lenne - ez meg a Biden csalad pozicioban maradasanal is eselytelenebb epp.

Vicces, amikor elemzok azzal jonnek, hogy az oroszoknak fontosabb a beke. Ha november USA-ban nem hoz tokeletes, de valoszinutlen eredmenyt, az ukran vezetes fontosabb bekerol fog beszelni, mint eddig barmelyik fel barmikor...

Hirtelen nem találtam a forrást, de azt olvastam valahol, hogy állítólag tetemes mennyiségű államadósság jár le, és az ukránok 60% - os ertekvesztest akarnak leirni. Ebbe a befektetok nem mennek bele, az tuti. A domino itt kezd dőlni, mert trump hitelt akar adni, nem támogatást - de ilyen feltételek mellett ki ad hitelt?

Zelenszkij nem fog megbukni, csak akkor, ha azok is buknanak, akik Ukrajnát azza tették, ami most. Olyan meg nem lesz. Ukrajna mindössze egy fegyverkiserleti terep marad. A puszta létezése már nem is indokolt másként. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

de nelkule se lehet anelkul tovabb segelyezni az ukranokat a gyakorlatban

Az USA ezért felelős személyei nem hülyék: a döglött lovat (a csődbement Ukrajna finanszírozását) rátolják az EU tagokra: dupla siker; az amúgy is 1000 sebből vérző EU-ból egy újabb direkt pénz szivattyú USA érdekeltségekbe kerül beforgatásra ezzel többszörösen tovább szélesítve az EU USA-hoz képesti lemaradását:

hiszen nem csak, hogy hiányzik a forrás x-y-z dolgokra az EU-ban, de ráadásul az utolérni kívánt blokk érdekeltségeire költik.

Az egész orosz-ukrán háború így többszörös célt szolgál: az oroszok gyengítésén túl az EU maradék kevés önálló döntési kompetenciáinak is a végleges felszámolása, a totális eladósítás blokk szintre kiszélesítése, ráadásul mindezt úgy, hogy a felvett hiteleknek az EU tagok számára semmi pozitív eredménye nem lesz: cserébe az USA minden tranzakción sokszorosan nyer.

Az egyetlen kérdés, hogy az EU-s döntéshozók tudatosan működnek ezzel együtt vagy fel sem fogják mi történik, illetve önérdekből vagy kényszer hatására...

Nagy az arcuk. Ott lehet, az ukránok már kamcsatkat is elfoglaltak. Igaz, hogy csak a hadifoglyok, de ott vannak, nahh. Az oroszok nem bántják a vezetőket, azoknak haja szála sem gorbulhet. Mondjuk érdekes lenne ezt kivesézni, de az oroszok valamiért nem piszkálják az elitet. 

Van tehát okuk a nagy arcra. És bizony náluk vannak a nyugati demokratikus értékek. Ezt számtalan alkalommal alátámasztotta az EU mindenkori elitje.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ehhez a kommunikációs stílushoz szoktak hozzá korábban is, az elmúlt 2 évben pedig csak feltekerték az amúgy is ilyen alapállásukat; nem ok nélkül, hisz az ideológiailag képzett politikai réteg és a média ezt a stílust folyamatosan jutalmazta. Z, Kul(eb)a és a többi...

Ukrán nácit is a kanadai országgyűlés állva ovációval ünnepelte; a kapott visszajelzések tükrében nem csoda, ha teljesen elvesztették a valóságérzékelésüket.

Nincsenek hozzászokva az őszinte párbeszédhez.