24 éve ment gyártásba a Windows Me

[...] It is the successor to Windows 98, and was released to manufacturing on June 19, 2000, and then to retail on September 14, 2000. [...]

Hozzászólások

Ennél utálatosabb IT-szart nem hordott a Föld a hátán (s azóta sem).

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Utólag elolvasva, sok olyan technika debütált benne (talán a system restore is), ami utána xp-től mainstream lett. Viszont akkoriban ('99-2000) ezek még nagyon hardvergyilkos dolgok voltak, és az akkori átlaggépeket nagyon leterhelték. Ezért emlékszik vissza mindenki az ME-re, mint valami borzasztóan lassú és rossz szarra.

Hát, szerintem a Win11, Win8.x is erősen toplistás. Sokaknak a Vista is ilyen, hogy szidták, pedig az nem volt rossz, ha kellően erős hardveren futtattad, és normális drivereket használtál. Nekem mondjuk kimaradtak ezek: Win1, Win2, Win3.0, NT 3.1, NT3.5x, Win95OSR2, Me, XP 64bit, Vista, Win8, Win8.1, Win11. Ebből a Win8.1 a rekorder, mert az előtt egyszer se ültem, csak képekről-videókról ismerem, a többivel azért 1-2-szer volt dolgom, vagy mert más gépét kellett rendbe tenni, vagy én tettem fel vagy néztem meg kíváncsiságból, de annyi.

Nyilván a WinMe sose volt jó. DOS alapú volt, de a DOS-os cuccokhoz nem volt kompatiblis, viszont a stabilitása ugyanolyan szar volt, mivel nem volt NT alapú. Két szék közé estek vele, mind a DOS-os, mind az NT-s tábor utálta. Felesleges volt már a MS-nak ezt a DOS-alapú megoldást 1999-ben erőltetnie, akkor már nagyon elavult volt, a 2k és az XP is úgyis majdnem kész volt nekik, és ki is jöttek 1-1 év különbséggel az Me-hez képest.

Szerintem a Win11 a legrosszabb Windows ever, és a rá következő verziók még rosszabbak lesznek. Már 10+ éve csak Linux megy nálam fő rendszerként, az utolsó, amit fő rendszerként használtam Windowsból, az az XP/Win7 volt. Azóta volt néhány kiegészítő gépemen Win10, de csak játékhoz, vagy csak bekészítve, hogy hátha kell, de nem volt rá szükség. Jelenleg csak egy játszós gépen van, amit majdnem 1 éve be sem bootoltam. 2029 után pedig még csak pótgépre sem teszem fel, játszani sem, annyi szutyok lett, hogy tényleg a tárhelyet nem érdemli meg. Tényleg olyan fos lett a Windows, hogy akire valami oktatási szerv, vagy munkáltató vagy munka nem tolja rá, és van önbecsülése, inkább kerülje mindenki, ezt halál komolyan mondom.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Igaz, igaz, rosszul emlékeztem. A lényegen nem változtat, hogy kicsi időre nem érte meg kiadni nekik, meg dolgozni sem rajta, elpocsékolt idő volt a MS részéről.

Sajnos ez a nagy multiknak szokásos hülyesége, hogy a home usereket igyekeznek elavult technológiákon tartani, amíg csak lehet. DOS alapú cuccok, mindenkinek elég a 640 KB, senkinek nem kell több 2 magnál (Intel mantra), el lehet húzni az időt tikk-takk-ozással (szintén Intel), 14 nm forever (szintén Intel, aki hosszú évekig ezen volt, csak átnevezgette 14++++++, meg 10 nm-re ugyanazt), nyomorítsuk meg a procit kevés cache-el, és az utasításkészletek hiányával (szintén Intel, nagyon sok évig letiltották az alsó szegmensben a procijaikból a virtualizációs, AES, stb. alapvető utasításkészleteket), stb.. Az igazán jó fejlesztéseket meg csak a prémium, workstation, server szegmensbe tolják ki, brutális felárért.

Hála istennek ez egyre lehetetlenebb, szoftveres oldalról a Linux, opensource terjedése gátolja ezt, hardveres oldalról meg az egyre erősödő verseny (CPU-knál az AMD Ryzen-ekkel, majd a most bejövő ARM chipekkel való verseny, gyártástechnológiában meg a Samsung, TMSC által diktált verseny az Intel ellenében) teszi lehetetlenné jó ideje.

Pár gyártó azért még próbálkozik vele, lásd a sok Celeron N, meg „Intel Processor” N-es gép, odaforrasztott 4 giga RAM-mal, meg az Apple is az alap árszabásnál emberemlékezet óta 8 GB RAM-on rekeszti meg a gépeit.

Home szegmensben, meg fejlesztőknél még súlyosbít, hogy ott gyakran maguk is lusták, túl konzervatívak, nem akarnak újabb technológiákat adoptálni, már a 2000-es évek elején is nagyon nehezen ment a  tisztán 32 bitre átállás, mert a sok lusta dev meg felhasználó nem akarta elengedni a félig 16 bites szutykait, aztán ugyanez ment néhány évre rá a 64 bites átállásra, az is nagyon nehezen megy, sokan a mai napig nem álltak át rá teljesen, még olyan nagy cégek, mint a Valve is a Steam-et, sok játékot 32 biten tartják. Felhasználók is szintén, nem tudják elengedni a BIOS MBR-rendszert, próbálnak elavult verziókon kitartani a végtelenségig (lásd hajbi meg az XP-je).. Sok dev nagyon megszenvedett a többszálúsítással is, iszonyat lemaradásban követték a procikat, sokáig sok program egy szálon ragadt, meg ha használtak is több szálat, akkor csak max. 2-őt, a többi procimag, szál meg kihasználatlan maradt. Elég csak arra is emlékezni, hogy pl. a Unicode adoptálása is milyen nyögvenyelős lett, mai napig még gányolgatnak emberek régi karakterkódolásokkal.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Jelentkezem, én szerettem és jól is tette a dolgát a gépemen. Lehet szerencsés csillagzat alatt születtem de tényleg sose volt vele gondom, legalábbis nem több mint egy 98SE-vel. 

A Windows, ami sose jött szembe.
Irodai gépeken - ahol csak lehetett - épp az NT4-ről Windows 2000-re váltást terveztük (a Windows 2000-ből próbálgattunk egy beta release-t, és már az is nagyon meggyőző volt), míg konzumer gépeken még bőven semmi sem indokolta a Win98SE lecserélését, és az NT alapú vonal annyival jobb volt, hogy mire kettőt pislogtunk, ott volt az XP is, az meg aztán tényleg elsöpörte a DOS hátterű megoldásokat...

En el is felejtettem, hogy ilyen verzio is letezett, alig lattam belole peldanyokat (szerencsere).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Én sokat használtam, nálam nem volt vele gond. Lehet én is szerencsés voltam.

Soha nem használtam. Még az XP is kicsit furcsa volt a 2000 után.

Összesen egyszer láttam. Akkoriban a cégnél Compaq Deskpro gépeket használtunk (kisméretű, ha jól találtam meg Compaq Deskpro EN), a hivatalos oprendszer nálunk akkoriban a Win2000 volt, ezek meg gyárilag WinME-vel jöttek, és az egyiknél nem azzal kezdtem a bootolást, hogy egyből a Win2000 telepítCD-ről indítottam, hanem kíváncsiságból belenéztem. Nyilván sok időt nem szántam rá, szóval a minőségről nem tudok nyilatkozni. Az egész ME csak amiatt jelent meg, mert az XP-t (ami akkor deklaráltan egyesítette a 16 bites Windows és a 32 bites NT vonalat) nem tudták időben összerakni, és gondolom a Microsoftnak ciki lett volna, ha a Win98 után várni kellett volna még közel két évet, és emiatt gyorsan kidobott még egy utolsó 16 bites rendszert.

Más kérdés, hogy az Xp is igazából az SP2-től lett viszonylag stabil, az meg még további pár év volt :)

FYI: Az utolsó 16-bites Windows a 3.11 volt. A Windows 95/98/Me -ről legfeljebb annyit állíthatsz, hogy hibrid 16 és 32-bites operációs rendszer volt. Ezt egy tisztességes szoftverfejlesztő cégnél még a recepciósnak is illik tudnia. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Win32 api egyiknél sem volt Win32s volt, szóval ne nevezzük 32 bitesnek a Win95 vonalat. Alapvetően tök mindegy, a 32 bites vonal az NT-vel indult, a 16-os meg a Win3.xx, de ezt folytatta a 95 és utódai. Nem véletlenül ezeken többnyire mentek az oldstyle játékok, míg az NT vonalon persze nem, vagy nagyon gyatrán.

Amúgy megnyugtatlak, sose dolgoztam 'tisztességes szoftverfejlesztő' cégnél. Nem tisztességesnél sem. :)

A DOS játékok tökéletesen működtek OS/2 alatt, akár ablakozva is. Erre az összes Windows9x képtelen volt, full-screen DOS játékok csak teljes képernyőn működtek, néha még "Dos módban" újra is kellett indítani a PC-t, hogy működésre lehessen bírni néhány játékot. 

Mindenben jobb volt a Windows 95 előtt megjelent OS/2 Warp mint a Windows, illetve az utódja is. Az IBM bénasága kellett ahhoz, hogy mégis a hulladék Windows terjedt el helyette. 

Volt akkoriban egy Abit BE6-2 alaplapom. 98-al nem müködtek az ATA 100-as csatlakozoi. Sőt ha instaláltam a drivert őssze is omlott a windows. Milleniummal müködött.

BE6-II, win98SE - simán működtek az ATA100-as portok, a telepítésnél F6-ot nyomva be kellett adni a drivert a floppyról. Ugyanez ME-al képes volt olyat csinálni, hogy az ATA100-ra szoftveres raid-re este telepített ME reggelre első indításkor összefosódott..

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Volt Me meg 2K is a kezeim alatt. Sosem volt velük probléma. Valószínű mákom volt ...

A 2k pl. érdekesen viselkedett az USB drive-okkal. Sokszor, ha bedugtam egy USB drive-ot, akkor nem volt hajlandó felismerni, kért hozzá drivert. Akkoriban néhányhoz még mellékeltek is, ami persze többnyire csak azt jelentette, hogy megismertette a Windowszal a vendor és product ID-t, és közölte, hogy ez egy mezei USB drive. Aztán az ismeretlenekkel azt kellett csinálni, hogy elő kellett keresni egy meglévő .inf file-t és ott átírni a vendor és product ID-t, és megetetni a rendszerrel. Akkoriban egyébként a Linuxnál is kellett hasonlókkal trükközni, bár kevesebb alkalommal.

Az USB driverek még szopás volt windows 2000-nél, mert USB nyomtatóhoz/szkennerhez is rendszergazda jogosultságok kellettek. Innentől fogva meg admin jogot kellett adni a sima usernek is a nyomtatás-szkennelés miatt. Szóval baszhattam a win9x-hez képest felsőbbrendű NT-szekuritit, ha a userek adminként dolgoztak végig és a malware-t browser toolbarokat ugyanúgy be tudták telepíteni a rendszerbe permanensen. Windows XP-től lett használható az USB eszközök kezelése mezei usereknek.

Nekem gyorsabb volt, mint a Win98 ugyanazon a gépen :D

A diszko-korszakot kocsmakban veszeltem at.

Nem keresem meg és próbálom ki :)))) sőt azt hiszem már nincs is meg. :)))