Megint a Garmin...

Fórumok

Sziasztok!

Múltkor túladtam a Garmin Etrexemen, de a minap visszahozták azzal, hogy 3 disztribúción is próbálták a térképeket felrakni rá, nem ment.
Most ismét elkezdtem kávé helyett reggelente ápolni a lelkét, épp ezzel foglalkozom:

https://github.com/adiesner/GarminPlugin

Nem tudom, ez mikori, de ahogy látom, más is kínlódik.

Ennyi a garmin supportja?

Hozzászólások

Tőled várja a vevő a megvásárolt használt cucca szapportját?

Szerkesztve: 2024. 06. 17., h – 11:30

Ezen az oldalon van ugyan egy leírás, de a PPA hozzáadása után az a bizonyos csomag mintha nem is létezne...

https://adiesner.github.io/GarminPlugin/installation.html

 

# apt-get install garminplugin
Reading package lists... Done
Building dependency tree... Done
Reading state information... Done
E: Unable to locate package garminplugin

10-féle lény van:
-- aki ismeri a bináris számrendszert,
-- és amelyik nem.

Szerkesztve: 2024. 06. 17., h – 11:34

Miért nem a hivatalos garmin supporthoz fordul? Vagy fizet neked a supportért?

 

Ok, megválasztoltad. Hát a rokon/haver ilyen. Hirdetésbe majd beírhatod, h nehézkes a frissítés. :)

 

Ennyi a garmin supportja?

A Garmin supporrtal nincs semmi baj. Még a régi eszközeikhez is adnak ki szoftver- és térképfrissítéseket. Sőt a legtöbbre lehet osm térképet is tenni. Lehet, hogy Linux alatt nem jól támogatott, de akkor frissítsd az eszközt támogatott oprendszer alatt. Oszt ennyike.

Nekem TomTom gépem van, még 2015-ben vettem. Pontosan ugyanez a helyzet. A mai napig jön rá friss térkép és szuperül működik. Viszont csak Windows-ra és Mac-re van kiadva hivatalos frissítő szoftver, viszont nem okoz bennem lelki törést emiatt néha Windows-t indítani.

OK, akkor az a kérdés, hogy ma éppen mit szeretnél elérni? És ha már amúgy is írsz, írj róla kicsit többet: az Etrex kicsit tág fogalom. Szóval konkrétan milyen Garmin Etrex darabon pontosan mit is akarsz csinálni. (Én a sajátomon frissítettem szoftvert és raktam rá térképet is. Igaz, mindezt már jó pár éve.)

A Garmin Linux alól nem igazán támogatott. Régen volt a Mapsource, azzal lehetett térképeket piszkálni, az Windows only. Aztán megjelent a Basecamp, az is képes térkép telepítésekre, Windows és MacOS alatt képes futni. Jelenleg túra GPS-ekkel nem foglalkozom (van ugyan egy Montana, de évek óta nem kapcsoltam be), a kerékpáros GPS-ek tudják frissíteni a térképüket, .img formátumban van rajtuk. Nem védett .img alapú térképeket egyébként simán elég csak másolni, ez akkor probléma, ha túl nagy a file, mert ha darabolni kell, ahhoz nem igazán jó az .img, akkor meg kell etetni a fenti programok valamelyikével és térképrészletet kell belőle csinálni (régebbi eszközöknél ez könnyen előfordulhat, na meg a nagy EU térképek is egyre híznak).

A dolgon csak bonyolít, hogy többféle térképformátum van, unicode és nem unicode, ezek ráadásul egymással nem kompatibilisek, pl. van olyan térkép, amit a térképkezelővel felraktam az egyik eszközre, és nem látszik, a másikon igen, illetve fordítva is. Egyelőre erre nem találtam módot, leírást, hogy át lehet-e ezeket egyikből a másikba konvertálni.

Mivel a kerékpáros GPS-ekhez gyárilag van (osm alapú) térkép, és ennek megoldott a frissítése, a többi résszel egyelőre nem foglalkozom.

Aki nem támogatott OS-t használ Garminnal, az nézzen rá a gmaptool.eu -ra, és töltse le a statikus GMapTool linuxos binárist. Nem szép, de pl. térképek összeragasztásához / szétvagdalásához pont megfelelő. (Máshoz is, pl. a fent említett Unicode-nem-Unicode infó kinyeréséhez, piszkálásához.)

Védett IMG-ket is elegendő a megfelelő mappába másolni, az más kérdés, hogy használatukhoz kell unlock kulcs is, amit vagy speciális nevű (és formátumú) fájlként kell a térkép mellé másolni, vagy fent említett gmaptool-lal lehet belevarázsolni az IMG-be. (Hivatalosan a kulcsot a fent emlegetett 2-féle tool (MapSource, BaseCamp) rakná bele az eszközre küldendő IMG-be, nyilván ha nincs linuxos mapszósz, akkor szegény ember vízzel főz.) Unlock kulcs pedig térképhez + eszközhöz vagy térképhez és térképet tartalmazó SD-kártyához tartozik. Így aztán van térkép amit meg lehet venni kártyán amit minden bővíthető Garminban használhat az ember; és van térkép, amit csak a konkrét eszközön lehet használni, amihez az ember megvette. (Tudtommal a Garmin 2 eszközhöz engedi regisztrálni a térképeit, ha 3. eszközre vált az ember, lehet újra megvenni a térképet.)

Én úgy tudom, hogy Unicode-os térkép használható nem-unicode-os eszközben is, ami nem fog menni, az a térképen pl. a címkeresés :-( Amúgy az emlegetett gmaptool-lal a CP információ is módosítható, de ezt azért GARMIN.IMG-ben kezdőknek nem biztos hogy ajánlanám. Ráadásul attól még, hogy a CP 65001-et valaki módosítja 1250-re, attól még a szövegben levő bájtok nem lesznek lecserélve, szóval továbbra se fog menni a címkeresés (IMHO).

Ja, ha már térkép különböző formátum: szerintem az un. NT vs non-NT térképekkel van nagyobb baj, bár a csak non-NT fomátumot kezelni tudó eszközöknek már ki kellett volna halniuk.

Melyik etrex? Amivel találkoztam az sima USB driveként csatolható, mint egy pendrive. Img térképet és gpx fájlt is lehet felmásolni. De mapsource vagy basecamp a legjobb, mapsource elvileg megy wine alatt.