Így teszi tönkre a mesterséges intelligencia a restaurált filmeket

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 06. 25., k – 23:24

pedig igencsak jo AI upscalerek leteznek mar, az hogy nem a megfelelot / nem jol hasznaljak az nem az AI hibaja...

ahol komolyan veszik (lattam mar par werket ezekrol, csak meg kene keresni) ott finomhangoljak az AI modelt eloszor a filmnek megfeleloen, pl. a szineszek jo minosegu fotoival, vagy a forgatason keszult fotokkal, es utana engedik ra a filmre, jelenetenkent allitgatva a sok parametert amig megfelelo nem lesz. nyilvan ez idoigenyes es draga, meg erteni is kell hozza, mennyivel egyszerubb egy next-next-finish tipusu gagyi ai-t rakuldeni aztan lesz ami lesz...

Megnéztem egy részét a hibákat is benne. Szerintem semennyire nem teszi tönkre a filmet, főleg mert a példaként használt filmek pont olyanok amik VHS-en is átadták az élményt és a xenomorphon összeaszaltam magma akkor is. A bemutatott összes hiba meg pont olyan, amit az emberi agy és szem érzékelni képtelen amikor a filmet nézni.

Érdekes és hatalmas lehetőség, mert kézzel restaurálni tartalmilag egy filmet hatalmas munka, de ha már a hibajavításban tud segíteni, már az remek dolog lehet.

Az analog filmre vett mozik 4K restaurálása arról kellene szóljon, h. amit a filmtekercs tartalmazott, azt tegye elérhetővé a mai modern lejátszókon és tv-ken, az elérhető legjobb minőségben. Ugyanakkor ami sohasem volt ott a képen, azt ne rakja rá a filmkockákra. A kamerától távoli lowres forrás miatti eltorzított szörny-arcok pont ez a kategória.

Néha az eredeti filmes kópiák vesztek el, kénytelenek az itt-ott még fellehető, a használatuk során tönkre silányított másolatokkal dolgozni. (Lsd. pl. magyar filmek közül, a Bódy Gábor által rendezett Psyché-t.) -- Ilyen esetben pl. az MI-nek sem lenne esélye a korrekciót megfelelő minőségben elvégezni.

100 eve meg ugy rogzitettek szines filmet, hogy a 3 alapszint 3 kulon tekercs fekete-feher filmre vettek, es lejatszaskor ezeket kulonbozo szinu lampakkal atvilagitva egymasra vetitettek.  ezek nem sokat romlottak az evek soran, karcolasokat seruleseket leszamitva ha kulon kulon scannelik es egymasra illesizk pontosan egesz jo eredmeny lesz. sok filmet igy restauraltak.

aztan a mult szazad vege fele attertek a szines filmre, ami viszont borzasztoan romlik par evtized alatt is, kifakul teljesne, kemiailag lebomlik stb. ezekkel szivnak igazan, mert hiaba scannelik be jol az eredeti kopiat, attol meg szar lesz...

Várható volt, hogy lesznek ilyen anomáliák, amikor a mai kor elvárásaihoz próbálnak igazítani olyan filmeket, amelyeknek a forgatásakor még szó sem volt ilyen elvárásokról és a nemlétező részleteket valahogy ki kell pótolni, ki kell találni.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

mondjuk az AI restaurálás csak eszköz. Inkább a silány tömegtermelés hatása az, hogy nem érdekli a gyártót az, hogy szart ad ki a kezéből, csak olcsó legyen és nagy haszonkulcs.

A másik meg a nézők igénytelensége. Vajon hányan nézik úgy a tartalmakat, hogy a tévén szét van barmolva a kép valami homályosítós, élesítős effekttel. 

Azért, a megtekintő szemek is különbözők! (Szürke hályog, kancsalság különböző foka, makula-degeneráció, stb. Meg a legkülönfélébb szar szemüvegek. - (Van akinek minden VHS lesz végül, - és még ő a szerencsésebb, mert legalább nézhet, - hogyan dönthetne a jobb mellett....)