"Aggódhatnak a fehérgallérosok: meg fognak szűnni a bullshit munkahelyek"

Fordulatnak látja a magyar iparpolitikában a mesterséges intelligencia alkalmazásának kormányzati programmá emelését Trautmann László, a Neumann János Egyetem docense. A Della vendége szerint jelentős, de ma még nem becsülhető mértékű változást hoz a technológiai váltás a munkaerőpiacon, illetve a társadalomban: szükségtelenné válnak például azok a fehérgalléros munkakörök, amelyeket a szakirodalom már ma is a bullshit jelzővel illet.

[...]

Link: https://24.hu/fn/gazdasag/2024/06/05/podcast-della-mesterseges-intellig…

Hozzászólások

200 éve ezen aggódnak, azt mindig csak nő a számuk az államigazgatásban.

Murphy törvénye alapján a bürokrácia nem csupán újratermeli magát, de növekszik is, és munkát is generál a növekedő létszámnak. Ha ez tényleg igaz, a mesterséges intelligencia használata újabb emberek felvételét fogja eredményezni, hiszen itt van egy olyan új terület, amivel eddig senki se foglalkozott. Ez olyasmi, mint amikor az elektronikus ügyintézést bevezették, ugrásszerűen megnőtt a kinyomtatott dokumentumok száma.

Errol mindig az a pelda jut eszembe, ahol az XY bank fiokjaiban a dolgozok lescreenshotoljak a rendszerben, amit csinalnak, aztan kinyomtatjak az egeszet (urlapokat, screenshotokat, stb.), az megy a fiokba, te meg a vegen az alairopadon alairod a papirmentes ugyintezes eredmenyet.

2015-17 körül már online tudtam venni a MÁV jegyet, online küldték a céges számlát is. Bérletet nem vehettem, mert heti egyszer home office volt, így kicsit olcsóbb volt a heti 2x4 jegy vásárlása / hó, mint a bérlet. Na, a cég azt mondta, hogy azállam miatt, de papír alapon kérik a jegyet, és a számlát is. Tehát 8 jegy, plusz 8 számla / hét kinyomtatása, és leadása kellett, szaros havi 28 ezer forintért. (mondjuk az is gondolom ritka, hogy 100%-ban fizették a bejárást, nem 86%-ban), szerencsére pár hónap után megkaptuk a heti 4 ho-t, és onnantól leszartam, zsebből vettem a jegyet, meg sokszor be is bringáztam, így csak egy irányba kellett a jegy.

Ez kerlek szepen akkora kamu duma volt mint ide lachata. Max a ceg maradi konyveloje nem tudott mit kezdeni az e-szamlaval (amit amugy nem is szabad kinyontatni, mert ugy mar nem ervenyes).

az allamnak (nav lesz az is) nem kellet soha a konkret szamla, csak ha ellenorzes van.

Vajon melyek ezek a "bullshit" munkakörök? Mert csak hivatkozás volt egy íróra, aki ezt a fogalmat használta. Egyébként a mesterséges intelligencia túllihegése már most röhejes méreteket öltött... kíváncsi leszek, mi lesz 3 év múlva, mit fognak az aktuális megmondóemberek szajkózni.

Azért ennél sokkal jobb az arány, legalábbis akikkel én találkoztam. Én nagyon szeretem, hogy van egy tűzfal köztem és az ügyfél között, nekem pedig csak műszaki emberekkel kell beszélnem, akik megértik amit mondok anélkül, hogy ovis szintre kéne lemennem.

Azzal még nem is lenne baj, ha közted és az ügyfél közt van.

A problémák ott kezdődnek, amikor van még 10 másik bullshit proxy közted és az ügyfél közt.

Ott folytatódnak, amikor kiderül, hogy a "scrum master" valójában egy menedzser, aki a befektetőket proxyzza lefelé.

kiderül, hogy a "scrum master" valójában egy menedzser

A scrum masternek nincs döntési szerepe. Nem menedzsel senkit.

Aki a befektetőket proxyzza esetleg, az a product owner lenne.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Rendes multinál a project menedzser az ügyfél seggét nyalja, és az ő érdekeit képviseli, hiába attól a munkáltatótól kapja a fizetését, mint te is. Rendszeres h. ügyfeles hívásokban úgy tesznek, mintha a kliens ügyvédjei lennének, és előre meg nem beszélt / meg nem egyezett témàkkal támadnak nekem, és próbálják eljátszani h. az ügyfél kedvében járnak azzal h. tőlem mint műszaki embertől kicsikarják a (ügyfél számára) kedvező (a mi munkáltatónk számára meg hátrányos) választ v. döntést.

Szóval PM a te cégednél még nem jelenti automatikusan azt, h. vitában a te oldaladon lesz, a te védelmedben fog megszólalni egy 3. fél jelenlétében.

Scrum master szerintem érdekes dolog. Mert amíg jól működnek a dolgok, addig nem tűnik tartalminak, de ha az ember lát rosszul működő agile-t, akkor elgondolkodik, hogy miért működik az egyik helyen és miért nem a másikon és akkor részben a Scrum masterhez jutunk. Nekem az a bajom vele, hogy kicsit kilóg a csapatból, ha nincsenek technikai feladatai is. Nekem az az irány tetszik, ami ilyen T shaping jelleggel ő is benne van a tartalmi munkában bizonyos taskokkal. Mert amúgy meg a legjobbak szerintem azok, akik valahogy a háttérben vannak és a csapatnál hagyják a kezdeményezést. És csak valahogy az a kultúrát teremtik, ahol a csapatban akarnak, tudnak és mernek kezdeményezni a tagok.

>Mi történik, ha minden anyagi eszköz kb. felét birtokló 1% úgy dönt, hogy az ő közvetlen igényeinek kiszolgálására bőven elegendő 2-4 milliárd (megfelelően szelektált/tenyésztett)  ember.

Megírják a Kalergi tervet könyben és utána végrehajtják. Éppen ebben a világban élünk.

A szerző szerint az állások több mint fele értelmetlen, mind egyes munkák nagy része, mind pedig – amint leírja – öt teljesen értelmetlen munka típusa:

  1. lakájok, akik arra szolgálnak, hogy feletteseik vagy vendégeik fontosnak érezzék magukat, pl. recepciósok, adminisztratív asszisztensek, ajtónállók
  2. ostobák, akik munkáltatóik nevében másokat károsítanak vagy megtévesztenek, pl. lobbisták, vállalati jogászok, telemarketingesek, közönségkapcsolati szakemberek
  3. szigszalagozók, akik ideiglenesen megoldják a véglegesen megoldható problémákat, pl. silány kódot javító programozók, a légitársaság pultjának munkatársai, akik megnyugtatják azokat az utasokat, akiknek a táskája nem érkezik meg
  4. aktakukacok, akik azt a látszatot keltik, hogy valami hasznos dolog történik, ha nem, pl. felmérés adminisztrátorok, belső magazin újságírók, vállalati megfelelőségi tisztviselők
  5. hajcsárok, akik irányítják – vagy további munkát hoznak létre azok számára, akiknek nincs rá szükségük, pl. középvezető, vezetői szakemberek

Vegyük sorba, mert úgy látszik, van, aki nem képes gondolkodni... Recepció, adminisztratív asszisztensek... Gondolom jártál már néhány főt meghaladó méretű cégnél, vagy épp szolgáltatónál, ahol bizony egy recepciós fogad, és igazít útba, keresi meg azt, akihez jöttél, illetve igazít útba téged. Oké, lehet ezt személytelenül egy képernyőt tapicskolva is intézni, mert vannak, akik irtóznak a humán-humán kommunikációtól, de ne legyen ez már alap...

Asszisztens, aki az adminisztratív feladatok egy részét elviszi a cégnél... Rengeteg papírmunka/levelezés/egyeztetés olyan, amihez nem kell az adott vezetői szinten dolgozó személy munkája, amire "drága" egy vezető/szakértő ideje. Igen, ezt is lehet mindenféle webes csoportmunka meg automatizmus... De megint a személyes kapcsolattartás az, ami fontos eleme az életünknek, nem biztos, hogy jó lenne ennyire kikerülni.

Jogi terület, marketing, PR... Attól, hogy ezzel kapcsolatban vélhetően setét, mint az éjszaka a lista összeállítója... Nos, ez sem AI-kompatibilis terület még - nagyon nem. Lehet részfeladatokat AI-ra bízni, de az AI által adott válaszokat bizony valakinek jóvá kell hagyni, előtte át kell olvasni, egyeztetni kell más területekkel(!), szóval... Ez a pont is elég nagy baromság.

A silány kódot foltozó programozók... Láttunk már AI által generált kódot, amit foltozni kellett, de legyen, sz@r kódból másik sz@rt gyártani. A "légitársaság pultjának munkatársai, akik megnyugtatják azokat az utasokat, akiknek a táskája nem érkezik meg" - Lehet, hogy aki a listát elkövette, nem szereti, ha személyesen foglalkoznak vele, de nem vagyunk egyformák, vannak, akiknek fontos, hogy valakinek elmondhassa a problémáját, valaki foglalkozzon vele. (v.ö.: vannak, akik irtóznak a humán-humán kommunikációtól, de ne legyen ez már alap... )

A wellbeing része is lehet egy belső újság, egy belső portál - ha van rá keret és igény, akkor miért is lenne fölösleges? Az, hogy a compliance szerinte fölösleges aktakukac dolog, az az egyéni szoc. problémája (vagy lehet, hogy ilyen területről induló se&&berúgás miatt sértődött meg erre a területre, hogy ide sorolta?) - ahhoz, hogy egy szervezet a külső és belső előírásoknak megfelelően működjön, a működést valakinek ellenőriznie is kell, át kell látnia a teljes szabályozási környezetet, és ha szükséges, alakítani/alakíttatni a belső előírásokon, vagy akár a folyamatokon, működésen is. Ezt sem lehet (még) teljes mértékben automatizálni.

A középvezető/vezető szakember iránti szervezeti és munkaszervezési igény 10-15 fő fölött már előkerül, és adott csapat feladatköreit tekintve 2-3 jól szétválasztható terület esetén mindenképp kell, mert egy "főnök" minden döntést is nem fog tudni meghozni, nem fogja tudni átlátni a csapat teljes szakmai munkáját, illetve nem lesz elég erőforrása minden szakmai döntés véleményezésére, jóváhagyására - miközben a személyes kapcsolatokra, a munkatársakra, mint emberekre is oda kell figyelnie. (v.ö: wellbeing, illetve vannak, akik irtóznak a humán-humán kommunikációtól, de ne legyen ez már alap...)

Szóval nagy marhaság szerintem a lista - első körben nem az AI és nem a magas szaktudással rendelkezőkre lesz veszélyes a fejlődés, hanem a sori betanított droidokra, akiket tucatjával képes helyettesíteni egy szerelőrobot...

Arra persze komoly veszélyt jelent a fejlődés, aki nem képes / nem akar önmaga is szakmailag, tudásban előre lépni, fejlődni, elfogadni azt, hogy a világ változik, és nem minden esetben úgy, ahogy ő elképzeli.
 

recepciós.

A legtöbb meetinget meg lehet tartani online, semmi szükség mindig a személyes találkozókra. Ismerek olyan céget, ahol 1db recepciós sincs, mégis működik valahogy 300+ fővel.

Asszisztens

Ha sok a papírmunkád, akkor túl van bonyolítva a munkád. Ha helyetted csinálják a papírmunkát, akkor lehet 1-2 dologra nem is figyelsz, csak alácsavarod amit elédraknak és csá. Utána meg le kell mondj, mert aláírtad egy  rossz ember kegyelmi ügyét.

Marketing: Ha a marketinges marketingelne, de a legtöbb helyen semmit nem csinál.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

6. az olyan szerzok, akik ilyen listakat irnak konyvekbe

Azok a munkahelyek sosem fognak megszunni, amik "arra szolgálnak, hogy feletteseik vagy vendégeik fontosnak érezzék magukat". Lehet, hogy a tucsokzabalo etterembol ki fog pusztulni a pincer, es majd egy gep fogja sutni a tucsokburgert a proliknak, de mindig lesz olyan reteg, aki hajlando fizetni azert, hogy fontosnak erezhesse magat.

Mindig lesz felkapott festo, akinek a kepeiert fizetni fognak az ujgazdagok. Mindig lesznek csepuragok, akik szorakoztatjak, a tehetoseket. Mindig lesz kesztyus bohoc, aki rad adja a designer taskat vagy a karorat. Mindig lesz ajtonallo, sofor, stb., akik nyitogatjak az ajtot a Nagyon Fontos vendegnek. Mindig lesznek sales-esek, akik rad akarnak melegiteni valamit. Mindig lesznek legiutaskiserok, akik felszolgaljak a pezsgot annak, akinek van ra penze (neked nem - ha pattogsz a jaratkeses miatt, kapsz egy tasert a seggedbe a robot-stewardesstol). Es meg sorolhatnam tovabb.

Karriertanacsot akartok, hogyan ne valjatok kivalthatova AI toolokkal? Vallaljatok ilyen "bullshit munkakat", erre mindig lesz igeny.

Na ezért kell az ilyet kritikusan fogadni, mikor ilyen "bölcs emberek" ilyeneket írogatnak. 

 

lakájok, akik arra szolgálnak, hogy feletteseik vagy vendégeik fontosnak érezzék magukat

továbbra is lesznek olyanok akik fontosnak akarnak látszani, maximum, az aki megengedhet magának ilyen beosztottat azok száma lesz kevesebb, ergo fszság

ostobák, akik munkáltatóik nevében másokat károsítanak vagy megtévesztenek, pl. lobbisták

AI az ostobák és a félműveltek paradicsoma, az ostoba marad ostoba az után is, mikor AI segíti, csak kevesebb energiát kell majd rá fordítania, hogy ne nézzék első pillanattól ostobának

 szigszalagozók, akik ideiglenesen megoldják a véglegesen megoldható problémákat, pl. silány kódot javító programozók,

a DIY MVP megoldásokat nem a benne szereplők okozzák, ők csak megoldást szállítanak (gyengék/megalkuvóak) azok részére akik maradnak és akarják ezeket a megoldásokat,  az ilyen "szigszallagozók" szerepét nem fogja kiváltani az AI, csak hamarabb fognak végezni, talán még többen is lesznek.

 aktakukacok, akik azt a látszatot keltik, hogy valami hasznos dolog történik, ha nem, pl. felmérés adminisztrátorok

lásd lakáj. 

 hajcsárok, akik irányítják – vagy további munkát hoznak létre azok számára, akiknek nincs rá szükségük, pl. középvezető, 

Ez csak akkor lehetne igaz, ha a produktumot előállítókat cseréled AI-ra, ha nem akkor majd kell ez a pozíció is, maximum ezek munkája lesz egy picivel könnyebb. 

Vajon melyek ezek a "bullshit" munkakörök?

The tales of impending doom allowed the Golgafrinchans to rid themselves of an entire useless third of their population. The story was that they would build three Ark ships. Into the A ship would go all the leaders, scientists and other high achievers. The C ship would contain all the people who made things and did things, and the B Ark would hold everyone else, such as hairdressers and telephone sanitisers. They sent the B ship off first, but of course, the other two-thirds of the population stayed on the planet and lived full, rich and happy lives until they were all wiped out by a virulent disease contracted from a dirty telephone.  

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

"Miért boldogtalan a jó fizetés ellenére is a legtöbb bullshitmunkás? Mi az oka annak, hogy manapság annyira elszaporodtak a bullshit munkák? Általában miért keresnek keveset a valóban értelmes munkát végzők, például a tanárok vagy a kukások? David Graeber anarchista antropológus szerint vannak tökéletesen értelmetlen munkakörök, amelyek nem járulnak hozzá a világ működéséhez, és semmi szükség a létezésükre. Idesorolja a PR-tanácsadók, a vállalati ügyvédek, a kommunikációs koordinátorok, a telemarketingesek vagy épp az éjszakai pizzafutárok munkáját, ellenben a bérgyilkos tevékenységét nem. A szerző tudományos igényességgel, de élvezetes, könnyed stílusban térképez fel egy olyan jelenséget, amelyhez talán nekünk is több közünk van, mint amennyire beismerjük magunknak..." A fordítóval, Boross Ottilia pszichológussal beszélgetünk a szerző meghökkentő megállapításairól.

https://soundcloud.com/konyvben-utazom-olah-andreaval/david-graeber-bullshit-munkak-boross-ottiliaval

„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”
"Az Antikrisztus ledarálja Mészáros Lőrincet."

ez olyan mint a klebersberg intezet meg az osszes tobbi vizfejueknek letrehozott "karcsusitott allamigazgatasi" hivatal??? Azokrol van szo? :D

Amikor még állami cégnél dolgoztam, akkor úgy hívtuk, hogy "Különleges ügyosztály", ahova elrakták az ilyen sógor-koma-jóbarát embereket. A többsége tudta, hogy neki csak pozíciója van ott és ezért pénzt kap, munkát nem kell végeznie, de volt néhány balfasz is, akik úgy gondolták, hogy nekik bizony dolgozniuk kell, na, velük sok baj volt... :D

Amúgy siralmas, hogy mennyi ilyen pozíció van mindenfelé. :/

azt hittem a 42 főpolgármesteri kifiztanácsadói és a megszámlálhatatlan budapesti kifizalpolgármesteri "munkahelyről" lesz szó

Mondjuk most látom, hogy szakmai kommentemmel én vezetem a havi TOPlistát, tehát a random bohócoktól az különböztet meg engem, hogy én néha szakmai kontentekhez is érdemeben hozzászólok.

Tudod, Gangsta Zolee mondta egyszer, hogy

Nem mindegy, hogy zenészek bohóckodnak, vagy bohócok zenészkednek

:D :D :D :D

trey @ gépház

Mindenkinek más-más igénye van, hogy az egóját simogassa. Van aki hangos motort vesz, mert figyelemre vágyik. Van, aki drága karórát, mert attól hiszi, hogy menőbb, ezzel vonja magára a figyelmet, így tudja kierőszakolni. Van, aki egy komplett unix-oldalt hoz létre és így elégíti ki az önimádatát! Éljen a sokszínűség! (bizonyos határokon belül, azért ne legyen túl sokszínű!]

Arra nem gondolt senki, hogy eleve létre se kellene hozni bullshit munkaköröket? 

viszi a feladatait az AI, és tanul, méghozzá gyorsabban és hatékonyabban, mint a Z+ generációs junior tenné, ergo idővel a nagyobb gyakorlatot igénylő szintekre is csökken az igény (vagy a kínálat, kérdés, hogy az AI fog-e gyorsabban fejlődni, vagy a medior/senior/stb. réteg létszáma elkopni)...

Azert ebben benne van az is, hogy ezt KELL mondania, ha jot akar. Ahogy Musk - akinek a cege olyan autokat gyart, ami az ingazason kivul nem sokra jo, valamint par nagyobb ingatlanos/irodas ceg a homeoffice ellen van, es annak a kihalasat vizionalja.

Az NVIDIA az AI hype nagy nyertese, mert ok gyartjak hozza a GPU-kat.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Üzleti szempontból nézve akár még helyes is lehet ez a fajta kommunikáció. És van is egy réteg, aki elhiszi, hogy majd amolyan digitális terülj-terülj asztalkám jelleggel fogja az AI elénkvarázsolni  szoftvert , közös jellemzőjük, hogy ők maguk nem fejlesztenek szoftvert, mert az sem tudják, hogy kell, viszont a Dunning–Kruger-hatás élő példáiként minél inkább nem értenek hozzá, annál inkább hozzáértőbnek gondolják magukat azoknál , akik viszont tényleg értenek hozzá. 

Azert ebben benne van az is, hogy ezt KELL mondania, ha jot akar.

Ebben meg tudod mi van .... 🥁 ... egy jó adag wishful thinking ...

Az NVIDIA az AI hype nagy nyertese, mert ok gyartjak hozza a GPU-kat.

Így bizony és ahogy az elmúlt 25 évben bizonyított, én el is hiszem neki!

trey @ gépház

Az NVIDIA vezetője jól felfogott üzleti érdekekből kommunikálta ezt a mesét laikusoknak. Elhiszem, hogy nem fér bele a jól felépített álomvilágodba a tény, miszerint naponta több ezer új fejlesztői állás keletkezik, de ez a piacot pont annyira érdekli, mint engem:  semennyire.

ezt a mesét

Remélem van B terved, ha ez a mese netán valósággá, vagy egyeseknek egyenesen rémálommá válik! :D

Elhiszem, hogy nem fér bele a jól felépített álomvilágodba a tény, miszerint naponta több ezer új fejlesztői állás keletkezik

Én elhiszem, hogy ez 2024-ben igaz. Majd meglátjuk mi lesz 2034-ben!

de ez a piacot pont annyira érdekli, mint engem:  semennyire

Hja, szemmel láthatóan :D

trey @ gépház

+1, de szerencsére én akkor már nyugdíjasan fogok napestig motorozni, meg koktélt szürcsölni. Viszont remélem, hogy a CEU bölcsészek addigra találnak valami rendes, jól fizető melót, hogy a nyugdíjamat fizetni tudják. 😄

Én most fizetem az öreganyjukét, öregapjukét!

trey @ gépház

Hát, mivel mi már élesben teszteljük az AI-t és nagyon jó eredményeket mutat a low end irodai "munkák" kiváltásában, ezeket meg ált. pont ilyen büfé/ruhatár szakosok szokták végezni (volt nálunk is bőven, agyukért egyiket se lopták volna el), nekik a jövő már kb. itt van. 😆 Azt hiszem, hogy drasztikusan kevesebb kell majd belőlük.

Bécs meg köszöni szépen a CEU-t,

Igazán nincs mit, majd ők is megtanulják használni előbb-utóbb 😭 Mármint az AI-t!

trey @ gépház

Ha lesz aki megtermeli a rolexedért a motort, a bele való energiát meg a koktélodat... Mert ugye hiába lesz pénzed vagy értéktárgyad, ha nem lesz, aki azért cserébe terméket állítson elő, illetve szolgáltatást nyújtson.

És mire te odajutsz, nem kirovó-felosztó rendszer lesz várhatóan, hanem abból kell megélned, amit évek során összeraktál magadnak - az állami apanázs maximum az éhenhalásra lesz elég. De ne legyen igazam...

Mégegyszer, hátha sikerül felfogni: _Ha_ lesz, aki terméket, illetve szolgáltatást fog előállítani/nyújtani a pénzedért, azaz ha lesz valós értéke a pénzednek. Mert ugye azon az oldalon, ahol te helyet foglalsz, a migráns/bevándorló az fúj, az átok, az nemtiszteliakultúránkat és ne jöjjön/menjen innen - miközben rettenet módon fogy a népesség (születések és halálozások számát tessék nézegetni), pluszban a jelenlegi fiatalok jelentős része nem itthon tervezi a jövőjét - tudom, "majd rájönnek, hogy..." - de ha csak a 10-15%-a annak, aki kifelé kacsingat elmegy az országból, az is k.ra hiányozni fog a termelésből, szolgáltatásból...

Tök mindegy, miben tartja, ha itt akar érte terméket és/vagy szolgáltatást kapni, az vagy drága lesz, vagy egyszerűen nem lesz, aki megtermelje/szolgáltatást nyújtson (termékek esetén marad az import, igaz drágábban, de szolgáltatásokban érdekes lesz a helyzet - lásd már most is az oktatást meg az eü.-t...)

Na, akkor visszatérve az elejére, mert nagyon belelovaltad magad, Redzs ....

Én már a múlt vagyok, több mögöttem, mint előttem, én már végigdolgoztam azt kb. amit kellett, levezetésben vagyok. Azzal engem nem tudtok elszomorítani, hogy az én "bullshit" munkám is meg fog szűnni. Egyrészt, a valódi bullshit munkák már most veszélyben vannak, az már a jelen. Az enyém mikor fog (?) megszűnni, ha egyáltalán? Kérdéses.

De, ha nektek csak annyi biztató szavatok van a jelenlegi generáció felé: hogy "bebeeee, trey munkája is meg fog szűnni!!!11111" az szerintem őket nem vigasztalja. Ha igen, akkor nem túl okosak. Az okosak már most elkezdenek B-tervet készíteni :D

trey @ gépház

Nem ezt írtam, hanem azt, hogy hiába van vagyon, ha nem lesz, aki azért terméket vagy szolgáltatást "állítson elő" neked. És ha sokan elhúznak innen, és csak a kevésbé szofisztikált, de humán erőforrással _még_ olcsóbban elvégezhető munkák maradnak, amit az ország el tud adni, azaz kevés, vagy nullához közeli lesz a munka hozzáadott értéke, akkor a pénz, amiben ezt az értéket mérik, szintén keveset fog érni.

A vagyon felhalmozása lehet egy "B"-terv, csak az a kérdés, hogy _értéket_ vagy _vagyont_ halmozol föl?

Egynémely barom szerint bullshit munkahelyek - de egyelőre a szögelődroid pozíciók vannak veszélyben, amiket kukázni lehet (vagy KUKA-ra cserélni) - és nem, a bölcsész/gazdász/jogi/hr meg egyéb szerinted bullshit területeket kevésbé lehet AI vagy robot vonalon kiváltani, mint az IT-s ilyen-olyan billenytűnyomkodókat...

Te se láttál még M365 Copilot-ot működés közben. Te nem láttál, én meg vezettem be. Kb. az IT marketingasszisztens állást feleslegessé tette. Gyorsabb és pontosabb.

  1. szedd össze XY-nal mit levezeltem
  2. mit ígértem neki
  3. add a fájlokat
  4. készíts egy ajánlati sablont ezekkel az elemekkel
  5. fwefergerg

🤷‍♂️

Kb. erre használtuk itt a büfé/ruhatár szakosokat. De, erre se igazán voltak jók.

Megvilágítom:

Szállóigék nálunk a andragógia (tehát diplomás :D :D :D :D) szakon végzett ker. asszisztens volt kollegina aranyköpései:

- Az őz a szarvas kicsinye. 🤷‍♂️

- Holnap tudtam meg, hogy ma kellett volna kimenni. (elfelejtette átadni a meghívót)

- Nem nézek sci-fit, mert abban külföldi idegenek (földönkívüliek) vannak.

Hát, .... most hogy felidéztem, most is könnyek szöktek a szemembe :D

Na, ilyenből volt az elmúlt 20 évben jó pár. Már mind a falakon kívül.

trey @ gépház

Egyetemi diplomás IT-s aranyköpésekből is van nekem a polcon egy rakat, pl. mi az az MD5/SHA1? Villamos jellegű képzés utolsó félévében két szimpla labortáppal nem tudta megoldani a műveleti erősítős kapcsolás +/-15V-os tápellátását (de szín jeles diplomája lett), vagy a másik elvileg sql fejlesztő, aki a select * kimenetéből kliens oldalon szűrögetett meg rendezgetett... A felnőttképzési szakemberekre sajnos nincs kereslet - a sori melósokat nem nagyon kell érdemben képezni, úgyhogy nem csodálom, hogy ilyen jellegű diplomával bármit-bárhogy munkakört is elfogad valaki...

 

Ja, te nem 😄 Szoktam követni a topikjaidat, akkor hagyom abba, amikor szekunder szégyent érzek a kapálózasaid niatt 😆

BTW: nem kisebbrendűségi érzésem van, hanem sérvem bazmeg a röhögéstől, hogy én, tudatlan, összehoztam egy olyan oldalt, ahol a magad fajta szellemi fölény 2 évtizede veri a nyálát, mert jobbat nem talált vagy tudott csinálni.

Én meg emlékszem a kapálózasodra, amikor még eppen nem internetdocker, hanem Java szakértő voltál. Csődbe ment? 🤭

trey @ gépház

Hát nézd, nézzük a száraz tényeket diploma nélküli trey vs. "diplomás" andragódia vagy egyéb ruhatár szakosok viszonylatban:

  1. én szakmai témában is maradandót alkottam (igen, ezt itt -> https://hup.hu)
  2. szakmai anyagaimat idézték már szakdolgozatokban
  3. voltam diplomamunka külső konzulense nem egyszer (már csak azért nem vagyok, mert az összes kérést lehárítottam)
  4. segítettem nem egy egyetemes kollégának a IT szakmai diplomamunkájában (ők kerestek 🤷‍♂️, legutóbb nincs egy fél éve, hja, docker is volt benne :D :D :D)
  5. hívtak egyetemre szakmai témában előadni
  6. hívtak szakmai konferenciára előadni
  7. felneveltem egy IT diplomást, a mai napig segítem szakmailag (ő kérdez, nem én)
  8. végigtoltam az iparban 25 évet
  9. nem egy magyar nagyvállalat, kórház, pénzintézet, kritikus ágazat infráját raktam össze
  10. stb.

Na most, a ruhatárszakosok, akiket te sietve megvédtél (és egy ChatGPT 3.5 értelmesebb a nagy részüknél), elbuktak egy "menj, hozz egy gémkapcsot", "nyomtass ki egy levelet", "tegyél egy logót a Word-be", vagy csak egy "írj le helyesen egy magyar mondatot" témakörben :D

Mondd, azon kívül, hogy fullba nyomod a kretént, ahogy szoktad, amikor elszalad veled a ló, mégis mi a holdkóros faszról beszélsz? :D

trey @ gépház

Annak a mentális állapotnak a nevét keresem, amikor te underdog vagy a diplomátlan ember produktumán és ez tudat alatt felbasz téged ... Dr. _Franko_ ennek mi a diagnózisa?! :D

Válaszolhat a slepped is, vagytok vagy 30-an. :D

trey @ gépház

Igen, rendkívül nagy kisebbrendűségi komplexusom van művelődésszervező büfészakosokkal szemben, akik egy irodai segédmunkás szintjét nem tudják megugorni. Tudod, amiben az AI már most jobb. És gyorsabb. És precízebb. És helyesebben író. És kevesebbet pletykáló. És nem megy el szülni. És .... 🤷‍♂️

trey @ gépház

A jóskapista autószerelő meg téged és a te eredeti papírodat és a kapcsolódó tudásodat fogja körberöhögni. De gondolom te felnőttképzési témában is tökéletesen profi vagy, ahogy nem IT-sként az informatika terén a kezdetektől profi voltál.  (Nem a felnőttképzés nem a recepciósi munkakört jelenti...)

"mi a holdkóros faszról beszélsz?" - Ha leereszkedne erre a szintre, akkor azt mondaná, hogy rólad...

A jóskapista autószerelő meg téged és a te eredeti papírodat és a kapcsolódó tudásodat fogja körberöhögni.

Hja, zeller úr, de én nem is mentem el a szakmájába szakérteni, ellenben velük. :D #logikaihiba1

De gondolom te felnőttképzési témában is tökéletesen profi vagy, ahogy nem IT-sként az informatika terén a kezdetektől profi voltál.

Ez majd akkor derülne ki, ha el akarnék helyezkedni IT-sként a felnőttképzésben. #logikaihiba2

"mi a holdkóros faszról beszélsz?" - Ha leereszkedne erre a szintre, akkor azt mondaná, hogy rólad...

Remélem nem írásban, mert nekem kellett utánuk az is javítani :D

Továbbiakban:

  1. _Franko_ haverod terelése után lassan visszatérhetünk az eredeti témára: mikorra tippeled, hogy az AI elveszi az andragógia szakos IT marketingasszisztensek munkáját?
  2. Mi a retkes faszért nem a szakmájában (mi is az?) helyezkedik az ilyen el?
  3. hány ilyen van a családotokban, hogy ennyire be kell védeni? :D

trey @ gépház

A felnőttképzési területen még messze van a szakterületnek megfelelő képzettségű emberek lecserélése AI-ra - az ilyen képzést/tudást nem igénylő recepciós/marketing asszisztensi területek egy részét valóban kiválthatja pár éven belül, de az ember - ember kapcsolatokat még nagyon sokáig nem fogja tudni helyettesíteni.

A második pontra csak annyit, hogy neked még az általuk művelt terület is csillagos égbolt távolságra van - a szóhasználatod alapján még bőven az elemi iskolában kellene ülnöd, és kapnod a feddést a mocskos szád miatt. (Egyébként meg google a barátod, ha többet akarsz tudni a felnőttképzési területen szükséges ismeretekről, kompetenciákról, az adott szakok képzési feltételeiről, tárgyairól, a diploma megszerzésének a feltételeiről...)

Nincs speciálisan felnőttképzési szakember a családban, csak amilyen habzó szájjal mész neki annak a diplomás rétegnek, amit nem ismersz, amiről halovány sejtésed sincs, hogy mit és miért tanult, tanítottak neki, hogy az már fáj... Szeretek az értelmiségi létről, kapcsolódó témákról kívülállókkal vitázni - hátha ragad rájuk valami...

neki nem is kell tudnia semmirol, ha egyszer megvan a hatarozott velemenye. Minek ment volna kulfoldre dolgozni es elni, ha tudja hogy ott szar? Minek foglalkozna Felho alapu bigdata streaming rendszerekkel ha tujda hogy szar? Minek foglalkozna barmive is ha tudja hogy szar? :D

o ilyen es mi igy szeretjuk, van aki tiszteli emiatta a vegtelen magabiztossag es hatarozottsag miatt, van aki ertetlenul all elotte, van aki kirohogi...izles es habitus dolga :D

o ilyen es mi igy szeretjuk, van aki tiszteli emiatta a vegtelen magabiztossag es hatarozottsag miatt, van aki ertetlenul all elotte, van aki kirohogi...izles es habitus dolga

Egyszer "magabiztosan" beleállt Linusba valami szarságban volt talán igaza, aztán atomjaira esve elkullogott... Talán a linux.org fórumján vagy levlistáján történt a dolog. Azóta csak a saját homokozójában nagy a hangja még akkor is ha tök hülyeséget kiabál, máshol fülét farkát behúzza, akkor is ha igaza van. :D :D :D

Erre emlekszem, de ha jol remlik, eleg messze volt attol, hogy "magabiztosan beleállt Linusba valami szarságban". Ugy lett egy grsecurity-s temaban level kuldve a kernel dev listara, hogy elotte senki nem lett megkerdezve a csapatbol, nem volt semmilyen beleallas Linus-ba.

Ha lesz aki megtermeli a rolexedért a motort, a bele való energiát meg a koktélodat... Mert ugye hiába lesz pénzed vagy értéktárgyad, ha nem lesz, aki azért cserébe terméket állítson elő, illetve szolgáltatást nyújtson.

Lesz.

Csak nem emberi munkaerő fogja végezni.

https://youtu.be/Sq1QZB5baNw

többek között az ilyen kannabisztika-kulturfuturológia kutatók is...  

Menjünk egy kicsit vissza az időben. Voltak olyan munkakörök, hogy:

* kódexmásoló,

* szinusz-számoló (még a számológép előtt n+1 tizedesjegyre számolni a matematikai függvényeket),

* kubikus,

Lassan felírhatjuk az olyanokat is, mint:

* szabó,

* cipész.

 

Amire nincs igény már, illetve egy gép átvette a feladatot, az kihal. Amit elnyom a tömegtermelés, az kihal. De ezek nem két nap alatt mentek végbe, eztán sem fognak. KIVÉVE ha szingularitás lesz, de akkor már mindegy.

De van egy rossz hírem: a bullshit jobokat a mai társadalom termelte ki, és tartja fenn. És a kihaló mesterségek helyett egyre több bullshit job lesz, mivel fogyasztásból nincs igény többre, azt meg eszméletlen hatékonysággal előállítja a mai társadalom.

Tehát marketinges kell, ami növeli a fogyasztási igényt. Aztán környezetvédő, ami visszafogja. Azok talán nem bullshit jobok? Marketing nélkül nem venném meg az élelmiszert, autót, házat?

Szeretem a magyar államban, hogy mindennel fáziskésésben van. Aki figyel már tudja, hogy a legújabb AI hájp is érdektelenségbe fog fulladni, nem AI az, csak nyelvi modell és egyáltalán nem intelligens. Pont amikor elkezdtek vakcinagyárat építei éppen akkor amikor a normális embereknek megrendült a bizalma a nyugati orvoslásban. Nagyjából kiderült, hogy 2032-es elektromos átállás el fog maradni, de most hozzák az akkugyárat. (Na jó az akkugyár elvileg bejöhet.) Sajnos nem sok ész szorult beléjük.

Azért én örülök, hogy egyre több kritikus kapacitás mint pl. vakcinagyár elérhető itthon, mert ezeknél nem az a kérdés, hogy szükség lesz e rá, csak az, hogy mikor. Igen, addig piaci alapon nem biztos, hogy megéri, de ez olyan, mint kockázatos részvényt venni, fogadást kötsz a várható jövőbeni értékére, és a nagy nyereségért a nagy kockázatot és a ma megjelenő költséget is vállalod. 

Lásd chip gyártás. Hülye lenne bárki belevágni, hisz bagóért elérhető a kapacitás Ázsiában. Aztán valahogy mégis minden nagyobb gazdag ország épp ezen munkálkodik.

Chipgyártás pont nem jó példa, mert az bebizonyította az elmúlt években h. sok sebből vérzik ezért bizonyosan foglalkozni kell vele. Mert kb 1 helyre korlátozódik a bolygón, mert ha valódi gebasz van akkor kb. azonnal érzékelhető a hatása, ha bedugul az ellátás akkor ilyen kicsi playerekkel kell harcolni mint nvidia v. apple szabad gyártókapacitásokért stb.

A bullshit job a jövőbeni alapjövedelem mai megfelelője, szükség van rá a gazdaság működéséhez.