LLM előfizetésem ...

Címkék

Melyik LLM-re vagy előfizetve? Ha többre is, akkor a leggyakrabban használtat jelöld meg.

Választások

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 05. 27., h – 07:41

Copilot hiányzott. Added.

Egyikre sincs hiányzott. Added.

trey @ gépház

  1.  https://copilot.microsoft.com/
  2.  
  • Microsoft Copilot for Microsoft 365 - your copilot for work. Copilot combines the power of large language models (LLMs) with your content in the Microsoft Graph and the Microsoft 365 apps to turn your words into the most powerful productivity tool on the planet. This premium add-on includes Copilot in your Microsoft 365 apps (Word, Outlook, Excel, PowerPoint, Teams, and more) and Graph grounding for your Microsoft Copilot experience.
    • 1 year - ‎€337.20‎ ‎license‎/year
      3 years - ‎€337.20‎ ‎license‎/year
    • €1,011.60‎ ‎license‎/3 years
  • Microsoft Copilot for Sales is a role-based copilot designed for sellers that brings together the power of Copilot for Microsoft 365 with seller workflows. Microsoft Copilot for Sales leverages data from the CRM platform, as well as large language models and data from Microsoft Graph, Microsoft 365 apps, and the internet. Copilot for Sales is experienced natively within Microsoft 365 apps like Microsoft Teams and Outlook. It also connects to Salesforce or Dynamics 365 Sales CRM systems.
    • 1 year - ‎€561.60‎ ‎license‎/year
    • 3 years - ‎€561.60‎ ‎license‎/year
    • €1,684.80‎ ‎license‎/3 years
  • Microsoft Copilot for Service is licensed per user and helps organizations enhance customer experiences and increase agent productivity by modernizing existing service solutions with generative AI.
    • 1 year - ‎€561.60‎ ‎license‎/year
      3 years - ‎€561.60‎ ‎license‎/year
    • €1,684.80‎ ‎license‎/3 years

De egyébként a kérdésed sem értem. Ha csak a GitHub-os lenne, az nem hiányozna innen?

trey @ gépház

Bár, hogy mire jó, és hol találom

Belépve az M365 webes felületen, a bal oldalon kell lennie egy "Copilot" csempének.

Mire jó? Pl. visszajöttél 3 hét szabadságról és válaszolnod kellene egy levélre Joe-nak. Szólsz a Copilot-nak, ahogy foglalja össze, hogy mit leveleztél Joe-val, mit ígértél neki és milyen dokumentumok vettek részt a levelezésben.

Az user által bevitt kérdést megkapja a Copilot (orchestration service), ami a Microsoft Graph-hoz fordul (ez ismeri és belelát az összes M365 alkalmazásba: Outlook, Teams, Sharepoint, OneDrive, Calendar, Chat, User adatok stb.) + Webhez (Bing), amik visszaadják az infót a Copilot-nak, az fordul az LLM-hez, onnan vissza a Copilot-hoz, vissza a Graph-hoz utóellenőrzésre (compilance, adatvádelem stb.), majd az user megkapja a chat-ben a kért infókat: összefoglaló a beszélgetésről, fájlcsatományok stb.

Ez egy példa arra, hogy mire jó.

De ha egy sales-nek árajánlatot kell írnia X partnernek, akkor kb. ugyanez a móka. A Graph connector-okon keresztül beleláthat a CRM rendszerbe így el tudod képzelni, hogy mire lehet használni. Beépülve a Word-be segít, illetve jelzi ha olyan infókat akarsz átadni, vagy azokra hivatkozni, hogy az Confidental ...

trey @ gépház

Ha szükségem volna rá, akkor a you.com-ra fizetnék elő, de nem érzek rá ingerenciát, hogy az ingyenes limitnél többet használjam.

Szinte az összes LLM-et lehet rajta kereszül használni, ki lehet választani, hogy épp melyiket szeretnéd. Ehhez képest "csak" 15/20 USD (éves/havi előfizetés).

A domain mondjuk nagyon béna :)

Nem nagyon használom, nem kapott el az AI láz, csak kíváncsiságból szoktam játszani vele.

Szerkesztve: 2024. 05. 27., h – 19:46

Lokálisat jelöltem. Ollama + twinny(vscode ext) igaz nem az én gépemen fut mert nincs gpu, de a fiam gépére rátettetem és bekonfiguráltam, hogy használni tudjam én is. Nekem bőven elég, kipróbáltam annak idején a Copilot-ot is, de annak sem vettem nagyobb hasznát mint ennek.

Nem tudom mikor került fel, de ma kellett kilőnöm a laptopomon futott valami AI outlook/office modul. Nem tudtam eltalálni miért akar felszállni a gép az asztalról.

Szerkesztve: 2024. 06. 07., p – 17:50

Egyikre sincs előfizetésem, később sem lesz. Ingyen sem használom. Egyik legkönnyebb megtakarítás. Nem zárom ki, hogy a jövőben, ha lesz valami megoldhatatlan probléma, ami fekszik az AI-nak, akkor egy ingyenessel bepróbálkozok, csak érdekességképpen, de eddig arra sem volt szükség.

Szerk. 2024-06-07: változott az álláspontom, de nem pozitív, hanem még negatívabb irányba. Megfogadtam, hogy nem fogom használni az AI-t, vagyis nem közvetlenül ezt a GPT-s fütyiséget, ingyen sem. Lehet valami szolgáltatások keresztül, ami a tudtom nélkül használja, de én magam nem fogom. Elegem lett az AI-ból. Eleve gyanúsnak nézett ki, de most már, hogy eltelt egy kis idő, tisztábban látom. Szarabb, mint gondoltam, és marhára elegem van belőle, hogy minden kretén ezt kezdte nyomni, AI így, GPT és LLM úgy, még a komoly techcégek és teljesen belemarhultak a hájpolásába, MS, NVidia, Intel, most épp az AMD jelentette be a legújabb genes mobil Ryzen-eket, és naná, hogy Ryzen AI a neve, mert nem tudták kihagyni, hogy legyen benne NPU, pazarolva az értékes transzisztorszámot hülyeségre, nem hogy tettek volna bele inkább extra cache-t, ami sokkal hasznosabb. Tényleg annyira túl lett hájpolva már, hogy nálam elszakadt a cérna. Sose volt szimpatikus, mindig is ámításnak tartottam, de most már kiverte a biztosítékot.

A Trusted Computing és a web mellett a modern IT legnagyobb rákfenéjének tartom, ami irgalmatlan károkat fog okozni, óriási visszafejlődést, mivel a normális és optimalizált diszkrét algoritmusok helyett mindenki mindent AI-vel fog megoldani.

Ráadásul nem is új, most néztem nemrég a Computer Chronicles nevű régi műsor egyik 1985-ös adását, és már majdnem 40 évvel ezelőtt is ugyanezt nyomták már, AI, conversation, language model.

Szerk. 2.: már a hup oldala is ezzel van tele, AI így, AI úgy, és ez globális trend is sajnos. Most legutóbb a Raspberry is beszállt az AI hájba. Még nem adok 1 évet, és az okostévékbe, okoshátvakarókba is beépítik.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

kicsit olyan erzesem van, mintha anno a gozgepet tagadtad volna meg es ragaszkodnal hogy te majd kezzel fogsz ezutan is kapalni stb.  vagy amikor az idosebb korosztaly tiltakozik a szamitogep ellen, mondvan o meg papiron tanult szamolni, jo az ugy.

persze van egy tultolt hype az AI korul manapsag, mert eros a verseny es aki nem tolja elegge az lemarad, de ha annyira szar lenne az AI mint te gondolod akkor erre nem is lenne szukseguk.

amugy meg az AI nem uj dolog, en kb 2016 ota foglalkozom nyelvi modellekkel, igaz nem generativval hanem classification-el, spamszuresre messze hatekonyabb minden masnal, es - kapaszkodj! - sokkal kevesbe eroforrasigenyes mint pl. egy spamassassin vagy egy egyszeru bayes filter. par parhuzamosithato matrix szorzas es mar meg is van a valoszinuseg, mig pl. egy bayes-nal minden szot ki kell keresni egy sokmillios szotarbol valoszinuseget szamolgatni kombinalni stb. a sokezer mintas regexp illesztgetesekrol nem is beszelve...

vagy itt egy masik pelda 2016-bol, arcfelismeres kepeken. evtizedek ota vannak algoritmusok erre, de nagyon benak, konnyu megtevszteni, es csak szembol jo minosegu kepeken mukodtek. erre itt az AI, egy egyszeru modellel igy felismeri oket:

http://blog.dlib.net/2016/10/easily-create-high-quality-object.html

persze fasza dolog egy optimalizalt cel algoritmus, de azokat emberek irjak, es az embereknek veges a kapacitasa, nehany parameterig tud ilyet kitalalni/kikiserletezni, mig az AI-nak akar 100 millio input parameter sem okoz problemat, azok kozott is megtalalja az osszefuggeseket, es mindezt joval gyorsabban, mint amig egy ember egy 5 valtozos algoritmust megcsinal...

szoval lehet tiltakozni a kerek/kobalta/gozgep/szamitogep/AI ellen (minden kornak megvan a maga aktualis tech ujitasa), de minek?

Szerkesztve: 2024. 05. 28., k – 08:59

Jelenleg nincs előfizetésem egyikre sem. Bár gondolkodtam már az előfizetésen.
Eddig a Google Gemini (régebben Bard), a ChatGPT 3, majd 4, és a Microsoft Copilot-ot próbáltam. Mindegyiket előfizetés nélkül.
A Gemini kicsivel több mint 8 ezer Ft, de abban benne van 2TB Google Dirive tárhely is, amire külön eddig is előfizettem.
De a Gemini-nél sok esetben jobb a ChatGPT. Kevésbé körülményes kicsikarni belőle a releváns információt.
A Gemini beszélgetésre jó, mert mindent rádhagy és mindennel egyetért! Bár ebben mindegyik hasonlóan előzékeny. :)
Copilottal van a legkevesebb tapasztalatom. De a kettő közé lőném be. Tőle (igen tőle) főleg Windowsos dolgokat kérdezek, de a ChatGPT gyakran ilyen kérdésekben is hasznosabb válaszokat ad.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

A munkahelyem előfizetett az O365 Copilotra globálisan. Igazából azt nem tudom, hogy mire tudnám használni, mert egy szar. Rengeteg a kitalált kamu válasz, nem érti a kérdéseket és ha rákérdezel, hogy hazudsz-e kutya, akkor rádrakja a telefont mint a telekomos vanda. 

A munkahelyem előfizetett az O365 Copilotra globálisan. Igazából azt nem tudom, hogy mire tudnám használni,

Akkor lenne értelme, ha mindent is kb. M365 App-okban, Teams-ben, Outlookban, Sharepoint-ban és OneDrive-ban csinálnátok, egészen a jegyzetelésektől a napi megbeszélésekig. Plusz, ha megfelelően be lenne minden is állítva, mert természetesen van adatbiztonsági és infószivárgási kockázata is. Kb. elkerülhetetlen hozzá a Microsoft Purview bevezetése stb.

Viszont ez azt jelentené, hogy lassan az egész működésed M365/Entra stb. 100%-ban. Egy irányú utcának tűnik. Ami nem rossz annak, aki amúgy is Microsoft technológiákra alapozva élt eddig is és nem is kíván azokkal szakítani.

Másoknak viszont egy egy irányba vezető elköteleződés.

trey @ gépház

Az van. Készít meeting összefoglalót ami talán segít, de leginkább annak aki idegen és egy 2-3 órás meeting főszavaira kíváncsi és az azok közti prioritások vagy relációkra már nem. Vagyis készít egy jó összefoglalót, de nagyon sok lényeges pontot nem tud már felismerni és beletenni. Lehet, hogy nem csak az MI tanul meg minket hanem nekünk is alkalmazkodnunk kell és állandóan úgy beszélni mintha előszöt ülne mellettünk? 

Lehet, hogy nem csak az MI tanul meg minket hanem nekünk is alkalmazkodnunk kell és állandóan úgy beszélni mintha előszöt ülne mellettünk? 

Na, eddig volt keresőmotor-optimalizálás, innentől jöhet az MI-tanulásra optimalizálás, ahol minden sales-es, PM vagy akár mérnök is úgy beszél, hogy nem a Teams meetingen alvó (recskázó, ebédet főző, porszívózó stb) élőerő figyelmét igyekszik felkelteni (mert az reménytelen), hanem a meetinget figyelő nyelvi modellt igyekszik minél hatékonyabban befolyásolni, mert tudja, hogy a végső üzleti döntést meghozó ember a modell által generált öt pontos frappírozott összefoglalót fogja csak végigolvasni.

akkor a sales/pm/mernok es a donteshozo is szarul csinalta eddig is.

egyreszt ezeknek a dolga volna prezentalni azt az ot pontos osszefoglalot, ami vegul a donteshozo ele kerul (ehhez nem kell e'ja'j), masreszt a fasznak nezegeti/hallgatja a donteshozo (meg a kozben porszivozo osszes tobbi is) a mittinget, ha amugy nem erti/nincs vele dolga.

Szerkesztve: 2024. 05. 28., k – 10:47

Egyikért sem fizettem még. 
google félét és ms félét kérdeztem párszor, hátha valami infót megtalálnak, amit a szétqrt google kereső már nem talál a hülyékre és reklámra optimalizálás óta. De nem túl jó eredményeket adtak.

A rajzosokkal játszottam kicsit:
Dall-e 2 ingyenest próbálgattam. Copilot designerrel (dall-e 3) játszottam vicces képek generálásához 
https://copilot.microsoft.com/images/create

Szerkesztve: 2024. 05. 28., k – 16:19

Több ingyenes verziót is használok. Ezt is: https://claude.ai/

Igazából nem látom, hogy mivel is adnának többet a fizetős verziók. 

Pl. a chatGPT-nél ezeket látom pluszban:

Up to 5x more messages for GPT‑4o - egész nap nem szeretnék beszélgetni azért.

Teljes hozzáférés a fejlett adatelemzéshez, a fájlfeltöltéshez, a látványhoz és a webes böngészéséhez - mi az a látvány és webböngészés?

DALL-E-képgenerálás. - erre igen ritkán van szükségem és arra vannak más ingyenesek

 és nem látszik belőle, hogy mi a bulshit és mi a valóság. Pl. feltöltök egy tab szeparált 4 megás fájlt és ki tudja-e szűrni egy szempont alapján a hibás sorokat pl. egy névjegyzékből a nem magyar neveket?

Up to 5x more messages for GPT‑4o - egész nap nem szeretnék beszélgetni azért.

Siman ki tudom meriteni a keretet Plus elofizetokent is. Talan valami max 80 requestet enged 3 orankent, vagy akar joval kevesebbet, csucsidoben.

nem látszik belőle, hogy mi a bulshit és mi a valóság

Erre van a 30 napos demo, ki kell probalni. :)

Nekem nagyon jo valaszokat tudott adni nehany eleg meretes felhasznaloi doksibol

Előfizetésem nincs, OpenAI API kulcsot használok TypingMind-ban, így csak annyit fizetek amennyi a tényleges használat.

Ez napi 10-20 prompt mellett havi pár dollár. 

Github copilotra volt, de lemondtam és inkább a codeium ingyenes csomagját használom. Az "okos intellisense" hasonlóan többnyire fals találatokat hoz úgyis, chatje gagyibb, de a copiloté se volt sokkal jobb. Igazából chatre lokális modellek Ollama + twinny kombóval hasonlóan jók tudnak lenni, végül ezt jelöltem.

ChatGPT plus előfizun copilot lemondásával párhuzamosan elkezdtem gondolkozni, de az a baj hogy az egyrészt nem ad "ingyen" hozzáférést a sima GPT4 apihoz ha jól értem (amit be tudnék aztán lőni akár vscode alá), másrészt közben kidobták a gpt4o-t ingyenes csomagba ami nagyrészt értelmetlenné tette, hogy előfizessek rá. Ha kijön előfizu onlyra a GPT5, akkor majd elgondolkodom rajta.