A "body positivity"-ről

Persze, megint megy a mentegetés ...

A 2010-es években megjelenő testpozitív mozgalmak enyhítettek az irreális elvárásokon, és úgy tűnt, mindenki fellélegezhet végre, aki nem extrán kis méretet hord. Most az látszik, hogy ez csak rövid intermezzo volt, már csak azért is, mert a testpozitivitást sokan tévesen úgy értelmezték, hogy az elhízást reklámozza, de legalábbis felmenti azokat, akik nem tudnak lefogyni.

Egyesek tényleg felmentést láttak benne, hibásan:

Valahol ott kellene meghúzni a határt, hogy ne az legyen a norma, hogy mindenki sovány, de közben ne állítsa azt senki, hogy a nagyobb túlsúly nem jár kockázatokkal – mondta a kutató.

Hát, ja ... Kéne. Vagy inkább azt kéne mondani, hogy törekedjen mindenki a normális testalkatra, abból nagy baj nem lehet!

Hozzászólások

csontokkal csak a kutyák játszanak 🤣🤣🤣

Szerkesztve: 2024. 05. 09., cs – 16:59

Ezzel kapcsolatban csak azt nem értettem soha, hogy miért fáj valakinek, ha a másik túlsúlyos / girhes. Ha nem jön be, nem kell megdugni.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

De nezni csak muszaj, amikor lepten nyomon belejuk botlasz.

Az ember szeperzeke megy gallyra.

 

Szerk: Ha te latsz egy gyonyoru lovat akkor az elso gondolatod, hogy megdugod?

Mert a kover no es a kover ferfi, de meg a megnemhatarozott nemu unikornis is csunya koveren.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ezt az érvet majd akkor leszek hajlandó elfogadni, ha az egészségbiztosítás miatt beszedett, és a cigi/alkohol jövedéki adójával és a népegészségügyi hozzájárulással megnövelt összeg legalább köszönőviszonyban lesz az egészségügyre költött pénzzel.

Segítek: többszörösét beszedik, mint amit az egészségügyre fordítanak.

Másrészt az általad oly nagyra becsült vezérünk is mintha "icipicit" túlsúlyos lenne, a mentális problémáiról már nem is beszélve. Az a dagadt vajon mennyibe kerül nekünk?

Ezt nagyon benézted, sem túlsúlyos nem vagyok, sem védeni nem akarom a túlsúlyosakat, szerintem is szar, amit csinálnak (mert a túlsúlyhoz bizony csinálni kell valamit, a kaja nem magától megy le az ember torkán)

Mi a helyzet a TB-s érveddel? Mi a helyzet a dagadt orbánnal? Ha elfogytak az érveid, csak a személyeskedés tud jönni? Vissza az oviba?

Ezt nagyon benézted, sem túlsúlyos nem vagyok, sem védeni nem akarom a túlsúlyosakat,

Helyes.

szerintem is szar, amit csinálnak

Ja, akkor csak a szokásos "trey mondta, ki kell igazítani" betegség. Ez esetben elnézem.

Mi a helyzet a TB-s érveddel?

Mi a helyzet vele? Kérdezd a diabétesz stb. társaságokat.

Mi a helyzet a dagadt orbánnal

Már néhányszor leírtam, hogy rendkívül égő és szánalmas, ahogy kinéz. Elnézést, hogy ezeket a kommenteket neked dísztáviratban nem küldettem ki a nevedre külön. Archívumban tudsz keresni.

Ha elfogytak az érveid, csak a személyeskedés tud jönni? Vissza az oviba?

Amilyen a mosdó ...

Az meg rendkívül buta érvelés, hogy azért szórjanak nyugodtan a dagadtakra pénzt, mert szerinted ennyit vagy annyit szednek be. Nem, ne szórjanak.

trey @ gépház

De hiába akarsz bérmit is tenni, ha csak szemét kajára van pénze

Szokásos baromság. A vendéglő, ahova járok általában 3-4-5 menüt listáz minden nap. Kb. minden nap van főzelék, hal, csirke, salátával, vagy kuszkusszal a szokásos rántott hús, sült tarja + krumpli stb. mellett. Általában olcsóbb is a főzelék és a hal se kerül többe.

Az elhízottak tudod hányszor választják az egészségesebb ételt? Nullaszor. 0. Zéró.

És tudod mit csinálnak még? 3 tonna sóval megszórják az ételt és gyakran még kérnek rá egy Somlóit :D :D :D

Vagyis, nem elég, hogy az egészségtelenebb ételt választják, szarrá sózzák és még édességet is tolnak mellé. Így fizetnek másfélszer vagy kétszer annyit mint én.

trey @ gépház

Az igazán csóró nem jár étterembe, csak lidlibe. Akiről beszélsz az szimplán buta/leszarja. Jó esetben észbe kap, mikor a doki be nem paráztatja.

Bár mondjuk mi sem igazán éttermezünk, mondjuk úgy, h sok vendéglátós ügyfelem van, látom mi megy az ipari konyhában...

Megint kihagyod az USA környezetet. Ezek a divatok USA-ból jönnek így az ottani helyzet megértése nem hátrány. Ott a szegény mekiben kajál pár $-ból (bár most jól felment az ára). Az durván egészségtelen. Ott ahhoz, hogy nálunk megszkott egészséges ételt kapj boltban bioboltba kell menned. (Ott a bio=kb nálunk a normál élelmiszer). USA lakosságának nagy része komoly elhízást okozó élelmiszeripari hulladékot eszik.

Nézz utána mi az a corn syrup. Kb mindenben van, hogy legyen elég kukorica felhasználás. AZ Ethanol segített rajtuk valamennyit: https://www.iowacorn.org/corn-uses/ethanol (ez jó a népnek is mert nem velük etetik meg mint régebben) Persze az elektromos autók nem is tetszenek nekik: https://www.iowaattorneygeneral.gov/newsroom/attorney-general-bird-leads-13-state-lawsuit-to-pull-the-plug-on-biden-electric-vehicle-handout-and

52% of Iowa’s corn is processed at an ethanol plant that produces clean-burning ethanol fuel, dried distillers grains (DDGS) for livestock feed, and nearly 4,000 other everyday products for you and your family!

Ott amúgy az egy tonna só már benne van az alap kajákban (a corn syrup mellett). És nem az édességben hanem az alap élelmiszerek is tele vannak tolva...

Ez jól össze is foglalja: https://www.quora.com/Why-do-Americans-put-corn-syrup-into-almost-everything-such-as-bread-white-yogurt-etc

That is very simple. The US is a corportacracy. Business and business profit is all that matters. No health or wellfare. Sugar sells.

De hiába akarsz bérmit is tenni, ha csak szemét kajára van pénze.

Én inkább azt vettem észre, hogy a szar evés mögött jellemzően a lustaság áll, és nem a pénz hiány. Én magamra főzöm az ebédet, nagyjából 3-4x olcsóbb, mint az éttermi, és jobb is a minősége. Ráadásul ha sütsz, akkor a lakásban marad a meleg, ami ilyen energiaárak szintén szempont lehet azoknak, akiknek kevés a pénzük. Egy pék 7x drágábban veszi az energiát, mint egy átlagos lakossági fogyasztó. Ez nyilván be fog épülni az árba is.

itt lehet utana nezni: https://koltsegvetes.k-monitor.hu/

Egészségbiztosítás bevételei 3 950,0 Mrd Ft
Egészségbiztosítási Alap kiadásai 4 033,3 Mrd Ft
 

Nyugdíjbiztosítási Alap kiadásai 5 554,6 Mrd Ft
Nyugdíjbiztosítás bevételei 5 554,6 Mrd Ft
 

\o/

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ahh, a 2023-as végre "átfordult", azaz végre többet költöttek, mint amennyit beszedtek ezen a jogcímen. Azonban ne a rendeleti összegeket írjuk le, hanem az utólagosan korrigáltakat.

A 2023-as számok helyesen:

EB bevétel: 3839,8 Mrd Ft
EB kiadás: 3917,8 Mrd Ft

A miheztartás végett nézzük a 2022-es számokat is:

EB bevétel: 3389,9 Mrd Ft
EB kiadás: 2951,0 Mrd Ft

A futottak még kategória pedig a jövedéki adók. Sajnos a k-monitor nem bontotta szét fajtánként, s még sajnálatosabb, hogy a dohány- és alkohol termékekre beszedett jövedéki ado nem az EB alapot növeli, hanem a központi költségvetést - azaz nem is az egészségügyre szánták a pénzt. Ettől még azért beszedték.

2022: 1296,2 Mrd Ft
2023: 1468,9 Mrd Ft

Utánaolvastam, én mindig azt hittem, hogy ahogy a tábortűzhöz is gallyakat gyűjtesz, így képzeletben nálam azt jelentette, hogy a többi gally tetejére megy (kb. tűzre vele).

De most utánaolvasva, sokkal puruttyább, bóvli a jelentése: a zsidó nyelv "gajdesz" szó rövidítése, ami kb. annyit jelent, hogy "pusztulatra megy".

Akkor a "gaj" szót, átteszem a többi jövevényszavak mellé, mint a csávó, ajvé, haver, goj, stb.

 

Köszi a fika-kommentet, ma is tanultam valamit!

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2024. 05. 09., cs – 18:37

Testpozitivitást félreértették a kövérek, ez arra vonatkozott eredetileg, h plö van valami öröklött bőrbetegséged, vagy görbe a lábad, ilyesmi. A kövérség betegség, azt gyógyítani kell.

Ismerős még egyetemen karcolta a mázsás súlyt, ami nagyon nem volt jó a százhetvenegynéhány centis magasságához. Ráment majd' egy éve a különböző fogyókúrákra (mozgott is mellette eleget!), és nem igazán sikerült ledobnia kilókat.
Egyik este kifakadt, hogy "...ameg, nem érdekelnek a fogyókúrák, mázsa körül vagyok és kész..." azaz elfogadta a súlyát. Néhány hónap alatt lement egy huszas úgy, hogy nem görcsölt rá a fogyásra, nem mérte grammra a kaját...

40p/600 kcal, heti 3-4 alkalommal, az nem némi mozgás, hanem inkább jó fizikumú embernek való terhelés az edzettsége fenntartására. 1 kg testzsir kb 7,5-8 ezer kcal, hogy perspektívában legyen. 

Túlsúlyos kezdőnek, aki utoljára 20 éve mozgott tornaórán, fél óra, 200-250 kcal/alkalom, hetente 4-5 alkalommal, egy éven át, és utána lehet intenzívebbre venni. Jobban fogja érezni magát, és biztos jó pár kg lemegy, ha mellé tesz egy kalóriadeficites étkezést. Talán egy életmódváltás, átszokás is megtörténik ennyi idő alatt.

Egy-két dr. Schwab Richárd podcastot érdemes meghallgatni étkezés/ivás témában.  

Valóban félreértették, de szerintem kicsit másképp. A body positivity inkább a bullying ellen (helyett) került képbe, ne cseszegessék szegényeket, van így is elég bajuk.

Természetesen ettől nem lesz tetszetős vagy egészséges állapot, de ne mondjunk ítéletet mások fölött.

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Szerkesztve: 2024. 05. 10., p – 10:46

Engem nem a sulyuk zavar, hanem a tobbseguknek a politikai nezete (a klasszikus feminaci balna, rosszabb esetben meg sotetzold vegan is aki csak laktozmentes vegan vajban margarinban sult krumplit eszik).

Ami azt illeti, megkaptam azt a kisebbseginek tuno gent, ami miatt kemeny lesz a szerszam, ha egy tulsulyos no vetkozik... csak aztan ahogy viselkednek: amelyik nem feminaci, az meg feltekenysegbol kiirtana minden not, amelyik ugy nem tud hizni, hogy kozben mindent is osszezabalhat.

A túlsúly, a mai nyugati világban, a kitartás, önkontroll és tenni akarás hiányának a jele, keverve nagy fokú egocentrikussággal.
A képlet nagyon egyszerű, már egy gyermek is tisztában van azzal, hogyha két pofára zabál egészségtelen kajákat és elül a picsáján az ember akkor nagy lesz a segge.
Tehát meg kell állni, hogy az ember ne zabáljon és meg kell mozdulni. Csakhogy ez komoly fizikai és pszichés terhet jelent. Különösen ha valaki pszichés okból zabál, mert ugye a magas kalóriatartalmú ételek bevitele jó érzést kelt. Ha azonban konfliktusos, problémás, stresszes és szar életünkkel nem akarunk foglalkozni (különösen, mert ahhoz ki kell lépnünk a komfortzónánkból vagy mert kényelmetlenséggel jár) akkor bizony könnyen befigyel egy kis csoki és csipsz rágcsálás a vizuális heroin (aka. tv, netflix, streaming, filmezé) közben.
Egy érdekes megfigyelés, hogy a nők esetében a túlsúly a stabil, biztosnak hitt párkapcsolat jele. Szimplán, a legtöbb nő addig foglalkozik az alakjával, amíg versenyben van a többi nővel. Ha nem érzi úgy, hogy bármikor dobhatják, nem érzi veszélyben a párkapcsolati pozícióját akkor indul a zabálás.

A body pozitivizmus "fogadd el kövérségedet" vonala szépen illeszkedik a woke előjogkreáló, antimeritokratikus lózungjai közé. A woke az érvényesülését előjogokon, emberekre erőltetett, csoporthoz tartozás alapján kapott előnyök útján akarja elérni. Ehhez szabályokat kreál és a többségi társadalomra próbálja erőltetni. Csak addig sikeres, amíg kellő bűntudatot tud a társadalomban ébreszteni a szabályok elfogadtatásához. Azt nem veszik észre, hogy a cégek és politikusok ebben csak addig partnerek, míg hasznuk származik belőle. A szépségiparnak nagyon nem üzlet a body pozitivizmus, mert részben abból él, hogy az emberek nem akarják elfogadni magukat és ezen változtatni akarjanak.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerkesztve: 2024. 05. 10., p – 13:31

1. Dehogynem sikerült. Ha nem sikerült volna akkor most nem arról értekeznél, hogy éppen változik ;-)

2. Eredetileg nem woke ideológia. A cikk szerint is már a 19. században váltotta egymást a kövér/sovány divat. (és még régebbről is vannak erre utalások) Amit woke-nak gondolsz belőle (az elfogadós rész normális gondolkodásúaknál szerintem megmarad. Ha valaki normális testalkatú ne érezze rosszul magát ha minden celeb gebére fogyta magát.) Kb divat ami idővel változik. Biztos visszajön még...

3. A normális testalkatra törekvés ösztönzésében teljes mértékben igazad van. 👍

Jack LaLanne

From his early struggles with poor health and a troubled youth, to becoming a fitness superhero who pioneered many of the exercise and nutrition philosophies we follow today, this documentary unveils the essence of a man ahead of his time.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy nem csak a mértéktelen evés.., de létezik pajzsmirigy túltengés, ami okozhat túlsúlyt. (Ez esetben az "áldozat" nem tehet róla, nem eszik többet mint mások. - viszont a megfelelő kezelés esetleg hozhat testsúly csökkenést.)

A pajzsmirigy tútengés a metabolizmus gyorsulását, vele együtt az éhségérzet fokozódását vonja maga után. Ha normális a táplálékbevitele az illetőnek, akkor épp, hogy csökken a testtömege ettől a betegségtől. VIszont, ha kontroll nélkül zabál, akkor megkétszerezi a súlygyarapodást. Amúgy ez a betegség a népesség 2%-ban fordul elő, miközben a magyar népesség majdnem negyede elhízott.
Szóval a pajzsmirigybetegség újabb üres kifogás...

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.