(Ős)régi server upgrade - PCI to PCIe adapter

Fórumok

Sziasztok,
egy (ős)régi HP servert (ami PCI Digium E1 kártyával fut) kéne upgrade-elnem egy újabbra. Természetesen az új(abb) serverek már csak PCIe raiser-el jönnek (1U/2U kivitelben).

Ezzel kapcsolatosan kérdezném, hogy látott/használt már valaki olyan adaptert amivel a (low profile kompatibilis) PCI kártyát használni tudom PCIe slot-al bíró vasban?

Előre is köszönöm!

Hozzászólások

A Google ugyan ad találatot (pl. erre: https://ipon.hu/shop/termek/delock-bovitokartya-pci-express-x1-1-x-pci-…), de tapasztalatom nincsen vele. Viszont egy próbára nem drága.

A helyedben én lehet, hogy a kártya, vagy akár az egész rendszer cseréje felé mennék (külső gw, vagy komplett, dobozos PBX - gondolom, Asterisk szerver?)

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

bár van PCIe kártyám is, nem biztos, h ide használnám fel.
egy új PCIe E1 kártya még klón verzióban is ~400EUR (nettó)
van Patton voice Gateway-em is, de sajnos jelen esetben ez ennél komplexebb funkciót lát el, amit nem biztos, h le tudok/akarok programozni egy céleszközben.

Plusz (úgy tűnik) az én költségem lenne az egész bazár, így gazdaságosabbnak érzem a régi HP vasat lecserélni egy kevesebb mint fele annyi idős eszközre (amiből van cold spare is) - minthogy én tegyek beruházást azért, hogy a végfelhasználónak megspóroljak napi 1-2kWh-t...

ps: ezt a kártyát én is megtaláltam több verzióban 10k és 30k HUF között több forrásból

Nyilván hülye kérdés, mert ha lehetne, már biztos úgy lenne, de azért felteszem: nem lehet megszabadulni a fizikai vonaltól és VoIP trunk-re áttérni?

Írtad, hogy a szerverből van cold spare. És a most használt E1-ből? mert ha abból is van, akkor átmenetileg jó lehet az átalakítós mókolás, de én mindenképp melléraknék az ideiglenes(!) hw csere mellé egy olyan opciót, illetve záros határidőn belül megvalósítandó átalakítást, ahol amit csak lehet belső melléket VoIP-ra tenni, amit meg nem, az és csak az maradjon a mostani hagyományos központon úgy, hogy azokra is legyen terv az átállásra.
 

> amit csak lehet belső melléket VoIP-ra tenni

ez a gyakorlatban nem szokott sikerulni.

- egyreszt az IP telefonok es a POE switchek dragak, foleg ha tobb 100 mellek van

- a regi 2 eres vezetekelest cserelni kell utp-re (vagy olyan keszuleket venni amiben van eth passthrough gigabiten, de akkor se biztos hogy mindenhol a PC mellett van a telefon)

- a regi alkozpontok csomo kenyelmi szolgaltatast tudtak, amit IP-n vagy nagyon sok penzbe kerul osszehozni (fizetos pluginek, licensz igenyu feature setek - a freepbx is csak a neveben free), vagy neked kell mindent leprogramozni az asterix-en.

es az egeszen kb nem nyer semmit az ugyfel, egy evtizedek ota jol mukodo rendszert lecserelhet egy uj, maskepp es talan nem is annyira jol mukodore rengeteg penzert. na ezt add el a managernek...

Ha meglátja, hogy a teljes VoIP-es átállás mennyi, és ahhoz képest a mostani gép cseréje egy vadi új vasra új E1-es kártyával mennyi - ez utóbbit máris fogja szeretni :-) (Van a gányolás, ami olcsó, a jó megoldás, ami drága, és van az egységesítés, ami nagyon drága. Ebből a gányolást, mint opciót nem kell első körben említeni sem, és onnantól a jó megoldás sem fog annyira rettenet drágának tűnni.)

Csak a tradicionális PBX mint olyan az kb halott. Nortel kaputt, Siemens passz, Nokia, Ericsson sem tudom hogyan állnak. Cisco az ugye IP-s 20 éve. Az avaya-t is csak 15 éve temetik, minden 2. évben csődvédelmet kér/kap, nem is értem akik avaya-ra tették fel a karrierjüket miben bíznak. Mondjuk melójuk még mindig van, ez igaz.

Alcatel? sokat latok meg uzemben, van ceg is aki supportalja, alkatreszuk is van hozza.

Panasonic? az is eleg elterjedt volt 10-20 eve hazankban, foleg kisebb cegeknel.

nyilvan egy uj beruhazasnal IP-re kell menni ez egyertelmu, de ahol mar meglevo regi PBX uzemel, azt nem kell csak a divat miatt lecserelni... vagy legalabbis nem eri meg.

ez esetek nagy részében "tisztán" gateway-t használunk - azaz SIP 2 ISDN (legyen az BRI v PRI) vagy ISDN 2 SIP.
Mint írtam, itt egészen "hibrid" az igény: egy Ericsson PBX van mögötte x mellékkel (tényleg nem tudom mennyivel) és tizen darab voip mellékkel.
Az Ericsson ezen keresztül megy "városi" irányba, illetve a VoIP mellékek mellékszinten beszélgetnek az Ericsson-on lévő mellékekkel.

A régi PBX nem az én hatásköröm, nem tudom (és igazából nem is érdekel) hogy mi van beleprogramozva, stb.
Az majd kérdés lesz, ha összecsinálja magát, akkor merre lesz az előre - nyilván az én ajánlatom N db SIP készülék lesz, egy tipusazonos cold-spare PBX-et 1-2 napon nem fog tudni senki leakasztani - örülni lehet, ha pár napon belül akárcsak árat és elérhetőséget tudnak mondani :-)

Szerkesztve: 2024. 05. 08., sze – 21:48

Ha ilyen átjárónak használod (B2BUA), akkor inkább ebay-ről:
-CISCO C3845 vagy C2951/C3945 és VG224 - ezekhez kapsz mindenféle kártyát olcsón, még CISCO IP telefont is találsz hozzá olcsón. :)