WD Red SSD + ZoneMinder

Egy kertes háznál lévő IP kamerák (6db) egy miniPC+Zoneminder (HP i5-6500T, 8GB RAM, Debian) egységgel fognak üzemelni (jelenleg is ZoneMinder, csak gyengébb a vas). Kérdésem az, hogy az erősebb vas beiktatása mellett a mechanikus HDD-t (WD Blue 1TB) kiváltanám SSD-re. Ami már rendelkezésremre áll, az ez: WD Red SA500 NAS SATA SSD (endurance: 350TBW)

Kinek mi a tapasztalata ilyen téren? Mennyire lesz életképes és tartós egy ilyen NAS-ba szánt SSD full 7/24 órás készenlétben?

Eleve úgy állítottam be mindent, hogy minimális legyen az erőforrás igény a kamerák részéről is: 5fps, főleg stream2 (D1 704x576), totál átlagos mozgás a ház körül (napközben szinte semmi). A felvételek jpg-ben kerülnek rögzítésre, nem pedig video fájlként.

Hozzászólások

Azt gondolom, nem a 7/24 üzem lesz a baja (pláne, hogy NAS-ba való modell), hanem a folyamatos teleírás. Hiába 350 TBW a gyári adat, ha teleírod (mert videó rögzítlésnél teleírod, majd felülírod a legrégebbit), akkor ennél szerintem sokkal kevesebbet fog kibírni.

Véleményem szerint biztonsági karamera videófolyam folyamatos rögzítésre továbbra is az ilyen célra gyártott HDD-k a legalkalmasabbak (Pl. WD Purple, Seagate Skyhawk, stb.).

Igen, nagyjából én is így kalkuláltam. kicsit talán nem ennyire durván, mivel kevesebb hely lesz biztosítva a felvételeknek:

  • /(root) -- 30G
  • /var  -- 10G
  • swap -- 10G
  • /data -- 350G >> 75% foglaltsági korláttal, tehát kb. 260G lenne pürgés alatt, de csak ha esemény van.

A fő problémát az okozza, hogy a házigazda a rögzítő esetében ragaszkodik a kis méretű eszköz mellett, tehát csak miniPC jöhetett számításba. Ezekbe pedig CSAK egyetlen 2.5" HDD/SSD rakható.

> A felvételek jpg-ben kerülnek rögzítésre, nem pedig video fájlként.

de miert? par eve mar eleg jol tudja a camerabol kapott streamet menteni, teljes felbontasban, 0 eroforrassal. es kisebb helyet is foglalna.

ami zabalja a cpu-t az a mozgasdetektalas, foleg fullhd kamerakkal, nekem a passziv hutesu minipc nem is birta a 6 kamerat, tulmelegedett, throttlingolt aztan megallt az egesz :)

Az avi-ba történő mentést be fogom állítani ennél a gépnél. A mozgásdetektáláshoz minden esetben a másodlagos stream (D1) képeit szoktam használni. Itt ennél a háznál pedig még az elsődletes HD streamre sincs szükség, mivel kis és közeli területek vannak a kamera látóterében. A gép pedig aktív hűtéses, még a jelenlegi core2 pc is csendesen és gond nélkül üzemel. Viszont a 2.5" WD Blue HDD miatt elég nyöszörgősen megy.

Máshol normál méretű asztali PC van (HP vagy DELL) ami befogadja a 3.5" HDD-t. Bár kezdetekkor az általános haszálatra szánt HDD ezeken a helyeken is ugyanilyen lassulást okozott, de ezeket le tudtam cserélni WD Purple diszkekre és az eredmény látványos lett, azóta is szépen működnek.

nem avi, hanem .mp4.

az input source beallitasnal a Storage tabon a Camera Passthrough-t kell valasztani, akkor csak lementi a streamet ami jon a kamerabol as-is, ujrakodolas nelkul.

nekem ugy vannak beallitva, hogy a fullhd streameket veszi 15fps-en, de 50%-ra (960x540) dekodolva csinalja a mozgaserzekelest es preview-t (meg igy is zabalja a cput), de ha mozgas van akkor az eredeti fullhd stream kerul lementesre.

az uj v2.x ZM ha jol lattam tudni fog mar rtsp proxyzast (previewhez a mostani MJPEG helyett) es jobb onvif-et, igy azzal jobb lehet, de azt meg erosen fejlesztik...

az SSD nem hiszem hogy problema, kb 8 eve megy (igaz serverbe valo) ssd-re a rogzites, 1 heti megorzessel, mivel csak a mozgast rogziti kb 30-50gb iras/het.

Valóban, mp4 és nem avi.

A kameráknál az OSD ki van kapcsolva, hogy ne piszkoljon bele a képbe. A ZM timestampja nagyon jó szerintem. Viszont hogy ez is rögzítésre kerüljön, a Camera Passthrough helyett [encode|h264|libx264] beállításra raktam. A felvételen így rajta a ZM időbélyeg sávja, továbbá a böngésző és a ZmNinja (PC/Android) is megnyitja és lejátssza, tehát ez így most remek minden.

A házigazdának azt mondtam, hogy az SSD-t max. két évente érdemes cserélni, ami nem egy nagy összeg. Aztán ha jól működik, rábeszélem egy komolyabb SSD-re. Egyelőre menjen ezzel és bírjon ki 2 évet. :)

Szerkesztve: 2024. 05. 06., h – 00:34

Hikvision kamera csak mozgás , kertre néző, 300 rögzités naponta (fa , bokor, szél, stb) eseményenként kb 5 MB, 
5*300*365*6=3285000 MB.
 

Ezt is csökkentheted alakfelismeréssel és : coral tpu+(Event Server / esetleg  frigate)
https://coral.ai/products/accelerator/