Zentyal 8.0 - 7.1 megjelenés

Fórumok

Sziasztok!

Halkan, csendben megjelent 2023.07.07-én a Zentyal 7.1-es verziója. Githubon, aki nyomon követte a fejleményeket már tudta várható lesz június végén a 7.1-es kiadás több, mint 2 év kihagyás után.

A spanyol közösség a 8.0-ás megjelenését ez év decemberére fogja várhatóan elkészíteni ubuntu 22.04-es alapokon.

Továbbin információ:

Zentyal 7.1 Official Documentation — Zentyal 7.1 Documentation

Csomagok elérhetőek itt:

Index of /zentyal

Telepíteni pedig Ubuntu 20.04-es szerverre a 

https://zentyal.com/zentyal_installer_7.1.sh script segítségével lehet a fentebb linkelt dokumentáció alapján.

ISO verzió egyelőre a Index of / (zentyal.com)-on nincs fent.
Viszont: Itt https://download02.public.zentyal.com/zentyal-7.1-development-amd64.iso

Ti örültök a hírnek?

Hozzászólások

Nyilván örülök mindennek, ami a nyílt forráskódot erősíti. Ámde miért kellene ezért pezsgőt bontanom és tűzijátékot rendezni? (Kb. ilyen hangvétele van a bejegyzésednek)
Még amikor eboxnak hívták szerettem, ámde elindult egy nekem nem annyira tetsző irányba. Mostanra tucat+1, semmi extra... Akkor már inkább egy Synology NAS

Én, amikor kellett volna alternatív e-mail szerver, néhányszor nekifutottam, de gyakran sikerült teljesen lehalasztani. Akkoriban a NethServer sokkal stabilabb alternatívának tűnt, amikor tesztelgettem, jól elvolt egy Hyper-V vendégként ahová szinkronizáltam az éles levelezést, csak elkerültem onnan, és már nem foglalkoztam vele. Most nem tudom, hogy állnak.

Nagyjából ugyanez volt a tapasztalatom nekem is. Aki egy Windows helyett keresett "kattintgatós" alternatívát és nem volt/van otthon Linux szerverüzemeltetésben, annak nem a legjobb alternatíva, hamar ki lehetett akasztani. De a legújabb verzióról nekem sincs konkrét tapasztalatom - ígéretesnek indult, de más útra tért, én elengedtem...

Anno jó kis rendszer volt a Zentyal. Fileszervernek nagyon szerettem, "egyben volt". Aztán jöttek a (ma már szokásos) kavarások a kiadásokkal, elvesztette a stabilitását, ezzel a bizalmamat is.

A Zentyal nagyon jó kis összecsiszolt rendszer volt a 6-os verzióig. Aztán a 7-es már nyögvenyelősen jött, mert akkoriban voltak a pénzügyi balhéik, hogy a tulajok elsikkasztották a befektetők pénzét, a fejlesztők meg lestek mint hal a szatyorban. Meg is látszott a kiadás késésén meg a kód minőségén.

Aztán ezen pénzügyi "manőverek" miatt összeomlitt a Zentyal Sarl. 2022 nyarára. Tavaly júniusban volt az utolsó hibajavítás a kódtáron, ami elérhető volt 7.0.4 számon.

Aztán síri csend lett, majd megszületett az "is Zentyal dead or alive" issue, melyre rengeteg poszt érkezeétt, közte több havonta egy Zentyal-admin beírás, hogy igérik, dolgoznak, és majd jön frissítés. Beolvasztják a PR-eket, 2023 májusra lesz Ubuntu 22.04 alapú Zentyal 8, stb. Ehhez képest semmi nem történt mostanáig, ez a frissítés is májusra lett igérve, majd június végére, majd most megjelent további 2 hét késéssel - kérdés milyen minőségben... A 8.0 meg év végére csúszott már igéret szintjén is.

A fő gond velük az, hogy az OSS elvekkel szembemenve privát repón dolgoznak, nem "veszik igénybe" a közösséget a fejlesztéshez-javításhoz. Pár ember alkotja a csapatot, olyan tempóval haladnak amivel, ráadásul ezen emberek próbálnak most még cséget is mögé tenni, hogy aztán valami pénzt tudjanak keresni ezzel a melóval. Így mostanra ahogy nézem mindenkinek elveszett bennük a bizalma. A legtöbben Univention Corporate Server-re váltanak, most ez a "legjobb"nak mondott Windows Essentials helyettesítő rendszer Linux alapon. A Nethserver és a ClearOS (a maradék kettő Windows AD helyettesítő disztró) is azzal küzdenek, hogy nincs fejlesztő, és nem vonnak be másokat. Nagyon lassan vagy egyáltalán nem megy a fejlesztésük, javítások. Meg olyan irányokba indultak, amik ugyan jövőbe mutatóak, de nem haladnak velük sehová, és a ma problémáit nem oldják meg. Pl. az UCS volt az első és eddig egyetlen, aki megoldotta a frissített Samba adaptálását a Win11 22H2 AD hiba megjelenésekor.

Én magam is elkezdtem megtervezni azon ügyfeleknél a Zentyal cseréjét UCS-re, ahol ez a rendszer van használatban.

Addig is, érdekel mindenki véleménye a 7.1 minőségéről aki belevég a frissítésbe, hogy érdemes-e még a 7.0.x-et frissíteni, vagy csak az UCS migrációba tegyek időt és energiát.

Kíváncsiságból kipróbáltam ezt az UCS-t. Hát mit modjak... ...lehet mondani rosszat Zentyal-ra, de ennél az UCS-nél azért sokkal-sokkal könnyebb összehozni benne egy önálló DC-t. Az UCS elég pilótavizsgás így első blikkre. A Zentyal szépen végigvezeti a folyamatot, és a végén tényleg van egy működő Active Directory.

Okos ez az UCS-is, de komolyan kellett túrni a tutorialokat, hogy az egyes menüpontok alatt lévő beállítások jelentéseire egyáltalán rájöjjek. Nekem a Zentyal sokkal áttekinthetőbbnek tűnik.

Azért még próbálgatom, hátha fény gyúl a fejemben és később megváltozik a véleményem.

A koncepcionális különbség (ami az UCS flexibilitását adja, de egyben megnehezíti az indulást), hogy a Zentyal egy "egyszerű" Samba DC-t csinál, a Samba 4-be integrált funkciók (LDAP és DNS) konfigurálásával. A UCS ezzel szemben egy független LDAP-t hoz létre nem-Samba alapon (ez az UCS domain), amire többek között rá lehet ültetni Samba DC-t is (Így lesz Windows AD kompatibilis a domain).

Én úgy vagyok a kérdéseel, hogy tetszik-nem tetszik az UCS, ezt kell használni, mert ez maradt az egyetlen működő, frissített Linux alapú AD kompatibilis rendszer.

Elfogadom amit mondasz, nem is tudnék vitatkozni, mert csak egy délutánnyi "tapasztalatom" van az UCS-sel (az 5-öst tettem fel), de mikor az AD modul telepítése (meg még egy jó csomó másik is) törött/hibás csomag miatt egyszerűen fel sem települt... ...nos akkor erősen elgondolkodtam azon, hogy inkább egy debian server és egy Rsat a beállításokhoz valahogy szimpatikusabb (ha a Zentyal végleg kikopik).
A modulok telepítését ráadásul egy friss telepítés után kíséreltem meg feltenni, nem egy össze-vissza állított rendszeren. Magát az UCS-t is többször feltettem, mert még másodjára sem hittem el, hogy ilyen van... ...aztán elköszöntem tőle.
Persze nem állítom, hogy én csináltam/nem csináltam valamit rosszul, de este 10-kor már nem volt több türelmem hozzá.

Picit azért bízok benne, hogy a Zentyal magához tér, mert a magam részéről én kedvelem.

Nekem sem volt soha semmi gondom a Zentyal-lal műszakilag és képességek terén. Én még olyan "veszélyes" dolgot is csináltam, hogy főverzió frissítés (amire sokan panaszkodtak, hogy nem szokott sikerülni Zentyal esetén), és semmi gond nem volt - persze az ajánlások szerint végrehajtva. A tudása pont elég mindenhol, ahol ez került fel (nem kompromisszumos). Teljesen megértem, ha nem akarsz/fogsz váltani.

De én már nem bízok benne, hogy egy 2-3-4 fős csapat, aki nem enged senki mást a forrsához, folyamatosan frissen tudja tartani, nem még fejleszteni úgy, hogy nincs stabil céges hátterük, és ők próbálják meg az üzleti részt is feléleszteni és csinálni. Ha majd azt látom, hogy jól működik, frissül, rendes a kommunikáció a közösséggel, akkor nem kizárt a visszatérés/újra használatba vétel. De most nem ez a helyzet náluk sajna.

No, a nulláról telepítettem UCS 5.0-t ISO-ból (eddig csak a letölthető VM képeket próbáltam, azok jól működtek 4.4 és 5.0 esetén is).

Alapjában véve next-next-finish módon nyomtam végig a telepítőt, elsőre csináltam egy új UCS domain-t, arra feltelepítettem az "Active Directory compatible Domain Controller" csomagot. Volt már egy AD-ba léptetett teszt Win10-em, azt átléptettem (a ForensIT szoftverével ráadásul, gyorsított eljárásban...) az új tartományba. Működött elsőre.

Aztán telepítettem egy második példányt, UCS domain member server üzemmódban, arra feltettem a "Windows compatible memberserver" funkciót, és a DC-n sikeresen csináltam megosztást ezen a szerveren is, a kliens is látja, eléri, használja.

Egy dolgot kellett csinálnom, ami nagyon hiányzott és nincs benne az UCS-ben gyárilag (a Zentyal-ra nem esküdnék, szerintem nincs benne, TrueNAS-ban benne van), hogy WS-Discovery nincs, így a kliensen a "Hálózat" üres alapból (SMB1 tiltva természetesen). Ehhez a wsdd csomagot kell feltenni, és ennek egy soros konfigját igazítani mindkét UCS szerveren. Onnantól működik a "tallózás" is rendesen Win10-en, SMB1 nélkül.

A másik különbség amit a Zentyal-hoz képest tapasztalok, hogy a user home mappa nincs map-elve a kliensen betűjelre alapból. Arra nem emléxem, hogy a Zentyal ezt valami saját Default Domain Policy-vel csinálja, vagy SMB1 használata mellett automatikus (az UCS Samba beállításai között van betűjel, szerver és megosztásnév opció hozzá, a Samba konfigban is benne vannak ezek, csak a kliensen nem történik meg a mapping). Persze GPO-ból simán működik, csak bele kellett írni, de nincs benne "gyárilag".

Még egy második member server-re felteszek egy mail csomagot, hogy levelezés is legyen (fájlmegosztás és levelezés van mindenhol, ahol Zentyal fut, ezeket kell kiváltani majd). Azért három VM, nem egy all-in-one, mert az idők során rájöttem, hogyy kisebb szervezeteknél is könnyebb menteni, helyreállítani, mozgatni, cserélni (más szoftverre), ha szét vannak szedve a funkciók.

Az biztos, hogy valamivel bonyolultabb a konfig, mint a Zentyal esetén, de teljesen más a koncepció is. Azt már most látom, hogy konfigurációt módosítani, kiegészíteni viszont sokkal könnyebb lesz UCS-ben, mint Zentyal esetén volt (a Web GUI-n is lehet mindenhez extra tételeket adni, nem kell a konfiggal matatni, és nézni, hogy felülírja-e a rendszer).

Van benne még licenszelt szoftver? Mint például anno valami Exchange plugin...

Darabig hasznaltam, aztan NethServer lett helyette (7es) most ott sem tudom mi van, a 8-as full uj konceptje nekem kisse erdekes.. (ezt az egesz konteneresdit en nem azon a szinten oldottam volna meg, ahogy a NethServer tett)

Én azért várok egy 8.0.x-et vagy 8.1-et. Próbálni persze lehet, de mivel alapjában véve inkrementális frissítés az alap Ubuntu újabbra cserélése miatt, szerintem az esetleges hibák majd csak az éles rendszereken jönnek elő, nem a next-next-finish teszt alaptelepítés során...

Megint volt flame (pontosabban folytatódott), hogy nem lett 8.0 akkorra, amikorra igérték (kétszer sem, mert tavaly május majd tavaly december volt az igéret), mert az sem tetszik (joggal) a közösségnek, hogy annak ellenére, hogy látszólag publikus Github projekt, mégsem ott zajlik a fejlesztés, hanem valami nem-publikus repóban (lehet nem is a Github-on hosztolva), így nem tud senki javítást beküldeni, mert nem látszik, mi hogyan áll.

Én nem bánnám, ha életben maradna még egy darabig, mert akkor nem kellene kényszerűen gyorsan lecserélni pár régóta ezt használó ügyfélnél, csak a futtató hardverek tervezett cseréjekor.

Simán felment vmre, de lassan. A netplan irto lassan csinalta a dolokat. A elepites utan az ubuntu egybol frissigeni akart, es itt valami lokacio osszeakadt, arra mar nem emlekszem, hogy ennek mi volt a feloldasa.

install utan viszont megy, a rebootot is tulelte, meg a frissitesest is. Ez mar egesz jo.

ez is duplan irja a mail logot a syslogba is, szoval meg lesz vele dolog, mire leszedi az ember rola a loadot, de ezeket mar tudom. Ennyi egy 0.0 anal belefer nekem. Persze a tanc most jon.

Ok. Tehát nálad is jelentkezik a telepítés végén, a frissítés alatt a lokációs, végtelen folyamat. Ezek szerint a frissítés leállítását és újraindítását választottad. Viszont ebben az esetben szintén egy végtelennek tűnő művelet következik.
Kérdésem: Te ennek megvártad a végét? Újraindult magától? Vagy átléptél tty2-re, majd reboot?

Azért kérdem, mert a telepítés végére eljutok ugyan, de innen gyakorlatilag nem jutok tovább. Ha nem várom meg a látszólag végtelen folyamat végét, és újraindítom, akkor onnan már semmi nem működik (de nem tűnik egészségesnek egy mauálisan kiadott reboot parancs sem).

Ja, és VirtualBox-ban teszteltem (tesztelném)