(Téli) Gumicsere nélkül

Szerintem Magyarországon jobb a 4 évszakos gumi télen is mint a téligumi. Maximum nyári gumi a nyár 3 hónapjára, és 4 évszakos szeptembertől májusig.

Most meg röhögök a gumisnál tülekedő bírkákon.

Hozzászólások

Azok a "bírkák" azok, akik miatt működik a gazdaságunk! Nem szabad kinevetni őket. Egy másik szinten pedig mi is birkák vagyunk.

Mi az hogy Magyarorszagon - hacsak nem kizarolag a varosban vagy nagyon rovid tavon hasznalod akkor megis hogyan... Az auto arra van hogy jarjanak vele. Szuleim Erdelyben laknak, en magam a Bukk-ben... Nagyon sokan vannak akik az aglomeraciokon kivul elnek es/vagy ugy gondoljak hogy 50km nel tobbet akarnak menni telen is a kocsival.

Szerkesztve: 2023. 11. 28., k – 17:43

En azt basznam tarkon, aki UK-ban nem hoz szabalyozast azellen, hogy nyari gumival gurul ki a szalonbol minden auto. Akkor is, ha Novemberben veszed...

Maganak a klimanak gyakorlatilag kozel sosem a nyari az optimalis, de az autokereskedok errefele negyevszakosrol meg nem is hallottak. A telit is csak messzirol lattak.

Orbániában is ez van. Januárban átadhatják az új kocsit nyári abronccsal, és még néznek az emberre amikor megkérdi, hogy egyébként fagyálló az van benne, ha téli gumi nincs rajta? :D (igen, tudom, semmi nem kötelezi őket rá, de azért jó volt köszörülni a nyelvem rajta picit...)

Első út a gumishoz volt, csere négy évszakosra.

Az 1. új autómat novemberben vettem, nyárival adták volna, rákérdeztem, hogy nem kaphatnék-e hozzá ajándékba téli szettet, igent mondtak, és ki is cserélték, a nyárit betették a csomagtartóba.

A 2. új autómat is novemberben vettem, nyárival adták volna, rákérdeztem, hogy nem kaphatnék-e hozzá ajándékba téli szettet, nemet mondtak, mivel már nem tudtak árban lejjebb menni. Viszont annyival olcsóbban adták a konkurenciához képest, hogy nem okozott lelki törést prémium téli gumikat venni. Szerencsére nem esett hó, amíg bejutottam a gumishoz.

Mert szerinted ez önkormányzati hatáskör? :D De hát Lázár is megmondta 2026-tól jönnek a nagy KRESZ változások van még remény.... bár mióta nála pl dohányzás ügyben is előfordult, hogy döglött ügyön pörgött valódi háttértámogatás nélkül, úgy KRESZ ügyben is tudhat majd alulteljesíteni...

Én is 4 évszakossal járok már nagyon sok éve. A trükk, hogy a legjobbak közül kell választani, az ADAC tesztek segítenek. Pár éve pl. a Vredestein Quatrac vizes úton jobbnak bizonyult mind a téli, mind a nyári guminál, a saját "évszakuknak" megfelelő teszteken...

Tegnap reggel fél 9 fele felhívtam a helyi nagyobb gumist, 11-re kaptam időpontot, fél 12-re már otthon voltam, azért ez nem akkora stressz.

Én váltogatom a gumikat mert kevés a villanyos hatótáv, lehet hogy 4-500km-nél 7-8km nem oszt vagy szoroz, de nekem ez a hatótáv kb 10%-a, szóval nekem megéri azt az évente kétszer bő fél órát kivárni.

Jövőre lekopik a nyári-téli szett, nyárival jött a vas. Pattannak is fel a michelin crossclimate2 gumik rá. Annyi a trükk, h olajcserénél kell egy centír is.

Én fogtam az emelőt, meg a kerékkulcsot, aztán fél óra alatt lecseréltem mind a négyet. De már elég gatya mindkét szett, úgyhogy jövőre valószínű veszek egy garnitúra 4 évszakost.

Igazad van akkor, ha: (és itt következnek a feltételek, amit mindenki tud, nem kezdem el sorolni őket). Sok tényezőtől függ, hogy kinek elengedhetetlen, kinek ajánlott és kinek teljesen fölösleges a téli / nyári gumi váltogatás. Véleményem szerint nem szabad leegyszerűsíteni a kérdést.

Nekem van téli és nyári szettem is. Még nem tettem fel a télit - tudom, mocskos gyilkos vagyok -, talán ezen a hétvégén lesz időm vele foglalkozni.
2-3 év múlva úgyis elkopnak / elöregednek a mostani szettek. Akkorára esélyes, hogy átállok négyévszakosra - de hát az élet felülírhatja ezt is. Havas, jeges tájakon - Svájc, Alpok, Norvégia, Finnország, Svédország - azért még most is kell a téligumi. Szerintem.

Szerintem óriási hiba leszűkíteni.
Elég, ha valaki megy síelni Alpokba, rokonokat, ismerősöket látogatni Szlovákiába, Romániába. Vagy éppenséggel a Vértes, Bükk közepén lakik és hajnalban/éjjel is gyakran vezet.

Mindazonáltal a téligumi se csodaszer. Picit tágabbak a határok, mint a nyárinál, de nem végtelenek.

Ha az alkusznál/biztosítónál beikszelted az "évszaknak megfelelő gumiabroncs használatát" a 2 forint kedvezmény érdekében, akkor egy esetleges balesetnél érhetnek meglepetések a kárrendezésnél.

"A szerződő az évszaknak és az útviszonyoknak megfelelő gumiabroncsot (azaz legalább november 1. és március 31. között téli, április 1. és október 31.között nyári, vagy négyévszakos gumiabroncsot) használ és a gumiabroncsok közúti forgalomban való részvételre alkalmas állapotát folyamatosan ellenőrzi."
+
4 mm alatt a négy évszakos nyárinak számít.

nincs aláírásom

A hatályos KRESZ-ben nincs az "évszaknak megfelelő gumiabroncs" fogalom, valamint napszakonként is változik hogy mikor mi lenne a megfelelő.

Nálunk az sincs előírva, hogy a téli guminak 4mm profilmélységünek kell lennie, azt csak a sógoroktól vették át rafinált gumiszerelők. A gumisok meg sorra cserélik le a hiszékeny autótulajdonosok gumijait, mondván hogy az már szar. Pedig még egy vagy több szezont simán kibírna.

bejelöltem, de aztán nem néztem meg az aktuális biztosítónál ez tényleg jelent-e kedvezményt. egy kis ideig vacilláltam hogy használjak-e a kényelem miatt 4 évszakost, de inkább már most megvettem a nyárra a pilot sportot :)
egyébként egy jó négy évszakos darabja 70eFt, a téli/nyári meg 50-60eFt. régebben egy gumi elment 6 évet, akkor ennyi idő alatt 2x kell a 4 évszakost cserélni és maga a gumi többe kerül (persze ezt az átszerelés bőven nullázza). centrírozni nem árt, de nem is kötelező, tárolni nem kell.
úgy vagyok vele, hogy egy jobban teljesítő gumi ha 0,5-2 méterrel előbb áll meg, akkor az több milliót spórol.

nincs aláírásom

De a 6 éves gumi már nem biztos hogy jobban teljesít.

Én pl ezért is váltottam már rég 4 évszakosra. A téli-nyári szettem úgy öregedett el anno, hogy mindegyiken még bőven használható profilmélység volt. Ez így mondjuk gazdaságos, de a 6-8 éves téli gumi biztos nem úgy tapad, mint egy friss 4 évszakos. (Nálam a 4 évszakos sem fog elkopni 4év alatt (évi ~6e Km-től), de 4 évesen biztos lecserélem.)

multheten regisztraltam kerekcserere (nyari szett -> teli szett), penteken megyek.

Miért mennek gumishoz? Biztos városi panellakók, nincs hol tárolni a téli gumi szettet felnivel.

4 évszakost soha nem raknék fel. Akik gumisnál tülekednek most, azokon nem röhögök, csak mosolygok, mert fogom magam, aztán lecserélem magamnak mindegyik autón.

Ez nem ennyire egyszeru szerintem, ket auto van itthon jelenleg, a nagyobbnal szerviz tarolja es csereli a kerekeket, mint nalad, mert kenyelmesebb (nyari 20", teli 19" nem annyira mokas emelegetni).
De idopont kell ami kb 5-10 perc telefonalas, aztan oda kell menni ez ~20 perc, varni kell 20-40 percet (ekkor persze tudok dolgozni), haza kell jonni ~20 perc ismet.
Ennyi ido alatt siman lecserelem a masik auton a kerekeket. Plusz ezt akkor csinalom amikor akarom, nem kell idopont/utazas stb.

De idopont kell ami kb 5-10 perc telefonalas, aztan oda kell menni ez ~20 perc, varni kell 20-40 percet (ekkor persze tudok dolgozni), haza kell jonni ~20 perc ismet.

YMMV, en mobilappon foglalom az idopontot, az kb. 30 masodperc, a szerviz pedig utba esik az iroda fele, oda-vissza 1 km kitero, vagy annyi se.

Nalunk eleg nagy szervezest kivanna egy IRL meeting, a csapat egyik fele EU, de tobb orszagbol/varosbol, a masik fele pedig a keleti parttol a nyugati partig mindenfele. Kb csak HR es egyeb ugyintezes miatt van ertelme irodaba mennem.

Fura ez a mic/webcam issue, azt gondolnam minden ceg ad rendes laptopot es headset-et a usereknek.

Jobban tudok koncentralni mint otthon, kisgyerek mellett. Tudok egy ebed vagy kave mellett a kollegakkal dumalni. Konnyebben tudok adhoc segitseget kerni/adni, mintha meetinget kene ra szerveznem. Szeretem az irodankat, nagyon kenyelmes. Segit elvalasztani a munkat a maganelettol - ha otthon vagyok, akkor otthon vagyok mentalisan is, ha az irodaban, akkor pedig dolgozom.

Teny hogy ritkak manapsag a derekig ero hoval boritott utak (marmint nem a kozutkezelonek koszonhetoen nyilvan, hanem hogy nem esik :D), es a mai negyevszakos gumik azert eleg faszak. De azert olyan meleg is igencsak ritkan van telen hogy a teli mar problemat jelentene.

Nekem megvan a ket garnitura, evente ketszer lecserelem, problema megoldva :)

En meg csak leadom idopontra es kesz...

https://www.ksh.hu/stadat_files/kor/hu/kor0037.html

évente legalább 40-50 nap akad, amikor határozottan jobb a téli gumi még pesten is... elvileg 7 fok alatt... én lusta vagyok hozzá / nem érdekel, hogy cseréljem... inkább megyek lassabban, ha nem olyanok a körülmények :P ...de aki megteheti/ráér, az csinálja. :)

Nalunk is csinaltak tavaly elott egy jo kis dugot a joleszezmeg majd lassan megyek emberek :D

Ahol lakom a ket falu kozott van ket teljesen atlagos emelkedo fol/le fol/le kb egy km-en belul. Ejszaka leesett a ho bar svajcrol beszelunk semmi rendkivulire nem kell gondolni akkor a 4 evszakossal + AWD is siman tudtam abszolvalni.

A legtobb nyari gumis az elso emelkedo aljan torlodott. Jobbak a masodiknal elakadtak. Le kellett mennem az uttestrol es ugy eloztem mert kb 3 kilometeres sort csinaltak es ott csuszkaltak elore/hatra.
Volt olyan auto amit a reggeli koron visszafele menve meg felismertem (az elso emelkedon atjutott a masodiknal megakadt) Delutanra odaert egy hokotro es kiszabaditotta oket...
 

Nálunk csak valami pötyögött (maglód), de csak annyira, h ellenőrizni lehessen az abs működését. :) Az igazi teszt majd délután lesz, ahogy nézem az előrejelzést. Mondjuk ez csak egy swift, 4 éves, akkori adac teszt győztes télivel. Jövőre tán még van 1 szezonja, utána mennek is fel a michelin crossclimate2 gumik rá.

leesett a ho, szakad reggel ota. az autopalyan mikor jottem be dolgozni mar volt is ket baleset, es mindenki 60-al ment, az utcakon meg 30-al.

Ez így nem igaz. Van gumi amin van M+S jelölés,  van amin nincs. A mintában annyira nem, de gumikeverékben van különbség. 

De a minta is más, ha kicsit jobban figyeli az ember. Az más kérdés, hogy nincs téli-nyári csere. M+S olyan 4évszakosként működik. Az M+S nélküli nyilván olcsóbb, van olyan aki ezért veszi. Lehet (de nem biztos) a BKK is ebben a cipőben volt.

Szerkesztve: 2023. 11. 30., cs – 14:29

Budapest elesett, Karácsonyt nem igazán zavarja, a hóban fotózkodik.

#fehérkarácsony #végre

trey @ gépház

"a satani Antimagyarorszag-gephez"

Most hirtelen próbáltam egy Antal nevű politikust keresni. Mármint az élők és praktizálók közül, akinek lehet Magyarország-gépe. Hát... végülis találtam egyet. :)

Azt hiszem mégiscsak inkább a másik Anti Magyarországa kéne... mármint a József-é...

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!