Biztonsági őr ruházat átvizsgálás

Fórumok

Üdv

Épületből kilépéskor biztonsági őr vagy vagyonőr, levetetheti velem az övemet vagy cipőmet? Kábé ez volna a kérdésem. Nem szeretnék naponta 3* vetkőzni...

Ahogy ez kinéz:

Épületből valókilépéskor át kell haladni egy "mágnes" kapun (valamekkora fémet érez sípol), táskánkat röntgenezik. Az őrnek van "kardja" kézi fémkereső izé. Ezeket a lopások miatt lett bevezették be.

Mondhatom, hogy nem veszem le a cipőm, övem... ha van kézi fémkeresője? Vagy egyáltalán milyen jogszabály, rendelet vonatkozhat erre a helyzetre?

Köszi a válaszokat.

Hozzászólások

Ez milyen epulet? Munkahelyed? Van barmi kulonleges statusza?

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

A biztonsági őrnek van egy szolgálati utasítása, abban benne kell lennie, hogy mik a jogai, kötelességei, hogyan kell eljárnia, ha jelez a szerkezet. Ezt kellene elolvasnod, vagy a készítőjét megkeresned.

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

A biztonsági őrnek pontosan annyi joga van mint a tulajdonosnak. Sem több sem kevesebb! A következő törvény vonatkozik rá: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0500133.tv

Tehát ha az épület tulajdonosa megteheti akkor a vagyonőr is megteheti.

https://www.jogiforum.hu/cikk/2019/06/21/orok-es-vevok-a-vagyonorok-jog…

De még jogszerű intézkedés esetében sem érintheti meg a csomagot! A csomag átvizsgálását csak betekintéssel vagy kipakoltatással végezheti. Átvizsgálást (motozást) kizárólag rendőr (orvos) végezhet! Ráadásul az átvizsgálás nem azonos a motozással. A ruházat, csomag és jármű átvizsgálása bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésének gyanújakor a tárgyi bizonyítékok felkutatására, közbiztonságra veszélyes eszközök kiszűrésére irányul. A motozás büntetőeljárás-jogi fogalom, ügyész (nyomozó hatóság) által elrendelhető kényszerintézkedés, amelynek célja az elrejtett tárgyi bizonyíték megszerzése. A hatóság tagja a motozás során nem csupán az érintett személy ruházatát, testét, illetve a nála lévő tárgyakat vizsgálhatja meg, hanem a személynél lévő csomagokat, de a rendelkezése alatt álló járművet is. A motozásnál egyébként az ún. kettős nemi szabály érvényesül, azaz a motozást csak a megmotozottal azonos nemű személy végezheti, és azon csak a megmotozottal azonos nemű személy lehet jelen. Mindkét szabály alól egyedül az orvos jelent kivételt, azzal, hogy ha a motozásnál testüreg átvizsgálása szükséges, azt csak orvos végezheti.

repteri "kiszedett" csomagnal pl nem szeretik (vagyis csak regen, most nemtudom), ha te nyulsz hozza: egy ugyes kezu rodolfo konnyen kivehette volna a taskabol veszelyes targyat. de ez repter mas szabalyokkal.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Országa válogatja. Van ahol az a protokol hogy neked kell kinyitni, nehogy a biztibácsit veszélyeztesse a táskád tartalma. Ilyenkor tipukusan egy másik őr áll mögötted, az esetleges hirtelen távozásod akadályozására.

Van ahol meg nem nyúlhatsz hozzá amíg nem ellenőrzött, hanem csakis instruálhatod az ellenőrt hogyan csomagoltál, illetve jóváhagyod mielőtt belenyúl.

Az igazán veszélyesnek tűnő csomagokat amúgy a legtöbb helyen nem is a kapunál kezelik, hanem két erős ember kivesz és szobára visz.

(Egy időben heti 2-4 alkalommal repültem különböző helyszínekre, szóval ezek közül tapasztaltam mindet, pedig egész rutinosan szoktam megállítás nélkül átmenni)

Biztiboy: Kérem vegye le az övét és cipőjét ávizsgáláshoz

Gaby: Nem veszem.

B: Rendben van, akkor most hívjuk a biztonsági főnököt... Uram, van itt egy delikvens aki nem akarja levenni az övét és a cipőjét átvizsgáláshoz... Igen, értettem. Uram, kérem fáradjon velem a biztonsági szobába.

G: Minek jöttünk ide?

B: Itt megvárjuk a rendőrséget és majd nekik leveszi az övét meg a cipőjét.

 

Ez ugyanaz a kategória, mint amikor a bliccelők a BKV-n nem hajlandóak átadni a személyijüket az ellenőrnek amikor megfogja őket. Nincsen semmi gond, ha önként nem adod át, akkor majd a közteres fogja elkérni, akinek nem tagadhatod meg az átadást. Lehet szívózni a rendszerrel, de nem éri meg, mert úgy van kitalálva, hogy te szopd meg a végén.

Levenni az övet, cipőt 3 perc. Megvárni a kiérkező járőrt 30-90 perc. Minden másra ott az együttműködés.

 

 

Nem kell amúgy reptér vagy Paks, hogy ilyen intézkedések legyenek. Az egyik ismerősöm busz szerelő, a telepen ki/belépéskor táska mutogatás van.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

off:

Nem kell amúgy reptér vagy Paks, hogy ilyen intézkedések legyenek. Az egyik ismerősöm busz szerelő, a telepen ki/belépéskor táska mutogatás van.

miért egy busz belefér a táskába ? 

eszembe jutott '60-'70 években apám gyártotta a Yagi antennákat - sántikálva jött haza a gyárból nadrágszárába voltak alu szálak, dipol stb..

For Whites Only meeting room!

> ...a bliccelők a BKV-n nem hajlandóak átadni a személyijüket az ellenőrnek amikor megfogja őket. Nincsen semmi gond, ha önként nem adod át, akkor majd a közteres fogja elkérni, akinek nem tagadhatod meg az átadást.

A rendőrnek természetesen köteles igazolni magát a delikvens, de mi van, ha nem járul hozzá, hogy a rendőr a személyes adatait átadja harmadik fél részére? :))

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

A BKV kikérheti az adatot hivatalosan a rendőrségtől. Nem kell hozzájárulni, a jogos érdek megfelelő GDPR jogcím. Csak igazoltatni nincs joga a BKV ellenőrnek, a bliccelő személyes adataihoz joga van hozzájutni. És persze mivel ilyen esetben a 'helyszíni' bírság már szóba sem jön, többe is fog kerülni.

Uram, kérem fáradjon velem a biztonsági szobába.

En arrol sem vagyok 100%-ban meggyozodve, hogy egy random biztior csak ugy bevihet egy szobaba, ha magadtol nem akarsz velemenni.

Persze voltam mar olyan objektumban, ahol ebben az esetben mar lonek, ugyhogy erdemes a helyi jogszabalyokkal tisztaban lenni. Sima munkahelyen szerintem max kirugnak, nyilvan kerdeses, hogy jo-e az a kerdezonek.

Feltételezhetően valamilyen szerződéses okból jársz abba az épületbe, és feltételezhetően abban elfogadtad a biztonsági előírásokat.

15+ ev utan csak most kezd zavarni ez? Vagy egyre szigorodik az atvizsgalas?