TIL: A Windows XP-nek a fejlesztése során 8 rendszerindító képernyője volt ...

... mire elértek vele ahhoz, amit az átlag user a végül megkapott ... ☝‍️

Hozzászólások

A harmadik (fehér betűk és logó színes csíkokkal) tök jó volt, onnan csak lejtmenet.

Volt olyan béta, aminél ha letöröltél egy fájlt, akkor nem tette ki a logót, hanem a boot képernyő ugyanúgy nézett ki, mint a Windows NT4, mínusz a kép. Tehát kitette a türkizzöld képernyőt, és alul ment a csík.

ebből is látszik, hogy a valaha volt legjobb windows! a tökéletességig csiszolták! ezután már csak babzsákfejlesztőék™️ nyomták ki a bloatot™️. hány elektronikai alkatrész került szemétdombra az ész nélküli fejlesztések miatt!

<troll off>

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

A Win2k asszem nem kezelte valami jól a kétmagos procikat. Az XP volt az első, amelyik ebben fel tudott mutatni némi javulást. Még emlékszem, hogy eg időben max. 4 (négy!!!) magra szólt a kliens oldali licensz, ha annál több magos procin akartad futtatni, akkor a szervert kellett megvenned.

Kezdetben a DirectX is bugos volt a 2k-ban, de arra ki tudtak hozni javított DX-et, meg persze, egy csomó mai hardver nem működne vele, de elvileg azt is megoldhatták volna, ha nem kell kényszeresen a GUI-t is baszkuráltatni és új verziószámmal kijönni. Így viszont meghalt a király, éljen a király. Én megértem, ha ragaszkodnak emberek régi dolgokhoz (de ez a vallásos áhítat is túlzás), de szerintem a 2k volt valahol az etalon, nem az XP, nem is értem mit siratják, akkor már inkább a Windows7.

az xp legalább annyiban jobb volt, h. a w2000 mindennapi használata során feljött hülyeségeket kijavítgatták benne.

Pl. 2000 alatt admin jog kellett egy rohadt USB nyomtató használatahoz is, mert különben a driver nem töltődött be ha rádugtad a gépre. Vagy az órát/dátumot nem lehetett normál user joggal átállítani. Telepíteni programot szintén nem lehetett (de ez mondjuk határeset érthető is). Meg volt még 1-2 apróság, amiket már elfelejtettem. Telepítettem 2000 workstationt pár ismerősnél 2000-2001 tájékán, mert a win98/millenium nem tudta őket megvédeni a saját hülyeségüktől: folyton beszedtek minden vírust, ADware-es szart, browser toolbarok tucatjait. W2k-val meg csinálni lehetett több user profilt, és a napi használathoz a nem-admin usert mondtam nekik h. azzal próbáljanak boldogulni mert tovább marad egyben az a szerencsétlen oprendszer. Csak sajnos a nyomtatóbeállítás már megfeküdte a gyomrát a rendszernek: az első driver install még ment adminként, de mikor utána a normál user profilból akartam nyomtatni, és összekötöttem a gépet a nyomtatóval, nem volt hajlandó betölteni a drivert azt hajtogatta h. admin jog kell hozzá.

Szóval maradt h. adminként használták továbbra is a gépet, és gondolom minden szemét ugyanúgy települt rá szépen idővel.

Nekem a tv capture kártya is csak admin alól futott ha jól rémlik.

Szerintem, ebben az idoben annak is koze van hozza, hogy a fejlesztok sem tortek magukat. Az NT4 nem volt annyira szeles korben elterjedt, mint amennyire a Windows 2k el volt, mire az XP eljott kozel masfel evvel a 2k utan, meg tobb iranybol volt tapasztalat tobbuseres rendszerrel. Pl. az elejen sok szoftver es driver akarta a dolgait a HKLM alatt matatni, ami tok jol mukodott az NT vonal elott, de hosszu ido kellett, amig mindenki megtanulta, hogy nem gyartunk ini fileokat se a Windows se a Program Files directoryba, nem hasznaljuk a HKLM-et "ini szeruen", hanem szepen atkoltozunk a HKCU-ba. Mire az XP jott, addigra meg tobb szoftver alkalmazkodott. 

Nem csak az a installernek. Hiaba volt mindenfele API hivas, hogy megszerezze egy szoftver, hogy hova kellene irnia (pl. mintha mar Windows 95-ben is lett volna SHGetFolder, vagy valami hasonlo; regen volt), egyszerubb volt %WINDIR% -be csinalni az ini filet. Hiaba lehetett volna mindent ugy elkesziteni, hogy jo legyen, mivel volt konnyebb/egyszerubb ut, igy nagyon keves fejleszto csinalta szepen. 

Szerk: Ez egyebkent, szerintem, ma is a legtobb problema forrasa. Az Apple relative gyorsan avultatja el, dobja ki, amit elavultnak gondol, igy nagyobb a porges, a fejlesztok kenyszeritve vannak, mert ha valami deprecated lett, az 1-2 ev mulva, mar el se fog indulni. Windows fronton pedig, meg segito tool is van, amivel Win9x-re keszult jatekokat tudsz compatibility toollal ugy-ahogy futtathatova tenni, plussz elojonnek 30+ eves gui elemek is egyszercsak, a semmibol. 

Az is látszik, hogy az XP-nél újabb Windows-okat (pl. 7, 8, 10, 11) a tökéletességig csiszolják! Ezután nagy tudású, hozzáértő fejlesztők optimalizálják, hogy véletlenül se legyen benne bloat, minden perifériával kompatíbilis legyen, ígyhát egyetlen működő elektronikai eszköz se kerüljön szemétdombra az ész nélküli fejlesztések miatt!

<troll off>

hajbazer most nem jön sirni hogy ennek nem kene hír értéke legyen?

Sajnos nem elfogadható, te már úgyse XP-t használsz, hanem ilyen átcímkézett, 64 bites Win2k3-at, ami bloat, meg fősodratú mérnököknek való... volt 2003-ban, meg az indítóképernyője is más. Mintha csak tegnap lett volna, de ez csak a vénség okozta hatás, igazából ha ránézel a naptárra, 20 éve volt, ami már autóból is öreg, nem hogy IT-technológiából meg OS-ből.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Pedig az autók még 20 év alatt nem is annyira avulnak el, de már az a példa, amikor az értékük elég szépen konvergál a 0-hoz. Azért funkciókban, fogyasztásban, stb. elég sok előrelépés volt 20 év alatt. De az IT azért még sebesebben változik. Gondolj bele, a XP egy 22 éves rendszer, most ne azt nézd, hogy a POSReady 2019-ben járt le hozzá, maga az alatta lévő kerneltechnológia, API-k, komponensek már 22 évesek, az utolsó jelentős frissítés is utoljára 2008-ban volt benne, az SP3-mal. Ha visszamegyünk 2001-be, az akkoriban 22 éves 8 bites CP/M már elavult volt, meg egy 1981-es 16 bites XT vagy az MS-DOS is. Na, most az XP is pont annyira elavult. Csak azért nem érzik sokan, mert nosztalgikus, meg sokáig használták, meg 32 bites, szép színes ikonos, ezért nem érzed annyira, hogy milyen régi.

Persze nem minden elavult, ami régi. Pl. a unixos szabványok léteznek szabvány szintjén, és az fejlődött folyamatosan az évek során, ahogy mindig másik rendszer vitte tovább, implementálta, egészítette ki, pl. BSD-k 32 bites támogatás, hálózati kód, aztán jött a Linux, stb., így a régi dolgok sincsenek benne elavulva, mert frissen vannak tartva, ki vannak annyira egészítve, hogy használható maradjon. Így kernelhívások, POSIX shell, X11, stb. életben maradnak, csak át vannak ültetve, új GPU driverek, 64 bit, újabb biztonsági protkollok, stb.. Az XP ezzel szemben ezt az előnyt nem élvezi, bár ez az MS részéről szándékos. Jó ideje már a visszafelé kompatiblitásra sem figyelnek, hanem kifejezetten szempont lett náluk, hogy régi hardverek meg régi DirectX, stb. verziók, ActiveX, stb. miatt a régi rendszer el legyen avultatva, és az emberekkel vetessék az újat, meg tolják az új API-kat (ModernUI, .NET legújabb verziói, stb.), mert ugye az MS ebből él.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azért belépő szinten nem volt akkora változás, most volt szerencsém kipróbálni egy újabb swiftet, hát az ufó formákon kívül azért csak érződik a 90-es évekbeli előd. Picit kényelmesebb, de az erőtlen motor meg a kongó ajtók, na egy az egyben ráismertem a családjára :)

te már úgyse XP-t használsz, hanem ilyen átcímkézett, 64 bites Win2k3-at, ami bloat

Nem bloat, mert ugyanolyan gyorsan futnak rajta a programok, mint a nem™ átcímkézett™ 32-bites Windows XP-n. Ellenben egy Windows 7-tel vagy 10-zel, ahol 20%-kal lassabban futnak a 32-bites programok és tele van más megannyi bloat-tal is a rendszer.

A 32-bites/64-bites XP felemlegetése pedig megbeszéltük már, hogy nettó szarrágás részedről is és az összes fősodratú részéről is. Tekintettel arra, hogy a Microsoft adta ezt a nevet a termékének és a Windows XP 32bit és az x64 között nincs akkora különbség, mint a Windows XP és a Windows 7 között, sem kernelben, sem felhasználói felületben, így mondhatjuk azt, hogy az alábbi rendszerek ugyanahhoz a családhoz tartoznak.

  • Windows XP 32-bit (SP3)
  • Windows Server 2003 (32-bit)
  • Windows Server 2003 (64-bit)
  • Windows XP x64 Edition (SP2)

igazából ha ránézel a naptárra, 20 éve volt, ami már autóból is öreg, nem hogy IT-technológiából meg OS-ből.

Mégis pont ugyanolyan fiatalosan indul, mint 10 éve, mikor telepítettem. A jó öreg autó is olyan, hogy ha vigyázol rá és karbantartod, akkor nem esik szét alattad és nem kell újat venni.

Imelda Marcosnak meg 3000 par cipoje volt.

TIL: A Windows XP-nek a fejlesztése során 8 rendszerindító képernyője volt ...

Billgéc és a kapitalisták a végleges kiadásból meg nyilván kispórolták az extra hetet, egyetlen egy darabbal szúrva ki a szemünket, mert így a gyártáson spóroltak 1 centet...