TIL: A Windows XP-nek a fejlesztése során 8 rendszerindító képernyője volt ...

... mire elértek vele ahhoz, amit az átlag user a végül megkapott ... ☝‍️

Hozzászólások

A harmadik (fehér betűk és logó színes csíkokkal) tök jó volt, onnan csak lejtmenet.

Volt olyan béta, aminél ha letöröltél egy fájlt, akkor nem tette ki a logót, hanem a boot képernyő ugyanúgy nézett ki, mint a Windows NT4, mínusz a kép. Tehát kitette a türkizzöld képernyőt, és alul ment a csík.

ebből is látszik, hogy a valaha volt legjobb windows! a tökéletességig csiszolták! ezután már csak babzsákfejlesztőék™️ nyomták ki a bloatot™️. hány elektronikai alkatrész került szemétdombra az ész nélküli fejlesztések miatt!

<troll off>

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

A Win2k asszem nem kezelte valami jól a kétmagos procikat. Az XP volt az első, amelyik ebben fel tudott mutatni némi javulást. Még emlékszem, hogy eg időben max. 4 (négy!!!) magra szólt a kliens oldali licensz, ha annál több magos procin akartad futtatni, akkor a szervert kellett megvenned.

Kezdetben a DirectX is bugos volt a 2k-ban, de arra ki tudtak hozni javított DX-et, meg persze, egy csomó mai hardver nem működne vele, de elvileg azt is megoldhatták volna, ha nem kell kényszeresen a GUI-t is baszkuráltatni és új verziószámmal kijönni. Így viszont meghalt a király, éljen a király. Én megértem, ha ragaszkodnak emberek régi dolgokhoz (de ez a vallásos áhítat is túlzás), de szerintem a 2k volt valahol az etalon, nem az XP, nem is értem mit siratják, akkor már inkább a Windows7.

az xp legalább annyiban jobb volt, h. a w2000 mindennapi használata során feljött hülyeségeket kijavítgatták benne.

Pl. 2000 alatt admin jog kellett egy rohadt USB nyomtató használatahoz is, mert különben a driver nem töltődött be ha rádugtad a gépre. Vagy az órát/dátumot nem lehetett normál user joggal átállítani. Telepíteni programot szintén nem lehetett (de ez mondjuk határeset érthető is). Meg volt még 1-2 apróság, amiket már elfelejtettem. Telepítettem 2000 workstationt pár ismerősnél 2000-2001 tájékán, mert a win98/millenium nem tudta őket megvédeni a saját hülyeségüktől: folyton beszedtek minden vírust, ADware-es szart, browser toolbarok tucatjait. W2k-val meg csinálni lehetett több user profilt, és a napi használathoz a nem-admin usert mondtam nekik h. azzal próbáljanak boldogulni mert tovább marad egyben az a szerencsétlen oprendszer. Csak sajnos a nyomtatóbeállítás már megfeküdte a gyomrát a rendszernek: az első driver install még ment adminként, de mikor utána a normál user profilból akartam nyomtatni, és összekötöttem a gépet a nyomtatóval, nem volt hajlandó betölteni a drivert azt hajtogatta h. admin jog kell hozzá.

Szóval maradt h. adminként használták továbbra is a gépet, és gondolom minden szemét ugyanúgy települt rá szépen idővel.

Nekem a tv capture kártya is csak admin alól futott ha jól rémlik.

Szerintem, ebben az idoben annak is koze van hozza, hogy a fejlesztok sem tortek magukat. Az NT4 nem volt annyira szeles korben elterjedt, mint amennyire a Windows 2k el volt, mire az XP eljott kozel masfel evvel a 2k utan, meg tobb iranybol volt tapasztalat tobbuseres rendszerrel. Pl. az elejen sok szoftver es driver akarta a dolgait a HKLM alatt matatni, ami tok jol mukodott az NT vonal elott, de hosszu ido kellett, amig mindenki megtanulta, hogy nem gyartunk ini fileokat se a Windows se a Program Files directoryba, nem hasznaljuk a HKLM-et "ini szeruen", hanem szepen atkoltozunk a HKCU-ba. Mire az XP jott, addigra meg tobb szoftver alkalmazkodott. 

Nem csak az a installernek. Hiaba volt mindenfele API hivas, hogy megszerezze egy szoftver, hogy hova kellene irnia (pl. mintha mar Windows 95-ben is lett volna SHGetFolder, vagy valami hasonlo; regen volt), egyszerubb volt %WINDIR% -be csinalni az ini filet. Hiaba lehetett volna mindent ugy elkesziteni, hogy jo legyen, mivel volt konnyebb/egyszerubb ut, igy nagyon keves fejleszto csinalta szepen. 

Szerk: Ez egyebkent, szerintem, ma is a legtobb problema forrasa. Az Apple relative gyorsan avultatja el, dobja ki, amit elavultnak gondol, igy nagyobb a porges, a fejlesztok kenyszeritve vannak, mert ha valami deprecated lett, az 1-2 ev mulva, mar el se fog indulni. Windows fronton pedig, meg segito tool is van, amivel Win9x-re keszult jatekokat tudsz compatibility toollal ugy-ahogy futtathatova tenni, plussz elojonnek 30+ eves gui elemek is egyszercsak, a semmibol. 

Az is látszik, hogy az XP-nél újabb Windows-okat (pl. 7, 8, 10, 11) a tökéletességig csiszolják! Ezután nagy tudású, hozzáértő fejlesztők optimalizálják, hogy véletlenül se legyen benne bloat, minden perifériával kompatíbilis legyen, ígyhát egyetlen működő elektronikai eszköz se kerüljön szemétdombra az ész nélküli fejlesztések miatt!

<troll off>

hajbazer most nem jön sirni hogy ennek nem kene hír értéke legyen?

Sajnos nem elfogadható, te már úgyse XP-t használsz, hanem ilyen átcímkézett, 64 bites Win2k3-at, ami bloat, meg fősodratú mérnököknek való... volt 2003-ban, meg az indítóképernyője is más. Mintha csak tegnap lett volna, de ez csak a vénség okozta hatás, igazából ha ránézel a naptárra, 20 éve volt, ami már autóból is öreg, nem hogy IT-technológiából meg OS-ből.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Imelda Marcosnak meg 3000 par cipoje volt.