[Megoldva] Turtle Beach Stealth 600 G2 soft hangerő

Fórumok

Beszereztem egy Turtle Beach Stealth 600 G2 wireless fülest. Minden szép és jó... A probléma, hogy a szoftveres master volume fixen 100%, nem lehet lentebb venni.

Gőzöm sincs merre induljak, dmesg-ben ennyit találtam, talán van hozzá köze:

[23065.091417] usb 2-3.4.2: Warning! Unlikely big volume range (=4608), cval->res is probably wrong.
[23065.091422] usb 2-3.4.2: [2] FU [Mic Capture Volume] ch = 1, val = -4608/0/1
[23065.093236] usb 2-3.4.2: Warning! Unlikely big volume range (=5632), cval->res is probably wrong.
[23065.093240] usb 2-3.4.2: [9] FU [Main Configuration Playback Volume] ch = 1, val = -2560/3072/1
[23065.096195] usb 2-3.4.2: Warning! Unlikely big volume range (=18432), cval->res is probably wrong.
[23065.096199] usb 2-3.4.2: [6] FU [Speaker Playback Volume] ch = 1, val = -18432/0/1

 

6.1.13-100.fc36.x86_64, KDE
 

Valakinek ötlet?

-----

Ami fejlemény:
- Frissítettem egyet, mert már rég volt - nem változott semmi.
- Gondoltam nézzük meg egy windowson - ott sem megy a master hangerő állítás, szóval úgy tűnik nem kernel/pulse/kde/akármi bug
- Turtle beach desktop app - firmware update available (enhanced audio and mic mute). Felment, semmi nem változott, továbbra se lehet se windowson, se linuxon állítani.

Hozzászólások

Nem tudok sajnos segíteni, de nagy UP, mert rég hallottam erről a gyártóról, főleg hangkártyáiról.

Szerkesztve: 2023. 03. 17., p – 20:10

Szóval szopás, megint csak a szopás...

A 600 G2-ből 3 féle van:
- Stealth™ 600 Gen 2 USB for Xbox Series X|S & Xbox One
- Stealth 600 Gen 2 Headset - PlayStation®
- Stealth™ 600 Gen 2 MAX for PS4™ & PS5™ – Black

A nagykernél ahonnan rendelve lett, ott "Turtle Beach Stealth 600 GEN 2 Gaming Headset Black" a neve, amiből ez kurvára nem derül ki, illetve az ottani leírásból sem. De ez éppen a második, egy playstation-höz való cucc. A gyártó honlapja szerinten hivatalosan a MAX ami PC-n is megy... Fasz kivan, ilyenkor hozzá tudnám baszni valakihez.

Szóval meg lehet valahogy mókolni a pulseaudiot, hogy működjön a hangerőállítás, vagy feltákolni rá a másik firmwaret vagy mittomén... Vagy csomagoljam vissza és küldjem vissza a faszba?

"Sose a gép a hülye."

pulseaudioban meg van még volume per app lehetőség is ill. eleve az appokban is lehet állítani a hangerőt. Sztem digitális jel (spdif) alapból ALSAból is fulllon megy ki. Bár rémlik mintha olvastam volna valahol digital volumeról is.  Más kérdés h BT -os füles mennyiben is foglalkozik ALSAval meg a hangkártyával -külön életet él? Gondolom valami BT-protokoll hiányzik a fülesedből, ami kellene a hangerőállításhoz! 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

cat /proc/asound/TE_HANG_KARTYAD/usbmixer

 és az

aplay -L

kimente lehet érdekes. Illetve alsamixer paranccsal kapsz egy mixert f6 -tal tudod a kártyád kiválasztani: ott látszanak az elérhető lehetőségek. Esetleg lehet még szoftveres volume (softvol) állítást hozzá konfigolni Alsaban. Illetve Jack -nél minden további nélkül lv2 gain pluginnel megoldható h legyen egy csuszkád ami minden jacken keresztülmenő hangerejét állítja. Ha pipewireod van, akkor kérdezd @locsemegét, sztem abban még inkább van lehetőség teljeskörű megoldásra. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Szerintem ez a füles csak Windowszal lesz kompatibilis PC-n, és ott is a gyártó saját spéci programja kell hozzá, hogy a hangerőállítás működjön szoftverből. A terméknév is lehetne It's-a-Biach. Ezért nézem meg minden hardvernél nagy gonddal, mielőtt megveszem, hogy Linux kompatibilis legyen, hogy az ilyen szívásoknak elébe menjek.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Szerkesztve: 2023. 03. 26., v – 11:49

Akkor itt jött el a pont, hogy feladom.

Nem akarom és nem is tudnám már leírni az elmúlt napok szopásait.

Indult azzal, hogy már ugye nem is pulseaudio van, hanem pipewire... Látszik mennyit foglalkoztam a hanggal az elmúlt években. Szóval az első 2 nap nekifutása kb. totál rossz irány. Aztán próbáltam mindent amit találtam, fórumokban, wikiben, etc-be, home-ba konfig... ChatGPT-t is kérdeztem, adott konfigot is, igazából a probléma nem lett megoldva, vagy semmi nem változott, vagy tök néma lett az egész, vagy úgy kompletten a hangrendszer szart be (elindult a pipewire, de semmi hangeszköz nem látszott és nyilván nem is volt hang).

Úgyhogy ezennel feladom, megy vissza. Kár érte, pedig kényelmes és k* jól szól.

"Vicces", hogy a 600 MAX 2x annyiba kerül (jelenleg csak RED elérhető), aminél akkor elvileg annyit jelent a PC kompatible, hogy van hangerőállítás, a 700 MAX pedig majdnem 3x annyi.

"Sose a gép a hülye."

Megvan a solution. Olyan hogy el sem hiszitek....

Át kell állítani a profilt a default analog stereo-ról professional-ra (vagy gőzöm sincs hogy van angolul). Így átvált a neve is "G2 Pro"-ra, és tökéletesen működik a hangerőállítás is.

https://www.imgpaste.net/image/KwK8oi

Hát ki a f*szom gondolta?

"Sose a gép a hülye."

Jesszum pepi. Ha esetleg van lehetőség nem cirill betűs változatra, akkor az a társaság egy részének érdekes lehet. Még tanultam oroszt 4 évig és odáig eljutok, hogy "Audio", de a többit már elég nehéz kihámozni, pláne, hogy a szöveg nem copy-paste-elhető.

Gratulálok a szép fogáshoz!

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Mert miért kéne orosznak lennie? Mert cirill? De egyébként első ránézésre is látszik hogy nem orosz, mert abban nincs і betű.

Egyébként ettől még lehet érteni.... Mióta ukránul beszélek egy kicsit, azóta más szláv nyelvekből (legyen az akár cirill, akár latin betűkkel írott), minimum szavakat ki tudok hámozni (ha épp nem ugyanaz), de van hogy mondatokat is, teljesen mindegy hogy bulgár, orosz, kazah, szlovák, cseh, lengyel vagy más... (pl. használati manuálokat szoktam néha nézegetni, vagy a termékek hátulján az összetevők, gyártási hely és satöbbi dolgokat. :)) Szerintem vicces. :)

"Sose a gép a hülye."