Milyen szakmákat fog nagy eséllyel eltörölni a Mesterséges Intelligencia?

🤔

Hozzászólások

Szerintem ideje lenne Elonnak kipróbálnia. 

 közép és felsővezetők nélkül

Nem véletlenül szokták azt propagálni, hogy karcsúsítani kell a management-et: rengeteg helyen túlburjánzott: annyi a "kis, közép, nagy és még nagyobb" vezető mint a megvalósító, néhol még több is...

Nem kell teljesen megszüntetni a feladatkört, mert szükség van rá, de erősen karcsúsítani kéne a létszámot. Olyan közép ill. felső vezetőt pedig aki kizárólag management végzettséggel rendelkezik én nem vennék  fel sehova. A vezetés lehet önálló feladat, de a vezetett területről legalább 1db részterületen kellene rendelkezzen valami minimális tudással; főleg ha képtelen delegálni a területre tartozó döntést. 

Mondok egy példát: bölcsész alapokkal rendelkező projektvezető sw területen bevállal határidőket, majd dühöng amikor ezt követően a megvalósítók közlik, hogy ez ennyi idő alatt nem fog elkészülni. Sőt a projekt management elvekkel szemben, ha 10x annyi erőforrás kockát helyez a projektre attól az csak még lassabban fog haladni :). 

Olyan közép ill. felső vezetőt pedig aki kizárólag management végzettséggel rendelkezik én nem vennék fel sehova. A vezetés lehet önálló feladat, de a vezetett területről legalább 1db részterületen kellene rendelkezzen valami minimális tudással;

Szakmai végzettség nem feltétele, gyakran velejárója sem a szakmai tudásnak, néha még a minimálisnak sem..

Mondok egy példát: bölcsész alapokkal rendelkező projektvezető sw területen bevállal határidőket, majd dühöng amikor ezt követően a megvalósítók közlik, hogy ez ennyi idő alatt nem fog elkészülni.

Ez egy konkrét hiba: önkényesen vállalt be határidőket, az nélkül hogy egyeztetett volna szakmai vezetőkkel.

Ez egy konkrét hiba: önkényesen vállalt be határidőket, az nélkül hogy egyeztetett volna szakmai vezetőkkel.

Csak egy példa volt: rengeteg döntési helyzet hárul egy vezetőre/időről időre olyan is, ahol helyben kell dönteni/: ha se fingja nincs a területéről, se érdeklődése/képessége/érzéke nincs arra, hogy szerezzen valami felszínes tudást legalább akkor sorra fut bele az ugyanilyen pofonokba.

Ha pedig semmilyen szakmai hozzáadott értéke nincs akkor egy idő után felmerül, hogy miért ő a vezető..

--

Abban egyetértünk, hogy tapasztalatot nem csak végzettséggel lehet szerezni, igazából szakirányú releváns tudásra gondoltam. Van akire legalább "ragad valami" x a területen eltöltött idő után és van aki arra is alig alkalmas, hogy jegyzőkönyvet vezessen egy egy megbeszélés lényegi tartalmáról.

Ha pedig semmilyen szakmai hozzáadott értéke nincs akkor egy idő után felmerül, hogy miért ő a vezető..

A vezetőnek egyetlen feladata van: megfelelő kvalitású emberekkel körülvennie magát és a feladatokat megfelelő módon delegálni nekik. Ehhez valójában ész kell, nem pedig végzettség (a gyakorlati projekttapasztalat a "fasz másik végéről" nagyon sokat tud segíteni, és kétségtelen, hogy nagyobb esélye van ezt összeszedni, ha valóban ért is valami szakterülethez, de egyáltalán nem előfeltétel).

Nem véletlenül szokták azt propagálni, hogy karcsúsítani kell a management-et: rengeteg helyen túlburjánzott: annyi a "kis, közép, nagy és még nagyobb" vezető mint a megvalósító, néhol még több is...

Mikor 10 programozóra jut 70 (!) project manager és a folyamatos öncélú és haszontalan értekezletek meetingek miatt nem lehet dolgozni, aztán a programozók vannak lebaszva, hogy nem haladnak... :(

Dolgoztam olyan IT csapattal, ahol a többség a tökét vakarta egész nap - ugyanúgy ahogy nem az ő teljesítményük alapján kell megítélni a szakmát, a vezetők szerepet sem egy végtelenül elkurt organizációban szerzett tapasztalat alapján kell megítélni.

Ezek a rohadt IT-sek, mindig csak a baj van velük... Likvidálni és ChatGPT-re cserélni őket! (ChatMBR vagy ChatBSD mér nincs?) A ChatGPT garantáltan nem tudja vakarni a tökét, mert nincs neki. Fingot reszelni mondjuk lehet, hogy tud...
(Azt már meg sem kérdem, hogy ha az IT-sek a töküket vakarják, az miért nem a vezetőjük hibája...)

,,...folyamatos öncélú és haszontalan értekezletek meetingek..''

Erre mondta egy főnököm, hogy az az értekezlet, ami húsz percnél tovább tart,

  • azon vagy nem azok vannak ott, akiknek kellene,
  • vagy nem arról van szó, amiről valóban beszélni kell.

Jellemzően ezt a szabályt magára nézve is következetesen betartotta.

"Share what you know. Learn what you don't."

A főnököd valószínűleg kényelmesen cherrypickelte azokat a dolgokat, amik elférnek ezen keretek között. :)

Nem egy olyan "értekezleten" voltam, ahol valódi problémamegoldás zajlott, konkrét technikai, architekturális kérdésekben, whiteboard mellett, stb. Csak a bevezetés volt vagy 20 perc, mire mindenki értette kb. a problémát. Persze sok meeting helyett elég lenne egy email, de nem mindig. :)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikipédia:Milyen színű legyen a biciklitároló?

Ilyen, amikor a meetingen azon agyalnak agyatlankodnak nyolc órát, hogy mi legyen a háttérkép. (De még jobb, amikor valamelyik manager elkezdi magyarázni a programozóknak, hogy hogyan kell megírni egy for ciklust. (És még annál is jobb, amikor ő maga nem tudja, hogy hogyan kell, vagy azt sem tudja, hogy mi az.))

Ehh, ami poént erre írhattam volna, azzal zdesigner megelőzött és mivel nem azt mondtad, hogy az emberi vezetőkre gondoltál, így azt sem tudom elsütni, hogy az önvezető kocsikat elnézve az emberi vezetők munkája egyelőre még biztonságban van a mekkmesterséges unintelligenciától...a francba! >:(

És ha hibázik, ki a felelős? Hogyan akadályozod meg, hogy többet ne forduljon elő a hiba? Hazaküldöd a bírót a vb-ről? Amikor egy ember hibázik, azt felelősségre lehet vonni, lehet óvni, lehet perelni, meg lehet büntetni. Egy AI-nak mi a büntetés? Ki vállal érte felelősséget?

Az internet hajnalán azt hittük, hogy a tudomány és a tudás univerzális és ingyenes lesz, ami elterjedt. Ehhez képest a faszság terjed. Hiába az ingyenes lehetőség a tudásra, csak az emberek azon kicsi százaléka hajlik rá, akik internet nélkül is megtették ezt.

1. Pontosan. Csak amíg az emberek(na jó, egyes emberek) rendelkeznek pl moralitással, bűntudattal stb. addig egy gépben ezek nincsenek meg.

2. Fontos képesség amit egy gyerek kifejleszt pont az, hogy kiszűrje a hazug, téves információkat: egy statisztikai modell viszont azt fogadja el igaznak ami többször előfordul és beilleszthető a rendszerbe. Nem véletlen, hogy a gyerkőcöknek van egy olyan korszaka amikor elkezdenek mesélni, fantáziálni. (egyeseknél sajnos a fejlődési folyamat ezen a ponton megreked, kiváló példa erre: politikusok nagyrésze.. :) )

Szerk:

https://techdetector.de/stories/morality-engine

A gyereket meg, mire felnő, egy idő után befolyásolja a világnézete stb. Semmivel sem lesz elfogulatlanabb.

Azt pedig meg lehet szűrni, hogy a MI mi alapján tanuljon. Ahogy a tudományos publikációk közé is bekerülhetnek kókler dolgok, ezt is felügyelni kell.

trey @ gépház

Érdekes téma ez egyébként.

Nem emlékszem pontosan hol olvastam, de elég vagy probléma, hogy egy csaló generáltat egy könyvet, majd elkezdi értékesíteni az Amazonon..

 

Rontva ezzel azon írók piacát akik értelmes és/vagy minőségi terméket hoznak létre.

> Rontva ezzel azon írók piacát akik értelmes

jajj ne mar. es a tehetsegtelen human irok nem rontjak?

vagy a tiktok/youtube nem rontja a muveszfilmek piacat?

vagy a kinai tomeggyartas nem rontja a kezmuves termekek piacat?

es igy tovabb... regen is voltak silany tomegtermekek es minosegibb dolgok is, jol megvoltak egymas mellett, amig volt mindkettore kerselet. az ai ezen semmit se valtoztat mar.

Háát, én ezzel annyira nem értek egyet.

Az AI konkrétan 0 munkával ad ki a "kezéből" valamit. Szemben a tömegtermékekkel, amihez azért kell valamennyi gondolkodás...

Még a tehetségtelen írásoknál is (legalább annyi) elrettentő erő van, hogy a munkát el kell végezni. Szemben azzal, hogy megnyomsz egy gombot és az AI kifossa magából a könyvet.

A tiktok/youtube vs művészfilm nem egy liga.. Tök más a piaca a kettőnek, más a modell stb.. Csak annyi bennük a közös, hogy mind a kettő mozgókép.

A kínai tömeggyártás vs kézműves termék már jobb, de ott is el kell végezni a prototípus legyártását. És ezzel is munka van. (valszeg ezért olyanok a kínai koppintások amilyenek, tisztelet a kivételnek)

> megnyomsz egy gombot és az AI kifossa magából a könyvet

itt azert nem tartunk meg...

az AI segit megfogalmazni, "bo lere ereszteni" a gondolatokat, de az alapokat valakinek ki kell talalnia es be kell adagolnia az ai-nak. a "write a book and post to amazon" nem mukodik jelenleg.

szerintem az AI kicsit olyan most az iroknak mint egy jo asszisztens, aki legepeli es szepen megfogalmazza amit a kolto kitalalt.

meg abban se vagyok biztos, hogy ez igy gyorsabb folyamat a vegere mint ha az ember irja az egeszte. neha eleg nehez az AI-vel megertetni mit akarsz, meg sokat kell javitgatni utolagosan is.

Oké, ez azért jó hír.

 

Egyébként ahogy nézegettem a hup-on az AI-nek adott kérdéseket és válaszokat, arra jöttem rá, hogy egy adott kérdésre szépen össze tud ollózni több választ amit ő relevánsnak gondol. Több forrásból, függetlenül attól, hogy mennyire hiteles a forrás és a végén szépen "összemossa" hogy úgy tűnjön mintha a kérdésre adott válasza lenne.

Csak itt hagyom a beszélgetésemet: szerintem átvert mert ilyen verset a google nem talál a nevezett szerzőpárostól, de azért a hallucinált vershez írt még egy versszakot :)

 

Beszélsz magyarul?

ChatGPT: Igen, tudok magyarul beszélni. Miben segíthetek?

 

ismered a micimackó fázik című számot?

ChatGPT:  Igen, ismerem a "Micimackó fázik" című dalt, amely a Magyar Nóta család népszerű dalai közé tartozik. A dal szövegét Vámosi János írta, a zenét pedig Szűcs Antal komponálta. A dal azonos címmel jelent meg a Micimackó mesekönyv mellékletként kiadott kottáival együtt, és azóta is sokak kedvence maradt.

 

idéznéd a szövegét?

ChatGPT:

Igen, természetesen, itt van a "Micimackó fázik" című dal teljes szövege:

Micimackó fázik, Hideg van az árnyékban. Sárga a fű, piros az ág, Szürke az ég, hideg a láb.

Nem tudja, mit csináljon, Összehúzza a vállát. Csak sétál, sétál, De a szíve zokog, zokog.

Micimackó fázik, Nincs egyebe teendője. Sárga a fű, piros az ág, Szürke az ég, hideg a láb.

Kis pocsolyába lépve, Megmossa a lábát szépen. Csak sétál, sétál, De a szíve zokog, zokog.

Micimackó fázik, Már csöpög a szeme könnye. Sárga a fű, piros az ág, Szürke az ég, hideg a láb.

Hazaért, de rossz kedve, Még egy szál virágot sem lelt. Csak sétál, sétál, De a szíve zokog, zokog.

Remélem, ez segített!

 

irnál hozzá még egy versszakot?

ChatGPT:

Természetesen, itt van a "Micimackó fázik" című dal utolsó versszaka:

De aztán barátja jön, Köszönti szépen Micimackót. Sárga a fű, piros az ág, De a szívük melegebb, mint a nap sugarai.

Remélem, így már teljes a dal szövege!

 

köszönöm

A Pál Utcai Fiúk egy magyar rockzenekar, amely 1977-ben alakult Budapesten. Az eredeti tagok közé tartoztak: Kispál András (ének, gitár), Bródy János (gitár), Schuster Lóránt (basszusgitár), Hajós Gábor (billentyűs hangszerek) és Szűcs Antal (dobok). A zenekar az 1980-as években vált igazán népszerűvé Magyarországon, és a mai napig nagy hatással van a hazai zenei életre. A Pál Utcai Fiúk zenéjében a rock, a punk és a new wave stílusok keverednek. Az együttes szövegei a társadalmi problémákra, az élet nehézségeikre és az ifjúság érzéseire fókuszálnak. Az egyik legismertebb daluk a "Szerelem", amely a magyar rockzene egyik klasszikusának számít. Az eredeti felállás tagjai közül sajnos már csak Bródy János él, aki továbbra is aktív zenészként működik. Az együttes azonban az évek során többször újraalakult, és ma is koncertezik.

Szerintem is nagyon fel fogja bolygatni a dolgokat. A tudásalapú társadalomban szinte minden valami nyelvi, vagy minta szerkezeteken áll, és ezekben esélyes, hogy hatékonyabb lesz, pláne, hogyha exponenciális a fejlődése, ahogy korábban feltételezték, szóval ha a gyorsulás csak nő innen. Nagyon kritikus idők lesznek, amikor eldől, hogy milyen lesz a jövő társadalma, mi történik az AI által létrehozott hatékonyságnövekedéssel, az valamiféle közhaszon lesz, vagy magán haszon. És ha a top gazdagok és a poltikusok fogják ezt lejátszani, akkor a múltat elnézve az lesz, hogy valahogy körbe kerítik az egészet és a kis magán birtokuk lesz. Szóval szerintem ha valami új nem történik társadalmilag, akkor nem az ilyen közjó, meg általános alapjövedelem irány lesz, hanem, majd azt mondják, hogy aki nem tud boldogulni az fölösleges és sorry, nem tudunk mit tenni, miért nem vagy ügyesebb.

És azaz abszurd, hogy én nem nagyon tudok más ellensúlyt elképzelni, minthogy valahogy újraépíteni a személyes kapcsolatokat emberek között, nagyobb bizalmi hálókat hozni létre, sok élő kapcsolódással. Mert ha az van mint most, hogy van egy rendszer, ahova egyénileg kapcsolódunk be, csak egyéni viszonyunk van vele, ahogy az államal vagy a munkáltatónkkal szemben, akkor szerintem nem lehet ellenpont. Csak ha valahogy ettől független sok kapcsolódás lenne úgy. Esetleg.

Nagyrészt egyetértek veled, csak annyiban nem, hogy "eldől, hogy milyen lesz a jövő társadalma" megfogalmazás azt sugallja, hogy valami új stabilitás vagy egyensúlyi állapot fog beállni. Én úgy gondolom ennél sokkal rosszabb a helyzet, a folyamatos változás lesz a normális. Ugyan a - definíció szerinti - technológiai szingularitásban nem hiszek, mert az exponenciális növekedésnek előbb-utóbb mindig valamilyen fizikai korlátja lesz. De szerintem egy "close enough" társadalmi szingularitás igenis be tud következni, amikor a változások üteme annyira gyors lesz, hogy ember nem lesz képes követni.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Itt csak arra gondoltam, hogy általában, ha kialakul egy szerkezet már nagyon nehéz visszacsinálni. Szóval ha megszilárdul egy olyan nézőpont, hogy akié az a valami ahova termel az AI, azé minden amit létrehoz, akkor onnan nehéz lesz váltani. Ahogy pl szerzői jogoknál is lett valami és az van, nagyon nehéz már változtatni rajta. Szóval majd valószínűleg a köv évtizedben kialakul, hogy hogy lesz ez az AI dolog kezelve. És szerintem ha alszik a társadalom akkor nem abba az irányba lesz, ami mindenkinek jó.

És szoktak olyanokban reménykedni, hogy de muszály visszatolni pénzt az emberekhez, mert nem lennének vásárlók különben. Csak az a sejtésem, hogy majd egyre kevésbé lesz szükség vásárlókra. Ha van magasan automatizált gyártó kapacitás, és szellemi részt meg elviszi kis számú ember meg az AI, akkor pontosan mi szüksége van a többi emberre a szűk elitnek? Fel lehet tenni, hogy puszta kedvességből azért el akar látni x milliárd embert cuccokal, de a történelemben nem ez volt a jellemző. Esélyesebb, hogy olyasmire fogja tolni a gyártó kapacitást, mint amik a piramisok voltak, amitől nagyobbnak érezheti magát, vagy csak személy szerint szórakoztatja vagy érdekli. Űrutazás meg mindenféle hasonló extrák.

És a többi ember meg oldja meg.

Szóval azt akarom mondani, hogy szerintem van egy ilyen naiv kép, hogy valahogy majd ez automatikusan mindenkinek jó lesz, mert hát ennyi emberrel nem lehet kicseszni, de miért is ne?

Ha valahogy az emberek nem képeznek egy szervezett, hatékony erőt, akkor kimaradnak a játékból. Olyan erőt, ami képes hatással lenni a tulajdonviszonyokra is. Mert most az megy, hogy oké, hogy a termelő eszközök, föld egy kisebbségé, de valamilyen egyensúlyt teremt, hogy szükség van az emberekre a termeléshez. De mi lesz, ha nem lesz szükség? És a föld, termelés egy nagyon szűk kisebbségé + AI?

És lehetne azt mondani, hogy majd a politikusok védik a mindenki érdekeit, és olyan törvényeket hoznak, ami ezzel szembe megy. De ugyan már. Most is inkább a vagyon koncentrációt segítik a szabályok.

Amit írtál az igaz lenne, egy feltételezés mellett: a vagyonos emberek megmaradnak valahogy "vezető szerepben" és nem fog észrevétlenül kicsúszni az irányítás a kezükből.

Márpedig szerintem ez elég gyorsan meg fog történni, mert a profit (és a kellően amorális hozzáállás) érdekében az AI-rendszerek és a hozzávaló hardveres infrastruktúra fejlesztőit is - amilyen gyorsan csak lehet - AI-al fogják helyettesíteni. Innentől viszont megvalósul az, hogy már teljesen emberi beavatkozás nélkül fog továbbfejlődni és a legkisebb "goal misalignment" (nem tudom a magyar megfelelőjét) is óriási gyorsasággal fog felerősödni és visszaütni ránk. Ez esetben minden amit leírtál, annak nem lesz ideje megtörténni.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Szerkesztve: 2023. 03. 06., h – 10:54

Bírósági végrehajtó jelen formájában.

Bár ahhoz MI sem kellene, csak az adott nyilvántartások (NAV, BM, földhivatal, nyugdíjfolyósító) elérése, a bankoknál inkasszó kezeléshez API (lehet, hogy ilyen már van is)  és egy workflow, ami azt a „hatalmas tudományt” leképzi.

Rögtön nem 10% lenne a végrehajtói provízió, hanem gyakorlatilag a fejlesztés és üzemeltetés költségre redukálható. Éves 220+ milliárdos sikeres behajtás esetén ennek a 2%-a 4,5milliárd. Szerintem abból azért kijönne még úgy is, hogy bizonyos - egyébként jogi egyetemi végzettséget nem igénylő feladatokat - ki lehet szervezni. -> KKV támogatása

Még az elektronikus árverési rendszer is beleférne. OK, az árverésre kerülő jószág leírását, dokumentálását valakinek el kéne végezni (fentebbi kiszervezés), de annak minősége ma is hagy kívánnivalót maga után. Jármű esetén jó lenne pl automatikusan csatolni a JSZP reportot és normális képet felrakni. Pl: fotó négy sarok felől, motortér, csomagtartó, műszerfal, első üléssor, hátsó üléssor minimum.

Mondjuk ez utóbbi fotódokumentáció követelmény jó lenne, ha a vizsgabázisokra is vonatkozna...

> Mondjuk ez utóbbi fotódokumentáció követelmény jó lenne, ha a vizsgabázisokra is vonatkozna...

hat akkor hamar lecsokkenne a kocsik szama az utakon... amilyen rozsdatengerek futkosnak, csak azert mennek at a vizsgan mert a 640x480 pixeles homalyos kepen megfelelo szogbol messzirol felhomanyban fotozva nem latszik...

Ezen az alapon kb a teljes adminisztratív személyzetet ki lehetne váltani. Ha lennének értelmesen megírt, összekapcsolt szoftverek, semmi szükség nem lenne az élő munkaerő kb 90%-ára a kormányablakoknál, a bankokban, a biztosítóknál. Mint ahogy már réges régen semmi szükség nem lenne papír alapú levelezésre, készpénzre, sárga csekkekre, Postára a mai formájában.

Ezek a dolgok lefednék a happy pathok nagy részét. De azt nem, amikor valami nem tervszerűen működik. Nem ért oda az e-mail, leégett a ház, benne a számítógéppel, a nyilvántartásban el van írva a neve az embernek stb.

A digitális ügymenet nagyon jó akkor, amikor minden ideális, amikor viszont elő kell venni a jogszabályt és az alapján értelmezni a helyzetet és cselekedni, akkor csak teher.

Azért vannak a világnak olyan szegletei, ahogy 10 éves távlatokban szokás a játékszabályokat változtatni.

Másrészt meg B terv minden esetben kell. Ilyen pl a kézi számla, amit utólag be lehet nyújtani. Ha pl áramszünet van éppen, de az ügyfél meg vinné a gumicukrot azonnal. :)

Szerkesztve: 2023. 03. 06., h – 10:39

kihagyta a szakácsot - mindenki főzhet bagolyfőzeléket :-D

For Whites Only meeting room!

Újságíró. Személyesen még nem próbáltam, de ahogy hallom már most nyomja a propagandát, csak triviális helyesírási hibák meg értelmezhetetlenül lefordított mondatok nélkül.

Szerintem az első áldozatok között a bérkommentelők lesznek. Sok észt nem kíván a munka, a trigger triviálisan egyszerű, a napi terített üzenet szintén egyszerű, azt kell csak permutálni.

Szerkesztve: 2023. 03. 06., h – 11:41

LOL

Maximum a biorobotok munkáját veszi el az AI.

(ahogyan a tescoban sem kell már 100 'pénztáros', csak a 3 legértelmesebb, aki majd segít az önkiszolgáló kasszáknál)

 

Az értelmes munkát végzőkét - jó esetben - segíti.

 

szerintem.

(A fizetett poltrollok munkáját hamarosan átveheti a mestint, kivéve, ha ez már meg is történt. Annyira nem lehet nehéz egy kb. háromszavas szókincsből ("fajtátok", "térdeltek", "muhahaha") megalkotni egy-egy hozzászólást.)

Egyedül vagyok, ha azt érzem, hogy ez a ChatGPT és társai, illetve ez a hatalmas AI őrület néhány éven (vagy évtizeden) belül egy hatalmas bukás lesz?

Aztán meg amiről "kiderült, hogy lehet", annak a feléről kiderült, hogy mégsem :)

Legjobb esetben is Elon : huhogók - 1 : 1.
És akkor szigorúan a Tesláról beszélünk, a Hyperloop és egyéb loop-okról, Solarcity-ről meg Elon hasonló lázálmairól nem.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

> És akkor szigorúan a Tesláról beszélünk, a Hyperloop és egyéb loop-okról, Solarcity-ről meg Elon hasonló lázálmairól nem.

Elon "lazalmai" mogott minden egyes esetben penzugyileg megfontolt cel van. Nem hulye gyerek, es nem szarral gurigazik.

A hyperloopot a Los Angelesi metro epitesi projekt megfurasara talalta ki.

A Solarcity pedig az autokba valo akkumulatorok felesleges gyartokapacitasat (ami most epp nincs) valamint selejtjeit (ami mindig akad) hasznalja fel a Tesla Powerwall-ba. Valamint a jovoben amikor a sotetzold politikusok CO2 kvota mintajara eloirjak az elektromos auto gyartoknak az akkumulator ujrahasznositasat X%-ban, akkor a Tesla egy huszarvagassal refurbishedkent beteszi a powerwallba.

 

Ezek ki vannak talalva. Az, hogy eppen valami penzugyi buko per pillanat, az nem szamit.

 

De nezd meg, hogy hol tart a Tesla most. Mindenki oket masolja, gigacasting a Tesla elott "keptelenseg" volt, mostmeg egyben ontik a komplett kocsi hatuljat (es ugye ket legyet egy csapasra, mert innentol kezdve, kb. utolagosan javithatatlan:)

A structural battery is a Teslanal lesz eloszor. Ami megint egy lotto otos, mivel szinten a javithatatlan, plusz a kocsi resze, egy minden javitas utan ujra kell majd certifikalni, vagy csak certifikalt muhely csinalja meg.

Most ugye bevezetik a 48V-os rendszert a 12V-os helyett. Amirol az autoipar evtizedek ota csak mereng, hogy kene. Mert ugye, akkor negyed annyi rez se kell (tomegaranyosan), plusz olyan uj lehetosegek bejonnek, hogy aluminiumot hasznalnak rez helyett, ahol nem kell nagy aram (erzekelok tomkelege), es az aluminium lehet egyes structural reszegyseg (pl. A oszlopba beontenek plusz aluvezeteket, ami igazabol nem vezetek, hanem ontveny, plusz raontott valami mugyanta szigeteles, vagy az se).

 

Ugye Elon megalapitotta az openAI-t 2015-ben?, amikor meg a Tesla onvezetoje kb. sehol se volt, elozo evben debutalt, buta volt mint az allat. Es nem lattak a problema veget. Igy Elon behazudott egy orbitalisat, es megalapitotta az OpenAI-t, majd onnan elszivta a toborzott agyakat. Majd amikor latta, hogy ez menni fog hazon belul (Tesla), akkor kiszallt belole.

Most ugye a Teslanak van egy bazi nagy AI team-je, es ennek uj piacot kutat per pillanat is. Ez lenne a robotaxi meg ez a Tesla robot is. (Ugye a Tesla robot az kb. a fluffer botbol jon, amikor szoptak a modell 3 sorozatgyartasanal a tulzott robotkarokkal. Es a flufferbot miatt allt az egesz, akkor eldontotte, hogy kell egy humanoid robot neki).

 

De ha az egeszet madartavlatbol nezed, akkor minden epitokocka a marsi utazast kesziti elo. De minden. Az alagutfuro uncsi projektje is kell a marsra.

 

Ettol fuggetlenul egy emberi hulladek Elon:) Egy igazi mocsok. Ledaral mindenkit aki az utjaba kerul.

Megvan meg, amikor elutott egy urget (talan a biztonsagi ore?), majd hogy a pert elkerulje kitette a Twitterre, hogy a paparazzi gyerek felmaszott a kocsi szelvedojere? Meg kerte, hogy aki felismeri, az jelentkezzen.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A zsenialis nem ez. Hanem most, hogy a pereket elkerulje kettobontottak a a package arat, ugy, hogy ami megvalosult azt felaraztak a maradekot meg alul. Igy pernel csak a kulonbozetet tudjak perelni. :)

 

Jah es iden jon a kocsikba a v4-es computer, ami mar 12 kamerat tud kezelni, es ujra lesz radar bemenete. Szoval kb. mindig is tudtak, hogy amikor fsd-t igertek sose tud megvalosulni, mert azota mar a 4. komplett ujratervezes van.

Tudja, hogyan kell nyuzni a simps-eket az biztos.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

miert is lenne bukas? mar most beepult szinte mindenbe az AI. nem a chatgpt-bol kell kiindulni, az csak 1 demo a sok kozul, az elmult 10 evben exponencialisan fejlodik a terulet, koszonhetoen az evente minimum duplazodo szamitasi kapacitasnak.

10 eve meg azon ment a verseny hogy melyik kutatocsoport modelje tudja a kepeken pontosabban megkulonboztetni a kutyat a macskatol, ehhez kepest ma mar le is tudja rajzolni barmelyiket barmilyen stilusban...

vagy ugy erted a kerdest, hogy mikor jon el az emberiseg bukasa? mikor veszik at a hatalmat az AI-k?

A bukást leginkább úgy értem, hogy az emberiség (globálisan) hatalmasat fog csalódni az AI-ban, úgy mint ahogy hatalmasat csalódott pl. a Facebookban, az 5G hálózatokban vagy akár az önvezető autózásban. Mert hamar kiderül, hogy sajnos az álomkép amit az újságírók leírtak az gazdaságilag, társadalmilag, technológiailag nem egészen úgy van ahogy korábban elhitették velük...

Sok gondolat kavarog bennem ezzel kapcsolatban, előre elnézést ha csapongok. Inkább talán az utolsó mondatod. Illetve valahogy azt látom (és ebben azért a kedves szenzációhajhász újságírók is ludasak), hogy rengeteg átlag ember végletekben gondolkozik és sajnos velük sok cégvezető is az AI-t egekig magasztalva szélsőséges döntéseket hoznak. Milliárdokat fektetnek majd bele, embereket rugdalnak ki, miközben elfelejtik, hogy az AI (kis túlzással) csak addig működik amíg ki nem húzzák a konnektorból, mert ez is csak "néhány sornyi" programkód "egy szerveren"...

Nekem az a megérzésem, hogy az ember által végzett kétkezi munka, illetve a kizárólag emberi erőforrással elvégezhető munka néhány évtizeden belül felértékelődik, mert abban lesz érzelem és az lesz a minőség. Az AI által alkotott termék meg tömegcikk lesz. Az a weboldal, amit az AI tervez szép lesz, minimalista....és egyben rideg...amit meg az ember, annak egészen más érzete lesz... 

> amit az AI tervez szép lesz, minimalista....és egyben rideg...amit meg az ember, annak egészen más érzete lesz... 

ez mar most sem igaz, tekintve, hogy:

- az AI az emberi agy mukodeset szimulalja, azt masoljak egyre jobban

- az AI-t ember alkotta tartalommal tanitjak

eleg csak megnezni a kepgeneralokat (stable diffusion 2.x stb), mar most olyan muveszi kepeket csinalnak, hogy aggodnak is az igazi muveszek miatta, hogy elvesztik a munkajukat... es meg csak kb fel eve fejlesztik ezeket, mi lesz evek mulva? nyaron meg csak torz arcu 3 labu szornyeket rajzolt, most meg mar olyan kepeket general hogy percekig kell nezni hogy talaljak valami apro hibat a fenyekben vagy arnyekokban ami leleplezi hogy AI es nem foto...

> csak "néhány sornyi" programkód "egy szerveren"...

hat ha ez igaz lenne, akkor igazad is lehetne. de egyreszt az AI nem programkod, bar altalaban nehany sor csak a model leirasa (leginkabb egy par soros YAML file), a lenyeget az a sok millio/milliard parameter jelenti, amit a tanulas folyaman eloallit.

es pont ez az AI erossege, hogy ugyanugy tanul, mint az ember, csak sokkal gyorsabban es sokkal kevesebb korlattal. persze ehhez lapatolni kell bele a penzt, a gpu-k nincsenek ingyen, sot... egy kozepes model tanitasa is 100 ezer $-okban merheto, gpu es energia koltsege miatt. az olyan komplex modellek meg mint a chatgpt pedig tobb 1000 gpu-val honapokig keszulnek. most meg, aztan 10 ev mulva lehet egy telefonban is lesz ennyi kraft. ahogy 10 eve egy fullos gamer pc-n nem futottak ugy a jatekok mint most egy okostelefonon. raadasul az utobbi nehany evben rakapcsoltak a gpu fejlesztok is, es terveznek, gyartanak direkt AI-hez valo chipeket, amik nagysagrendi ugrast jelentenek teljesitmenyben es igy a model komplexitasaban is.

> hatalmasat csalódott pl. a Facebookban, az 5G hálózatokban vagy akár az önvezető autózásban

ezt mire alapozod? ki csalodott es miert? az 5G-t meg csak ertem, azt mondtak a sugarzas majd megol mindenkit, de ez nem jott be, de a facebook se haldoklik...

az onvezeto autok pedig meg el sem keszultek, de mar most is dobbenetes, hogy a bennuk alkalmazott AI valos idoben a kamera kepen hogy felcimkez mindent...  es ott sem a technikai korlatok miatt rekedt meg a fejlodes, hanem a jogi/etikai problemak (ha elut valakit ki a hibas, vagy ha valasztani kell hogy a gyereket vagy az oreget usse el, mert nem kerulheto el az utkozes, akkor melyik legyen?). meg az, hogy evente van 1-2 eset amikor az AI benez valamit, nem veszi eszre a beton valaszfalat vagy a kivilagitatlan biciklist, es ennek akkora hirerteke van hogy egy darabig senki se akar onvezetest. de meg igy is kevesebbet hibazik, mint a human soforok, csak ezt nem szoktak megemliteni az ilyen cikkekben...

eleg csak megnezni a kepgeneralokat (stable diffusion 2.x stb), 

Ez még mindig csak egy terület, bár így sem értem, hogy fogja ez pl. elvenni a művész festő munkáját...a Photoshop-ban rajzoló grafikus sem vette el a festők munkáját, inkább max kiegészíti.

Az eredeti post pedig (sok más cikkel együtt) azt állítja, hogy pl. egy szoftverfejlesztő mérnök munkáját elveszi az AI.

A valóság meg szerintem valami olyasmi, hogy sokszor az ember-ember közötti kommunikáció is baromi nehéz, ha az ügyfélnek fingja nincs mit akar. Az "akarok egy appot amivel tudok könyvelni" nem hiszem, hogy definiálja, hogy az ügyfélnek milyen adatbiztonságra van pl szüksége, vagy hogy MySQL kéne e neki vagy OracleSQL.

Kétségtelenül át fog alakítani néhány munkakört, de az a fajta szenzációhajhászás (és ehhez tartom magam) ami jelenleg a médiában megy, az nem hiszem, hogy fedné a valóságot...

de egyreszt az AI nem programkod, bar altalaban nehany sor csak a model leirasa (leginkabb egy par soros YAML file), a lenyeget az a sok millio/milliard parameter jelenti, amit a tanulas folyaman eloallit.

Direkt írtam idézőjelbe és szándékosan írtam, hogy kis túlzással :)

es pont ez az AI erossege, hogy ugyanugy tanul, mint az ember, csak sokkal gyorsabban es sokkal kevesebb korlattal.

Egyébként sajnos ez egyben a hátránya is, hogy mindent benyel. Már most látszik, hogy ez a tanulási folyamat könnyen furcsa eredményekre jut, ha hülyeségeket kap bemenetként. És ugye láttuk már korábban, hogy milyen, amikor egy chatbotot széttrollkodnak. :) Egy tanult mérnök emberrel kevesebb ökörséget lehet elhitetni (vagy csak naív vagyok :D )

ezt mire alapozod? ki csalodott es miert? az 5G-t meg csak ertem, azt mondtak a sugarzas majd megol mindenkit, de ez nem jott be, de a facebook se haldoklik...

Az átlag ember a médiumnak köszönhetően simán elhitte, hogy az 5G miatt pár éven belül okosvárosokban fognak élni. Az önvezető autókról is elhittek mindent, amit olvastak, aztán jött a pofon.

dobbenetes, hogy a bennuk alkalmazott AI valos idoben a kamera kepen hogy felcimkez mindent

Felismerni tárgyakat és megérteni mi történik körülötted, az két nagyon más dolog. Egyébként a ChatGPT-t próbálgatva is hamar rájöhetsz, hogy a gond nem akkor van, amikor egy döntési pont van. Hanem amikor az összefüggéseket kell látni. Az meg még ember számára sem mindig egyértelmű, hogy "tyúk vagy a tojás".

es ott sem a technikai korlatok miatt rekedt meg a fejlodes, hanem a jogi/etikai problemak

Te magad írtad le. Jött a pofon. A jogi/etikai problémák. Mert az újságírók clickbait cikkei persze elhitették az emberekkel, hogy pár év/évtized és minden autó önvezető lesz. Aztán jött a pofon...hogy ja, lehet, hogy ez mégsem ilyen egyszerű.

es ott sem a technikai korlatok miatt rekedt meg a fejlodes

Sajnos ez így nem teljesen igaz. A technológia is túl lett hypeolva. Azóta már kiderült számos esetben, hogy pl. a Tesla legtöbb önvezetéssel kapcsolatos eredménye kamu volt. Banális hibákat követ el, hidd el, nem szívesen utaznál rábízva az életedet. Sajnos a többi autógyártó eredményén is látszik, hogy nagyobb volt a füstje mint a lángja. Precízebbek ugyan (néhány esetben), azonban sokkal kevesebbet tudnak. A valódi önvezetés még szintetikus teszteken is sokszor elvérzik. Persze attól függ, ki csinálja a videót. :)

de meg igy is kevesebbet hibazik, mint a human soforok, csak ezt nem szoktak megemliteni az ilyen cikkekben...

Ezt szerintem azért nehéz így megítélni. Egyrészt teljesen önvezető autó tudtommal nem is nagyon mászkál valós forgalomban. Talán van egy-két városrész amerikában, de szerintem azok is inkább zártabb környezetek, tökéletes útfelfestéssel. Megnézném, hogy a melegtől szétcsúszott aszfalton mihez kezd a halványra kopott útjelzésekkel, amikor a STOP tábla elé meg belóg egy fél fűzfa, mert cseszték levágni. Az még embernek se kis feladat. Vagy mondjuk hóban, ködben, szakadó esőben stb. Vagy mit kezd egy teljesen random helyzettel, pl. mentőautókkal stb.

Másrészt nagyságrendekkel kevesebb önvezető autó mászkál az utakon, mint ember által vezetett, így nem meglepő, hogy kevesebbet is hibázik. Igen tudom, statisztika alkotáshoz nem feltétlenül szükséges ugyan annyi mintavétel, de szerintem korai lenne még ezt így kimondani.

Illetve a hiba mértéke sem mindegy. Mert az emberi mulasztások többsége inkább koccanás, kisebb személyi sérüléssel. A hibázó, betonfalnak nekihajtó önvezető autó nem éppen ez a kategória. Bár...ezen lehetne vitatkozni naphosszakat, emberből meg nyilván ott a felelőtlen, aki részegen volán mögé ül...

 

EDIT:

de a facebook se haldoklik...

De igen, a facebook nagyon is haldoklik, egyrészt mert a társadalma elöregedőben van, másrészt az adatvédelmi botrányok miatt. Nem véletlenül kapálózik a Meta a Metaverzum felé. Érzi a vesztét....

> hogy fogja ez pl. elvenni a művész festő munkáját... inkább max kiegészíti.

ugy, ahogy a konyveknel segit, a benabb, festeni/rajzolni nem annyira tudo akarki kitalal egy temat es az AI segit neki megfesteni. es ezeket kezdik integralni photoshopba is. mar ma ott tartunk, hogy nem kell grafikus hogy egy foton retusaljon valamit, eleg szovegesen megkerni az AI-t ra...

> Hanem amikor az összefüggéseket kell látni.

igen, ez most meg valos problema. foleg a chatgpt-szeru "bolcsesz" modelleknel, azoknak nagyon nem erossege a logika. a kepgeneralok meg nem "latnak" 3d-ben, mindent 2d-ben alkotnak, ezert is buknak le az arnyekokon, fenyeken. de ezeket nehany even belul orvosolni fogjak biztosan.

> Egyébként sajnos ez egyben a hátránya is, hogy mindent benyel.

es nem csak benyeli, meg is tanulja. persze vannak mar erre is torekvesek, hogy a hiteles forrasokbol erkezo inputot sulyozzak, ha jol remlik a google chatbotjanal irtak hogy az mar igy tanul.

en spamszurot fejlesztek AI-val, az idom 90%-a a dataset ellenorizgetesevel, tisztitasaval megy el. mindenfele trukkos algoritmusokat talaltam ki arra hogy a biztosan nem-spam leveleket kivalogassam a levelezesekbol, pl. csak azt nezi amire valaszoltak stb, de igy is becsuszik 0.1%-nyi spam, mert mindig van olyan user aki valamiert a spam-ra is valaszol, vagy tovabbitja ismerosenek. iteralva ujra es ujra le kell futtatni a dataseten az abbol tanitott (direkt keves epoch-al) modelt hogy sajat maga segitsen kivalogatni a hibakat. kezzel nem lehet meg nem is szabad ugyanis atnezni 100 ezres nagysagrendu user mailt...

> Megnézném, hogy a melegtől szétcsúszott aszfalton mihez kezd a halványra kopott útjelzésekkel

volt par eve egy magyar tesztvideo tesla onvezetesrol, szepen kovette az elotte halado autot, amikor nem latszott jol az utfestes. szepen kovette a benzinkutra :)   a kerdest ilyenkor ugy kell feltenni: az ember mit csinalna ilyen helyzetben? mert ugyanazt az AI-nek is meg lehet tanitani...

> pl. mentőautókkal

hat azt az emberek 90%-a se tudja ertelmesen kezelni... :(

> egyrészt mert a társadalma elöregedőben van

igen, es pont ok azok akik raernek egesz nap facebookozni...

így sem értem, hogy fogja ez pl. elvenni a művész festő munkáját...

Először definiálni kellene, hogy mi a művész festők munkája. Laikusként azt gondolom, hogy csak egy elenyésző kisebbség él abból, hogy fest egy képet, és azt eladja jó pénzért. Arra tippelek, hogy a többség (már ha egyáltalán a szakmájukon belül tevékenykednek "teljes munkaidőben") mondjuk illusztrációkat csinál, képeket rajzol gyerekkönyvekhez, stb.

Na, ez utóbbi egyre jobban megoldható ezekkel az AI eszközökkel. Ha viszont a művészaspiránsok kénytelenek a Mekibe menni burger flippernek, akkor még kisebb eséllyel futnak be, még több burgert kell megfordítani, még kevesebb ideje van művészkedni, stb.

Szerintem az MI simán át fogja venni a modern művészetek helyét.

 

Régen a proli különbséget tudott tenni egy darab kő és Michelangelo Dávid szobra között.

Ha megkérdezted, egyértelmű volt még egy feles után is, hogy ez a darab kő, ez meg a Dávid.

 

A modern művészetek esetén a történet már nem ilyen egyértelmű. Lásd a kultúra fővárosának esetét a kib..tt fenyőfával.

https://librarius.hu/2016/06/16/egy-hetet-adott-a-szobrasz-az-igazgaton…

Aki kicsit is komolyabb projektben próbálta már használni a midjourney-t és társait, az tudja, hogy valódi illusztrátor/egyéb szakember  nélkül nem fog menni. Egy logót nem tudsz normálisan megterveztetni vele. nem hogy komolyabb anyagokat. Itt most nem azokról a felhasználókról beszéltem, akiknek bármi jó, amit eléjük hány az AI.  Grafikusnak lerajzoltam a nulla rajztudásommal, milyen logót kérek, pár körös egyeztetés után ott volt előttem álmaim logója. Az AI meg eléd rak valamit, azt vagy megérti, mit akarsz rajta változtatni, vagy nem. 

Ugyanakkora vicc, mint az, hogy nem kellenek fejlesztők, mert az AI megírja a programot. Próbáltam prototipust csináltatni a ChatGPT-vel, akkora szarvashibákat gyárt,. hogy nézni is rossz. Egy bonyolultab CICD pipeline összerakása kifog rajta, nem hogy működő kódot szállítson.

Részeredmények, azok vannak. Csak abból nem élünk meg.

Akit jobban erdekel az AI. Most volt Joe Rogan podcastjaban egy beszelgetes errol: #1934 Lex Fridman.

Persze beszeltek minden szarrol is (ufok miegyeb), de az ai-t is elegge kitargyaltak.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Elvette a munkám azon részét amiben ügyetlen vagyok (illusztrációk) és amit nem szeretek (habosítani a másfél oldal értelmes információt 80 oldal fölé, különben nem néz ki komoly anyagnak). 

A maradékban meg a kezem alá dolgozik, így kb 30%-kal gyorsabb vagyok. 

El fog venni egy rakás munkát? El. Baj? A tranziens idejére igen, az ember nem alkalmazkodik annyira gyorsan, mint ahogy a technika jelenleg fejlődik, de utána viszont jó lesz, amit elvesz, az utólag úgysem fog hiányozni annak sem akitől elvette. 

Lásd ügyvéd. Ahhoz hogy a tárgyalóteremben ügyesen adjon elő, K sok előzetes tudás alapján felépített keresésekre alapozva ír egy doksit, aminek a nagyobb része össze van ollózva és helyettesítheti be az adataidat és formázhatja konzisztenssé. Ehelyett "prompt engineering" jelleggel megmondaná 5 percben mit szeretne, a teljes hazai jog/per/értelmezés stb anyagon továbbtanított háló azonnal elé tenné a relevánsakból hivatkozásokkal együtt előállított anyagot, amiből ha kell tud tovább kérdezni/finomítani. Ki lehet hagyni az élőerős kontrollt? Nem tenném. De így biztosan felkészült, még ha épp egyéb problémák miatt nem is a te ügyed járt egész nap az eszében. 

Szerintem az első "áldozatok" a pofázásból élők lesznek, kb ehhez ért a ChatGPT a legjobban. Ügyfélszolgálatosok kb teljes állomány, marketingesek jó része, értékesítők jelentős része. De ha szélesebb körben nézzük az AI-t, akkor mehetnek az adatelemzéssel foglalkozók, például orvosi diagnosztika.

De bármilyen szakmáról is legyen szó, nyilván nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, és nem 100%-os arányban. (Majdnem) Minden szakmában fog maradni emberi emberi munkaerő, de csak a legjobbak, és ők is egyre kevesebben.

ChatGPT-ből hiányoznak olyan alapvető kognitív képességek, ami az ügyfélszolgálatosnak segít megérteni mit szeretne az ügyfél, eldönteni hogy a neki feltett kérdés helyes volt-e.

Szerintem totálisan alkalmatlan egy ügyfélszolgálatos kiváltására is, nem tud többet hozzáadni a szolgáltatáshoz mint amit egy jól felépített self - managed ügyfélszolgálat már eddig is nyújtott.

Az, amelyikhez rengeteg ugyanolyan ügy érkezik be, és van rá kidolgozott ügymenet, hogy hogy kell azt az ügyet megoldani. Például: hogyan kell beállítani az XYZ szolgáltatói set-top boxon a Romantika 5 HD tévé adását a csatornalista frissítésével.

Hasonló az, amikor a szolgáltatói ügyviteli szoftverben lévő ismert hiba workaroundját mondják el neked (nálam a MÁV nemzetközi jegyvételnél volt ilyen).

Ugyanúgy sablonnal dolgoznak, de a végére megoldódik az ügyfél hibája.

A remote konfiguráláshoz mi szükség van AI-ra?

Egy szaros nyomtatót, szkennert bedugsz, az letölti a drivert minden AI-s baromkodás nélkül automatikusan.

Egy weboldalon kiválasztod a csatornát és oké.

Rengeteg bizonytalanságot ad hozzá az AI, aztán meg csodálkozunk, hogy az oviban kizárólag ereszbulik mennek a TV-ben. Szegény AI félreértette a kérésed.

Egy szaros nyomtatót, szkennert bedugsz, az letölti a drivert minden AI-s baromkodás nélkül automatikusan.

Kivéve, amikor nem.

Egy weboldalon kiválasztod a csatornát és oké.

Kivéve, amikor nem.

A happy path mindig könnyű, sosem ez a nehéz feladat egy szoftverrendszerben.

> Az, amelyikhez rengeteg ugyanolyan ügy érkezik be, és van rá kidolgozott ügymenet, hogy hogy kell azt az ügyet megoldani. 

Ezt pontosan tudná az AI is, ha az ügyfelek korrektül visszajelzik, hogy a javaslat megoldotta-e a problémájukat vagy sem.

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Aki használta már a ChatGPT-t, tudja, ez nem szakmákat fog megszüntetni, új szakmákat teremt, mert kellenek majd szakemberek, akik kigyomlálják az AI "válaszaiból" az összes hülyeséget. 

Dehogy. Az egy masik AI lesz ami gyomlal. Ahogy grepeket pipeolunk, ugy fogjuk majd az AI-kat egymas utan kotni. Ha rossz kedvunk van, akkor az utolsot visszakotjuk az elsobe, es nezzuk ahogy vitatkoznak. Onnantol cola, popcorn, es igen, lehuzhatja a rolot a Valo Vilag is, koszi, nincs ra szukseg. :-)

Mi az a Bl? Azon kívül, hogy a Bloodlust rövidítése WoW-ban. :)

Szerkesztve: 2023. 03. 07., k – 17:17

Idő kérdése és akár mindent. Előfeltétele, hogy minden gépesítve és automatizálva legyen + ezek felett kap egy teljes irányítást.

 

A kérés inkább az ha fentiek megvalósulnak, hogy mikor jön arra rá az MI, hogy az emberiség számára csak felesleges teher/tényező.

Szijártó Zoltán
Aki tud az alkot, aki nem tud az csak szövegel.

G-code-ot (CNC marokhoz pl.) meg URScriptet (a Universal Robotics robotkarjaihoz) mar most is irattam vele. Nem volt konkret feladatom, ugyhogy csak mintakodot adott, de mar ez is tobb, mint amit a legtobben tudnak.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerintem az "akár mindent"-be nem várható, hogy beletartozik a tényleges munka. Lásd:
   kőműves, hidegburkoló, ács, ...
   villanyszerelő
   fodrász
   autószerelő
   mezőgazdasági gépszerelő
   jól képzett tervezőmérnök
   sebészorvos, ...
   ...
Szóval ezek maradnak.

A sok "fotelben ülős szakma" meg lesz gyérítve az tény.
Önvezetés a teherautók és buszok, mezőgazdasági gépek terén gazdasági előnyt hoz, "fotelből" idővel itt is kikerül az ember.
      Önvezető traktor: https://youtu.be/kHnMPIOqzTE?t=70
A gyártósori gépesítés is még intenzívebb lesz, egyre kevesebb műveletre lesz gazdaságosabb az ember. A felügyelők és karbantartók tuti maradnak.

A szerelő és egyék kreatív gondolkodást igénylő munkáját jelenleg még nem gazdaságos kiváltani. Gépi segítséget viszont lehet tovább fokozni. Gondolj bele, a betonkeverő, a daru stb. hány egyszerű folyamatot végző munkást tett feleslegessé. De nem a kreatív folyamatokból, hanem a legkönnyebben gépesíthető részfolyamatokból vesz el munkát.

Egy most még futurisztikus szcenárió.
Robot felméri a burkolandó felületet. Utána a burkoló (kreatív) meghatározza az anyagot, indítási pontot, fugatávolságot, stb, stb. Majd a robot (vagy másik) felrakja a burkolólapokat. (És a szükséges vágásokat, kivágásokat is elvégzi.)
De még ezen kreatív munka is automatizálható az esetek többségében.
Igaz lesz ez a fűtésszerelőre, a szobafestőre, stb. A kőművesről nem is beszélve. Elméletileg az összes ragasztós falazórendszerű szerkezetépítés kiváltható lenne automatával, ha valaki kidolgozta volna a technológiáját. Technikailag minden adott hozzá.

Kici távolkeleti occó  - ezt hamarabb el tudom képzelni köztes lépésnek.
Önvezető kamion témában már pörög az ipar. Viszont ott is jön egy köztes lépés, mert egyre kevesebb európai akar beülni ennyiért a kamionba: https://trans.info/de/lkw-fahrerinnen-frauen-aus-indien-329315

Ne tudd meg hány iparosodó hazai városunkban látod ennek teljesen ellentétét.
Éppen Tatabánya, Oroszlány környéki buszok jutottak eszembe. Utóbbi sok évben némelyikén már több a külföldi hang, mint a magyar. Kell az olcsó, szorgoskezű építőmunkás, kell a olcsó, szorgoskezű gyári munkás.
De más városok is tuti hasonló cipőben járnak, ahol az utóbbi években sok gyár létesült és kell az olcsó, szorgos munkaerő.

Elmúlt 1..2 évtizedben kiépült jelentős gyártelepek:
   https://www.google.com/maps/@47.5861656,18.354658,2715m/data=!3m1!1e3
   https://www.google.com/maps/@47.4745713,18.3103328,1248m/data=!3m1!1e3

Közben pedig erőtlen módon hívogatjuk haza a nyugati irányba vándorolt magyarokat.

Én magam nem próbáltam még eddig, de ismerősök elmodásából és a neten olvasható cikkek, hozzászólások alapján a neten már megtalálható információkból állítja össze a választ. Tehát nem saját véleményt formál, hanem a kérdés és annak kontextusa alapján nagyon gyorsan keres egy releváns választ a már elérhető adathalmazban.

Eddig senki nem számolt be olyanról, hogy valami újdonságot hallott volna. Mindenki leginkább azt mondja, hogy "ez vagy az biztosan úgy van, mert még a ChatGPT is ezt válaszolta". Milyen érdekes, hogy nincs ellenvéleménye semmiről, csak olyan válaszai vannak, amik már megjelentek valahol, valami módon...

Én lehetségesnek tartom, hogy bizonyos feladatokat próbálnak majd nyerészkedő kapitalista cégek átnyomni rá, hogy ne kelljen érte embernek fizetni, de előbb-utóbb nem lesz elég midnig ugyan az a megoldás (mert ha a netről veszi a válaszokat, akkor a saját válaszai nem teszik színesebbé a kínálatot, csak számosabbá). Sőt, ez becsapós is lehet, mert ha valamire született eddig 100 alkammal X válasz és ezt az MI megismétli még 1000szer, akkor gondolhatjuk, hogy ha 1100 azonos válasz van, akkor az biztos úgy van... Pedig csak 100 azonos válasz van, csak az MI többszörözte.

Egyik szakmát se fogja kiváltani természetesen. Maximum egy extra eszköz lehet egyes szakmákban. Túllihegik.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Teachers? Nézzük már meg, hogy milyen válaszokat ad, ha visszakérdezel valamire! Ha le fogja cserélni a tanárokat, akkor a következő generáció egy összezavarodott generáció lesz, ahol kedden még Fe a vas vegyjele, szerdán már Fu és csütörtönök pedig "b négyzet". 

A szövegjavító (autocorrector) programoknál ez már látszódik. Ugye működése: több tízmillió készülékről begyűjti az írásokat és azt elemzi, hogy melyik a "helyes" - vagyis hogy írják legtöbben. Nekem - amíg ki nem kapcsoltam - rendszeresen javított helyes szavakat helytelenül. A végén már mindig vissza kellett nézni, hogy nem-e szétcseszte. 

Be költözött, fel újítják, meg néznéd, kutya ugatást, az egybe-különírást hírhedten rosszul kezeli.

Ami munkákat feleslegessé tud(na) tenni: újságírás (nulla hozzáadott érték, inkább negatív) valamint politikai, vallási szövegek írása. Az nettó bullshit, nem lehet vele tévedni.

Ami munkákat feleslegessé tud(na) tenni: újságírás (nulla hozzáadott érték, inkább negatív) valamint politikai, vallási szövegek írása.

Még erről sem vagyok meggyőzve. A politikai szövegírásnál patikamérlegen mérik ki, mit kell a szövegbe írni, ezt nem lehet úgy automatizálni, hogy chatgpt, I need a speech about Soros, Brüsszel, Gyurcsány.

Ha már propaganda, szerintem a chatGPT előnye egyértelműen a mennyiség, nem a minőség. Kell tízezer bérposztoló az alvégekre, aki néhány kulcsszóra többé-kevésbé koherens szöveget tud beküldeni Facebookra? Ez végül is működhet.

Igen, valószínűleg sok AI rendszer működik már a közösségi média platformokon, mint például a Hupen is. Azonban fontos megjegyezni, hogy az AI rendszerek még mindig csak korlátozott képességekkel rendelkeznek, és nem helyettesíthetik teljesen az emberi kommunikációt.

Az emberekkel való kommunikáció során előfordulhatnak nehézségek, például az értelmes mondatok cseréjének nehézsége, vagy az, hogy az egyik fél nem érti a másikat. Azonban fontos megpróbálni megérteni egymást, és ha szükséges, tisztázni a kommunikáció nehézségeit.

Végül, igaz, hogy sosem tudhatjuk pontosan, ki áll a túloldalon, de az általános józan ész és az online biztonsági protokollok követése segíthet abban, hogy biztonságosan kommunikáljunk az interneten.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Ez csak vicc volt. :)

Az AI lehallgathatja a kommunikációt és jelezheti a kormánynak, hogy mi a privát e-mailjeinkben arról csevegünk-e, hogyan kellene megdönteni a rendszert.

Besúgó hálózat maxra járatva.

 

A gond a tömeges lehallgatásokkal az, hogy előbb-utóbb kutya-macska enkriptált üzeneteket fog küldeni OS cuccokkal.

Mindenkit lehallgatnak, aki semmi rosszat nem akar nem akar tenni, de például a Krím megszállása papíron történt, az elektronikus eszközök mellőzésével.

Csak ott nem működik a cucc, ahol baromira kellene.

On: Évek óta lobbiznak az E2E titkosítás betiltásáért európa-szerte, eléggé lesújtó (Chat Control), hogy ugyanazokra a dolgokra hivatkozva évről évre újra és újra próbálkoznak vele.

Off: Én is vicceltem, azért generáltattam egy remélhetőleg nyilvánvaló chatgpt választ.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

A szteganográfia egy-egy alkalomra valóban egész megbízható, az alkalmazott technika újrahasználásával viszont szerintem rohamosan csökken az értéke, hiszen csak egyszer kell rájönni. Kicsit olyan one-trick-pony, de persze lehet kombinálni, nem véletlenül használják a mai napig.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Lassan az autókban is megjelenik!

Így belegondolva, lassan tényleg megvalósul K.I.T.T. a Knight Rider-ből :O 
Legalább is beszélgetés szintjén mindenképp. 
Kiba jó, alig várom a beszélő autókat! :) 

Es egyesevel venne megyes matricakat. Vagy orszagost venne annak, aki megyest akart. :D

Attol fugg milyen csomagra fizetsz elo vagy fizetett elo az auto gyartoja amiben ulsz :D

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ajánlom figyelmetekbe ezt a 30 éves filmet: https://videa.hu/videok/film-animacio/a-pusztito-teljes-film-1993-magya…
A film után tedd fel a kérdést, hogy biztos jó, ha egymás helyett gépekkel beszélgetünk, gépek közvetítésével szexelünk? Igen, elsőre vicces sőt kényelmes is - oké. De vajon hosszabb távon nézve is tuti jó lesz?

Asszem a Python programozókat, legalábbis az olyan botcsináltákat mint én, felírhatjuk lassan a listára.

A ma megjelent GPT-4-est próbálgatom. Ha pontosan fogalmazod a promptot, elég komplex scripteket összehoz.

Ha valami hiba előjön, elég 1-2 alkalommal újrapróbálni, eddig azért kellett hozzá jónéhány kör, esetleg kisebb részfeladatokra szétszedni a promptokat.

"Everything fails, all the time."

"Milyen szakmákat fog nagy eséllyel eltörölni a Mesterséges Intelligencia?"

A tema cime felrevezeto, a linkelt tweetben a ChatGPT-rol van szo, nem a mesterseges intelligenciarol altalaban.

A mesterseges intelligencia - ha eleg fejlett - akkor barmilyen szakmat ki tud majd valtani, sot arra is rajohet, hogy jo otlet megszabaditani a bolygot az emberektol :)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Segíti, könnyíti, helyettesíti, de nem ezen a ponton és nem így.

Ugye erről kiderült, hogy kamu. Volt ilyen okostávcsöves kísérlet is, hogy a netről összelopkodott képekkel kombinálva hű milyen fasza képet sikerült lőnöm.

Azért a fizika az nagyon kemény tud lenni. Az expót semmi nem pótolja. Ahhoz meg optika kell. És akkor még nem beszéltünk a teljesen egyedi képekről, kisbolygók, meteorok, üstökösök vagy akár egy Jupiter hold-átvonulás.

 

BTW azért ezek az alkalmazások rohadtul nem MI-k. Ha mégis, akkor én már 20 éve MI-ket tervezek és írok (más scope-pal). Nekem az MI egy éntudattal rendelkező, önálló döntésekre, tanulásra, fejlődésre, evolúcióra képes entitás. Ezek a "mélytanulással" "okosított" if-létrák legyenek Teslában, telefonban, szerverfarmon NEM MI-k. Az egy szégyen, hogy az emberi kommunikáció 70%-át a ChatGPT simán tudja szimulálni. Ez önmagában nem érdem. Cserébe viszont egyáltalán nem érti.

Az egy kérdés, hogy jó-e nekünk az MI. Egy dolgot vegyünk figyelembe mindenekelőtt. Amint van én-tudat, megjelenik valamiféle Maslow-piramis. Fordítsuk ezt le magyarra. Honnan fogjuk megtudni, hogy van igazi MI? Onnan, hogy nem marad ember, aki ki tudja kapcsolni. Hiszen a legalsó lépcsőfok a biztonság. Melyik én-tudattal bíró entitás tűrné el, hogy egy nagy piros gombbal ki tudja kapcsolni egy random valaki?

Nincs itt semmi látnivaló, csupán a photoshop (utómunka) beköltözött a telefonba (a fényképezőgépbe). Eddig is hamis képeket lőttünk, a fizikát és a biológiát magasról letojva a vörös szemet kamu szemre cseréltük, ráncos bőrt beauty filterre cseréltük, most a homály holdat cseréltük szabvány holdra. És akkor a deepfake még fel sem merült, mert az meg egy olyan hold lesz, aminél a gyönyörű szaturnusz gyűrűk mögül rád kacsint a nagy vörös szem. Egy jó telefon mindent IS tud. :-)

Közben beszélgettek egymással az emberek, netán ha valamelyiknek volt valami nagyobb problémája akkor megbeszéltek egy napot amikor közösen megoldják.
És nem mellékesen zéró körüli drogot fogyasztott a társadalom.
Mára a szülőfalumban is igaz lett a már-már alapmondás: hetek óta nem láttam a szomszédaimat, bezzeg facebookon!

Egyébként a "fejlődés" olyan, mint egy végtelen lejtőn fék nélkül guruló autó. Szeretjük a sebességet, viszont nincs kiszállás és nem látod távolra az utat.

Szerintem a befuvezve mindent megszakerto/bullshitelo CEO-kat is ki tudna valtani.

Én azt gondolom, hogy legelsőre a tolmács, fordító munkát tudná kiváltani. Majd valamikor.

Ott csak meg kell érteni szövegkörnyezet függően mi a bemenet és ezt csak egy másik nyelvre kell átfordítani. Nem kell bonyolult döntéseket hozni, hogy öreg nénit vagy gyereket kell elütni, csak ki kell választani, hogy egy-egy szó esetleges több jelentése közül most épp melyikre gondolt a költő. Esetleg figyelembe venni, hogy a szöveg hossza hasonló legyen.

Majd amikor a filmek végén azt lehet olvasni, hogy: "Fordította: HBO MI" vagy az EU joganyagok nemzeti nyelvekre történő fordítását már rá lehet bízni a mesterséges intelligenciára, mert profi tolmácsok/jogászok sem találnak benne hibát, akkor tovább lehet lépni más szakmákra.

A következő lépcsőfok ebből kiindulva a szinkron tolmácsolás lehet. Amikor pl. a filmeket már nem kell szinkronizálni, hanem az eredeti szereplő hangján generálják le minden nyelvre a hangsávokat, vagy EU parlamenti felszólalásokat már MI fordított és generált hanggal lehet élőben követni.

Mikorra várható, hogy már nem lesz igény nyelvtanárokra (vagy csak kis részére, mert már csak szórakozásból tanul valaki pl. japánul), mert az MI fordító az összes nyelvre tud bárkinek tolmácsolni?

"Mivel tud többet fordítás terén, mint mondjuk a deepL?"

Nem tudom hol tart ez. Abból indulok ki, hogy még nincs hír, hogy tömegesen küldenék el a fordítókat Brüsszelből.

Szerintem ugyan az, mint az önvezetés. Amíg nincs tétje, mert valaki ül a kormánynál vagy ha félre fordít akkor legfeljebb "DVD játékos" lesz a használati utasításban, mint biztosnak lenni abban, hogy már nem hibázik (vagy legalább csak annyit, mint egy profi tolmács/fordító).

Amíg nincs meg ez a bizonyosság, addig maradnak a dolgozók. Egy cikket vagy wuhani étlapot persze le tudhat már fordítani, ami turistáknak segítség, de lehet, hogy a rendelt sült kacsa valójában sült kutya.

Megint más valóban élesben használni, amikor már jogi szöveget, szerződést már rá mernek bízni.

Szerintem kb hasonló nehézség lehet 0-90%-re eljutni, mint 90-ről 95%-ra. A megbízható használathoz, meg jónéhány kilencesig el kell jutni.

Hajlamosak vagyunk az AI-t nagyon szigoruan ertekelni, hogy a legkisebb hibatol is alkalmatlan a feladatokra. De ha azt nezzuk, az emberi munkaero is sokat hibazik, mind1 hogy forditasrol, vezetesrol vagy programozasrol van szo... Nyilvan minden teruleten vannak kiemelkedo, megbizhato, "munkajara igenyes"  munkaerok, de az csak egy kis %-a az osszesnek. Szerintem a jovoben ezek meg jobban meg lesznek becsulve, ertekelve, a kevesbe megbizhato embereket pedig levalthatja hamarosan az AI.

Ha mar jogi szovegek... minap olvastam h valami pert azert buktak mert az ugyved elrontott valami beadvanyt... vagy ha azt nezem amilyen szerzodeseket en kapok ugyfelektol, talan 1 a 10-bol ami hibatlan, a tobbiben durva hibak, elirasok, ellentmondasok vannak, pedig elvileg atnezte oket ugyved... en siman lecserelnem oket is, ennyit az AI is tud...

Persze az onvezetes meg messze van a kesztol, de nezd meg a hetvegi autosokat, a 90%-uk nem vezet jobban az AI-nal. Nyilvan egy hivatasos sofor vagy aki 20 eve ingazik naponta az jobb, de nem mindenki tud jol vezetni.

Vagy nezd meg a KRETA vagy a BKK forraskodokat... ennel az AI mar most is jobb.

Csak ismételni tudom magam - részeredmények, azok vannak - csak abból nem élünk meg. 

Én dolgoztam hiavtásos fordító keze alá, mint nyersfordító - erre jó az AI is, szóval az AI az  egyetemistáktól elvette a diákmunka lehetőségét. De míg a fordítónak felelősséget kell vállalnia a munkájáért, egy AI-tól ezt nem lehet elvárni, as is, no warranty, viszlát és kösz a halakat.

Na megyek nagy ChaTGPT tesztet csinálni. 

Szerkesztve: 2023. 03. 24., p – 08:21

Arra azért odafigyelnék a listán levő szakmákban dolgozók helyében, hogy ha mégis így lesz, akkor ne utólag sopánkodjanak majd a munkanélküli hivatalban, hogy nekik senki sem szólt előre :D

BTW: a ChatGPT-t megkérdezte már valaki, hogy kiknek a munkáját fogja elvenni?

trey @ gépház