Ismét "hanyatlik" a Nyugat: 10% alatt az infláció az eurózónában

Hozzászólások

Ha jól látom ez az "annual", azaz az éves eurózóna infláció, habár a cím nem teszi teljesen egyértelművé. Te itt a ksh novemberi inflációját linkeled (YoY infláció), az éves inflació nálunk kb. 15%-ra várható. Ezt alátámasztja az állampapírok kamara, a nyugdíj és a minimálbér emelés is. (Mind a három ezen a szinten mozog.) Csak azért írom, hogy almát almával hasonlítsunk össze.

Mindíg az előző év X hónapjához viszonyítanak,

Igen, ezt jelenti a YoY, a Year over Year. Ami nem azonos az éves átlagossal. Az éves fizetésemelésed sem az előtte egy hónapi YoY-ra alapozva állapítják meg, ugye?

Ez a YoY-ra hivatkozás a szokásos médiahisztéria része.

Ha mindkét helyen a YoY-t hasonlítják, akkor rendben van (nem néztem meg).

trey @ gépház

https://bankmonitor.hu/cikk/mennyi-lesz-a-2022-evi-inflacio-igy-szamolj/

Szólj ha kell segítség az értelmezéséhez.

Pl. 2021 november -> 2022 november YoY 22,5%

2022 éves átlag valahol 14,6%.

Aki mondjuk PMÁP állampapírba fektetett, ezért 14,6%+1,5% hozamra számíthat. A minimálbért is ehhez szabják (ezért lett 14%), meg az éves inflációkövetést is a béreknél stb.

trey @ gépház

Tökéletesen igazad van a címben. Miért nem 0% körüli vagy defláció? Nem oly rég még ez volt a jellemző.

az ellen oldal nagy része valós alternatíva helyett 12 éve a rettegők viadalát játsza.

Attól még a valóságot ki kell mondani pl. a magyar inflációról. Legyen a te egyéni szoc problémád, hogy az elhallgatásban látod a megoldást.

Attól még a valóságot ki kell mondani pl. a magyar inflációról.

Egyet értek. Ki is van mondva mindenhol, még az M1-en is. Szóval senki nem hallgatja el, úgy hogy a második mondatodban levont következtetés szintén helytelen.

Viszont ezt a topikot nem a magyar infláció kimondásával indítottad, hanem az EU-éval, majd az első hozzászólásodban közölted a magyart is. Na ezt hangulatkeltő hozzáállást hívom én a rettegők viadalának. Szó sincs itt a magyar infláció mértékének megvitatásáról.

Ez a KSH fele 22% is erosen statisztikazott.

Persze hogy statisztikázott, KSH -> Központi Statisztikai Hivatal. Nem súlyozottra vagy kozmetikázottra vagy valami hasonlóra gondoltál?

Így megy ez egyébként. Szóval lehet, hogy a kenyér drágább lett, de valószínűleg a toronydaru olcsóbb.

A helyzet az, hogy inflációt a mindennapi, vagy legalábbis sűrűn vásárolt dolgokon érezzük. Ez jellemzően a kaja, üzemanyag, rezsi trió. Ezért érzi mindenki 50-100%-os. A dolgot igencsak árnyalja, hogy egyes helyek igen érdekes árazási stratégiát alkalmaznak, amit összehasonlítva másokkal, meg esetleg külföldi árakkal (nem az áfa különbség adja a difit) finoman szólva is a valóságtól elszakadtnak lehet nevezni. Egy másik topikban arra vezettem vissza, hogy euróban kell "hozni a számokat" a felsővezetésnek, máshol pedig olyat hallottam, hogy akkor most felpörgetik a beruházások megtérülését, illetve ha már úgyis emelkedik, akkor emelkedjen vala.

Érdemes nagyon megnézni, hogy mit hol, már csak elvi okokból is.

az hogy a zsemle felment 30-rol 60-ra, nem jelenti hogy mindenhol durva aremeles tortent. ugyan nem vesz mindenki mindennap TV-t/autot/hazat/akarmit, aminek teljesen mashogy valtozott az ara. szerencsere ez is beleszamit, mert egy ilyennel a par szazalek dragulas ugyanannyi mintha zsemle dragult volna 3x-ra

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

A fogyasztói kosárban súlyoznak, így oldják meg, hogy nem veszel állandóan TV-t. Ez ahhoz kapcsolódik, hogy hol hány százalékát költik a fizunak rezsire, meg kajára. Amikor EUR 2500-ból elmegy EUR 150-200, az más, mint amikor 160k HUF-ból 30-50k-t felszippant a rezsidémon, és nem csináltak semmi izgalmasat.

 Vagy hazudik róla, vagy elmaszatolja, vagy hamis mantrákkal magyarázza

Ezzel is egyet értek. Viszont az elhallgatásról volt szó nem pedig erről. Mint írtad - még a KSH sem hallgatja el.

Ez egy olyan hangulatkeltés volt, amiben csak tények szerepelnek.

A tényekre reagáltam is, a hangulatkeltés hidegen hagyott.

Legalább is a Nyugat-Eu kormányok is minden rendelkezésre álló módon ezt a látszatot kívánják fenntartani, ott is leginkább a hatalom megtartása érdekében. (Mert a magas inflációt még talán az echte német polgárokkal, - némi morgolódás mellett, - elfogadtathatják, de a migráns eredetű néprétegek alacsonyabb vagy nem létező megtakarítás szintjei erre azonnal generálják az autó-gyújtogatást.

Mit tehetnek tehát? Ők is terelnek, kozmetikáznak és adják a kereskedelem felé a "nyomtatott-eurós" támogatásokat. De egy adott időben látható inflációból messze nem következik az év végi szint. - Akkor kell majd újfent megnézni. (És nem a statisztikákat, hanem a valós életet.)

Gondold el, az inflációról, az egyre bonyolultabb összetettségű, globalizálódó világunkban neked azonnal a Fidesz jut az eszedbe. Becsípődés!

https://www.youtube.com/watch?v=kd0A5dBUEKM

Ezt tényleg érdemes végignézni mindenkinek, mert megadja 2030-ig (mondjuk utánra is,) a legvalószínűbb forgatókönyvet az emberiség történelmében. Amit eddig a világ folyásáról tudhatunk, az mind erre a jövőre mutat. (Kiváló koponya, és nem lóg ki a lóláb-Fidesz-érdekeltség!)

Akkor neked is elmagyarázom: ha Magyarországon sokkal szarabb az infláció mint egész Európában, akkor nem a magyar kormányé az elsődleges felelősség? Hol máshol kellene keresni az okot? Miért jobb a többi, akár régiós országban is?

Szar a levegő a Kárpát-medencéban? Isteni átok? Véletlen? Soros György?

 

A kérdés nem az hogy miért van infláció és az miért magas (mindenhol az), hanem hogy Magyarországon miért extra szar? Számomra a természetes válasz az, hogy a kormány elkúrta. De nyitott vagyok bármire.

Nincs közgazdasági végzettségem, csak arra próbáltam utalni, hogy ha például egy vihar megkárosít 10 társasházat de az egyiket jobban sújtja a 9 többihez képest, akkor szerinted ideje elővenni a közös képviselőket mert ez bizony az ő hibájuk holott ezer más tényező is közre játszik az építtetők munkájától a lakók hozzáállásán át a földrajzi adottságokig.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Nem teljesen jó a példa, mert az elfogadható inflációért való küzdelem konkrétan a kormány egyik feladata, amiért fizetést kap. Azt meg senkin nem lehet számonkérni, hogy a vihar egyik házat jobban megrongálja, mint a másikat.

Ha esetleg mulasztás miatt, akkor ott már érdemes elővenni azt, aki mulasztott.

Pontosan erröl van szó. Azért vannak a vezetök, hogy megfelelöen kezeljék a helyzetet. A hangsúly a megfelelö szón van.
Amíg megy a szekér, magától is megy, azt csinálnak amit akarnak. Amikor jön az elsö komolyabb kihívás, akkor meg elkezdenek ész nélkül kapkodni, és rosszabbnál rosszabb intézkedéseket hoznak. A demagóg agymosásról meg ne is beszéljünk, mert az nem politika, hanem hangulatkeltés.

Meg se szólalnék, ha az inflációnk hasonlóan szar lenne, mint Európában.

A megszólalásod attól függ, hogy a Telex miről és mit ír.

Ezt semmilyen fideszes agymenéssel és propagandával nem lehet palástolni.

A palástoláshoz elég, ha a fajtád megszólal. Az emberek pár percig hallgatnak titeket, és minden hibát megbocsátanak Orbánnak.

:)

Azért picsognak annyit a fórumhuszárok és facebookjanik, mert a munkájukkal kevés értéket termelnek, így unaloműzésből is folyton a munkához nem kapcsolódó netes tartalmakat pörgetik. Ez a fizetésükön is meglátszik úgy pedig minden áremelés fáj. Nekem tavaly 29%-ot emeltek és egyáltalán nem érzem, hogy nehezebb lenne az élet. Nincs is időm minden nap a hup-on hittéríteni. 

Egyébként megjegyzem, hogy ha valaki az árstoppolt termékeket veszi, rezsivel a limiten belül marad akkor számára 0% az infláció. Persze ilyenkor már kell a tévé, notebook, új garázs de ott meg az áremelkedés nem olyan nagy. Németországban az ottani statiszikai hivatal valamiért kivette a lakhatási költségeket a kosárból, egyből barátságosabb lett az inflációs adat. Ez szerintem a statisztika kozmetikázása. 

Azért picsognak annyit a fórumhuszárok és facebookjanik, mert a munkájukkal kevés értéket termelnek, így unaloműzésből is folyton a munkához nem kapcsolódó netes tartalmakat pörgetik. Ez a fizetésükön is meglátszik úgy pedig minden áremelés fáj.

Ezeket amúgy te honnan veszed? Csak ebben az idézetben van vagy 3 állitás amit a semmiből rángatsz elő. Fantázia.

Ahol ilyen szarok vannak ott mérnökember nem dolgozik. Egyértelmű jele a rossz management-nek (a valódi szakmai rálátás helyett azt nézni hogy mennyit mozog az egér egy nap, az konkrétan sértő egy mérnökkel szemben).

Aki repetitiv munkát csinál számitógéppel (pl. telefonos értékesitő és excelben X-elget) attól elnézést.

Sehogy, de hidd el, előbb-utóbb kibukik, ha lumpen vagy. A JobCTRL-nek nem is hitvallása, hogy 100%-ban a munkával foglalkozz. Általában olyan helyeken vetik be, ahol mondjuk 30%-os vagy rosszabb termelékenységet akarnak 60-70%-ra felhozni. A 60-70% már jónak mondható.

trey @ gépház

Az agilis módszertan ezt tool nékül megoldja. 

A reggeli szeánszon három kérdésre kell válaszolni:

- Mit csináltam tegnap?

- Mit fogok ma csinálni? 

- Szükségem van-e segítségre? 

 

A futószalagszerű munkákra jó a jobctrl, én maradok a feladat/felelős/határidő view-nél a megfelelő toolban. 

Szun Ce kétezer évvel ezelőtt leírta, hogyan kell skálázni az ilyen problémát. Ha valaki száz ember kell mozgasson, az kinevez 10 koordinátort, akiknek szintén van tíz emberük. A Jobctrl olyan helyeken kell, ahol a menedzsment teljesen alkalmatlan a vezetésre,  és nem is akar változni, így egyszerűen bevezet egy digitális korbácscsattogtató rendszert, amitől azt hiszi, majd az dolgozik helyette. 

Szerintem a feladatok készültségét, minőségét, határidejét, szakmaiságát ellenjavallt olyan módszerekkel "ösztönözni", mint egy JobCTRL vagy bármilyen hasonló aktivitás monitor rendszer. Miért nem tudja a csapat vezetője, hogy mi a státusz? Mert balfasz, és azzal tud fontosnak tűnni, hogy ilyen megoldásokra szórja a cég pénzét.

A ballasztot ki kell dobni természetesen, de azt JobCTRL nélkül is látni kell, hogy ki az.

Ezért mondom, hogy a JobCTRL inkább az olyan alacsony hozzáadott értékű, repetitiv és könnyen tanulható, mennyiségi munkákhoz alkalmas, mint a excelben X-elgetés, telefonos marketing, és társai. Ott még so-so, hiszen ott maga a szakmaiság se igen létezik.

mint egy JobCTRL vagy bármilyen hasonló aktivitás monitor rendszer.

Azért  a JobCTRL nem csak erre jó. Erre szokták ajánlani (és használni), meg a félelem tőle is erről szól. Viszont ahol a bevezetésén dolgoztam a célja az volt, hogy folyamatokat elemezzen.

Konkrétan nagy tömegű operátor számtalan különböző folyamatának az idejét vizslatta a vezetés. Pl

 • elvette a feladatot
 • rendszerben keres
 • kattogtat
 • rendszerre vár
 • lezárja a folyamatot

(ez a legegyszerűbb) És ebből olyan átlag időket számolt, amit másképp nem tudott megmérni. Az erőforrás tervezést akarta támogatni és indokolni. Olyan környezetben, hogy kb 1000-1200 munkatárs 5 elosztott telephelyen.

Értem, köszi, tehát ilyet is tud. Illeszkedik az eredeti mondáshoz, miszerint szellemi, kreativ, mérnöki munkák esetén semmi keresnivalója.

Banki ügyintézős néni, marketinges, excelben X-elgetés, supportos, ticketelő, tehát lényegében szabályozottan kattogtató munkaerő esetén lehet értelme, mint ahogy az elején is mondtam.

Az, hogy mi miatt, nem tudom, de az tény, hogy jóval kevesebb kocsma üzemel, mint régen. Volt az okok közt sok minden (pl. a nyerőgépek betiltása - amit egyébként helyeslek, lehetett a dohányzás korlátozása, bár tapasztalataim szerint ez talán a legkevésbé, a COVID hatása is, de sok más ok is. A csökkenés viszont egyértelmű.

Ez tényleg jó, ezt köszönhetem én is nekik. Egynek jó. Mondjuk a dohányosokat ez sem szoktatta le a dohányzásról, pedig itt is az lett volna az igazi kihívás. Betiltani a picsába a dohánytermékek árusítását.
Fidesz-függetlenül is szánalmasnak tartom valahol azt, hogy önpusztító mérgekkel lehet jó adóbevételeket szerezni. A betegség nagy biznisz, a szenvedélybetegség is az.

No de miért álljunk meg itt? Tiltsák be az alkoholt, a szexboltokat, a szerencsejátékot na meg persze a máktermelést is. A müezzin alatt majd találkozunk, bátyám.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

A cigi és az alkohol óriási károkat okoz minden társadalomban. Minél több a függö, annál többet. Érdekes kimutatás lenne az, ahol látni lehetne, hogy a mérgek fogyasztása mekkora terhet ró egy ország gazdaságára, kontra mekkora adóbevétel, egyéb profit realizálható ezekböl (gyógyszeripar, stb...). Engem az érdekelne, hogy merre hajlik a mérleg nyelve.

Ha megiszok 1 liter vizet, attól egészségesebb leszek. Ha elszívok egy szál cigit, attól meg betegebb.
Ha megiszok 1 liter vizet, azzal nem ártok senkinek. Ha elszívok egy szál cigit, akkor szimplán büzt generálok 50m-es körzetben, és már a leheletem is undorító lesz sok másik ember számára. Azon felül, hogy mérgezem magamat vele.

A mértéktartást nem keverném a méreg kontra egészség témakörökkel.

elszívok egy szivart mi bajom lesz? megiszok egy pohár bort mi bajom lesz? wiszki szivarral? mi bajom lesz? nem nagyobb a veszély mint a nutella vagy a kinder csoki evésnél, ahol pálmaolajat tolatnak velem. mondjuk azokat betilthatnák....

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Egy száltól, szelettöl semmi. Ember legyen a talpán, aki megmarad ezen a szinten. A függöség nem így müködik, a szintentartáshoz egyre nagyobb mennyiség, bevitel kell, ami végül benyújtja a számlát. Biztos haltak már bele a pálmaolajba is, de a statisztikák élén a dohányipari termékek és az alkohol szoktak állni, nem véletlenül.

És közben sír az infláció miatt :D

Napi 2 doboz cigarettát szív el egy ismerősöm = havi 90 000 Ft

Napi 1 üveg bor is lecsúszik mellé  (meg némi tömény is) = havi (alsó hangon) 30 000 Ft

Meg a nasi = havi 15 000 Ft

A főzeléket stb. nem szereti, csak húst hússal eszik.

Ez havi 150 000 Ft többlet ahhoz képest, amit én fogyasztok. Havonta. Erre nekiáll sírni, hogy 1 kg kenyér 600 Ft-ról 1000 Ft lett. Havi 12 kg kenyérrel számolva neki 4800 Ft többlet.

Kemény az élet gyerekek :D

trey @ gépház

- Családi adókedvezmény : diszkriminatív, fenntartom, nem kedvezmény meg támogatás kell, hanem normális bérek

- ápolók bérrendezése : itt nem tudom mi történt, de csodálnám, ha elégedettek lennének az ápolók

- határkerítés : teljesen felesleges pénzégetés, a migránsok azóta is özönlenek át rajtunk, csak kevésbé látványosan (balesetek és lekapcsolások tanúsítják ezt). A kerítés leginkább az embercsempész maffiáknak kedvez, lehet ez is volt direkt a célja.

- közmunkaprogram : jobb mint a semmi, de ez is csak viszi a pénzt és nem hozza, végeredményben azok fizetik meg ezt is, akik a versenyszférában dolgoznak.

a családi adókedveszmény miért diszkriminatív?

a közmunka nem kötelező, ha valakinek nem tetszik,  mehet a versenyszférába. és igen. inkább fizetem ezt, mint a segélyt.

kerítés: a biztonsági övet szereld ki a kocsiból, mert nem véd meg 100%ban a balesetektől.

ápolók: nem vágom a témát.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Az egykulcsos SZJA-nak mindenki örülhet, pláne a jólkereső IT szektor. Igaz, a minimál adómentessége megszűnt. A családi adókedvezménynél még a járulékokra is ki van terjesztve, hogy akinek gyereke van ÉS dolgozik, az igénybe vehesse jobban. Speciel nem vagyok egy rajongójuk, de a CSAK-ot jónak tartom.

Az ápolói bérrendezésben kutyafüle történet. Egyrészt a munkakörülmények hovatovább nem rózsásak, másrészt az osztrák, szlovén és hasonló bérekkel már szinte közvetlen verseny van. (Értsd jól, amilyen életszinvonalat az adott bér helyben az országában biztosít.) Eközben a dokiknál egy igen bő, amúgy szintén fontos, bérrendezés volt, amire piffpuff máris kapnak 10%-ot.

A határkerítés nélkül sokkal rosszabb lenne valszin a helyzet, látod, hogy Horgosnál volt egy kis "tobzódás". A csempészek ellen sokkal komolyabb védelem kéne a határra, pláne, hogy a keleti és déli határunk egyben schengeni határ is. Az EU-s "mélységi határellenőrzés" kutyafüle, mert a "gyanús elemek szúrópróbaszerű" ellenőrzését jelenti. Namármost ha nem egy fogyatékos embercsempész rámol be 20 szerencsétlent egyfurgonba, pláne egy random messzi rendszámos, hanem minimálisan szervezettebb, akkor a kutya nem állítja meg őket. Egészen könnyen megugorható lenne, csak ugye a pénzlehuzás a célja ezeknek.

Minden állami kiadást azok fizetnek, akik dolgoznak rendesen. Az államkassza azt jelenti, hogy amit befelé fizetünk minden hónapban, évben, arra egy választott csapatot bízunk meg, hogy helyettünk intézze a dolgokat. Utak karbantartása, egészségügy, oktatás, határvédelem (részben), közigazgatás, szociális ellátások, nyugdíj, államadósság finanszírozása. Ez utóbbinál azért érdekelne, hogy mind mondanak a vakon kormányhívők, hogy vajon a 15-17%-os kamatteher (áttételesen az EUR, USD és JPN kötvényeken is) fizetése az adójukból mennyire nyerő.

A gyerek sokba kerül. De biztos te is ilyen magtalan vagy, akinek fogalma sincs, mennyi most egy szülés (születésig kb 1 milliót költesz) meg mennyibe kerül a gyerek utána (oltások, bizbaszok, stb) és a költségek csak nőnek.

 

Bruttó 5-800.000 az ápolók bére, de pont úgy van, ahogy mondod/olvasod az igazmondóban.

Az, hogy mennyibe kerul egy gyerek, igazabol nem meghatarozhato. azt irod, 1 millio, de ez nem igaz. egy terhes nonek kaja kell es nyugalom, semmi tobb. egy babanak meleg hajlek, nemi ruha, egy szereto anya, es igen, pelus.

Igazabol a legtobb cucc, ami "1 millio"-ba kerul, nem szukseges, csak ratoljak az emberre, mert jo piac es kell a GDP. Szumma valoban kenyelmesebb veluk az elet, de messze nem kovetelmeny.

az egyetlen koltseges dolog, ami kell a gyerekhez, az az ido es turelem. persze az idodet mashol megfizetik, tehat az kozvetve valoban penzt is er.

Annyi marhasagot hordtal ossze, hogy nem volt hogy valaszolni ra.

Az, hogy mennyibe kerul egy gyerek, igazabol nem meghatarozhato. azt irod, 1 millio, de ez nem igaz. egy terhes nonek kaja kell es nyugalom, semmi tobb. egy babanak meleg hajlek, nemi ruha, egy szereto anya, es igen, pelus.

Igazabol a legtobb cucc, ami "1 millio"-ba kerul, nem szukseges, csak ratoljak az emberre, mert jo piac es kell a GDP.

 

Erre megprobalok valaszolni, hatha. Amig egy kismama a szuloszobara er, rengeteg kotelezo vizsgalaton kell, hogy atessen.

Valamelyik a csed/gyes/gyed elofeltetele.

Es most kapaszkodj meg: Van olyan vizsgalat, amire ugy kap idopontot, hogy a szules idopontja utanra esik, mert akkora a varolista!

Tudod egy szuletendo baba nem tudja kivarni a varolistat, mar a 42. het is durva es nagy esellyel lesz komplikacio.

Ilyen vizsgalatbol vagy otot ossze lehet halaszni, ugy, hogy egyiknel se akarsz maganegeszsegugybe menni, de ra vagy kenyszeritve.

 

A szules maga is fizetos. Az allamiban is kernek penzt, megha hivatalosan nem is mondjak, meg tiltott, ~altalaban~ allitolag a szules utani hathetes kontrollon adjak oda legkesobb. Ez 3-600eFt korul lehet.

Ha magan szuleszetet valasztasz, es szerzodest kotsz veluk a 36. hetig (egyebkent nem fogadnak), akkor az ara olyan 900-1.6MFt kozott van,

plusz ha meg be is akarsz menni a szuleszetre (120khuf/ejszaka). Es ez csak a szules, terhesgondozast is valaszthatsz naluk....

 

Van egy Down koros vizsgalat terheseg alatt feluton, amit itthon nem csinalnak, valahova Svajcba kuldik a mintat, az is 250kHUF.

Persze nem muszaj kerned, de kellokeppen ravezetnek, hogy az a biztos, meg lehet hogy ... de nem akar megijeszteni ...

 

Szerintem gyalazat ami a magyar egeszsegugyben megy, foleg a szuleszet korul. Igy nem lesz nepessegnovekedes Mo-n az tuti.

 

Ismeros kert szules utani hathetes kontroll vizsgalatra idopontot, es aprilis vegere kapott, erted, 3 honapra. Ahh, nem is folytatom.

Annyira sut az irasodrol, hogy messzirol sincs tapasztalatod, hogy ihaj. De meg nem is ismersz olyat aki vegigjarta volna ezt a halalvolgyet.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egyetertunk, hogy a magyar egeszsegugy egy katasztrofa. Az en gyerekeim hollandiaban szulettek, es bar nem ot csillagos az ellatas ott sem, de ertem, hogy nagysagrendi kulonbseg van a magyar viszonyokhoz kepest.

De: amit irsz, azok kivetel nelkul kontroll vizsgalatok. Namost ehhez tudni kell, hogy amig a baba a pocakban van, tenylegesen tenni kvazi semmit se lehet. Abortusz az egyetlen beavatkozas, amit el lehet vegezni, a tobbi a szokasos: pihenes, terhesvitamin, stb..., ez a maximum, amit realisan tenni tudnak. Na persze igen, van ilyen-olyan csecsemo-mutet, de az az igen ritka kivetel, nem a szabaly.

A kerdes itt az, hogy ha az abortusz az egyetlen, amit realisan tenni tudsz, es azt is csak felidoig, akkor mi ertelme van a kontroll vizsgalatoknak? Ertem, latod UH-n a babat, de ettol neki jobb lesz barmi is? Tenni semmit se tudsz, akarmit latsz is.

 

...

 

Es, hogy kicsit mas szemszoget is mutassak. Szerinted majd a videki emberek mind maganklinikan vegzik a terhesgondozast? Se anyagi, se intezmenyi feltetelek nem adottak. Megis megszuletnek azok a babak, es koszonik, jol vannak. Lehet, kicsit tul van lihegve a dolog a modern kulturaban?

En videken egesz mast tapasztalok.

A 6 hetes kontrolt meg a gyerekorvos csinalja, nem a korhaz (ha egyaltalan).

Pesten volt a nogyogyaszat, ott fizettunk, de nem sokat (6 * 40 + 2 * 30 talan vmi speckobb ultrahangos es verveteles vizsgalatert). ez 300k, de videken ez is megsporolhato, sot Pesten sem kellett volna ennyi vizsgalat.

Persze aki hajlando fizetni marhasagokert, az barmennyit el tud kolteni.

Annyi marhasagot hordtal ossze, hogy nem volt hogy valaszolni ra.

Talán le kéne szállni a magas lóról, mert a világ nem csak abból áll amit te látsz és gondolsz.

Annyira sut az irasodrol, hogy messzirol sincs tapasztalatod, hogy ihaj. De meg nem is ismersz olyat aki vegigjarta volna ezt a halalvolgyet.

Én tudnék mutatni neked a baráti körömből olyan nagycsaládot, ahol az anyának nincs orvosa, kereken nullaszor(!) járt terhesen vizsgálatra és otthon szült ismerős bávábbal. Mindezt 6 alkalommal. Szarik az egész egészségügyre. A költségei kerek nulla forintot tettek ki ezzel kapcsolatban.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Sok jó dolgot én speciel nem tudok felsorolni. amit én konkrétan a Fidesz politikájának köszönhetek, és jó hatással van az életemre.

Az egykulcsos, alacsony SZJA bevezetését általában mindenki el szokta felejteni. Én még emlékszem a régi szép idők 20-32-40% körüli kulcsaira; valójában utalhatták volna az egész fizetésemet az államnak, és mehetett volna minden segílyre.

Cserébe van 27%-os, 18%-os áfakulcs, ezek 25 és 15%-osak voltak, és érintik a nyugdíjasokat. Van aztán nekünk tranzakciós adónk, távközlési adónk, meg közmű adónk kérnémszépen, és a rezsin valahogy maradt az áfakulcs, ahhoz valahogy nem nyúltak. A 20-32-40-es kulcsoknál még kezdetben volt durvább, de ezzel együtt, egy szerényebb 2-3 kulcsos lehet szerencsésebb lenne. Igen, már este nekem emiatt, de ha az alsó kulcs egy számjegyű, és magasak a határok, akkor érdemben nem keres kevesebb még bruttó 1-1,2 milliós fizunál se senki. Az államkasszába viszont mindenképp kéne a pénz, válságfüggetlenül.

Egyébként nehogy félreértés legyen, egy percig sem sajnálom a szolgáltatókat, csak abba bele kéne gondolni, hogy különösebb idegeskedés nélkül továbbhárítják ezeket. A repülési "továbbháríthatatlan" adót szintén, csak nem hisztériázva kell, hanem szépen finoman, hiszen "a piaci és minden körülmények, jajjdepláne az energiaárak" sajjjjjnos indokolják.

A benzinárstop után visszaugró jövedéki adó visszaemelés (+20Ft/liter) szintén aranyos volt, és a jövedéki adós nettó végárra jön rá a csodálatos 27%-os áfánk. Ha tényleg fontos az occó benzin, akkor nem emelem vissza a jövedéki adót.

(Például: https://www.vg.hu/cegvilag/2022/06/dragulast-hozhat-az-extraprofitado-a…)

megmondták 2010-ben hogy fogyasztás alapú adó lesz. nagyon sajnálom, hogy a luxusifónon ami fél millió, 27% áfa van, tényleg sajnálom. aki többet költ többet adózik. punktum. a telkóadóra csak annyit, hogy én simán a duplájára emelném, ha van pénz kifizetni a pofátlan 10e ftos havidijat a semmiért, akkor azt be is lehetne fizetni adóba. inkább mint a német államnak menjen....

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Tehát, kevesebbet / ésszel kell fogyasztani. Hint:

 • elhízás listán a világon a negyedikek
 • dohányzás miatti elhalálozásban az elsők közt
 • kidobott élelmiszerben az élmezőnyben
 • a világon csökkent az üa. fogyasztás, a magyaroknak sikerült rekordot dönteniük
 • meddig soroljam?

Teljesen jól van, hogy a felesleges fogyasztást adóztatják és nem a béreket.

trey @ gépház

Az alkoholizmust és a gyógyszerfüggőséget említettem már?!

Az megvan, hogy a TV-kben már minden 10 reklámból 8 gyógyszerreklám? És hogy a magyar zabálja a gyógyszert? És hogy amit nem zabált meg, mert lejárt, azt kilószámra' dobálja a szemétbe?

Asszem' az emberek mellé csak egy lifecoach kéne, aztán kijönnének a pénzükből ...

trey @ gépház

Magasabb az ÁFA, igazad van, mégis sokkal több pénzem van azóta, mióta bevezették. Még úgy is, hogy az extraprofit adókat valóban mindenki áthárítja a lakosságra. Nekem tetszik az a felfogás, hogy ne a munkát adóztassák (SZJA), hanem a fogyasztást; ha sokat fogyasztok (mert megtehetem, akár a fekete jövedelmemből is, ami után persze semmit nem fizetek), akkor sokat adózok. Mivel a mi családunkban az átgondolt, mértékletes fogyasztás és takarékoskodás dívik, masszívan pozitív a mérlegünk az előző adórendszerhez képest. Így talán jut majd pénzünk öregkorunkra (a nyugdíjban nem nagyon hiszek), meg egészségügyi kiadásokra, mivel a TB kicsit olyan, hogy fizetem, de nekem belőle nem sok jut... hirtelen példák: fogorvos, MR-vizsgálat, gyógytornász.

Nekem tetszik az a felfogás, hogy ne a munkát adóztassák (SZJA), hanem a fogyasztást

A felfogás nekem is, de a gyakorlatban mégis az van, hogy 1M bérköltségből lesz <900 bruttód, azaz <600 nettód. Szerintem ez a 40+ százalékos teher már bőven a munka adóztatása.

Ehhez gyorsan tegyük hozzá, hogy amelyik cég megy, az szépen befizeti áfá-t (nem pont a lakossággal kapcsolatban állókra gondolok, hanem akik B2B működnek elsősorban), az iparűzési adót, a gépjármű adót, meg például ha telefont adnak a dolgozónak, akkor elég vad adminisztrációja van (vagy adózik).

Négy évente van felelősségre vonás. Nyolc hónapja volt a legutóbbi, ahol szegény és gazdag egyaránt megjelenhetett és kifejezhette a véleményét. Mivel a demokrácia szavazásnak nevezett csökevénye során nem lehet részletekbe menően értékelni a választhatókat, ezért csak annyit tudtunk meg, hogy a választópolgárok általánosságban mennyi bizalmat szavaztak az egyéni jelölteknek és a pártoknak. Az eredmény alapján nekem úgy tűnik, hogy elfogadják a kormány erényeit és hibáit is. Nem igazán értem, Gyuszk mit szeretne, hiszen ha azt akarja megtárgyalni, hogy milyen különböző hatások alakították az inflációt Magyarországon és a különböző országokban, és ezekért ki a felelős, akkor célszerű lett volna előállnia egy minimálisan komolyan vehető összefoglalóval. Amennyire én látom, nem mutatott fel ilyesmit. Miért csodálkozik, hogy egy telexes hisztinek látszó előadásra úgy reagálnak az emberek, mintha egy telexes hisztit látnának?

:)

Ha Ukrajnában extra mennyiségű orosz katona lehet, az miért nem az ukránok hibája? A régió országaiban nincsenek orosz katonák. Véletlen? Orbán Viktor? :o

Drága "demokrata"* "barátom"! Áprilisban a szavazófülkékben megtörtént a kormány elszámoltatása.

* :D

:)

Véleményed szerint két választás között nem lehet feltenni olyan kérdéseket, hogy miért van elkúrva az inflációnk?

(próbálok a homályos, rosszindulatú hablatyolásodra válaszolni. Gyakran látom rajtad, hogy a személyemen keresztül szólítasz meg sok más embert, réteget, csoportot, ezen lépjünk tovább).

Vannak itt adatok meg személyes konklúziók, pl. hogy a kormány elkúrta.

Várjuk szeretettel a lényegi mondanivalódat, saját konklúziódat, nem úgy van az, az infláció a szomszéd országokban azért sokkal jobb mert ... stb.

 

Neked van valódi hozzászólásod, vagy csak trollkodni jöttél, szokás szerint?

Nekem az üzemanyagár az etalon, ami most Ausztriában (is) olcsóbb. Az átlagbérek meg köszönöviszonyban sincsenek.

Ausztria valahol 2500 és 3000 € között lehet / hónap, itthon meg kb. 300 ezer Ft körül lehet (754 €).

Kint van 13. és 14. havi fizetés is, ez még hozzáadható a különbséghez.

Az ország többségét hidd el, érdekli. Az, hogy te többet keresel az átlagnál, az is benne van az átlagbérben. Ergo: minél több "Trey" van, hatványozottan több minimálbéres, hogy ez a szar átlag kijöjjön. Ez pedig valóban nem a jól keresök problémája, hanem az egész országé sajnos. Ha mindenki úgy keresne, ahogy te, akkor valóban utolérhetnénk a nyugatot is akár.

De, amikor arról van szó, hogy én mennyiért tankolok, hogy jön képbe az átlagbér?

Amikor két ország átlagbérét megnézzük, x -t és y -t látunk, ahol az egyik jobb. Ez egy viszonylag jó versenyképességi mutató: az egyik országban az össz versenyképesség jobb bért tudott kiharcolni ugyanannyi megsütött hamburgerpogácsáért cserébe, ha feltételezzük az egyszerüség kedvéért, hogy mindkét ország összes munkavállalója hamburgerpogácsákat süt (ezzel modellezünk).

 

Téged ez annyiban érint, hogy az átlag jobb vagy rosszabb megléte a te fizetésed versenyképességét is jelenti: ha te egy német, osztrák vagy svájci IT -s lennél, valószinüleg sokkal jobb bért érhetnél el, pedig ugyanazt csinálod.

A fentiek értelmezéséhez a közösségben, társadalomban gondolkodás képessége szükséges. Ha ez benned nincs meg, akkor inkább ne vesztegesd az időt olyasmin, amihez nem akarod hogy közöd legyen.

Amikor két ország átlagbérét megnézzük, x -t és y -t látunk, ahol az egyik jobb.

A két érték lehet ugyanannyi vagy elhanyagolhatóan közeli. Másrészt az egyik érték nagyobb, nem pedig "jobb". A bér felhasználásakor derül ki, hogy melyik a "jobb". Ugyanakkor a társadalmat alkotó emberek életének jósága nem kizárólag a bér jóságától függ.

Ez egy viszonylag jó versenyképességi mutató: az egyik országban az össz versenyképesség jobb bért tudott kiharcolni ugyanannyi megsütött hamburgerpogácsáért cserébe, ha feltételezzük az egyszerüség kedvéért, hogy mindkét ország összes munkavállalója hamburgerpogácsákat süt (ezzel modellezünk).

Azért modellezel ezzel, hogy ne kelljen a valósággal elrontani az elképzelésed?

Téged ez annyiban érint, hogy az átlag jobb vagy rosszabb megléte a te fizetésed versenyképességét is jelenti: ha te egy német, osztrák vagy svájci IT -s lennél, valószinüleg sokkal jobb bért érhetnél el, pedig ugyanazt csinálod.

Undorítóan cuki, amikor egy a fizetésével és az életével elégedett embert próbáltok meggyőzni arról, hogy milyen szar is neki valójában. Ráadásul pont egy olyat, amelyik nem a legjobb körülmények közé született.

A fentiek értelmezéséhez a közösségben, társadalomban gondolkodás képessége szükséges.

Benned ez mikor lesz meg? Mikor lépsz túl a Telexről való másolgatáson?

Ha ez benned nincs meg, akkor inkább ne vesztegesd az időt olyasmin, amihez nem akarod hogy közöd legyen.

Szívből javaslom, hogy te és elvtársaid vegyetek vissza ebből a megmondóember attitűdből. Tulajdonképpen nem is az a baj, hogy meg akarjátok mondani az embereknek, hogy mit csináljanak, hanem az, hogy semmiféle felhatalmazásotok nincs erre (gyk. az emberek nem kíváncsiak a faszságaitokra). Nem hogy nem dolgoztok azért, hogy az emberek racionális okból rátok hallgassanak, hanem rendszeresen szembe is köpitek őket, miközben a Telex szabta önmagatokkal eltelve csak pofáztok és pofáztok.

:)

A bér felhasználásakor derül ki, hogy melyik a "jobb". Ugyanakkor a társadalmat alkotó emberek életének jósága nem kizárólag a bér jóságától függ.

Fun fact: ezekkel senki nem is vitatkozott.

Azért modellezel ezzel, hogy ne kelljen a valósággal elrontani az elképzelésed?

Azért, hogy ne kelljen annyit irni. Végeztél egyetemet?

Undorítóan cuki, amikor egy a fizetésével és az életével elégedett embert próbáltok meggyőzni arról, hogy milyen szar is neki valójában.

Te is önkényesen kevered az átlag és a mikrokörnyezet fogalmát, úgyhogy életbe lép a "hülyékkel kár vitatkozni" fokozat. Arról nem is beszélve, hogy a kutya se akarta treyt arról meggyőzni, hogy ő maga rosszul él. Az átlag él rosszul. Hányszor kell még leirni?

Mikor lépsz túl a Telexről való másolgatáson?

Az itt jelen levő tartalom melyik részét másoltam a telexről?

Szívből javaslom, hogy te és elvtársaid vegyetek vissza ebből a megmondóember attitűdből.

te és elvtársaid vegyetek vissza ... meg akarjátok mondani az embereknek, ... hanem rendszeresen szembe is köpitek őket, ... pofáztok és pofáztok.

Erre csak megint azt tudom mondani, hogy kezeltesd magad. Látom hogy rajtam keresztül beszélsz bizonyos emberekhez vagy csoportokhoz. Méghozzá konzekvensen.

Fun fact: ezekkel senki nem is vitatkozott.

Magyarul: tartalmatlan kijelentést tettél.

Azért, hogy ne kelljen annyit irni.

Igen, néha nagyon nyakatekert, szövevényes történetet vázoltok fel, hogy a magatok számára hihetően adjátok elő a valóságtagadó meséteket. Köszönöm, hogy igyekeztél megkímélni tőle.

Végeztél egyetemet?

Nem.

Te is önkényesen kevered az átlag és a mikrokörnyezet fogalmát

Nem.

életbe lép a "hülyékkel kár vitatkozni" fokozat.

Nem vitatkozunk, hanem a marhaságaid tisztázzuk.

Arról nem is beszélve, hogy a kutya se akarta treyt arról meggyőzni, hogy ő maga rosszul él. Az átlag él rosszul. Hányszor kell még leirni?

Nem él rosszul a magyar átlag. A nyugatiak élnek "túl jól". Te mondtad, hogy ugyanazt a munkát végzik el több pénzért. Az afrikaiak meg ölik egymást, mert nekik alig jut valami. (Demagóg példát írtam, hogy értsed.) A magyar átlag világviszonylatban egyáltalán nem él rosszul. De abszolút értelemben sem, hiszen bőven megvan mindene. Nem könnyű neki, de az átlagnak sehol sem könnyű. Ráadásul nem a könnyűség teszi a jó életet, hanem a megfelelő mennyiségű nehézség.

Az itt jelen levő tartalom melyik részét másoltam a telexről?

A lényegét és a stílusát.

Erre csak megint azt tudom mondani, hogy kezeltesd magad.

Kézzel?

Látom hogy rajtam keresztül beszélsz bizonyos emberekhez vagy csoportokhoz.

Ez mit jelent? Azt, hogy tudsz olvasni?

Méghozzá konzekvensen.

Ha konzekvensen irkáljátok a faszságokat, akkor konzekvensen kérem, hogy ne tegyétek.

:)

Gyuszk, már azzal is sokkal jobb bért érhetnék el, ha Győrből Budapestre költöznék. Nem kell ahhoz másik ország. Pontosan tudod te is, hogy lehet, hogy a bérem magasabb lenne, de az élet is drágább/szarabb lenne. Vagyis a mi marad a nap végén (nem csak anyagilag), az a lényeg, nem a hókusz-pókusz, amit előadsz.

trey @ gépház

Gyuszk, már azzal is sokkal jobb bért érhetnék el, ha Győrből Budapestre költöznék. Nem kell ahhoz másik ország

Pontosan, országon belül is eltérhet az egyes régiókban az átlagkereset, sőt, el is tér. Ezzel pontosan ugyanazt állitod amit én, csak én országokat nézek, te meg országon belül térségeket. Ugyanaz a sztori.

Pontosan tudod te is, hogy lehet, hogy a bérem magasabb lenne, de az élet is drágább/szarabb lenne.

Pontosan. Az élet drágasága és szarsága komplex fogalmak, rengeteg minden van benne, de ha csakis a pénzt nézzük, akkor átlagban a németek, osztrákok, svájciak sokkal jobban szakitanak. Remélem nem próbálod beadni hogy az átlag svájci ugyanúgy él mint az átlag magyar, mert a végén még valaki kiröhög téged.

nem a hókusz-pókusz, amit előadsz.

Mivel önkényesen kevered az átlag fogalmát a saját mikrokörnyezeteddel, nehéz veled értelmesen beszélgetni. Minden értelmes, iskolázott ember megérti, hogy hülyeség a kettőt egy kalap alá venni, mert mást jelent. Szóval ne trollkodj, mert tudom, hogy te is érted. Annál te okosabb vagy.

Itthon a hústermékek simán 30-50%-os drágulásnál járnak, pláne ami feldolgozott. A bezzegnémetek amúgy 10% körüli inflációt mérnek hónapok óta. A másik történet, hogy a bezzegnémeteknél a fizetések jóval kisebb százalékát költik kajára, mint bezzegitthon. Node ezt a kedvenc óriástopikban már próbáltuk többen elővezetni.

Emitt a hivatalos német adat: https://www.destatis.de/EN/Themes/Economy/Prices/Consumer-Price-Index/_…

Kaja és fogyasztói árak 21,1%-os. Namármost ez itthon 40%+ -t mond, legalábbis kaja fronton: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/far/far2211.html

"Az élelmiszerek ára 43,8%-kal emelkedett, ezen belül leginkább a tojás (102,9%), a kenyér (81,8%), a tejtermékek (79,0%), a sajt (78,8%), a vaj és vajkrém (77,3%), a száraztészta (70,8%), az édesipari lisztesáru (69,1%), a margarin (60,3%), a baromfihús (54,4%), a péksütemények (54,0%) és a tej (52,9%) drágult. A termékcsoporton belül a liszt (8,7%) és az étolaj (3,2%) ára nőtt a legkisebb mértékben." [kiemelés az eredetiből]

Még az alap cukor, liszt és étolaj árstoppolt, az nem húzta meg a teljes 43,8%-ot.

Nemrég értem haza a sétával egybekötött "apróság" vásárlásból, hiszen a gyerekek állandóan az éhenhalás szélén vannak. Nos egy távoli galaxisban lévő naaaagy boltlánc sajátmárkás, teljeskiörlésű bio tésztája szűk 700ft félkilóra, a neves tésztagyártó félkilós sima tésztája 1200ft. Azért ez nekem agyilag nem áll össze, pláne úgy, hogy a hasonló nevesgyártó kilós tésztáját a konkurenciánál rendszerint 1000Ft-ért kapni. A csodaboltlánc online részén 2200ft pontosan ugyanez a kilós tészta. Régen is voltak árkülönbségek, de a fene se foglalkozott vele igazán, mert nem volt jelentős. Ráadásul az árkülönbség egy dolog, de roppantmód zavar ha megpróbálnak valamit konkrétan duplaáron eladni.

Nos megnéztem a Lajta túlsó oldalán lévő nemdiszkont online shopban, semmi akció meg ajánlat, meg sonderpreis, aszondja a kilós pontosan olyan tészta EUR 2,8. Ez 400Ft-tal számolva 1120Ft. A félkilós kivitel EUR 2, azt ki lehet könnyen számolni, de abból se az áfa miatt lett 1200Ft.

Lehet ide oda bezzegezni, de ezeket a relatív "erős képzelőerőt" alkalmazó árazásokat nem teljesen tudom lekövetni. Bár lehet Brüsszelből vezérlik az árazógépeket, nemtom.

Még az alap cukor, liszt és étolaj árstoppolt, az nem húzta meg a teljes 43,8%-ot.

Részben az dobta meg: az árstopos termékeken keletkező veszteséget úgy tudja a kereskedő elháritani, hogy minden más drágább.

Ezt csak az nem érti meg, aki nem akarja.

Én értem, és sejtem, hogy terítik, de ennnnyire nem kéne teríteni a gyanúm szerint. Lásd a tésztás áranomáliát, mert így többet áranak maguknak, mint használnak. Sőt bizonyos láncnál konkrétan nincs kristálycukor, se a helye, se az ára sincs meg, mintha kivették volna a kínálatból.

Csak egy hónapig nem nyúlna senki, még telefonhoz sem, nem hogy vásárolna, - ezalatt tarokkal, ultival elütni az időt, - és minden megváltozna körülöttünk örökre,  - kis túlzással az emberi közösségek történelmi összefogása lenne! (Az "erő" ami velünk van, csak senki nem tud róla.)

Mert az EU rendszerszintű problémákkal küzd. Persze lehet azt  gondolkodni, hogy az én hajóm gyorsabban süllyed, mint a tied, tehát te jobban teljesítesz, neked jobb, te ügyesebb vagy - és mivel Magyarországon divatos az öngyarmatosító gondolkodás, így még ilyen helyzetben is hallgathatjuk a bezzegnyugat Kádár-korszakból ittmaradt, proli világképet tükröző sirámot. 

Szerencse, h nincs bevezetve az euro. Marha horvatok. Megint lekoroztuk oket:)

Egy példával illusztrálom, miről van szó: A "haladók" kiüresítették a liberális szó jelentését. Ezért a "liberális" szó egyfajta szitokszó is lett (egy elemmel bővült a jelentéstartalmait befoglaló halmaz). De ez nekik még nem elég, hanem gyakran, amikor terelni akarnak, elkezdenek értetlenkedni azon, hogy az általuk kiüresített szón a másik ember nem azt a tartalmat érti, amitől pont ők fosztották meg. Tőlem játszhatnak és játszhattok hasonlót a "fajta" szóval is, de értelme nem sok van. Javaslom fellapozni az értelmező szótárt, vagy valami hasonló kiadványt. Ha lehet, ne a Szótár haladóknak – Újbeszél A–Zs c. kiadvány legyen az.

:)

A "haladók" kiüresítették a liberális szó jelentését. Ezért a "liberális" szó egyfajta szitokszó is lett

Hogy ki üresítette ki és ki tette szitokszóvá, az önmagában megér egy misét. De az már távolról sem ebbe a topikba illene. 

Amiért a kommentet tettem az a "fajta" szónak abban a kontextusban történő említése volt, ahogyan Te használtad. Nem a szó értelmezésével van bajom, hiszen pontosan értettem amit mondtál.

A lapozgatást én is javaslom, bár inkább a történelem könyvekét, ha nem érted, hogy mitől rossz ízű.

Amúgy nem tervem a világmegváltása, szal én befejezem itt.... Peace!

Hogy ki üresítette ki és ki tette szitokszóvá, az önmagában megér egy misét.

Jah, totál bonyolult a sztori. Az a csoport üresítette ki, aki liberálisnak mondta/mondja magát, de közben az egyén szabaddá tétele ill. szabadnak való megtartása helyett elsősorban egy szűk elit érdekében lobbizott/lobbizik.

De az már távolról sem ebbe a topikba illene.

Jah, a HUP-on szigorú írt és íratlan szabályok vannak, melyekhez katonás rend szerint tartja magát valamennyi fórumozó.

Amiért a kommentet tettem az a "fajta" szónak abban a kontextusban történő említése volt, ahogyan Te használtad.

Amiért a kommentet tetted az a saját elméd játéka.

Nem a szó értelmezésével van bajom, hiszen pontosan értettem amit mondtál.

Akkor nem kell belemagyaráznod, ami nincs benne.

A lapozgatást én is javaslom, bár inkább a történelem könyvekét, ha nem érted, hogy mitől rossz ízű.

Teljesen legitim módon használom a "fajta" kifejezést. A szád ízéért nem vagyok felelős.

:)

A pénzed árfolyamának és a kamatok manipulálásával el tudod kerülni az összeomlást ha arra kerül a sor pl Magyarország, Nagy-Britannia, Oroszország. Kell ehhez más is pl monetáris tartalék stb…

Ha nem te vagy ura a pénzednek, akkor csak a külső forrás marad.

A görögök külső forrást tudtak csak bevonni: kötvény kamatok egekbe szöktek, államadósság egekben, privatizációval eladtak mindent, a helyzetük lényegesen nem javult. Kivétel Éva kaili.

Persze jó kérdés, hogy mi a jobb?

Voltam kintKkarácsony előtt  Németországban, ahogy a covidot leszámítva minden évben. Brutálisan drága lett minden. Másfél, ketszeres áremelkedést tapasztaltam  2019 - hez képest.

 

De elhiszem, hogy a statisztikusaik jó munkát végeztek. 

Jó, de a németeknél a tanár nem éhen halni jár be a munkahelyére, a példa kedvéért. Nem állitom hogy mondjuk pont Németország maga lenne a kánaán, ez meg a Mordor (különben nem itt élnék), de minden mutatóban egyértelműen jobb, ami a gazdaságot és életszinvonalat illeti.

Azt jól sejtem, hogy egy hónapot nem éltél Németországban, németül sem tudsz, és a napi német híreket sem követed? 

A német közoktatást az összeomlás fenyegeti:

 

Lehrermangel in Deutschland: Droht der Kollaps? | NDR.de - Fernsehen - Sendungen A-Z - kulturjournal

 

A negyedikes német tanulók egyötöde olvasni sem tud normálisan, egyhamaduk nem imseri a helyesírást alapjait sem és és 22%-uk nem tud összeadni, kivonni. 

Niedersachsenben minden ötödik tanári állás üres:

Schulstart in Niedersachsen: Jede fünfte Lehrerstelle nicht besetzt 

 

Ez Bezzegisztán statisztikája az oktatásra és a tanári karra vetítve. 

 

Javaslom, költözz ki egy évre, járasd a gyereked német iskolába, és utána beszélgessünk német oktatásól, német fizetésekről, német megélhetési költségekről, befogadó német társadalomról, migrációról, háromévente cserélt újautókról, meg az összes többi topikról, mert így annyi értelme van társalogni veletek, mint beszélgetni a banán ízéről olyanokról, akik eddig csak reklámokban hallotak róla, hogy létezik banán. 

10 éve élek folyamatosan itt (azelőtt is kinn voltam még kisebb-nagyobb magszakításokkal), ezt csak megerősíteni tudom. Nem csak az oktatással vannak gondok, hanem más területeken is:

 • egészségügy: kb 3-4 hónapot kell várni egy szakorvosra (fogorvosnál Karácsony előtt voltam kontrollra, egy tömést ki kell cserélni, erre március közepére kaptam időpontot)
 • közlekedés: vonatok egyre többet késnek, az infrastruktúra kezd elévülni
 • lakhatóság: egyre drágább és majdnem lehetetlen egy normális lakást bérelni
 • a tisztességes munkából akarni megélők egyre kevesebben vannak

Mindeközben megy tovább a környezetvédelmi bullshit (az emberek agya kb. azon a szinten van mosva ezzel mint odahaza Sorossal) meg a mindenféle jött-ment migráns meggondolatlan, semmiféle ellenőrzés nélküli befogadása (anno 2004-ben én a nagyszebeni konzulátuson leadtam a vizumkérelmet, miután elbírálták és bebizonyítottam, hogy lesz egy biztos munkalyem idekinn, kaptam meg a munkavállalási és a több mint 3 hónapos itt tartózkodási engedélyt).

Árakról pedig: az alap élelmiszerek ára legalább megduplázódott. Érdekes módon az éttermi árak keveset nőttek: kedvenc horvát vendéglőmben a szokásos menü 16 euró helyett most 18 (az ital azért jobban felment, a 3 eurós sör most 5-5,50). Közlekedés, buszjegy minden év elején nőtt, rég nem járok busszal mert az autó még most is olcsóbb (oda-vissza jegy a városba több mint 8 euró, busz csak óránként van). Az üzemanyag kicsit visszaesett, nyár végén 2,20 felett is járt a dízel, most 1,80 körül mozog (mikor 2,20 volt akkor Franciaorszagban 1,45-ért és Olaszországban 1,60-ért is tudtam tankolni).

A magyarországi nagy infláció első sorban annak köszönhető, hogy 12 évig az energia árak be voltak fagyasztva.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

fogorvosnál Karácsony előtt voltam kontrollra

Utánad ki következett? Orbán? Sylvester Stallone?

https://diq.hu/images/news/16724265382795.jpeg

 

Azt is tudod, hogy a németek sötétben alszanak?!?!?

 

Egyébként valójában hol élsz? Van még egyáltalán olyan, hogy Németország?!?!?

https://index.hu/kulfold/2022/10/31/schmidt-maria-nemetorszag-eszaki-ar…

Nem is olyan régen még egy kicsit volt:

https://www.facebook.com/NemetNagykovetsegBudapest/videos/schmidt-m%C3%…

"A magyarországi nagy infláció első sorban annak köszönhető, hogy 12 évig az energia árak be voltak fagyasztva."

Ez így van. Az összes ársapka többet árt, mint használ. Pláne árt, ha a politika szól bele a gazdaságba. Mivel nem értenek hozzá, jól nem jöhet ki a végére.

Mit ér a támogatás, ha beépül a szolgáltatások, stb... árába? Semmit. Arra jó, hogy inflálódjon minden.

Nem tudom hogy ezt miért irtad itt nekem össze. Egy kicsit sem vonom amúgy kétségbe amúgy.

De ez a topic arról szól, hogy Magyarországon sokkal szarabb az infláció mint az eurózónában, úgy tűnik hogy a kilábalás is később indul majd meg, és amúgy is sokkal szarabbak a fizetések, vagyis a nap végén sokkal kevesebb jószágot kapsz ugyanannyi óra munkáért. Kár, hogy ezt újra és újra el kell magyarázni.

Kaja úgy tudom, ott is drágult eléggé, üzemanyag, rezsi szintén, szolgáltatások lehet, hogy nem annyira, mint itthon, de azok már előtte is jó drágák voltak (fodrászra gondolok pl, hogy kb. másfélszeresébe kerül, mint egy éve itt, de ahogy hallottam, egy német fodrászathoz képest még így is olcsó).

1.5 hónapja voltam a Nyugati mellett egy harmadosztályú, szinte kiskoszos vendéglőben, 1 főételért (nem homár, nem kagyló, nem római tengerpart, csak szlovákos csülök) és 1 sörért 10.000Ft-ot fizettem...
lestem mint hal a szatyorban...
eljutottam oda, hogy ezután a nem rossz fizetésemből meggondolom, hogy mikor ülök be valahova...

Pont ma mentem el ebédelni itt Magyaro.-n egyet.., - jó mondjuk a "kis koszosba" - (a környezet nem elit az biztos!)

Rántott pulyka, hasábburgonyával, káposzta salátával, egy adag kakaós palacsinta desszertnek, ital gyömbér volt. 5060.- Ft-ot kértek érte. (Persze 6 ezret hagytam ott.) - A kaja finom volt, és 14 órakor szinte tele volt az étterem. Azt a következtetést vontam le, hogy mások sem sokallhatták túlzottan az "árfejlődést".

Figyelembe véve az energia árak emelkedését, a pár évvel ezelőttihez képest nem nevezném soknak ezt. (Nyilván, a pandémiát megelőző években volt, hogy ketten ebédeltünk ennyiért ugyanott.)

Érdekes árak vannak arrafelé. Az eheti menüm (ennyiért ettem) egy győri, olcsónak nem hívható, háziasan főző vendéglőben, ahol akkorák az adagok, hogy alig bírom megenni:

https://www.nadorkert.hu/heti_menu/heti_menu_nador_20230102.pdf

Leves + második: 2350 ,-

A desszert mellé, ha kérsz: 600 Ft

Nem csodálom, hogy így 200%-os inflációt haluztok :D

trey @ gépház

Jó, de ez nem menü volt, csak hirtelen felindulásból elkövetett rendeléses. (A menü ott is beleférne, de az hirtelen nem megy.)

Győrből lányomék, - Tegnap pizza-evésre hivatkozva mondták, - 2 pizza, (a gyerekkel együtt hárman, - 2 éves) jóllaktak 7000.- ezerből.

Én beültem két hete egy Michelin-ajánlásos (még nem csillag, csak előszobája, győrieknek: Lamareda) bisztróba, 2 fő főétkezés (egyik leves nélkül, a másik levessel) plusz italok 20 ezer. Jattal együtt 22 ezer.

Mivel ismerem ezeket a bisztró árakat, ez teljes mértékben rendben volt.

Múlt héten tejfakasztó apropóján este 6-tól hajnali 4-ig jártuk a szórakozóhelyeket (Győrieknek), lepukkant kocsma (Kozi), szolid bár (Popeye), belvárosi hamburgerező (Veszti burger), egyetemi kocsma (Fecske) és a végén az egyetemi lemezlovas-klub (Lapos).

Hidd el, tisztában vagyok minden árral.

trey @ gépház

Szerkesztve: 2023. 01. 07., szo – 12:29

Az infláció okozója elsősorban az, hogy miután a FED évekig pumpált pénzügyi buborékja 2008 körül kipukkadt, és ahelyett, hogy eltűnt volna a trágya a fedélzetről, a kiváló, ám roppant korrupt tróger szarháziak egymást kisegítve újabb pozíciókba helyezték magukat, és csúcsra járatták a Quantitative Easing mechanizmust, evvel fedezetlen dollárok és ezek derivátumainak óriási tömegét öntötték a pénzügyi rendszerbe. A covid helyreállítás ennek a mechanizmusnak adott meg egy boost-t, a felgyülemlett trágya a háború kitöltésével felszínre került, és ami addig csak pénzügyi buborék volt, az bejött a reál gazdaságba.

Nyilván azok az országok amelyek kevésbé kitettek, amelyeknek nemzeti tulajdonban levő iparuk van, vagy amelyek a folyamatokat vezérlik, azok nem szenvednek annyira, mint amelyeknél ennek ellenkezője dominál.

Csak azért írtam le ezeket, hogy sikerüljön egy kis fényt gyújtani ott, ahol már pislákolni kellene!

Ez nem jelenti azt, hogy nincs igazság abban amit írsz, de kéjelegni azon, hogy egy 100 méteres versenyfutásban valaki 60 méter előnnyel indul és nyer a saját versenyzőnk előtt: az hányingert keltő!

A nincs fedezet azt jelenti számomra: nem áll rendelkezésre annyi áru vagy valóságos szolgáltatás amennyi pénzeszköz van a piacon.

Az, hogy egyből új forrás lesz abból a szemétből amit a jegybank megvesz, az duplázza a forrást ami már egyszer elégett és nincs mögötte eszköz, valamint életben tartja azokat a mechanizmusokat, amelyek ezt előidézték.

Az igaz, hogy az első tranzakciónál/forgalomba hozatalkor létrejön valamiféle ellenérték, de a forrás eredete már egy fedezetlen, korábban kihelyezett hitel. Egyfajta rekurzió ez.

Ok, de a probléma nem eszköz oldalon van, hanem a forrás oldalon. Akkor keletkezik a probléma gyökere, amikor hitel ( tőke + kamat ) fedezete eltűnik, vagy nem is létezik, vagy nem áll rendelkezésre és csak újabb hitellel fedezhető. Az általad feltüntetett ház példa nem feltétlenül oka a fedezetlenségnek, mert nem miden hitel szemét.

A kérdés: miből származik a pénz, és ki kontrollálja a kibocsátást? Magyarul ki finanszíroz és ki refinanszíroz és miből?

Az már régóta nem a teljes kép, hogy betétből lesz a hitel. Ha így lenne, gond is kevesebb lenne.

A nagy probléma, hogy a jegybankok és a kereskedelmi bankok alig kontrollált pénzteremtése kicsúszott a kezük közül.

Minap megvilágosodtam! "Magyarország előre megy, nem hátra!". A zuhanórepülés is előrefele van.

Trey ilyenkor eretvág?

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Nem hiszem, de idén nem csak az ország mélyrepül majd, hanem vele együtt a Fidesz is, ahogy az a legutóbbi választási győzelemnél is már tudott volt.

Azt szoktam mondani, a Fidesz kapta azt a történelmi lehetőséget, felhatalmazást, hogy végigasszisztálja a válságot. Direkt nem megoldást írtam.

Most pedig tok jo az forint euro onmagahoz kepest. Penzt is kapott Magyarorszag amibol tud venni meg tobb forintot. Akar meg meg is lehet uszni.

Fidesz meg nem fog egyelore repulni. Hiaba van tobb ember, aki nem szavazna a fideszre, de nincs alternativa. Arnyekszek bohockodas van csak. Gyurcsanyra elobb szavaznek, mint felesegere.

Na megjelentek a dékás droidok is.

Ki mit lát hanyatlásnak. Pl. szerintem a Berlin Brüsszel Párizs kulturális sokszínűsödése a rendszeres autó gyújtogatással, tűzoltók, és mentők elleni erőszakos fellépéssel a hanyatlás biztos jele. És ebből a szempontból mindegy, hogy a kommunizmust megúszva felhalmozott vagyonok, még 20, vagy 50 évig tartanak ki.

Szerkesztve: 2023. 01. 08., v – 14:13

Nagyon szomorú, hogy az emberek egységesen nem látják, hogy csak a társadalmi összefogás kényszerítheti a tőkés elitet a piramis aljával szembeni korrektebb viselkedésre. Képesek Fidesz-ezésre, DK-zásra, bármire csak, hogy az egyetlen hatékony megoldást elkerüljék! (Összefogás és nem a politikában kell, hanem szigorúan a társadalomban, - kerülni nagy ívben a politikai elitet, meg a megosztó eszközeit is.)

Ez olyan szép mézesmázas gondolatnak tűnik, de akkor te most miben is hiszel? Egy nihilista, de jóindulatú társadalomban? Tekintély nulla? Törvények nulla? Csak a jóindulat és emberség szabályozzon? Elméletileg a politikus egy közszolga, az, hogy lopnak, csalnak és hazudnak, nem feltétlenül kéne hogy jöjjön vele.

Hát tessék el lehet menni kint élni. Ha ennyire jó odakint.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

„Lehet Szlovákiával példálózni. És el lehet dönteni, hogy szlovák viszonyokat szeretnénk-e. Szlovák nyugdíjakkal. Persze, nem kell fizetni az osztalék után adót, nem kell! Nem kell fizetni annyi tb-t! Nem kell! De lényegében magyar árszínvonal mellett fele annyi a nyugdíj, mint nálunk. Ez a programja a munkáltatóknak? Én is tudok keményen kérdezni! Ez? Hogyan fogjuk kifizetni a nyugdíjakat? Hogyan? El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!” – mondta Magyarország miniszterelnöke.
Gyurcsánynak igaza volt.

Nem értem, ki szavaz MÉG mindig a Fideszre?

Folyamatosan hazudnak a népnek a fideszes politikusok, mindenkit átvernek, EU pénzek egyelőre nem jönnek.
Megnyert EU támogatásokat emailban visszamondják.

Cég, ahová dolgozom, 1 hete mondták vissza.

hogy hogy ki szavaz? mindenki.

kezdjük ott, hogy mondjál egyáltalán egy PÁRTOT, akire egyáltalán lehetne szavazni. a sok hülye a fidesz ellen szavaz. mert hülye. ha valaki ellen szavazol, akkor nem valamiért/valakiért szavazol, tehát nagyobb kárt csinálsz. mert hülyék. aztán jönnek egy-egy kiemelt számmal, hogy máshol jobb. hát menjél oda, aztán gyujtasd fel a kocsidat, dugasd meg magad migránssal, stbstb. mert az emberek hülyék. majd ha lesz jobb a fidesznél arra fogunk szavani. mert nem vagyunk hülyék. de nincs jobb a fidesznél, így arra szavazunk. mégegyszer. NINCS MÁSIK PÁRT!!!!! pártot nem tudnak összehozni, sem lenyelni sem kiokádni nem tudják a fletót(se), és bízzunk rájuk országot??? mert hülyék.

eus pénzek: nekünk akaják adni, azért hogy nekünk jó legyen :D dugják fel, költsék a rabszolgáik utódjára.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Egy "haladó" pártot nem az azt alkotó emberek minősége határoz meg, hanem az, hogy 1. be van-e pártként jegyezve, 2. össze van-e fonódva külföldről pénzelt "civil" szervezetekkel, 3. tud-e hangosan vonyítani. Konklúzió: a legutóbbi választáson lehetséges volt "haladó" pártok technoégben köttetett szövetségére szavazni. Magyarország nagyszerű hely. :)

:)

Sok mindenben igazad van, ami miatt ma nincs alternatívája a fidesznek, mert tényleg nincs, és a nyugatot valóban egyre jobban elönti a moslék, a migráció, muszlimok, négerek, woke, lmbtq, meg tudomisén mi.

De: szomorúan és dühhel veszem tudomásul, hogy itthon sincs rend.

Pl.: https://hvg.hu/itthon/20230109_borsod_abauj_zemplen_nemi_eroszak_rablas_gyilkossag

Pedig a fidesz egyik legnagyobb ütőkártyája lehetne, hogy itthon tényleg rend van. Mondjuk miért nem állítják vissza a csendőrséget? Szétválasztva a nyomozati és bűnmegelőző funkciókat? Lennének szép számmal, akiken időnként egy jókora csendőrpofon még segítene is.! Csak hát: Eu. Hadd legyünk mi is egy pöcegödör..

igen, itt is van baj, lásd a linkedet, pont ma láttam, hogy az RTLklub pl ilyenekből ÉL:D évek ota most láttam pár percre rtl klubot, még mindig ez megy. nemtom mi a rosszabb. M1 amit senki nem néz, vagy az független objektív sajtó (FOS) RTL. költői.

de hát tessék pártot csinálni, talpalni, járni a falvakat, meggyőzni a népet, ahogy a szerencsétlen hülye doktorminiszterelnökúr csinálta. aztán megint lehet majd árulni a hazát.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Nem hiszem hogy szükség lenne újabb versenyzővel kísérletezni, magam részéről a politikai váltógazdaságot eleve nem tartom szerencsésnek, jól kiegyeznék 1 páttal is, ha az a fidesz, azzal is, csak menne el a falig a rizikós kérdésekben is.

Hál' Istennek évek óta nem láttam a retek klubot. :) Bár TV-zni sem szoktam már, csak megjelenítőeszköznek van.

Migránsozól, te jó ég. Ez a propaganda több 10 milliárdunkba került.
Fidesz pártnál mára bár mi jobb. 
2004 óta nem volt olyan, hogy ne kapjon az ország EU pénzeket, Orbán ezt is elrontotta.
Mert fontosabb bárminál a fideszesnek a pedofil törvény, benne a homoszexuálisok megalázása.

A fideszesnek fontos az fideszes egyetemi, MTA, alapítványok.
Fideszeseknek jól fizető kuratóriumokkal.
Ezt a két törvényt kéri az EB, hogy töröljék és csak a pedofil rész maradjon meg.
Nem lépnek be az EU főügyészségbe, az EU-ban csak a magyarok és lengyelek. Mitől fél Orbán?
Fidesz szavazó szereti a korrupciót, az inflációt. Nálunk 23%, EU átlag 10% alatt van.
Orbántól soha nem lesz eurónk.
Szakadunk le a környező országokhoz képest.

Orbán beintett. 7.5 milliárd euró elúszik.
Propagandára több 100 milliárdot elköltöttek 2022-ben.
Fidesz szavzók agyát átmosta Orbán.

Az idő nyeritett akkor azaz papagályosan kinyitotta a
szárnyait mondom széttárt vörös kapu
szeretőmmel kinek fekete gyémántok voltak befalazva
az arcába s 3 gyereket cepelt a kétségbeesésében
a gyárkémények alatt ültünk
tudtuk holnap a görbe vonalak
ho zsupp ho zsupp
azt mondta elmész KASIKÁM és én elszáradok a
pódiumokon s nádler ur mázolmányaiban
nyilván
nyilván

Én magát a filmet nem találom sehol, amilyen gyorsan végigvetitették az artmozik/releváns múzeumok novemberben, úgy tűnt el a megnézés lehetősége még a verzio honlapjáról is. Ha rábukkannál valahol ne tartsd magadban.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

már megint a buzik. de nincs buzipropaganda :D

nem akarnak buzipropagandát. akkor minek kitorolni? minek akarnak nyomulni? ha a szülő hülye, akkor vigye el a gyerekét valami buzihoz. de ne nekem kelljen radazoni, mikor megy buzi az iskolába. senki joga nem sérült. dugják fel.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Istenem.
Szóval neked szól az orbáni propaganda. 
Az a szülő hülye, aki beveszi.
Mondjál példát arra, hogy egy homoszexuális gyereket megrontotta?

3 gyerekem van, jártam sokat sulikba , vittem a gyerekimet, tanárokkal tartottam kapcsolatot, mint apuka.

Soha nem hallottam homoszexuális propagandát és rontást. Ezt Orbán találta ki.
Most már értem, hogy miért nem kapunk EU pénzeket.
 

Annyira könnyű megmutatni , hogy tévednek, amikor azt mondják, nincs jelen az LNBT propcsi az iskolákban:

 

https://www.glamour.hu/g-eletstilus/iskolai-program-arrolmilyen-melegke…

 

"Létezik Magyarországon egy iskolai program, melynek önkéntesei arra vállalkoznak, hogy hiteles információkat adjanak arról a fiataloknak, hogy milyen melegként élni."

Fellőném Viktorékat a Napba, de pont ezekért nem.

Lehet itt agymosottazni, birkázni, nyilván mindenki a saját verzióját látja a történelemnek,de

1. 2015-ben láttam egy térképet, melyen 22 úgynevezett hotspotot (l. Menekülttábor) ábrázoltak, mint megvalósítandót. Ebből 19 Magyarország területén volt. Sajnos a térkép azóta eltűnt, ha valaki felleli... Az ügyes. 100 milliárdokat elbszni propagandára bicskanyitogató, de a politika sajnos így működik. Ez a demokrácia felára, ha úgy tetszik.

2. 2004-2010-ig (sokan nem emlékeznek erre, de pedig Bajnai a saját szájával mondta) a keret kb 5%-át sikerült lehívni. Ezt Gordonunk borzasztó sikeresnek gondolta úgy, hogy 2002-től az eu pénzek lehívásáért felelős szervezet igazgatója volt (az első két évben előkészítés volt), illetve 2004-től gazdasági csúcsminiszter majd valamikor mégcsúcsabb, végül miniszterelnök. Nem tudom, melyikünk végzi 5%-os hatékonysággal a munkáját. Talán én, mikor alszom. Magyarul, qrva nagy probléma az, hogy ezeknek a gyüttment keleteurópai államoknak ki is kell fizetni azt a pénzt. Főleg, hogy nem megy vissza as is (96%-ban) Németországba az egész.

3. Alapítványok, l még kettős mérce. Teljesen megszokott. Fizetést ne kapjanak, aztán rendben van.

4. A pedofil törvény a pedofilokról szól. Amiről te beszélsz, az a gyermekvédelmi törvény. Egy szó nincs benne a homoszexuálisokról. Ezen az alapon a heterók is magukra vehetnék. Mégsem teszik. Olvastad a törvényt? Mert én igen.

5. Ez az OLAF-dolog nagyon érdekes. Az államok fele be sem lépett, nem is fog. Van aki belépett, majd amikor az OLAF elkezdett vizsgálódni, megmondta nekik, ez belügy, és letiltotta őket bizonyos ügyekről. Mi nem léptünk be, de az OLAFnak van irodája Bpn, és a saját igazgatójuk szerint az egyik legszorosabb együttműködésük a moi szervekkel van.

6. Infláció: nem kellett volna eladni, beszántani, a világ legnyitottabb gazdaságává tenni a magyart. Borzasztó kicsi a mozgásterünk. Az a kormány, amelyik a mozgásteret szűkíti rossz, amelyik növeli jó. Van olvasnivaló a témában bőven. Sok fasságot csináltak Viktorék, de összességében mégis nőtt a mozgástér. A fasságok egy része kényszer, más része valamelyik réteg priorizálása, valamint persze a holdudvar etetése. Ez utóbbi szintén a demokrácia felára. 0-án persze sokkal jobb lenne.

7. Nem hiszem, hogy jelenleg olyan rohadtul kellene nekünk euro. L fentebb linkelt cikket.

Remélem nem hagytam ki semmit.

Mivel ebben a topikban én vagyok az egyetlen, aki még le se írta a Fidesz szót, most élek a kártyámmal:

Nem értem, ki szavaz MÉG mindig a Fideszre?

Őőőő, most se írom le. Csak idézem:

Nézőpont Intézet: A Fidesz óriási győzelmet aratna az EP-választáson

trey @ gépház

Index régi fideszesek vezetik, nemzeti liberálisok.

Ismerem a stábot. Én is nemzeti liberáils fidesz szavazó voltam 2014-ig.
Medián közvéleménzkutató eredménye.
Medián az egyetlen egy FÜGGETELEN intézet.
2000 embert kérdeztek meg, Nézőpont 1000 embert.

Medián szerint a fidesztábor morzsolódik le, de az ellenzék ettől nem erősödik, a nem tudja kire szavazna tábor nő.

Ebben igaza lehet.

Fidesz párt kampányra elköltött pártpénzből 1.5 milliárd ft-ot, a többi állami pénzből ment, kb 2 milliárd ft plusz.
A fideszes köztévé 2022-ban 130 milliárdot költött 
Ment is napi 24órában fidesz kampány, 
Az ellenzéki pártok kaptak 30 percet a köztévében,de azt is REGGEL 8 órakkor.
Totális agymosás volt a fidesz kampány.
Ellenzék soha nem kérdezik/kérdezték meg a köztévében, plusz az orbáni az OSZTOGATÁS.
Melyik jobb? Szponzor vagy állami lóvé, ami a mienk lenne elvileg.
Polt már kivizsgálta MZP dollár támogatását, nem volt törvénytelen, ez is a fidesz hazug propaganda része volt

"a KÖZTVT SENKI SEM NÉZI. fogd fel."
Nem fogom fel, mert nem igaz.
Vidékiek csak onnan tájékozódnak, mert sok helyen nincs más a legkisebb tévé csomagban.

"rtl-en meg külföldi pénzből mossák az agyad. az menő."
Te jó ég.

:telex hvg meg külföldi pénzből mossák az agyad. az m:
Te jó ég. 
Maga kedveli a fideszes propagandát közpénzből, ahogy olvasom?

És azt képzeled az emberek nem találják meg az rtl-t? (és persze vidéken nincs internet? ) Pont ugyanúgy tájékozódnak vidéken a dolgokról mint a városban.

Az átlag polgár azt a tartalmat keresi ami megsíomgatja az egóját és megtámogatja a saját meglevő elképzését: nem keres új információt. Ennek megfelelően választ tv-csatornát és azon belül műsort, ennek megfelelően olvas online újságot. Ennek megfelelően alakítja a baráti és ismeretségi köreit. A média választék pedig remekül kiszolgálja ezt a pótcselekvést; lehet egész nap kormány dícsítést meg kormány gyalázást is választani kinek mi tetszik.

**

A valóságról informálódni viszont valóban nehéz: mert olyan médium alig van ami ezt közvetítené: de ez a köz és a kereskedelmi médiára egyaránt igaz. Ezen a téren a legkárosabbak a magukat "független-objtekív"-nek hazudó médiumok. (a szerencsétlent aki azt keresné amit hírdetnek megetetik ugyanolyan propagandával).

Az átlag polgár azt a tartalmat keresi ami megsíomgatja az egóját és megtámogatja a saját meglevő elképzését: nem keres új információt.

Az egy másik kérdés, hogy ott sokan pont az M1-en találják meg a keresett tartalmat. Mások meg az rtl/ATV-n (vagy nem tudom hol, nem nézek tv-t :) )

Idős nyugdíjas rokon: ő tájékozódik a legtöbb féle médiából: ráér műsorokat hallgatni/(nézni egyre kevésbé), még a legelvetemültebb barmokat is meghallgatja..

*dícsérést

Kár, hogy a ballib szekció kerüli a TV-t, mint vámpír a fokhagymafüzért. Persze, hogy kerüli, mert ott nem csak a hülyeségükre kíváncsiak, hanem kellemetlen kérdésekre is válaszolniuk kellene:

https://hup.hu/comment/2864395#comment-2864395

Látszik, hogy működik a ballib propaganda, szépen mondod fel te is.

trey @ gépház

Szépen felmondtad a ballib kottát. A külföldi befolyásolás kicsit más kategória.

Ellenzék soha nem kérdezik/kérdezték meg a köztévében,

Könnyen cáfolható hazugság -> Melyik ellenzéki politikust "nem" hívták a múlt héten a közmédiába, friss lista itt

trey @ gépház

Megint oerdoeg uegyveedje:

Apró nüanszba kapaszkodás. Sokadszor olvasom a mantrát, hogy bezzeg az MTVA 130 Mrd-ja.

Csak a tisztánlátás végett: a 130-ból (évtől függően) 80-100 Mrd az ilyen-olyan (többnyire sport)események közvetítési joga.

A maradék 30-50 Mrd-ból kell fenntartani 6 TV csatornát és 3-4 rádióadót, továbbá nem kevés tartalomgyártás is van. Az már simán összevethető bármelyik kereskedelmi média költségvetésével (l. pl RTL Klub csoport).

Lehet azon vitatkozni, hogy jó-e az M1 hírcsatornává konvertálása (nem nézem), de a többi adó tematikus műsorszerkezettel, minőségi tartalommal bír, lehet választani. Ha mégsem, akkor marad az RTL KLub, Netflix, whatever. Mindenki úgy mossa az agyát, ahogy akarja.

Még egy apróság: a közmédia sosem volt pártmédia. Mindig is kormánypárti volt. Ez nagyon szomorú, de a szerencsétlenül kialakult magyar hatalmi struktúrákból egyenesen következik. Azért a jelenlegi állapot talán fél fokkal jobb, mint a Nap TV volt az M1-en.

Tegnap este én is A38 -as koncertfelvételt hallgattam az M[x] valamelyiken. Van azon értelmezhető tartalom is, igen.

De azért a jelenlegi felszopkodást ne mentegessük, nettó gáz. Az RTL meg nem az adófizetők pénzét bassza el, hanem a sajátját.

a főmenü is jo a dunán. ízörzök. stb. ja igen, m2-n mennek ilyen koncertek, azok is jok. elektrip pl 11 éjfél uttán...

azon lehet vitatkozni, hogy kinek mi tetszik, de azon keveset hogy pl a valóvilág az egybites szereplőkkel nemigen nevezhető jonak. az egy szenny.

amugy meg kell nézni a germán közszolgáltatit. ott hány % haladó gondolkodás??? mennyit hazudnak? más az arány?

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Ezért nem nézem az M1-et, gusztustalan, mentegeti a hóhér. A Dunán pl csak a tematikus hírszerkesztést valamint a szelektív hírszolgáltatást nehezményezem. Híradót ezért ott sem nézek, lehet már nincs is, nem tudom.

Még egy apró tévedés: az RTL KLub de, az adófizetők pénzét is költi, hiszen jóval kevesebb műsorszórási díjat kell fizetnie, mert vannak úgynevezett közszolgálati műsorai (híradó meghatározott számban és terjedelemben naponta, stb). Volt belőle botrány több ízben. Volt olyan is, a 21. század című műsoruk miatt - mikor megszűnt -, hogy már nem lát el közszolgálati feladatokat a szerződött mennyiségben, ezért utólag fizessen be x Mrd Ft-ot az Antenna Hungáriának. Az RTL Klub meg aszonta nem. Így is lett. Szóval hagyjuk ezt inkább.