Ismét "hanyatlik" a Nyugat: 10% alatt az infláció az eurózónában

Hozzászólások

Ha jól látom ez az "annual", azaz az éves eurózóna infláció, habár a cím nem teszi teljesen egyértelművé. Te itt a ksh novemberi inflációját linkeled (YoY infláció), az éves inflació nálunk kb. 15%-ra várható. Ezt alátámasztja az állampapírok kamara, a nyugdíj és a minimálbér emelés is. (Mind a három ezen a szinten mozog.) Csak azért írom, hogy almát almával hasonlítsunk össze.

Mindíg az előző év X hónapjához viszonyítanak,

Igen, ezt jelenti a YoY, a Year over Year. Ami nem azonos az éves átlagossal. Az éves fizetésemelésed sem az előtte egy hónapi YoY-ra alapozva állapítják meg, ugye?

Ez a YoY-ra hivatkozás a szokásos médiahisztéria része.

Ha mindkét helyen a YoY-t hasonlítják, akkor rendben van (nem néztem meg).

trey @ gépház

https://bankmonitor.hu/cikk/mennyi-lesz-a-2022-evi-inflacio-igy-szamolj/

Szólj ha kell segítség az értelmezéséhez.

Pl. 2021 november -> 2022 november YoY 22,5%

2022 éves átlag valahol 14,6%.

Aki mondjuk PMÁP állampapírba fektetett, ezért 14,6%+1,5% hozamra számíthat. A minimálbért is ehhez szabják (ezért lett 14%), meg az éves inflációkövetést is a béreknél stb.

trey @ gépház

Tökéletesen igazad van a címben. Miért nem 0% körüli vagy defláció? Nem oly rég még ez volt a jellemző.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Nem. Te állítottál valamit a címben, én pedig helyeseltem.

Az pedig nem érdekel, hogy "most aztán tényleg mind meghalunk" meg "Orbán a hibás mindenért is". 12 éve megy ez a rettegők viadalán.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

az ellen oldal nagy része valós alternatíva helyett 12 éve a rettegők viadalát játsza.

Attól még a valóságot ki kell mondani pl. a magyar inflációról. Legyen a te egyéni szoc problémád, hogy az elhallgatásban látod a megoldást.

Attól még a valóságot ki kell mondani pl. a magyar inflációról.

Egyet értek. Ki is van mondva mindenhol, még az M1-en is. Szóval senki nem hallgatja el, úgy hogy a második mondatodban levont következtetés szintén helytelen.

Viszont ezt a topikot nem a magyar infláció kimondásával indítottad, hanem az EU-éval, majd az első hozzászólásodban közölted a magyart is. Na ezt hangulatkeltő hozzáállást hívom én a rettegők viadalának. Szó sincs itt a magyar infláció mértékének megvitatásáról.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Ez a KSH fele 22% is erosen statisztikazott.

Persze hogy statisztikázott, KSH -> Központi Statisztikai Hivatal. Nem súlyozottra vagy kozmetikázottra vagy valami hasonlóra gondoltál?

Így megy ez egyébként. Szóval lehet, hogy a kenyér drágább lett, de valószínűleg a toronydaru olcsóbb.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

A helyzet az, hogy inflációt a mindennapi, vagy legalábbis sűrűn vásárolt dolgokon érezzük. Ez jellemzően a kaja, üzemanyag, rezsi trió. Ezért érzi mindenki 50-100%-os. A dolgot igencsak árnyalja, hogy egyes helyek igen érdekes árazási stratégiát alkalmaznak, amit összehasonlítva másokkal, meg esetleg külföldi árakkal (nem az áfa különbség adja a difit) finoman szólva is a valóságtól elszakadtnak lehet nevezni. Egy másik topikban arra vezettem vissza, hogy euróban kell "hozni a számokat" a felsővezetésnek, máshol pedig olyat hallottam, hogy akkor most felpörgetik a beruházások megtérülését, illetve ha már úgyis emelkedik, akkor emelkedjen vala.

Érdemes nagyon megnézni, hogy mit hol, már csak elvi okokból is.

az hogy a zsemle felment 30-rol 60-ra, nem jelenti hogy mindenhol durva aremeles tortent. ugyan nem vesz mindenki mindennap TV-t/autot/hazat/akarmit, aminek teljesen mashogy valtozott az ara. szerencsere ez is beleszamit, mert egy ilyennel a par szazalek dragulas ugyanannyi mintha zsemle dragult volna 3x-ra

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

A fogyasztói kosárban súlyoznak, így oldják meg, hogy nem veszel állandóan TV-t. Ez ahhoz kapcsolódik, hogy hol hány százalékát költik a fizunak rezsire, meg kajára. Amikor EUR 2500-ból elmegy EUR 150-200, az más, mint amikor 160k HUF-ból 30-50k-t felszippant a rezsidémon, és nem csináltak semmi izgalmasat.

 Vagy hazudik róla, vagy elmaszatolja, vagy hamis mantrákkal magyarázza

Ezzel is egyet értek. Viszont az elhallgatásról volt szó nem pedig erről. Mint írtad - még a KSH sem hallgatja el.

Ez egy olyan hangulatkeltés volt, amiben csak tények szerepelnek.

A tényekre reagáltam is, a hangulatkeltés hidegen hagyott.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Legalább is a Nyugat-Eu kormányok is minden rendelkezésre álló módon ezt a látszatot kívánják fenntartani, ott is leginkább a hatalom megtartása érdekében. (Mert a magas inflációt még talán az echte német polgárokkal, - némi morgolódás mellett, - elfogadtathatják, de a migráns eredetű néprétegek alacsonyabb vagy nem létező megtakarítás szintjei erre azonnal generálják az autó-gyújtogatást.

Mit tehetnek tehát? Ők is terelnek, kozmetikáznak és adják a kereskedelem felé a "nyomtatott-eurós" támogatásokat. De egy adott időben látható inflációból messze nem következik az év végi szint. - Akkor kell majd újfent megnézni. (És nem a statisztikákat, hanem a valós életet.)

Gondold el, az inflációról, az egyre bonyolultabb összetettségű, globalizálódó világunkban neked azonnal a Fidesz jut az eszedbe. Becsípődés!

https://www.youtube.com/watch?v=kd0A5dBUEKM

Ezt tényleg érdemes végignézni mindenkinek, mert megadja 2030-ig (mondjuk utánra is,) a legvalószínűbb forgatókönyvet az emberiség történelmében. Amit eddig a világ folyásáról tudhatunk, az mind erre a jövőre mutat. (Kiváló koponya, és nem lóg ki a lóláb-Fidesz-érdekeltség!)

Akkor neked is elmagyarázom: ha Magyarországon sokkal szarabb az infláció mint egész Európában, akkor nem a magyar kormányé az elsődleges felelősség? Hol máshol kellene keresni az okot? Miért jobb a többi, akár régiós országban is?

Szar a levegő a Kárpát-medencéban? Isteni átok? Véletlen? Soros György?

 

A kérdés nem az hogy miért van infláció és az miért magas (mindenhol az), hanem hogy Magyarországon miért extra szar? Számomra a természetes válasz az, hogy a kormány elkúrta. De nyitott vagyok bármire.

Nincs közgazdasági végzettségem, csak arra próbáltam utalni, hogy ha például egy vihar megkárosít 10 társasházat de az egyiket jobban sújtja a 9 többihez képest, akkor szerinted ideje elővenni a közös képviselőket mert ez bizony az ő hibájuk holott ezer más tényező is közre játszik az építtetők munkájától a lakók hozzáállásán át a földrajzi adottságokig.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Nem teljesen jó a példa, mert az elfogadható inflációért való küzdelem konkrétan a kormány egyik feladata, amiért fizetést kap. Azt meg senkin nem lehet számonkérni, hogy a vihar egyik házat jobban megrongálja, mint a másikat.

Ha esetleg mulasztás miatt, akkor ott már érdemes elővenni azt, aki mulasztott.

Pontosan erröl van szó. Azért vannak a vezetök, hogy megfelelöen kezeljék a helyzetet. A hangsúly a megfelelö szón van.
Amíg megy a szekér, magától is megy, azt csinálnak amit akarnak. Amikor jön az elsö komolyabb kihívás, akkor meg elkezdenek ész nélkül kapkodni, és rosszabbnál rosszabb intézkedéseket hoznak. A demagóg agymosásról meg ne is beszéljünk, mert az nem politika, hanem hangulatkeltés.

Meg se szólalnék, ha az inflációnk hasonlóan szar lenne, mint Európában.

A megszólalásod attól függ, hogy a Telex miről és mit ír.

Ezt semmilyen fideszes agymenéssel és propagandával nem lehet palástolni.

A palástoláshoz elég, ha a fajtád megszólal. Az emberek pár percig hallgatnak titeket, és minden hibát megbocsátanak Orbánnak.

:)

Azért picsognak annyit a fórumhuszárok és facebookjanik, mert a munkájukkal kevés értéket termelnek, így unaloműzésből is folyton a munkához nem kapcsolódó netes tartalmakat pörgetik. Ez a fizetésükön is meglátszik úgy pedig minden áremelés fáj. Nekem tavaly 29%-ot emeltek és egyáltalán nem érzem, hogy nehezebb lenne az élet. Nincs is időm minden nap a hup-on hittéríteni. 

Egyébként megjegyzem, hogy ha valaki az árstoppolt termékeket veszi, rezsivel a limiten belül marad akkor számára 0% az infláció. Persze ilyenkor már kell a tévé, notebook, új garázs de ott meg az áremelkedés nem olyan nagy. Németországban az ottani statiszikai hivatal valamiért kivette a lakhatási költségeket a kosárból, egyből barátságosabb lett az inflációs adat. Ez szerintem a statisztika kozmetikázása. 

Azért picsognak annyit a fórumhuszárok és facebookjanik, mert a munkájukkal kevés értéket termelnek, így unaloműzésből is folyton a munkához nem kapcsolódó netes tartalmakat pörgetik. Ez a fizetésükön is meglátszik úgy pedig minden áremelés fáj.

Ezeket amúgy te honnan veszed? Csak ebben az idézetben van vagy 3 állitás amit a semmiből rángatsz elő. Fantázia.

Ahol ilyen szarok vannak ott mérnökember nem dolgozik. Egyértelmű jele a rossz management-nek (a valódi szakmai rálátás helyett azt nézni hogy mennyit mozog az egér egy nap, az konkrétan sértő egy mérnökkel szemben).

Aki repetitiv munkát csinál számitógéppel (pl. telefonos értékesitő és excelben X-elget) attól elnézést.

Sehogy, de hidd el, előbb-utóbb kibukik, ha lumpen vagy. A JobCTRL-nek nem is hitvallása, hogy 100%-ban a munkával foglalkozz. Általában olyan helyeken vetik be, ahol mondjuk 30%-os vagy rosszabb termelékenységet akarnak 60-70%-ra felhozni. A 60-70% már jónak mondható.

trey @ gépház

Az agilis módszertan ezt tool nékül megoldja. 

A reggeli szeánszon három kérdésre kell válaszolni:

- Mit csináltam tegnap?

- Mit fogok ma csinálni? 

- Szükségem van-e segítségre? 

 

A futószalagszerű munkákra jó a jobctrl, én maradok a feladat/felelős/határidő view-nél a megfelelő toolban. 

Szun Ce kétezer évvel ezelőtt leírta, hogyan kell skálázni az ilyen problémát. Ha valaki száz ember kell mozgasson, az kinevez 10 koordinátort, akiknek szintén van tíz emberük. A Jobctrl olyan helyeken kell, ahol a menedzsment teljesen alkalmatlan a vezetésre,  és nem is akar változni, így egyszerűen bevezet egy digitális korbácscsattogtató rendszert, amitől azt hiszi, majd az dolgozik helyette. 

Szerintem a feladatok készültségét, minőségét, határidejét, szakmaiságát ellenjavallt olyan módszerekkel "ösztönözni", mint egy JobCTRL vagy bármilyen hasonló aktivitás monitor rendszer. Miért nem tudja a csapat vezetője, hogy mi a státusz? Mert balfasz, és azzal tud fontosnak tűnni, hogy ilyen megoldásokra szórja a cég pénzét.

A ballasztot ki kell dobni természetesen, de azt JobCTRL nélkül is látni kell, hogy ki az.

Ezért mondom, hogy a JobCTRL inkább az olyan alacsony hozzáadott értékű, repetitiv és könnyen tanulható, mennyiségi munkákhoz alkalmas, mint a excelben X-elgetés, telefonos marketing, és társai. Ott még so-so, hiszen ott maga a szakmaiság se igen létezik.

mint egy JobCTRL vagy bármilyen hasonló aktivitás monitor rendszer.

Azért  a JobCTRL nem csak erre jó. Erre szokták ajánlani (és használni), meg a félelem tőle is erről szól. Viszont ahol a bevezetésén dolgoztam a célja az volt, hogy folyamatokat elemezzen.

Konkrétan nagy tömegű operátor számtalan különböző folyamatának az idejét vizslatta a vezetés. Pl

  • elvette a feladatot
  • rendszerben keres
  • kattogtat
  • rendszerre vár
  • lezárja a folyamatot

(ez a legegyszerűbb) És ebből olyan átlag időket számolt, amit másképp nem tudott megmérni. Az erőforrás tervezést akarta támogatni és indokolni. Olyan környezetben, hogy kb 1000-1200 munkatárs 5 elosztott telephelyen.

Értem, köszi, tehát ilyet is tud. Illeszkedik az eredeti mondáshoz, miszerint szellemi, kreativ, mérnöki munkák esetén semmi keresnivalója.

Banki ügyintézős néni, marketinges, excelben X-elgetés, supportos, ticketelő, tehát lényegében szabályozottan kattogtató munkaerő esetén lehet értelme, mint ahogy az elején is mondtam.

Sok jó dolgot én speciel nem tudok felsorolni. amit én konkrétan a Fidesz politikájának köszönhetek, és jó hatással van az életemre.

Gyorsan hozzá is teszem, amit a fajtám gondol, ha hiszik a bolondok ha nem, de ezt érzem amióta élek, bárki is legyen hatalmon.

Az, hogy mi miatt, nem tudom, de az tény, hogy jóval kevesebb kocsma üzemel, mint régen. Volt az okok közt sok minden (pl. a nyerőgépek betiltása - amit egyébként helyeslek, lehetett a dohányzás korlátozása, bár tapasztalataim szerint ez talán a legkevésbé, a COVID hatása is, de sok más ok is. A csökkenés viszont egyértelmű.

Ez tényleg jó, ezt köszönhetem én is nekik. Egynek jó. Mondjuk a dohányosokat ez sem szoktatta le a dohányzásról, pedig itt is az lett volna az igazi kihívás. Betiltani a picsába a dohánytermékek árusítását.
Fidesz-függetlenül is szánalmasnak tartom valahol azt, hogy önpusztító mérgekkel lehet jó adóbevételeket szerezni. A betegség nagy biznisz, a szenvedélybetegség is az.

No de miért álljunk meg itt? Tiltsák be az alkoholt, a szexboltokat, a szerencsejátékot na meg persze a máktermelést is. A müezzin alatt majd találkozunk, bátyám.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

A cigi és az alkohol óriási károkat okoz minden társadalomban. Minél több a függö, annál többet. Érdekes kimutatás lenne az, ahol látni lehetne, hogy a mérgek fogyasztása mekkora terhet ró egy ország gazdaságára, kontra mekkora adóbevétel, egyéb profit realizálható ezekböl (gyógyszeripar, stb...). Engem az érdekelne, hogy merre hajlik a mérleg nyelve.

Ha megiszok 1 liter vizet, attól egészségesebb leszek. Ha elszívok egy szál cigit, attól meg betegebb.
Ha megiszok 1 liter vizet, azzal nem ártok senkinek. Ha elszívok egy szál cigit, akkor szimplán büzt generálok 50m-es körzetben, és már a leheletem is undorító lesz sok másik ember számára. Azon felül, hogy mérgezem magamat vele.

A mértéktartást nem keverném a méreg kontra egészség témakörökkel.

elszívok egy szivart mi bajom lesz? megiszok egy pohár bort mi bajom lesz? wiszki szivarral? mi bajom lesz? nem nagyobb a veszély mint a nutella vagy a kinder csoki evésnél, ahol pálmaolajat tolatnak velem. mondjuk azokat betilthatnák....

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Egy száltól, szelettöl semmi. Ember legyen a talpán, aki megmarad ezen a szinten. A függöség nem így müködik, a szintentartáshoz egyre nagyobb mennyiség, bevitel kell, ami végül benyújtja a számlát. Biztos haltak már bele a pálmaolajba is, de a statisztikák élén a dohányipari termékek és az alkohol szoktak állni, nem véletlenül.

És közben sír az infláció miatt :D

Napi 2 doboz cigarettát szív el egy ismerősöm = havi 90 000 Ft

Napi 1 üveg bor is lecsúszik mellé  (meg némi tömény is) = havi (alsó hangon) 30 000 Ft

Meg a nasi = havi 15 000 Ft

A főzeléket stb. nem szereti, csak húst hússal eszik.

Ez havi 150 000 Ft többlet ahhoz képest, amit én fogyasztok. Havonta. Erre nekiáll sírni, hogy 1 kg kenyér 600 Ft-ról 1000 Ft lett. Havi 12 kg kenyérrel számolva neki 4800 Ft többlet.

Kemény az élet gyerekek :D

trey @ gépház

- Családi adókedvezmény : diszkriminatív, fenntartom, nem kedvezmény meg támogatás kell, hanem normális bérek

- ápolók bérrendezése : itt nem tudom mi történt, de csodálnám, ha elégedettek lennének az ápolók

- határkerítés : teljesen felesleges pénzégetés, a migránsok azóta is özönlenek át rajtunk, csak kevésbé látványosan (balesetek és lekapcsolások tanúsítják ezt). A kerítés leginkább az embercsempész maffiáknak kedvez, lehet ez is volt direkt a célja.

- közmunkaprogram : jobb mint a semmi, de ez is csak viszi a pénzt és nem hozza, végeredményben azok fizetik meg ezt is, akik a versenyszférában dolgoznak.

a családi adókedveszmény miért diszkriminatív?

a közmunka nem kötelező, ha valakinek nem tetszik,  mehet a versenyszférába. és igen. inkább fizetem ezt, mint a segélyt.

kerítés: a biztonsági övet szereld ki a kocsiból, mert nem véd meg 100%ban a balesetektől.

ápolók: nem vágom a témát.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Az egykulcsos SZJA-nak mindenki örülhet, pláne a jólkereső IT szektor. Igaz, a minimál adómentessége megszűnt. A családi adókedvezménynél még a járulékokra is ki van terjesztve, hogy akinek gyereke van ÉS dolgozik, az igénybe vehesse jobban. Speciel nem vagyok egy rajongójuk, de a CSAK-ot jónak tartom.

Az ápolói bérrendezésben kutyafüle történet. Egyrészt a munkakörülmények hovatovább nem rózsásak, másrészt az osztrák, szlovén és hasonló bérekkel már szinte közvetlen verseny van. (Értsd jól, amilyen életszinvonalat az adott bér helyben az országában biztosít.) Eközben a dokiknál egy igen bő, amúgy szintén fontos, bérrendezés volt, amire piffpuff máris kapnak 10%-ot.

A határkerítés nélkül sokkal rosszabb lenne valszin a helyzet, látod, hogy Horgosnál volt egy kis "tobzódás". A csempészek ellen sokkal komolyabb védelem kéne a határra, pláne, hogy a keleti és déli határunk egyben schengeni határ is. Az EU-s "mélységi határellenőrzés" kutyafüle, mert a "gyanús elemek szúrópróbaszerű" ellenőrzését jelenti. Namármost ha nem egy fogyatékos embercsempész rámol be 20 szerencsétlent egyfurgonba, pláne egy random messzi rendszámos, hanem minimálisan szervezettebb, akkor a kutya nem állítja meg őket. Egészen könnyen megugorható lenne, csak ugye a pénzlehuzás a célja ezeknek.

Minden állami kiadást azok fizetnek, akik dolgoznak rendesen. Az államkassza azt jelenti, hogy amit befelé fizetünk minden hónapban, évben, arra egy választott csapatot bízunk meg, hogy helyettünk intézze a dolgokat. Utak karbantartása, egészségügy, oktatás, határvédelem (részben), közigazgatás, szociális ellátások, nyugdíj, államadósság finanszírozása. Ez utóbbinál azért érdekelne, hogy mind mondanak a vakon kormányhívők, hogy vajon a 15-17%-os kamatteher (áttételesen az EUR, USD és JPN kötvényeken is) fizetése az adójukból mennyire nyerő.

A gyerek sokba kerül. De biztos te is ilyen magtalan vagy, akinek fogalma sincs, mennyi most egy szülés (születésig kb 1 milliót költesz) meg mennyibe kerül a gyerek utána (oltások, bizbaszok, stb) és a költségek csak nőnek.

 

Bruttó 5-800.000 az ápolók bére, de pont úgy van, ahogy mondod/olvasod az igazmondóban.

Az, hogy mennyibe kerul egy gyerek, igazabol nem meghatarozhato. azt irod, 1 millio, de ez nem igaz. egy terhes nonek kaja kell es nyugalom, semmi tobb. egy babanak meleg hajlek, nemi ruha, egy szereto anya, es igen, pelus.

Igazabol a legtobb cucc, ami "1 millio"-ba kerul, nem szukseges, csak ratoljak az emberre, mert jo piac es kell a GDP. Szumma valoban kenyelmesebb veluk az elet, de messze nem kovetelmeny.

az egyetlen koltseges dolog, ami kell a gyerekhez, az az ido es turelem. persze az idodet mashol megfizetik, tehat az kozvetve valoban penzt is er.

Annyi marhasagot hordtal ossze, hogy nem volt hogy valaszolni ra.

Az, hogy mennyibe kerul egy gyerek, igazabol nem meghatarozhato. azt irod, 1 millio, de ez nem igaz. egy terhes nonek kaja kell es nyugalom, semmi tobb. egy babanak meleg hajlek, nemi ruha, egy szereto anya, es igen, pelus.

Igazabol a legtobb cucc, ami "1 millio"-ba kerul, nem szukseges, csak ratoljak az emberre, mert jo piac es kell a GDP.

 

Erre megprobalok valaszolni, hatha. Amig egy kismama a szuloszobara er, rengeteg kotelezo vizsgalaton kell, hogy atessen.

Valamelyik a csed/gyes/gyed elofeltetele.

Es most kapaszkodj meg: Van olyan vizsgalat, amire ugy kap idopontot, hogy a szules idopontja utanra esik, mert akkora a varolista!

Tudod egy szuletendo baba nem tudja kivarni a varolistat, mar a 42. het is durva es nagy esellyel lesz komplikacio.

Ilyen vizsgalatbol vagy otot ossze lehet halaszni, ugy, hogy egyiknel se akarsz maganegeszsegugybe menni, de ra vagy kenyszeritve.

 

A szules maga is fizetos. Az allamiban is kernek penzt, megha hivatalosan nem is mondjak, meg tiltott, ~altalaban~ allitolag a szules utani hathetes kontrollon adjak oda legkesobb. Ez 3-600eFt korul lehet.

Ha magan szuleszetet valasztasz, es szerzodest kotsz veluk a 36. hetig (egyebkent nem fogadnak), akkor az ara olyan 900-1.6MFt kozott van,

plusz ha meg be is akarsz menni a szuleszetre (120khuf/ejszaka). Es ez csak a szules, terhesgondozast is valaszthatsz naluk....

 

Van egy Down koros vizsgalat terheseg alatt feluton, amit itthon nem csinalnak, valahova Svajcba kuldik a mintat, az is 250kHUF.

Persze nem muszaj kerned, de kellokeppen ravezetnek, hogy az a biztos, meg lehet hogy ... de nem akar megijeszteni ...

 

Szerintem gyalazat ami a magyar egeszsegugyben megy, foleg a szuleszet korul. Igy nem lesz nepessegnovekedes Mo-n az tuti.

 

Ismeros kert szules utani hathetes kontroll vizsgalatra idopontot, es aprilis vegere kapott, erted, 3 honapra. Ahh, nem is folytatom.

Annyira sut az irasodrol, hogy messzirol sincs tapasztalatod, hogy ihaj. De meg nem is ismersz olyat aki vegigjarta volna ezt a halalvolgyet.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egyetertunk, hogy a magyar egeszsegugy egy katasztrofa. Az en gyerekeim hollandiaban szulettek, es bar nem ot csillagos az ellatas ott sem, de ertem, hogy nagysagrendi kulonbseg van a magyar viszonyokhoz kepest.

De: amit irsz, azok kivetel nelkul kontroll vizsgalatok. Namost ehhez tudni kell, hogy amig a baba a pocakban van, tenylegesen tenni kvazi semmit se lehet. Abortusz az egyetlen beavatkozas, amit el lehet vegezni, a tobbi a szokasos: pihenes, terhesvitamin, stb..., ez a maximum, amit realisan tenni tudnak. Na persze igen, van ilyen-olyan csecsemo-mutet, de az az igen ritka kivetel, nem a szabaly.

A kerdes itt az, hogy ha az abortusz az egyetlen, amit realisan tenni tudsz, es azt is csak felidoig, akkor mi ertelme van a kontroll vizsgalatoknak? Ertem, latod UH-n a babat, de ettol neki jobb lesz barmi is? Tenni semmit se tudsz, akarmit latsz is.

 

...

 

Es, hogy kicsit mas szemszoget is mutassak. Szerinted majd a videki emberek mind maganklinikan vegzik a terhesgondozast? Se anyagi, se intezmenyi feltetelek nem adottak. Megis megszuletnek azok a babak, es koszonik, jol vannak. Lehet, kicsit tul van lihegve a dolog a modern kulturaban?

En videken egesz mast tapasztalok.

A 6 hetes kontrolt meg a gyerekorvos csinalja, nem a korhaz (ha egyaltalan).

Pesten volt a nogyogyaszat, ott fizettunk, de nem sokat (6 * 40 + 2 * 30 talan vmi speckobb ultrahangos es verveteles vizsgalatert). ez 300k, de videken ez is megsporolhato, sot Pesten sem kellett volna ennyi vizsgalat.

Persze aki hajlando fizetni marhasagokert, az barmennyit el tud kolteni.

Annyi marhasagot hordtal ossze, hogy nem volt hogy valaszolni ra.

Talán le kéne szállni a magas lóról, mert a világ nem csak abból áll amit te látsz és gondolsz.

Annyira sut az irasodrol, hogy messzirol sincs tapasztalatod, hogy ihaj. De meg nem is ismersz olyat aki vegigjarta volna ezt a halalvolgyet.

Én tudnék mutatni neked a baráti körömből olyan nagycsaládot, ahol az anyának nincs orvosa, kereken nullaszor(!) járt terhesen vizsgálatra és otthon szült ismerős bávábbal. Mindezt 6 alkalommal. Szarik az egész egészségügyre. A költségei kerek nulla forintot tettek ki ezzel kapcsolatban.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Sok jó dolgot én speciel nem tudok felsorolni. amit én konkrétan a Fidesz politikájának köszönhetek, és jó hatással van az életemre.

Az egykulcsos, alacsony SZJA bevezetését általában mindenki el szokta felejteni. Én még emlékszem a régi szép idők 20-32-40% körüli kulcsaira; valójában utalhatták volna az egész fizetésemet az államnak, és mehetett volna minden segílyre.

Cserébe van 27%-os, 18%-os áfakulcs, ezek 25 és 15%-osak voltak, és érintik a nyugdíjasokat. Van aztán nekünk tranzakciós adónk, távközlési adónk, meg közmű adónk kérnémszépen, és a rezsin valahogy maradt az áfakulcs, ahhoz valahogy nem nyúltak. A 20-32-40-es kulcsoknál még kezdetben volt durvább, de ezzel együtt, egy szerényebb 2-3 kulcsos lehet szerencsésebb lenne. Igen, már este nekem emiatt, de ha az alsó kulcs egy számjegyű, és magasak a határok, akkor érdemben nem keres kevesebb még bruttó 1-1,2 milliós fizunál se senki. Az államkasszába viszont mindenképp kéne a pénz, válságfüggetlenül.

Egyébként nehogy félreértés legyen, egy percig sem sajnálom a szolgáltatókat, csak abba bele kéne gondolni, hogy különösebb idegeskedés nélkül továbbhárítják ezeket. A repülési "továbbháríthatatlan" adót szintén, csak nem hisztériázva kell, hanem szépen finoman, hiszen "a piaci és minden körülmények, jajjdepláne az energiaárak" sajjjjjnos indokolják.

A benzinárstop után visszaugró jövedéki adó visszaemelés (+20Ft/liter) szintén aranyos volt, és a jövedéki adós nettó végárra jön rá a csodálatos 27%-os áfánk. Ha tényleg fontos az occó benzin, akkor nem emelem vissza a jövedéki adót.

(Például: https://www.vg.hu/cegvilag/2022/06/dragulast-hozhat-az-extraprofitado-a…)

megmondták 2010-ben hogy fogyasztás alapú adó lesz. nagyon sajnálom, hogy a luxusifónon ami fél millió, 27% áfa van, tényleg sajnálom. aki többet költ többet adózik. punktum. a telkóadóra csak annyit, hogy én simán a duplájára emelném, ha van pénz kifizetni a pofátlan 10e ftos havidijat a semmiért, akkor azt be is lehetne fizetni adóba. inkább mint a német államnak menjen....

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Tehát, kevesebbet / ésszel kell fogyasztani. Hint:

  • elhízás listán a világon a negyedikek
  • dohányzás miatti elhalálozásban az elsők közt
  • kidobott élelmiszerben az élmezőnyben
  • a világon csökkent az üa. fogyasztás, a magyaroknak sikerült rekordot dönteniük
  • meddig soroljam?

Teljesen jól van, hogy a felesleges fogyasztást adóztatják és nem a béreket.

trey @ gépház

Az alkoholizmust és a gyógyszerfüggőséget említettem már?!

Az megvan, hogy a TV-kben már minden 10 reklámból 8 gyógyszerreklám? És hogy a magyar zabálja a gyógyszert? És hogy amit nem zabált meg, mert lejárt, azt kilószámra' dobálja a szemétbe?

Asszem' az emberek mellé csak egy lifecoach kéne, aztán kijönnének a pénzükből ...

trey @ gépház

Magasabb az ÁFA, igazad van, mégis sokkal több pénzem van azóta, mióta bevezették. Még úgy is, hogy az extraprofit adókat valóban mindenki áthárítja a lakosságra. Nekem tetszik az a felfogás, hogy ne a munkát adóztassák (SZJA), hanem a fogyasztást; ha sokat fogyasztok (mert megtehetem, akár a fekete jövedelmemből is, ami után persze semmit nem fizetek), akkor sokat adózok. Mivel a mi családunkban az átgondolt, mértékletes fogyasztás és takarékoskodás dívik, masszívan pozitív a mérlegünk az előző adórendszerhez képest. Így talán jut majd pénzünk öregkorunkra (a nyugdíjban nem nagyon hiszek), meg egészségügyi kiadásokra, mivel a TB kicsit olyan, hogy fizetem, de nekem belőle nem sok jut... hirtelen példák: fogorvos, MR-vizsgálat, gyógytornász.

Ehhez gyorsan tegyük hozzá, hogy amelyik cég megy, az szépen befizeti áfá-t (nem pont a lakossággal kapcsolatban állókra gondolok, hanem akik B2B működnek elsősorban), az iparűzési adót, a gépjármű adót, meg például ha telefont adnak a dolgozónak, akkor elég vad adminisztrációja van (vagy adózik).

Négy évente van felelősségre vonás. Nyolc hónapja volt a legutóbbi, ahol szegény és gazdag egyaránt megjelenhetett és kifejezhette a véleményét. Mivel a demokrácia szavazásnak nevezett csökevénye során nem lehet részletekbe menően értékelni a választhatókat, ezért csak annyit tudtunk meg, hogy a választópolgárok általánosságban mennyi bizalmat szavaztak az egyéni jelölteknek és a pártoknak. Az eredmény alapján nekem úgy tűnik, hogy elfogadják a kormány erényeit és hibáit is. Nem igazán értem, Gyuszk mit szeretne, hiszen ha azt akarja megtárgyalni, hogy milyen különböző hatások alakították az inflációt Magyarországon és a különböző országokban, és ezekért ki a felelős, akkor célszerű lett volna előállnia egy minimálisan komolyan vehető összefoglalóval. Amennyire én látom, nem mutatott fel ilyesmit. Miért csodálkozik, hogy egy telexes hisztinek látszó előadásra úgy reagálnak az emberek, mintha egy telexes hisztit látnának?

:)

Véleményed szerint két választás között nem lehet feltenni olyan kérdéseket, hogy miért van elkúrva az inflációnk?

(próbálok a homályos, rosszindulatú hablatyolásodra válaszolni. Gyakran látom rajtad, hogy a személyemen keresztül szólítasz meg sok más embert, réteget, csoportot, ezen lépjünk tovább).

Vannak itt adatok meg személyes konklúziók, pl. hogy a kormány elkúrta.

Várjuk szeretettel a lényegi mondanivalódat, saját konklúziódat, nem úgy van az, az infláció a szomszéd országokban azért sokkal jobb mert ... stb.

 

Neked van valódi hozzászólásod, vagy csak trollkodni jöttél, szokás szerint?

Nekem az üzemanyagár az etalon, ami most Ausztriában (is) olcsóbb. Az átlagbérek meg köszönöviszonyban sincsenek.

Ausztria valahol 2500 és 3000 € között lehet / hónap, itthon meg kb. 300 ezer Ft körül lehet (754 €).

Kint van 13. és 14. havi fizetés is, ez még hozzáadható a különbséghez.

Az ország többségét hidd el, érdekli. Az, hogy te többet keresel az átlagnál, az is benne van az átlagbérben. Ergo: minél több "Trey" van, hatványozottan több minimálbéres, hogy ez a szar átlag kijöjjön. Ez pedig valóban nem a jól keresök problémája, hanem az egész országé sajnos. Ha mindenki úgy keresne, ahogy te, akkor valóban utolérhetnénk a nyugatot is akár.

De, amikor arról van szó, hogy én mennyiért tankolok, hogy jön képbe az átlagbér?

Amikor két ország átlagbérét megnézzük, x -t és y -t látunk, ahol az egyik jobb. Ez egy viszonylag jó versenyképességi mutató: az egyik országban az össz versenyképesség jobb bért tudott kiharcolni ugyanannyi megsütött hamburgerpogácsáért cserébe, ha feltételezzük az egyszerüség kedvéért, hogy mindkét ország összes munkavállalója hamburgerpogácsákat süt (ezzel modellezünk).

 

Téged ez annyiban érint, hogy az átlag jobb vagy rosszabb megléte a te fizetésed versenyképességét is jelenti: ha te egy német, osztrák vagy svájci IT -s lennél, valószinüleg sokkal jobb bért érhetnél el, pedig ugyanazt csinálod.

A fentiek értelmezéséhez a közösségben, társadalomban gondolkodás képessége szükséges. Ha ez benned nincs meg, akkor inkább ne vesztegesd az időt olyasmin, amihez nem akarod hogy közöd legyen.

Amikor két ország átlagbérét megnézzük, x -t és y -t látunk, ahol az egyik jobb.

A két érték lehet ugyanannyi vagy elhanyagolhatóan közeli. Másrészt az egyik érték nagyobb, nem pedig "jobb". A bér felhasználásakor derül ki, hogy melyik a "jobb". Ugyanakkor a társadalmat alkotó emberek életének jósága nem kizárólag a bér jóságától függ.

Ez egy viszonylag jó versenyképességi mutató: az egyik országban az össz versenyképesség jobb bért tudott kiharcolni ugyanannyi megsütött hamburgerpogácsáért cserébe, ha feltételezzük az egyszerüség kedvéért, hogy mindkét ország összes munkavállalója hamburgerpogácsákat süt (ezzel modellezünk).

Azért modellezel ezzel, hogy ne kelljen a valósággal elrontani az elképzelésed?

Téged ez annyiban érint, hogy az átlag jobb vagy rosszabb megléte a te fizetésed versenyképességét is jelenti: ha te egy német, osztrák vagy svájci IT -s lennél, valószinüleg sokkal jobb bért érhetnél el, pedig ugyanazt csinálod.

Undorítóan cuki, amikor egy a fizetésével és az életével elégedett embert próbáltok meggyőzni arról, hogy milyen szar is neki valójában. Ráadásul pont egy olyat, amelyik nem a legjobb körülmények közé született.

A fentiek értelmezéséhez a közösségben, társadalomban gondolkodás képessége szükséges.

Benned ez mikor lesz meg? Mikor lépsz túl a Telexről való másolgatáson?

Ha ez benned nincs meg, akkor inkább ne vesztegesd az időt olyasmin, amihez nem akarod hogy közöd legyen.

Szívből javaslom, hogy te és elvtársaid vegyetek vissza ebből a megmondóember attitűdből. Tulajdonképpen nem is az a baj, hogy meg akarjátok mondani az embereknek, hogy mit csináljanak, hanem az, hogy semmiféle felhatalmazásotok nincs erre (gyk. az emberek nem kíváncsiak a faszságaitokra). Nem hogy nem dolgoztok azért, hogy az emberek racionális okból rátok hallgassanak, hanem rendszeresen szembe is köpitek őket, miközben a Telex szabta önmagatokkal eltelve csak pofáztok és pofáztok.

:)

A bér felhasználásakor derül ki, hogy melyik a "jobb". Ugyanakkor a társadalmat alkotó emberek életének jósága nem kizárólag a bér jóságától függ.

Fun fact: ezekkel senki nem is vitatkozott.

Azért modellezel ezzel, hogy ne kelljen a valósággal elrontani az elképzelésed?

Azért, hogy ne kelljen annyit irni. Végeztél egyetemet?

Undorítóan cuki, amikor egy a fizetésével és az életével elégedett embert próbáltok meggyőzni arról, hogy milyen szar is neki valójában.

Te is önkényesen kevered az átlag és a mikrokörnyezet fogalmát, úgyhogy életbe lép a "hülyékkel kár vitatkozni" fokozat. Arról nem is beszélve, hogy a kutya se akarta treyt arról meggyőzni, hogy ő maga rosszul él. Az átlag él rosszul. Hányszor kell még leirni?

Mikor lépsz túl a Telexről való másolgatáson?

Az itt jelen levő tartalom melyik részét másoltam a telexről?

Szívből javaslom, hogy te és elvtársaid vegyetek vissza ebből a megmondóember attitűdből.

te és elvtársaid vegyetek vissza ... meg akarjátok mondani az embereknek, ... hanem rendszeresen szembe is köpitek őket, ... pofáztok és pofáztok.

Erre csak megint azt tudom mondani, hogy kezeltesd magad. Látom hogy rajtam keresztül beszélsz bizonyos emberekhez vagy csoportokhoz. Méghozzá konzekvensen.

Fun fact: ezekkel senki nem is vitatkozott.

Magyarul: tartalmatlan kijelentést tettél.

Azért, hogy ne kelljen annyit irni.

Igen, néha nagyon nyakatekert, szövevényes történetet vázoltok fel, hogy a magatok számára hihetően adjátok elő a valóságtagadó meséteket. Köszönöm, hogy igyekeztél megkímélni tőle.

Végeztél egyetemet?

Nem.

Te is önkényesen kevered az átlag és a mikrokörnyezet fogalmát

Nem.

életbe lép a "hülyékkel kár vitatkozni" fokozat.

Nem vitatkozunk, hanem a marhaságaid tisztázzuk.

Arról nem is beszélve, hogy a kutya se akarta treyt arról meggyőzni, hogy ő maga rosszul él. Az átlag él rosszul. Hányszor kell még leirni?

Nem él rosszul a magyar átlag. A nyugatiak élnek "túl jól". Te mondtad, hogy ugyanazt a munkát végzik el több pénzért. Az afrikaiak meg ölik egymást, mert nekik alig jut valami. (Demagóg példát írtam, hogy értsed.) A magyar átlag világviszonylatban egyáltalán nem él rosszul. De abszolút értelemben sem, hiszen bőven megvan mindene. Nem könnyű neki, de az átlagnak sehol sem könnyű. Ráadásul nem a könnyűség teszi a jó életet, hanem a megfelelő mennyiségű nehézség.

Az itt jelen levő tartalom melyik részét másoltam a telexről?

A lényegét és a stílusát.

Erre csak megint azt tudom mondani, hogy kezeltesd magad.

Kézzel?

Látom hogy rajtam keresztül beszélsz bizonyos emberekhez vagy csoportokhoz.

Ez mit jelent? Azt, hogy tudsz olvasni?

Méghozzá konzekvensen.

Ha konzekvensen irkáljátok a faszságokat, akkor konzekvensen kérem, hogy ne tegyétek.

:)

Gyuszk, már azzal is sokkal jobb bért érhetnék el, ha Győrből Budapestre költöznék. Nem kell ahhoz másik ország. Pontosan tudod te is, hogy lehet, hogy a bérem magasabb lenne, de az élet is drágább/szarabb lenne. Vagyis a mi marad a nap végén (nem csak anyagilag), az a lényeg, nem a hókusz-pókusz, amit előadsz.

trey @ gépház

Gyuszk, már azzal is sokkal jobb bért érhetnék el, ha Győrből Budapestre költöznék. Nem kell ahhoz másik ország

Pontosan, országon belül is eltérhet az egyes régiókban az átlagkereset, sőt, el is tér. Ezzel pontosan ugyanazt állitod amit én, csak én országokat nézek, te meg országon belül térségeket. Ugyanaz a sztori.

Pontosan tudod te is, hogy lehet, hogy a bérem magasabb lenne, de az élet is drágább/szarabb lenne.

Pontosan. Az élet drágasága és szarsága komplex fogalmak, rengeteg minden van benne, de ha csakis a pénzt nézzük, akkor átlagban a németek, osztrákok, svájciak sokkal jobban szakitanak. Remélem nem próbálod beadni hogy az átlag svájci ugyanúgy él mint az átlag magyar, mert a végén még valaki kiröhög téged.

nem a hókusz-pókusz, amit előadsz.

Mivel önkényesen kevered az átlag fogalmát a saját mikrokörnyezeteddel, nehéz veled értelmesen beszélgetni. Minden értelmes, iskolázott ember megérti, hogy hülyeség a kettőt egy kalap alá venni, mert mást jelent. Szóval ne trollkodj, mert tudom, hogy te is érted. Annál te okosabb vagy.

Itthon a hústermékek simán 30-50%-os drágulásnál járnak, pláne ami feldolgozott. A bezzegnémetek amúgy 10% körüli inflációt mérnek hónapok óta. A másik történet, hogy a bezzegnémeteknél a fizetések jóval kisebb százalékát költik kajára, mint bezzegitthon. Node ezt a kedvenc óriástopikban már próbáltuk többen elővezetni.

Emitt a hivatalos német adat: https://www.destatis.de/EN/Themes/Economy/Prices/Consumer-Price-Index/_…

Kaja és fogyasztói árak 21,1%-os. Namármost ez itthon 40%+ -t mond, legalábbis kaja fronton: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/far/far2211.html

"Az élelmiszerek ára 43,8%-kal emelkedett, ezen belül leginkább a tojás (102,9%), a kenyér (81,8%), a tejtermékek (79,0%), a sajt (78,8%), a vaj és vajkrém (77,3%), a száraztészta (70,8%), az édesipari lisztesáru (69,1%), a margarin (60,3%), a baromfihús (54,4%), a péksütemények (54,0%) és a tej (52,9%) drágult. A termékcsoporton belül a liszt (8,7%) és az étolaj (3,2%) ára nőtt a legkisebb mértékben." [kiemelés az eredetiből]

Még az alap cukor, liszt és étolaj árstoppolt, az nem húzta meg a teljes 43,8%-ot.

Nemrég értem haza a sétával egybekötött "apróság" vásárlásból, hiszen a gyerekek állandóan az éhenhalás szélén vannak. Nos egy távoli galaxisban lévő naaaagy boltlánc sajátmárkás, teljeskiörlésű bio tésztája szűk 700ft félkilóra, a neves tésztagyártó félkilós sima tésztája 1200ft. Azért ez nekem agyilag nem áll össze, pláne úgy, hogy a hasonló nevesgyártó kilós tésztáját a konkurenciánál rendszerint 1000Ft-ért kapni. A csodaboltlánc online részén 2200ft pontosan ugyanez a kilós tészta. Régen is voltak árkülönbségek, de a fene se foglalkozott vele igazán, mert nem volt jelentős. Ráadásul az árkülönbség egy dolog, de roppantmód zavar ha megpróbálnak valamit konkrétan duplaáron eladni.

Nos megnéztem a Lajta túlsó oldalán lévő nemdiszkont online shopban, semmi akció meg ajánlat, meg sonderpreis, aszondja a kilós pontosan olyan tészta EUR 2,8. Ez 400Ft-tal számolva 1120Ft. A félkilós kivitel EUR 2, azt ki lehet könnyen számolni, de abból se az áfa miatt lett 1200Ft.

Lehet ide oda bezzegezni, de ezeket a relatív "erős képzelőerőt" alkalmazó árazásokat nem teljesen tudom lekövetni. Bár lehet Brüsszelből vezérlik az árazógépeket, nemtom.

Még az alap cukor, liszt és étolaj árstoppolt, az nem húzta meg a teljes 43,8%-ot.

Részben az dobta meg: az árstopos termékeken keletkező veszteséget úgy tudja a kereskedő elháritani, hogy minden más drágább.

Ezt csak az nem érti meg, aki nem akarja.

Én értem, és sejtem, hogy terítik, de ennnnyire nem kéne teríteni a gyanúm szerint. Lásd a tésztás áranomáliát, mert így többet áranak maguknak, mint használnak. Sőt bizonyos láncnál konkrétan nincs kristálycukor, se a helye, se az ára sincs meg, mintha kivették volna a kínálatból.

Csak egy hónapig nem nyúlna senki, még telefonhoz sem, nem hogy vásárolna, - ezalatt tarokkal, ultival elütni az időt, - és minden megváltozna körülöttünk örökre,  - kis túlzással az emberi közösségek történelmi összefogása lenne! (Az "erő" ami velünk van, csak senki nem tud róla.)

Mert az EU rendszerszintű problémákkal küzd. Persze lehet azt  gondolkodni, hogy az én hajóm gyorsabban süllyed, mint a tied, tehát te jobban teljesítesz, neked jobb, te ügyesebb vagy - és mivel Magyarországon divatos az öngyarmatosító gondolkodás, így még ilyen helyzetben is hallgathatjuk a bezzegnyugat Kádár-korszakból ittmaradt, proli világképet tükröző sirámot. 

Szerencse, h nincs bevezetve az euro. Marha horvatok. Megint lekoroztuk oket:)

Egy példával illusztrálom, miről van szó: A "haladók" kiüresítették a liberális szó jelentését. Ezért a "liberális" szó egyfajta szitokszó is lett (egy elemmel bővült a jelentéstartalmait befoglaló halmaz). De ez nekik még nem elég, hanem gyakran, amikor terelni akarnak, elkezdenek értetlenkedni azon, hogy az általuk kiüresített szón a másik ember nem azt a tartalmat érti, amitől pont ők fosztották meg. Tőlem játszhatnak és játszhattok hasonlót a "fajta" szóval is, de értelme nem sok van. Javaslom fellapozni az értelmező szótárt, vagy valami hasonló kiadványt. Ha lehet, ne a Szótár haladóknak – Újbeszél A–Zs c. kiadvány legyen az.

:)

A "haladók" kiüresítették a liberális szó jelentését. Ezért a "liberális" szó egyfajta szitokszó is lett

Hogy ki üresítette ki és ki tette szitokszóvá, az önmagában megér egy misét. De az már távolról sem ebbe a topikba illene. 

Amiért a kommentet tettem az a "fajta" szónak abban a kontextusban történő említése volt, ahogyan Te használtad. Nem a szó értelmezésével van bajom, hiszen pontosan értettem amit mondtál.

A lapozgatást én is javaslom, bár inkább a történelem könyvekét, ha nem érted, hogy mitől rossz ízű.

Amúgy nem tervem a világmegváltása, szal én befejezem itt.... Peace!

Hogy ki üresítette ki és ki tette szitokszóvá, az önmagában megér egy misét.

Jah, totál bonyolult a sztori. Az a csoport üresítette ki, aki liberálisnak mondta/mondja magát, de közben az egyén szabaddá tétele ill. szabadnak való megtartása helyett elsősorban egy szűk elit érdekében lobbizott/lobbizik.

De az már távolról sem ebbe a topikba illene.

Jah, a HUP-on szigorú írt és íratlan szabályok vannak, melyekhez katonás rend szerint tartja magát valamennyi fórumozó.

Amiért a kommentet tettem az a "fajta" szónak abban a kontextusban történő említése volt, ahogyan Te használtad.

Amiért a kommentet tetted az a saját elméd játéka.

Nem a szó értelmezésével van bajom, hiszen pontosan értettem amit mondtál.

Akkor nem kell belemagyaráznod, ami nincs benne.

A lapozgatást én is javaslom, bár inkább a történelem könyvekét, ha nem érted, hogy mitől rossz ízű.

Teljesen legitim módon használom a "fajta" kifejezést. A szád ízéért nem vagyok felelős.

:)

A pénzed árfolyamának és a kamatok manipulálásával el tudod kerülni az összeomlást ha arra kerül a sor pl Magyarország, Nagy-Britannia, Oroszország. Kell ehhez más is pl monetáris tartalék stb…

Ha nem te vagy ura a pénzednek, akkor csak a külső forrás marad.

A görögök külső forrást tudtak csak bevonni: kötvény kamatok egekbe szöktek, államadósság egekben, privatizációval eladtak mindent, a helyzetük lényegesen nem javult. Kivétel Éva kaili.

Persze jó kérdés, hogy mi a jobb?

Voltam kintKkarácsony előtt  Németországban, ahogy a covidot leszámítva minden évben. Brutálisan drága lett minden. Másfél, ketszeres áremelkedést tapasztaltam  2019 - hez képest.

 

De elhiszem, hogy a statisztikusaik jó munkát végeztek. 

Jó, de a németeknél a tanár nem éhen halni jár be a munkahelyére, a példa kedvéért. Nem állitom hogy mondjuk pont Németország maga lenne a kánaán, ez meg a Mordor (különben nem itt élnék), de minden mutatóban egyértelműen jobb, ami a gazdaságot és életszinvonalat illeti.

Azt jól sejtem, hogy egy hónapot nem éltél Németországban, németül sem tudsz, és a napi német híreket sem követed? 

A német közoktatást az összeomlás fenyegeti:

 

Lehrermangel in Deutschland: Droht der Kollaps? | NDR.de - Fernsehen - Sendungen A-Z - kulturjournal

 

A negyedikes német tanulók egyötöde olvasni sem tud normálisan, egyhamaduk nem imseri a helyesírást alapjait sem és és 22%-uk nem tud összeadni, kivonni. 

Niedersachsenben minden ötödik tanári állás üres:

Schulstart in Niedersachsen: Jede fünfte Lehrerstelle nicht besetzt 

 

Ez Bezzegisztán statisztikája az oktatásra és a tanári karra vetítve. 

 

Javaslom, költözz ki egy évre, járasd a gyereked német iskolába, és utána beszélgessünk német oktatásól, német fizetésekről, német megélhetési költségekről, befogadó német társadalomról, migrációról, háromévente cserélt újautókról, meg az összes többi topikról, mert így annyi értelme van társalogni veletek, mint beszélgetni a banán ízéről olyanokról, akik eddig csak reklámokban hallotak róla, hogy létezik banán. 

10 éve élek folyamatosan itt (azelőtt is kinn voltam még kisebb-nagyobb magszakításokkal), ezt csak megerősíteni tudom. Nem csak az oktatással vannak gondok, hanem más területeken is:

  • egészségügy: kb 3-4 hónapot kell várni egy szakorvosra (fogorvosnál Karácsony előtt voltam kontrollra, egy tömést ki kell cserélni, erre március közepére kaptam időpontot)
  • közlekedés: vonatok egyre többet késnek, az infrastruktúra kezd elévülni
  • lakhatóság: egyre drágább és majdnem lehetetlen egy normális lakást bérelni
  • a tisztességes munkából akarni megélők egyre kevesebben vannak

Mindeközben megy tovább a környezetvédelmi bullshit (az emberek agya kb. azon a szinten van mosva ezzel mint odahaza Sorossal) meg a mindenféle jött-ment migráns meggondolatlan, semmiféle ellenőrzés nélküli befogadása (anno 2004-ben én a nagyszebeni konzulátuson leadtam a vizumkérelmet, miután elbírálták és bebizonyítottam, hogy lesz egy biztos munkalyem idekinn, kaptam meg a munkavállalási és a több mint 3 hónapos itt tartózkodási engedélyt).

Árakról pedig: az alap élelmiszerek ára legalább megduplázódott. Érdekes módon az éttermi árak keveset nőttek: kedvenc horvát vendéglőmben a szokásos menü 16 euró helyett most 18 (az ital azért jobban felment, a 3 eurós sör most 5-5,50). Közlekedés, buszjegy minden év elején nőtt, rég nem járok busszal mert az autó még most is olcsóbb (oda-vissza jegy a városba több mint 8 euró, busz csak óránként van). Az üzemanyag kicsit visszaesett, nyár végén 2,20 felett is járt a dízel, most 1,80 körül mozog (mikor 2,20 volt akkor Franciaorszagban 1,45-ért és Olaszországban 1,60-ért is tudtam tankolni).

A magyarországi nagy infláció első sorban annak köszönhető, hogy 12 évig az energia árak be voltak fagyasztva.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

fogorvosnál Karácsony előtt voltam kontrollra

Utánad ki következett? Orbán? Sylvester Stallone?

https://diq.hu/images/news/16724265382795.jpeg

 

Azt is tudod, hogy a németek sötétben alszanak?!?!?

 

Egyébként valójában hol élsz? Van még egyáltalán olyan, hogy Németország?!?!?

https://index.hu/kulfold/2022/10/31/schmidt-maria-nemetorszag-eszaki-ar…

Nem is olyan régen még egy kicsit volt:

https://www.facebook.com/NemetNagykovetsegBudapest/videos/schmidt-m%C3%…

"A magyarországi nagy infláció első sorban annak köszönhető, hogy 12 évig az energia árak be voltak fagyasztva."

Ez így van. Az összes ársapka többet árt, mint használ. Pláne árt, ha a politika szól bele a gazdaságba. Mivel nem értenek hozzá, jól nem jöhet ki a végére.

Mit ér a támogatás, ha beépül a szolgáltatások, stb... árába? Semmit. Arra jó, hogy inflálódjon minden.

Nem tudom hogy ezt miért irtad itt nekem össze. Egy kicsit sem vonom amúgy kétségbe amúgy.

De ez a topic arról szól, hogy Magyarországon sokkal szarabb az infláció mint az eurózónában, úgy tűnik hogy a kilábalás is később indul majd meg, és amúgy is sokkal szarabbak a fizetések, vagyis a nap végén sokkal kevesebb jószágot kapsz ugyanannyi óra munkáért. Kár, hogy ezt újra és újra el kell magyarázni.

Kaja úgy tudom, ott is drágult eléggé, üzemanyag, rezsi szintén, szolgáltatások lehet, hogy nem annyira, mint itthon, de azok már előtte is jó drágák voltak (fodrászra gondolok pl, hogy kb. másfélszeresébe kerül, mint egy éve itt, de ahogy hallottam, egy német fodrászathoz képest még így is olcsó).

1.5 hónapja voltam a Nyugati mellett egy harmadosztályú, szinte kiskoszos vendéglőben, 1 főételért (nem homár, nem kagyló, nem római tengerpart, csak szlovákos csülök) és 1 sörért 10.000Ft-ot fizettem...
lestem mint hal a szatyorban...
eljutottam oda, hogy ezután a nem rossz fizetésemből meggondolom, hogy mikor ülök be valahova...

Pont ma mentem el ebédelni itt Magyaro.-n egyet.., - jó mondjuk a "kis koszosba" - (a környezet nem elit az biztos!)

Rántott pulyka, hasábburgonyával, káposzta salátával, egy adag kakaós palacsinta desszertnek, ital gyömbér volt. 5060.- Ft-ot kértek érte. (Persze 6 ezret hagytam ott.) - A kaja finom volt, és 14 órakor szinte tele volt az étterem. Azt a következtetést vontam le, hogy mások sem sokallhatták túlzottan az "árfejlődést".

Figyelembe véve az energia árak emelkedését, a pár évvel ezelőttihez képest nem nevezném soknak ezt. (Nyilván, a pandémiát megelőző években volt, hogy ketten ebédeltünk ennyiért ugyanott.)

Érdekes árak vannak arrafelé. Az eheti menüm (ennyiért ettem) egy győri, olcsónak nem hívható, háziasan főző vendéglőben, ahol akkorák az adagok, hogy alig bírom megenni:

https://www.nadorkert.hu/heti_menu/heti_menu_nador_20230102.pdf

Leves + második: 2350 ,-

A desszert mellé, ha kérsz: 600 Ft

Nem csodálom, hogy így 200%-os inflációt haluztok :D

trey @ gépház

Jó, de ez nem menü volt, csak hirtelen felindulásból elkövetett rendeléses. (A menü ott is beleférne, de az hirtelen nem megy.)

Győrből lányomék, - Tegnap pizza-evésre hivatkozva mondták, - 2 pizza, (a gyerekkel együtt hárman, - 2 éves) jóllaktak 7000.- ezerből.

Én beültem két hete egy Michelin-ajánlásos (még nem csillag, csak előszobája, győrieknek: Lamareda) bisztróba, 2 fő főétkezés (egyik leves nélkül, a másik levessel) plusz italok 20 ezer. Jattal együtt 22 ezer.

Mivel ismerem ezeket a bisztró árakat, ez teljes mértékben rendben volt.

Múlt héten tejfakasztó apropóján este 6-tól hajnali 4-ig jártuk a szórakozóhelyeket (Győrieknek), lepukkant kocsma (Kozi), szolid bár (Popeye), belvárosi hamburgerező (Veszti burger), egyetemi kocsma (Fecske) és a végén az egyetemi lemezlovas-klub (Lapos).

Hidd el, tisztában vagyok minden árral.

trey @ gépház

Szerkesztve: 2023. 01. 07., szo – 12:29

Az infláció okozója elsősorban az, hogy miután a FED évekig pumpált pénzügyi buborékja 2008 körül kipukkadt, és ahelyett, hogy eltűnt volna a trágya a fedélzetről, a kiváló, ám roppant korrupt tróger szarháziak egymást kisegítve újabb pozíciókba helyezték magukat, és csúcsra járatták a Quantitative Easing mechanizmust, evvel fedezetlen dollárok és ezek derivátumainak óriási tömegét öntötték a pénzügyi rendszerbe. A covid helyreállítás ennek a mechanizmusnak adott meg egy boost-t, a felgyülemlett trágya a háború kitöltésével felszínre került, és ami addig csak pénzügyi buborék volt, az bejött a reál gazdaságba.

Nyilván azok az országok amelyek kevésbé kitettek, amelyeknek nemzeti tulajdonban levő iparuk van, vagy amelyek a folyamatokat vezérlik, azok nem szenvednek annyira, mint amelyeknél ennek ellenkezője dominál.

Csak azért írtam le ezeket, hogy sikerüljön egy kis fényt gyújtani ott, ahol már pislákolni kellene!

Ez nem jelenti azt, hogy nincs igazság abban amit írsz, de kéjelegni azon, hogy egy 100 méteres versenyfutásban valaki 60 méter előnnyel indul és nyer a saját versenyzőnk előtt: az hányingert keltő!

Ezt a pénzpumpát tegyük helyre. Az nagyon nem igaz, hogy nincs fedezet, hiszen az már az első tranzakciónál létrejön.

2008-ban is nem a kihelyezett hitel mögött nem volt fedezet (kihelyezéskor volt), hanem a hitel mögött nem volt visszafizetési képesség.

A nincs fedezet azt jelenti számomra: nem áll rendelkezésre annyi áru vagy valóságos szolgáltatás amennyi pénzeszköz van a piacon.

Az, hogy egyből új forrás lesz abból a szemétből amit a jegybank megvesz, az duplázza a forrást ami már egyszer elégett és nincs mögötte eszköz, valamint életben tartja azokat a mechanizmusokat, amelyek ezt előidézték.

Az igaz, hogy az első tranzakciónál/forgalomba hozatalkor létrejön valamiféle ellenérték, de a forrás eredete már egy fedezetlen, korábban kihelyezett hitel. Egyfajta rekurzió ez.

Ok, de a probléma nem eszköz oldalon van, hanem a forrás oldalon. Akkor keletkezik a probléma gyökere, amikor hitel ( tőke + kamat ) fedezete eltűnik, vagy nem is létezik, vagy nem áll rendelkezésre és csak újabb hitellel fedezhető. Az általad feltüntetett ház példa nem feltétlenül oka a fedezetlenségnek, mert nem miden hitel szemét.

A kérdés: miből származik a pénz, és ki kontrollálja a kibocsátást? Magyarul ki finanszíroz és ki refinanszíroz és miből?

Az már régóta nem a teljes kép, hogy betétből lesz a hitel. Ha így lenne, gond is kevesebb lenne.

A nagy probléma, hogy a jegybankok és a kereskedelmi bankok alig kontrollált pénzteremtése kicsúszott a kezük közül.

Minap megvilágosodtam! "Magyarország előre megy, nem hátra!". A zuhanórepülés is előrefele van.

Trey ilyenkor eretvág?

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Nem hiszem, de idén nem csak az ország mélyrepül majd, hanem vele együtt a Fidesz is, ahogy az a legutóbbi választási győzelemnél is már tudott volt.

Azt szoktam mondani, a Fidesz kapta azt a történelmi lehetőséget, felhatalmazást, hogy végigasszisztálja a válságot. Direkt nem megoldást írtam.

Most pedig tok jo az forint euro onmagahoz kepest. Penzt is kapott Magyarorszag amibol tud venni meg tobb forintot. Akar meg meg is lehet uszni.

Fidesz meg nem fog egyelore repulni. Hiaba van tobb ember, aki nem szavazna a fideszre, de nincs alternativa. Arnyekszek bohockodas van csak. Gyurcsanyra elobb szavaznek, mint felesegere.

Az LMBTQ propaganda is csak később ért el hozzánk. Nem kell aggódni ha az infláció csökkenése is késik egy kicsit.

Na megjelentek a dékás droidok is.

Ki mit lát hanyatlásnak. Pl. szerintem a Berlin Brüsszel Párizs kulturális sokszínűsödése a rendszeres autó gyújtogatással, tűzoltók, és mentők elleni erőszakos fellépéssel a hanyatlás biztos jele. És ebből a szempontból mindegy, hogy a kommunizmust megúszva felhalmozott vagyonok, még 20, vagy 50 évig tartanak ki.

Szerkesztve: 2023. 01. 08., v – 14:13

Nagyon szomorú, hogy az emberek egységesen nem látják, hogy csak a társadalmi összefogás kényszerítheti a tőkés elitet a piramis aljával szembeni korrektebb viselkedésre. Képesek Fidesz-ezésre, DK-zásra, bármire csak, hogy az egyetlen hatékony megoldást elkerüljék! (Összefogás és nem a politikában kell, hanem szigorúan a társadalomban, - kerülni nagy ívben a politikai elitet, meg a megosztó eszközeit is.)

Ez olyan szép mézesmázas gondolatnak tűnik, de akkor te most miben is hiszel? Egy nihilista, de jóindulatú társadalomban? Tekintély nulla? Törvények nulla? Csak a jóindulat és emberség szabályozzon? Elméletileg a politikus egy közszolga, az, hogy lopnak, csalnak és hazudnak, nem feltétlenül kéne hogy jöjjön vele.

Hát tessék el lehet menni kint élni. Ha ennyire jó odakint.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

„Lehet Szlovákiával példálózni. És el lehet dönteni, hogy szlovák viszonyokat szeretnénk-e. Szlovák nyugdíjakkal. Persze, nem kell fizetni az osztalék után adót, nem kell! Nem kell fizetni annyi tb-t! Nem kell! De lényegében magyar árszínvonal mellett fele annyi a nyugdíj, mint nálunk. Ez a programja a munkáltatóknak? Én is tudok keményen kérdezni! Ez? Hogyan fogjuk kifizetni a nyugdíjakat? Hogyan? El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!” – mondta Magyarország miniszterelnöke.
Gyurcsánynak igaza volt.

Nem értem, ki szavaz MÉG mindig a Fideszre?

Folyamatosan hazudnak a népnek a fideszes politikusok, mindenkit átvernek, EU pénzek egyelőre nem jönnek.
Megnyert EU támogatásokat emailban visszamondják.

Cég, ahová dolgozom, 1 hete mondták vissza.

hogy hogy ki szavaz? mindenki.

kezdjük ott, hogy mondjál egyáltalán egy PÁRTOT, akire egyáltalán lehetne szavazni. a sok hülye a fidesz ellen szavaz. mert hülye. ha valaki ellen szavazol, akkor nem valamiért/valakiért szavazol, tehát nagyobb kárt csinálsz. mert hülyék. aztán jönnek egy-egy kiemelt számmal, hogy máshol jobb. hát menjél oda, aztán gyujtasd fel a kocsidat, dugasd meg magad migránssal, stbstb. mert az emberek hülyék. majd ha lesz jobb a fidesznél arra fogunk szavani. mert nem vagyunk hülyék. de nincs jobb a fidesznél, így arra szavazunk. mégegyszer. NINCS MÁSIK PÁRT!!!!! pártot nem tudnak összehozni, sem lenyelni sem kiokádni nem tudják a fletót(se), és bízzunk rájuk országot??? mert hülyék.

eus pénzek: nekünk akaják adni, azért hogy nekünk jó legyen :D dugják fel, költsék a rabszolgáik utódjára.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Egy "haladó" pártot nem az azt alkotó emberek minősége határoz meg, hanem az, hogy 1. be van-e pártként jegyezve, 2. össze van-e fonódva külföldről pénzelt "civil" szervezetekkel, 3. tud-e hangosan vonyítani. Konklúzió: a legutóbbi választáson lehetséges volt "haladó" pártok technoégben köttetett szövetségére szavazni. Magyarország nagyszerű hely. :)

:)

Sok mindenben igazad van, ami miatt ma nincs alternatívája a fidesznek, mert tényleg nincs, és a nyugatot valóban egyre jobban elönti a moslék, a migráció, muszlimok, négerek, woke, lmbtq, meg tudomisén mi.

De: szomorúan és dühhel veszem tudomásul, hogy itthon sincs rend.

Pl.: https://hvg.hu/itthon/20230109_borsod_abauj_zemplen_nemi_eroszak_rablas_gyilkossag

Pedig a fidesz egyik legnagyobb ütőkártyája lehetne, hogy itthon tényleg rend van. Mondjuk miért nem állítják vissza a csendőrséget? Szétválasztva a nyomozati és bűnmegelőző funkciókat? Lennének szép számmal, akiken időnként egy jókora csendőrpofon még segítene is.! Csak hát: Eu. Hadd legyünk mi is egy pöcegödör..

igen, itt is van baj, lásd a linkedet, pont ma láttam, hogy az RTLklub pl ilyenekből ÉL:D évek ota most láttam pár percre rtl klubot, még mindig ez megy. nemtom mi a rosszabb. M1 amit senki nem néz, vagy az független objektív sajtó (FOS) RTL. költői.

de hát tessék pártot csinálni, talpalni, járni a falvakat, meggyőzni a népet, ahogy a szerencsétlen hülye doktorminiszterelnökúr csinálta. aztán megint lehet majd árulni a hazát.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Nem hiszem hogy szükség lenne újabb versenyzővel kísérletezni, magam részéről a politikai váltógazdaságot eleve nem tartom szerencsésnek, jól kiegyeznék 1 páttal is, ha az a fidesz, azzal is, csak menne el a falig a rizikós kérdésekben is.

Hál' Istennek évek óta nem láttam a retek klubot. :) Bár TV-zni sem szoktam már, csak megjelenítőeszköznek van.

Migránsozól, te jó ég. Ez a propaganda több 10 milliárdunkba került.
Fidesz pártnál mára bár mi jobb. 
2004 óta nem volt olyan, hogy ne kapjon az ország EU pénzeket, Orbán ezt is elrontotta.
Mert fontosabb bárminál a fideszesnek a pedofil törvény, benne a homoszexuálisok megalázása.

A fideszesnek fontos az fideszes egyetemi, MTA, alapítványok.
Fideszeseknek jól fizető kuratóriumokkal.
Ezt a két törvényt kéri az EB, hogy töröljék és csak a pedofil rész maradjon meg.
Nem lépnek be az EU főügyészségbe, az EU-ban csak a magyarok és lengyelek. Mitől fél Orbán?
Fidesz szavazó szereti a korrupciót, az inflációt. Nálunk 23%, EU átlag 10% alatt van.
Orbántól soha nem lesz eurónk.
Szakadunk le a környező országokhoz képest.

Orbán beintett. 7.5 milliárd euró elúszik.
Propagandára több 100 milliárdot elköltöttek 2022-ben.
Fidesz szavzók agyát átmosta Orbán.

Az idő nyeritett akkor azaz papagályosan kinyitotta a
szárnyait mondom széttárt vörös kapu
szeretőmmel kinek fekete gyémántok voltak befalazva
az arcába s 3 gyereket cepelt a kétségbeesésében
a gyárkémények alatt ültünk
tudtuk holnap a görbe vonalak
ho zsupp ho zsupp
azt mondta elmész KASIKÁM és én elszáradok a
pódiumokon s nádler ur mázolmányaiban
nyilván
nyilván

Én magát a filmet nem találom sehol, amilyen gyorsan végigvetitették az artmozik/releváns múzeumok novemberben, úgy tűnt el a megnézés lehetősége még a verzio honlapjáról is. Ha rábukkannál valahol ne tartsd magadban.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

már megint a buzik. de nincs buzipropaganda :D

nem akarnak buzipropagandát. akkor minek kitorolni? minek akarnak nyomulni? ha a szülő hülye, akkor vigye el a gyerekét valami buzihoz. de ne nekem kelljen radazoni, mikor megy buzi az iskolába. senki joga nem sérült. dugják fel.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Istenem.
Szóval neked szól az orbáni propaganda. 
Az a szülő hülye, aki beveszi.
Mondjál példát arra, hogy egy homoszexuális gyereket megrontotta?

3 gyerekem van, jártam sokat sulikba , vittem a gyerekimet, tanárokkal tartottam kapcsolatot, mint apuka.

Soha nem hallottam homoszexuális propagandát és rontást. Ezt Orbán találta ki.
Most már értem, hogy miért nem kapunk EU pénzeket.
 

Annyira könnyű megmutatni , hogy tévednek, amikor azt mondják, nincs jelen az LNBT propcsi az iskolákban:

 

https://www.glamour.hu/g-eletstilus/iskolai-program-arrolmilyen-melegke…

 

"Létezik Magyarországon egy iskolai program, melynek önkéntesei arra vállalkoznak, hogy hiteles információkat adjanak arról a fiataloknak, hogy milyen melegként élni."

Fellőném Viktorékat a Napba, de pont ezekért nem.

Lehet itt agymosottazni, birkázni, nyilván mindenki a saját verzióját látja a történelemnek,de

1. 2015-ben láttam egy térképet, melyen 22 úgynevezett hotspotot (l. Menekülttábor) ábrázoltak, mint megvalósítandót. Ebből 19 Magyarország területén volt. Sajnos a térkép azóta eltűnt, ha valaki felleli... Az ügyes. 100 milliárdokat elbszni propagandára bicskanyitogató, de a politika sajnos így működik. Ez a demokrácia felára, ha úgy tetszik.

2. 2004-2010-ig (sokan nem emlékeznek erre, de pedig Bajnai a saját szájával mondta) a keret kb 5%-át sikerült lehívni. Ezt Gordonunk borzasztó sikeresnek gondolta úgy, hogy 2002-től az eu pénzek lehívásáért felelős szervezet igazgatója volt (az első két évben előkészítés volt), illetve 2004-től gazdasági csúcsminiszter majd valamikor mégcsúcsabb, végül miniszterelnök. Nem tudom, melyikünk végzi 5%-os hatékonysággal a munkáját. Talán én, mikor alszom. Magyarul, qrva nagy probléma az, hogy ezeknek a gyüttment keleteurópai államoknak ki is kell fizetni azt a pénzt. Főleg, hogy nem megy vissza as is (96%-ban) Németországba az egész.

3. Alapítványok, l még kettős mérce. Teljesen megszokott. Fizetést ne kapjanak, aztán rendben van.

4. A pedofil törvény a pedofilokról szól. Amiről te beszélsz, az a gyermekvédelmi törvény. Egy szó nincs benne a homoszexuálisokról. Ezen az alapon a heterók is magukra vehetnék. Mégsem teszik. Olvastad a törvényt? Mert én igen.

5. Ez az OLAF-dolog nagyon érdekes. Az államok fele be sem lépett, nem is fog. Van aki belépett, majd amikor az OLAF elkezdett vizsgálódni, megmondta nekik, ez belügy, és letiltotta őket bizonyos ügyekről. Mi nem léptünk be, de az OLAFnak van irodája Bpn, és a saját igazgatójuk szerint az egyik legszorosabb együttműködésük a moi szervekkel van.

6. Infláció: nem kellett volna eladni, beszántani, a világ legnyitottabb gazdaságává tenni a magyart. Borzasztó kicsi a mozgásterünk. Az a kormány, amelyik a mozgásteret szűkíti rossz, amelyik növeli jó. Van olvasnivaló a témában bőven. Sok fasságot csináltak Viktorék, de összességében mégis nőtt a mozgástér. A fasságok egy része kényszer, más része valamelyik réteg priorizálása, valamint persze a holdudvar etetése. Ez utóbbi szintén a demokrácia felára. 0-án persze sokkal jobb lenne.

7. Nem hiszem, hogy jelenleg olyan rohadtul kellene nekünk euro. L fentebb linkelt cikket.

Remélem nem hagytam ki semmit.

Index régi fideszesek vezetik, nemzeti liberálisok.

Ismerem a stábot. Én is nemzeti liberáils fidesz szavazó voltam 2014-ig.
Medián közvéleménzkutató eredménye.
Medián az egyetlen egy FÜGGETELEN intézet.
2000 embert kérdeztek meg, Nézőpont 1000 embert.

Medián szerint a fidesztábor morzsolódik le, de az ellenzék ettől nem erősödik, a nem tudja kire szavazna tábor nő.

Ebben igaza lehet.

Fidesz párt kampányra elköltött pártpénzből 1.5 milliárd ft-ot, a többi állami pénzből ment, kb 2 milliárd ft plusz.
A fideszes köztévé 2022-ban 130 milliárdot költött 
Ment is napi 24órában fidesz kampány, 
Az ellenzéki pártok kaptak 30 percet a köztévében,de azt is REGGEL 8 órakkor.
Totális agymosás volt a fidesz kampány.
Ellenzék soha nem kérdezik/kérdezték meg a köztévében, plusz az orbáni az OSZTOGATÁS.
Melyik jobb? Szponzor vagy állami lóvé, ami a mienk lenne elvileg.
Polt már kivizsgálta MZP dollár támogatását, nem volt törvénytelen, ez is a fidesz hazug propaganda része volt

"a KÖZTVT SENKI SEM NÉZI. fogd fel."
Nem fogom fel, mert nem igaz.
Vidékiek csak onnan tájékozódnak, mert sok helyen nincs más a legkisebb tévé csomagban.

"rtl-en meg külföldi pénzből mossák az agyad. az menő."
Te jó ég.

:telex hvg meg külföldi pénzből mossák az agyad. az m:
Te jó ég. 
Maga kedveli a fideszes propagandát közpénzből, ahogy olvasom?

És azt képzeled az emberek nem találják meg az rtl-t? (és persze vidéken nincs internet? ) Pont ugyanúgy tájékozódnak vidéken a dolgokról mint a városban.

Az átlag polgár azt a tartalmat keresi ami megsíomgatja az egóját és megtámogatja a saját meglevő elképzését: nem keres új információt. Ennek megfelelően választ tv-csatornát és azon belül műsort, ennek megfelelően olvas online újságot. Ennek megfelelően alakítja a baráti és ismeretségi köreit. A média választék pedig remekül kiszolgálja ezt a pótcselekvést; lehet egész nap kormány dícsítést meg kormány gyalázást is választani kinek mi tetszik.

**

A valóságról informálódni viszont valóban nehéz: mert olyan médium alig van ami ezt közvetítené: de ez a köz és a kereskedelmi médiára egyaránt igaz. Ezen a téren a legkárosabbak a magukat "független-objtekív"-nek hazudó médiumok. (a szerencsétlent aki azt keresné amit hírdetnek megetetik ugyanolyan propagandával).

Az átlag polgár azt a tartalmat keresi ami megsíomgatja az egóját és megtámogatja a saját meglevő elképzését: nem keres új információt.

Az egy másik kérdés, hogy ott sokan pont az M1-en találják meg a keresett tartalmat. Mások meg az rtl/ATV-n (vagy nem tudom hol, nem nézek tv-t :) )

Idős nyugdíjas rokon: ő tájékozódik a legtöbb féle médiából: ráér műsorokat hallgatni/(nézni egyre kevésbé), még a legelvetemültebb barmokat is meghallgatja..

*dícsérést

Kár, hogy a ballib szekció kerüli a TV-t, mint vámpír a fokhagymafüzért. Persze, hogy kerüli, mert ott nem csak a hülyeségükre kíváncsiak, hanem kellemetlen kérdésekre is válaszolniuk kellene:

https://hup.hu/comment/2864395#comment-2864395

Látszik, hogy működik a ballib propaganda, szépen mondod fel te is.

trey @ gépház

Megint oerdoeg uegyveedje:

Apró nüanszba kapaszkodás. Sokadszor olvasom a mantrát, hogy bezzeg az MTVA 130 Mrd-ja.

Csak a tisztánlátás végett: a 130-ból (évtől függően) 80-100 Mrd az ilyen-olyan (többnyire sport)események közvetítési joga.

A maradék 30-50 Mrd-ból kell fenntartani 6 TV csatornát és 3-4 rádióadót, továbbá nem kevés tartalomgyártás is van. Az már simán összevethető bármelyik kereskedelmi média költségvetésével (l. pl RTL Klub csoport).

Lehet azon vitatkozni, hogy jó-e az M1 hírcsatornává konvertálása (nem nézem), de a többi adó tematikus műsorszerkezettel, minőségi tartalommal bír, lehet választani. Ha mégsem, akkor marad az RTL KLub, Netflix, whatever. Mindenki úgy mossa az agyát, ahogy akarja.

Még egy apróság: a közmédia sosem volt pártmédia. Mindig is kormánypárti volt. Ez nagyon szomorú, de a szerencsétlenül kialakult magyar hatalmi struktúrákból egyenesen következik. Azért a jelenlegi állapot talán fél fokkal jobb, mint a Nap TV volt az M1-en.

Tegnap este én is A38 -as koncertfelvételt hallgattam az M[x] valamelyiken. Van azon értelmezhető tartalom is, igen.

De azért a jelenlegi felszopkodást ne mentegessük, nettó gáz. Az RTL meg nem az adófizetők pénzét bassza el, hanem a sajátját.

a főmenü is jo a dunán. ízörzök. stb. ja igen, m2-n mennek ilyen koncertek, azok is jok. elektrip pl 11 éjfél uttán...

azon lehet vitatkozni, hogy kinek mi tetszik, de azon keveset hogy pl a valóvilág az egybites szereplőkkel nemigen nevezhető jonak. az egy szenny.

amugy meg kell nézni a germán közszolgáltatit. ott hány % haladó gondolkodás??? mennyit hazudnak? más az arány?

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Ezért nem nézem az M1-et, gusztustalan, mentegeti a hóhér. A Dunán pl csak a tematikus hírszerkesztést valamint a szelektív hírszolgáltatást nehezményezem. Híradót ezért ott sem nézek, lehet már nincs is, nem tudom.

Még egy apró tévedés: az RTL KLub de, az adófizetők pénzét is költi, hiszen jóval kevesebb műsorszórási díjat kell fizetnie, mert vannak úgynevezett közszolgálati műsorai (híradó meghatározott számban és terjedelemben naponta, stb). Volt belőle botrány több ízben. Volt olyan is, a 21. század című műsoruk miatt - mikor megszűnt -, hogy már nem lát el közszolgálati feladatokat a szerződött mennyiségben, ezért utólag fizessen be x Mrd Ft-ot az Antenna Hungáriának. Az RTL Klub meg aszonta nem. Így is lett. Szóval hagyjuk ezt inkább.

Ugyan már.

Nézőpont évi 2-4 milliárd ft állami támogatást kap, fideszes közvélemény kutatóintézet. 
Olyanok, mint a Nemzeti Konzultációk. Kormány számolja meg, és olyan eredményt hoznak ki, ami a nekik kedvez. Nem az OVH számolja meg.
Hiteltelen intézet.

Németország, 30-as évek. Nemzetiszocializmus. Alig telt el 12 év és láss csodát, egyik napról a másikra eltűntek, mintha sosem léteztek volna.

A 30-as években nem volt értelmes alternatívájuk, volt demagóg néphülyítő filozófiájuk, be is jött. Meg is lett az eredménye.

A hasonlat a Fidesszel csak a képzelet műve, nem volt ilyen szándékom a hozzászólásommal, csupán egy párt általános támogatottságára szerettem volna rávilágítani, majd annak történelmi következményeire.

Németországban akkoriban 33 és 39 között 65 és 79 millió közötti lélekszámról beszélhetünk, ami nem kevés ember.

Szar dolog a demokrácia hiánya. Ez volt a kommunizmusban itthon is. Az mondjuk eltartott 40 évig nálunk, látszik, hogy mennyivel tehetségesebb nép vagyunk a németnél.

Ilyenkor hol a moderátor? Szimpla tényszerü hozzászólásra tömény sértö személyeskedés a válasz. Kevés fórum van, ami ezt elviseli, úgy látszik ez itt ilyen.
Szimplán paraszt dolog kulturált hozzászólásra sértö módon válaszolni, Bolond egyfolytában ezt a müfajt müveli, amikor olyat olvas, ami kulturált, ámbár nem tetszik neki.
Ha én lennék itt a moderátor, már rég kibasztam volna innét. Ossza az észt a fajtájának nyugodtan tovább ott, ahol akarja.

Ki kell javítsalak, én nem beszélgetek Bolonddal. Én egy fórumhoz szólok hozzá, kulturáltan, és semmi bajom, ha kulturált válaszokat kapok bolondtól vagy mástól.

Azzal van a bajom, ha egy normális hangvételü hozzászóláshoz sértö válasz érkezik bárkitöl. Bolondtól rendszeresen ezt kapjuk. Ez nem elfogadható. Nem az a megoldás, hogy az nem szól hozzá, aki normálisan tud kommunikálni, hanem az, hogy kidobja a közösség magából azokat, akik nem ide valók.

Ha én nem vagyok idevaló, nyugodtan törölheted a profilomat is... ha tudod.

Legalább egy warn -t érdemelne.

Szoktam kapni. Tőletek. Valamiért azt hiszitek, hogy a HUP a tiétek. Pedig nem. A miénk. Közös. (Bizonyos értelemben, hiszen nem vagyunk a tulajdonosai.) Attól, hogy masnival átkötve csapjátok a bűzlő szarotokat az asztalra, az még asztalra csapott bűzlő szar marad. Nekem nincs masnim. Ennyi.

:)

Ennek megtárgyalása itt offtopik, ha problémád van, jelezd a megfelelő helyen, minden bejelentés ki van vizsgálva, ha az igény jogos, moderálás is szokott történni (de, igen, múlt héten is volt).

Nem az a megoldás, hogy az nem szól hozzá, aki normálisan tud kommunikálni,

Érdekes, worksforme. Kérdezd meg evone-tól :D

trey @ gépház

Egyszer begyulladt foggal elmentem az SZTK-ba. Továbbirányítottak a magánpraxisba, mondván, hogy ők ezt nem tudják megoldani. Ez régebben volt, nem gondolom, hogy azóta javult a helyzet.
Másik eset, amikor éjszaka elmentem az ügyeletre, zárás előtt 1 órával. A doki már nem volt ott, a még ott lévő asszisztens meg hazaküldött azzal, hogy nem lehet, hogy ez a fog pont most kezdett el fájni. Úgy bedurrant az agyam ezen, hogy mire hazaértem, el is mújt a fájdalmam. Végülis lehet jobban jártam, mintha elláttak volna...

No ezzel az a baj, hogy "dehát ki van fizetve", mert az eü ellátást, pláne a sürgősségit, azt fizetjük járulék formában. Ahogy hallom magánban óriási mázli kell, meg protekció, hogy a jóféle dokihoz be lehessen kerülni. Ebből következően nyilvánvalóan az első privát doki nekem is a fogorvos volt.

A 28e per foghúzásnál csak az alábbiakba gondolj bele, és akkor még fizetéssel (szépen rendesen leadózva) nem számoltunk. Egy rendes fogorvosi szék (komplexum...) az sokmillió forint volt már évekkel ezelőtt is, a rendelő bérleti díja, vagy amortizációja, asszisztensek, orvosi eszközök stbstb. Amúgy maga az fájdalomcsillapító injekció sem 100ft-ba kerül. A "dehát nem kell őket sajnálni, mert mennyit keresnek" c. szösszenet egy IT fórumon lehet, hogy kissé visszás lenne. :)

A lengyeleknél miért 17.5% az infláció? 

Elkúrta az Orbán? 

Tehát Magyarországon azért sikeres a kormány mert a szegény 80% még szegényebb lett, a tehetős 20% meg tartja magát?

Mert akkor ismét én kérek elnézést, nem ugyanazt tekintjük sikernek.

De, komolyan kíváncsi vagyok a válaszra. Te minden üzleti/anyagi döntésedet úgy hozol meg, hogy közben mások érdekeit tartod szem előtt? Mi a lényeg? A választásokkor a saját zsebem ellen kellene szavaznom? Nem, én nem keresek annyit, hogy jótékony milliárdosként a társadalmi szerepvállalásom ilyen szintre kiterjedjen.

trey @ gépház

A rövidlátó alattvaló szempontja: befogják a szádat alacsony SZJA kulccsal, Mari néninek meg hazudnak az M1-en és rendben is vagyunk, mindenki Orbira szavaz megint.

Igaz, hogy közben az oktatás, egészségügy, nyugdíjrendszer, innováció, fejlett technológiák alkalmazása a kukában landol, de örülünk, mert 162,000,000,000 Ft-ért megint csináltunk pár kézilabda stadiont (valós adat, 162 ezermillió forint).

/Párom kórházban dolgozik, sógorom tanár, húgom szociális munkás, úgyhogy lécci ne próbálj M1-es hazug propagandával jönni, ez a helyzet./

DK-kotta. Azé a DK-é, amelyik az MSZ(M)P-ből falsult ki és amelyik alatt megismerhettük, hogy mi - becsületesen dolgozók - azért keressünk kevesebbet, hogy a dolgozni nem akarók segélyen tengődését finanszírozzuk.

trey @ gépház

/ásít/

értem, neoliberális gazdaságpolitikát szeretnél.

meg azt, hogy az alulról indulók számára a felsőbb társadalmi osztályba lépést lehetetlenné tegyék az iskolarendszer szétverésével.

tudod, a buta gazdagok azt hiszik, hogy az nem üt vissza, ha a szegények felemelkedésére nem adnak pénzt.
jobb esetben csak nyomorgó tömegek lesznek az országban, mint nálunk most, rosszabb esetben vasvillát fognak, és bekopognak hozzád Molotov koktéllal.

Sokkal olcsóbb kitörési lehetőséget nyújtani némi aprópénzért, mint a felgyújtott Mercidben heverni...

Figyelmébe ajánlom más társadalmi trollnak is:
https://www.youtube.com/watch?v=3LopI4YeC4I

Szóval köszi, nem kell orbáni feudalizmus, ahol két böffenés között a csalhatatlan fővezér megálmodja, hogy mi is kell az országnak, és az 54%nyi (részben elcsalt) szavazat birtokában korlátlan, demokratikus kontroll nélküli ámokfutást tud rendezni.

Ja, regionális középhatalom leszünk, ja.
Alakul a B3: Balkáni futottak még: Albánia, Magyarország, Szerbia.

az alulról indulók számára a felsőbb társadalmi osztályba lépést lehetetlenné tegyék az iskolarendszer szétverésével.

Ez kb. ugyanaz a mézesmaszlag, hogy csatlakozzunk a nagybetűs nyugathoz, és az amerikai haderő kényszerítő védőernyője alatt a Föld erőforrásait közösen felélve hirdessünk zöldítést, kamu plecsnikkel szentesített túlfogyasztást stb.

jobb esetben csak nyomorgó tömegek lesznek az országban, mint nálunk most

A Telex szerkesztőségéből írtad a hozzászólást?

Sokkal olcsóbb kitörési lehetőséget nyújtani némi aprópénzért, mint a felgyújtott Mercidben heverni...

A felgyújtott Merciben heverés olyan, mint fogyasztani a romkocsmában? Mennyibe kerül egy alkalom? SZÉP kártya játszik?

Szóval köszi, nem kell orbáni feudalizmus, ahol két böffenés között a csalhatatlan fővezér megálmodja, hogy mi is kell az országnak, és az 54%nyi (részben elcsalt) szavazat birtokában korlátlan, demokratikus kontroll nélküli ámokfutást tud rendezni.

MZP feltűnése (és annak körülményei) tényleg a csalás egy formája. És folytatja, pártot alapít. A DK mellett lesz Orbánnak még egy trójai falova. De nem csak neki: Vajon MZP-ék a Csak felfelé! szlogent a Mi Hazánk Mozgalommal kapcsolatban használták?

Nem tudom, tudod-e, de a működő demokrácia elsősorban az emberek őszinte szándékából fakad. A fajtád kinyilatkoztatásai nem a demokráciát idézik, hanem úgy néztek ki, mintha egy önkényúr gyagyás bal kezeként lobbiznátok a gazdátok érdekében. Egy keleti gyerekmunkások által szőtt repülő szőnyegen szálltok az ostoba emberek felett, és köpködve ordítjátok, mit kell tenniük, hogy nektek és gazdátoknak – tehát az abszolút jónak – tessenek. Mert e tetszés az, ami a baromból emberré tenné őket. Amíg nem vagytok képesek/hajlandók emberként tekinteni az emberekre, addig ne csodálkozzatok a meglátásaitok és a magatok népszerűtlenségén. Ez az igazi választási csalás. Ez, hogy se valódi, tartalommal bíró mondanivalótok nincs az emberek számára, se emberhez méltóan nem tudtok hozzájuk szólni. Belőletek él Orbán, Gyurcsány, és most már Toroczkai is (akit minden bizonnyal nagyon kedveltek, és örültök, hogy jó eredményeket ér el). Ez volt a célotok? Mert ha nem, akkor szerintem érdemes lenne átgondolni, hogy jó célokat tűztetek-e ki, és a felhasznált eszközeitek alkalmasak-e azok elérésére.

:)

Épp a minap néztem egy filmet egy fickó utazásairól, Banglades, gyerekmunka: 10 éves gyerekek üveg kemence mellett dolgoznak napi 10 órát annyi pénzért naponta, amit mi magyarok észre sem veszünk. Aztán hazamegy, ahol a haza egy 5*4 méteres bádog valami, egy valami padlásán, és ott 12 ember alszik, ez az otthonuk. Aztán a 10 éves gyerek 10 év múlva vett egy riksát, és evvel vállalkozott tovább.

Aztán másnap megint láttam egy film részletet spektrum Home, egy ausztrál tervező a tervező apjával azon lamentál, hogy hogyan tervezze meg a 600 négyzetméteres házát, hogy jó legyen.

Aztán jönnek mindenszarisztán magyar lakói és belehalnak naponta mindenbe.

Ó, hányszor olvastam már itt ezt a balfaszságot ... Majd felkel a nép. :D Választási eredményt láttad? :D

Elcsalt választás ... Hallod, Soros és az amerikai demokraták dollárjaival is csak a világ egyik legszánalmasabb választási eredményét sikerült összehoznotok. A politikai okokból futtatott "tanártüntetéseitek" a kutyát nem érdeklik, nincs táptalaja, nem tud berobbantani semmit. Közben már Demjén is arról beszél a sajtóban, hogy cringe, be kéne fejezni, mert ugyan ő élt az átkosban, de ez nem az, ami ellen ők dolgoztak. :D

Milyen mozit néztek ti?

trey @ gépház

Hogy milyen választást nézek én? Ahol 54% felhatalmazás után mindent egyszemélyben viki dönt el? Ez bolsevismus, vagy feudalizmus, ugye megvan?

És ahol a kínosan nehezen összekapart 54%-hoz minden megzsarolható médiumpt megzsaroltak, a megvehetőeket pedig ellopott közpénzből megvették?

Milyen országot nézel te?
Én egy populista királyságot, egyelőre még király nélkül, egyelőre még az EU meg a NATO tagjaként, de nem kell már sokat aludnod, és ezeket az apró hibákat is kiküszöböli kedvenc életében 0 napot dolgozott Vezéred.

Aki tövig barna nyelvvel szurkol a magyar demokrácia lerombolásának, mint pl te, TrollÚr, az lesz szíves legalább a gyerekeit és unokáit itthon tartani, mikor a hihetetlen gazdasági sikerek nyomán (segítek: ha a gdp növeményből kivonod az EUs támogatást, negatív számot kapsz) az összeomló szarkupacot el kell lapátolni.

Párom most mondja, hogy a kiemelt budapesti kórházban sajnos haza kell küldeni a betegeket, mert nincsen pénz gyógyszerre meg műszer pótlásra. De ezt nem szabad neki megmondani, mert "akkor kiderül hogy mi a helyzet".
Ugyanitt hálistennek lerövültek a várólisták, hurrá!!! Tudod miért? Mert aki 2 hónapnál későbbre lenne rátéve, azt egy másik, "előjegyzési listára" teszik rá... ügyes, nem, olyan Deutch Tomis!

A pályaelhagyó tanárokat pótolni meg 15 év lesz, de sebaj, addigra viki már nyugdíjas lesz, Mészáros Lőrinc meg "odaajándékozza az 500 milliárdját" neki, szóval az ükunokájának se lesz gondja.

Aki a főtolvajnak meg a fideszes bandájának szurkol, az 80as IQval kell hogy rendelkezzen (vagy persze NERes, például több ismerősöm, akiket jó kis diplomáciai állással, vagy 2 db böhöm mercivel és ehhez passzoló 2 db állandóan fizetett sofőrrel jutalmaznak - sose kell neki 1nél több autó egyszerre, de akinek jár, annak jár).

Ja persze a választásról
„ha a választás meghamisítása csalás, akkor a választás manipulálása is az, mert a választók akaratát semmibe véve egyoldalúan szabja meg hatalomgyakorlás jövőbeli irányát.” és
„a választás az ellenzék számára nem értelmetlen vagy eleve megnyerhetetlen, de érezhető a rezsim szisztematikus törekvése a választás elcsalására, ennek megvalósítására szolgáló széles, szofisztikált eszköztárral.”

Nézelődj, tapsolj, így cseszték szét a hatalommániások a Magyar Köztársaságot:
https://hu.wikipedia.org/wiki/2022-es_magyarorsz%C3%A1gi_orsz%C3%A1ggy%…

Istenem, amikor ilyeneket olvasok, mindig magam elé képzelem, mi mehet végbe a másik oldalon a kijelző előtt. Sajnos vizuális típus vagyok :D

Van ám ebben a kommentben minden, ami a DK-kiskátéban szerepel: tanárok, elcsalt választás, kórház, mászároslőrinc, deuthctomi ... Mintha azt a gagyi ATV betelefonálós műsort nézném, amiben 70+ nyuggerek szidják a kormányt :D

Mindezt mi hozta ki belőled? Demjén?

trey @ gépház

Akkor miert szivozol itt? evi 5-10 szazalekos inflacio mellett, bp-en lehetetlen megelni. nem veletlen, hogy egy tesco raktaros 2x annyit keres, mint egy tanar!

Ennek semmi koze a politikahoz -- persze, mint mindenbe, bele lehet keverni. Meg csak nem is penzkerdes, nyilvan, hiszen ennel nagysagrendekkel nagyobb hulyesegekre meg futja. Egyszeruen a lelkiismeretes tanarok megtoreserol es zulleszteserol szol, ami altal a jovo generaciojanak eselyei rosszabbak, muveltsege alacsonyabb. Ez kvazi terrorizmus.

Felreertes ne essek, nem orbanek az elsok - kvazi a rendszervaltozas ota megy a teszetosza az oktatas teren; hol tandij, hol evente valtozo tananyag, hol realkereset-csokkentes, pick your poison. De most mar tenyleg eleg volt. Ha MZP lenne hatalmon, akkor is, ha gyurcsany vagy tokomtudja ki, akkor is.

ez nagyon felrevezeto, trey.

eloszor is, a jo tanar != jo szakember. tanitani valamit teljesen mas, mint csinalni. nezd csak meg a sztaredzoket: pufok, oreg, dagadt mind. attol meg tudja, hogyan faraghat jo sportolokat. ilyen a jo tanar is: neki nem ambiciozus szakembernek kell lennie (az nem is birna ezt par honapnal tovabb!), hanem kitarto, turelmes, alapnal is alapabb szinten magyarazni tudo, majd arra epito ember.

az igaz, hogy folyamatos tanulas es fejlodes a tanaroknak is fontos, ahogy a szures is, mert valoban kerul tanari palyara arra alkalmatlan ember is. ez biztos, szerintem mindannyian talalkoztunk mar rossz tanarral. de ez igy van minden szakmaban! hany koklert lattal mar IT-ben? akinek igazabol semmi keresnivaloja billentyuzet kozeleben? :)

a harmadik, jelen helyzet egyaltalan nem relevans, mivel sajnos sok jo kepessegu tanar ment el szakikent dolgozni, annyira felelmetesen alacsonyak a berek. foleg nagyvarosokban, ugye, a megelhetest se fedezi a tanari fizetes. ez egyszeruen nevetseges; nyilvanvaloan nem lehet semmit se varni ilyen arcpirito berezes mellett. es az gaz, mert az oktatas az egyik, ha nem a, legfontosabb pont egy orszag jovojere nezve.

nezd csak meg a sztaredzoket: pufok, oreg, dagadt mind. attol meg tudja, hogyan faraghat jo sportolokat.

Ehez csak hozzátennék, hogy míg nálunk veresenysport szemléletű nevelés van, míg pl. abban a Svédországban -ami most átgyalogolt rajtunk a kézilabda VB-n-, alapvetően amatőr szemléletből kiinduló, életvitelszerű sportra nevelnek. Nálunk a profi sportolók munkának fogják fel a sportot, ami edzés és mérközések idejére korlátozódik. Az utóbbinál nem igazán jellemző hogy ne lenne egy játékosnak civil állása, karrierje, egyetemi tanulmányai a sporttal párhuzamosan. Mint pl. nálunk a vívás, vagy a vizilabda is hosszútávon sikeres, teljesen amatőr sportolókkal. A kiemelt sportok foci, a kézilabda, az úszás stb. nálunk valamiféle "versenyistállók". Aki bekerül a rendszerbe kimagasló teljesítmény nélkül is megél belőle. És ezek közpénzzel kitömött sportok a dagadt, pedofil, aroggáns és erőszakos 'szakemberek' fészkei.

Hasonló a helyzet az oktatás minden területén. Rangsorolják a gimnáziumokat, az egyetemeket, ami nem normális. A felvévetli vizsga is maga egy versenyeztetés...

igen, igen, a buta, lemaradt, hanyatló Nyugat nem tudja, hogy nem mi megyünk szembe az autópályán, hanem mindenki más...

 

édes istenem, pont úgy érzem magam, mint 1989-ben, az összeomlás előtt amikor a buta komcsik mondták hogy "dehát nincs más alternatíva, csak Kádár meg Grósz Karcsi"

boldogok a NER szegények, övék a lepukkant magyarhon, nemzetiszínűre kifestve és orbán család által ellopva

boldogok a NER szegények, övék a lepukkant magyarhon, nemzetiszínűre kifestve és orbán család által ellopva

 

„Legyetek józanok, vigyázzatok, mert ellenségetek, az ördög mint ordító oroszlán jár szerte, keresve, kit nyeljen el: álljatok neki ellen a hitben szilárdan, tudva, hogy ugyanazok a szenvedések telnek be testvéreiteken e világban.” 1 Péter 5:8–9.

A politikai okokból futtatott "tanártüntetéseitek" a kutyát nem érdeklik, nincs táptalaja, nem tud berobbantani semmit. Közben már Demjén is arról beszél a sajtóban, hogy cringe, be kéne fejezni, mert ugyan ő élt az átkosban, de ez nem az, ami ellen ők dolgoztak. :D

Ezt nagyon benezted. Tanarok mar 10 eve nem kaptak fizetesemelest, mikozben inflacio ugye van. Igergetes is volt mar, nem egyszer, emelesre. Azota se tortent semmi.

De vodafone-ra meg stadionra mindig van penz.

Nyilvanvalo, hogy az oktatas szandekos el-lehetetlenitese folyik.

Az a politikus, aki az oktatast tonkreteszi, a sajat orszagat teszi tonkre onnon kicsinyes celjaiert. Mert az orszag az emberek osszessege, es azok kozul is a kimuvelt emberfok, akik igazan eloreviszik.

Ergo: O1G.

Ha neked annyi jut el a agyadig a fentiekbol, hogy politika es/vagy dk, akkor eloszor is gratula, leulhet. Ugyanakkor kivalo peldaja vagy, hogy mi a baj az oktatassal MO-n.

Az oktatas prioritizalasa az orszag erdeke, partnezettol fuggetlenul. A mai gyerekekbol lesznek 10-20 ev mulva a dolgos agyak es kezek, es nagyon nem mindegy, milyen minosegu munkat tudnak nyujtani.

De beindultál hirtelen. Nyugodj meg, senki nem vár el tőled semmit. Nyilvánvaló, hogy mindenkinek van egy értékrendje.

Lehet, hogy én figyelembe veszem az alsóközépsztálybeli szélesebb családi körömet is, amikor leszavazok, te meg nem. Téged az érdekel, hogy a kurvamagas inflációt gazdagként ki tudod cselezni a kurvamagas állampapirhozamokkal, és ez neked oké. Nekem meg lehet hogy nem oké, mert nekem kevés, a családom többi részének meg nulla megtakaritása és befekteni való pénze van, igy nem arra fogunk menni, hogy hol adnak egérutat a gazdagoknak, hanem arra, hogy ki igér alacsonyabb inflációt, netán eurót. Stb.

De jelenleg a "nem szavazok senkire" állapotban vagyok, mert a fidesz elásta magát nálam örökre, a többiek meg lúzerek.

Nyilvánvaló. Tehát, ha én a saját érdekeimet nézem (nem vagyok a magam ellensége), akkor pont olyan vagyok mint te.

De jelenleg a "nem szavazok senkire" állapotban vagyok, mert a fidesz elásta magát nálam örökre, a többiek meg lúzerek.

A legrosszabb és egyben a legkényelmesebb hozzáállás.

trey @ gépház

Ez azért így nem igaz.

A magas infláció pont a szegényeknek jó, mivel nekik eleve semmi megtakarításuk nincs, sokkal inkább tartozásuk. A tartozásuk pedig mérséklődik abból a szempontból, hogy ugyan annyit kell visszatörleszteni, csak éppen a fizetés hozzáigazodik az inflációhoz.

Ha ők átlag alatt fűtenek, illetve csak árstoppos terméket vesznek, akkor elvileg az ő inflaciójuk nulla százalékra kihozható. Egy ésszel elő szegény ember akár jobban is kijöhet ebből a helyzetből, mint ahogyan belement.

Akinek megtakarításai vannak, és nem fektette be mondjuk állampapírba, az sokkal rosszabbul jár, mivel a reálértéke csökkent.

A magas infláció pont a szegényeknek jó, mivel nekik eleve semmi megtakarításuk nincs, sokkal inkább tartozásuk. A tartozásuk pedig mérséklődik abból a szempontból, hogy ugyan annyit kell visszatörleszteni, csak éppen a fizetés hozzáigazodik az inflációhoz.

Azért ez igy nagyon nem igaz ám. A gazdagok is szeretnek hiteleket felvenni, csak mondjuk nem falusi vityillóra hanem rózsadombi luxuslakásra. Ráadásul nem állithatod, hogy a tartozásik mérséklődik, csak abban az esetben, ha minden tekintetben fix hitelt vettek fel. Szóval ennek a kijelentésnek akkor lesz tartalma, ha hozol egy számot hogy a szegényebbek ennyivel jobban el vannak adósodva, jórészt fix hitelekkel, és akkor so-so igazad lesz.

illetve csak árstoppos terméket vesznek,

Ne röhögtess már, melyik család az amelyiknek a fogyasztását fedezni lehet abból a ~6 termékből? A seggedet csirkemellel törlöd ki? Az autód étolallal működik? Ruha gyanánt hatósági áras tejet öltesz fel? A fodrászodat ki tudod fizetni barterben krumplival? És még bele se kezdtem abba, hogy mi mindenre van szüksége egy családnak.

Válság esetén az étel az egyik legfontosabb tétel. A 6 árucikk a statisztikailag legjobban fogyó termék. Autó luxuscikk, egyre inkább az lesz. A többi sem alapvető életszükséglet. Meg kell tanulnia az embereknek, hogy semmi sincs ingyen, semmi sem úgy van mint régen, semmi sem természetes. Meg kell tanulni spórolni, meg kell tanulni nem pazarolni stb.

trey @ gépház

Az miért van, hogy "milliókat" keresek és közben én

  • beleférek a rezsi átlagfogyasztásba
  • le tudtam tenni az autót
  • gyakorlatilag nem dobok ki élelmiszert, mert mindig csak annyit vásárolok, amennyit megeszek
  • megreformáltam az ételfogyasztási szokásaimat (-15 kiló)
  • nem eszek, fogyasztok rendszeresen junk food-ot
  • nem dohányzom
  • nem iszom rendszeresen
  • leszoktam a rendszeres kávézásról
  • vigyázok a dolgaimra, hogy tovább tartsanak
  • tudatos vásárló vagyok
  • stb.

és még a végtelenségig sorolhatnám az olyan lépéseket, amit valójában nem kéne megtennem, mert élhetnék én is hűbelebalázs módjára, pazarolhatnék? Hmm?

Ezek mind abba az irányba mutatnak, hogy a fogyasztásom kontrollálom, a fő inflációs tételek - étel ára, rezsi, üzemanyag - nem nyomasztanak, miközben rekord magasságú hozamokat érek el zéró közeli kockázattal, vagy ha hajlandó vagyok nagyobbat rizikózni, akkor még többet.

trey @ gépház

A fentiek rám is igazak a "milliókat keresek" kivételével. Sőt, tudok hozni hasonlót olyanról is aki havi 100 ezer forintból él, és olyat is, aki havi ~5millióból. Mi a lényeg? Senki nem mondta, hogy nem kell tudatosan élni és megtenni a saját magunkét. Azt mondjuk, hogy Magyarországon sokkal szarabb az infláció, mint az összes többi országban Európában. Ne beszéljünk félre.

Az meg, hogy pont itt és pont most sokkal szarabb az infláció mint a régióban és a kontinensen, természetes magyarázattal szolgál: elkúrták. Máshol miért nem kúrták el ennyire? Magyarázd már meg.

Illetve, azt is mutatja, hogy a pazarlók (általában alacsonyabb iskolázottságúak -> szarul élők) ha nem pazarolnának, akkor kevesebbet buknának az infláción, a megspórolt lóvét pedig tehetnék állampapírba = profit.

De, hát ezt nem, meg inkább azt is párnacihában tartják, ami van, mert elviszi az Orbán (alacsonyabb végzettség sajnos itt is benéz az ablakon).

Ezeken én nem tudok segíteni. Vagyis, tudnék, meg szakemberek is (life coach), de ezeknek nem lehet. Az értelmi színvonal sajnos nincs ott ...

trey @ gépház

És úgy gondolod a pazarlás miatti szegények, meg a párhacihások kiteszik azt a ~80%-ot, aki szopja most az inflációt? Nem mondom, tele a világ lúzerekkel, az tény, de olcsó és gyenge magyarázatnak tartom, hogy ezzel el van intézve.

Hasból mondtam egy számot, ennyire saccolom azoknak a háztartásoknak az arányát, akik nem tudnak jelentős összeget állampapirba fektetni - vagyis buknak. Lehet, hogy 65,  de lehet, hogy 90%. De biztos nem csak a párnacihásaidról van szó.

https://bankmonitor.hu/cikk/megjottek-a-szamok-ennyi-megtakaritassal-me…

33% takarékoskodik, ennek a 36%-a 1 hónapig, 23% 3 hónapig, 28% pedig 6-12 hónapig tud megélni ha elveszitené az állását.

Magyarul: 67% nem tud vagy nem akar takarékoskodni, a maradék egyharmada alig tett eddig félre, a többiek tudtak jelentősebb összeget.

Kb. mennyi az aránya annak, akik jelentősebb összeget tudnak/tudtak félretenni?

A 33%-nak az 51%-a, vagyis a válaszadók kb. 16%.

 

Akkor az annyi mint az ország 84%-a lúzer trey szerint. Más szavak szerint, szinte az egész ország paycheck-to-paycheck él, azaz súlyosan érinti az infláció.

Nem zavar trey, hogy ennyi lúzer között kell élned?

Eközben vállon veregetem magam, mert egész jól tippeltem.

Nem számolok utána, csak éppen azt kérdezném, hogy ezek miért élnek szarul?

Nem zavar trey, hogy ennyi lúzer között kell élned?

Nem, ugyanis én tisztában vagyok azzal, hogy sokaknak kell szarul élniük, hogy valakik jól élhessenek. Mielőtt még ... Te is tapsikoltál a kapitalizmusnak. _Ez a_ kapitalizmus ...  Tulajdonképpen te egy jóléti szocializmust szeretnél, amiben egyenlőek az emberek és mindenki kurva jól él. Ezt hívják utópiának. Ami sajnos csak sci-fikben létezik (vagy ott sem: Star Wars).

trey @ gépház

Erőltetésnek érzem, hogy a jobbra és jóra való általános, és természetes igény össze van nálad mosva az örök pesszimizmussal és óbégatással. Egy csomó dolog miatt jó itt élni. Nem véletlen, hogy én is úgy fektettem be az évtizedeimet és a kevés pénzemet, életcéljaimat, hogy itt maradtam. De ettől még lehetne jobb.

alacsonyabb iskolázottságúak -> szarul élők

alacsonyabb végzettség sajnos itt is benéz az ablakon

ezeknek nem lehet. Az értelmi színvonal sajnos nincs ott

Ezeknek? Nekik... ők is emberek, mint te vagy én. Ők is szavazhatnak, mint te vagy én. Őket (nem pedig ezeket) lehet megvenni egy tál étellel, egy zsák krumplival, egy jól irányzott baloldalozással, nyugatozással stb., vagyis a propagandával, és sokan vannak, tkp. elegen. Ezt ismerte fel Orbán, és gátlástalanul, lelkiismereti problémák nélkül kihasználja. Az oktatás területén tett erőfeszítései is abba az irányba mutatnak, hogy az emberek még könnyebben megvezethetők legyenek. Ez rettentően szomorú dolog, de ez a helyzet, ugyanakkor annak azért örülök, hogy ezt végre te is elismerted (tudott valamit ez a Freud, az biztos).

Szerintem az ilyen demagóg, "haladó" propaganda helyett az emberek szívesebben olvasnának arról, hogy te és a fajtád ki által és mivel lettetek megvéve. Mivel te és ti intellektuálisan és érzelmileg nagyon fejlettek vagytok, gondolom, titeket csakis az ártatlan jövő generációk tudtak megvenni az arcukon lévő őszinte, szép mosollyal. Vagy valami hasonló.

:)

Ez már filozófia. Az afrikai éhező-szomjazó nincstelenekhez képest még egy mélyszegény magyar család is kőgazdagnak számit. Szerencsére ez az egész thread Európáról szól, ahol bizony van egy pár hozzánk hasonló ország, joggal hasonlitjuk magunkat a szomszédainkhoz pl.

Azt hittem, az európaiak/nyugatiak életében és döntéshozatalában fontos a filozófia. Mert ugye a filozófia bizonyos értelemben azzal foglalkozik, hogy az ember számára megtalálja a helyes, jó, gazdag utat, adott esetben anélkül, hogy a (leg)rossz(abb) utakat ki kellene próbálni (tehát egyfajta szimuláció). Szóval pl. érvényes kérdés lehet az, hogy jó/helyes-e a Föld fenntarthatatlan kizsákmányolásában követni a nyugatiakat. És ha ez jó/helyes, akkor miben és mennyire kell nyugativá válnunk, hogy egy kritikus helyzetben ne legyünk azok között, akiket a nyugati elit beáldoz? És egyáltalán bírná-e a gyomrunk a hardcore nyugatinak levést? Stb.

:)

A lehetőség adott, hogy mindenki egy megfelelő életszínvonalon éljen.  Az, hogy a szegény ember milyen (rossz) pénzügyi döntéseket hoz még, azt nem lehet az állam számlájára felírni. Én nem azt mondom, hogy ebből a hatféle termékből elégségesen meg lehet élni, de köztük van pl. a tojás és a (nemrégiben még luxuscikknek számító) csirkemell is.

Amit te felvázolsz, az nem a szegény ember. A szegény ember ne járjon autóval, ne járjon fodrászhoz, ne válogasson a termékek közül, hanem húzza meg magát, és éljen azokkal a lehetőséggel, amik adottak. A ruházkodás amúgy meg egy forinttal sem drágult az elmúlt X évben, én azt veszem észre, hogy ugyan annyiért lehet ezeket az árukat beszerezni mint 5-10 éve.

Ez a réteg a saját sikertelenségét mindig az államra vetíti ki, mert így áthárítja magáról a felelősséget, hogy őt tulajdonképpen a rendszer semmizi ki.

Te meg trey leirtok néhány igaz dolgot (ne szórd a pénzt, legyél tudatosabb, figyelj oda), de azért könyörgöm, a lassan 25%-os inflációt ne mentegessük már ezzel. Ultragáz ez az adat.

Főleg akkor nem, ha az eurót használó boldogabb uniós országokban meg nincs ilyen infláció.

Akkor most hogy is van ez? Nekik miért nem kell annyira odafigyelnie és spórolnia?

Te azt feltételezed, hogy az euró bevezetésével csak az előnyöket hozzuk át, a többi minden marad a régiben.

A Fidesz más gazdasági célokat határozott meg, mint az eurózóna országai. A Fidesz a foglalkoztatottság maximalizálását, gazdaság növekedését tűzte ki célul, ami az olcsó munkaerőn és a mozgatható forinton alapszik. A forint előnye többek között, hogy vonzza a külföldi befektetőket, akik itt munkát hoznak létre. A hátránya pedig ez, hogy válság helyzetben a nagy importhányadra szoruló ágazatok kénytelenek árakat emelni, hogy ne járjanak rosszabbul az árfolyamveszteségen. Ezt látjuk éppen az élelmiszerek árán is.

Tehát ők úgy gondolkodnak, hogy még mindig jobb, ha mindenki dolgozik, azon az áron, hogy a forint időközi gyengeségei miatt extra inflació kerül be a rendszerbe. 

Nem csak mi gondolkodunk igy. Lássuk egy konkrét példát. Munkanélküliség V4-ben:

Magyarország 4.5% 

Csehország 3.2%

Lengyelország 3.1%

Szlovákia 7.3% (eurót használ)

Ezzel egyben azt is megmagyaráztad, hogy ha mindenki bevezetné az eurót, az lenne a legjobb, nem? Hiszen akkor a lehetséges külföldi beruházó már nem azt fogja nézni, hogy melyik EU-s országban lehet rángatni a helyi fizetőeszközt, hanem a lényegre, például hogy milyen képzettek az emberek, milyen az infrastruktúra, mennyire kiszámitható a jogi környezet, stb. Mivelhogy úgyis az összes célországban euró van.

Bírom, hogy ezekre a kérdéseidre ugyan a képzett pénzügyi szakértők sem tudnak egyértelmű választ adni (vagyis de, nem most van az ideje itthon bevezetni az eurót), de te kinyilatkoztatásokat teszel arról, hogy az milyen jó lenne.

trey @ gépház

Fun fact: nem mondtam, hogy az eurót most kell bevezetni, és annak kizárólag előnye van. De kétségtelen, hogy a fideszes tussolgatás, elhallgatás után lassan elő kéne állni valamilyen tervvel. Hiszen a fidesz igyekszik nem beszélni a témáról.

De kétségtelen, hogy a fideszes tussolgatás, elhallgatás

Igen. A Megyó kormány 2008-ra ígérte a bevezetését. Oh, wait ... 

Hiszen a fidesz igyekszik nem beszélni a témáról.

Olyannyira "nem", hogy élőben láttam az év végi kormányinfót, ahol Orbán maga mondta el erről a kormány/Fidesz véleményét.

trey @ gépház

Majd amikor a pénzügyi szakemberek azt mondják, hogy van értelme. Jelenleg nincs. Ebben kb. széles körű egyetértés van köztük.

(Nem, nem a Magyar Györgyöket, Záveczeket és egyéb ballib szekértolókat kell megkérdezni az ATV magazinműsorában arról, hogy mikor van itt az idő. Szerintük bármikor, amikor ellent tudnak vele mondani a kormánynak.)

trey @ gépház

Ez egy új témát nyit, ami nem az eredetihez kapcsolódik. Én arra akartam rávilágítani, hogy az euró bevezetésével nem feltétlen csak az előnyeit hoznánk magával.

A téma az infláció, ami valóban az élmezőnyben van. De ahogy említettem, a Fidesznek (szerintem) más gazdasagi célkitűzései vannak - mint ahogy a gazdaságnak is több mutatói léteznek.

Egy pár példa:

- Munkanélküliség: 2002-ben 5.6 százalékkal adták at a kormányt. Ez 2010-ig felment 11%-ra. 2010-t követően lement 4%-ig napjainkban. Szerintem ha a szocialisták lennének kormányon, elképzelhető, hogy lenne euró (az euró árfolyam viszonylag stabil volt alattuk - 2010 után megugrott), lenne is ez irányban törekvés, lennének uniós pénzek és "jogállam" is. A kérdés hogy befektetők lennének-e? Munka lenne-e? Az alattuk látott százalékok alapján nem gondolnám. Pedig alattuk se koronavírus, se háború nem volt.

- GDP növekedés: A legutolsó felmérés szerint 5. leggyorsabban növekedett nálunk a GDP az EU-ban 2022-ben. Lengyelország és Románia megelőzött minket, akik szintén saját fizetőeszközzel rendelkeznek. Orbán Viktor szerint a forint gyorsabb felzárkózást jelent az euróhoz képest: pont ezt látjuk ezen adatok alapján, a saját fizetőeszközzel rendelkező országok nagyobb mértékben növekednek.

- Bérek alakulása: Gulyás Gergely szerint a reálbérek 4%-kal növekedtek 2022 első 10 hónapjában.

- Infláció: Itt jön be a képbe amit feljebb írtam. A forint lehetővé teszi a nagyfokú növekedést, de a nagyfokú árfolyam gyengülés miatt a magas import igényű ágazatok beépítik az árfolyamból származó veszteségeiket az árazásba. Többek között ezért nálunk az egyik legmagasabb infláció. A saját fizetőeszközzel rendelkező országok egyike sem áll hatványozottan jobban, mint mi.

Összefoglalva én úgy látom, ha baloldal lenne kormányon, akkor lenne euró és lennének EU-s pénzek, és feltehetőleg kisebb lenne az infláció. De mi lenne a munkanélküliségi rátával? Mi lenne a növekedéssel? A bérek alakulásával, azaz a gazdaság többi mutatójával. 

Mi lenne az államadósságal? Feltehetőleg már Ukrajnának szállítanának fegyvereket, és belementünk volna saját magunk eladósítására a közös hitel révén. 

Milyen lenne a népesség összetétele, ha nincsenek családpolitikai intézkedések, és nem lenne kerítés a migránsok ellen? Milyen lenne a közbiztonság? Az lenne mint Párizsban?

Milyen lenne az energiapolitika? Paks2 nyilván tervben sem lenne, az orosz gáz nyilván nem jönne. Lenne helyette a többszörös áron megvásárolt amerikai palagáz (mert olyan zöldek vagyunk amúgy is)?

Mi lenne a stratégiai celú, állami tulajdonban lévő ágazatokkal? Lenne ilyen egyáltalán - vagy kiárusitottunk volna mindent? De legalább nem Lölő gazdagodik, ugye?

Értem én, hogy jól hangzik ha egy rossz adatot kiemelünk, de akkor már vizsgáljuk meg a teljes képet is. Nem biztos, hogy az egy elemre való összpontosítás (jelen esetben az infláció) a többi statisztikai elemre is kedvező hatással lenne.

Van olyan mondás, hogy 

Aki nem ismeri a történelmet, arra ítéltetik, hogy újra átélje azt.

Esetleg

Aki nem ismeri a történelmet, nem tud semmit.

A lényeg:

A mostani munkanélküliség amivel most itt dobálózól az átkozban 0% volt , https://www.ksh.hu/statszemle_archive/1997/1997_12/1997_12_1022.pdf 2. lap  vagy https://www.ksh.hu/statszemle_archive/1997/1997_07/1997_07_565.pdf szintés második szóval 1990 re talán 2%, előtte mivel teljes foglalkoztatottság volt ugye 0%

A GDP növekedés: https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_qpt001.html Látni hogy 1960 tól milyen szépen nőtt.

Bérek növekedés: https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_qpt001.html is látni hogy 1980 és 1990 között háromszorosára nőtt. 

Elég hasonló a retorika is, akkor is azt lehetett hallani, hogy nyugat haldoklik, nyugaton minden rossz stbstb

 

Ezek után kíváncsi lennék, hogy a most hatalmon lévők miért buktatták meg az akkori rendszert ...

Fedora 38, Thinkpad x280

Van olyan mondás is, hogy "a győztesek írják a történelmet". Tehát mit is tudsz a történelemről? Azt, amit az elmúlt ~évszázad történelmének nyertesei leírtak ill. engedtek leírni róla. Mivel Magyarország nem volt a győztesek között, így az ő igazsága nem létezik. Már ha mondások alapján kívánjuk vizsgálni a világot...

:)

BTW, ezek most a te pillanataid, nem vitatom. De, alig várom, hogy ismét egy számjegyű legyen az infláció, miközben én a pénzemre még mindig 20% körüli hozamot fogok kapni ... Hogy mit fogsz te kapni akkor :D :D :D

Az is szinte biztos, hogy idén az éves átlagos infláció a tavalyinál is magasabb lesz, jelen állás szerint tehát a ma kapható inflációkövető papírok 2024 nagy részében 18-20 százalékos kamat mellett ketyegnek majd.

trey @ gépház

Nem néztem meg a videódat, bocs, és nem is igazán érdekel. Bármiről is szól, nem fogja megmagyarázni hogy miért elfogadható ez a szégyenteljes inflációs adat.

A "szegények maguknak köszönhetik" c. szólamot én most itt kihagynám, de ha akarjátok, nyomjátok.

Igen, alapveőten itt válik el a gondolkodásunk, a konzervatív oldal a felnőttség  alatt az önmaga életéért felelősséget vállalni képes embert érti, aki ha napi 3-4 000 forintot költ egészségét aláásó élvezeti szerekre, az ő dolgának tartja, cserébe nem érdekli az "nincs pénzem, szegény vagyok" sirámja az ilyen embernek.

A baloldal meg azt gondolja, ezek az emberek áldozatok, ráadásul a felelősséget vállaló, és ezért boldogulni képes emberek áldozata, akik kirekesztik a mélyszegényeket, vagyis az ő sikertelenségéküért a sikeres ember lesz a felelős. 

Ezeket nem is vitatom (és nem vagyok baloldali). Attól hogy elitélem a fideszt, nem leszek baloldal, mint ahogy a fidesz sem egészen jobboldali párt, tele van baloldalra jellemző, szociális érzékenységre (vagy inkább rövid lejáratú populizmusra) épitő döntéssel. Szóval én is odairtam, hogy igen, tudatosan kell kezelni a pénzt. De ez önmagában nem mentesiti a kormány rossz teljesitményét, hiszen a szomszéd országokban és az egész kontinensen sokkal szebb az infláció.

Ezt a komparativ hátrányt semmilyen félrebeszéléssel nem lehet mentesiteni.

szerk.: közben hoztam adatokat is: az ország 84%-a nem takarékoskodik, azaz lúzer: https://hup.hu/comment/2874431#comment-2874431

Indítottál egy topikot úgy ahogy az inflációról, mit szeretnél mi legyen? Magas a magyar infláció? Magas. Mit tegyünk? Sírjunk veled együtt? Vagy mit? Ha gondolod segítek Neked haragudni. Nekem semmibe nem kerül, de Te lehet jobban fogod magad érezni. Kezdjük?

Nem elenne egyszerűbb tudomásul venni a helyzetet és alkalmazkodni. Ja meg ezt az "egyenlősdi" faszságot végleg elfelejteni.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Azokkal vitatkozom akik még azt sem hajlandóak elismerni hogy a kormány elkúrta az inflációt, és jönnek mindenféle gyenge magyarázattal a szegényekről meg az állampapirokról meg hogy nem kell benzint vásárolni.

 

Te elismerted, köszönöm, korrekt a hozzászólásod tartalma.

Akkor lehet velem is vitatkozol, mert nem azt írtam, hogy a kormány elkúrta, hanem konstatáltam, hogy magas a magyar infláció. Lehet a kormány kúrta el, lehet az EU, lehet Putyin, bármi lehet. Viszont attól még, hogy találok magamnak egy bűnbakot, attól nem lesz alacsonyabb. Ez a rideg valóság.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Nem. Ez ugyanaz, mint hogy az ő alternatív világukban rendszeresen megbukik Orbán. A pillanatot próbálják uralni, de nem sikerül nekik, mert folyton baromságokat beszélnek, illetve amikor véletlenül a valóságot próbálják elemezni, valami kegyetlenül degenerált nézőpontból teszik.

:)

Az inflációról sok minden tehet, leírták ezt a szakértők. Nagy részben a nagy energiakitettségünk tehet, amit köszönünk szépen egyrészt a kommunistáknak (hagyaték), másrészt Merkel asszonynak és társainak. Hogy mekkora ráhatása lehetett volna ezeknek a folyamatokra a kormánynak? Szívesen elolvasnék arról valami kutatást, de semmiképpen nem intézném el annyival mint te, hogy erről a kormány és Orbán tehet 100%-ban.

trey @ gépház

Kommunisták máshol is voltak. Merkel meg nem hiszen hogy annyira utált minket, hogy tönkretette az inflációnkat direktbe'.

Szívesen elolvasnék arról valami kutatást

Én is.

de semmiképpen nem intézném el annyival mint te,

Veled ellentétben én hoztam egy raklap objektiv tényt és anyagot, nem az érzelmeim vezéreltek, hanem az adatok és a belőlük következő természetes logika.

Kommunisták máshol is voltak.

Így van, a volt keleti blokk országai is szarban vannak. Ugyanis ezek gazdasága a Szovjetunió energiájára épült. Magyarország nagyobb szarban van, mert nincsen tengere és kikötője mint Lengyelországnak, nincsenek ásványkincsei stb. stb. 

Merkel meg nem hiszen hogy annyira utált minket, hogy tönkretette az inflációnkat direktbe'.

Merkel abban sáros, hogy még akkor is azt szajkózta, hogy nem lesz baj az orosz gázzal/olajjal, amikor már tudta, hogy lesz. Ezzel partnereit - köztük Magyarországot is - belevitte ebbe a helyzetbe. Most arra megy a rácsodálkozásod, hogy a németeket nem üti meg annyira a baj? :D Lezongorázzam a különbséget köztünk és a német gazdaság közt?

Veled ellentétben én hoztam egy raklap objektiv tényt és anyagot, nem az érzelmeim vezéreltek, hanem az adatok és a belőlük következő természetes logika.

Jaja, számokat mutogatsz kontextus nélkül. Én meg mögéjük nézek. 

trey @ gépház

Elárulom neked, hogy az infláció sok helyen ott is magas, ahol nem az Orbán-kormány van hatalmon, elsősorban  a keleti régióban, tehát igen, ki merem jelenteni, hogy az infláció elsöprő hányadát  nem a kormány okozta.  

A szegények pedig, ha jobban akarnak élni, tegyék flére a 40 000 forintot, mait cigire, meg az 50-60 ezret, amit piára költenek, vagy ne sírjanak. 

Majd ha a 700 millió literes magyar sörfogyasztás lemeg a felére, elhiszem, hogy kezdünk szegényedni.

Nem értem, hogy jön ide a német-  egyébként alacsonyabb -alkoholfogyasztás, (ami több megmaradt pénzt, kevesebb egészségügyi problámt, kevesebb válást és hosszabb életet jelent).

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_alcohol_consumption_…

 

Arról beszéltél, hogy szegény szegényeknek de rossz, mert az Orbán elinflálja a pénzüket, erre mutattam neked, hogy annyira azért nem tudta elinflálni, hogy sörre ne jusson. Majd ha sörre sem jut már neki, akkor elhiszem, hogy szegényedik.  

Ha a következtetésed helyes lenne - azaz csak a kormány kúrta el -,  akkor a környéken mai napig 0% körüli lenne az infláció. Amit maximum a kormány számlájára lehet írni, az a háborús konfliktus közeli országok átlagához képest a magyar többlet. De erről sem vagyok meggyőződve.

Azért bízom benne, hogy ha változik a helyzet (beindul a 'ki nevet a végén' effektus) akkor is nyitsz egy topikot és közös örömködésre hívod a HUP népét. Nagyon fárasztó már ez a folyamatos siránkozás.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Nem ezt mondtad, idézet Tőled:

"Ha mindenhol máshol a környéken sokkal szebb az infláció, mint itt, akkor szerinted mi a természetes magyarázat erre? Nem az, hogy van egy kormány aki elkúrta? A többi miért nem kúrta el?"

Hol van ebben az "elsősorban"? Egy az egyben a kormány nyakába varrtad. De megengedő leszek, mennyi a többlet a háború közeli országok átlagához képest? Nem néztem meg, de 3%-nál biztosan nem több. Na a fennmaradó 11.5% az 'elsősorban', annak keresd a forrását.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Ha ennyire kirivóan szar az infláció egy adott európai országban, akkor a természetes magyarázat az rá, hogy a kormány elkúrta. Nekem ilyen régimódi a logikám. Ha csak kicsit lenne szarabb, de nem az, akor más lenne a helyzet.

Akkor nevezzük át jogos feltételezésnek, ha nem tetszik.

"Máshogy teszem fel a kérdést: mennyi lett volna az infláció szerinted, ha a kormány nem kúrja el?"

A többi átlagához hasonló. A régiós átlag 10%-al jobb, legyen az egy támpont.

Néhány százalékkal magasabb az infláció, mint a régiós átlag. Hibák történtek, a gyurcsányi értelemben vett elkúráshoz azonban ennek köze sincs. 

Ezt bőven kompenzálja, hogy nálunk voltak a legalacsonyabbak a  rezsiköltségek az egész EU-ban, hogy szinte egész évben 480Ft-ét tankolhattam, hogy az otthonfelújítási programmal újabb milliós értéknövelést hajthattam végre a házamban, aminek a rá eső részét ráadásul a gyerekeim miatt visszakapott adómból fizettem. Összességében sokkal jobban jártam anyagilag, mintha 10% lett volna az infláció.

 

Szóvla nincs itt olyan nagy baj, mint amilyet te sejtetsz.

Nem lehetek egyedül a véleményemmel, ha egyszer a közvéleménykutatók 75%-os fidesz győzelmet jósolnak a jelenlegi állás szerint. 

 

 

Portfolio: statisztikai hivatal adatai szerint tavaly 14,4 százalék volt az átlagos infláció Lengyelországban. Tehát a lengyeleknek pontosan 0.1%-kal lett jobb.

De amúgy is, miért fáj neked az infláció? Gulyás szerint a reálbérek négy százalekkal nőttek, tehát átlagban négy százalekkal él jobban el a lakosság. A minimálbér és a nyugdíj is 15% körül emelkedett, tehát ugyan ott vannak, ahol eddig.

Itt azok járnak pórul, akiknek a reálbér növekedése mínuszban van, azaz a munkáltató nem hajlandó inflációkövető emelést adni. Vagy azok, akik nagy mennyiségű pénzt tartanak a bankban anélkül, hogy befektetnék.

Egy ilyen gazdasági helyzetben szerintem annak is örülni kell, ha ugyan ott vagy, mint előtte.

Nem "elkúrta"! (Ezt te sem gondolhatod komolyan.., de a társadalom vezetését végzi, kiszolgálja azokat az érdekeket, akiét ki kell szolgálnia. (A tiéd ezek szerint nincs közöttük. Tehát megszívtad. De sokunk érdekeit meg jól szolgálja. (Nyugdíj-emelés, családtámogatások, stb. Te sem maradsz ki belőle. Vagy igen?)

(A körülményekhez képest nem csinálja rosszul. Amit még elvárhatnánk tőle, azt senki nem tenné a jelenleg ismert politikusok közül, ebben a büdös életben. - Tehát az unalmas állandó acsarkodást, orbánozást el kéne végre engedni.)

A tartozásuk pedig mérséklődik abból a szempontból, hogy ugyan annyit kell visszatörleszteni, csak éppen a fizetés hozzáigazodik az inflációhoz.

Feltéve, hogy nem változó kamattal van hitelük. Ha mégis, akkor az várhatóan nagyobb szopás, inflációs időben a reálbérek hajlamosak a csökkenésre.

hogy nem változó kamattal van hitelük

Mióta is megy a figyelemfelkeltő kampánya a bankszövetségnek? Hány svájci frank kár és válság kell ahhoz, hogy megtanuljuk: a változó kamat bizonytalan, az "olcsósága" csalóka. A fix kamat "drágább", de kiszámítható. 🤷‍♂️

trey @ gépház

Végig fix kamattal vettem fel lakáshitelt a mostani válság előtti pillanatokban, 3,9% környéki kamattal. Törlesztő fix, futamidő fix. Már be van készitve a popcorn. Most járok a törlesztés harmadik évében, és már érződik, hogy jó döntés volt. Úgyhogy igen, néha a szegények is tudnak jót lépni.

Az másik műsor. Az a koronavírus alatti törlesztőstop volt, és végül is annak, aki tényleg elvesztette a bevételét a vírus miatt, jól jöhetett, még a futamidő meghosszabbodása mellett is. (A többinek, aki csak azt látta, hogy háhá, nem kell fizetni, tényleg önszopatás volt, de ez más kérdés). Én nem erre utaltam, hanem arra, hogy a kormány megtiltotta a bankoknak, hogy a meglévő változó kamatot megemeljék, ahogy a bankközi kamat (a referencia kamatláb) elkezdett nőni

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2100782.KOR&dbnum=1

Vagyis a változó kamatozású hiteleknél a meglévő hitelek kamatait rögzítették. Ezzel nyilván jól jártak azok, akik változó kamatra vettek fel hitelt, mert nekik megmaradt a fixnél alacsonyabb kamatlábuk, aki pedig óvatos volt és fix kamatozású hitelt vett fel (némileg magasabb kamatlábbal), az fizetheti továbbra is a magasabbat. Vagyis a kormány megtámogatta a felelőtleneket. Ez bizony egyfajta ingyenebéd, ami - mint tudjuk - nincs. (de mégis van)

Lásd: https://index.hu/gazdasag/2022/10/19/kamatstop-hitel-torlesztoreszlet/

A magas infláció pont a szegényeknek jó, mivel nekik eleve semmi megtakarításuk nincs

Fentebb még az volt a kotta, hogy az infláció pont a megtakarításokkal rendelkezőknek jó, mert világbajnok, infláció+1.5%-os hozamot lehet kapni a pénzedre.

Ha jól értem, akkor az infláció azoknak is jó, akik megtakarítanak, meg azoknak is, akik tartoznak. Hát akkor még kevés is a 15%, csináljunk nagyobbat! :D 

A megfejtés azt, hogy semmi sem fekete-fehér. Mindennek - meglepetés - válságoknak is vannak vesztesei és nyertesei. Arra kell vigyázni, hogy a válságon keress, ne veszíts, vagy legalább a világégést hozd ki egy megnyugtató ~ 0-ra. Mondjuk ehhez az is kell, hogy amikor nincs válság, akkor ne szórd két kézzel a pénzed mindenféle balfaszságra, hanem megtakarítással menj neki a válságnak 🤷‍♂️

Én emlékszem az 2008-2019 közti időre, amikor mindenki két kézzel szórta a pénzt, sőt arra is, hogy valaki 2019 és 2022 közt is ezt csinálta (elköltöm, amíg még ér valamit), emelve az inflációt. :D 

trey @ gépház

Tudom, ebben bűnös az Telex/444/RTL nyomor is, ahol próbálják úgy tálalni a dolgokat, hogy a proletároknál minél nagyobbat üssön. Az okosabb baloldali meg rá is játszik erre ezeknél a szellemi toprongyoknál, hátha majd a saját érdekei mentén fel tudja őket használni.

trey @ gépház

24,5% > 10%, tehát Magyarország jobban teljesít. Nincs itt semmi látnivaló, oszoljanak!

Micsoda szabvány odaszólás. Tudod az úgy van, hogy a szeretnél-e Magyarországon élni kérdésre úgy válaszolunk, hogy előbb vagy ezer dolgot átgondolunk és értékelünk. Ezek egy része sima gazdasági adat (x óra munkáért hány darab szabványos hamburgert tudok venni), más része nehezebb, olyanok vannak benne hogy barátok, család, anyanyelv használata, kultúra.

Most, hogy tisztáztuk, a kutya se mondta hogy ennyire szar itt Magyarországon élni, csak azt mondtuk, hogy kurvaszar az infláció, hozzászólhatnál valami értelmeset is.

"olyanok vannak benne hogy barátok, család, anyanyelv használata, kultúra"

Baratokat tudsz szerezni mashol is, a regiekkel meg tudod neten tartani a kapcsolatot. Csaladot is tudod vinni, anyanyelv meg tok8, mert eleg gyorsan felszeded anyanyelvi szintre masik orszag nyelvet is ha mar ott elsz.

A magyar kultura meg a lopasrol, panaszkodasrol, balsorsrol, irigykedesrol es a masik magyar visszahuzasarol szol :)

"csak azt mondtuk, hogy kurvaszar az infláció"

Ja. Az szar. Az arsapka is, a rendeleti kormanyzas is, a CSOK hosszutavu hatasa is, a kozmunkaprogrammal lecsokkentett munkanelkulisegi mutatok szinten. Oktatasba fektetes kellene a kozmunkaprogrammal egyutt es azzal kellene a  nyomorultak helyzeten javitani. Ezt kombinalva a tanarok szopatasaval meg burtalszar politika. Ez ilyen.

Szerintem a saját anyanyelv, saját kultúra és saját ország olyan felemelő hátteret ad az embernek, amit semmilyen kánaánföldje nem tud megadni. Nem, a második-harmadik nyelv meg a felnőttkorban megismert barát az semmi az anyanyelvhez képest meg ahhoz képest ha mondjuk keresztapja tudsz lenni annak a barátodnak a gyerekének akivel már általánosban is egy osztályba jártál.

Mondom ezt úgy, hogy kicsit sem vagyok kirakat-magyar, egyszerűen ilyen a beállitottságom. Ilyen a kosaram mérlegelése, amit emlegettem.

Aki ezeket tudja mással pótolni a több pénz érdekében, az is ember, csak más az értékrendje, tehát máshogy rakja össze a kosarát a mérlegen.

Miért csak az élelmiszert vizsgáljuk mindig? Igen, magas importhányad, gyenge forint = kereskedő beépíti az eladási árba az árfolyam veszteséget. Ezt aláírom, hogy válság idején a gyenge forintnak van egy ilyen hatása.

Csak azt felejtjük el mindig, hogy az infláció több komponensű. A kormány beszedi az extraprofit adó útján a multiktól a pénzt, és ezt behelyezi a rezsivédelmi alapba. Ezért Budapesten a legolcsóbb jelenleg az energia az EU-ban. A Fidesz úgy gondolkodik, hogy jobb ez a megoldás, mint a piaci ár ráeresztése a lakosságra. Az élelmiszeren pedig még mindig tudja a veszteségeket csökkenteni az átlagember, ha árstop terméket vásárol.

Na most nyilván a kereskedő beépíti az extraprofit adó útján elvett pénzeket az eladási árba, pedig meg lett mondva, hogy ne tegye. Tehát aláírom, hogy van a jelenlegi felállás szerint plusz infláció az átlaghoz képest, ezek egy része jogos az árfolyam és az ársapkák miatt, de egy jelentős része visszakerül az emberekhez a rezsivédelem útján, a másik részén meg a kereskedők nyerészkednek. 

Ha megnézed néhány dolog árát, akkor messze nem csak az építi be. A lakossági rezsistop jó dolog, csak közben akinek a piacról kell vennie, az nem örül. Ha az ájtít nézed, azon belül az adatközpontokat, ott 2021-hez képest 4-5-6x-os energiaárak vannak, amit tovább kell hárítani. Ugyanakkor itthon nyilván nem lehetne a lakosságra rátolni a piaci árat, mert még a jól keresők, is nagyon szisszennének.

Hogy csökkented az élelmiszeren a veszteséget árstoppos liszttel, cukorra, és olajjal, meg UHT tejjel? A liszt és olaj mondjuk eleve a rántott mindenek "ősmagyar" cuccok alapja, azt ab ovo nem kéne minden nap mindenhol tolni. A cukor detto olyan, hogy nagyon nem kéne szórni mindenbe.

Milyen veszteséget? Ez az ún. windfall tax azt a célt szolgálja, hogy azok az ágazatok, akiknek volt szerencséjük olyasmiből hasznot húzni, amiért nem tettek semmit, azok ezt az extra nyereséget adják szépen vissza az államnak. A nagy multik nyitva voltak a COVID válság alatt, ők vígan árulhattak bármilyen terméket amit akartak, míg az összes többi boltnak be kellett zárnia. Nagyon helyes, hogy többet beadnak a közösbe emiatt. Csak éppen ezek a rossz trógerek ezt a "veszteséget" visszaépítik az árba.

edit: Magyarázd el nekem, miért nincs élelmiszer árcsökkenés, amikor az alapanyag árak változatlanok, és amikor a forint közel 10 százalékot javult nyárhoz képest, amely árfolyamveszteséget akkor beépített az élelmiszer árba a kereskedő. 

azok az ágazatok, akiknek volt szerencséjük olyasmiből hasznot húzni, amiért nem tettek semmit, azok ezt az extra nyereséget adják szépen vissza az államnak

Vissza az államnak? Nagy nap virradt ma a covid-konteósoknak. :)

Magyarázd el nekem, miért nincs élelmiszer árcsökkenés

Dunno, gondolom szeretik a pénzt, meg amúgy is, van egy költség, ami nem csökkent, minden más viszont nőtt a munkaerő árától az energiáig. Élelmiszerláncot kell alapítani, ha ilyen jó biznisz.

Hát én nem ezt látom. Én azt látom, hogy amit behoztak 430 körüli árfolyamon ősszel, annak az eladási árát korrigálták annyira, hogy az árrés ugyan annyi maradjon rajta. De most, hogy ugyan azt 390 körül hozza be, ugyan úgy adja el, mintha 430-on hozta volna be. 

Nagy Márton szerint árfolyamváltozás közel 16 százalékpontot magyaráz a hazai élelmiszer-inflációból. Én továbbra is fenntartom, hogy ennek egy hányadán a kereskedők nyerészkednek. 

Ez a cikk is ezt feszegeti.

Valóságban orbáni inflációba szaladtunk bele. Az orosz energiakitettség, a hibás árstop politika, a választási osztogatás, a német gazdaságnak való bődületes kitettség, a hibás árfolyampolitika a fő gazdasági okok.

A jászberényi polgármester-választás végeredménye:

  1. Budai Lóránt (Közösen Jászberényért): 8267 (67,24%)
  2. Besenyi Orsolya (a Fidesz–KDNP által támogatott független): 3671 (29,86%)
  3. Nagy Tímea (független): 185 (1,5%)
  4. László Péter (Mi Hazánk): 172 (1,4%)

:D:D:D:D:D:D:D:D
magyarázd csak, magyarázd...

Ez csak a közelmúlt termése:

Nézd, ez sok száz milliós ügy:
"Még mindig nyomoznak Schadl-ügy legsúlyosabb szálának ügyében.
Miközben Schadl és Völner ellen, az egyszerű, végrehajtói vesztegetés miatt már vádat emeltek, a jelek szerint a Nyomozó Főügyészség még mindig nem tudja, ki lehet Tóni, Barbara és Ádám, akikkel a korrupt végrehajtó ismerőse egy 30 éves buliról beszélt”, posztolta szerda délelőtt Hadházy Ákos.
A független országgyűlési képviselő megjegyzi: a nevek passzolnak Rogánra, a feleségére és a kabinetfőnökére."

Ez 4 milliárdos:
„Kormányzati szakpolitikák” címszóval mindenféle célokra mentek hatalmas összegek az ITM-en keresztül. Kiemelhető az EU-FIRE Ingatlanfejlesztő és Tanácsadó Kft. részére, a nitril vizsgálókesztyű gyártósorok befogadására, üzembe-helyezésére alkalmas üzemcsarnok létrehozására biztosított 4 milliárd forint – az állami támogatások bezsebelésében rendkívül sikeres cégről itt írt a hvg bővebben.

Ez 11 milliárdos:
"Ifjúsági szálláshelynek tervezték, felnőtt hotel lett belőle, írtuk tavaly év végén Felcsút legújabb büszkeségéről. Az építkezést a mintegy 11 milliárd forintos tao-támogatásból finanszírozták.
Ez az a finanszírozási forma, amikor az állam lemond róla, hogy egy cég a központi költségvetésbe fizesse be a társasági adóját."

Ez 18 milliárdos:
A híres-hírhedt vadászati világkiállítás projektcége 18 milliárd forintot kapott, ebből 10,6 milliárd jutott magára a vadászkiállításra, 7,3 milliárd a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, 0,5 milliárd a Négyesfogathajtó és Lovastorna Európa-bajnokság megrendezésére."

Ez minimum 1000 milliárdos lopás volt, a magyar egyetemeknek nyújtot (hanyatló) nyugati támogatás lenyúlására, fideszes politikusok alapítványokba ejtőernyőztetésére:
"el fogja veszíteni a közpénz jellegét az állami finanszírozásból és az uniós támogatásokból juttatott pénz. Onnan kezdve, hogy ezeket a közpénzeket kifizeti a „magánalapítványnak”, az egyetem azt csinál, amit akar, onnan kezdve nem közpénz.

Nem kell közbeszerzést sem kiírniuk, ha külsős céggel kutattatnak ki valamit, odaadhatják a munkát egy haveri cégnek, és arra ráhúzhatják, hogy a szerződés üzleti titok.

Tehát megvalósul az a klasszikus történet, amikor a közpénz elveszíti a közpénz jellegét. A Magyar Nemzeti Bank vezette be azt a megoldást, hogy ha egyszer sikerül alapítványokba kijátszani a pénzt, akkor az alapítvány az már egy magánforma, és ott már más kontroll vonatkozik a pénzek elköltésére, mint az államháztartásból közvetlenül juttatott pénzek esetén."

 

Hihetetlen, hogy van időd minden feljebb felsorolt üggyel részletesen foglalkoznod. Minden részletre kiterjedően ki tudod jelenteni a puszta korrupciós tény megvalósulását, akkor miért nem teszel büntető feljelentést? Mert ha tudod a tényeket és eltitkolod: az bűnrészesség!

Azt fel sem tételezem, hogy ellenőrzés nélkül benyalod a telex tényeit…

Mert, ha nem Magyarországi szinten és "magyar zsebek" teszik el, akkor a globális "új világrend" cégek vásárolják fel, akár még "molekuláris szinten" is. - Ha a hatalomból is saját, nemzeti kell, (sanszos, hogy egyenlőre jobb nekünk,) akkor nem mindegy mi marad az országban szabadon "zsebre tehető".

Nem legyenek illúzióink, a BlackRock-hoz hasonló cégek nem véletlenül költöznek Kelet-Európába, pl. Budapestre. Az európai államok kormányai szerintem csak pislognak, hogy rövidesen viszik alóluk még a "szőnyeget" is. Ennek megálljt parancsolni csak rafinált, esetenként "non official" megoldásokkal lehet. - Mert ők is bőven alkalmazzák velünk szemben azokat.

Ezért hát, mindig elgondolkodtató, amikor idegen és globális érdekeltséget hangoztató politikusok kerülnek idehaza akár csak önkormányzati szinten "bársonyszékekbe". (A választók megvezetésében, a választási csalások megvalósításában, sorosék kemény tapasztalatokkal, egész Európát beszövő hálózatokkal és ehhez óriási pénzekkel rendelkeznek.)

A korrupció, bárhogyan is nevezik azt, a politikai-gazdasági hatalom megtartásának is eszköze ma már, és természetesen a megszerzéséhez is alkalmazzák globális szintről mások is. Rákfene, de jelenleg nincs ellene jogi fellépési lehetőség. Mert a jog használata is ennek eszközévé vált. Ha ezt valaki a következő tíz-húsz évben leküzdi, az max. Isten!

(Affelől is nyugodt vagyok, hogy a "Eva Kaili"-féle korrupciós eljárások is Brüsszelben a háttérben folyó hatalmi harc eszközeit jelentik.)

Annak ellenére, hogy főbb vonalakban egyetertünk, inkább onnan közelíteném meg a tulajdon kérdését, hogy a magyaroknak az az értek, amikor a vállalkozás az eredményt újra Magyarországon fekteti be, és van egyfajta hazai küldetéstudata a körülmények folyamatos jobbítása érdekében. Míg a kisebb vállalkozásoknál ez többnyire vélelmezhető, azért egy Csányi-féle embereknél vannak kérdéseim.

A korrupció alapvetően arra az emberi tulajdonságra alapoz, hogy semmi nem elég. A halálbüntetéssel és a választási cenzus bevezetésével jó esélyeink lennének.

teljesen jogos, tegye csak zsebre a Gazda, kedves Viktorunk az adófizetők utolsó fillérjét is, nála jobb helyen lesz!!!!

vigyázz, beszorult a nyelved egy seggbe

egyéb hírekben:

Még annál is sokkal több százmilliárdot loptak el NER közeli, fideszes emberek, mint eddig sejtettük
https://telex.hu/direkt36/2023/01/19/oriasi-vagyonokat-rejtettek-el-kor…

"A tulajdonrésszel rendelkezők közül 17 magántőkealap tulajdonosa egyértelműen kormányközeli, de további öt is könnyen köthető kormányközeli üzleti körökhöz.
Közismert milliárdosok sorát találták köztük: Száraz IstvánSzíjj LászlóMészáros LőrincHernádi ZsoltJászai Gellért.

Mészáros Lőrinc neve bukkan fel messze a legtöbbször: kilenc magántőkealapban is 100 százalékos érdekeltsége van,

további kettő pedig céges ügyvédjéhez, Kertész József Tamáshoz tartozik."

"

  • Száraz István, aki a jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak a barátja, az idén létrejövő magyar szuperbank, a Magyar Bankholding csaknem 11 százalékának végső tulajdonosa.
  • Két magántőkealap is egy Hornung Áron nevű pécsi ingatlankereskedőé, aki a milliárdos befektetővel, Jellinek Dániellel is üzletelt, és több szálon köthető Tiborcz István üzlettársához, Hamar Endréhez. Hornung neve korábban nem került elő a hírekben, pedig tavaly csupán egy cégéből 13,5 milliárd forint osztalékot vett ki.
  • A magyar autópálya-koncessziót 35 évre – hat másik magántőkealappal konzorciumban – elnyerő magántőkealap a milliárdos Szíjj Lászlóé, Mészáros Lőrinc üzlettársáé.

"

nem lopnak ezek, mint a szarka, hanem csak 250 éves megőrzésre hazaviszik!!!!

Az önmagában nem törvénytelen, hogy valaki elrejti a sok sok százmilliárdját.
Az sokkal érdekesebb, hogyan szerezte miniszterelnök veje, lánya, barátja, meg az MNB elnök fia a tízmilliárdokat.

Ha ugyanez a (hanyatló, velejéig rothadt, magyar migránsoktól sújtott) Nyugaton történik, sokkal jobb eséllyel először is kirúgják őket, aztán kormányválság következik, esetleg pár év böri.

Nem mindig, de sokkal nagyobb eséllyel. Dehát nálunk valahogy pár milliónyian elfogadják, hogy varázslatos módon a kormányhoz nagyon nagyon közeli vállalkozók sikeressége 10-15 szöröse a szerencsétlen, agyhalott baloldali válallkozóknak.

Hát aki genetikailag sikeresebb, annak ez jár ugye :D

Értelek, hogy bosszant, ha valaki gyorsabban gazdagodik mint ahogy a személyiségéből feltételezhetően adódhatna.

A mai jogrendben az az alap: ha be tudod jogilag bizonyítani akkor bűnös, ha nem akkor nem bűnös. Mivel senki nem bizonyította megfelelően, ezért nincs elmarasztaló ítélet, kvázi nem valósult meg jogilag bűncselekmény.

Morális alapon persze igazad lehet, mert én sem nézem ki a Mészáros Lőrincből a vagyongyarapodása ütemét, sem a Kósa vagy a többiek felemelkedését. De 1990-től a nyugati jogrend és a morál megágyazott a felelősségnélküliségnek. Azzal pedig ne gyere, hogy nyugaton ez meg az van, semmi sem jobb, csak egy valami: több pénzük van, és az emberek jobban szarnak rá mint itthon, és soha nem derül ki semmi, csak az amiről ki akarják, hogy derüljön. Gondolkozz el ursula pfizeres pénzén, pedig ő az az ember aki leginkább szem előtt van, kiderült valami: nem. Ez a szerencsétlen katari csaj csak azért bukott meg, mert valami nagyobb érdek meg akarta gyorsítani az EU parlament rothadási folyamatát.

A szabad rablás pedig: 1994-1998 között volt, nézz utána, belátod.

A mai jogrendben az az alap: ha be tudod jogilag bizonyítani akkor bűnös, ha nem akkor nem bűnös.

Ez nem igaz. Ha van politikai akarat, az igazságszolgáltatás független működtetésére akkor, hivatalból tárnák fel az ezernyi korrupciót. Nyilván egy oknyomozó riporter, vagy magánember a nyomozószervek eszköztárának csak töredékét képes bevetni, és ha még elő is áll bizonyítékokkal, akkor is szőnyeg alá söpörhetik azokat.

Nincs vagyonosodási vizsgálat, és nincs korrupciót üldöző titkosszolgálati eszközökkel és nyomozati hatáskörrel rendelkező független szervezet, ezért a Mészáros, Tiborcz, Orbánfélék törvényesen érinthetetlenek, ha csak valami erősebb havernek nem állnak az útjában.

Nyilván egy oknyomozó riporter, vagy magánember a nyomozószervek eszköztárának csak töredékét képes bevetni, és ha még elő is áll bizonyítékokkal, akkor is szőnyeg alá söpörhetik azokat.

Vagy esetleg fényes nappal agyonlövik ahogyan azt egy minta jogállamban tenni kell: mellékelt ábra:

Nem értem mit akarsz mondani.

Ha szerinted nem független az igazságszolgáltatás akkor nevezd meg a törvényt amibe ütközik, fogd a bizonyítékaidat, utána a megfelelő helyen tegyél feljelentést.

Volt valami szoci politikus aki miközben szívta fel a kábítószert elmondta, hogy aki nem keres évi 100 millió vesztegetési pénzt az barom. Volt róla videó felvétel. Elítélték már?

Szerinted attól valakit el fognak ítélni, ha te vagy a telex beüvölti a véleményét az éterbe?

Csak akkor működik az igazságszolgáltatás, ha erkölcsön alapul, és a büntetés elrettentő. A jelenlegire nagyjából egyik sem érvényes.

Vigyázz, a telex akármit mond, ki ne ejtsd a szádon, hogy igaza van, mert leszárad a nyelved... :D
 

Te is érzed, hogy velejéig rothadt, korrupt, tolvaj, sikertelen rendszer ez, de hát ugye a szekerüket toltad hosszú hosszú évek óta, mégse ismerheted el, hogy szakadék fele sikerült az országot vinniük...

csak így tovább, mosdasd a tolvajokat, kokósokat, "mer gyúcsótány alatt sokkal rosszabb lenne"

Nézd csak, kedvenc Vezéred vejéről mit ír ez tőrőlmetszett komcsi társaság:
https://www.valaszonline.hu/2022/11/30/tiborcz-hamar-balaton-tokaj-szal…

"A miniszterelnök veje 2020 elején deklaráltan azért távolodott el több turisztikai beruházástól, mert – állítólag – nem akart állami ingyenpénzek kedvezményezettje lenni.

Ehhez képest 2022 végén 14 olyan kormányzat által „megtolt” csúcsprojektet találtunk, amelyet Tiborcz István saját nevére vett, vagy vele rokonítható magántőkealapokhoz, esetleg a legközvetlenebb baráti-üzleti köréhez került.

Mintha a Matolcsy Ádámnál feltárt közvagyon-elvesztési gyakorlatot látnánk – csak pepitában.

Természetesen nem panziócskákról, hanem négy-, ötcsillagos szállodamonstrumokról, élményközpontokról van szó, melyekre bő 61 milliárd forintot utalt ki az állam. Ez az összes úgynevezett Kisfaludy-pénz egyötöde."

Nézd már, a fenti listámból kimaradt a 61 milliárdos lopás!
Ja meg még 500 hasonló tétel is kimaradt, bocsi...

Nagyon szégyelled majd magad pár év múlva, amikor megkérdezik: ugye nagypapa, te soha nem a nemzetvesztőkre szavaztál???

Még életemben nem léptem be és nem olvastam el egyetlen egy cikket sem az alábbi helyekre/ről: telex, 444, és ezen nincs miért változtatni.

Te is érzed, hogy velejéig rothadt, korrupt, tolvaj, sikertelen rendszer ez, de hát ugye a szekerüket toltad hosszú hosszú évek óta, mégse ismerheted el, hogy szakadék fele sikerült az országot vinniük...
 

Nem érzem, nem tolom a szekerüket, nem megy miattuk a szakadék felé az ország.

mer gyúcsótány alatt sokkal rosszabb lenne

ez igaz.

A többi esetén fogd a bizonyítékokat….. stb lsd feljebb.

ugye nagypapa, te soha nem a nemzetvesztőkre szavaztál???
 

Nem kis unokám, soha nem szavaztam a liberálbolsevikokra, hiába kentek össze mindent szarral, a fény előbb-utóbb utat tör.

Nézd csak, így működik a gyakorlatban a Polt-gát: ahol főfideszesek lopnak ezermilliárdokat, ott nincs helye a vizsgálatnak:

"A „Tóni-Barbara-Ádám”-ügyet lezárták, bűncselekményt nem állapítottak meg

Polt Péter legfőbb ügyész válaszolt Hadházy Ákosnak és a hvg.hu-nak is azt illetően, hogy nyomoznak-e még a Völner-Schadl ügyben felbukkant mellékszálról, vagyis hogy ki lehet a Schadl által emlegetett Tóni, Barbara és Ádám.

Mielőtt zúgni kezdene a feje a rengeteg névtől, Szily László ebben a cikkben tette érthetővé az összefonódó szálakat.

Röviden: a nyomozást lezárták, bűncselekményt nem állapítottak meg."

Nagyon erős a gyanú, hogy itt Rogán Antalról, a főtolvajok fejedelméről van szó, továbbá feleségéről és kabinetfőnökéről, meg a 35 évre ellopott autópálya koncessszióról - ezek ezermilliárdok.
Sajnos, a nyomozást lezárták, a személyeket nem vizsgálták, ergo nincs is itt semmilyen korrupció.

Díszpéldánya vagy a szemellenzős bányalovaknak: ha a sz@rt nemzetiszínűre festik, megeszed, semmi más nem számít.

Akármennyire is szeretnéd ráerőltetni a világra liberálbolsevista álláspontodat, hidd el, nem csak az a kétféle ember létezik amit te elképzelsz. Vannak olyan emberek is többek között akik mérlegelnek, és az alapján hoznak döntést. Te a gyűlölet, harag és az irigység mentén határozod meg az embereket, én nem. Ezért nem is fogsz megérteni, és ezért fogod más szarát kenegetni elsőosztályú szolgaként forever.

Hűha, második lépés, mélylevegő! Kedves minielnököd vejét is akkor halállal büntetnéd?

Tiborc István első, 2009-2014 között végrehajtott lényeges mértékű (tízmilliárdot meghaladó) lopása, az Elios ügy.

"Több városban ugyanaz a cég, az Elios végezte a közvilágítás korszerűsítését, melynek egyik célja az energiatakarékos, LED alapú utcai lámpák használata volt, a lakosság azonban azt érzékelte, hogy a projekt végén az utcák megvilágítása jóval gyengébb lett, mint előtte volt.

 [...] az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálatokat indított.

Az OLAF által vizsgált 35 pályázatból 17-nél úgy találták, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki a pályázatok kiírásánál:
a 2012-es csomagba tartozó pályázatokat úgy írták ki, hogy a feltételeknek csak az Elios Innovatív Zrt. vagy konzorciuma feleljen meg.

Az OLAF szerint ezzel az egész módszerrel eleve baj van, mert a pályázatokat így nem a piaci körülményekre vagy ajánlatokra hivatkozva írták meg, hanem pont fordítva.
Minden pályázatnál az volt a lényeg, hogy még éppen megfeleljenek az elvárt feltételeknek, de a lehető legnagyobb költséget fizesse értük az önkormányzat.[3]"

Első kis 13 milliárdos lopás, aminek mi is lett a vége, hiába a nyilvánvaló szervezett pályázati csalás?

" A rendőrség 2015 márciusában [...] nyomozást indított az Elios Zrt. ellen ... a nyomozás nem talált bűnre utaló nyomot, és 2016-ban lezárták."

A 13 milliárdnyi pénzt nem kaphattuk meg az EU-tól a nyilvánvaló csalás miatt, ezért azt a magyar adófizetők állták.

Szép munka, Viktor!
Az ország zsebéből a vejedébe tettél át pár milliárdocskát!!!!

Mellékszál: "a közszolgálati tévé 2018. november 12-ig egyetlen szót sem ejtett az Elios-ügyről" :D
aki ezen a csecsen csüng, megérdemli :D

Amióta a vezetés szoros tartozéka lett a hatalom, és annak szoros tartozéka a pénz (a mérhetetlenül sok pénz..,) ösztönszerűen minden hatalomra kerülő pénzt akar magának, mert ha nem, nem sokáig maradhat hatalmon. Keleten, nyugaton, délen és északon.

Értem én, hogy igazságérzetedet nagyban "terrorizálja" a "korrupció szó", és az amit a fogalom eredetileg takar, de itt véget is érhet a megoldások keresése. Mert ezzel a nagyobb, erősebb, a törvények felett őrködni tudó hatalom ellen indulsz harcba. Ha valaki erősebb (vagy a korrupció eszközrendszerével még jobban élni tudó..,) hatalom végül is lenyomja a gyengébbet, ő fog a helyébe ülni. - És nem lesz mentes hatalmának minden eszközzel, akár tenger korrupció által történő megvédésétől.

Nem lesz olyan hatalom, kormány, amely ezeket, a számára létfeltételeket elengedné és nélküle kezdene társadalom-jobbító vállalkozásba. (A világon aki megpróbálta mind belebukott.)

Éppen most néztem bele a hírTV egyik műsorába, ahol feldolgozták a zuglói 25-30 lakásos önkormányzati ökoház zöldmezős projektet. Címszavakban: 1,5mrd HUF célzott EU támogatás, a projekt nem valósult meg, a fele pénz már eltűnt a párbeszédes zsebekben, a projekt helyett felújítanak egy romos önkormányzati épületet a mexikói úton, amiben 14 lakás lesz, viszont volt ott 9 család akinek lakhatást kell adni máshol, tehát +5 lakás képződik majd 1,5mrd forintból. + a zuglói önkormányzatnak is belekerül 6-700 forintjába….. ennyit tudtam megjegyezni, tovább nem néztem.

Szóval kimondanád nekem: a Karácsony a bandájával egy korrupt, szarházi banda, és rohadjon rájuk a műanyag lakat.

Persze Brüsszel magától értetődően elfogadta a projekt módosításait…

A minimálbérnél is kevesebb az ELTE-s tanársegédek és adjunktusok alapbére

"A közvélemény tájékoztatása céljából írjuk: míg 10 éve egy adjunktus bértábla szerinti alapbére (jelenleg bruttó 277.200 ezer Ft) a nemzetgazdasági átlagbér körül mozgott, mostanra annak 60%-a alá csökkent.

A jelenlegi bértábla szerint az új minimálbérnél (bruttó 232 ezer Ft) alacsonyabb a tanársegédi alapbér (bruttó 221.800 ezer Ft), és az új garantált bérminimum (bruttó 296 ezer Ft) még az egyetemi adjunktusi alapbérnél is magasabb.

Az elmúlt években az ezeket az összegeket kiegészíto, központilag előírt 15+15%-os béremelés csak “munkáltatói döntésen alapuló illetmény” formájában valósult meg, és
az átlagos tanársegédi bér ezzel együtt is alatta marad az átlagkereset 60%-ának."

Holy holy Orbi!
Csak így tovább előre, míg az összes genderszakost kipusztítod, meg a történelemtanárokat, meg a magyartanárokat, meg mindenkit, aki iskola közelébe akar menni.

Azok úgyis DKsok voltak, haljanak csak éhen, így előzzük a hanyatló nyugatot!!!

/komolyan, ki az az elmebeteg, aki ezekre szavaz?/

„A magas magyar gázinflációs ráta tehát nem azt jelenti, hogy itthon rosszabb lenne a fogyasztók helyzete, mint más országokban. Sőt, a hazai fogyasztók mind árak, mint pedig az árnövekedés tekintetében kedvező helyzetben vannak. A magas inflációs ráta adott esetben tehát igazából jó hír nekünk magyaroknak.”  Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetője

izé

Egész nyilvánvaló minden eddigi megnyilvánulásukból, hogy szarnak bele az oktatásba, mivel semmiféle rövid távú érdekük nem fűződik a fejlesztéséhez. Szórják a 100 milliárdokat veszteséges cégek megvételére, emelték már mindenkinek a fizetését, a tanárok közül csak a hittantanároké volt fontos nekik. Elég csak megnézni, hogy ki az oktatási 'miniszter', nincs több kérdés. Az egész rendszer totál szét van rohadva, a feleségem top 5 gimnáziumi tanár és náluk is katasztrófahelyzet van, szóval van rálátásom. Tanév végével menekül ő is.

:(
 

az utolsó kapcsolja le a villanyt...

Közben: 660,000,000,000 Ft-ért veszi meg az állam a Vodafone-t (semmi sem indokolná, dehát valakinek le fogják majd passzolni azt is), de ami még érdekesebb:

"Adóssághegyek vannak a Vodafone-vásárlás 660 milliárdos üzletének hátterében

A magyar állam részvétele jóval nagyobbnak látszik a Vodafone megvásárlásában, mint ami a hozzá kerülő 49 százalékos tulajdonrészből következne. A vételár erősen prémiumkategóriás, de olyat is ritkán látunk, hogy annyira eladósodott cég, mint a 4iG, ekkora terhet vállal magára."

Érdekes látnom, hogy a fajtád tagjai lankadatlan lelkesedéssel versenyeznek egymással abban, hogy melyikőtök tud nagyobb semmit mondani. Azt hiszem, amikor a tartótiszt és a civil ügynök egyaránt hülye, akkor előfordulhatnak ilyen dolgok. Sajnálatos, hogy a nyugati adófizetők pénze ilyen pocsék performanszokra megy el. Még az is értékesebb felhasználás lenne, ha Mészáros Lőrincnek adnák a lóvét. Csak vicceltem. Hiszen ti mint szar példa utat mutattok az embereknek a kevésbé szar döntések meghozatalához. A magam és az ~értelmes emberek nevében köszönöm nektek és a nyugati adófizetőknek!

:)

60 euró alatt a földgáz megawattóránként ára TTF.

Kösz, hogy figyelmeztettél, esetleg szólsz a Trey-nek hogy zárjon ki, vagy szóljak én?

A többesszám pedig azért mert ebben a thread-ben 3-szor linkeltetek be telexes cikket. Mivel én nem léptem még be egyszer sem a telex oldalára, ezért nyugodtan mondhatom, hogy Ti voltatok, mert én nem.

Való igaz a témához, csak távoli köze van, de a hanyatló nyugat azért tetten érhető benne!

Sőt ha érdekel, hogy honnan indult a legmagasabb infláció, akkor talán kezdd evvel:

https://pestisracok.hu/borvendeg-zsuzsanna-sorozata-nem-veletlen-a-szal…

Szerkesztve: 2023. 01. 21., szo – 20:18

Törölve 

Szerkesztve: 2023. 01. 23., h – 21:21

Hanyatlik a nyugat, teljesen elrontották az energiapolitikájukat... tehát kisebb lesz a német gázár, mint a nem rezsicsökkentett magyar!

https://forbes.hu/uzlet/foldgaz-nemetorszag-entega-arcsokkenes/

"A magyar kormány által megállapított 'lakosság piaci árnál', azaz a nem csökkentett gázárnál olcsóbb lesz egy németországi energiaszolgáltató ára.

Az Entega Németország nyugati részén, többek között Darmstadtban működő szolgáltató, több százezer ügyféllel. Amint az a közleményükből kiderül,

április elsejétől 27 százalékkal csökkentik a villamos energia alapellátási díját, a gáz árát pedig 36 százalékkal.

„A beszerzési árak csökkenése miatt az ügyfelek számára is csökkenteni tudják az árat” – mondta Marie-Luise Wolff vezérigazgató."

Nem lennék most az impralisták helyében, nekünk a gázár is sokkal szebb, magasabb szám!!!!!

=======

Mellékszál a hazug NER propaganda kedvelőinek: egy gyöngyszem a Párt utasításra gyártott hazugságcunamiból, az M1 Híradóból:
"Energiaválság: Németországban leállhatnak a gyárak, az iskolákban kikapcsolják a meleg vizet"

https://hirado.hu/kulfold/cikk/2022/08/22/energiavalsag-nemetorszagba-l…

"Újabb város, Darmstadt is elsötétült. Harminc műemlék díszkivilágítását kapcsolták le. Az uszodákban a medencéket csak 26 fokra fűtik fel, az iskolákban pedig szeptembertől lekapcsolják a meleg vizet."

Történetesen pont az a Darmstadt, ahol most olcsóbb lesz a gáz, mint Magyarországon!!!!

=======

Egyéb hírek mára a virágzó Magyarországról:
"10-11 fok van egy szombathelyi iskolában, kabátban és sapkában tanulnak a gyerekek"
https://www.portfolio.hu/global/20230110/10-11-fok-van-egy-szombathelyi…

no f.cking comment b+

Egyrészt a németek antiatom mániája tényleg nagyon káros lesz, pláne hogy a lignitet meg barnaszetet kell tolniuk. A másik, hogy a 11 fok miatt kapott a fejire ott az igazgató, mert elbénázták a karbantartást.

A németeknél a rezsiárral azért óvatosan, mert gyorsan számold ki, hogy mennyi lenne azon az áron a gázszámlád, ott nincsenek sávok. Ha esetleg simán fizetnéd, akkor gyorsan nézd meg a medián nettóbért itthon, meg ott, mert a többséggel nem ez lesz a helyzet.

A műemlékek állandó díszkivilágítása nettó pazarlás itthon is, pláne a klímaváltozás tükrében.

(Már várom, hogy épp be legyek sorolva valahova, szóval csak nyugodtan.)

A műemlékek állandó díszkivilágítása nettó pazarlás itthon is, pláne a klímaváltozás tükrében.

Komoly szabályozási potenciál van benne.

Nálunk az is komoly hátrány, hogy kormányzati és önkormányzati szervek működnek ósdi energetikai jellemzőjű, pazarló műemlék jellegű épületekben? Pl. Viktor fent a várban, vagy a köztársasági elnök. Komoly energia- és költségmegtakarítási potenciál lenne korszerű kormányzati negyed felépítésében, az önkormányzatok, kórházak, rendőrségi épületek korszerűsítésében. Nem a fardi  stadion füvének a fűtésén lehet spórolni!

Pont a karmelita fel lett újítva, remélhetőleg energetikailag jól. A közt elnöki palota szintén. Igazából az, hogy a közt elnök ott van, az nem gond. A mininiszterelnöknek, meg a többi kormánytagnak fölösleges felköltöznie.

Itt a környékeny hirtelen elkezdtek középületeket szigetelni, mint tűzoltóság, meg egy suli... Véletlenül most került rájuk sor.

A Margit kórház, és a régi tömő utcai szemklinika pedig múlt ősszel készült el, elég komolyan szigetelve. Reméljük a gépészetük is frissül.

Pont a karmelita fel lett újítva, remélhetőleg energetikailag jól.

Egy korszerű mai energiatakarékos épület a tervezőasztalon kezdődik. Egy meglévő épületet messze nem lehet annyira energitakarékossá tenni, mint egy teljesen új épületet.

Itt a környékeny hirtelen elkezdtek középületeket szigetelni, mint tűzoltóság, meg egy suli... Véletlenül most került rájuk sor.

A MOL éppen csak belakta az új kampuszát, de már az Energiaügyi Minisztárium meg jól beköltözött a MOL egykori korszerűtlen székházába. :)

Abszolút értem, és tényleg ott kezdődik, de egy régi épületből nagyon jót ki lehet hozni, pláne ha hozzáértő tervezés van, különösen akkor, ha műemlék. Kizárólag csak új építéssel azért elég necces lenne a történet. Egyébként a miniszterelnökség várba költözésével sem értettem egyet, viszont maga a felújítás megtörtént. Ha mindenképp ragaszkodnak hozzá, akkor mutathattak volna példát, hogy nézzék emberek, ez volt, ez lett, ezzel meg ezzel javítottunk, ésatöbbi, mint példamutatás.

A régi MOL székházat nem értem miért vették meg, inkább bontották volna el egy emléktábla mellett, és készült volna egy park oda. Nem kockakő kiállítás, hanem olyan fás rendes zöldes. :) Ha már energiaügy, akkor ott tényleg egy szuperpatika nullemissziós, nullenergiás valami kellene. Ezzel az a baj, hogy energiaügyi ÉS fenntarthatósági minisztériumnak minimum 5 éve léteznie kéne, és nem eseményvezérelten felpattintani, miután az előző miniszter elpöffenti a szélenergia hatékonyságát... na mind1, ez messzire visz már. :)

Műemléképületek energetikai felújítása szerintem nehéz, ha nem lehetetlen feladat. A külső szigetelés a műemléki jelleget szünteti meg, belső szigetelés elvileg lehetséges, de azzal más problémát hozol be (a harmatpontot betolod a falba, illetve lemondasz a fal nyújtotta hőtárolásról).

Szerkesztve: 2023. 01. 31., k – 14:56

Orbán Viktor és ideológusai nem veszik észre, vagy inkább tudomásul, hogy az általuk a történelem szemétdombjára óhajtott és kiutalt Nyugat nem romlott el – mindig is ilyen volt: végletekig megosztott, végletekig erős és végletekig győztes. Azt sem tudják vagy akarják megérteni, hogy a Nyugat megosztottsága, ereje és sikere nem az aktuális vezetőin múlik. A Nyugat lassú, hibás, problémás, néha ijesztően gyengének látszik, de amikor lendületbe jön, a mélyben megbúvó ereje, amely a szabadságából és a realitáshoz való ragaszkodásából meg az erre kiépült mélyállami struktúrákból fakad, legyőzhetetlenné teszi.

...

A Nyugat alkonyának spengleri jóslata már több mint száz éve eredménytelenül vár a beteljesülésre, mert a lenyugvás nem folyamat, hanem állapot. Orbán Viktor hiába várja lázasan a civilizáció végét az ezeréves magyar állam első olyan vezetőjeként, aki úgy csatolja Kelethez az országot, hogy az nincs idegen megszállás alatt – pedig jól érzi: ezt a politikát már csak a világrend összeomlása mentheti meg.

Puzsér

"Orbán Viktor és ideológusai nem veszik észre.."

Orbán Viktor egy "kis késéssel" követi nyugatot, főként ha kényszerű körülmények miatt még muszáj is neki.

Az a "kis késés" pl. a határvédelmi kerítés és migránsözön megállítását illetően, - ami most már 7 évet jelent, - sokunknak okoz maradéktalan örömet Magyarországon.

Követné Ő a nyugat mellett a keletet is, de most éppen a "GYŐZTES(!)" nyugat megnehezítette és sok esetben lehetetlenné tette azt. - (John Nash meg forog a sírjában, mert a játékelmélet megalkotója nem véletlenül "párosította" a kooperatív stratégiát az emberiség optimális fejlődéséhez. Mondhatjuk, a nyugat "győztes állapotának" megállapításához!)

Követné Ő a nyugat mellett a keletet is, de most éppen a "GYŐZTES(!)" nyugat megnehezítette és sok esetben lehetetlenné tette azt.

Lehet itt sumákolni, de be kell nyújtani egy népszavazási kérelmet a Huxit-ra, aztán meglátjuk mi lesz a kormán/fidesz retorikája. Végül is a csútimaradona kimondta: 

Egyértelműen nem akarja, hogy Magyarország az EU-ban maradjon...

Orbán Viktor elmondta, hogy személy szerint fájdalmas számára, hogy Magyarország az EU-ban van, és ki van szolgáltatva annak zsarnokságának, de nem kérdés, hogy Magyarország az EU-ban marad, mert a gazdasági jólét függ tőle. Mégis, nehéz elviselni, hogy az EU vezetése rángatja.

A szöveg megváltoztatás kapcsán megkerestük Havasi Bertalan államtitkárt, a miniszterelnök sajtóreferensét, hogy pontosan hogyan hangzott az eredeti állítás. Az American Conservative újságírója hibázott, vagy Orbán Viktor fogalmazott félreérthetően. Maga a szerző, Rod Dreher szerint utólag azért pontosított, mert félreérthető volt az eredeti mondat, nem akar kilépni Orbán Viktor az EU-ból, de nehéz Brüsszellel tárgyalni. 13:11-kor a Portfoliónak küldött levelében Havasi Bertalan tisztázta, hogy a miniszterelnök álláspontja egyértelmű, az EU-tagság nem kívánságműsor, hanem Magyarország nemzeti érdeke.
 

A portfolio-n megjelent cikk szerint.

Persze a bolsevik média úgy tálalja ahogy akarja. Ahogya Fidesz média is Éva kaili mellé behúzza az összes dk-s EU képviselőt… Média háború van, nem kell ezen csodálkozni! De mindent készpénznek venni baromság.

Orbán Viktor elmondta, hogy személy szerint fájdalmas számára, hogy Magyarország az EU-ban van

Tehát Azorbánnak fájdalmas az EU tagság!

de nem kérdés, hogy Magyarország az EU-ban marad, mert a gazdasági jólét függ tőle

B+, 13 év dübörgő gazdasága, unortodox gazdaságpolitikája, és világbajnok inflációja után miért is? Merjünk már nagyok lenni!

Az egész cikk arról szól, hogy Orbánnak fáj az EU jelenlegi iránya. Ezt tudtuk eddig is.

Ezen felül minden csak média interpretáció attól függően kinek mit akarnak mondani vele. Ettől függetlenül rugózni lehet rajta, de kb annyi értelme van mint most azt mondani, hogy dobreva elvtársnő együtt korruptkodott Éva kailival.

B+. A média azt hitet el veled amit akar. A brexitkor a britek ki akartak lépni, 3 hónap múlva már nem! A háború elején mindenki hitt az ukrán erkölcsben, fel év múlva már csak a megfelelő politikusok! Soros Gyurka tönkreteszi a fontot, ekkor nép ellenség, most filantrop. Kádár János 56-ban egy gyilkos, a 60-s évek elején már teljesen elfogadott. Soroljam még?

Azért furcsa az a hiedelemvilág -amiben ti orbánisták éltek- nevezetesen, hogy nálatok van a bölcsek köve, és a fennmaradó 1-2 milliárd meg sötét tudatlanságban szenved. 

Soros Gyurka tönkreteszi a fontot, ekkor nép ellenség, most filantrop.

Mit tudhatsz te Soros Gyurkáról amit én nem? Soros Gyurka azon kívűl, hogy kitenyésztette orbán fajtáját, azzal hogy alapítványaiba pénzt öntöt, hogy a mezitlábas orbánfélék tanulhassanak, sokat nem ártott Magyarországnak.

Tényleg hiszel ebben "Soros Gyurka 20millió muszlimot akar betelepíteni" frinkensteni tanmesének?

Politico eheti teljesítménye:

( ez vagy szeretet vagy fóbia ), az elvtársak mindig kijönnek a fényre!!!

Ennyiszer sikerült orbánozniuk a reggeli hírlevélben, Politico

Hétfő 5
Kedd 12
Szerda 16+4 (előbbi 16 Orbán Viktor emlegetése, utóbbi 4 Orbán Balázs volt)
Csütörtök 17

"A magyar eredmény (42 pontot kaptunk a megszerezhető százból) csak az EU-n belül tesz minket az utolsó helyre, globálisan ez még mindig a középmezőnyt jelenti,
a 77. helyen végeztünk, pont úgy, mint Burkina Faso, Kuvait, Vietnam, Kelet-Timor, a Salamon-szigetek és Trinidad és Tobago."

Keleti nyitás, holy holy Viktor!!!

Csak így tovább, vár minket Venezuela, Yemen, Líbi, Szíria, Szomália szintje!

Egyéb, biztosan nem kapcsolódó hírek:

Pétervására fideszes polgármestere
- 65 millió forintot kapott saját kacsalábon forgó palotájára "falusi szálláshely kialakítása" címén
- a Magyar Falu programból a saját vadásztársaságának Ford pick-up terepjárót vásárolt
- a helyi horgásztó a feleségéé, és arra a területre épített a horgászegyesület 50 millióból egy kétemeletes „információs pontot”
- a fia vezeti a város hulladékszállító cégét
- a rokonai még ezen felül 50 milliót kaptak különböző „vidékfejlesztési stratégiákra”

- természetesen övék a trafikok is

Nyilvánvalóan támogatni kell a hazai ipart :DD és a sikeres hazai vállalkozókat :DDD azzal,
hogy a pártunk tagjait zsíros tízmilliókkal tömjük ki az adófizetők pénzéből.
 

Épül, szépül az ország, na! :DDDDD

Nem hiszem, hogy bármi mondanivalód lenne, megértem, én is hallgatnék...

Ezek egy ország tönkretételének szép széles lépcsőfokai: a tehetségtelen seggnyalók a vezetés kiszolgálói lesznek (normális rendszerben max Tesco árupakoló lehetne egy Kósa Lajos, Kásler, Semjén vagy Rezsiszilárd), cserébe sok száz millióval tömik ki őket...

Ezzel elüldözik, tönkreteszik a tehetségeket, a tanárokat: az ország krémjéből egy kisvárosnyit veszítünk el emigráció formájában minden évben, akik már feladják az autoriter kisgömböc elleni harcot...

Nézd csak, itt van például a Schadl - Völner ügy (a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és a fideszes államtitkár),
amit csak azért nem lehetett elsikálni, mert egy másik korrupt NAV-os ügyében a rendőrség lehallgatta a telefonját. 

Érdekes dolgok derültek ki:

* kb 775 millió forint értékben vett csak Schadl ingatlanokat a feleségével együtt... érted, csak ő és csak ingatlanra költött ennyit :D

Völner továbbra is a parlamentben a fidesz frakciót erősíti tudásával :D tapasztalatával :DD és szavazataival.

További ezermilliárdos sztorik vannak, mondjam még?

Ajjaj, nehéz napok várnak akkor Rogán Antalra, ugyanis az ő neve is számtalanszor előfordul a jóljártak között, akik például bűnözőknek akarnak segítséget nyújtani állami vagyon megszerzésében:

https://telex.hu/belfold/2022/01/26/volner-ugy-volner-pal-osszefoglalo-…

===
Kínosan vicces apró ügyek is kiesnek a szekrényből, ami máshol börtönbüntetéssel járnának, nálunk marad főminiszter a tettes:

"Schadl Völner kérésére odaszólt jogi egyetemekre, hogy valakiket át kéne engedni vizsgákon. A pécsi egyetemen és a Pázmányon is intézkedett. A Pécsi Tudományegyetemen nem akárkinek, hanem Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak intézett sikeres vizsgát úgy, hogy Nagy el sem ment."
===

Ne aggódj, ebből börtön azért nem lesz: a fidesz kontrollálja a teljes bírói ítélkezést, az igazán fontos jópártembereknek nem eshet bajuk, legfeljebb a rendőrség saját hatáskörben megsemmisíti a bizonyítékokat, mint a szexvideó esetében :D :

Megsemmisítették a Schadl György páncélszekrényében talált kompromittáló felvételeket
https://rtl.hu/belfold/2023/01/24/schadl-gyorgy-pancelszekreny-megsemmi…

===

Többször kérdezted már, hogy mit akarok mondani?
Hát azt, hogy aki ezen Duna szélességgel ömlő korrupciós és demokrácia sárba tipró bizonyítékokról nem akar tudomást venni, hanem továbbra is drága jó doktorminiszterelnök urat, meg enyveskezű fidesz sleppjét védi, az nem Magyarország érdekei szerint cselekszik, hanem az országtönkretételéért dolgozik, és szememben a kóbor kutyával van egy szinten az erkölcsi nívója.

  1. Nem olvasok telexet
  2. Nem veszek részt szarkenegetésben
  3. Ha lenne bizonyíték, feljelentés, lenne ítélet is. A jelenlegi jogrend liberálbolsevik találmány, ezért olyan amilyen.
  4. Állami pénz bizonyított ellopása esetén halálbüntetést adnék összegtől függetlenül.
  5. Nem érdekel, hogy a liberálbolsevikok hogyan építik fel magukat választástól választásig.
  6. Sajnálom, hogy a média ennyi gyűlöletet tud felépíteni emberekben, sajnállak téged is.
  7. A liberálbolsevik métely itt van velünk, de ember kell hozzá, hogy szaporodni tudjon.
  8. Hidd el a mérlegelés nem feltétlen elfogadását jelent.
  9. Aki nem veled van, az nem biztos, hogy ellened.  Csak a liberálbolsevikok szerint ők az egyetlen megoldás, ne nyald be ezt a hülyeséget.

Részemről ennyi.

Szerkesztve: 2023. 02. 04., szo – 18:15

2022.02

Kakukázusi kefír: 199hu/450h

Lókolbász: 2990huf/1kg

Tejföl 20%: 599/850g

Füstölt sprotni: 499/190g

Egész csirke: 799/1kg

2023.02

Kakukázusi kefír: 699hu/450h

Lókolbász: 4990huf/1kg

Tejföl 20%: 999/850g

Füstölt sprotni: 949/160g

https://www.spar.hu/onlineshop/viking-fustolt-sprotni-novenyi-olajban-1…

Egész csirke: 1299/1kg

15%-os éves infáció, értem.

Ilyen troll-listát én is könnyen összeállítok neked: 

2022.02
kristálycukor : 261 forint/kg
finomliszt: 203 forint/kg
sertéscomb: 1420 forint/kg
csirkemellfiléé 160/kg
farháté 293 forint/kg
napraforgó étolaj: 713 forint/liter
2,8 % UHT tartós tej: 208 forint/liter

2023.02
kristálycukor : 261 forint/kg
finomliszt: 203 forint/kg
sertéscomb: 1420 forint/kg
csirkemellfiléé 160/kg
farháté 293 forint/kg
napraforgó étolaj: 713 forint/liter
2,8 % UHT tartós tej: 208 forint/liter

0% az éves infláció, hurrá! 

( "infáció" pedig nem is volt )

“Az ellenség keze betette a lábát”

Magyarországon 5%-os adómérték alá tartozó élelmiszertermékek:

  • Fajtiszta tenyészsertés
  • Háziasított sertés, 50 kg-nál kisebb súlyú (a fajtiszta tenyészsertés kivételével)
  • Elő, háziasított koca, legalább egyszer ellett, legalább 160 kg súlyú (a fajtiszta
    tenyészsertés kivételével)
  • Elő, háziasított sertés, legalább 50 kg súlyú (a legalább egyszer ellett, legalább
    160 kg súlyú koca, valamint a fajtiszta tenyészsertés kivételével)
  • Házi sertés egészben vagy félben, frissen vagy hűtve
  • Házi sertés egészben vagy félben, fagyasztva
  • Fajtatiszta tenyész szarvasmarha
  • Más, élő háziasított szarvasmarha
  • Fajtatiszta tenyészjuh
  • Más, élő háziasított juh
  • Fajtatiszta tenyészkecske
  • Más, élő háziasított kecske
  • Háziasított szarvasmarhafélék húsa frissen vagy hűtve, egész vagy fél
  • Háziasított szarvasmarhafélék húsa frissen vagy hűtve, másképpen darabolt,
    csonttal, „kompenzált” negyedek
  • Háziasított szarvasmarhafélék húsa frissen vagy hűtve, másképpen darabolt,
    csonttal, egyben vagy darabolva – elülső testnegyed
  • Háziasított szarvasmarhafélék húsa frissen vagy hűtve, másképpen darabolt,
    csonttal, egyben vagy darabolva – hátulsó testnegyed
  • Háziasított szarvasmarhafélék húsa fagyasztva, egész vagy fél
  • Háziasított szarvasmarhafélék húsa fagyasztva, másképpen darabolt, csonttal,
    „kompenzált” negyedek
  • Háziasított szarvasmarhafélék húsa fagyasztva, másképpen darabolt, csonttal,
    elülső negyedek egyben vagy darabolva
  •  Háziasított szarvasmarhafélék húsa fagyasztva, másképpen darabolt, csonttal,
    hátulsó negyedek egyben vagy darabolva
  • Egész vagy fél háziasított bárány, frissen vagy hűtve
  • Más háziasított juhhús frissen vagy hűtve, egész vagy fél
  • Más háziasított juhhús frissen vagy hűtve, másképpen darabolt, csonttal, rövid
    elülső negyed
  • Egész vagy fél háziasított bárány fagyasztva
  • Más háziasított juhhús fagyasztva, egész vagy fél
  • Más háziasított juhhús fagyasztva, másképpen darabolt, csonttal, rövid elülső
    negyed
  • Háziasított kecskehús, frissen vagy hűtve, egész vagy fél
  • Háziasított kecskehús, frissen vagy hűtve, rövid elülső negyed
  • Háziasított kecskehús, fagyasztva, egész vagy fél
  • Háziasított kecskehús, fagyasztva, rövid elülső negyed
  • Házi sertéshús frissen, hűtve vagy fagyasztva (kivéve: 0203 1110,
    0203 2110 teáor)
  • A 0105 vtsz. alá tartozó baromfi élelmezési célra alkalmas húsa, vágási mellékterméke és belsősége frissen, hűtve vagy fagyasztva
  • Madártojás héjában, frissen
  • Tej (kivéve az anyatejet, az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt tejet és az ESL 0401 10-ből
  • Emberi fogyasztásra alkalmas élő hal, a díszhal kivételével 0301-ből
  • Emberi fogyasztásra alkalmas hal (ideértve a halbőrt, ikrát, haltejet, halmájat és egyéb belsőségeket is) frissen, hűtve vagy fagyasztva, a cápa kivételével
    0302-ből 0303-ból
  • Emberi fogyasztásra alkalmas halfilé és más halhús (aprított is) frissen, hűtve vagy fagyasztva, a cápahús kivételével 0304-ből
  • Házi sertés élelmezési célra alkalmas vágási mellékterméke és belsősége, frissen, hűtve vagy fagyasztva

https://konyvelescentrum.hu/adok-es-jarulekok-kozterhek/5-szazalekos-af… 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Az alapfelvetés az volt, hogy miért kerül Németországban kevesebbe a Pick szalámi? Te meg kb. azt hoztad ki, hogy mi megfizetjük a hozzáadott értéket, a németek meg nem...

Ergo szerinted a 22% ÁFA különbség hozáadott értéket jelent, még úgy is hogy sokkal több a szállítási költség...

Az E250 általában a botulizmus ellen van benne a nem hőkezelt húskészítményekben, alapvetően szerencsés, hogy benne van, amióta használják, azóta alig fordul elő mérgezés, az is leginkább házilagos dolgokban. Amúgy a botulizmus a kolbász latin nevéből ered, régebben eléggé gyakori mérgezés volt, mielőtt rá nem jöttek, hogy a nátrium-nitrit hatásos ellene.

Egyébként az E948 az igazán veszélyes ipari adalék... én a helyedben kerülném. :D

A fő probléma ott van, hogy nem minden természetes dolog egészséges és nem minden mesterséges anyag egészségtelen.

Mondok példát: a zellerben 20-50x több nátrium-nitrit van, mint a feldolgozott húsokban, de például jelentős mennyiség van a céklában, retekben és a levélként fogyasztott növényekben is. Most akkor természetes és egészséges a nátrium-nitrit vagy mesterséges és egészségtelen? Akkor egészséges és természetes a füstölt húsokban és hasznos a botulizmus ellen, ha zellerből származik a nátrium-nitrát és egészségtelen, ha mesterséges? Mit jelent a mesterséges?

Természetes környezetében természetes. Abból kiszedve és adalékként alkalmazva mesterséges. Plusz ott vannak a színezőanyagok is, amiket szintén gyakran raknak a feldolgozott húsokba. (Tudom, hogy azok elvileg ártalmatlanok, de teljesen feleslegesek.)

Én is néhanapján fogyasztom ezeket, nem parázok. De ugye arról volt szó, hogy mi legyen a kedvezményes kulcsú termékek listáján. Szerintem van logika a feldolgozatlan húsok preferálásában.

Természetes környezetében természetes.

Értem, de attól nem lesz valami kevésbé mérgező, mert a természetes környezetében van. Szóval attól, hogy természetes, még nem jelenti azt, hogy egészséges.

Abból kiszedve és adalékként alkalmazva mesterséges.

Értem, de attól, hogy valamit kiszedünk a "természetes" környezetéből (szinte minden kiszedünk onnan), attól nem lesz feltétlen egészségtelen.

--

Szerintem van logika a feldolgozatlan húsok preferálásában.

Értem, de az E250-től indultunk, hogy nem szerencsés, pedig például nátrium-nitrit nagy mennyiségben van a zellerben is és a nem hőkezelt húsokba azért kerül, mert különben jön a kolbászbetegség és eleink észrevették  időszámításunk előtt mintegy 3000 évvel, hogy a kolbászbetegség ellen igen hatékony bizonyos helyeken kitermelt sókkal való pácolás, anélkül, hogy konkrétan tudták volna, hogy nátrium-nitrit van a sóban, aztán egészen 1960-ig tartott, mire kiderült, hogy erre konkrétan a nátrium-nitrit tartalom a hatásos. Most akkor ez természetes vagy mesterséges? Ha 5000 éven át hasznos volt, akkor hirtelen most nem lett az?

Értem, de attól nem lesz valami kevésbé mérgező, mert a természetes környezetében van. 
 

Ez nem biztos, hogy igaz így. Ugyanis az emberi emésztés is többezer éves alkalmazkodás eredménye. Nagyon fontos az, hogy az adott vegyületnek mi a vivő anyaga, mi a segéd anyaga, és milyen szerkezetben/csomagolásban érkezik, mikor bekerül abba a közegbe ahol hatni akar.

Éppen ezért van a különbség pl a fruktóz esetén is akkor, ha gyümölcsben eszed, vagy ha vegyületként. Persze most felvetheted a mennyiségi beviteli kérdést. 
 

Ugyanis az emberi emésztés is többezer éves alkalmazkodás eredménye.

Aham, ötezer éve esszük az E250-et. Mitől lett most hirtelen az utóbbi egy-két évtizedben rossz?

Nagyon fontos az, hogy az adott vegyületnek mi a vivő anyaga, mi a segéd anyaga, és milyen szerkezetben/csomagolásban érkezik, mikor bekerül abba a közegbe ahol hatni akar.

Hogyne, de attól, hogy természetes, nem lesz egészséges. Akkor se, ha van vivő anyaga a természetben. Ez egy ilyen újkeletű baromság, hogy a természetes az jó és a mesterséges az rossz.

Éppen ezért van a különbség pl a fruktóz esetén is akkor, ha gyümölcsben eszed, vagy ha vegyületként. Persze most felvetheted a mennyiségi beviteli kérdést. 

Ha mesterségesen összerakod, ami a gyümölcsben van, akkor ugyanaz lesz a hatása és a működése. Amúgy a gyümölcsök is rogyásig vannak E vegyületekkel és vannak egészségtelen, sőt: mérgező gyümölcsök is. Pedig természetes.

Nagyon fontos az, hogy az adott vegyületnek mi a vivő anyaga, mi a segéd anyaga, és milyen szerkezetben/csomagolásban érkezik, mikor bekerül abba a közegbe ahol hatni akar.

Hogyne, de attól, hogy természetes, nem lesz egészséges. Akkor se, ha van vivő anyaga a természetben. Ez egy ilyen újkeletű baromság, hogy a természetes az jó és a mesterséges az rossz.
 

A prekoncepciódat erőlteted, nem a felvetésemre adsz választ. Szerintem is mellébeszélés szaga van. Nem írtam, hogyha természetes akkor kizárólag egészséges, árnyalni akartam a képet, de felesleges.

A prekoncepciódat erőlteted, nem a felvetésemre adsz választ.

Te erőlteted a prekoncepciódat én még mindig arról beszélek, hogy az E250 nevű nátrium-nitrit kb. 5000 van használva arra, hogy a hőkezelés nélküli hús ne okozzon botulizmust. Ebbe pofáztál bele hülyeséget, aztán most próbálod azt játszani, mintha belepofázásod lenne a fő téma.

Szerintem is mellébeszélés szaga van.

Így van, mellébeszélsz és annak a szagát érzed. Fejezd be a mellébeszélést és nem fogsz érezni mellébeszélés szagot.

Pedig a botulinum neurotoxin teljesen termeszetes, a clostridium botulinum bakterium allitja elo. Szoval semmi baj nem lehet vele amig nem kap valami Eakarhanyas szamot. Ugyanugy, ahogy az E300 is veszelyes, ellenben mondjuk a C vitaminnal, mert az meg egeszseges.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Nyilván. Tudod, onnan indultunk, hogy mi az E250, miért hasznos és milyen régóta használja az emberiség abból a célból, hogy megelőzze a botulizmust.

Ebben a szálban csak te és bolond beszélt másról, aztán te és bolond jelezte, hogy mellébeszélés szagot érez. Vélhetően azért, mert te és bolond beszéltetek mellé, behozva minden más témát és a saját szagotokat éreztétek.

Van valami hozzáfűznivalód E250 témában, vagy folytatod a mellébeszélést?

Pedig igaza van. Tényleg nem az ő felvetésére válaszolták.

Ő:

Éppen ezért van a különbség pl a fruktóz esetén is akkor, ha gyümölcsben eszed, vagy ha vegyületként. Persze most felvetheted a mennyiségi beviteli kérdést.

Te:

Ha mesterségesen összerakod, ami a gyümölcsben van, akkor ugyanaz lesz a hatása és a működése. Amúgy a gyümölcsök is rogyásig vannak E vegyületekkel és vannak egészségtelen, sőt: mérgező gyümölcsök is. Pedig természetes.

És igaza van. A fruktóz is jó példa arra, hogy ez az állításod generikusan nem igaz:

Értem, de attól nem lesz valami kevésbé mérgező, mert a természetes környezetében van.

A fruktóz is jó példa arra, hogy ez az állításod generikusan nem igaz: "Értem, de attól nem lesz valami kevésbé mérgező, mert a természetes környezetében van."

Ez az állításom nem generikus, hanem annak a generikus állításnak a cáfolata, hogy a dolgok egészségesek, ha a természetes környezetükben vannak, lásd a gyümölcsös faszásgot. Ezért írtam azt is, hogy ha a gyümölcsöt mesterségesen összerakjuk, ahogy az van, akkor nem lesz azért egészségtelen, mert mesterségesen van összerakva.

Tehát újra: onnan indultunk, hogy az nátrium-nitrit egy természetben is ebben a formában megtalálható só (a salétromsav egyik sója), csak le kell hajolni érte a megfelelő helyen. Ha ezzel a természetben megtalálható sóval pácolják a húst füstölés előtt, akkor nem okoz botulizmust és ezt időszámításunk előtt mintegy 3000 évvel már megfigyeték és alkalmazták 5000 éven át. És ennek fényében továbbra is vitatom, hogy ha ugyanazt a természetben megtalálható sót E250 néven használjuk, akkor az vegyi anyag lesz és ha ezt a vegyianyagot hozzáadjuk egy természetes eredetű alapanyaghoz, akkor az eltartható ipari végtermék lesz. Mert ez faszság, bárhogy is forgatjuk.

Én erre írtam fent a következőket:

"Ez nem biztos, hogy igaz így. Ugyanis az emberi emésztés is többezer éves alkalmazkodás eredménye. Nagyon fontos az, hogy az adott vegyületnek mi a vivő anyaga, mi a segéd anyaga, és milyen szerkezetben/csomagolásban érkezik, mikor bekerül abba a közegbe ahol hatni akar."

Konkrétan a nátrium-nitritről:

  • önmagában a nátrium-nitritnek is van gondolom LD50 értéke, ami valamennyi dózisban mérgező
  • ennyi évnyi ( általad említett 5000 év ) használat után kiderült, hogy használat inkább előnyös a botulizmus miatt, mint annak a rizikója, hogy valaki halálra zabálja magát ebből a sóból
  • DE a szervezetben a legnagyobb problémát az okozza, ha bizonyos körülmények együttállása miatt a sóból mérgező vegyületek alakulnak ki. Ezek kialakulását a nagy hatású antioxidánsok gátolják, de előfordulhat, hogy a kezelt húsban vannak olyan összetevők amik ezt katalizálják.
  • szerintem a növényekben nincs nátrium-nitrit, csak nitrát vegyületek
  • a FRISS növényben lévő akármennyi nitrát átalakulása nitritté a növények összetétele miatt a természetben nem történik meg. Természetesen ha friss növényből valami más állítódik elő, akkor ez a mondat már nem igaz.
  • emberi szervezetbe kerülő nitrátot egy enzimrendszer bontja le hasznos anyagokra ( csecsemők esetén ez az enzim egy darabig nincs jelen ).

A fentiekkel elismerem ( feljebb sem vitattam ), hogy a nátrium-nitritnek sokkal több a jó tulajdonsága mint a rossz, és kis odafigyeléssel elég nagy balfasznak kell lenni, hogy valaki halálra adagolja magának az E250-t.

Viszont friss növényben soha nem fordulhat elő annak nitrát tartalmának káros vegyületekké alakulása, mert ott természetes inhibítorok gátolják a folyamat kialakulását. Sőt ha jól tudom akkor nátrium-nitrit forma nem is fordul elő növényekben ( ebben nem vagyok biztos 100%-ban, de nagyon valószínű ), inkább a nátrium-nitrit bányászatára tippelnék, hamár azt mondod, hogy többezer éve alkalmazzák.

Az utolsó mondatommal alátámasztom a korábbiakban tett kijelentésemet - bár nem hiszem, hogy nátrium-nitrit a növényekben előfordul: "Nagyon fontos az, hogy az adott vegyületnek mi a vivő anyaga, mi a segéd anyaga, és milyen szerkezetben/csomagolásban érkezik, mikor bekerül abba a közegbe ahol hatni akar."

A fentiekkel elismerem ( feljebb sem vitattam ), hogy a nátrium-nitritnek sokkal több a jó tulajdonsága mint a rossz, és kis odafigyeléssel elég nagy balfasznak kell lenni, hogy valaki halálra adagolja magának az E250-t.

Nem az a kérdés, hogy a nátrium-nitrit az jó vagy rossz, az egy szimpla molekula, ami pont ugyanúgy viselkedik, ha természetes forrásból kerül a húsra vagy ha mesterségesen állítják elő: egyformák az előnyei és hátrányai. A kérdés az, hogy E250 formában miért lesz rossz, amikor 5000 éven át hasznos volt, noha egészen 1960-ig nem tudták, hogy konkrétan a nátrium-nitritnek van ilyen hatása, ezért a természetben gyűjtötték be olyan helyeken, ahol kivirágzott (lásd szikes talaj), mert azt felismerték, hogy attól csökken a botulizmus. Ugye onnan indultunk, hogy az E250 egy vegyi anyag, amitől ipari végtermék lesz egy természetes eredetű hús, ellentétben a szikes talajról gyűjtött sóval pácolt hús az természetes marad, holott a szikes talajról gyűjtött sóban van például arzén is a legtöbb helyen, mint természetes vivő anyag vagy segéd anyag. Nem, nem jobb az arzénes nátrium-nitrit.

Viszont friss növényben soha nem fordulhat elő annak nitrát tartalmának káros vegyületekké alakulása, mert ott természetes inhibítorok gátolják a folyamat kialakulását.

Ez faszság így ebben a formában.

Sőt ha jól tudom akkor nátrium-nitrit forma nem is fordul elő növényekben ( ebben nem vagyok biztos 100%-ban, de nagyon valószínű ), inkább a nátrium-nitrit bányászatára tippelnék, hamár azt mondod, hogy többezer éve alkalmazzák.

Előfordul az sok helyen, növényekben is. Kutyaközönséges salétrom sóról van szó, arról, ami minden épületben kivirágzik (lásd sóvirág), ha rossz a vízszigetelése és a kapillárisokon felszivárog a talajvíz. Mindenhol és mindenben ott van körülötted, a legtermészetesebb forrás- és kútvízben is ott van, a mesterséges ásványvízben nincs, illetve a legtöbb csapvízben sincs, mert azokat nitrát- és nitritmentesítik.

Az utolsó mondatommal alátámasztom a korábbiakban tett kijelentésemet - bár nem hiszem, hogy nátrium-nitrit a növényekben előfordul: "Nagyon fontos az, hogy az adott vegyületnek mi a vivő anyaga, mi a segéd anyaga, és milyen szerkezetben/csomagolásban érkezik, mikor bekerül abba a közegbe ahol hatni akar."

Hiszel amit akarsz, de ez mellébeszélés a témában.

A kérdés az, hogy E250 formában miért lesz rossz…

erről írtam feljebb ( szövegértés ): ha az e250 olyan anyagokkal kerül a szervezetedbe amik katalizálják pl a nitrozmainokká alakulását akkor szarban leszel!

És a növényekben nincs nátrium-nitrit ( szerintem ), ha másképp van, akkor mutass forrást, ne durrogj…

Nem állítottam, hogy a természetben tiszta formában fellelhető e250 különbözne az iparilag előállított tiszta e250-től, próbáld a szövegértést mégegyszer…

erről írtam feljebb ( szövegértés ): ha az e250 olyan anyagokkal kerül a szervezetedbe amik katalizálják pl a nitrozmainokká alakulását akkor szarban leszel!

Ha erről beszéltél, akkor biztos pontosan tudod, hogy a szikes talajról vagy egyéb nátrium-nitrát lelőhelyről begyűjtött E250 milyen anyagokkal kerül a szervezetedbe, ugye?

Azt próbálod ezzel a mondattal leírni, hogy szikes talajról begyűjtött ismeretlen összetételő sóval pácolt sonka = jó; tisztán nátrium-kloriddal és nátrium-nitrittel pácolt sonka = rossz? Felhívnám a figyelmed arra, hogy az utóbbi eset az, ahol kevesebb anyaggal kerül a szervezetedbe E250.

És a növényekben nincs nátrium-nitrit ( szerintem ), ha másképp van, akkor mutass forrást, ne durrogj…

Egyrészt, ha érdekelne egy kicsit is, akkor tudnál keresni ilyet. De itt van egy: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10137473/

Másrészt a nitrit ion viszonylag könnyen keletkezik nitrát ionból az emberi testen belül, szóval a nitrát bevitel eredménye részben ugyanaz a nátrium-nitrit, a molekula meg nem tudja, hogy milyen forrásból került oda, ahol bajt tud okozni.

Nem állítottam, hogy a természetben tiszta formában fellelhető e250 különbözne az iparilag előállított tiszta e250-től, próbáld a szövegértést mégegyszer…

Hát, pedig te írtad, hogy természetes alapanyag + vegyi anyag + ... az ipari végtermék, erre az értelmezésre erősítettél rá most az első mondatoddal is. Ebből gondoltam, hogy szerinted 5000 éven át a természetes nátrium-nitrit pácolás végén nem ipari végtermék lett a sonka, E250 hozzáadásával viszont ipari végtermék lett, de nyugodtan próbáld átfogalmazni, ha nem így értetted, amikor az E250 volt a téma.

Szerintem kevered a dolgokat:

  • nitrit != nitrát
  • nátrium-nitrit != nátrium-nitrát
  • E250 = nátrium-nitrit
  • salétromsav != salétromossav
  • leveles zöldségek nitrit tartalma != leveles zöldségek nátrium-nitrit tartalma

Végig arról írtam, hogy a hozzáadott idegen vegyi anyag kedvezőtlen viszonyok között AKÁR káros is lehet. Evvel szemben ha ez a vegyi anyag a természetben élelmiszerként terem (pl egy gyümölcs alkotórésze), akkor az adott vegyi anyag nem okoz gondot ( persze van mennyiségi kérdés ), erre hozzam a fruktóz példát.

Attól, hogy 5000 éve használják a nátrium-nitritet az nem jelenti hogy minden ok lenne vele, bár VALÓSZÍNŰ. Mondom ezt azért, mert pl 3000 éve teljesen más voltak a táplálkozási szokásaink, lehet hogy 4780 évig nem ettünk olyat ami katalizálná az E250 káros anyaggá alakulását, de az elmúlt 20 évben jött egy valamilyen adalékanyag ami ha össze kerül az e250-nel akkor gáz van. Emiatt írtam az első mondatok között az állításodra: hogy nem teljesen igaz így.

Szerintem kevered a dolgokat:

  • nitrit != nitrát
  • nátrium-nitrit != nátrium-nitrát
  • E250 = nátrium-nitrit
  • salétromsav != salétromossav
  • leveles zöldségek nitrit tartalma != leveles zöldségek nátrium-nitrit tartalma

Vegyipari gépész vagyok, nem keverem, írtam is, hogy ezek viszonylag könnyen alakulnak egymásba, a nátrium-nitrit lelőhelye a nátrium-nitrát lelőhelye is egyben, -nitrát mindig több lesz a természetben, te viszont jól összekevered és ismét mellébeszélsz. Például a zöldségek nitrát és nitrit tartalmáról a linkelt doksi 3.1 és 3.2 pontja szól, gondolom nem olvastad el, mert üti a véleményedet, hogy zöldségben nincs nitrit, pedig van.

Végig arról írtam, hogy a hozzáadott idegen vegyi anyag kedvezőtlen viszonyok között AKÁR káros is lehet.

Szerinted vegyi anyag a szikes talajról gyűjtött nátrium-nitrit vagy sem? Vegyi anyag az onnan gyűjtött nátrium-klorid?

Evvel szemben ha ez a vegyi anyag a természetben élelmiszerként terem (pl egy gyümölcs alkotórésze), akkor az adott vegyi anyag nem okoz gondot ( persze van mennyiségi kérdés ), erre hozzam a fruktóz példát.

Nem, a természetben a vegyi anyag mindenféle forrásban terem és előfordul, sőt, növények képesek a talajból felvenni és magukban tárolni veszélyes vegyi anyagokat, akár nehézfémeket példaképp. Természetes-e a gyümölcsben a nehézfém? Igen. Egészséges-e a gyümölcsben a nehézfém? Nem.

Próbálj már valami egyezségre jutni magaddal, hogy akkor most a természetes forrás egyészséges-e vagy sem. Mert egyszer leírod, hogy sehol nem írtad ezt, aztán meg bedobsz egy olyan mondatot, mint ez is, hogy ha "a vegyi anyag a természetben élelmiszerként terem (pl egy gyümölcs alkotórésze), akkor az adott vegyi anyag nem okoz gondot". Pedig tele vagyunk alapvetően mérgező gyümölcsökkel.

Attól, hogy 5000 éve használják a nátrium-nitritet az nem jelenti hogy minden ok lenne vele, bár VALÓSZÍNŰ.

Nem, abszolút nem oké se a nátrium-nitrit, se a nátrium-nitrát az ételekben. Nem azért, mert mesterséges eredetű, hanem azért, mert nem tesz jót a túlzott nitrit és nitrát bevitel, mindegy, hogy "gyárilag" benne van vagy hozzá adod. Viszont hőkezelés nélküli húsok esetén 5000 év alatt nem sikerült jobb megoldást találni a botulizmus ellen, mint a nátrium-nitrites pácolás, ami a kisebbik rossz. Innen indultunk, innen vitted el a témát oda, hogy természetes forrásból származó dolgok nem okoznak gondot, ami továbbra is nettó faszság.

Növények nátrium-nitrit tartalma != növények nitrit tartalma. Arról írtam, hogy szerintem nincs nátrium-nitrit formában, de írtam hogy nem vagyok biztos benne. Amit küldtél doksit az a növények nitrit és nitrát tartalmával vannak elfoglalva.

Evvel szemben ha ez a vegyi anyag a természetben élelmiszerként terem

Ebben azt írtam, hogy élelmiszerként terem! A szennyezett területen termelt, vagy nem megengedett vegyszerrel a nem megengedett dózisban kezelt növények szerintem nem élelmiszernek termeltek, ezek büntető kategóriák. Ebből kiindulva lehetne azt is mondani, hogy a bányászott nitrát/nitrit sók potenciális nehézfém szennyezettsége miatt ezek a sók károsak. Pont arról van szó, hogy élelmiszernek termelő körülmények között a növények bármilyen vegyület tartalma nem üti meg a káros szintet, mert akkor nem élelmiszer, és pont az élelmiszer-ipari felhasználásra szánt nitrit/nitrat sók bányászata során is nem szennyezett sókat viszünk a rendszerbe, hanem olyat ami nem az.

A gond az amit feljebb írtam: amikor az egyik vegyi anyag felhasználás egy másik felhasználásával már káros hatást vált ki.

 

Normalis körülmények között az nem probléma, ha a tányéron két paradicsom között megeszel egy retket és egy csilit is.

Viszont nem vagyok abban biztos hogy az e250 mellé adsz valami vas tartalmú E-t, aztán valami mesterséges színezéket és valami édesítőszert akkor az a koktél az egészséges lenne. Az elmúlt években emelkedő bélrendszeri megbetegedések, rák stb oka lehet, hogy pont ebben keresendő … de lehet, hogy nem. Ki tudja? 

Növények nátrium-nitrit tartalma != növények nitrit tartalma. Arról írtam, hogy szerintem nincs nátrium-nitrit formában, de írtam hogy nem vagyok biztos benne. Amit küldtél doksit az a növények nitrit és nitrát tartalmával vannak elfoglalva.

Ezek nagyon jó szalmaszálak, de például általam linkelt doksiban sodium-nitrite és sodium-nitrate szintet mértek, és azzal is vetették össze a mintákat.

Ebben azt írtam, hogy élelmiszerként terem! A szennyezett területen termelt, vagy nem megengedett vegyszerrel a nem megengedett dózisban kezelt növények szerintem nem élelmiszernek termeltek, ezek büntető kategóriák.

Nincs olyan, hogy nem szennyezett terület, illetve van: a mindentől teljesen elszigetelt mesterséges hidropónia. A természet tele van mindennel, változatos összetételben, éppen mi és mikor került arra a talajra. Teljesen természetes módon vannak tele mindenféle vegyületekkel, nehézfémekkel és egyebekkel az élelmiszerek.

Pont arról van szó, hogy élelmiszernek termelő körülmények között a növények bármilyen vegyület tartalma nem üti meg a káros szintet, mert akkor nem élelmiszer, és pont az élelmiszer-ipari felhasználásra szánt nitrit/nitrat sók bányászata során is nem szennyezett sókat viszünk a rendszerbe, hanem olyat ami nem az.

Megint keversz, mint a csornai posta. Természetes körülményekről van szó. Kimész egy vulkáni eredetű területre, az ott termett almában teljesen más vegyületek lesznek, mint egy szikes talajon kinőtt almában, szőlőnél ez konkrétan az ízben is megjelenik és a borászat épít is erre, hogy más a bor vulkanikus talajon, mint löszös vagy homokos talajon. Mind természetes, mégis fogalmad nincs, hogy mit fog benned okozni, amíg meg nem méred, hogy miből mennyi van belőle.

Jó lenne, ha végre definiálnád, hogy mit értesz természetes alatt, mert egy hozzászóláson belül változtatva a definíciót nem jutunk messze. Mindig oda érünk ki, hogy a példáid szerint ami természetes, az egészséges is, aztán próbálod letagadni, hogy így értetted.

A gond az amit feljebb írtam: amikor az egyik vegyi anyag felhasználás egy másik felhasználásával már káros hatást vált ki.

De itt a téma ugyanaz az E250, nincs másik anyag, amivel együtt káros. Önmagában is káros, viszont a botulizmus még károsabb.

Normalis körülmények között az nem probléma, ha a tányéron két paradicsom között megeszel egy retket és egy csilit is.

Ez egy alátámasztás nélkül levegőben lógó faszság a téma kapcsán.

Viszont nem vagyok abban biztos hogy az e250 mellé adsz valami vas tartalmú E-t, aztán valami mesterséges színezéket és valami édesítőszert akkor az a koktél az egészséges lenne.

Leírom ismét, mert nem ment át a kezdetek óta: az E250 nem egészséges, ahogy se a -nitrát, se a -nitrit nem egészséges. Azért van használva a nátrium-nitrit a húsoknál, mert a botulizmus még egészségtelenebb.

Az elmúlt években emelkedő bélrendszeri megbetegedések, rák stb oka lehet, hogy pont ebben keresendő … de lehet, hogy nem. Ki tudja? 

Ki tudja? Lehet, hogy nem. Lehet, hogy attól a divattól van, hogy ami természetes, az egészséges. Ki tud nagyobb légből kapott faszságot mondani verseny van?

Én ezt állítom az elejétől fogva: “Nagyon fontos az, hogy az adott vegyületnek mi a vivő anyaga, mi a segéd anyaga, és milyen szerkezetben/csomagolásban érkezik, mikor bekerül abba a közegbe ahol hatni akar.“

Te ebbe akarsz belehúzni: “Mindig oda érünk ki, hogy a példáid szerint ami természetes, az egészséges”. Ezen lovagolsz szállj le róla! Mondtam: van egy prekoncepciód, és ebbe beletolva akarsz mindent értelmeztetni velem.

Ezt is leírtam neked: “Nem állítottam, hogy a természetben tiszta formában fellelhető e250 különbözne az iparilag előállított tiszta e250-től, próbáld a szövegértést mégegyszer…”

Én ezt állítom az elejétől fogva: “Nagyon fontos az, hogy az adott vegyületnek mi a vivő anyaga, mi a segéd anyaga, és milyen szerkezetben/csomagolásban érkezik, mikor bekerül abba a közegbe ahol hatni akar.“

Állíthatod az elejétől fogva, de ez egy alátámasztások nélküli generalizát faszság.

Te ebbe akarsz belehúzni: “Mindig oda érünk ki, hogy a példáid szerint ami természetes, az egészséges”. Ezen lovagolsz szállj le róla! Mondtam: van egy prekoncepciód, és ebbe beletolva akarsz mindent értelmeztetni velem.

Mert n+1 példában erre térsz vissza, újra és újra, hogy aztán kikérd magadnak, hogy nem is ezt akartad mondani, például "ha ez a vegyi anyag a természetben élelmiszerként terem [...], akkor az adott vegyi anyag nem okoz gondot". Ráadásul semmivel se támasztod alá, csak azzal, hogy "szerintem", "úgy gondolom", "azt hiszem". Amikor meg kapsz valami olvasnivalót mérésekkel, akkor nem olvasod el vagy nem érted meg, ha pedig nem támasztja alá a prekoncepciódat, akkor figyelmen kívül hagyod és két hozzászólással később jössz ugyanazzal, amivel eddig.

Én ezt állítom az elejétől fogva: “Nagyon fontos az, hogy az adott vegyületnek mi a vivő anyaga, mi a segéd anyaga, és milyen szerkezetben/csomagolásban érkezik, mikor bekerül abba a közegbe ahol hatni akar.“

Állíthatod az elejétől fogva, de ez egy alátámasztások nélküli generalizát faszság.
 

Leírtam az e250 ha olyan környezetbe kerül akkor pl nitrozamin lesz, ami karcinogén. Olvasd el, szövegértés … stb

Mert n+1 példában erre térsz vissza, újra és újra, hogy aztán kikérd magadnak, hogy nem is ezt akartad mondani, például "ha ez a vegyi anyag a természetben élelmiszerként terem [...], akkor az adott vegyi anyag nem okoz gondot"

itt mit nem értesz? Ha megeszel 2 db almát akkor a benne levő fruktóz nem okoz gondot vagy a mennyiség miatt vagy amiatt hogy a rostok megakadályozzák az azonnali felszívódását. De ha ivólében vedeled a fruktóz szirupot, akkor nincs rost, egyből odaver a májnak és nem gátol semmi abban, hogy abnormális mennyiséget vegyél magadhoz…. zsír máj, vércukor stb… 

Leírtam az e250 ha olyan környezetbe kerül akkor pl nitrozamin lesz, ami karcinogén. Olvasd el, szövegértés … stb

Nem az E250, hanem úgy általában a nátrium-nitrit, és nátrium-nitrátból is bármikor lehet nátrium-nitrit, van erre sok reakcióút, amiből... ja, ugyanúgy karcinogén lesz. Oszt? Semmit mondtál hosszan, tények nélkül, feltételezésekkel.

Ha megeszel 2 db almát akkor a benne levő fruktóz nem okoz gondot vagy a mennyiség miatt vagy amiatt hogy a rostok megakadályozzák az azonnali felszívódását.

Hozhatod a fruktózt, csak nem arról van szó, hanem sokadjára írod generálisan, hogy a természetben élelmiszerként termő dolgokban az egészségre ártalmas dolgok nem ártalmasak, mert .... ja, a magyarázat mindig hiányzik. A rögvalóság meg az, hogy a teljesen természetesen termelt élelmiszerben is van mindenféle ártalmas dolog, sőt, sok esetben a természetesben van csak igazán ártalmas, és azért nyúl hozzá az emberiség némi mesterkedéssel, hogy ne legyen ártalmas dolog a természetesen termelt élelmiszerben.

Ok, most már értelmezted ami írtam … első pont kipipálva.

Második pont: próbálod bagatellizálni, elkenni azt amit írtam, és indirekt jóváhagyod, amit állítottam az elején: bizonyos körülmények együttállásakor az e250 karcinogén lehet. Biztos elferdülne a fogad, ha ki kellene mondanod valami elfogadót.

hanem sokadjára írod generálisan, hogy a természetben élelmiszerként termő dolgokban az egészségre ártalmas dolgok nem ártalmasak
 

idézd ide pls, hogy hol írom ezt?

Mert ezt írtam:

Viszont friss növényben soha nem fordulhat elő annak nitrát tartalmának káros vegyületekké alakulása, mert ott természetes inhibítorok gátolják a folyamat kialakulását. Sőt ha jól tudom akkor nátrium-nitrit forma nem is fordul elő növényekben ( ebben nem vagyok biztos 100%-ban, de nagyon valószínű ), inkább a nátrium-nitrit bányászatára tippelnék, hamár azt mondod, hogy többezer éve alkalmazzák.
 

magyarul növényben a nitrátból nem lesz nirozamin. Ezt a kijelentéseket próbálod másra is általánosítani, annak ellenére hogy végig az e250-rol volt szó. Abban meggyőztél, hogy van a növényekben nátrium-nitrit ( de írtam, hogy ebben nem vagyok biztos ). 

Ok, most már értelmezted ami írtam … első pont kipipálva.

Eddig is értelmeztem, vegyük úgy, hogy már nem beszélsz annyit mellé és most már főképp a nátrium-nitrit lett a téma.

Második pont: próbálod bagatellizálni, elkenni azt amit írtam, és indirekt jóváhagyod, amit állítottam az elején: bizonyos körülmények együttállásakor az e250 karcinogén lehet.

Nem bizonyos körülmények között az lehet, hanem group 2B, mindegy, milyen formában és mivel kerül a szervezetbe.

Biztos elferdülne a fogad, ha ki kellene mondanod valami elfogadót.

Ja, van benne tapasztalatod, hogy elferdül a fogad, ha ki kell mondanod valami elfogadhatót... :D

idézd ide pls, hogy hol írom ezt?

Mi a lótökért írnád bele majdnem második mondatodba, hogy "természetes" vagy "természetben"? Megszokásból? Vagy nálad ez ilyen különösebb jelentés nélkül szófordulat, mint másoknál "bazmeg" vagy "kurva"?

magyarul növényben a nitrátból nem lesz nirozamin.

Hogyne lenne, egyrészt nátrium-nitrit is van a növényekben, másrészt nitrátból igen könnyen nitrit lesz, oxigént könnyű veszíteni és egy egész sor baktérium képes erre a bélflórában, a vérben meg már nincs megcímkézve, hogy az adott nátrium-nitrit honnan és mivel együtt érkezett, össze volt egy húsozva vagy a zellerből került ki.

Ezt a kijelentéseket próbálod másra is általánosítani, annak ellenére hogy végig az e250-rol volt szó.

Baszki, te hoztad be kapásból a fruktózt. Az hol E250?! Ha?

Abban meggyőztél, hogy van a növényekben nátrium-nitrit ( de írtam, hogy ebben nem vagyok biztos ). 

Igen sokáig tartott, pedig akár magad is rákereshettél volna, ehelyett kelletted magad és most, hogy már nem tudod kikerülni, most az az új mantra, hogy a nátrium-nitrit csak akkor veszélyes, ha mesterségesen össze van húsozva a kolbászban, a viszont zellerben biztos van anti-nátrium-nitrit és különféle varázslatos inhibitorok, mert a zeller az természetes és természetes dolog nem lehet egészségtelen, ezért kell legyen benne valami, amitől nem lesz egészségtelen ugyanaz a vegyi anyag. Nem sokat haladtunk...

Olvasd el már pls miket irogatsz. Megint össze-vissza, csak a lényegről semmit.

Ja, a lényeg az, hogy a természetes élelmiszerekben vannak természetes inhibitorok, amelyek megakadályozzák, hogy a vegyi anyagok egészséget károrítsanak. Hogy honnan tudjuk ezt? Hasra ütött kisujjból van kirázva.

Sajnos pedagógiai türelmem eddig tartott.

Ahja. Eddig.

A kedvező áfakulcsból indultunk. Csak annyit akartam mondani, hogy bár a szalámi, ha nem is diétás, de makrók szempontjából teljesen korrekt étel, viszont az alapján, amit mostanában megtudtunk az E250-ről, jobb odafigyelni a fogyasztására (pláne hőkezeléssel).

De, ahogy fentebb is írtam, én is fogyasztom.

Nincs jobb jelenleg az E250-nél (...)

Igaz lehet.

(...) és amúgy hőkezelt húsba nem kell és nem is szokás tenni nátrium-nitritet, az jellemzően a hidegen füstölt és hidegen fogyasztott termékben van.

De a készterméket néha hőkezelik. Például szalámi a pizzán, sült szalonna, ...

Azt a nem éppen súlytalan körülményt talán nem vetted figyelembe, hogy az eurozóna egy laza 350 millió fős egység, benne az EU legerősebb tagállamaival. Tehát ha ott 10% fölötti az infláció, az nagyon gáz. Úgy meg főleg, hogy egy ilyen egységes devizazónán belül vannak országok, amelyekben akkora volt az infláció, mint nálunk, nem túl erős gazdasággal és erősnek nem nevezhető devizával.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Mindig is az volt a gond, hogy ezek nem akarják elhinni, hogy mi jobban tudjuk!

Szerkesztve: 2023. 02. 24., p – 17:30

Még mindíg Európa-rekorder a magyar infláció:

Januári adatok:

  • Magyarországon 26,2 százalék volt a decemberi 25 százalék után.
  • Míg az EU-s átlagot kereken 10 százalékra mérték a decemberi 10,4 százalék után.

Magyarország toronymagasan első 26,2 százalékkal. Második Lettország 21,4 százalékkal, a harmadik Csehország 19,1 százalékkal. Az infláció Luxemburgban (5,8), Spanyolországban (5.9), illetve Máltán és Cipruson (6,8) legalacsonyabb.

A régió országai így állnak:

  • Szlovákia 15,1 százalék
  • Románia 13,4 százalék
  • Horvátországban 12,5 százalék
  • Ausztriában 11,5 százalék
  • Szlovénia 9,9 százalék

Valamit nagyon jól csinálnak Orbánék az biztos!

De cserébe mindenki szeret minket az EUban, meg a demokráciákban!!
Ja, nem, mindenki rühell minket mint a veszett kutyát.

Csak az oroszok, a kínaiak, a törökök meg az azeriek a jóbarátaink.
Meg Le Pen, akinek a Mészáros-féle MKB adott 4 milliárd forint hitelt.
Meg Berlusconi, akit még az olasz jobboldalon is leprásként kezelnek lassan.

Holy Holy Orbi, egyre jobban érted és irányítod a világot!!!

"mindenki rühell minket mint a veszett kutyát"

- ki az a mindenki?

- ezt alá is tudod valamivel támasztani, vagy csak ócska bolsi mantra?

 

"Csak az oroszok, a kínaiak, a törökök meg az azeriek a jóbarátaink."

- Ez a csak kb. az ejú lakosságának ötszöröse. 

- Hogy szóba állsz valakivel nem feltétlenül barátságot jelent. Hogy pl. a kínaiakkal üzletelést nem rendeljük alá az amerikai, vagy német ( ami egyébként ugyancsak amerikai lerakat) érdeknek, az józan álláspont egy szuverén (tehát pl. nem megszállt mint németország) ország vonatkozásában.

Értem én, követed a kiadott jelszót, hogy "Németország megszűnt létezni" :D
https://librarius.hu/2022/06/09/schmidt-maria-szerint-nemetorszag-megsz…

maximum nemzethy lázálmodban, haver.

Egyelőre a demokratikus érzelmű fiatalok (kb 80% a felmérés szerint, akinek az agyát nem rontja meg a narancsbolsevik propaganda), az röhög rajtad egy ilyen kijelentést hallva...
második gondolata meg, hogy elhúz németbe', ahol ilyen xar, megszállt a helyzet...

Ne nézz annyi orbánpropagandát, mert előbb-utóbb mindenki szembejön veled a szellemi autópályán...

Az egyetlen feudálispárti évszázados szövetségesünk, a lengyelek is heveny magyarutálatba kezdtek nagyszerű, előre látó Vezérünk katasztrofális oroszseggnyaló EU és NATO árulása miatt.

Mindenki az EUban tapsolva ünnepli Zelenszkijt, míg putyin trójai falova, orbánviki orosz üzletembereket próbál meg leszedetni szankciós listáról, megakadályozza más országok fegyvereinek rajtunk való átszállítását (mindenki más saját fegyvereit szállítja Ukrajnának), mindenben visszhangozza az orosz propagandát, megfúrja a finnek meg a svédek NATO csatlakozását...

mindenben szembemegy az európai értékekkel, egy kisstílű EU bomlasztó ügynök...

gyomorforgató egy példaképetek van, dehát a magyaroknak mindig ilyet sikerül választani, úgy látszik: a könnyű uszulás és a 150%os nacionalizmus a nyerő választási kombó...

akkor valaszolok a te stilusodban:

nem csinal semmit rosszul, csak tobb az orszagban a magadfajta tanulatlan, ostoba balfasz akinek nincs semmifele tapasztalata mas orszagokrol, kulturakrol, tarsadalmakrol, aki nem tudja mi az a kritikus gondolkodas, aki hirbol se ismeri a kreativitast es meg sorolhatnam.

tisztelet a kivetelnek - aki biztos hogy nem te vagy meg a dhat haverod akikkel kozosen probaltok lerantani mindenkit itt a sekelyes, szurke szellemi szinvonalatokra. borzaszto lehet igy elni, elkepedve olvasom minden hozzaszolasotokat. 

lnem csinal semmit rosszul, csak tobb az orszagban a magadfajta tanulatlan, ostoba balfasz akinek nincs semmifele tapasztalata mas orszagokrol, kulturakrol, tarsadalmakrol, aki nem tudja mi az a kritikus gondolkodas, aki hirbol se ismeri a kreativitast es meg sorolhatnam.

Ez egy tanult, közel sem ostoba, kritikus gondolkodású kreatív hozzászólás?

Az EU-t magát is meglepte, hogy milyen gyorsan tud válaszokat adni és alkalmazkodni krízisekre. :)

Most a háború és az arra adott EU, NATO válaszok felgyorsítják ill felnagyítják Orbánék minden (nagy) tévedése/melléfogása "gyümölcsének" a beérését (hibrid autokrácia építése, alternatív erő az EU-ban, unortodox gazdpol, blokkok közti manőverezés). Ezek "békeidőben" működhetnek is egy békaseggén pattanás jelentőségű ország esetén - meg sokszor szerencséjük is volt, de Merkel asszony nyugdíjba ment, Trump nem győzött, beütött egy covid és nem béke van. :)

Most valszeg Trumpot várják vissza a leghevesebben. :)

Szerkesztve: 2023. 12. 10., v – 12:33

Orbán megint talált magának egy haverbolondot: Javier Milei a TV celeb, rock zenész, a tantrikus szex szakértője, és nem szeret fésülködni.

Javier Milei:

„Minden embernek megvan a maga dinamikája. Az én esetemben háromhavonta ejakulálok”

Sokak szerint Trump reinkarnációja. Megigérte, hogy eltörli az inflációt és a pesot. Az USD lesz Argentína hivatalos pénze, mert az USA-val való külpolitikai kapcsolatait akarja fejleszteni. :)

 

Luis González:

Milei eszméinél jobban aggaszt az elmeállapota és érzelmi stabilitása

 

Milei nyilatkozatai:

  • abortuszellenes
  • szocialista hazugság a globális felmelegedés
  • az állami indoktrinációs rendszer túszai az ingyenes közoktatás diákjai
  • eltörli a szexuális felvilágosítást az iskolákban
  • nem hisz a házasságban, mert az olyan mintha minden este ugyan az lenne a vacsora
  • megszüntetné a kötelező általános iskolai oktatást, valamint az ingyenes oktatást utalványrendszerűvé változtatná
  • megszüntetné a kulturális, környezetvédelmi, oktatási, munkaügyi, társadalombiztosítási, tudományokért és innovációért felelős, női és nemi sokszínűségért felelős valamint a közmunkaügyi minisztériumot is
  • nem hajlandó Brazília, Ororszország és Kína felé orientálódni, nem csatlakozik a BRICS-hez
  • külpolitikai kapcsolatait az USA-val akarja szorosabbra fűzni
  • Ferenc pápát fasszopó kommunistának nevezi
  • kampányrendezvényein láncfűrésszel a kezében jelent meg
  • a húga lesz a first lady

https://youtu.be/pysVxVg9Y28?si=Wt_Ddl52NnRrHlsa

https://youtu.be/YYXg4G-4rEg?si=OD50XgSZnBI3COfc

https://youtu.be/zk_5cvsRIj0?si=faLqI10lq1KCsdRB

Szóval egy futóbolond fogja letörni az argentin hiperinflációt, aki Orbán Viktor nagy barátja, elutasítja az Orosz befolyást, az USA-hoz közeledne. :D :D :D

Elcserelnem Viktorral. Egyedul a lancfureszes dolgot nem ertem, gondolom valamit jelezni akart vele (pl. visszanyesi a burokraciat vagy ilyesmit), a kornyezete hianyzik. A tobbit maximalisan tamogatom.

Az USD bevezeteset mondjuk jobb, ha elobb egyezteti az USAval, de olyat is lattunk mar, hogy egy teruleten (Siem Riep) vagy orszagban (Montenegro, Koszovo) nem hivatalosan EUR-t vagy USD-t hasznaltak, de ekkora orszagrol nem tudok.

Ferenccel kapcsolatban meg a woke-ot meg a maffiavezert kifelejtette. A katolikus kanonjog szerint nem lehet kilepni a szervezetebol, ennyiben hasonlit a legtobb bunszervezetre.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

A dollárt nem értem. A nagy USA rajongást fenntartásokkal kezelem. A többi teljesen logikus.

Azt értem, hogy a nemzeti bank kicsinyes politikai érdekből manipulálja a peso árfolyamát (ami lopás). De ugyanezt csinálja a FED is.

Libertariánus szemmel egy rakás jó dolog van az USA-ban. De ezek mind a múlt maradványai amit most próbálnak végképp eltörölni az elvtársak. Nem hiszem, hogy ezt a folyamatot az idei választás tartósan visszafordítaná.

Amúgy elég vacak, hogy még Lengyelországnak is van libertariánus pártja, nálunk meg csak kollektivista mocsok van.

„Alapos vizsgálatot és a magyar kormánnyal folytatott többszöri eszmecserét követően a Bizottság úgy véli, hogy Magyarország megtette azokat az intézkedéseket, amelyek meghozatalára kötelezettséget vállalt annak érdekében, hogy a Bizottság úgy ítélje meg, hogy az EU Alapjogi Chartájára vonatkozó horizontális felhatalmazó feltétel teljesül az igazságszolgáltatás függetlenségét illetően.

Ez azt jelenti, hogy a kohéziós politikai finanszírozás egy része nem lenne többé zárolva, és így Magyarország megkezdheti a mintegy 10,2 milliárd EUR összegű visszatérítés igénylését.”

Szóval akkor az EU nem cigánykodott, nem zsarolási alapnak indította eljárásait. Mindezek ellenére három kohéziós program 55 százalékát, azaz 6,3 milliárd eurót továbbra is visszatartanak, mert úgy látják, hogy Magyarország továbbra sem oszlatta el a Bizottság jogállamiságot érintő aggályait.

Naív vagy. Jelen helyzetben nem tudták tovább húzni a dolgot, és szembesültek (belesül a szemükbe szó szerint), hogy itt bazira nem érdekli a többséget, hogy mi van, csak gyüjjön a píz azt heló, hagyják őt békén. Majd kiderül, hogy véletlenül mennyire változik meg a közbeszerzések, illetve a fejlesztések nyerteseinek összetétele.

„Alapos vizsgálatot és a magyar kormánnyal folytatott többszöri eszmecserét követően a Bizottság úgy véli, hogy Magyarország megtette azokat az intézkedéseket, amelyek meghozatalára kötelezettséget vállalt annak érdekében, hogy a Bizottság úgy ítélje meg, hogy az EU Alapjogi Chartájára vonatkozó horizontális felhatalmazó feltétel teljesül az igazságszolgáltatás függetlenségét illetően.

Ez azt jelenti, hogy a kohéziós politikai finanszírozás egy része nem lenne többé zárolva, és így Magyarország megkezdheti a mintegy 10,2 milliárd EUR összegű visszatérítés igénylését.”

Szerkesztve: 2024. 01. 02., k – 19:35

Javaslom az européer demokratáknak meghallgatni ezt az Euronews hírt. 52-nél indul az izgalom, de érdemes a belga agytröszt demokráciáról alkotott véleményét 1:55-nél rögzíteni!

https://hu.euronews.com/embed/2448006

-> Flame

trey @ gépház

Mennyi most a szaklaszirádságú forint árfolyama?

383.5Ft-ot ér 1Euró

Mennyi most a szaklaszirádságú forint árfolyama?

383.5Ft-ot ér 1Euró