4G usb modemet keresek

Fórumok

Sziasztok!

4G képes USB sticket keresek, amely lehetőleg tud modemként funkcionálni. Asus routerhez lenne használva, amelyhez elérhető egy kompatibilitási lista is https://www.asus.com/event/networks_3G4G_support/ 
A gondom, hogy úgy tűnik, a legtöbb új eszköz (pl. Huawei E3372h-320) alapból NAT-olt netet ad (pl. konfigurálhatatlan tűzfallal). Extra, hogy egyáltalán nem egyszerű megoldani (ha egyáltalán lehetséges), hogy olyan szoftver kerüljön rá, amely "stick" vagy hagyományos modem üzemmódba tudja állítani az eszközt.

A kérdésem, hogy tudtok-e olyan eszközt ajánlani, amely...
- 4G képes (B20, 800 Mhz sem gond neki)
- alapból modem üzemmódban működik
- vagy könnyen, egyszerűen átállítható arra
- szerepel is esetleg a mellékelt listán?

Köszönöm!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 12. 03., szo – 21:12

Pont ugyanezen igényekkel kerestem én is modemet pár hónappal ezelőtt. A célnak tökéletesen megfelel a Telekom által annakidején tömegesen árusított E3372h-153, ami a nevében szereplő "h" betű ellenére nem hilink, hanem stick firmware-rel jött. Amit 2018. után hoztak forgalomba, azok ráadásul alapból kártyafüggetlenek is.

Nálam az lett a megoldás, hogy kitartóan figyeltem a Hardverapró-t. Nagyjából 2 hetente felbukkan egy eladó példány, csak meg kell várni. Én vártam, és nagyjából 1 hónap leforgása alatt hármat is sikerült vennem.

Az viszont meglepő volt számomra, hogy 5 eladóból 5 nem tudta megmondani a saját modemjéről, amit éppen árult, hogy kártyafüggetlen-e, és még úgy sem sikerült továbblépni ezen az ügyön, hogy segítettem neki azzal, hogy keressen egy random családtagot/barátot/kollégát, akinem nem Telekomos kártyája van, és próbálja bele. (A kártyafüggő modem szoftvere azonnal egy sokszámjegyű függetlenítő kódot kér.)

Alternatíva lehet még a D-Link DWM-222, viszont azért arról lehet rosszakat olvasni stabilitás és kompatibilitás terén. (E3372h-153-at tömegesen használok egy csomó helyen, és teljesen frankó.)

Azt miből gondolod, hogy a E3372h NAT-ol? Illetve létezik-e mobilszolgáltató, amelyik nem eleve NAT mögé rakja a mobilneted IPv4 tekintetében?

Azt miből gondolod, hogy a E3372h NAT-ol?

A nevében a "h" betű a "HiLink" firmware-t jelenti, ami egy NAT-ot végző router, amit böngészőből lehet konfigurálni. A sima modemként viselkedő stick firmware-eset E3372s-nek hívták.

Ebben kivétel a Telekom által árusított E3372h-153, amiben a nevével ellentétben egy, a Telekom által némileg testreszabott stick firmware volt. (A 21.x-es verziójú firmware stick, a 22.x-es verziójú pedig HiLink)

Manapság újonnan már csak E3372h-320 kapható, amihez tudtommal nem is létezett stick firmware.

Illetve létezik-e mobilszolgáltató, amelyik nem eleve NAT mögé rakja a mobilneted IPv4 tekintetében?

Yettel a "net" APN használatával garantáltan publikus, az "online" APN használatával pedig CGNAT címet ad. Az adatcélú előfizetésekhez (pl. adatmegosztó kártya) alapból "net" APN-t adnak, a hangcélú előfizetésekhez pedig "online"-t, de az ügyfélszolgálat ez utóbbira is be tudja aktiválni a "net" APN-t.

Pont ilyen cipőben járok én is, a hardverapró-n vadásztam. Hogyan állapítható meg a modem és a rajta lévő firmware pontos típusa?

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Szerkesztve: 2022. 12. 14., sze – 22:17

Végül egy Telekomos Huawei 3276s-150-et sikerült szereznem. Függetleníteni kellett, amit DC Unlockerrel megtettem, viszont működik.
(Már várom, hogy 5/6G-nél ezt újrakezdjük! :) )