x86 táblagép

Sziasztok!

Valami x86-os táblára lenne szükségem munkához. A feladatok 99%-a böngészős alkalmazás, tehát simán jó lenne ha minden elemét használhatnám linux-on. Van 1-2 dolog amihez kellene egy virtuális win, talán a wine/proton is elegendő, ezt még tesztelnem kell, így az androidos kütyük nem elegendőek. Kellene, hogy tudja az LTE-t, GPS-t és valami értelmes képernyővel (12" vagy felette). Nem ismerem ezeket a gépeket, de az sem lenne rossz ha az álló és fekvő nézeteket automatikusan válthatná, mint egy okostelefon (nem tudom, hogy linux alkalmas-e erre és ha igen hogyan).

Amit eddig nézegettem az a Dell Rugged 7212 és a Getac F110. Amúgy simán jó lenne egy SteamDeck (van itthon) ha a kijelző mérete nagyobb lenne és lenne benne LTE/GPS :), bár korábban a mobil eszközökben nem szerettem az AMD-t, ezt nagyon eltalálták.

A kínálatot nézve nem csak a strapa típusokat néztem, bármi jó lehet(ne), szóval tippeket szeretnék tőletek (pro/kontra), leginkább olyat amit próbáltatok.

Hozzászólások

Sajnos a google vásárlás szűrő egy rakás ... :) Nem is értem, hogy minek. Csak árra meg áruházra tudok szűrni, de mondjuk memóriára vagy processzorra nem :(

Amúgy nem lenne rossz, volt már kézben is mégsem jön be. Valami masszívabbat szeretnék.

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Persze, hogy nem tablet. 360 fokban kihajtható kijelző, ami átvált tablet módra és taccs szkrín. Forgatni is tudod,a Win biztos tudja. Linuxon meg kipróbálod. Ha neted van, hotspottal tudsz adni nekié és a gps koordináták is nagyjából meglesznek.

De nem írtad, hogy only tablet. Meg azt kérted, hogy bármi más alternatíva is jöhet. Nem írtad, hogy hová kéne, stb..... .

Esetleg nézz körül a Chromebook-ok között. A ChromeOS érdekes jószág, nálam van most egy x86-os modell, Debian Linuxot tud futtatni maga alatt, Wine is megy. 

Tényleg... Location services van mindben, de az WiFi és BT alapú. Külső GPS esetleg?

A ChromeBook, ami nálam van (Samsung Chromebook Plus V2), táblává hajtogatható, és olyankor touch optimalizált módba vált. Ha jól láttam, egy csomó másik is kihajtható, pl az ASUS-nak van rugged kivitelű 360˚-ban hajtogatható cucca. A ChromeOS-nek egészen jó a tablet/laptop üzemmódja, a landscape/portrait is klassz. Nekem elsősorban az Android alrendszere miatt kell, az is jól működik.

Ezek az x86-os Chromebook-ok általában valami Atom/Celeron CPU-val rendelkeznek, és viszonlag kevés RAM-al (4G), de a beállításoknál ha engedélyezed a Linux alrendszert, akkor kapsz egy Debian-t alá azonnal, GUI alkalmazások is mennek.

Ha komolyabb teljesítmény kell lokálisan, arra a ChromeBook nem lesz jó szerintem.

Szerkesztve: 2022. 12. 01., cs – 13:40

+1 a jebeto-s HP-ra

én most vettem náluk egy ilyet.

gyönyörűszép és jó gyors is. az alja karcos, de kit érdekel. lte nincs benne. 

Kicsit mellékszál, de nem nagyon: ezek a fentebb emlegetett 360-ban kinyitható, vagy pláne billentyűzet / kijelzó szétkapható x86-os laptopok vajon hogyan muzsikálnak egy utólag rájuk eszkábált Android-x86-tal? (Eleve pl. a HP-snak mennyire triviális cserélni a háttértárát - csak hogy könnyű legyen tesztelni?)

Levehető billentyűzetet nem teszteltem mert nincs min, két touch, dell és lenovo, és egy touchless ősrégi laptopon teszteltem, de nem az androidot hanem a play áruházas chrome os-t, android appokkal és ott működik a touch.

https://www.youtube.com/watch?v=q3Mob5yXt9Q

https://chromiumdash.appspot.com/serving-builds?deviceCategory=ChromeOS

https://github.com/sebanc/brunch

Az eszkábált Andoid-x86-nál szerintem jobban jár az ember ChromeOS-el, abban eleve benne van, Google Play áruházzal együtt. Ha ilyesmire kell a cucc, inkább vegyél Chromebook-ot, olcsóbbak is, mint a windózos laptopok. Igaz, gyengébbek is, de nem hiszem, hogy Androidos alkalmazásoknak egy 12gen Core i9-re lenne szüksége 32GB RAM-al...

Régebbi Dell Latitude-ba én "hákoltam" LTE-t meg GPS-t, merthogy volt benne mini PCI express foglalat, nekem meg volt hozzá modemem. Mondjuk nem volt tökéletes, de működött.