"Lett egy tetoválásom!"

I Got a Tattoo!

Hozzászólások

A 7 bites ASCII táblában a 42-es karakter  a "*" ami a legtöbb operációs rendszerben egyfajta wildcard, aminek a jelentése "akármi, bármi". Douglas Adams súlyosan kocka volt. (kb. ő volt az első ismertebb személy, aki félrészegen a fürdőkágjából blogolt egy tenyérnyi, hordozható számítógéppel)
A beágyazódás oka, mert többrétegű, interpretációs poén.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Amikor én kezdtem elektronikával ismerkedni  -úgy 12 évesen-, akkor 2 db tranzisztorral (pl. AC128) építettem astabil multivibrátort ami led hiján 2 zseblámpa izzót villogtatott felváltva.
Ma meg NE555-el csinálnak hasonlót. :)

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Mindenki ezzel kezdte kb. mert ilyen egységcsomagok voltak előre összeválogatva minden valamirevaló elektronikai alkatrész boltban :D

Azért abban az időben nem volt ennyi elérhető infó ... nem volt internet. Volt egy újság, meg a könyvtárban egy sornyi könyv, ami állandóan ki volt kölcsönözve, ha feliratkoztál, pár hónap múlva talán nálad is volt. És ha nem volt zsilettel kivágva belőle a kapcsolási rajz, még szerencséd is volt.

trey @ gépház

Hu, bazz... Mikor műtős pontossággal vettek ki oldalakat könyvekből és ha kölcsönözni akartad a könyvet, akkor ki kellett fizetni a nem kölcsönözhető pédányból befénymásolt  hiányzó oldalakat. Különösen az volt a geci, amikor katalógusból vágták ki az oldalt. Keresed az alkatrészt, Nincs meg. Nézed az alkatrészszámozást, ugrás van az oldalak közt, nézed az indexet, nézed az oldalszámozást, 2 oldal hiányzik....

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

En faterom keszletet kaptam meg. Valamikor az 50-es evekben gyartottak a (kelet?) nemetek. Rendes Makano (Merkur en koromban a vasfuggony nekunk juto felen) koppintas, valamiert jo otletnek tartottak, hogy aluminiumbol keszuljenek a szerkezeti elemek. Volt benne pluszban ket elektromagnes, allando magnesek, kommutator, "szenkefe", meg minden jo. A coil gunt is feltalaltam vele 8 evesen, csak nem szabadalmaztattam en hulye :)

Ma meg NE555-el csinálnak hasonlót. :)

 

Ma? 555-tel?

En mar biztos nem allnek neki, akkor inkabb valami 8 (6?) labu MCU, esetleg valami PIC (10F20x?), ami ugy lesz egy nagysagrenddel pontosabb, hogy 0 darab kulso alkatresz kell hozza :-P

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Az első dolog ami miatt büszke voltam magamra elektronika terén az egy az Ezermester újságban Mocsáry Gábor cikke alapján épített HF erősítő volt, amit ő autórádió tönkremen végfoka helyére ajánlott. AD161-AD162 darlington végfokkal amit egy AC188 hajtott meg és a bemenőfokaozat egy BC109 kis zajú szilicium tranzisztor volt. Amikor elkészült és először bekapcsolam, azt hittem, hogy nem működik olyan zajtalan volt. Aztán véletlenül megfogtam a bemenetét és a rákötött csupasz 4 ohmos 5W-os hangszóró majd leugrott az asztalról. Rákötöttem a bemenetére egy másfél méteres vezetéket  és megszólat a közeli adóból a Nyíregyházi Rádió! :)
De szép idők voltak! :)

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nem akarok ünneprontó lenni, de az 5-ös lábat ki kellett volna rajzolni és egy 10nF-os kondival a földre kötni. (A többi öreg szaki majd elmagyarázza, hogy miért. ;) )
A másik, hogy méretezésnél az értékeket E sorból választjuk ki, vagy Esorból vett értékekből állítjuk össze....

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Igen. És ezzel, kb. arra szintre hozta a tutkotetkót, mint amikor kínai írásjelekkel vésik magukra, hogy "tűz", "víz", "csípőscsirke".
Miért? mert,
a, az átlag embernek semmit nem mond sem a jelölés, sem a választott értékek. Tehát, nekik indifferens mi van az alkatrészek köré írva. Valószínűleg nem is akarják fejtegetni.
b, aki látott már 555-öt és képes kiszámolni az astabil frekvenciáját, az nagy valószínűséggel találkozott 5-ös lábbal és az E sorral. Nos, ezek az emberek, jó eséllyel lesznek annyira pedánsak, hogy szóvá fogják tenni.

Az igazi mérnök ilyen.

A tetoválás, sajnálatos módon, elvesztette szakrális jellegét. Régen, valamihez tartozást, kötődést, kapcsolatot jelenett, és ehhez tartozotak szimbólumrendszerek. Ez mostanra divatkellék szintre silányult.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Pedig mát vártam volna egy végtelenjelet "bootloop" felirattal magára varrató kocka képét :( erre ilyen kreatív nem megszokott tetoválást tartalmaz a poszt! :D

én sose értettem ezt az ict. ugyanennyi lábbal egy ST MCU sokkal felxibb...

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

1972-ben hány 8 lábú ST MCU volt?
Igen. Öreg, van nála gyorsabb, több perifériát tartalmazó, kisebb fogyasztású, IC, de:
a, Nem kell hozzá programozó és számítógép.
b, Forrasztópákával állíthatók a paraméterei.
c, Összerakod és megy.
d, Nem viszi el a flash rohadás

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Netes kalkulátor alapján a kimenő frekvencia 1.34 kHz. Vajon mi lehet ennek a jelentősége, tekintve a 3-4 értékes jegyre pontos R-C elemválasztást?

A nevet nem kellett volna feltetoválni. A hatos szám zavaró állapotban van.

:)

Szerkesztve: 2022. 11. 29., k – 21:42

Mindig is szettem volna tetoválást. Azon akadtam fel, hogy mit és hová. Most így 5x-en túl úgy döntögettem öreg vagyok bohócnak.

Viseld egészséggel, vidámsággal.

Egyik nem olvassa el a linkelt cikket

Szerintem ki kéne írni egy szavazást, hogy az olvasóközönség el szokta-e olvasni a belinkelt cikkeket.

Magamról tudom, hogy kb. soha meg se nyitom, de kíváncsi vagyok, hogy a többiek hogy vannak ezzel.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Egyrészt kikérem magamnak a degradálást (ugyanis egyik végzettségem a bohóc :-P ), másrészt 50 évesen lett meg az első színes tetoválásom, amit soha nem fogok megbánni. Egy a titka, hogy felelősen és okosan érdemes megválasztani, hogy mit varratunk magunkra. Az enyémet mindenhol megcsodálják, ugyanakkor, ha senkit sem érdekelne, akkor is örömmel nézem meg naponta, hiszen okkal lett rajtam az, ami lett.

A tetoválásnak én sem vagyok nagy híve, nekem sincs, nem is tervezem, hogy valaha lesz. Igaz annak sem vagyok ellene, hogy valakinek van valami kulturáltabb, kisebb, pl. ez az áramköri rajz, matek képlet, vonalkód, stb. ez még okés. Amit nem szeretek, ha valaki úgy ki van varrva egész freskókkal, mint egy nyomorult yakuza, karja, melle, háta, szinte nincs is szabad hely rajta. Már pedig itt kint a UK-ben mindenki rommá van pingálva, nem is értem, hogy miért teszik bele a pénzt ilyen hülyeségbe, a magyar börtöntöltelékeknek nincs annyi tetkója, mint itt kint az embereknek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

annak sem vagyok ellene, hogy valakinek van valami kulturáltabb, kisebb, pl. ez az áramköri rajz, matek képlet, vonalkód, stb. ez még okés. Amit nem szeretek, ha valaki úgy ki van varrva egész freskókkal

Érdekes, én pont az ellenkezője vagyok. Amikor meglátok egy vonalkódos tetkót, pláne a tarkón, az nekem annyira cringe, hogy el sem tudom mondani. Viszont egy egészhátas tetoválás igényesen megtervezve és megcsinálva (!!!) nagyon szép tud lenni.

Szerkesztve: 2022. 11. 30., sze – 15:03

Ahogy az egyszeri feleség mondta: "ha lesz tattoo-d, lesz válásod is"!