Digi optikai net saját router-el

Nemrég lecserélte a Digi az UTP kábeles internetemet optikai kábelesre. Ennek keretében a lakásban az Ő routerüket kellett felszerelnem a sajátom helyett, és a korábban minimális késleltetése az egész lakás területén közel 100/100-as wifi sebesség nagyon drasztikusan leromlott. Bizonyos szobákban gyakorlatilag csak mobilnetről tudok netezni, de a router közelében is nagy a hálózat késleltetése.

A bejárat felett a mennyezetnél hoztam létre konnektor kiállást a router-nek, és esztétikai okokból nem szeretnék

  • oda két router-t + hálózati elosztót + a két router-t összekötő UTP kábelt felrakni jól látható helyre.
  • UTP kábelen tovább vinni netet a lakáson belül.

Van valami stabilan működő kis késletetés WIFI router, ami képes a DIGI-s optikai kábelt fogadni, és be is tudom rajta állítani a DIGI-s optikai netet?

Valakinek van tapasztalat, hogy a Yettel (OtthonNet LTE) net mennyire stabil és kis késleltetésű? A sávszélességre nem vagyok érzékeny, 20-30 MBit/s bőven elég nekem mindenre. Viszont a meetingek miatt kis késleltetésű, nem szakadozó netre lenne szükségem.

Hozzászólások

 Ennek keretében a lakásban az Ő routerüket kellett felszerelnem a sajátom helyett

kérd át az eszközüket bridge módba és a saját korábbi routered marad ott ahol volt.

Ez így van, nem köthetsz az optika végére saját eszköz, információ hiányában beállítani sem tudnád. Régebben túrtam a témában elég sokat, mindenféle román oldalon voltak Mikrotikes példaconfigok digihez, g-pon sfp-hez. Viszont ott is kiemelték, hogy csak saját felelősségre, mert szerződésbontás lehet belőle, ha észreveszik. Találtam egy magyar kommentet is, aki állítása szerint ez alapján összehozta, és ment neki a hazai Digivel, de nem merte tartósabban használni. Nem hinném, hogy a 4iG érában ez megváltozott, tudtommal a gpon sajátosságai miatt (érkezhetnek az interfészre nem neked szoló csomagok) ez eleve nem kivitelezhető.

Azonkívül a szolgáltatói management eszköz az első kísérletnél kiszúrja/lehal a process. Ergo bukta.

A digi app-jával, amúgy, kérni sem kell a bridge módot. Az optikás routereket az app-ból tudod bridge (modem) vagy router módba kapcsolni. 15 percenként módosíthatod.

Igen, a gpon hálózatban a splitterek üvegből vannak, a fény megy mindenkihez, vagyis mindenkihez eljut minden csomag, aztán a gpon router leszedi a neki szólót.

A Gpon regisztráció a GPON modul sorozatszáma és egy jelszó -ha van- alapján zajlik, van olyan router ahol ezt a két paramétert meg lehet adni (GPON autentikáció) . De kár ezzel kisérletezni,  plusz voip-ot bukod, szolgáltató nem örül stb.

Na ennyi a mese mára. Viszont a 700 ms-os ping  már inkább  hiba, mint érték. Próbáld ki mennyi a ping mondjuk a belső hálón , wifin át pl laptop  és mobil között, teszt jeleggel mi van ha utp kábelt használsz, ha nem változik semmi, akkor nem a router wifijével van a gond. Nézd meg az optika jelszinteket, ha látszik a routeben. Csinálj traceroutot, hátha. Szerintem ennél többet kellene tudnia egy friss ropogós optikának és routernek, lehet hogy máshol van a hiba.

Egyik ügyfélnél üzleti telekom bérelt vonalhoz adtak valami cisco eszközt, az IP paraméterek volt minden, amit megkaptunk, de a helyszínen akármit akárhova dugdostam a routerbe a felkonfigurált interfészt, sehol nem akart menni. Már nem tudom hogy hogy vagy miből (wireshark, vagy valami log), de debug közben rájöttem hogy hanyas a szolgáltatás VLAN, úgyhogy az optikát átdugtam a mikrotik SFP-jébe, felvettem rá a VLAN interfészt, arra a kapott IP-t a maszkkal és gateway-jel, tökéletesen működött.

Pár nap múlva telefonáltak, hogy fura mert azt látják hogy a szolgáltatás működik, de nem érik el az eszközüket management interfészen. :) Hát mondom mert az optikát átdugtam a mi eszközünkbe, mert azon keresztül nem ment. Fúú, hát az nem jó, vissza kellene dugni, stb. Mondtam hogy nem tudom mikor megyünk a helyszínre legközelebb, majd akkor tudjuk megtenni, de egyébként meg használják a szolgáltatást, úgyhogy napközben az necces és le kell egyeztetni az ügyféllel is. Jó jó, majd hívnak...

Aztán ez még ment hetekig, vagy új ember hívott ugyanezzel, vagy akivel már beszéltem, hogy akkor mikor tudjuk megcsinálni? Mondtam hogy nem tudom... Utána feladták, egyszer mikor mentünk a helyszínre hetekkel később, akkor már az eszközüket is elvitték, szóval ment úgy, és azóta is megy úgy szolgáltatói eszköz nélkül. :)

"Sose a gép a hülye."

Nekem is bridge módban megy. Ez kötelező szolgáltatói eszköz. Pont most felújítottunk és  a bejárati ajtó felett, ahol amúgy is minden villamos vacak van kicentiztük a helyet. Tv-t UTP-t betápot, odakábeleztünk. Csini lett és nincs szemelőt annyira.

Nem tudhatom persze, hogy nálad mi a helyzet. 

Állít(ta)sd át a Digi routerét bridge módba, és használd továbbra is a saját routeredet. Nem utolsó sorban sokkal stabilabb lesz :-)

Plusz infó: Ha van Digi Ügyfélkapud (nagyjából 1 perc alatt regisztrálhatsz egyet), akkor te magad egy kattintással állíthatod, hogy az általuk adott eszköz router vagy bridge módban menjen.

"A bejárat felett"  - miért, a bejárat van a lefedendő terület nagyjából közepén? Ha jót akarsz, nem a bejárati ajtónál, hanem pár méterrel beljebb csinálsz helyet az eszköznek, mert jelenleg a lefedett területnek nagyjából az egyik fele a lakáson kívül van. És ha saját eszközt raksz le, az is ugyanígy fogja szórni a netet.
Javasolt megoldás: bejárat felett maradjon a két Digi-s eszköz, nézd meg, hova tudnánd a lakás közepének a környékére lerakni a saját routert/AP-t (ajtók tetejétől lejjebb(!!), és oda "varázsolj" 230V-ot, meg egy UTP-kábelen uplinket a Digi-s eszköz felé.

Igen. Ahogy kroozo írta, a 2.4 Ghz-es csatornán is teljesen jó volt mindenütt a net sebessége és késleltetése, így nem akartam szétvésni az egész lakást. Ráadásul korábban UTP kábelen jött be a net, és ahol el tudtam volna vezetni az UTP kábelt, ott több méteren keresztül 230V-os vezetékek mellett ment volna, ugyanis épületszerkezeti okokból azon a helyen kellett elvinnem a lakás nagy részébe az elektromos vezetékeket.

Az előttem szólók tanácia mind jók. Csak pontosítást, részletezést írnék:

Sokszor a szolgáltatói eszköz egy SSID-t használ a két frekvencia sávhoz (2.4 és 5 GHz), így a felhasználó nem tud választani, hová csatlakozik, azt az eszköze dönti el, ami 99%-ban az erősebb jelű 2.4 GHz-et választja. Namost mindenkinek a környéken ugyan ilyen van, és irtózatosan zavarják egymást, azért rossz manapság mindenkinek a szolgáltatói eszközzel a wifi élménye.
Át kell állítani a Digi dobozt, hogy külön SSID-n legyen a két frekvencia, és az 5 GHz-es sávban kell egy kevésbé terhelt csatornát választani, és azt kell használni. A 2.4 GHZ-re meg nem érdemes semmit tenni.

A másik lehetőség természetesen, hogy marad az eddigi konlett rendszered, és a Digi eszköze csak media konverter funkciót lát el, és a Te router-ed csatlakozik PPPoE módon.

A Digi eszköze GPON (passzív optikai) hálózatot használ, aminél nem oldható meg (egyszerűen), hogy ne a szolgáltató eszköze legyen az optika mindkét végén. Így azt kihagyni nem lehet. Meg nem is lenne érdemes, ha lehetne se, mert olyankor a hibabejelentés kvázi megszűnik, a szolgáltató válasza mindig az lenne, hogy a hibát biztosan a nem-Digi végponti eszköz okozza (ahogyaz az az ADSL hőskorában volt az ügyfél által beszerzett, R11-et fogadó ADSL router-ek esetében).

Mobil GSM/LTE alapú szolgáltatás sem nem lesz olyan stabil, mint egy bármilyen vezetékes, sem nem lesz alacsony a késleltetése (a rádiós átvitel korlátai miatt). Azt nem tudom, hogy az említett felhasználásnáűl ez észrevehető lenne-e, csak mászakilag mondom, hogy a vezetékes internet kapcsolat biztosan jobb, mint a rádiós (késleltetés szempontjából legalábbis).

Át kell állítani a Digi dobozt, hogy külön SSID-n legyen a két frekvencia, és az 5 GHz-es sávban kell egy kevésbé terhelt csatornát választani, és azt kell használni. 

Az eszköz, amit adtak, csak 2.4 Ghz-en hoz létre hálózatot. Az eszköz beállításai között nem láttam lehetőséget az 5Ghz-es csatornákra, és a netes leírásában is csak 2.4Ghz szerepel. Ilyen eszközt hoztak: https://www.batna24.com/en/p/huawei-hg8247h-ont-rmmmq
 

"A 2.4 GHZ-re meg nem érdemes semmit tenni."

Korábban a 100/100 Mbit-es net gond nélkül ment egy saját ~11 évvel ezelőtti 2.4 Ghz-es routerről is a teljes lakás területén közel max sebességgel (90Mbit felett volt mindenütt a letöltési sebességem a lakásban, és minimális volt a késleltetése) Mivel nem torrentezek, így nem profitálnék ennél nagyobb sebességből.

Mobil GSM/LTE alapú szolgáltatás sem nem lesz olyan stabil, mint egy bármilyen vezetékes, sem nem lesz alacsony a késleltetése (a rádiós átvitel korlátai miatt). Azt nem tudom, hogy az említett felhasználásnáűl ez észrevehető lenne-e, csak mászakilag mondom, hogy a vezetékes internet kapcsolat biztosan jobb, mint a rádiós (késleltetés szempontjából legalábbis).

A speedtest.net szerint a Digis mobilnetemről 23 ms a ping-em. A Vodafone-os sim kártyával 27 ms. A feleségem telekom-os mobilnetjéről is rendszeresen ~20ms körül van a ping a lakásban. A Digi-s vezetékes net saját Wifi-jén most nyomtam egy speedtest-et és 770 ms lett a ping-em a speedtest.net szerint. Több hónapot dolgoztam mobilnetről amíg a lakás felújítás alatt volt, és nem volt gond soha a meetingekkel. A Digi UTP kábeles netjével sem volt soha semmi probléma. De amióta optikai hálózatra lett lecserélve, borzasztóan lassan tölt be minden weboldal bármilyen eszközről is próbálkozok, és a meetingeken is recseg-ropog a hang.
 

A másik lehetőség természetesen, hogy marad az eddigi konlett rendszered, és a Digi eszköze csak media konverter funkciót lát el, és a Te router-ed csatlakozik PPPoE módon.

Ezt sokan írták, de mint a topic indító szövegben írtam, nem szeretnék kábeleket a húzogatni jól látható helyeken, sem pedig szétvésni a frissen felújított lakást, hogy kábelcsatornákban elrejtve átvigyem egyik helyről a másikra a netet. Közvetlen a szolgáltató routere mellé rakásnál pedig ott lenne a falon jól látható helyen 2 db router, 1 db 230V-os elosztó, 1 db utp kábel és kettő darab tápkábel. Szemmértékkel mérve el sem férne azon a helyen ennyi eszköz. A digi korábban azt mondta, hogy ha majd optikaira cserélik egyszer a netemet, akkor is megoldható, hogy UTP kábel jöjjön be a lakásba és a saját routeremet használjam, mert a passzív átalakító eszközüket a lakáson kívülre is rakhatom, ahol a strang-ból kijön az optikai kábelük. Ez alapján végeztük a lakásfelújításnál a kábelcsatornázást. De átvertek, mert nem passzív átalakítót, hanem egy konnektorba dugós nagy méretű router-t hoztak. Arra meg nem voltam felkészülve, hogy egyszer kötelező lesz a szolgáltató által adott rossz minőségű router-t használnom, mert eddig bárhol laktam, mindig saját router-ről neteztem.

Nem tudom, ki és mikor mondta, hogy FTTB+UTP lehet nálatok - nem biztos, hogy technikai kérdésekben képben volt, mondjuk úgy.
"kötelező lesz a szolgáltató által adott rossz minőségű router-t használnom" - NEM kell routerként használnod, ahogy már n+1 hozzászólásban szerepelt, át lehet állítani bridge módba, amivel gyakorlatilag agy rét/optika konverter funkciót fog ellátni, _és_ a saját eszközödben beállítva a PPPoE-t, már menni is fog a net.

A WiFi router/AP helye elsősorban nem szépészeti, hanem műszaki kérdés: oda kell rakni, ahol megfelelő megbízhatósággal lefedi az ellátni kívánt területet. Azaz jellemzően nem az ingatan egyik végébe/sarkába. Egy UTP-kábel egyébként simán elfér a padlószegély mögött, vagy akár a fal és a plafon találkozásához felragasztott díszléc alatt is. Egyébként meg azt akarod mondani, hogy vezetékes net nincs is a lakásban kiépítve? mert az azért elég khm. előre-nem-gondolkodást mutat... (LAN-ról 4ms 700/300Mbit/s, saját wifiről 24ms 300/60Mbit/s - úgyhogy ha a késleltetésre gyúrsz, akkor dróton tessék... Ott a késleltetés ingadozása (jitter) is pici tud lenni, és a zoom/teams/satöbbi jellemzően erre háklis, nem magára a késleltetésre)

> A digi korábban azt mondta, hogy ha majd optikaira cserélik egyszer a netemet, akkor is megoldható, hogy UTP kábel jöjjön be a lakásba és a saját routeremet használjam, mert a passzív átalakító eszközüket a lakáson kívülre is rakhatom, ahol a strang-ból kijön az optikai kábelük. Ez alapján végeztük a lakásfelújításnál a kábelcsatornázást. De átvertek, mert nem passzív átalakítót, hanem egy konnektorba dugós nagy méretű router-t hoztak.

Lehet érdemes megkérdezni őket, hogy van-e vmi alternatíva (meg megnézni, hogy kívül van-e valami konnektor, passzív szinte biztos nem lesz :) )

Egyébként ez sajnos IJ, nem fogod megúszni az eszközüket, szóval vagy kábelezel még egy kicsit, vagy kitalálod, hog lehet a jelenlegi helyén esztétikusabb, vagy nézed. Mondjuk én mielőtt átkapcsoltam bridge módba megnéztem kíváncsiságból, nem volt vállalhatatlanul szar az az eszköz, de tényleg nagy, és még az antennát se lehet kicsavarni belőle.

routerrel, így írjuk

tényleg ilyen bonyolult ez?

Ha nekem írtad (nyomhattál volna a Válasz gombra és a posztom alá került volna logikailag), akkor elfogadva a Te verziódat helyesnek hadd védekezzek azzal, hogy nekem nem esik kézre angol szavakat magyar raggal ellátni, részemről ezért kötőjelezek (nekem így tetszik a leginkább, pontosabban így tartom legkevésbé rossznak). Persze írhatnám magyarul, de félek, hogy ha mindenhová "útválasztóval"-t írnék, akkor még a szakmában dolgozók fele se értené elsőre mit akarok, nem még az egyszeri emberek.

Amennyinem nem nekem címezted, akkor ez az én magyarázatom a helytelen írásmódra. Gondolom másokat is hasonló önös gondolatok vezérelnek a hibás írásmód használatában.

Lehet, hogy nem esik kézre, de minden szót magyarul ragozunk, ha magyarul beszélünk/írunk. Az, hogy sokan kötőjelezik az idegen szavakat, egy rossz szokás, mert szabály szerint csak akkor kötőjelezünk, ha az idegen szóvégi hang néma, vagy a magyarban ismeretlen hang. De vélhetően nem ezért kötöttek bele az írásmódba, hanem azért, mert a határozórag a -val, -vel, a v hasonul, tehár „routervel” helyett „routerrel” – olyan, hogy -al, -el, nincs.

Azt ertem, hogy ez a szabaly, de ez a szabaly -mar elnezest- hulye. Hosszu szovegben sokkal konyebben olvashato, ha idegen szavakat nem ragozunk, hanem atvesszuk, ahogy van.

Ugye elvileg ekezettel is kellene irni... De angol billentyuzeten allandoan valtogatni kene minden 0-ra vagy ~-re, nem mukodik es maceras.

Nyelvtani szabalyok meg csak annyira jok, amennyire kovetik oket, es ha nem logikus, nem fogjak kovetni, es lesz ez a kavalkad. Ez van.

Ugye elvileg ekezettel is kellene irni... De angol billentyuzeten allandoan valtogatni kene minden 0-ra vagy ~-re, nem mukodik es maceras.

us+hu+ro billentyűzetkiosztás vindózra (forrás)

telepíthető változat

Lényegében US kiosztás, a magyar (és bónuszként a román) ékezetes betűket a szokott helyen, csak AltGr-rel kapod.

"Ugye elvileg ekezettel is kellene irni" - kulturált, értelmes és önmagával szemben picit is igényes magyar anyanyelvű ember tiszteli annyira az anyanyelvét és a többi magyar embert, hogy ékezettel ír. Te a fenti csoportba nem tartozol bele, azt látjuk. Ha neked nem felel meg a magyar nyelv, akkor _ne_ _használd_, ilyen egyszerű.

A nyelv celja a kommunikacio. Nem magaert van - egy eszkoz.

Mivel tobb resztvevoje van, nem en egyedul valasztom meg a nyelvet. Nyilvan semmi ertelme nem lenne itt o-gorogul irkalni.

Ertem az allaspontodat, es latom, hogy nagyon elterjedt, csak figyelmen kivul hagyja a 21. szazadi realitasokat.

"Nyelvében él a nemzet" - és igen, aki az anyanyelv használatában igénytelen, az más területen sem fog másképp viselkedni. Ha neked személyeskedés az, hogy leírom a véleményemet, miszerint igénytelennek tartom azokat, akik az anyanyelvüket így használják, hát legyen - tudod: akinek nem inge... (Akinek meg igen, az mars öltözni!)

Vagy úgy van vele, hogy keveset ad az internet egy elhanyagolható szegletében tevékenykedő csoport névtelen kis szereplőjének a véleményére.

Én megértem őt -- van itt kb. 21k regisztrált user, ebből maximum egy tucat az, aki állandóan azon pörög, hogy mIéRt NeM íRsZ éKeZeTeKeT????

Az itteni igénytelen nyelvhasználata nem hiszem, nem hihető, hogy csak ide és csak a nyelvhasználatra korlátozódik. Pláne, hogy a saját nevét is ékezetek nélkül leírva ad magáról információt - Nos "Horvath Agoston" (sic!) "webshop bütykölő kisiparos"-tól (érdekes, itt már tudott ékezetekkel írni) szerintem nem jó ötlet webshop-ot (se) rendelni... Hiszen a saját nevét sem tudja helyesen leírni... (A https://hup.hu/user/1473 profil oldal jelenlegi állapota szerint)

Senkit nem érdekel, hogy elfogadható partnernek tartod-e, ugyanis senki nem kérte, hogy dolgozz vele.

A kérdés az volt, hogy van-e szakmailag releváns kifogásod a munkásságával kapcsolatban, a válasz pedig az, hogy nem. Következésképpen csak üres fecsegés minden, amit összehordtál az elmúlt néhány kommentben.

Nem irok igenytelen modon. Kepzeld, hivatalos magyar doksiban hasznalnek ekezetet. Sot, bekezdeseket es stilusokat is!

... na nem mintha sok magyar nyelvu doksit irtam volna mostansag. Ahogy irtam, 21. szazadi realitas bizony az, hogy a magyar kb. az afrikai torzsi nyelvekkel vetekszik globalis hasznalhatosagban. Ez persze egy erosen szubjektiv dolog, de: szorakoztato es komoly tartalmak, doksik, teammunka, tavmunka, minden - magyart alig talalni (csak amit kotelezo), es ertelme sincs magyarul irni, mert senki sem erti, megtanulni meg kozel lehetetlen (tapasztalat; lattam, aki probalta).

Ez van. Nekem amugy tokmindegy, milyen nyelvet hasznalunk az neten (tm), csak legyen egyfele, hogy mindenki ertse, es igy kepesek legyenek tokismeretlen, egymastol tavol elo emberek is egyuttmukodni. Ez most az angol; kicsit regebben ugye a francia volt, furamod nem emlekszem feljegyzesekre, ahol erre anyaztak volna. Sot.

Én pl. gépen (legyen az asztali vagy laptop) mindig ékezettel írok. Telefonon viszont az életemet megunnám még egy mondat leírása esetén is, ha folyton ékezetekkel írnék. A prediktív "izék" nálam pl. alapból tiltva vannak. Ékezet nélkül megírok 3 mondatot míg az autóhoz érek, ékezetesen a harmadik szóig nem jutnék...tudom, kulturálatlan és igénytelen vagyok. :)

mert az jobb amit te csinálsz? kioktatod (tehát nyílvánosan megalázod) és kirekeszted, pusztán azért mert neki úgy kényelmes.

én se írok nagybetűt, mert időpocséklásnak tartom egy kommentnél. kímélem az amúgy is meggyötört izületeimet.

soha senkinek nem tettem még szóvá, hogy hogyan ír. tolerancia.

Milyen routerrel tervezed meghajtani az optikát? Már a kommersz prémium router-eken is megjelentek SFP/SFP+ portok.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

A Digi nem aktív optikai hálózatot használ, hanem passzív osztókkal operáló GPON rendszert, ahol teljesen más módon történik az adat "terítése" a kliensek között, mint a klasszikus route-olt hálózatokon.

Persze létezik GPON SFP modul, de azt saját GPON rendszer építéséhez forgalmazzák, nem valaki más GPON rendszerére való csatlakozásra. Valamint hiába azonos a fizikai formátum, a fogadó eszköznek GPON képesnek kell lennie a használatához.

1.) Elképzeled, hogy mennyibe kerül egy drága kommersz (nem professzionális gyártótól származó) router és az árat beszorzod 3-mal, 4-gyel. Ezekben azért beszivárogtak olyan feature-ok, mint pl. 10G, SFP(+), bonding/trunk, failover. Pl.: Asus RT-AX89X.

2.) Tisztában vagyok, hogy még akkor sem akármit fogad be egy SFP(+) foglalat, ha be lehet oda dugni. Pl. a fent említett Asus sem támogat SFP GPON modulokat. Viszont létezik SFP GPON modul. Tanulni akartam volna, hátha a tanult kollégáimnak van valami megoldása, amiről még nem hallottam.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Szolgáltatói eszköz lehető legkevesebb funkcióját érdemes csak használni. Wi-fi-hez vegyél külön AP-t, mondjuk Unifit.

nem mellékesen megbízhatóbbak is. nekem ASUS RT-AC57U van, több irodába is ezeket rakom mostmár.

tp-linkekkel egyre több a  bajom. van ami bírja 1-2 évig, van amelyik meghal fél év után (TP-Link Archer C7) szervízbeküldözgetésváráskaptamegyújat. ekkor próbáltam ki az asus-t, megy stabilan.

Nem érdemes összekeverni az otthoni, meg a vállalati felhasználásra készült eszközöket. Az az Archer meg Asus otthonra szánt, igaz én sehol se használnám őket.

Az igazi pénzkidobás 3 évente új "routert" venni, mert nem bírja a gyorsabb netet, nem támogatja az újabb wi-fi szabványt, meg egyébként is csak a szívás van vele.

Mondjuk nem az Atrcher sorozatról írtam és, bár igaz, hogy az Asus RT-vel az az összehasonlítható.

Szándékosan írtam az Omadát, mert az adja a Unify szolgáltatásait (többé-kevésbé) Mondjuk az Asus cuccot az AI mesh-el kiépíteni nem sokkal lesz már kevesebb, mint egy 3 APs + soft controlleres Omada.

Az Omada adja a AI-protection funkcionalitását? Az is kérdés, hogy kell-e 3 AP, illetve hogyha soft controlleres megoldás, akkor a kontroller min/hol fut? Mert az AI mesh esetén az egyik eszköz lesz AP+router+kontroller (3 node esetén kényelmesen 100E alatt vagy vele)

Innentől ez, így, hitvita lenne...

Nem azt mondtam, hogy az Asus rosszabb. Az egyik lakásban az van (AI mesh).

Az ár lehet, most jogos. Amikor én beruháztam, akkor nem ennyi volt.

Az Asus akkori megoldása az általam használt boltokban 25-30 ezerrel volt drágább 3 AP esetében. Ha nem lett volna itthon NAS és arra docker + controller image, akkor jó eséllyel nálam is Asus vagy Synology mesh lenne.

Továbbá fentebb felmerült a Unify, nos arra hoztam otthoni példának az Omadát. És nem állítom, hogy nincs azon kívül használható megoldás.

 a kontroller min/hol fut?

Nem kell annak mindig futnia. Így akár egy PC-n is mehet :-) Persze a valódi mesh-t + a statisztikákat bukod, de jól működik.

Ahogy már többen írták: Jelen állás szerint nem tudod közvetlenül végződtetni az optikát.

DE nem is sima GPON SFP-t kellene használni, mert (ahogy fentebb írták) az a közvetlen GPON kommunikációhoz, saját hálózat építéséhez van kitalálva, ahol a szoftveres authentikációt, a csomagok leválogatását az SFP-t fogadó eszköz végzi.

ELLENBEN létezik SFP ONT, ami önmagában egy managelt, aktív GPON eszköz SFP formátumban, ami az SFP csatlakozón már egy ugyanolyan managelt ethernet portot ad át, mint a mostani dobozok bármelyik rezes portja. Erre kellene megpróbálni hivatalosan rávenni a Digi-t, hogy a hozzánk hasonló - nem kevés - kockának biztosítsanak ilyet külön kérésre, akár saját költségen.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

namost, igen, létezik SFP ONT, ~60USD ártól. 
a "simple ONT" ami gyakorlatilag egy GPON média konverter - árban kb a fele.
60USD-ért már olyan CPE van, ami dualban/dual radio, router, esetleg VoIP is.

Nem mondom, hogy nincs létjogosultsága az SFP ONT-nek, de hogy a célpiac nem a kockák akik -talán- kifizetnék ezt a felárat, az biztos.

Ps: az, hogy az interface SFP, még nem feltétlen adna neked lehetőséget arra, hogy akár a jelszintet kiolvashasd belőle.

Te, mint felhasználó mit nyernél ezzel? Megspórolsz egy 230V aljzatot és 3W fogyasztást? Csak kérdem.

Azért, ahol egy rack-es CCR-be megy bele a 2db Digi-s + 2db Telekom-os internet, ott 3-4U-t, meg nem kevés kábeldzsungelt lehetne spórolni azzal, ha polcon ülő, wifi antennás ONT-k helyett simán mehetne az optika az SFP portokba. Arról nem is beszélve, hogy az SFP-s ONT-t szükség esetén a router-el távolról újra lehet indíttatni. Nem SoHo rendszerek mögött egyszerűen kultúráltabb, professzionálisabb megoldás lenne. (és ezeken a helyeken pont nem érdekelne, ha csak egyszeri 30-40k HUF-ért adna ilyet a szolgáltató)

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

nem mondom, h nincs igazad, de 1 tálcán szerintem elfér 2-4 ONT, a távkapcsolásra meg ott a switching-PDU.
Azt nem tudom, h egy "lefagyott" SFP-ONT -t újraindít-e egy port down/up ciklus - viszont nekem ONT-m még nem fagyott meg, ezért nem értem
a távolról újraindítani dolgot (ps: a szolgáltató is újra tudja indítani távolról - elvileg)

Lakossági ügyfelekről beszéltünk, ez az egyik. A másik, hogy új eszköz esetén nem "csak a doboz helyett egy SFP-ONT" a lényeg - sőt az talán a legkevesebb(!) - a technológiai, jogi, támogatási  és dokumentációs oldalról is be kell tudni integrálni a meglévő rendszerekbe illetve folyamatokba - ami, mint ahogy írtam is, jelentős költség, ami akkor is felmerül, ha az ilyet igénylő, az előfizetői kör extrém pici töredékét kitevő "kockák" ki is fizetik magának a fizikai eszköznek a költségét/költségkülönbözetét.

"a hozzánk hasonló - nem kevés - kockának biztosítsanak ilyet külön kérésre" Az a "nem kevés" szerinted az ügyfelek hány ezreléke? És ugye olyan eszközt kell találni, ami a jelenlegi GPON felügyeleti/üzemviteli rendszerbe minél egyszerűbben/olcsóbban integrálható, mert azt ne felejtsük el, hogy ezek a GPON végpontok valamilyen szinten központilag menedzselt eszközök. Az eddigiektől teljesen eltérő üzemeltetési/konfigurálási igényt jelentő ezsközknek a telepítéséhez, támogatásához a saját dolgozókat is fel kell készíteni, a szolgáltatási szerződésben és a teljes ügyfélkezelési rendszerben ezt az opciót "végig kell görgetni"... Szóval nem csak annyi hogy "adjanak egy olyan eszközt, ami..." - nagyon nem. És azért a nem "nem kevés", hanem elhanyagolhatóan kevés bigott kocka miatt nem fogják meglépni...

Hm, a Diginél mióta van hűségidő? Most felmentem az oldalukra, kiválasztottam, hogy optikai internet, és a cím beírása után máris látható a "hűség nélkül" szöveg az árak mellett.

Az eredeti kérdésre reagálva:

- először is szerintem ez simán megér egy ügyfélpanaszt/bejelentést, bármiféle további eszköz beépítése nélkül - ha közvetlenül etherneten kapcsolódva is ilyen gyalázatos a cucc.
    - ha kábelen jó akkor a wifiddel van baj, lehet át kellene rakni másik csatornára például? (ezt elvileg meg tudod tenni az eszköz menüjében "sima userrel"
    - szerintem a fent felsorolt igényeidet a szolgáltatói motyó is kellene tudja hozni

- mondjuk 30 eszközt és 500MBit fölötti tempót a gyári motyó nem fog hozni
    - ekkor kell a saját eszköz
    - ahogy már írták, bridge-ként meg kell tartanod a szolgáltató motyóját
    - nekem itthon unifi eszközeim vannak, 950/300 jön le a kábelen (tehát a bridge jó) + a routerem is bírja
    - wifi6 eszközökkel 600/250 stabilan megvan end-to-end mérve is, alapbeállításokkal

Gábriel Ákos

Az eredeti kérdésfeltevőnek: a DIGI saját eszközét "bridge" módba az ügyfélszolgálat kérdés nélkül, kb 1 perc alatt átállítja. Kérdezni nem kérdeznek - az azonosításon kívül - semmit, megjegyzést nem tesznek, köszönnek, gombot nyomnak, újranidul az eszköz és kész. Nekem sok éve így megy, még újraindítanom se kellett azóta az DIDI eszközt.

Onnantól utána olyan routert teszel fel, amit kedved van, a DIGI erről sem kérdez, annyira nem, hogy amikor én vettem, akkor a DIGI akciózott olyat, hogy valamelyik nagyáruházban bármelyik router vásárlásához adott árkedvezményt jelentő kupont, tehát kvázi támogatták, hogy ne az ő eszközükkel küzdj, hanem saját eszköt használj.

Nekem akkor, amikor ezt csináltam, azt mondták, hogy nem lehet a szolgáltatói szappantartó méretű dobozt kiváltani.

"Valakinek van tapasztalat, hogy a Yettel (OtthonNet LTE) net mennyire stabil és kis késleltetésű? A sávszélességre nem vagyok érzékeny, 20-30 MBit/s bőven elég nekem mindenre. Viszont a meetingek miatt kis késleltetésű, nem szakadozó netre lenne szükségem."

Szerintem ezt gyorsan felejtsd el, hogy bármilyen vezetéknélküli megoldás alacsonyabb latencyt nyújt, mint az optika. Sőt, ha ez ennyire fontos, akkor lakáson belül is UTP kábel, nem voodooWiFi...

ping idokhoz szolvan digi halozat mogott:

 

digimodem-lan-mikrotik-lan-hapac2-lan-rbm33g-wirelless5ghzac-rb33g-lan-mkrotik 260gswitch-lankabal-rbm33g-wireless5ghzac-rbm33g-lan-tplink8portgbswitch-lan-xiaomiac2350-delllatitudee7480acwifi:

C:\Users\hanzo>ping 8.8.8.8 -t

Pinging 8.8.8.8 with 32 bytes of data:
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=15ms TTL=115
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=11ms TTL=115
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=16ms TTL=115
Reply from 8.8.8.8: bytes=32 time=11ms TTL=115

 

Nem olyan rossz az azert :D

http://szolarenergia.hu

A hálózatépítést csak elkezdeni lehet, befejezni soha