Midi keyboard csak hátsó USB-hez csatlakoztatva működik?

Vettem egy szuperkezdő szintű midi keyboardot (Keystation Mini 32), de ha a Windows 10-et futtató desktopom elején található USB csatlakozókba dugdosom, a rendszer nem ismeri fel. Ha hátra, akkor minden rendben. Másik gépen (Mac) szintén minden rendben.

Az előlapi USB csatlakozókkal mindenféle eszközöket (wireless bluetooth, külső HDD) rendesen tudok használni évek óta, és ez az első alkalom, hogy ilyesmit tapasztalok.

Mit érdemes tennem? A keyboardhoz kapott USB kábel túl rövid, semhogy így használni tudjam. :)

Hozzászólások

olyan gond szokott lenni hogy az elolapi usb-k kevesbe terhelhetok, bar ha a hdd ment rola (nem ssd ugye?) akkor nem hiszem

masik tippem hogy usb2 vs usb3 kozul egyik nem tamogatott

Alaplap manuál illetve a uefiben vagy biosban  az oda vonatkozó részek tanulmányozása előrébb vihet.

sudo mount -o ro /hup.hu

Néhány gondolat. Előlaphoz menő USB tápkábelen eső feszültség akkora, hogy a midi keyboard mikrokontrollere brown out reset-et hajt végre, lényegében elhasal. A másik gondolatom, hogy 90 Ω hullámimpedanciájú szimmetrikus kábel kellene, az előlaphoz meg kihúznak valami gatyamadzagot, aminek senki sem tudja a nagyfrekvenciás tulajdonságait, a reflexiók miatt meghiúsul a kommunikáció.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

USB HS-re olyan előírás van többek között, hogy a D+ és D- közötti hossz különbség - a PCB-vel együtt - nem lehet 1.27 mm-nél nagyobb, tehát már akkor fejtörő, ha elforgatsz egy csatlakozót 90 °-kal. Mert ugye, hosszban ki tudod kompenzálni, de akkor ott hirtelen megváltozik az erek közötti kapacitás, az erek ön- és kölcsönös induktivitása, tehát a hullámimpedancia, minek következtében ott a reflexió. Ha meg hagyod a hosszkülönbséget, borul a szimmetria, illetve futásidő különbség lesz a két érben. Ha ilyet csinál az ember, azt érzi, csak vesztes lehet.

Ezen követelményekhez képest mindenki nézzen meg egy USB frontpanel megvalósítást. Olyan, mintha valami egyenáramú átvitel lenne, egy LED-nek a tápja, mintha valami szárnyát emelgető műanyag játék kacsa motorjához menő vezetékről lenne szó.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Implementációtól függ. Viszek át én alig néhány byte-os csomagokat USB HS-en vezérléshez azért, mert amikor a mérési eredményeket kell feladni a host felé, akkor majd kelleni fog a sávszélesség. Szóval abból, hogy FS-be belefér, egy pillanatig sem következik, hogy azt használnak. Ok lehet akár a low latency is. Vagy az, hogy férjen bele multiplexelve egyéb kommunikáció is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE