Lehallgatja a mobilokat a google?

Több ismerősömmel is beszélgettünk dolgokról úgy, hogy mellettünk volt a mobil telefon, de nem beszéltünk rajta, ami után a facbukk fel is hozta a termékeket az ajánlataiban úgy, hogy soha nem kerestünk rá.

Ezek Samsung telefonoknál voltak észrevehetők, androidos oprendszerrel. Tapasztalt ilyeneket más is?

Amennyiben mások is észrevesznek ilyen jelenségeket, mitlehetne ez ellen tenni, mert aggasztó ez a jelenség.

Hozzászólások

akkor nem az android hallgatott le hanem a facebook :D

asszony is mintha mondott volna ilyet a multkor...nice :D

mitlehetne ez ellen tenni, mert aggasztó ez a jelenség.

Jó reggelt :D

Kb ennyit tehetsz, akkor csak a bármilyen szakszolgálat és szolgáltató hallja amit beszélsz :)

https://www.nokia.com/phones/hu_hu/nokia-105-2019

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Ma már az ilyen butának látszó mobilokban is Linux kernel + android patchek azon pedig egy web alapú rendszer van. KaiOS, ami egy FirefoxOS fork, B2G kitérővel. Nokia 2760 Flip, Nokia 6300, Nokia 8000, Nokia 8110 stb KaiOS rendszerűek. Ez a Nokia 105 pont nem, ebben Series30+ nevű, egyébként a valódi nokiás Series30 rendszerrel semmilyen kapcsolatban nem álló os van. A Series30+ valójában a MediaTek saját chipjeire fejlesztett mobil operációs rendszere. Ezt már eléggé "biztonságosan szimpla" :)

Nem bármilyen szakszolgálat hallja, hanem az, amelyik célzottan megfigyeli őt mert személy szerint ő gyanús neki.

Még mindig messze nem ugyanaz a kategória a reklámcélú adatgyűjtögetés céljából minden és mindenki lehallgatása és a titkosszolgálati megfigyelés. Jó lenne már végre a fejekbe vésni. A titkosszolgálati megfigyelés lehetőségével igazolni, mentegetni a reklámcélú lehallgatást pedig demagógia.

https://www.techtarget.com/whatis/definition/XKeyscore

Ennyit a célzott megfigyelésről. Célzottan megfigyelik az előzményeid is...

Én nem mentegetek senkit. Szerintem elektronikusan kommunikálni annyira biztonságos, mint postán levelezőlapot küldeni.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

XKeyscore minden, csak nem célzott megfigyelés, hanem adatgyűjtés egy titkosszolgálat által.

Próbáld meg ízlelgetni a különbségeket az alábbiak között.

  • Egy személy célzott megfigyelése titkosszolgálat által
  • Meghatározott csoport (bűnbandák, terrorszervezetek) célzott megfigyelése titkosszolgálat
  • Adatgyűjtögetés titkosszolgálat által
  • Adatgyűjtögetés multicégek által

Most miről is beszélsz?

Szerintem ugyan arról amiről én, kb kismillióan törekednek minden elektronikus nyomunk megszerzésére és eltárolására, a többi rizsa, pláne a szolgálatok belső működése.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Arról beszélek, hogy valakinek ez a hivatása és törvény által kifejezetten felhatalmazott erre (szakszolgálatok). Végső soron azért, hogy a törvényeket betartassák. Ha feltételezzük, hogy egy demokratikusan megválaszott kormány megbízásából működnek, akkor mondhatjuk azt is, hogy társadalmi felhatalmazással.

Meg arról beszélek, hogy vannak pénzéhes, mohó, arrogáns multik, akik mindenféle jogi kiskaput és nem szabályozott területet kihasználva, felhatalmazás és a felhasználók tudta nélkül (értsd: anélkül, hogy tudatosodna bennük) gyűjtögetnek adatokat megismerhetetlen algoritmusokkal és használják ingyenesnek hazudott, addiktív szolgáltatásokon belüli pszichológiai manipulációkra.

A kettő pedig nem ugyanaz. Összemosni a kettőt multimosdatás és nettó demagógia.

Ahogy az sem ugyanaz, hogy egy okostelefonon orrba-szájba figyelget minden multi, kontroll nélkül (GDPR lófasz, kiosztják a bírságot, aztán minden megy tovább), meg hogy egy hagyományos 2G-3G mobiltelefont le tud hallgatni egy szakszolgálat.

Tényleg nem ismered Snowden által kiborított bili tartalmát?

Én nem felmentem a multikat, hanem arról beszélek, hogy a szolgálatok ugyanúgy  törvénytelenül és hátsó szándékkal megfigyelnek és elmehetnének melegebb éghajlatra a multikkal együtt. A csúcs szerintem a Snowden sztoriba az, hogy az NSA közokirat hamisító tanfolyamot tartott a DEA-nak, hogy utólag igazolni tudják, hogy honnan vannak az adatok. Mellesleg a nagy multik össze vannak csatornázva a szolgálatokkal.

Ízlelgesd amit Snowden mondod:

Ez egy kulcsra kész önkény!

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

> Igen, csakhogy az NSA-tól bármikor elvonhatja a pénzt a kormányzat és nem lesz miből közokirat-hamisítani.

WUT? Te nem úgy látod, hogy totál össze van fonódva a kormányzattal, és az ő megrendelésükre működik az NSA? Majd pont elvonják tőle a pénzt, persze. Ha esetleg egy elnök keménykedik és megpróbálná, az hamar JFK sorsára jutna.

Érdekes egyébként, hogy hasonló alapról indulunk, nevezetesen, hogy felháborító a tömeges megfigyelés, de valahogy ezzel együtt csak a multikat tartod felelősnek. És ezért mégis teljesen máshová érkezünk a közös alapok ellenére.

Amit ő linkelt: Adatgyűjtögetés titkosszolgálatok által.

Amivel egy etikai probléma van: tömeges megfigyelés, többségben ártatlan emberek megfigyelése, külön felhatalmazás nélkül (bár szerintem a Patriot Act részben adott rá felhatalmazást).

Amiről a topic szól: Tömeges megfigyelés multik által.

Amivel számos etikai probléma van.

Ja már kezdem érteni mi a problémád. Én a részemről szintén nem látok nagy különbséget adatgyűjtés és megfigyelés között, de elismerem, hogy azért valóban van köztük. Nem biztos, hogy mosdatás ez viszont. Mindkettő is lehet aggályos, inkluziven.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

nem látok nagy különbséget adatgyűjtés és megfigyelés között

megyfigyelés: egy konkrét személy vagy csoport megfigyelése

adatgyűjtögetés: tömeges megfigyelés (pl. minden Android felhasználó megfigyelése)

elismerem, hogy azért valóban van köztük

Köszönöm.

Nem biztos, hogy mosdatás ez viszont.

Összemosni a kettőt mosdatás. Elhomályosítani, vagy struccpolitikával ignorálni a kettő közti különbséget is mosdatás.

Mindkettő is lehet aggályos, inkluziven.

A titkosszolgálati megfigyelés csak akkor aggályos, ha törvénytelen. A multik általi megfigyelés minden esetben aggályos és etikátlan, tekintve, hogy mire használják az így megszerezett adatokat (manipulációra).

Szerintem a Snowden-féle sztori(k) lényege pont az, hogy kicsit összemosódik mára ez a törvényes-törvénytelen kérdés az elháritási feladatokban. Persze érvelhetsz vele, hogy patriot act vagy ilyesmi, és minden bizonnyal jogilag megállná a helyét a definiciód, de személy szerint én azért nem tartom jó iránynak ezt akkor sem, ha törvényes keretek között működik.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

én azért nem tartom jó iránynak ezt akkor sem, ha törvényes keretek között működik.

Én sem tartom jó iránynak.

Ami viszont még rosszabb irány az az, hogy a multik gyakorlatilag mindent is gyűjtögetnek a felhasználókról, gyakoraltilag felhatalmazás nélkül. Az, hogy apróbetűs részben ott van, nem tekintem felhatalmazásnak. Ez azért lehet jogszerű manapság, mert nincs normális törvényi háttér, ami szabályozza.

Torolni a facebook profilt?

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Telefont az előszobában kell hagyni és egyéb elektromos kütyünek sincsen helye a lakásban.

Szerkesztve: 2022. 08. 08., h – 17:33

vagy inkább az ismerősötök keresett rá és mivel látja a statból hogy ti egymással beszéltek, ezért nektek is azt mutogatja. Meg ha megnyitottatok valami linket, amit egymásnak küldtetek, akkor a webshop a profilotokhoz rendelte a termék reklámját. Nem kell lehallgatni, az emberek ismerősei megoldják a szivárogtatást.

Nekem a google kereső hozta fel, amiről korábban beszéltünk. Egybeesés. Vagy lehallgatnak.
Legjobb, ha az illegális ügyeknél kikapcsoljuk a készüléket. És otthon hagyjuk.

Szerkesztve: 2022. 08. 08., h – 17:39

vissza is lehet hallgatni csomó ilyet, pár éve láttam valami cikkben, tényleg ott volt egy rakat felvétel, egyiken pl az volt amikor horvátország fele mentünk és beszélgettünk a kocsiban.

elvileg tiltani is lehet ezt a funkciót, aztán ki tudja, hogy ilyenkor tényleg törlik-e vagy csak neked nem mutatják többé :D

mondjuk ez nem fbook, hanem google feature volt

Szerkesztve: 2022. 08. 08., h – 17:47

engem meg gyíkká változtatott... de már elmúlt.

 

de a viccet félretéve, nem hinném, hogy a facebook vagy a google konkrétan lehallgatna.

Elég ha az általatok jóváhagyott adatokat korrelálja.

Tehát pl azt látja, hogy a két telefon mikor és mennyi időt van együtt, és hogy ismerősök vagytok a facebookon, esetleg leveleztek egymással, stb. Innentől nem kell neked 'rákeresni' az arcodba tolt termékre, elég ha az ismerőseid (ismerősei) rákerestek... máris kész a 'testreszabott' reklám.

 

Ettől függetlenül a lehallgatás technikai lehetősége már az első mobiltelfonokban is megvolt. Lehallgatni akkor még csak a szolgáltatód aktív részvételével lehetett, ma már hogy a (VOIP alapú) beszéd/kép átmegy több nagycég szerverén, csak a képzelet szab határt.

 

Üdv a 21. században ;)

 

mitlehetne ez ellen tenni, mert aggasztó ez a jelenség.

?!

De hiszen ezt Te akartad.  - nyilván nem konkrétan Te, hanem minden google/apple/facebook,stb felhasználó.

ez az ára ingyen szolgáltatásoknak, amik nélkül ma már az 'átlag birka' létezni sem tud.

 

szerintem.

nem hinném, hogy a facebook vagy a google konkrétan lehallgatna.

De igen, lehallgat. A Google Speech Services, Text to Speech stb. ami ősidők óta ott van minden Androidban, (bár letiltható, de) eltávolíthatatlan és akkor hallgat, amikor akar. Az Assistant akkor hallgat, amikor akar. A Facebook Messenger, Viber, WhatstApp akkor hallgat, amikor akar, kivéve, ha olyan jogosultságot adtál neki, hogy csak alkalmazáshasználat közben mikrofonozhat, de ezt nem minden Android tudja. A beépített, eltávolíthatatlan bloatware-ek akkor hallgatnak, amikor akarnak.

Tehát pl azt látja, hogy a két telefon mikor és mennyi időt van együtt, és hogy ismerősök vagytok a facebookon, esetleg leveleztek egymással, stb.

A nyomkövetés és az egymással találkozások lefigyelése is hasonlóképpen aggályos, mint a lehallgatás. Miért próbálod egyikkel hárítani a másikat? Pláne, hogy multiék mindent megtesznek annak érdekében, hogy a felhasználóban ne tudatosuljon, hogy mindenhová követve van (vagy legalább is, ne vegye komolyan).

Ettől függetlenül a lehallgatás technikai lehetősége már az első mobiltelfonokban is megvolt.

Tehát nincs™ itt™ semmi™ látnivaló™, igaz? Nem, nem volt meg úgy, ahogy most megvan. Az, hogy egy titkosszolgálat le tudja hallgatni a telefonod nem egyenlő azzal, hogy multik orrba-szájba hallgatgathatják az üzleti- és magánbeszélgetéseidet, hogy aztán ezeket felhasználva készítsenek rólad megismerhetetlen algoritmusokkal megismerhetetlen pszichológiai profilokat és manipuláljanak kényük-kedvük szerint. Azt meg isten tudja, hány harmadik félnek adják ki, ahonnan esetleg majd valahogy kiszivárog, mert kellett a luxusyacht befektetőéknek, így nem maradt pénz IT-biztonságra. Az a gond ezekkel, hogy a hiányos és túl engedékeny törvényi szabályozás miatt ezek mindig valahogy utólag derülnek ki.

De hiszen ezt Te akartad.

Szuper! Az áldozathibáztatós kört is lefutottad. Gratulálok.

nyilván nem konkrétan Te, hanem minden google/apple/facebook,stb felhasználó.

Tehát igazából nem egy konkrét felhasználó a hibás, hanem mindenki egyszerre, ergo senki sem hibás. Pesze a multik sem hibásak, mert őket a huszonegyedik™ században™ nem illik hibáztatni bármiért is. Nekik™ köszönhetünk™ minden kényelem adta boldogságot™, amire szükség™ van™.

ez az ára ingyen szolgáltatásoknak, amik nélkül ma már az 'átlag birka' létezni sem tud.

Ezek nem ingyen szolgáltatások, hanem ingyenesnek hazudott szolgáltatások, amik nagy része eltávolíthatatlan, leirthatatlan olyan okostelefonokról, amit pénzért és a gyártó, szolgáltató, szoftvermulti stb. által rárakott profitért veszel meg. Mégsem lehetsz rajta a magad ura, kivéve persze, ha főzöl saját ROM-ot (értsd: az egész életedet és minden szabadidőd erre áldozod).

Egyik volt kollégám a síelésről beszélt a telefonja füle hallatára. Sosem síelt, várta a reklámokat.

Szerkesztve: 2022. 08. 08., h – 19:15

Nem a facebook hallgat, hanem minden android telefonon amelyen van Google Mobile Service azon alapból folyamatosan működik a mikrofon és minden beszélgetést rögzít.
Az ebből létrehozott adatokat hanganalízis segítségével társítja a google profilodhoz, ami ugye kell az áruház miatt. Majd ezt az adatot eladja/eladta rögtön facebooknak és bárki másnak aki megfizeti.
Régebben megoldás volt a GMS-től megvonni a mikrofon használatot, de egy android frissítés után már ez sem megoldás.
Ha nem lépsz be akkor a telefonszámhoz Ip címhez stb alapján összekapcsol, kibaszott jó az algoritmus
Igen a facebook is hasonlóan sz*mét, de itt nem ő a hibás.
Egyébként meg vedd el a facebook app-tól a mikrofon jogot akkor is jön :(
(aki nem hiszi a google kereső a barátod kérlek használd ;) JA azon is a profilodnak megfelelő eredményt kapsz :D )
 

Gondolod, hogy a voice asszisztens sleep módban is aktívan kukkolja a mikrofont? Nagy királyság lenne, mert akkor hanggal is ébreszthetnék a mobilt sokan!

Amúgy amikor felraktam régebben a GAPPS-ot, és minden letiltható elemét letiltottam, akkor is a dupláját fogyasztotta az akkunak a teló, mint GAPPS nélkül.

A gapps egy csomó szolgáltatást nyújt, amit használ is sok program. Például a push üzenetek kezelése eléggé fontos sok programnak. És jobb egy központi szolgáltatást használni erre, mintha minden alkalmazás maga van ébren és pollolgatja a szervereket, hogy jött-e új üzenet.

Legtöbb esetben a hozzá nem értés és a paranoia az, ami meghatározza ezeket a hiedelmeket. Világosan le van dokumentálva minden, de fogalom nélkül játszani a james bondot az menőbb.

Persze, ha neked semmi ilyen funkcióra, programra nincsen szükséged, szerencsére találsz olyan telefont, amin nincs semmi. Így használhatod azt kedved szerint.

"( azbest | 2022. 08. 08., h – 20:56 )

Válasz nexudes Nem a facebook hallgat,… üzenetére

 

nekem valamiért sosem az a telefon jut, amelyikben összeesküdött szolgáltatás fut.

Vagy azért nem hallgat a telefonon, mert nem kapcsoltam be a voice asszisztenst???? facepalm."

 

Senki egy kurva szót nem mondott a voice asszisztensről, te hoztad elő, majd mikor rákérdeztem akkor már nekiállsz pattogni. Picit gyanúsan röhejes kezdesz lenni!

ja amúgy az alvás közbeni hívószóra reagálás kapcsán: a régebbi apple készülékeknél volt valami beágyazott rendszer, ami a hívószót volt csak képes felismerni, hogy felébressze a készüléket, ami utána már figyelt a mondanivalóra és azt online értelmezte. Az újabbaknál az utóbbi is lokális már. Szóval androidos készüléken is implementálható ilyesmi, de gondolom ehhez erre fel kell készíteni a telefont hardveresen és firmware-ben is.

De ha alvás alatt azt érted, hogy nincs bekapcsolva a kijelző, attól még a telefonon futnak a szoftverek.

A fiamnak néhány éve így demóztam ezt a fícsört: megkédeztem tőle a mobilom mellett, hogy "hallottál már a nagy autólopás Szentendrén játékról?" Majd  amobilon rákerestünk a "videogames" kulcsszóra, és az első reklám ami a találatok fölött virított, az a "Grand Theft Auto: San Andreas" volt. Nagyott is nézett erre a gyermek, azóta nagy igyekezettel kerüli a Google termékek használatát. Fiatal még, megteheti.... 

Csaba

Nálam egész érdekes. A Pokemon Legends-szel kezd, ami ordas mód téves, viszont... megkockáztatom, hogy az fizetett hely. Aztán COD(ok), és Minecraft felváltva, az oké, bár évek óta nem jászom egyikkel sem. Aztán egy csomó ismeretlen dolog, aztán  portal2, megint ismeretlen dolgok. Gyakorlatilag nincs releváns találata, pedig a tecső viszonylag beválogat olyasmit, amit játszom.

Szóval nem tudom kinek a telefonját hallgatja, de nem az enyémet :)

Szerintem már ennek létezésével is baj van, azzal, hogy be lehet kapcsolni. Mellesleg mit segít az, ha nem tudtunk nélkül, hanem a tudomásunk birtokában történik? Ha bejelentik neked, hogy meg fognak erőszakolni, akkor jobban esik? El kellene végre olvasni néhány adatvédelmi nyilatkozatot, mint amilyen a Microsfté, s kiderül, minden információt, ideértve a jelszavakat is, rögzítenek. Most, hogy tudom, jobb nekem? Ez azt jelenti, hogy windows-os gépről nem ssh-zhatok sehova, mert az a jelszó abban a pillanatban kompromittálódott. OK, leírták, tudok róla, de ez attól még semmivel sem jobb.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Valszínűleg nem hallgatózik a telefonod, ahogyan már másik szálon is írtam. Ha nincs bekapcsolva ilyen funkció, akkor nem hallgat. Valamelyik haverodnál van bekapcsolva voice asszisztens vagy telepítve valami hangot figyelő program. Vagy szimplán valamelyik rákeresett a témára. Esetleg te megnyitottál ilyen linket és az a weblap tartalmazott adsense nyomkövetést.
Egyéb adatokból pedig valsz felépült a profiljaitok közti kapcsolat és ha haverod triggerel valamit, akkor az ismerőseinél is megjelennek azok a reklámok.

A hirdetési azonosító törölhetősége az utóbbi években jelent meg európában (win és android alatt is, újabban ios alatt is - ezért sírtak a reklámozók annyira)
A 10es rendszeren nem emlékszem, hogy resetelni lehet vagy fixen letiltani is. A 12esen le lehet tiltani teljesen
https://www.eff.org/deeplinks/2022/05/how-disable-ad-id-tracking-ios-an…

Így nehezebb profilt építeni. Előfordulhat gyártóspecifikusan is még pluszban hasonló szolgáltatás, ott a gyártói szoftverek beállításainak is utána kell nézni.

A 12ben le is némíthatod a mikorofont úgy a privacy menü alól, hogy az alkalmazások ezt ne tudják. Csak nehéz úgy telefonálni, hogy nincs hangod.

Szerk, előkaptam egy 10es rendszerű telefonomat. A beállításokban a hirdetések alatt leiratkozás személyes hirdetésekről bekapcsolásával nem lesz aznosítód. Itt lehet még opt outolni kellett. 

Szerkesztve: 2022. 08. 08., h – 20:24

És hányszor beszélgettetek valamiről úgy, hogy utána nem kaptatok róla reklámokat?

Az emberi agy csodálatosan képes összekapcsolni dolgokat, akár van valódi kapcsolat közöttük, akár nincs... 

És ez persze nem jelenti automatikusan azt, hogy nem hallgatnak le... :D

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Erről szólt az első kérdésem.

Mindig kell hogy legyen egy összehasonlítási alapod.

Meg hangosan és többször mondd ki a telefonod előtt, hogy "Correlation vs. Causation" és akkor lehet hogy a Google majd küld egy két jó videót a témához :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

"minden nap megjelenik olyan reklám, amiről éppen beszélgettünk." - konkretan ez tortent? MINDEN NAP megjelenik valami olyasmirol reklam amirol csak beszeltek, de semmilyen irasos formaban nem orokitettetek meg? Mert az valoban fura, de en ilyennel meg nem talalkoztam, csak hogy par evente valakivel megesik es racsodalkozik...

Szerkesztve: 2022. 08. 08., h – 20:46

Mondhatni igen, nagyon régóta. Másképp hogy működne szerinted a "Hey Google" és hasonlók?

Minden szart ki kell kapcsolni és meg kell tiltani.

"Sose a gép a hülye."

ha jól emlékszem nekem nem volt alapból bekapcsolva és nem is reagál. a google ilyeneket listázó oldalán sincs felvétel, csak arról, amikor én nyomtam meg a gombot, hogy diktálni akarok valamit.

Eu-ban elég szigorúan opt-in van. Szóval esetleg máshonnan szerzett, kínából vett telefonnál, mókolt szoftvernél lehet az, hogy nem európai szabályok szerint működik. 

Persze, ha valaki amerikából hupozik, akkor ja, ott opt-out van.

Android, azt hittem ez köztudott.

sudo mount -o ro /hup.hu

En a 1-2 eve pont nyilaszarofelujitason gondolkodtam, erre a radioban pont egy ezzel foglalkozo ceg reklamjat nyomtak be.

Multkor meg egy adott temarol gondolkodtam mar napok ota, erre az egyik podcastben amit rendszeresen hallgatok, pont arrol kezdtek beszelni csak ugy mellekesen (kb masfel evvel korabban felvett adas volt).

Na ezt magyarazd meg Androiddal meg Samsunggal :P

Szerkesztve: 2022. 08. 09., k – 07:07

Ezt már mástól is hallottam, de magam sose tapasztaltam, pedig 2.0 óta androidozok.

A lényeg soha semmilyen appnak semmi joga, csak a szükséges minimum, vagy az se :D pl. az ilyen viber és hasonló kémprogramoknak semmi joga :D Így persze nem tudnak hívni vagy képet küldeni de leszarom, mert én max csak chat-re hasznalom akinek nem tetszik nem keres rajta pont.

Mindenféle hírdetési profil, jogok letiltva minden appban ahol csak lehet, plusz hirdetési dezinformálás. Azaz mikor jön egy hirdetés insta/face jelentem Az életben nem látok több olyan reklámot :D

Nekem 1x év alatt beváltak ezek a módszerek.

ui.: adblockerek használata, ez lehet program amiben "megbízol", vagy saját magadnak építesz egyet, valamint a bőngészők inkognító módjait érdemes használni.

Fedora 38, Thinkpad x280

Szerkesztve: 2022. 08. 09., k – 08:44

Fontos lenne mindenkinek látni ebben a szálban, hogy a szubjektív megérzésre alapuló hiedelem mindig torz képet ad, melyről azt sem tudni hogy mennyire torz. Kognitív disszonancia mindig erősen jelen van a nem tökéletes memóriánk és az azt torzító érzések és friss élmények hatása miatt. Idegi kapcsolataink súlyai folyamatosan módosulnak sok hatás által és emberileg nehéz tisztán kiszűrni a zajt.

Mindig hipotézis teszttel kell kizárni a véletlenszerűség esélyét, csak úgy mint gyógyszer kísérleteknél. Kumulatív binomiális valószínűségi eloszlás függvénnyel például jelen esetben.

30 esetet kell mérni, ott 21-szer kell előfordulnia, hogy hozza a Google a reklámot a beszélgetésről. 50 esetnél 32-szer. 100 esetnél legalább 60-szor, stb. Figyelni kell rá, hogy jól legyen elvégezve a kísérlet, mindig külön témáról beszélve, de szerintem olyanról, amire tud hozni Google egy reklámot. Mindezt akár több készülékkel végezve.

Tehát mérni kell és a véletlenszerűség esélyének 4.5%-nál kisebbnek kell lennie. Erős bizonyítékhoz pedig 0.27%-nál kisebbnek.

Munkába kerül, de könnyen felhalmozható bizonyíték. Az, hogy hány esetből mennyiszer kell Google reklám a bizonyítékhoz, azt az alábbi számítás adja, ahol N a beszélgetések száma és ajánlott 30-nál több mérés:

N / 2 + N^0.5

Erős bizonyítékhoz pedig:

N / 2 + N^0.5 * 1.5

Igen, ez nagyon fontos lenne így mérni mindent, mert egyszerű elvégezni és objektíven tud elégséges mértékű bizonyítékot adni.

Ugye írták páran ebben a topicban hogy előfordult velük. De a fórumozók száma egy nagy merítést ad. Lehet hogy relatíve nagy az esélye, hogy ennyi fórumozóból 4-nél forduljon elő reklám egyezés. És mivel csak ők írnak ilyet értelemszerűen, így erősnek tűnhet a jelenség. Pedig csak elégséges volt a merítés hozzá.

Ha 10 ember feláll egy sorba és mindenkinél folyamatosan dobáljuk az érmét és akkor esik ki, ha fejet mutat az érme, akkor végül 1 ember fog maradni. Ennek az 1 embernek a szemszögéből kicsi volt az esélye hogy ez bejöjjön (ráadásul erősen szignifikáns módon), de mégis bejött.

Könnyen megmutatható, hogy a hiba ott van az emberi gondolkodásban néha, hogy egyetlen eseményhez tartozó valószínűséget veszünk alapul akkor is, ha ez az esemény ismétlődik. Pedig akkor már módosul az eredeti valószínűség.

Jogos a két pont, viszont elmondanám, hogy van a családban pár hardcore gamer, szoktunk is a témáról beszélgetni, de pont a GTA típusú játékok abszolút nincsenek képben (Linux only család), soha egyikünk se játszott vele, és a genre sem menő nálunk, szóval nem, az egyéb adatok alapján nagyon sok minden jöhetett volna föl, de pont a GTA nem. Persze vannak véletlenek, de hogy klasszikusat idézzek: "Coincidence? I think not." Szóval ebben a szentandrásos sztoriban az volt az ütős, hogy egyébként sehogy se illett a GTA a kontextusunkba.

Csaba

Miért kéne, hogy GTA reklámhoz GTA legyen a téma. Valamitől már régebben úgy döntött egy algoritmus, hogy téged érdekelnek a játékok és kapsz játék reklámot.

Nekem pl jön elég sok óra reklám. Jön olyan is, ami egyáltalán nem a stílusom.

$ grep -c egy$ word.list
100

Nem értek egyet. Ha korábban nem jött be reklám mondjuk az akváriumszűrőkről, de beszélgettünk arról, hogy "venni kellene már új akváriumszűrőt", és utána bejön egy vagy több ilyen reklám, az erősen okot ad a gyanúra. Nálunk pont ez történt (nem akváriumszűrővel, hanem egészen mással; nem írom le, nehogy befolyásoljam az algoritmust és a feltételezésemet, miszerint a mikrofon szolgáltatja nekik az információt).

Valamit biztos,

hogy pofatlankodik, mert a kollegammal beszelhettunk ingatlanok adas-vetelerol, erro o kapott nehany ingatlanokra vonatkozo hirdetest Mr Google-tol. A telefon egy Motorola (tipusra nem emlekszem. tavaly vette) Androiddal, az enyem szinten Androidos Lineage OS telefon volt, en nem kaptam, mert Google nelkul hasznalom.

Szerkesztve: 2022. 08. 09., k – 08:51

Valamit biztos, hogy pofatlankodik, mert a kollegammal beszelhettunk ingatlanok adas-vetelerol, erro o kapott nehany ingatlanokra vonatkozo hirdetest Mr Google-tol. A telefon egy Motorola (tipusra nem emlekszem. tavaly vette) Androiddal, az enyem szinten Androidos Lineage OS telefon volt, en nem kaptam, mert Google nelkul hasznalom.

/e/ OS csakis kizárólag FOSS appokkal esetleg?

No,gondoltam kipróbálom a dolgot, de nem működik. Aztán megnéztem a google speech-nek nincs engedélye a mikrofon hozzáféréshez. Ez eddig még nem okozott problémát a telefon használatában és ha most nem nézek rá, ki sem derül. OS: Android 10, bár nem gyári. (CrDroid) Ok Google alapból tiltva.

Így lehet elkerülni az ilyen "lehallgatós" eseteket...

Azt sem tartom kizártnak, hogy a facebook a ludas ebben, mert samsung mobilon fut a facebook applikáció, ami a hírfolyamot mutatja és ott jelentkezik egyedül ez a jelenség, a másik mobilon nincs fent ez az app és ott nem is tolja semmilyen módon az arcunkba a beszélgetéskor kimondott dolgokra a  reklámokat.

És olyan még nem volt, hogy csak úgy gondolkodtál valamin, és jött a reklám?

“Any book worth banning is a book worth reading.”

És olyanon még nem gondolkodtál, hogy talán a te tudásod nem elég egy ilyenhez, hogy megértsd? És olyat láttál már, hogy a facebookon keresztül tudott valaki egy másik felhasználónak a gépébe belelátni, hogy milyen billentyűket üt le? Mert nekem volt már szerencsém egy ilyet végignézni. Te nyugodtan bízz benne, hogy semmi bajod nem eshet, ha a facebookot használod.

Tapasztaltam már én is, és több ismerősöm is.

Samsungom van pár hete, és sajnos gyárilag rajta van a "Bixby" nevű csoda. Ez is figyeli a mikrofont, és bár úgy emlékeztem, hogy kikapcsoltam, most megnéztem az előbb és be volt kapcsolva (lehet, hogy OS frissítés után ismét aktív lett?). "Hi Bixby"-t kimondva rögtön ajánlkozott, hogy segít nekem...

Nem szimpi az ilyen.

Szerkesztve: 2022. 08. 22., h – 21:34

Felújítjuk a lakást és a szagelszívó csövét gipszkartonnal fedtük le.

A szakival szóban beszélgettünk erről, elmentünk együtt megvenni az anyagot gipszkarton boltba, utána hazajöttünk.

 

Láttam is azonnal a reklámok között olcsó gipszkarton csavart. Ezt honnan a tökből szedte elő? GPS adatokból? Lehallgatásból?

Nem kerestem a neten rá, mert nem az én feladatom az anyagbeszerzés.