Háromfázisú fűtőszál csillagpontja

Helló,

Három fázisú fűtőszál (bojler) csillagpontjába (alapból) nem kell bekötni a nullát, amivel így nincs is gond, de ha valamelyik fázis elmegy (már a szolgáltatói oldalon, magyarán áramszünet, ami csak egy fázist érint, vagy a villanyóránál lévő egyik biztosíték leold) akkor viszont eltolódik a csillagpont és megjelenhet feszültség az elvileg áram nélküli fázison is, amit ki tudja, hogy az ott lévő eszközök, hogy tolerálnak, stb.

Ke-pernyo-foto-2022-06-29-13-47-02

Milyen védelem van ilyesmire? Van olyan technika ami ha érzékeli, hogy egyik fázis hiányzik lekapcsolja a többit, vagy a csillagpontra rá kéne kötni a nullát?

Hozzászólások

1, El kell olvasni haszut mellé mafort, az enyémen (Hajdu STA 300C2) az alsó - három fázisú - fűtőegységben a csillagpont rá van kötve a nullára gyárilag fixen.

2, Ha kiesik egy fázis (leold a kismegszakító), akkor bizony azt a fázist le fogja húzni valahova a közös csillagpont miatt, de ettől tönkre nem fog menni semmi, mert kisebb lesz rajta a feszültség, mint normál esetben.

3, Amitől szerintem tartasz, az a nulla szakadás, mert akkor jelenhet meg a nullán egy másik fázis feszültsége és azt valóban nem tolerálja a legtöbb készülék.

4, Egyébként motorvédő vagy fázisfigyelő relé tud ilyet, csak drága és szerintem felesleges.

  1. A berakott kép a használati útmutató a bekötéshez (az ábra szerint ezt irják)
  2. Igen, a feszültség kevesebb lesz, viszont nem is lesz terhelhető. Pl. a mikró ezt nem kultiválta (beindulna leesik a feszültség, leáll visszajön, stb ciklust)
  3. a nulla szakadás egy másik dolog igen
  4. A fentebb linkelt tipus 14ezer körül van, azt nem mondanám drágának.

Az első sor a meglévő fázisok száma,

a második a teljesítmény,

a harmadik bekötött nullával.

3	2	1	0
1	1/2	0	0
1	2/3	1/3	0

A bojler nem forog, nem kell motorvédő kapcsolás!

Aztán majd jól eldöntöd, hogy hozzányúlsz-e olyan dologhoz, amit fórumon szeretnél megtanulni. De nem sikerül. ;)