A Windows Server 2022 mostantól támogatja a WSL 2 disztribúciókat

Ezt Craig Loewen, a Microsoft egyik programigazgatója jelezte a minap. A támogatáshoz telepíteni kell a KB5014021 csomagot. Ez egyelőre csak azok számára eléhető, akik kifejezetten rákeresnek és letöltik, de a Microsoft hamarosan kitolja majd a WU-n keresztül is.

Hozzászólások

Azert ez nagy dolog, eddig Windows szerveren Cygwinnel idetlenkedtem, amikor rendes Unix toolra volt szukseg valamilyen automatizaciohoz. Az pedig semennyire se tamogatott, es semennyire se megbizhato (pl. a "Unix" home konyvtar meg van feleltetve egy Windows konyvtarral, csakhogy a megfeleltetes random modon vandorol, igy hol letezik egy file, hol nem...). 

Ezt el tudom fogadni, de tudsz erre egy példát mondani? Azt látom, hogy a proxy beállításokat környezeti változóból csak a 7-es verziótól tudja, de feltételezem a Windows Server 2022 eleve azt szállítja. Illetve tudom, hogy basic authot csak akkor tudja, ha a szerver küld 401-et, de ez megkerülhető az Authorization header manuális beállításával.

Szerkesztve: 2022. 05. 26., cs – 11:00

Valami use-case arra, hogy Windows Server-en fusson WSL?
Hirtelen semmi nem jut eszembe.

Nem is nagyon van hozzá jú use-case.

Kliensgépeken viszont tök jó a WSL, én is Windows-ozok, rajta WSL-ben egy Archlinux. Tök jól működik minden, lehet játszani a Windowson, meg van terminal ablak meg ha kell, linux GUI is, és nem kell VM meg rebootolgatás meg nemtudommi.

Épp ezt akarom írni, hogy nem vagyok WSL ellenes, mert szerintem jó dolog, beránt több embert a Linux világába. De!!! Ha szerveren Linux-kódnak kell futnia, akkor azt nincs értelme WSL-ben futtatni, akkor telepítsenek rá bare metal Linuxot. Ha meg virtualizáció úgy is, akkor meg megint nem sok értelme van a WSL-nek, mert eddig is lehetett ilyen célra szerveren VM-eket beröffenteni. Természetesen itt WSL-en most ezt a WSL2-őt értem, csak nem írogatom utána állandóan a 2-őt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A csomagokat nem, de a disztribúció maga és a kernel Windows eszközökkel frissül és ha ott a Docker is - márpedig azzal van értelme leginkább az egésznek, akkor friss marad, mert a Docker húzza újra a konténert, a Windows meg a többit karbantartja.

WSL2-n beluli rpm/deb-ek nem frissulnek automatikusan (legalabbis nem Windows altal kontrollalt modon).

Igen, az ott nem frissül, ha úgy van használva, de van Docker Desktop és továbbra is az a helyzet, hogy nem kell Linux szervert üzemeltetni olyanoknak, akik olyat soha nem csináltak.

hiszen a Docker Desktop nem ingyenes egy bizonyos cegmeret folott

250 fő alatt ingyenes. Afelett legyen pénz erre vagy vegyenek fel Linux-hoz is értő rendszergazdát.