[Elengedve(?)] "Videotelefonalas"-ra keresek megoldast

Fórumok

Hi,

Minden tekintetben eroforrasszegeny kornyezetben szeretnek megoldast talalni a fenti problemara.

Korlatok:

- PC: Celeron, 2GB RAM, HDD
- net: 1-2Mbit, mobilnet
(igen tudom hogy ez a fenti ketto egyutt nehez, pl. ha kis savszelesseg kell, akkor eroforrasigyenyesebb a kodolas/dekodolas)
- (az egyik oldalon) automatkusan induljon, ne kelljen semmilye beavatkozas (hard constraint, tenyleg semmi - egy duplakattintas is nehezseget okoz)
- maintenance 1-2 havonta lehetseges
- mindket oldal Linux (Debian)
- mindket oldal NAT mogott van

Ami nem kell:
- konferencia - csak ket reszvevos video/audio kapcsolat szukseges
- chat
- keprnyomegosztas
- file atvitel

Regebben (evekkel ezelott) a Skype volt, mert tudott olyat, hogy automatikusan felvette a telefont, ha bejovo hivas volt, de aztan megszunt ez a tudomanya, meg eroforrasban is  tobbet kert. Volt Wire, de az mellett, hogy nem tud automatikusan felvenni hivast, az is gaz volt, hogy idonkent "elfelejtette" a belepesi dolgokat (vagy inkabb force-olva volt az ujrabelepes), meg az Electron miatt eroforrasban is kert jocskan.

Legutobb a meet.jit.si megoldas lett kiprobalva, de Firefoxbol rengeteg eroforrast igenyel (CPU-bol, a RAM tobb mint fele szabad volt) - bar itt is maceras volt a megoldast, beallitottam kezdolapnak, de valahogy minden ujrainditaskor nyilt egy uj tab, szoval 10 restart utan 10 tab volt nyitva (szerencsere az aktiv volt mindig a meet.jit.si).

Erre keresek valami egyszeru megoldast. A videonal nincs igeny extra minosegre, nem kell FullHD 60fps, boven jo egy 800x600-as (akar 640x480-as) felbontas, az sem gond, ha meg a 25fps sem teljesul, Hi-Fi hang sem kell, kb. a beszed ertheto legyen.

A meet.jit.si azert volt jo, mert nem kellett sajat szerver, illetve az is pozitiv lett volna, hogy egy bongeszobol megy (csak ugye ott vannak a fent vazolt problemak). Ha nagyon kell, egy RPi erossegu vasat be tudok rakni, amin futhat valami szerver es latszik kivulrol (most is van egy Ejabberd/XMPP - nem tudom az hasznalhato lenne-e ilyenre).

Legjobban annak orulnek, ha valami standalone program lenne ami testreszabhato (de nem pilotavizsgas), mondjuk ilyen Linphone (nem ismerem, csak a nevet tudom) vagy hasonlo. Szoval nem kell csilli-villi-csocsi-ragyi, csak mukodjon a video/hang.

Erre varnek otleteket - koszi ;-)

Szerk.:

Elosszor is, koszi mindenkinek az otleteket es a segitseget.

Az ok, amiert ugy erzem elengedem ezt a projectet, az az, hogy ugy tunik az elerheto savszelesseg a szuk keresztmetszet. Vegul egy Ekiga-t telepitettem (ami elegge elavult, de a celnak tokeletesen megfelelne), ami LAN-on teljesen jol mukodott, azonban ket mobilnettel kiprobalva sokszor hasznalhatatlanna valt. Ennek eszerintem az az oka, hogy a savszelesseg neha nagyon keves (mertem ~300kbit/s minimumot (fel is, le is)) - viszont erdekes modon idonkent a fel(!)toltes is elerte a 8Mbit/s-ot (de hat ez a mobilnet).

Tobben emlitettetek a tablet / telefon meglodast, errol mar az elejen leirtam az aggalyaimat, ezek nem valtoztak, de hozzatennek meg egyet: jelenleg egy 18"-os monitor a kepernyo, ami kb. szukseges is. Kevesse hiszem, hogy tabletbol ertelmes aron talalnek ilyet.

Szoval az Ekiga + VPN akar mukodhetne is, ezt beallitottam es fogom is probalgatni (ezert a kerdojel a cimben), de nem sok eselyt latok ra, hogy hasznalhato lesz.

Hozzászólások

Android telefon kell csak és ott Google Duo. Netán ha szimpibb akkor a Telegram is tud videóhívást.

Google Duo: VP9 + Lyra, amint az AV1-et hardveresen támogató Android eszközök elérnek egy szintet váltani fognak AV1-re.

Telegram: H.264 + AAC

Egyikben sem lehet konfigurálni sem a video sem az audio codec-et. De nem is támogatnak többet. Ezeket az elindítod és használod paradigmák szerint fejlesztették. Nulla konfiguráció. Ha nem működik vásárolsz új mobilt, tabletet, stb. Szép új világ! :)

Azt hiszem, nem jott at a lenyeg: "egy duplakattintas is nehezseget okoz" :-)

De tenyleg komolyan mondom. A touchscreenes dolgok nem fognak menni, ez biztos. Meg ha a zold gomb megnyomasa (balra, jobbra, fel- vagy lehuzasa) mukodne is, barmikor siman elofordulhat veletlenul a mobilnet kikapcsolasa - onnantol lehet, hogy ket honapig nemasag van :-(

A masik issue meg a savszelsseg. Elerheto lenne "zsinoros net", 2Mbit/256kbit, de ennel a mobilnet is jobb a kornyeken altalaban, de az sem tud sokkal tobbet (mondjuk felfele is megvan a megabit koruli ertek, es olcsobb) - a jelenlegi codecek / alkalmazasok mar nem erre vannak meretezve, ami ertheto, csak itt nincs mas lehetoseg.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Egyébként ha véletlenül ki tudja kapcsolni a mobilnetet androidon, akkor ki fogja tudni a számítógépen is.

Nem igazan, amig ment a Skype meg a Wire, ugy mukodott, hogy power gombbal bekapcs, a vegen ugyanazzal ki. Ezt nehez volt elrontani. A touchscreenen muszaj tapicskolni.

De egyebkent heti egy-ket hivasra nem is szandekozok egy plusz tabletre (telefonra beruhazni).

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Szerintem nem feltétlen: pont, hogy az androidos skype-ban van auto answer. Rá kell rakni egy töltőre, majd meg kell mondani, hogy ne nyúljon semmihez.

Kérdés, hogy heti egy-két hívás miatt beruházol egy kb 10e-20e ft-os telefonra/tabletre, vagy sok mérnökórát elégetsz mire megtalálod a működő PC-s alternatívát.

Nyilván ha kihívást keresel, és nem a racionalitás vezérel, az más kérdés.

meg kell mondani, hogy ne nyúljon semmihez.

Plexilap doboztető is hatékony. :)
Azért kemény, amikor már egy szimpla klikk sem várható el a túloldaltól. Nehéz átérezni.

Egyébként éppen holnap lesz egy ilyen témájú előadáshalmaz Zoom-on, ott a vakokra, gyengén látókra fókuszálnak.

Azért kemény, amikor már egy szimpla klikk sem várható el a túloldaltól. Nehéz átérezni.

Meglepődnél hogy nagy nemzetközi multicégnél (ráadásul IT profilú), mennyire vergődtek azon sok telephelyen, hogy a fancy cisco telepresence cucc legyen auto-acceptre állítva. Hogy ha jön bejövő videóhívás a tárgyalóba, akkor azt ne kelljen neki kézzel felvenni, hanem 2 csörgés után automatikusan fogadja és induljon el a hívás.

meg kell mondani, hogy ne nyúljon semmihez.

Ez akar teljesitheto is, de a Wire-t akkor utaltam meg amikor (rendszeres hasznalat mellett) egyszer azt mondta, hogy most szeretne ujra a felhasznalonevet es jelszot. Ekkor jott a "telefonos support" ahol kb. fel oran keresztul telefonalva nem sikerult elerni, hogy be legyen irva a username meg a password - szerintem itt lett egy par osz hajszalam... Szoval ami nekunk a trivialis szint alatt van par nagysagrenddel az van, akinek megugorhatatlan akadaly. Egyebkent innentol vagy ket honapon at nem volt video kapcsolat (szemelyes latogatasig).

Szoval ertem en az "adjunk nekik egy tabletet" dolgot, csak amikor egy dumb phone-on nem megy az SMS olvasas, akkor ez nem tunik realis opcionak.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

https://ekiga.org/

Ott pedig használj régebbi video (és audio) codec-et. H.263 vagy még régebbi és kisebb igényű. Nem írtad milyen Celeron, nem mindegy. 

Az Ekiga, hacsak időközben nem került bele ilyen képesség, nem használ köztes szervert. Így két oldalról elérhető port kell a használatához, szóval a két oldali NAT probléma. Nem olyan kényelmes mint a Jitsi meet vagy a mai kommunikációs app-ok. Mivel régi CPU támogatása szerintem sehol sincs fókuszban, ezért csak régóta fejlesztett programok jöhetnek szóba mint az Ekiga. Természetesen csak azok, amiket nem írtak újra 95%-ban úgy, hogy csak a név maradt a régi. 

Központi szervert használó app régi, kicsi CPU igényű video codec-kel nem lesz szerintem, mert azonos minőség mellett nagyobb a sávszélesség, illetve nincs erre piaci igény. A PC-nél olcsóbban kapható számtalan Android mobil paradigmaváltáshoz vezetett. 

Két oldali NAT mögött működő Ekiga vagy hasonló régebbről származó, még ma is fejlesztett program nem nagyon lesz. 

Ezért vagy megoldod valahogy egy köztes OpenVPN szerverrel a kapcsolatot a két NAT mögötti gép között vagy veszel a celeronos helyett egy újabb gépet oda, ami lehet akár valamilyen Android/Arm eszköz is. 

Elvben építhetnél valamilyen web alapú video-voip szolgáltatást is, amit szintén egy harmadik mindkét NAT kliensről elérhető szerverre kellene tenned, de az ezerszer több támadási pontot jelent mint egy OpenVPN szerver. Ez utóbbit egyszer kell összeraknod és aránylag kevés munkával frissítened. Az Ekiga nagyon sokáig működni fog így. 

Epp nekem is eszembe jutott az Ekiga, regebben probalkoztam vele, fel is tettem mire valaszoltal, meg csinaltam egy uj accountot - aztan realizaltam, hogy bar SIP accountot enged csinalni, csak 2018-ban megszunt a szolgaltatas :-)

Viszont ezt a VPN-es megoldast kiprobalom azt hiszem, mert VPN amugy is van, tovabbi elony, hogy latom a VPN szerver oldalarol, ha felepult a kapcsolat es meg tavolrol birizgalni is  tudom a gepet. Kivancsi vagyok mennyi overhead lesz a VPN miatt (OpenVPN, TCP-n, mert ahonnan hasznalom ott az szurve van).

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Ha a CPU rendelkezik aes-ni támogatással, akkor 12Mhz megabitenként az OpenVPN hardveres igénye a default aes-256-tal. Aes-ni nélkül ennek úgy négy, ötszöröse. Persze régi netburst cpu-n több. Gyengébb titkosítással lehet még spórolni hardveres igényen.

CPU

AES-128-at hasznalok (jelen technologia mellett az AES-128 brute force tekinteteben nem szamit gyakorlati szempontbol kevesbe biztonsagosnak ;-)

De nem is a CPU overheadre gondoltam (pontatlan voltam, nem irtam), hanem inkabb a network overheadre - viszont jogos, lehet, hogy CPU overhead is szamitani fog ezen a gyenge vason...

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Hát, szerintem 15 évesnél régebbi procival kár a fórumozók idejét rabolni. Bárhogy varázslod, a Netburst architektúrán túllépett minden.
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/29736/intel-celero…

Nézted, hogy mennyibe fáj használt PC-snél egy Gxxx procis Celeron? Tizenezer kompletten. Ezzel már nem lenne tempó problémád.

Nyilván van overhead a sávszélességen is. Normál UDP csomagokba vannak csomagolva a már titkosított adatfolyamban a belső IP datagram-mok, azokban a UDP vagy TCP segment-ek. Layer2 kapcsolatnál meg ethernet frame-ben minden belül. Plusz a titkosítás. Utánanéztem közben, 17% UDP -nél és közel 20% TCP-nél. Ez nem kevés. Mivel mindig bőven több sávszél volt mint kell, fel sem tűnt. Tömörítéssel csökkenteni is lehetne a sávszéligényen, de ha gyenge hardver van legalább egy kliens oldalon, ráadásul úgyis video és audio adat teszi ki az adatforgalom nagyobb részét szerintem felesleges. OpenVPN alternatíva lehet a WireGuard. Ennél a  sávszél overhead kevesebb mint 5% és elvben a hardverigénye is kisebb. 
Ez a cpu nem tud aes-ni -t, így érdemes megfontolni a WireGuard használatát. Ha OpenVPN akkor valóban max aes-128 ahogy írtad.

Koszi a reszletes leirast! A WireGuard lehet egy irany, bar most ugy tunik az sem lenne eleg amit azzal nyerek - egyszer lehet, hogy megprobalom. Annyi hatrany van, hogy a jelenlegi OpenVPN-t meg kell hagynom mindenkeppen, mert van ahhonnan csak TCP-n tudok csatlakozni a WG meg nem tudja ezt.

/sza2

Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Ekiga-ban érdemes beállítani Maximum video bitrate-t 250 kbits/s-ra ha 300 a szűk keresztmetszet. Mellette alacsony videó felbontást. Illetve érdemes tesztelni a kapcsolatot csomagvesztésre, ami szintén probléma forrása lehet. 

Szerkesztve: 2022. 04. 16., szo – 16:40

TeamTalk-ot nézd meg esetleg

http://bearware.dk

 

Vannak nyilvános szerverek, bár a te felhasználásodra biztonságosabb sajátot csinálni, ott nem tudnak ráírni a kliensekre meg hasonlók. Be lehet állítani, hová lépjen fel (mely szerver, mely csatornája), utána pedig azt, hogy a program megnyitásakor csatlakozzon fel automatikusan. Így meg Win-en mehet indítópultba, Debian-on meg rc.local-ba (?).

Ha erre esik a választás, a frissítésellenőrzést és a popup-okat viszont érdemes tiltani a beállításaiban.

 

Lehet szabályozni az audió minőségét, bitrátáját (Speex, Opus) csatornaszinten, és a videóbeállítások is elég sokoldalúak, noha azt nem teszteltem a gyakorlatban, mi inkább a self-hosted szerverek és az opus audió miatt használjuk.

 

Én saját szervert hosztolok egy nagyobb társaságnak (10--15 fő csúcsidőben), anno 300 Forintos Aruba Cloud VPS-ről, most meg Contabo legkisebb SSD-s VM-ről megy már két és fél éve probléma nélkül.

TheAdam

Ez tetszik! Tud ez távvezérlést?

OFF: A Contabo support  nekem katasztrófa volt, telefonon elérhetetlen, live chat folyamatosan „jelenleg nem elérhető”, hosszú email válaszidő, értetlen supporter, még úgy is, hogy egy nyelvet beszélünk. Pedig az áraik kb. verhetetlenek...

„Niemand ist unnütz! Man kann immer noch als schlechtes Beispiel dienen!”

dzsolt

Van benne egy fajta távoli asztalra lehetőség, a képernyő megosztása után jogosultsági szinttől lehet kérni illetve adni hozzáférést.

 

Én mail-ben kommunikálok velük, ott többnyire születik megoldás a problémákra. Az igaz, hogy kis pénz kis foci, de 5 euróért a 200 GB SSD elég jó, TeamTalk szerver vállalhatóan futtatható róla, mert így a program fájlmegosztását is ki lehet használni:D. Igaz, voltak bőven hálózati gondjaim, az a tapasztalatom, hogy a legvállalhatóbb (dacára a távolságnak) itthonról a düsseldorfi DC, a másik két német sokkal gyengébb. A TT szervert meg napi szinten használják több órákat, épp két napja kérdeztem, nincs gondja senkinek, az egyetlen ami fel szokott merülni, de erre meg csak én vagyok érzékeny (a gigás DIGI net kényelme), hogy lassú a fájlátvitel.

 

De futtattam én már ezt Aruba Cloud-on, Digital Ocean-on is, illetve OVH-nál, na ott többet akadozott mint amennyit működött, az egy nagyon rossz tapasztalat volt.

TheAdam

A linphone tud autoanswer-t, videóval is. Kell hozza VoIP account, pl. iptel.org. Vagy egy SBC-n saját PBX szerver valahol, ahol viszonylag "szabad" és stabil a net.

Pár éve asch kolléga próbálkozott egyszerű tool-okkal összerakni vmi ilyesmit, nézz szét a blogjában, hátha pont jó lenne neked.

+1 a Duora. Évek óta ez megy a szülőkkel, előtte meg hangouts. Ami kényelmes benne, hogy megy telefonról is, meg linuxos Google Chrome-ból is, így minket mindig elérnek a szülők (mobil), de csökkentlátó és nagyothalló apósom ki tudja rakni a linuxos laptopjáról a képet és a hangot a nagy tvjére, így tud velünk kommunikálni. 

Sajnos a Skype már meghaladja a szülők képességeit, az hogy össze vissza kavartak a bejelentkezéssel, teljesen kizárja már a nyugdíjasoknál a használhatóságból. 

Csaba

Miért nem raksz fel egy TeamViewer, anydesk, bármi  tetszés szerinti távvezérlésre alkalmas programot, ami teljes távoli kulcsos hozzáférésre van állítva? Beszélgetés előtt benyomják a gépet, te belépsz, elindítod amit akarsz, kommunikáció, majd távolról kikapcsolod a gépet. Ha a voip login elbaszódik, megjavítod. Szülőnek annyit kell tennie, hogy benyomja a bekapcs gombot és nem húzza ki a gépből a kábeleket. Így bármit használhatsz, ami tetszik.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt. / Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!! / Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának. /  "Az udvariasság olyan, mint a nulla a számtanban. Egymagában mit sem jelent, de sokat változtat azon, amihez hozzátesszük." - Freya Stark 1893 - 1993

Szerkesztve: 2022. 04. 19., k – 11:48

Nagyon jó a kérdés, szerintem is szükség volna valami ilyesmire és ezzel a Pentium 4-esek élete új értelmet nyerhetne (pl. művelődési házban telefonfülke)

Nincs szükség automatikus válaszolásra amennyiben távoli asztalról benyomod helyette a gombot.

Távoli asztalra is akadnak körüljárások: reverse ssh tunnel jump host + VNC/RDP ha nem akarsz elmenni saját VPN-ig. Már 300 forint körül kapsz egy VPS-t ha akár jump hosztot, akár mondjuk TURN-öt is akarnál üzemeltetni és még ismerősödnek sincs vezetékes nete nyitható portokkal.

Sok webkamera tudja hardveresen az MJPEG kódolást még az ezer forintosak és beépítettek közül is. A minősége szerény, de 0% CPU-t igényel és adaptívan eldobálhatók tetszőleges képkockák hálózati lassúság esetén.

Kb. MPEG4-ASP szintig vinné a CPU is a kódolást VGA környékén. De az MPEG-1/2 pont pár éve lett szabadalmi védelmektől mentes!

Azért a valóság talaján maradva 384 kb/s (3G UMTS) feltöltés viszont még mai codec mellett sem vinne VGA-t - ez max. 320x240, bár ha jó a megvilágítás (nem triviális!) és közel ül, ezen ez látszik egy arc.

U.i.: Apropó, ez nem Netburst, hanem Core alapú Celeron a jobb fajtából:

Pentium 4-esek élete új értelmet nyerhetne

Nincs számítási teljesítménye, ellenben sokkal nagyobb villanyszámlát csinál, mint egy integrált procis mini-itx alaplap.
A Netburst architektúrát már 10 éve végleg el kellett volna engedni. Sz@r termék volt, legalábbis az idő sajnos azt igazolta. Nem véletlen, hogy a Netburst architektúra után érkező Core2 is gyakorlatilag a Tualatin magos PIII-hoz nyúlt vissza és onnan építkezett tovább.

A Signal-nak van asztali kliense Linux-ra is. Titkosított. A két fiókot, lehet, hogy csak telefonról lehet létrehozni, de utána jól használható az asztali kliensből.