Könyv a buzi katolikus papokról

Fórumok

az itthon most megjelent könyv, ami magyarul A Vatikán kínos titkai - Homoszexualitás, hatalmi játszmák, képmutatás címet viseli.

[szerint]

a katolikus egyház legfőbb irányítói, a bíborosok és nunciusok többsége meleg.

Nem tudom, hog Dúró Dóra vajon ezt a könyvet is ledarálja? Vagy a buzi papok templomaira rak ki figyelmeztető táblát? Bizonyára az origon is megjelenik ez a hír, csak eleget kell hozzá várnom :-)

https://444.hu/2020/10/09/a-homofob-biborosok-nagy-resze-meleg-es-ez-cs…

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 10. 09., p – 23:05

Ezzel nem gyerekeket erzekenyitenek. Soot.
Szoval szerintem nem.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Nem kell daralni, mar a fenti idezetek is gyomorforgatoak. Ez amugy most arnyekra vetodesed? Khmm.. ejnye milyen meglepo lenne, ooo vagy megsem?

Mindegy is, uuugy izgulok mar, hogy most mit uzen nekunk Feri :D vajon mi is uzenhetunk neki, atadod? De aztan becsszo, ha igen! Haver, sokan szeretnenek ilyen postast, mint te \o/ szoval uzenhetunk?

Nem kerdezed meg, hogy milyen Feri? XD kicsit meg ebren maradok, hatha. Fenetudja’ mitol van ilyen jo kedvem, de ez a szaal szerintem benne van legalabb 1%-ban. Azert nem tobben mert amit linkeltel nem vicces.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Árnyékra vetődődés?

Tárgyi vagy hivatalos bizonyítékokat a téma sajátosságaiból kifolyólag nehéz beszerezni, de Martelnek ez is sikerül: vannak fotói, hozzájutott a rendőrség által lehallgatott beszélgetésekhez, levéltárakba járt, periratokat és titkosszolgálati jelentéseket olvasott, online profilokat elemzett, és mindezek egy részét közzé is tette.

[...]

Az eredetileg Szodoma címmel megjelent könyvről ezerszámra születtek cikkek világszerte. Ezek közül kettőt ajánlok első körben: az egyiket Sir Diarmaid MacCulloch oxfordi egyháztörténész professzor írta, a másikat a neves teológus, az egyház felső szféráit a dominikánus rend egykori vezetőjeként jól ismerő Timothy Radcliffe. Ezek az alapvetően méltató írások a bennük lévő okos kritikai megjegyzésekkel együtt felcsillantják a reményt, hogy ha „megoldani” nem is tudja a problémákat ez a könyv, de értelmes párbeszédet el tud indítani egyházon belül és kívül is.

 

Gyomorforgató? Mire gondolsz pontosan? Ilyenre?

A katolikus egyház katekizmusának (1992) Tisztaság és homoszexualitás (!) című fejezetében, amelyet Ratzinger bíboros személyesen szerkesztett, ez áll: „A homoszexuális emberek a tisztaságra kaptak meghívást.  Az önuralom erényeivel, melyek nevelik a belső szabadságot, olykor az önzetlen barátság segítségével, imádsággal és szentségi kegyelemmel fokozatosan és kitartóan közeledhetnek és kell is közeledniük a keresztény tökéletességhez.”

 

Szerintem nincs abban rossz, hogy vannak buzi katolikus papok, végül is a nem pap "átlagemberek" között is kb 5% a homoszexuális, mitől lenne kevesebb a papok között??? Azért, mert egy mesekönyvet szentként tisztelnek? Úgy tűnik,hogy ez nem változtat a dolgon. Bár ok, a könyv nem ezt állítja, hanem, hogy a főpapok között jelentősen nagyobb az arány. Igen, ezen el lehet és érdemes gondolkozni. (de másik topicban volt már szó Pálról, gondolom, te is tudod, hogy milyen hatása volt és milyen elveket honosított meg ő a katolikus egyházban)

Erdemes vagy sem, a nyitasban van egy szep smiley, mintha vicces lenne. Koltozz haat kozejuk, hatha meegviccesebb lesz.

Idecitaltad Duro Dorat, amiert baszogatni akartalak - de inkabb idecitaltad halaegnek: ezert amugy koszi, ugyis keves reklamot kap ez a lany.

Fenet sem erdekli a farturo papok aranya, tolem szamolgathatod keplettel is. Gyerekkoromban maar tele voltak a pedofil-farturo papokkal az underground hirek. Mekkora meglepi jeah! Majd egyszer kilokik maguk kozul ezeket a pedo-retkeket es valamivel nagyobb lesz a tisztasag. Remelhetoleg.

Akkor uzenhetunk? Ezt kihagytad, vagy elterelted.

Bar az fontosabb, hogy Dora akkor miert akarna buzerans papokrol szolo irast daralni? Hatha kevesebb emberhez jutna el? Ezt kihagytad vagy elterelted. Meg amugy mit keresne az origon? Az uj harom forintost talan?

Vagy csak a Keresztapa 4 forgatokonyvehez gyujtesz anyagot? Mondjal mar valamit mennek zzz Zzz

Ui az arnyekra vetodest is elterelted, mi ez valami terkoo bajnoksag amit te nyitsz meg? Az aztan nem kicsit beteg dolog.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

A könyv megjelenése óta sokan beperelték a szerintük valótlan állítások miatt?

Nem, senki. Ez is mutatja, hogy nem pletykákat írok le, hanem tényeket.

[...]

A magyar egyház nem szerepel a könyvében.

Jól ismerem az országot, fiatal koromban sokszor jártam Budapesten, de az anyaggyűjtés során csak Lengyelországban kutattam a régióból, ezért nem tudok konkrétumokat mondani a magyar helyzetről. De az biztos, hogy önöknél is érvényes az általános szabály: minél többet szidja egy püspök a homoszexualitást, annál valószínűbb, hogy meleg.

 

https://444.hu/2020/10/12/nem-a-meleg-biborosokat-akartam-outolni-hanem…

"De az biztos, hogy önöknél is érvényes az általános szabály: minél többet szidja egy püspök a homoszexualitást, annál valószínűbb, hogy meleg."

Akkor nálad is érvényes az általános szabály: minél többet szidod Orbánt, annál valószínűbb, hogy Fideszes vagy!

Szerintem ez az első buzipapos témám. Az állam talpát pénzért nyaló papok tényleg nem szimpatikusak és manapság elég sok van belőlük. A buzi papokkal nem lenne bajom és nincs bajom a normális, nem talpnyaló papokkal sem, ha nem vaskalaposak.

Summer6529 te egy rohadt alma vagy az ellenzéki összefogás mozgalomban. Nálatok most Márky-Zaj kapitány szavait kell inni reggel, éjjel meg este. Ő pedig ilyen katolikus klerikális reakciós, így aki az egységet bontja ilyen böfögésekkel, az áruló és sátán fattya. 

"kiderült, hogy a 10-18 éves fiúk lelkigondozását olyan pap végzi, akivel szemben korábban egyházi eljárás folyt egy fiatalember szexuális molesztálása miatt."

 

"A lelkész felettese, Bábel Balázs érsek nem talál kivetnivalót abban, hogy molesztálási ügybe keveredett pap foglalkozik az intézeti fiúkkal."

vs

"Mintegy három hónap alatt lezárta a kalocsai gyermekotthon utáni nyomozást a Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság: [...] ezen bizonyítási eszközök között nem szerepelt az érintettek meghallgatása. "

https://24.hu/belfold/2021/07/12/polt-peter-dk-kalocsa-gyermekotthon/

https://444.hu/2021/07/12/a-kormany-es-az-egyhaz-utan-az-ugyeszsegrol-i…

 

 

"Nekem mindegy, hogy buzik-e a papok. Csak a gyerekeket ne molesztálják meg a felnőtteket se."

Csak kibújt belőled a NÁCI! 

Sértegeted az LMBTQiP közösséget?! Nincs jogod létezni! 

Vajon Márki-Zay Petya milyen véleménnyel van erről a könyvről? (költői kérdés)

Felnőtteket érzékenyítenek, ahogy ezzel is: https://mandiner.hu/cikk/20210810_kezdodik_mar_a_pedofilokert_erzekenyi…

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Pl. az ilyen cikkek miatt nem mernek a pedofilok senkihez se fordulni (segítség a családból, profi szakember) mikor észreveszik magukon a problémát, pedig ha időben foglalkoznak vele, sok pedofil bűntettel meg lehetne akadályozni. Ezért kimondottan káros fos ez az írás.

A pedofiloknak segítség kell, és minél hamarabb, ahhoz meg az, hogy megpróbáljuk megérteni őket, ők meg merjenek segítséget kérni.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Pl. az ilyen cikkek miatt nem mernek a homoszexuálisok senkihez se fordulni (segítség a családból, profi szakember) mikor észreveszik magukon a problémát, pedig ha időben foglalkoznak vele, sok homoszexuális bűntettet meg lehetne akadályozni. Ezért kimondottan káros fos ez az írás.

A homoszexuálisoknak segítség kell, és minél hamarabb, ahhoz meg az, hogy megpróbáljuk megérteni őket, ők meg merjenek segítséget kérni.

Az „állami vallásosságnak”, vagyis a vallás kormányzati felhasználásának ma Magyarországon politikai közösségépítési, nem pedig hitbeli céljai vannak – írja új esszéjében rendszeres szerzőnk. Kovács Tibor szerint a kereszténységből a nacionalista szólamokhoz hasonló politikai termék vált, a világ azonban az egyházak politikai és anyagi (túl)támogatásától, hatalmuk mesterséges növelésétől nem lesz jobb hely: nem lesz több igaz hívő, nem lesz kevesebb a bűn vagy a korrupció, erre számos történelmi és jelenbeli példa van.

 

okok, azért nem lepődtünk meg nagyon.

 

https://www.valaszonline.hu/2020/10/28/allam-vallas-viszonyrendszer-orb…

Szerkesztve: 2020. 10. 29., cs – 02:03

És ők is szoktak vonulni Budapest belvásosában, kamionokon, szándékosan provokálva a lakosságot?
 

És hány embert láttál, aki tüntetett ellenük? Hány cég adott ki akár nyilvános, akár belsős nyilatkozatot, miszerint kiállnak a keresztények mellett (Mivel papokról van szó, és feltehetően a Szent István napi körmenetről beszélsz, maradjunk a keresztényeknél.), és hogy fontos a sokszínűség, szeressük a keresztényeket meg a papokat? Hány cég küldött képviselőt a körmenetre? Hány (szekuláris) helyen van "kereszténykvóta"? Hány nem vallásos intézményben van kereszténység iránti érzékenyítés? Na, ugye.

"És hány embert láttál, aki tüntetett ellenük? Hány cég adott ki akár nyilvános, akár belsős nyilatkozatot, miszerint kiállnak a keresztények mellett "

Az állam százmilliárdokkal támogatja őket, az nem elég?

 

 

"Hány (szekuláris) helyen van "kereszténykvóta"?"

az egyházi iskolába nem vesznek fel, csak ha hívő vagy

Az állam százmilliárdokkal támogatja őket, az nem elég?

Nem tudom, ezt mire írod, de hogy nem válasz a kérdésemre, az biztos.

 

az egyházi iskolába nem vesznek fel, csak ha hívő vagy

 

Ez hogy jön ide? Az egyházi iskola egyházi intézmény, azaz nem szekuláris. (Ezt tényleg magyarázni kell, vagy csak trollkodsz?) Másrészt törvényesen megteheti, hogy egyházi (~=vallásos) iskolaként vallási jellegű felvételi követelményeket is támasszon.

"Ez hogy jön ide?"

ez volt a kérdés: "Hány (szekuláris) helyen van "kereszténykvóta"?"

 

 

 

Az egyházi iskola egyházi intézmény, azaz nem szekuláris.

igen, ezzel nem is lenne baj, ha az egyház a hívők pénzéből tartaná fenn az ilyen dolgokat. De Magyarországon az állam évente tíz, százmilliárdokat ad a egyházaknak. Tehát a nem hívők pénzét is odaadja. Normális országokban van egyházi adó és ha akarsz, akkor fizetsz az egyháznak. Ha nem, nem. 

 

Másrészt ne tegyük a hülyét, hogy mire megy ki azokon a településeket, ahol az egyházi iskolát pénzeli is fejleszti az állam, az államit meg szándékosan elsorvasztja. Ott akkor azán ám nincs igazi választál.  Nekem az jön le, hogy a papok a pénzért és a hatalomért sokmindent megtesznek, nyalják a hatalom talpát, Orbán meg persze ügyesen pórázon tartja őket. Nem véletlen, hogy a támogatások ilyen "eseti" jellegűek. Ha az egyház jól viselkedik, akkor kap pénzt. Persze ezt a papok is tudják, ezért egyelőre kapnak pénzt bőven

Lehet, hogy elbeszélünk egymás mellett, de jelen esetben (mármint a "keresztény kvóta" kérdésében) az, hogy egy iskola  vallásos iskola, az számomra csak egyfajta specializáció, ahogy pl. egy ének-zene tagozatos iskola is "specializált". Ha botfülű vagyok, nem vesznek fel az utóbbiba, és ez szerintem rendben is van, függetlenül attól, hogy az iskola állami/önkormányzati fenntartású-e (és ha igen, mekkora részben). Én ezeket ugyanúgy helyén valónak találom, mint azt, hogy ha valakit nem vesznek egy államilag finanszírozott egyetemi képzésre, mert nincs elég pontja (~= nem teljesíti az előkövetelményeket). Bármilyen furcsán hangzik, én a vallásos iskolák esetében a vallásos megkülönböztetést is szakmai, azaz elfogadható megkülönböztetésnek tartom.

Azt se felejtsük el, hogy egy egyházi általános vagy középiskola ugyanúgy nyolc általánost végzett, ill. érettségizett embereket nevel, mint egy világi iskola (csak az egyháziban vallásos nevelés is folyik), ezért szerintem helyénvaló, ha az állam is támogatja.

Mindezzel együtt szerintem is jogos kérdés a vallási szervezetek közpénzből való támogatása, tágabban pedig a közpénzek elköltése. Viszont itt feltennék egy kérdést (rosszindulat nélkül). Eddig egyházakat, hívőket, papokat, vallásos intézményeket emlegettél, és úgy tűnt, mintha inkább kifejezetten a keresztényekre gondolnál. A keresztények állami támogatásával van gondod, vagy az összes valláséval? Mert akkor legyünk következetesek, és kérjük ki azt is, amikor pl. 3,2 milliárd forint közpénzből újítanak fel egy zsinagógát. Azért a zsinagóga- és templomfelújítások még annyira sem közhasznúak, mint egy vallásos iskola működése, ami legalább tanult embereket ad a társadalomnak. (Lásd fent.)

"ezért szerintem helyénvaló, ha az állam is támogatja."

jelenleg az állam kb 2, 3-szor annyi pénzzel támogatja az egyházi iskolákat, mint a világiakat. Az én adómból. Ez a probléma

 

 

 

"Bármilyen furcsán hangzik, én a vallásos iskolák esetében a vallásos megkülönböztetést is szakmai, azaz elfogadható megkülönböztetésnek tartom."

ismétlem, nem ezzel van a gond.

 

 

 

"A keresztények állami támogatásával van gondod, vagy az összes valláséval? "

Nem látom, hogy miért lenne érdemes különbséget tennem. Mindegyikre vonatkozik, hogy tartsák el őket a híveik, ne az én pénzemből éljenek.

az állam kb 2, 3-szor annyi pénzzel támogatja az egyházi iskolákat

Ha ez tényleg így van, az minimum érdekes. Tudsz erre vonatkozó forrásokat? Ha jól sejtem, sokkal jobban beleástad magad a témába, mint én.

 

ismétlem, nem ezzel van a gond.

 

Akkor egyetértünk, hogy ez nem kvóta?

 

Nem látom, hogy miért lenne érdemes különbséget tennem. Mindegyikre vonatkozik

Nem is mondtam, hogy érdemes lenne, csak nekem nem volt egyértelmű, hogy az összes vallásos iskoláról beszélsz-e, vagy csak a keresztényekről.

Nem látom, hogy miért lenne érdemes különbséget tennem. Mindegyikre vonatkozik, hogy tartsák el őket a híveik, ne az én pénzemből éljenek.

Ezt mondjuk lehetne mondani a szinhazakra, meg a muzeumokra, meg bizonyos koncertekre, meg egy csomo dologra is. megse mondjuk hogy "tartsak el maguk"... :/

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Egyrészt ezek fölött az egyházak fölött szimplán elszállt az idő, maradiak (lásd pl amit mostanában mondott az egyik a lombikbébiről).

 

Másrészt, ha megnézed, akkor a jelenlegi hatalom szimplán politikai nyereségből támogat egyházakat. Aki kussol vagy támogatja a fideszt, az kap pénzt. Aki más véleményen van, az nem. Tehát itt semmiféle más elvekről meg vallásos áhitatról szó nincs. Ez a rendszer a talpnyaló papokat és egyházakat neveli ki. (Ok, ok, ez nem újdonság, pl a katolikus egyház mindig is a pénz és a hatalom bűvületében élt).

Nézd csak meg Iványi Gábor esetét, aki nem hódolt be, nem is kap pénzt és tönkreteszi az egyházát a hatalom. Vagy nézd meg Németh Sándor esetét (Hit gyülekezete). Őt is szorongatták, eltartott egy ideig az "ex-lex" állapot de végül behódolt és a behódolás után most már ő is kap pénzt. A harmadik kategóriában azok vannak, akiknek "történelmi" gyakorlatuk van már hatalomhoz való dörgölözésben. Gondolom a katolikusokat és a hasonló bagázst nem kell példával emlegetni, mert nekik jut pénz bőven, cserébe nyalják is a hatalom talpát szorgosan, Ne mondd, hogy nem ismered fel ezt az egyszerű összefüggést... :-)

 

Na most, nem érzem, hogy elavult elveket hirdető talpnyalókat kellene támogatnom az adómból. Az egyházakat tartsák el a híveik.

Azzal sincs baj, ha támogatja őket az állam, mert csinálnak fasza dolgokat is, de nem "itt ez a pénz csináljatok vele amit akartok" alapon, hanem ha konkrét projektre kell pénz, azt meg lehet pályázni, és ha nyernek, el kell számolni vele. Ez se tökéletes megoldás (és lehet ezen kereszül is eltüntetni közppénzt, lásd CÖF), de jelenleg ez az, ahogy a civil szervezetek működnek, és a rendszeren belül kell szigorítani.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

"Azzal sincs baj, ha támogatja őket az állam,"

A támogatás és a "konkrét melóért pénzt kapni" között különbség van. Támogatni ne támogassák őket, tartsák el őket a híveik. Nyilván nem lesz ilyen, mert akkor kiderülne, hogy milyen kevés hívő van, illetve akkor a hatalomnak kedves talpnyalást is be kellene fejezni.

Szerintem egy olyan nemzetközi szervezetett amely rendszerszinten dolgozik azon, hogy gyerekek ellen elkövetett erőszakot tussoljon el, úgy, hogy  nem csak megvédi az elkövetőket a büntetéstől, de nem egyszer újból gyerekek közé engedi, mert hát miért ne, nem hogy nem szabadna támogatni, hanem minden tagját, aki közvetve vagy közvetlenül része volt ennek, úgy börtönbe kellene vágni, hogy attól kolduljon.

Nem még egyezkedni velük.

Azt pénzt meg nyugodtan szét lehetne osztani az áldozatok es a családjaik között.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Feltűnően sokat foglalkozol a buzikkal :)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Egyetlen dologban igaza van: ezeket az egyházakat ideje lenne szélhámos szervezetekhez hasonló bánásmódban részesíteni. Az, hogy 2020-ban még pénzt lehet szedni emberek szédítésével, az felháborító. Ha ezeket a szélhámos szervezeteket még molesztáló buzik is vezetik, ott pedig kemény börtönéveket kellene kiosztani.

trey @ gépház

A cimhez: a katolikus papok "melegek", plane topikcimben.

A "buzik" azok a faszkalapok, akik ugy gazdagodnak meg a beauty iparbol, hogy lekoverezik es fat shamingelik mar az 50 kilos not is, nemhogy a nagyobbat. Azok is inkabb szovegtorzsben, nem topikcimben. :)

Teljesen fölösleges ezen rágódni, semmi baj nincs azzal, ha egy pap meleg. Azzal igen, ha képmutató vagy hazug, de azt meg butaság volna csak a szexuális orientációra leszűkíteni, mintha az ezernyi más téma, amiben szintén azok, nem létezne...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ez most komoly? Nálad tényleg elmentek otthonról? Már ne is haragudj de azokat a mondatokat amiket sikerül ideraknod kultúrált ember nem teszi. 

Másfél év alatt több mint 200 gyerekmolesztálással gyanúsított papot talált a lengyel katolikus egyház

[..]

Fontos megjegyezni, hogy a fenti számok az egyházmegyék önbevallásán alapszanak. Nemrég a katolikus egyházzal szinte szimbiózisban létező lengyel hatalom, illetve a parlamenti többség is vizsgálatot volt kénytelen indítani. Az állami bizottság tagjai arról panaszkodnak, hogy nem kapnak információt a püspöki konferenciától, ezért múlt héten a Vatikánhoz fordultak.

https://444.hu/2021/06/29/masfel-ev-alatt-tobb-mint-200-gyerekmolesztal…

 

 

Ezzel szemben:

Magyarországon a kormány mereven elzárkózik egy ilyen vizsgálattól, a püspöki kar pedig nem nyilatkozik. A Katolikus Iskolaközpont főigazgatója nemrég azt mondta a 444-nek, hogy nálunk azért nem indul a külföldiekhez hasonló vizsgálat, „mert máshol tartanak ezek a társadalmak.”

 

Ez alapján a magyar kormánynak nem fontos, hogy a pedofil papoktól megvédjék a magyar gyerekeket.

Az megvan, hogy a pedofilok (papok is) 80%-a buzi? Mondjuk érdekes kérdés, hogy kerülnek buzik a papok közé?

A katolikus egyház rég elesett, már a pénz irányítja.

https://tinyurl.com/2bxxeyus

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

"Mondjuk érdekes kérdés, hogy kerülnek buzik a papok közé?"

Erről már beszéltünk sztem. Az átkosban a buziknak rosszabb soruk volt és a papok között jobban megtűrte őket a hatalom, ez egy menekülőpálya volt nekik. Ezért sok a buzi pap (tudtommal).

Tényleg, beugrott :) Bár a molesztálásokról nem beszéltél :D

Én mivel református vagyok, nincsenek ilyen tapasztalataim, csak olyanok, amikor fiatal koromban egy teológiát tanuló református lánycsoportba kevredetem :)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Molesztálás nem volt. Maga a hittan nem nagyon érdekelt. apám járatott, hogy ellensúlyozza a komcsi hatást, gondolta, hogy lássak mást is.

 

Amire emlékszem, hogy tetszett: a foglalkozások előtt, mindig volt valamennyi játék, társasjáték, ilyesmi.

"Az megvan, hogy a pedofilok (papok is) 80%-a buzi?"

Hát, ez az állítás azért megérdemelne egy forrást. 

"Mondjuk érdekes kérdés, hogy kerülnek buzik a papok közé?"

Pl. így tudnak egy elfogadható választ adni arra a társadalmi nyomásra, hogy miért nem házasodnak meg / miért nincs barátnőjük (ezen konkrétan segítene egy normálisabb társadalom). 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

így tudnak egy elfogadható választ adni arra a társadalmi nyomásra, hogy miért nem házasodnak meg / miért nincs barátnőjük

Az a baj, hogy mások meg tudnak erre választ adni, vagy eleve nem is akarnak választ adni, mert nem zavarja őket a társadalom értetlenkedése. Röviden: egyeseknek megy, nekik nem, tehát nem lehet (alapvetően) a társadalomra fogni.

Simán lehet. Sok embertől olvastam már azt a véleményt, hogy kb. 300 évig volt tiszta a kereszténység (mármint Krisztustól számítva).

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Azért egyszer csak kipattant az ötlet, hogy a katolikus egyház legyen egy masszív szervezet, és ha van rá mód, álljon minden más emberi szerveződés felett, illetve az sem volna ördögtől való, ha elérné azt a szintet, hogy az emberek elhiggyék, az egyház dönt Istenről, nem pedig fordítva.

:)

Egyebkent mi ez a vallasi es szexualis identitasbeli megkulonboztetes mindjart a topik cimeben?

A topik cime 8 honappal hamarabb osszemosta a melegseget a pedofiliaval, mint a magyar kormany. Csak tett bele vallassal kapcsolatos osszemosast is, biztos ami biztos.

Nyari kollega, ismerd el: ez a topikcim rosszul oregedett.

khmmm

A könyvben név nélkül idézett egyháziak szerint Ferenc pápa „utálja azokat a papokat, akinek nincs istállószaguk”, és inkább elküldi őket a végekre, mondjuk lelkipásztori munkára az egyházmegyéjükbe, ők pedig retteghetnek, hogy ott kell hagyniuk a vatikáni karrierjüket. Englisch szerint ők alkotják az egyik meghatározó Ferenc-ellenes csoportot, de idővel szövetségest találtak néhány másik ellenlábasban: a hagyományosan nagy befolyású római nemességben, a Ferenccel szemben Benedekre hivatkozó egyházi konzervatívokban, valamint, és itt a szerző húz egy váratlant: a vatikáni „homoszexuális lobbiban”, akik szintén Ferenc bukásán dolgoznak.

Az utóbbi csoport tételezése a legmeglepőbb, hiszen Ferenc pápa többször tett látványos gesztusokat a melegek felé. Ez persze messze nem olyan egyszerű, mint ahogy azt sokan látni szeretnék: a Vatikán egyértelműen elutasítja a melegházasságot, de a pápa áldott már meg nyíltan meleg párt (a vatikáni hullámokat mutatja, hogy ezt most már nem tehetné meg, a Hittani Kongregáció idén ezt minden papnak formálisan megtiltotta), bocsánatot kért a homoszexuálisoktól az egyház nevében, és sokan emlékeznek arra, amikor azt mondta: „ha egy meleg Istent keresi, ki vagyok én, hogy megítéljem őt”.

https://telex.hu/kulfold/2021/09/21/ferenc-papa-osszeeskuves-katolikus-…

Lassan kéne egy könyv a pedofil tanárokról is.

trey @ gépház

Mindenről is kéne könyv, info, film bármi.

Nem hinném, hogy a papok között magasabb lenne a pedofilok aránya, mint a tanárok között. A papokkal viszont három probléma van. Egy részük megszegi a cölibátust, egy részük meg pedofil bűncselekményt követ el és ez a két társaság keresztbe falaz a másiknak. A második probléma, hogy a gyerekek isten szószólójának tartják őket és kevésbé merik megkérdőjelezni, amit tesznek. A harmadik, hogy az egyház sokkal zártabb és szervezettebb, nehezebben jutnak ki infok tőlük, a világi csoportokból például az orvosok összetartása inkább ilyen, mint a pedagógusoké. A tanárok esetében ezek nem állnak fenn, egy pedofil hajlamú itt kevésbé érzi magát biztonságban.

A Spotlight (2015) c. filmben bővebben erről.

$ grep -c egy$ word.list
100

Az, hogy megszegik a cölibátust, az az ő bajuk. Oké, hogy képmutató szarzsák, aki ilyet csinál, de azért ez elsősorban a hívek ügye a papokon kívül.

A pedofil bűncselekmény nagyobb gond, de ami igazán durva, az a rendszerszintű falazás, azért kijárna mindenkinek a pofon a hierarchiában (mármint aki tudott róla és nem fordult azonnal a világi szervekhez, rendőrséghez, ilyesmi). Mert ez miatt érzi magát az elkövető biztonságban, es ez miatt lehetett volna elkapni az első eset után, nem hagyni évtizedekig elősködni a gyerekeken.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Köszi. Mindig elfelejtem, hogy ott németek laknak. :)

However, the church tax (Kirchensteuer) only applies to registered Catholics, Protestants, or Jewish. The amount depends on the individual income and on the state the person lives in. Bavaria and Baden-Wurttemberg take 8%, all other states take 9% of your income tax.

8-9% – jól értem, hogy aki "kiiratkozik", annak ennyivel kevesebb adót kell fizetnie? Én azon csodálkozom akkor, hogy még csak párszáz ember jelentkezett ki. :D 

Sikerült összemosni a szezont a fazonnal. Egyrészt: nem csak homoszexuálisok, heteroszexuálisok és pedofilok vannak, hanem aszexuálisok is.

A papok elég nagy része aszexuális irányultságot mutat, nincs a legkisebb ingerenciája sem a szexualitáshoz, simán lehúz papként 100 évet anélkül, hogy nőre vagy férfira nézne.

 

Probléma, hogy aki homoszexuális, az az egyházon belül csodálatos karriert futhat be. Elmegy papnak, azt gondolja, hogy az megoldás lesz, majd rájön, hogy mégsem.

 

Nem tudom, hogy Ferenc pápa folyamatos LMBTQ érzékenyítése mennyire lesz megoldás a problémára.

Alacsonyabb az egyházban elkövetett visszaélések aránya, mint például a pedagógusok között.

Az egyházban persze nagyobb hangja van, ami helyes is, de a probléma nem kizárólag az egyházat érinti. Sőt, az egyházat érinti a legkevésbé.

 

A Fideszt és a politikusainkat sokkal jobban érinti a pedofília, mint a hazai katolikus egyházat.

Iskolákban nem tudok olyanról, hogy egy tanár fajtalankodott, akkor azt a tantestülettol kezdve a megyei fejedelem keresztül a minisztérium mindenki bevédte, támadva a az áldozatot, a tanárt meg áttették egy olyan helyre, ahol továbbra is foglalkozhat gyerekekkel.

Itt a rendszerszintű aljasság a probléma.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

A pártállami időkből hány gyermekmolesztálási ügyet ismersz? Az egész rendszer az elhallgatáson alapult 30 éve.

 

A legnagyobb probléma az, hogy még mindig a 30 éve megtörtént eseteken csámcsognak.

Márpedig 30 éve mindenki kussolt, ha ilyen dolog kiderült. Nemcsak az egyház, hanem az állam is és mindenki más is.

 

Undorító volt az egész, de így működött a világ. Több évtized kellett, hogy Weinstein, vagy Epstein lebukjanak. Mindenki asszisztált nekik.

"A pártállami időkből hány gyermekmolesztálási ügyet ismersz? Az egész rendszer az elhallgatáson alapult 30 éve."

Azzal, hogy a pártállam ugyanúgy működött, mint a katolikus egyház, most mi mellet érvelsz?

"A legnagyobb probléma az, hogy még mindig a 30 éve megtörtént eseteken csámcsognak."

Egyrészt újabb ügyek is vannak, másrészt minden nyilvánosságra hozott eset egy kijózanító pofon az egyháznak, és segíthet azon, hogy a jövőben kevesebb visszaélés történjen, vagy ha történik, az ne legyen eltussolva.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

A gyónási titok erős a katolikus egyházban. Magyarul ha meggyónja valaki a pedofíliát, a pap nem beszélhet róla.

Még akkor sem léphet, ha az áldozat gyónja meg, mert köti a gyónási titok.

Hiába tudnak róla, nem beszélhetnek róla.

 

Az egyház részéről kellene alapvető lépéseket tenni:

- az áldozatot határozottan felvilágosítani, hogy ilyenkor mi a teendő (csak az áldozat léphet a gyónási titok miatt)

- a pedofilok feloldozását megtiltani, csak akkor van feloldozás, ha a hatóságok már tudnak róla

Ez jogilag bűnpártolás vagy van valami jogszabály, ami alapján a vallomást megtagadhatják? (mondjuk ha lenne, az még nagyobb gáz lenne) (és az persze más kérdés, hogy fel kell-e jogilag jelentenie valakit vagy sem, mert jogilag tudtommal Magyarországon nem, etikailag persze ez már más kérdés, hogy egy bűncselekmény elkövetőjével egy pap elnéző-e vagy sem)

Be.:

173. § (1) Aki foglalkozásánál vagy közmegbízatásánál fogva - a minősített adatra vonatkozó titoktartási kötelezettség esetét ide nem értve - titoktartásra köteles, a tanúvallomást megtagadhatja, ha a tanúvallomással a titoktartási kötelezettségét megsértené, kivéve, ha jogszabályban meghatározottak szerint

a) ez alól az arra jogosult felmentette, vagy

b) a bíróság, az ügyészség, illetve a nyomozó hatóság kérése alapján a titoktartási kötelezettség alá eső adat továbbítása az adatkérés keretében megkeresett szervezet számára kötelező.

Érdekes helyzet állna elő, ha eltörölnék ezt a jogszabályt, ugyanis akkor még ott az Egyházi Törvénykönyv:

983. kán. -- 1. §. A gyónási titok sérthetetlen; ezért tilos a gyóntatónak a gyónót szóval vagy bármilyen más módon, bármi okból, akár csak részben is elárulnia.
–2. §. Titoktartásra köteles a tolmács is, ha szerepel, valamint mindazok az egyéb személyek, akik a gyónásból bármilyen módon tudomást szereztek a bűnökrôl.

A papokat ugye köti az esküjük, akkor sem szabadna elárulni a gyónási titkokat, ha ezért bűnpártolással vagy akármival megvádolják őket.

Ha jól értem, az a,b pontok esetén a pap megtagadja a vallomást, holott a törvény szerint kötelessége lenne vallomást tenni, ha tanúként kihallgatják vagy bíróság előtt van. Ilyenkor mi történik vele? Mármint nem az egyházban, mert az nem fontos. Simán megtagadhat vallomást pl tanúként? Én is megtagadhatok vallomást hasonló esetben tanúként? Ha jogilag igen, akkor onnan max etikai vetülete lehet a dolognak.

a törvény szerint kötelessége lenne vallomást tenni, ha tanúként kihallgatják vagy bíróság előtt van

Ezt miből vezetted le?

173. § (1) Aki foglalkozásánál [...] fogva [...] titoktartásra köteles, a tanúvallomást megtagadhatja, ha a tanúvallomással a titoktartási kötelezettségét megsértené

A foglalkozásánál fogva a pap titoktartásra köteles, ezért megtagadhatja a vallomástételt, ha meg kellene sérteni a titoktartási kötelezettségét.

az a,b pontok esetén a pap megtagadja a vallomást

Az a-b bekezdések a kivételek, itt most melyikről beszélsz pontosan?

Én is megtagadhatok vallomást hasonló esetben tanúként?

Ha mondjuk orvos vagy, és a beteged elárulta, hogy kokaint szív minden este, akkor igen, a Be. alapján megtagadhatod.

Ha jogilag igen, akkor onnan max etikai vetülete lehet a dolognak.

Már amennyiben mondjuk orvosként az engedélyed elvesztése a titoktartás megsértése miatt csak etikai vetület, akkor mindenképpen.

Tehát a kérdésem az, hogy a katolikus pap a magyar törvények szerint (egyházi "törvény" nem érdekes) megtagadhatja-e a vallomástételt, ha olyan dologra kérdeznek rá, ami a gyónási titok körébe tartozik ÉS a a bíróság vagy az ügyészség vagy a nyomozó hatóság tanúvallomás megtételére kéri illetve ha vallomástételre köteles de megtagadja, akkor mi történik vele?

Úgysem fogják elmondani. Papok meghaltak a múltban emiatt. Nem a kormány osztja ebben a kérdésben a lapot. Senki nem fogja betartani.

 

https://pestisracok.hu/a-rendszeresen-bermalkozo-dk-csapata-eltorolne-a…

Az üggyel kapcsolatban Osztie Zoltán atya is megszólalt.

A gyónási titok szentségének eltörlése olyasfajta beavatkozás a katolikus egyház lelki, természetfeletti szolgálatába és hatalmába, ami végleg a terror megnyilvánulása. Terror, amit ők alkalmaznak. Akár akarják, akár nem, az embernek van egy belső lelki élete – avagy intim szférája, talán ezt a kifejezést jobban magukénak érzik. Ebbe erőszakkal behatolni terrorizmus, vagyis ezek a politikai erők terroristák

– fejtette ki véleményét a pap, majd hozzátette: azok, akik a szentgyónást végzik, Isten színe előtt tárják fel a szívüket, nem a papnak.

Vegyük a Theodore McCarrick esetet. Hogyan lehetséges, hogy még mindig szabadlábon van fegyház helyett? Az állam cinkosan együttműködik a pedofilokkal?

A probléma az, hogy nehéz eldönteni, hogy ki mond igazat és ki hazudik. Rengeteg papot megvádoltak zaklatással. Ha Pió atya életét nézed, egy hamis vád miatt 3 évre igazságtalanul felfüggesztették.

 

A McCarrick eset egyértelműbb, tudod hogy gond volt vele, de egy másik dolog bizonyítani. Márpedig ítéletet nem hozhatsz bizonyíték nélkül. Római jog.

Idáig az USA sem ítélte el hivatalosan, pedig 2 keresetet is benyújtottak ellene. Mindenki mosdatja a pedofilokat? Vagy szimplán csak nincs rá bizonyíték?

A gyónás isteni törvény, a bűnbánat az egész Ószövetséget végigkíséri. Keresztelő Szent János a Jordánban a bűnbánatot hirdette és keresztelte az embereket.

Jézus maga is megkeresztelkedett, tehát egyetértett a bűnbánattal. Az őskeresztények egymásnak vallották meg a bűneiket hangosan, így kezdődött a gyónás szentsége.

Nem mindig volt gyónási titok az egyházban, de már legalább ezer éve biztosan nagyon komolyan veszik, az üldöztetések ellenére is.

"Nem mindig volt gyónási titok az egyházban, de már legalább ezer éve biztosan nagyon komolyan veszik,"

Örülök neki, hogy akkor egyetértünk abban, hogy a gyónással kapcsolatos szabályokat az emberek határozták, határozzák meg.

 

 

"bűnbánat az egész Ószövetséget végigkíséri."

Ahogy már szó volt róla egy másik topikban, a Bibliára nem nagyon érdemes hivatkozni ilyen értelemben, mert az abban lévő szabályok közül az emberek, a papok is, önkényesen választanak, hogy épp melyiket tartják kötelezőnek és azt is hogy értelmezik. Vagyis az egyházak és a vallások Biblia értelmezése is ember által hozott szabályokon, döntéseken alapul.

okok, nem vagyok otthon a jogi nyelvben. Most akkor ez mit is jelent?

Én úgy értelmezem, hogy ha a bíróság úgy dönt, hogy tanúvallomást kell tennie, akkor azt nem tagadhatja meg. Mondjuk a "jogszabályban meghatározottak szerint" jelentését nem tudom, mert nem tudom, milyen egyéb jogszabályok vannak, pl lehet, hogy benne van a jogszabályokban, hogy kivéve a papok, mert ők a törvény fölött állnak.

 

Én ezt a mondatot lecsupaszítva így látom:

Aki [...] titoktartásra köteles, a tanúvallomást megtagadhatja [...] kivéve, ha [...] a bíróság kérése alapján [...] az [...] kötelező.

Én ezt a mondatot lecsupaszítva így látom:

Igen, ha olyan kulcsszavakat kiveszel belőle, amitől megváltozik a mondat jelentése, akkor valóban ilyen lesz.

pl lehet, hogy benne van a jogszabályokban, hogy kivéve a papok

Fordítva. Olyan jogszabályt keress, ami az egyházat, mint szervezet a b) bekezdés alanyává teszi.

Na ez lesz az, ha jól értem, ez még hatályos is:

170. § (1) Nem hallgatható ki tanúként

[...]

b) *  az egyházi személy és a vallási egyesület vallásos szertartást hivatásszerűen végző tagja arról, amire a hivatásánál fogva titoktartási kötelezettsége áll fenn,

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1700090.tv

 

Na akkor ha jól értem, a jelenlegi törvényeink ilyen szempontból védik a pedofil papokat.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A10H0169.AB&txtreferer=99800011…

81. § (1) Nem hallgatható ki tanúként

a) a lelkész, illetőleg az egyházi személy arról, amire a hivatásánál fogva titoktartási kötelezettsége áll fenn,

 

bár ez meg egy 2010-es AB határozat "csak".

173. § (1) Aki foglalkozásánál [...] fogva [...] titoktartásra köteles, a tanúvallomást megtagadhatja, ha a tanúvallomással a titoktartási kötelezettségét megsértené

vs

983. kán. -- 1. §. A gyónási titok sérthetetlen; ezért tilos a gyóntatónak a gyónót szóval vagy bármilyen más módon, bármi okból, akár csak részben is elárulnia.

Hol az ellentét? :)

Másik kérdés:

 

- Könyv a buzi katolikus papokról

- Könyv a fosztogató, bűnöző és erőszakoló cigányokról

 

Mindkét témának megvan az alapja, sajnos léteznek ilyen esetek, ugyanakkor általánosításokról beszélünk, ami 100%-ban már nem igaz mindenkire.

Már a cím felvetése is a Mi Hazánk színvonalát idézi...

Akkor  a DK után most épp Mi Hazánkos lettem :-)

 

A topiknyitót elolvastad?

 

az itthon most megjelent könyv, ami magyarul A Vatikán kínos titkai - Homoszexualitás, hatalmi játszmák, képmutatás címet viseli.

[szerint]

a katolikus egyház legfőbb irányítói, a bíborosok és nunciusok többsége meleg.

Már a müncheni bíboros is eltörölné a papi nőtlenséget

A nőtlen életmódot Marx nehéznek nevezte, ugyanakkor szerinte általánosságban nem jelenthető ki, hogy ez összefüggésben lenne a kiskorúakkal szembeni visszaélésekkel. Ugyanakkor azt elismerte, hogy az az életforma és a férfiak összezártsága olyan embereket is bevonz, akik szexuálisan nem elég érettek.

https://444.hu/2022/02/03/mar-a-muncheni-biboros-is-eltorolne-a-papi-no…

Miért gondolod, hogy a nőtlen életmód nehéz?

Volt pap, aki azt mondta, hogy ő sosem akart megházasodni. Öröm volt neki egyedül lenni. A papi hivatás kitöltötte az életét.

 

A szociológus közölte: két népszámlálás adatait használta fel a kutatáshoz, és azokat tekintette szinglinek, akik 20 és 39 év közöttiek, és sem tartós párkapcsolatuk, sem házasságuk, sem gyermekük nem volt még. Mindezek alapján elmondható, hogy a 2011-es népszámlálás időpontjában 201 ezer (12 százalék) 20 és 39 év közötti szingli élt az országban.

 

Van 200.000 ember az országban, akinek a párkapcsolat vagy nehézséget okoz, vagy nem vonzó. Ebből valamennyi kényszerszingli, nem talált párt magának. Ha belegondolsz, hogy 3000 pap ha van az egész országban, abból a 200.000-ből kijönne.

Én kellő toleranciával kezelem a kérdést.

Egyrészt a Biblia egyáltalán nem tiltja, hogy a papok házasodjanak, az első pápának Szent Péternek is volt felesége.

Másrészt meg nem akarok pap lenni, így részemről a kérdés irreleváns. 1059-től van szigorú cölibátus.

 

Ha arról döntenek az egyházban, hogy nem nősülnek elfogadom, de ha megengednék a nősülést, az sem érdekelne.